| Autor |
Zpráva |
Mel
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 14:37
- Nahlásit
nika00
no, tak to buď bych ho nahlásila na sebe, nebo to fakt uhrála na toho držitele tátu
|
pomoc
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 15:23
- Nahlásit
já jsem teď přihlašovala psa a to teď v 10 měsících. Úřednice měla keci, ale nedala jsem se a šlo to. Potřebovala k tomu můj OP a očkovák. Podle toho poznala jak dlouho toho psa mam. Poplatek na rok 1500.
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:12
- Nahlásit
takze kdyz to shrnu: nekde bydlim - mam tam trvale bydliste a prihlaseneho psa - prestehuju se i se psem - trvale bydliste si ale necham na puvodni adrese - za psa porad platim v miste meho trvaleho bydliste, i kdyz ziju jinde? to by bylo super, protoze tim padem usetrim neskutecny penize
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:14
- Nahlásit
Mar
no to ja si prave myslim, ze ten ostavec, co jsem sem hazela nerika...
pochopila jsem to tak, ze za psa se musi platit v miste kde trvale pobyva...
kazdopadne..ja ho mam u rodicu, odkud jsem se pred rokem prestehovala...a prdim na to
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:34
- Nahlásit
pes musi byt prihlaseny na mieste trvaleho bydliska drzitela- je to divne, ale je to tak. ja som to riesila prednedavnom, ked som chcela psa prihlasit v brne - trvale bydlisko spisska nova ves - neprihlasime, prihlaste ho tam (ze bobkuje v brne im asi vobec nevadi ) mne ti prislo len vhod pretoze v spisskej je poplatok o doost nizsi ono je to tak vymyslene preto, aby psa majitelia vo velkych mestach nenahlasovali na babicky a dedkov na dedinach, kde su poplatky nizsie - aspon tak mi to bolo vysvetlene.
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 18:55
- Nahlásit
Mika
no mě to taky přijde vhod,protože teď platím 160,- Kč - stěhuju se sice v rámci jednoho města, ale v místě novýho bydliště bych platila asi 1500,- takže super
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 19:24
- Nahlásit
nika00
ne, za psa se platí v místě trvalého bydliště...
|
verunicicka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 20:19
- Nahlásit
Já mám teda problém s tím, že v místě trvalého bydliště (Čerčany-250 Kč za rok, kolik za druhýho psa zjistím příští týden) se neobtěžují vydávat psí známky. takže jedinej důkaz o placení je nosit u sebe potvrzení o zaplacení. No a starosta v místě, kde teď bydlím (ale nemám zde trvalý pobyt) mě pořád uhání, ať už si tu za ty psy zaplatím.
|
verunicicka
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 09:19
- Nahlásit
tak oprava. je tam 120 za jednoho a za druhýho 240.
|
inu
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 12:40
- Nahlásit
Mika a kolik se plati za psa v Brne?
|
cernunnos
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 14:19
- Nahlásit
Ta diskuse je ale děsně zmatená!
Tak především psy (obecně) upravují 1-2 vyhlášky a 1 zákon - a to je vyhláška o poplatcích (tj. o místním poplatku ze psů), popř. další vyhláška, kterou si obec upravuje "psí pravidla" v dané obci. Zákon = 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání.
V Praze to je vyhláška č. 23/2003 o poplatku... a 18/2004 o povinném trvalém označení a zaevidování psů v Praze.
Vyhlášky a zákon bohužel nepoužívají stejné pojmy a tak jsou prakticky nekompatibilní v majitelích, držitelích a chovatelích a to proto, že každá z nich je napsaná za jiným účelem.
Vyhláška o místním poplatku říká, že za psa platí majitel, popř. držitel. To je člověk je za zvíře právně zodpovědný. Pražský předpis o označování pracuje s pojmem chovatel (což je v zásadě osoba, která se o psa momentálně stará). Pojem byl zvolen proto, že vyhláška právně vychází ze zákona 246/200 Sb.
Zatímco psy z vyhlášky o evidenci psů registruje Magistrát, poplatky vybírají městské části. Aby však byla kontrola, že každý zaregistrovaný pes má svým držitelem zaplacený poplatek, mají městské části k datům MHMP přístup (popř. dostávají sestavy), stejně tak městská policie. Pokud je pes zaregistrován na MHMP na jiného chovatele, než je držitel psa na MČ pak je jen otázkou času, kdy jedna či druhá strana vyzve ke správnímu řízení. Buď je člověk, který platí MČ poplatky vyzván, aby si psa zaregistroval na MHMP nebo dostane "chovatel" výzvu, ať se laskavě přihlásí k poplatku. V zásadě je úřadům jedno, kdo si psa zaregistruje, ale registrovaná a platící osoba musí být táž, jinak je problém. Tato osoba pak ovšem bude také považovaná za právně odpovědnou! Když přihlásíte k poplatku babičku, která to má levnější a ročně platí v Praze 200 Kč, tak babička půjde k soudu, až jezevčík natrhne prvnáčkovi cestou ze školy gatě nebo prstíček (to je jen nadnesený příklad - snad netřeba rozebírat). Opravdu je úřadu jedno, když v rodině s týmž trvalým bydlištěm je jeden pes na otce, druhý na matku, třetí na syna. Ale je to i s tou právní zodpovědností. Pokud by se pak tvrdilo, že pes ve skutečnosti má jiného majitele/držitele, pak může být vyzván, aby si doplatil poplatky, které tedy do té doby zapřel...
