Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / saraxátko***
<< 1 ... 126 . 127 . 128 . 129 . 130 . 131 . 132 . 133 . 134 . 135 . 136 ... 407 . 408 . >>
Autor Zpráva
fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 18:20
- Nahlásit

ale kolik z vás ví, jak postupovat ve chvíli kdy k něčemu takovému dojde?
No nejspíš klasická první pomoc a zavolat záchranku ne?

já to zatím do detailu nezkoumala, ale letěla bych k postýlce, kdyby fakt nedýchalo, tak bych asi klasika - kontrola pusinky, příp. dýchání z tlamy do pusinky a pak doktor. Snad by na to můj pionýrský výcvik stačil.

Terri
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 18:21
- Nahlásit

Jsem našla hodně článků...a tenhle se dotýká i monitoru dechu (a taky konečně vysvětluje PROČ na bříšku je to rizikovější):

Spolu s SIDS se velmi často hovoří jako o rizikovém faktoru související o ukládání novorozeňat ke spaní na bříško. V takovém případě může totiž dojít k nebezpečným podmínkám, které budou mít vliv na přívod krve do mozku. Problém je v tom, že malé děti jsou schopny otočit svoji hlavu o větší úhel, protože jejich kosti a vazy nejsou ještě plně vytvořeny a neomezují jejich pohyb. Podle vědců mohou novorozenci při spaní na bříšku otočit hlavu na některý bok tak "daleko", že dojde ke zúžení tepen vyživujících mozek.

Ještě nedávno byl SIDS spojován s krátkými výpadky dechu dítěte (Apnea) cca 20 vteřin. Existují přístroje - monitory, které dokáží tyto výpadky sledovat a upozornit na ně. Bohužel tyto monitory nejsou schopny zabránit vlastnímu SIDS. Nicméně pokud budete s takovýmto přístrojem klidnější, zvažte jeho nákup.

SIDS nelze předcházet ani léčit. Jediné co můžete je snížit riziko jeho výskytu.

Rizikové faktory můžeme rozlišit na dvě skupiny:

Faktory nezávislé na chování rodičů:
Předčasně narozené dítě
Nízká porodní váha
Věk matky do 20 let (děti mladých matek jsou rizikovější)
Věk dítěte (zmíněný 2 až 4 měsíc)
Anemie matky
Sexuálně přenosné nemoci a infekce močových cest v minulosti
Faktory závislé na chování rodičů:
Ukládání dítěte k spánku na bříško.
Kouření matky v těhotenství, užívání drog. Kouření v okolí dítěte
Dítě spí na měkkém povrchu (měkká matrace, deky, vodní postele, ovčí kůže atd.)
Přehřátí dítěte
Zanedbání péče o matku v těhotenství.

Petra
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 18:44
- Nahlásit

Martina
děkuji za odpověď na maliník, vyzkouším mám totiž z porodu jaksi strach
Jinak co se týče spinkání, tak Martínka jsem přes noc měla na střídačku, co krmení to jiná poloha, jednou pravý bůček pak levý a pak zase záda, Bylo mi to doporučeno kuli tomu aby se mu na nějakou stranu nedeformovala hlavička, a přes den spinkal i na bříšku, takže mi jsme to opravdu střídali jako ponožky
Holky ty fotky miminek jsou kouzelný už se nemůžu dočkat

Petra
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 18:55
- Nahlásit

Neessi
ahoj ty si tu asi nová viď, teď jsem dolouskala všechno co jste tu všichni napsaly, holka nejsi ty dětská doktorka? docela by se to tu hodilo, je nás tu mamin docela dost

Neessi
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 19:06
- Nahlásit

Petra
nejsi ty dětská doktorka?

NEe-jen gynekolog

Neessi
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 19:09
- Nahlásit

brut
Jen s tím sezením na nočníku bych byla setsakra opatrná...sedět ano, ale až ve chvíli, kdy opravdu mrně sedí samo a pevně, dřív ne, ono pak mít dítě s křivýma zádama nic moc

Ale já jsem přesně popsala,jak:děti byly opřené o mne
A můžu tě ujistit,že mají oba krásně vzpřímené postavy jako svíce

fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 19:12 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit

NEe-jen gynekolog
Neessi
fakt jo? Tak bych měla zdvořilý dotaz

Táhne mi na 36 a makáme na mímu, máti mi říká, že dřív se dávalo riziková asi od 35 let všem (nevím a je mi jedno, jestli to tak bylo nebo ne), ale co dneska? Posílá se automaticky na rizikové nebo neschopenku kvůli věku?

Terri
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 19:48
- Nahlásit

Retrospektivní studie výskytu SIDS v ČR během období 1999–2004
MUDr. Eva Matějů, MUDr. Peter Kováč

Ústav soudního lékařství, LF Univerzity Komenského, Bratislava

Autoři prezentují první orientační pohled na problematiku SIDS (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome – syndrom náhlého úmrtí kojenců) v rámci celé České republiky za 6leté období – v letech 1999–2004. Za uvedené období se podle statistických údajů v České republice vyskytlo 115 úmrtí na SIDS a jeho incidence byla 0,207 na 1000 živě narozených dětí.

http://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-200602- 0010.php

sarax
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 20:09
- Nahlásit

Martina
Terri
monitor mám..nezaručí že nedojde k tomu,ale upozorní..je to pro můj klid.)
brut
K tomu mně napadla asi dost blbá otázka, ale kolik z vás ví, jak postupovat ve chvíli kdy k něčemu takovému dojde?
k monitoru je manuál ale ne..ptala jsem se doktorky..takže mi připoměla PP u dětí a doufám že v poho..fakt jsem klidnější
jinak Viktorka všem moooc děkuje...nové foto bude brzo než pojedem na ten tábor..

ale upozorní na nějaký problém.
To zcela určitě, ale viz. výše - stačí pak první pomoc?

mno snad jo...aspon má člověk šanci něco udělat...

Neessi
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 20:19
- Nahlásit

fromeli
Táhne mi na 36 a makáme na mímu, máti mi říká, že dřív se dávalo riziková asi od 35 let všem (nevím a je mi jedno, jestli to tak bylo nebo ne), ale co dneska? Posílá se automaticky na rizikové nebo neschopenku kvůli věku?

1)Každé první těhotenství nad 30let je rizikové
2)Těhotenství nad 35 let je vždy rizikové pro větší četnost vrozených vad a vždy se provádí amniocentéza=vyšetření plodové vody.
Na neschopenku se neposílá ani kvůli věku.Jsou i 40-tileté maminy,které pracují až do nástupu mateřské dovolené,kromě dvou týdnů,kdy se podrobí odběru plodové vody a měly by být v klidu.
Takže rovnítko mezi rizikové těhotenství a neschopenku nepatří.(je to jen takové to :jedna paní povídala..)
Na neschopence jsou většinou ty maminy,které těhotenství nesnáší dobře,nebo v zaměstnání pracují s chemickými látkami,nebo (a to hlavně) ty,které trpí chronickými chorobami(vysoký tlak,kardiačky,diabetičky,onemocnění ledvin.....) a ty,které měly v předchozích těhotenstvích komplikace.
Ono to dnes opravdu tak vypadá,že "těhotná=práce neschopná",ale je to velkým dílem blbě nastaveného Zákoníku práce a sociálního systému.

fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 20:26
- Nahlásit

Neessi
dík. No já bych chtěla zůstat doma, protože mám dost stresový zaměstnání, tak mě to zajímalo i z toho důvodu.

sarax
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 20:31
- Nahlásit

fromeli
mno ono to většinou fungá tak že kdo chce doma zůstane.ale je to přesně o tom jak píše Neessi ,ale je to velkým dílem blbě nastaveného Zákoníku práce a sociálního systému.
spoustu holek nebyli v práci schopní např.přeřadit na nesměnný provoz byt by to šlo a ještě se k nim chovali tak hulvátsky...takže u doktora řekly že je jim zle a bylo to...ale než aby tam chodily denně a stresovaly se...

fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 20:35
- Nahlásit

sarax
no já nedělám na směny, ale vstávám dost brzo, protože dělám od 6, ta cesta mi trvá dost dlouho 45 minut a hlavně pak ti klienti, když na Tebe denně několik lidí ječí, půlka z nich smrdí, tak ble.

sarax
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 20:56
- Nahlásit

fromeli
když na Tebe denně několik lidí ječí, půlka z nich smrdí, tak ble.
jo..tak já nensnesla ani MHD..lidi páchly a já vystupovala....fakt síla...