Já osobně jsem z použitého pojmu "chovatel" dost vzteklá, protože v naší rodině jsou tedy 4 "chovatelé" z pohledu péče, jeden, co platí a pak jeden, který to o sobě může nárokovat s podložením certifikátu FCI, psy cvičí, vystavuje apod.. Jenže chápu, že zákon potřebuje potrestat člověka, který psovi nedá nažrat, napít a nechá ho válet ve výkalech, zraněného apod.....
Co se týče čipů, je nutno říci, že v čipu samotném žádná adresa ani jméno není, jen řetězec o 15 znacích, čitelný čtečkou cca na vzdálenost 15-30 cm. Toto "číslo" čipu má smysl tehdy, když se spojí s databází, v nímž je uložena adresa. A opět záleží na účelu a na logickém smyslu, jaká adresa tam má být. A to tedy záleží na účelu databáze, ale pak je důležitelná dohledatelnost člověka a v důsledcích opět právní vztah...
Na formulář do Národního registru klidně lze napsat jiného člověka než do formuláře pro MHMP. Ale MHMP a MČ by měli mít člověka téhož (kvůli té kontrole).
Každý by měl uvážit taky jednu věc, když se bude rozvádět, rozcházet...apod. a dojde k neshodě a bude se vlastnictví zvířete řešit u soudu, budou brána do úvahy fakta v dokladech (vlastnictví na PP, na očkovacím průkazu, na petpasu, na obci (poplatek), na MHMP.... Co když manžel řekne, já platím poplatky, jsem v databázi a na petpasu... pes je můj! Tedy doufám, že tatínek neřekne "holka, štveš mě, jdi z domu, ale ten pes, kterého jsem koupil a za kterého platím, je můj". To se tady asi moc nepředpokládá. Ale spory o vlastnictví psa fikce nejsou.
Další věc, která by měla být řečena, a kterou zastávám je, že pes, který je chován v Praze má mít v Praze na MHMP svou registraci, i když adresa trvalého bydliště chovatele bude jiná. A to proto, že bude-li kontrolován policií, bude řádně registrován a policista adresu uvidí. Pokud je mimopražská, je oprávněn (nebo odpovídající úředník) se dotázat na příslušném úřadě, zda tam držitel platí. Ta registrace není samoúčelná. V případě ztráty nebo zaběhnutí funguje velmi dobře vazba mezi pražskou magistrátní databází a městským útulkem v Tróji. Pes se může během několika hodin vrátit majiteli. Dokonce je možné, aby si adresu vyhledal už policista, kterému je nalezený pes předán, jenomže to nějak neodpovídá úřednímu postupu...
Co se týče data registrace platí následující. Praha dává při čipování slevu z poplatku až 700 kč (v průběhu 2 let - tj. 2x350, ale pokud někdo platí méně, tak jen do výše poplatku za 2 roky), ale jen za podmínky, že pes platí poplatky v Praze, v databázích je hlášen na stejného člověka, zaregistruje se (nebo čip zaregistruje) na MHMP nejpozději do 1 měsíce od očipování. A musí mít na to doklad. Pokud psa očipujete a čip nahlásíte za 1/2 roku, není nárok na slevu. Pokud štěně očipuje chovatel v CHS, nárok na slevu není. Jedině za předpokladu, že Vám dá doklad od veterináře o očipování a vy si štěně zaregistrujete do 1 měsíce od očipování. Pokud se mezi očipováním a nahlášením chovatele změní majitel/chovatel, je to problém. Na dokladu je uveden jako plátce čipu jiná osoba než která vyžaduje slevu.... takových chytrých, co by na tom chtěli vydělat je fůra.
Tak a už jsem se asi vyčerpala z myšlenek... Stačí?
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 14:22
- Nahlásit
inu
jestli muzu odpovedet i ja, tak zalezi, kde v brne rekni kterou cast presne myslis
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 15:09
- Nahlásit
cernunnos
jejky...to ale obsahla odpoved, ale presto se v par vecech ztracim...
muj pes cipovany v praze, registrovany na MHMP vsude na me jmeno...ale neni o nem zaznam na MČ-tudiz neplatim poplatky a nema znamku MČ.
jde mi ted spis o to, ze kdyz se tedy k nemu na MČ prihlasim ja, mam rict, ze ho skutecne mam uz 2roky, popr, jaky bude postih za to, ze to hlasim az ted...nebo muzu rict, ze sem k nemu prisla vcera (i kdyz cipovan byl mnou uz v roce 2006-ta kontaktni osoba na cipu se da zmenit?)
jinak bych spis uprednostnovala kdyby se na MČ prihlasil ke psu muj tata...v tomto pripade, bude problem, kdyz jeho jmeno bude ma MČ a me jmeno na MHMP a v cipu?
|
cernunnos
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 15:58
- Nahlásit
nika00
Když je registrovaný jen na MHMP, je tedy potřeba ho přihlásit na MČ. Když je čip starší než 1 měsíc, není nárok na slevu z poplatku.
Jestliže byl a je dosud registrovaný na MHMP vás a chcete, aby poplatky platil otec, je možné na MHMP odregistrovat Vás a zaregistrovat na otce. Současně na MČ zaregistrovat na otce. Na slevu rozhodně zapomeňte, protože je to jen důvod jak se v záležitosti šťourat. Na Národním registru (nebo jiném registru) lze nechat kontaktní adresu na