Neessi
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 20:57
- Nahlásit

sarax
spoustu holek nebyli v práci schopní např.přeřadit na nesměnný provoz byt by to šlo a ještě se k nim chovali tak hulvátsky...

V tom máš pravdu-někteří zaměstnavatelé se k těhotným chovají,jako by byly prašivé.Ale jeden podnik pod německým vedením-Škodovka v M.Boleslavi -tam mi vyrazili dech.Těhotná tam jen předloží těh.průkazku a nemusí chodit do práce,je placená v průměru,nekrátí se jí dovolená.Naprosto dodržují §130 Zák.práce :...překážky na straně zaměstnavatele.....
Třeba je to první "vlaštovka"

fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 21:00
- Nahlásit

Těhotná tam jen předloží těh.průkazku a nemusí chodit do práce,je placená v průměru,nekrátí se jí dovolená.Naprosto dodržují §130 Zák.práce :...překážky na straně zaměstnavatele.....
hmm, úžasný u nás těhotná předloží průkazku a ředitel začne dělat návrhy, aby co nejdřív neměl dalšího člověka ve stavu. Tedy je odejita z nadbytečnosti.

sarax
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 21:06
- Nahlásit

Neessi
Třeba je to první "vlaštovka"

bylo by to moooc pěkný...ale se obávám že vevětšině je to utopie

abby
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 21:07
- Nahlásit

fromeli

Těhotnou tě přece nemůžou vyhodit.

fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 21:12
- Nahlásit

Těhotnou tě přece nemůžou vyhodit.
on Tě nevyhodí.
Jakmile zjistí, že je někdo těhotný, začne dělat návrhy - nikoli nemravné prostě nabídne daleko vyšší odstupné, než by si dostala normálně při nadbytečnosti.
Je fakt, že když budeš tři roky doma, že už ten plat nebude takový jaký byl, současně ti oznámí, že ti stejně neudělá částečnej úvazek, posun pracovní doby není opodstatněn atd.
Zatím to každá vzala. Nejsem si teď jistá, jestli ukončení pracovního poměru bylo k ukončení mateřské - před rodičovským příspěvkem nebo jak. Rozhodně není před porodem, je mu jasné, že všechno nemusí klapnout.

Když mám brát sebe, tak to mám dost daleko do práce a nevím, co bych s děckem dělala ve čtvrt na 6 ráno. Navíc se tam stejně vrátit nechci.

Neessi
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 21:12
- Nahlásit

abby
Těhotnou tě přece nemůžou vyhodit

Mýlíš se,můžou.

abby
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 21:17
- Nahlásit

fromeli

To jo,můžou ti navrhnout,že sama odejdeš,ale vyhodit tě nemůžou.Legálně.

fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 21:19
- Nahlásit

abby
já teď po změně zákoníku práce nevím. Ani jsem to nezjišťovala, když vím, jak to u nás chodí.

sarax
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 21:19
- Nahlásit

abby
můžou ti navrhnout,že sama odejdeš,ale vyhodit tě nemůžou.Legálně.

vyhodit asi ne...ale zbavit se umějí i dost hnusně..návrh na odejití je ještě slušnej....

abby
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 21:22
- Nahlásit

sarax

Jasan,o metodách některých firem si nedělám iluze nedělámNA to nemusíš ani být těhotná.

Terri
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 22:07 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Dneska jsou tu nějaké depresivní témata (SIDS, vyhozov...) - nebo to jen moje šestinedělí...?

A co zkušenosti s jizvou po císaři? Mi se všecko hojí keloidy Byla mi doporučena laserová terapie a masírovat si to. ...

Od kdy se po císaři může více cvičit? A co rozestoupené břišní svaly? (Více = jako posilovat břicho...)

sarax
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2007 22:27
- Nahlásit

Terri
- nebo to jen moje šestinedělí...?
jasnýýý
Mi se všecko hojí keloidy
mě taky
cvičení ještě určo ně..seš v šestinedělí a i kojení vyčerpává...jako vono se to nezdá ale tělo dostane záhul...
? A co rozestoupené břišní svaly?
ještě porodím a nechám si to odoperovat asi..páč se mi to nelíbí

Neessi
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2007 06:19
- Nahlásit

ahojky po ránu
k té výpovědi v těhotenství- můžou dát výpověď komukoliv-těhotná,netěhotná.Těhotenství neskýtá žádnou imunitu proti vyhazovu,jako to bývalo dříve.Jen je to ta nejhnusnější sviňárna po stránce společenské.Těhotná má jen v Zákoníku práce ochrannou lhůtu 45 dní po skončení pracovního poměru.

Ke cvičení po Císaři:na plno posilovat břišní svaly se doporučuje až po 3 měsících,ale drobné -spíš protahovací cviky-je možné provádět po 14dnech.
A rozestup přímých břišních svalů? To je trochu oříšeko Císaři ten rozestup nebývá,protože se při "zavírání břicha"dávají svaly k sobě a fixují se rozpustnými stehy.Jinak je to spíš o darech matky přírody.Znám ženský,který "vrhají"(nadneseně)jedno dítě za druhým třeba 4 ...5 a břicho mají ploché do půl roku a nikdy v životě necvičily.Jsou to většinou takové ty figury typu"diblík" a znám vrcholové sportovkyně,kterým stačil jeden porod a došlo k rozestupu svalů.Cvičit určitě,ale pořád:je na to jednoduchý cvik,který můžeme provádět stáleři každém vstávání ze sedu,nebo naopak sedání si,hluboký vdech,vtažení břicha a pánevního dna(třeba jako při průjmu,který potřebujete zadržet) vstát ..nebo dosednout a výdech.Člověk si v průměru denně 35 krát stoupne a sedne a má odcvičíno
A při sezení před monitorem nepovolovat břicho

Neessi
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2007 06:25
- Nahlásit

kurňa,proč mi ty smailíci mažou písmeno "p"?...po Císaři........při každém vstávání....achjo....čék pak vypadá,jak dyslektik-dysgrafik.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2007 07:42 - Změnil/a: Jirikovo
- Nahlásit

Neessi
je rozdil jestli napises p jen tak nebo po dvojtecce ....
samotny p, po dvojtecce s mezerou mezi dvojteckou a p: p no a po dvojtecce bez mezery
takze pokud nechces vypadat jako vsichni dys..... dohromady, tak musis mezi dvojteckou a p udelat mezeru ....

Jandula
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2007 07:51
- Nahlásit

no u nás ve státní správě se ty vyhazovy dělají velice nenápadně... prostě většina ženských má smlouvu na dobu určitou a když má "tu smůlu", že otěhotní, tak s ní prostě neprodlouží smlouvu... i kdyby jí sebevíc potřebovali... jo jo, zlatá státní správa - malý peníze a ještě takový chování...

Terri
o SIDS byl teď článek v Harpers Bazaar, srpnové číslo, str. 44.. Odpovídá tam neonatoložka od Apolináře:
Jaký máte názor na monitor - setkala jste se s případem, že by dítěti zachránil život? - Monitor SIDS nezabrání, ale může rodiče včas upozornit, že dítě nedýchá. Tvrdí se ale, že pokud dítě umře na SIDS, ani resuscitační tým v plném obsazení ho k životu neprobere. Domácí monitorování je důležité pro rizikové děti - např. sourozenec dítěte, který umřel na SIDS, zakuckávající se děti, nedonočené děti, promodrávající děti...
První pomoc - Co nejrychleji zajistit průchodnost dýchacích cest, vyčistit dutinu ústní, otočit dítě hlavičkou dolů a pořádně ho poplácat po zádech, Pokud to nepomáhá, začít s umělým dýcháním, pokud je to možné, jeden z rodičů volá záchranku. Při záchraně dítěte by mělo platit, že nejdřív uděláme pokus o zprůchodnění dýchacích cest, až potom voláme RZS, aby nebyla prodleva při dušení. Pokud došlo i k zástavě srdce, začínáme kompletní resuscitaci.

A článek končí tím, že z nejnovějších studií vyplývá, že dudlík je výrazný preventivní faktor, který zabraňuje vzniku SIDS.

<< 1 ... 126 . 127 . 128 . 129 . 130 . 131 . 132 . 133 . 134 . 135 . 136 ... 407 . 408 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání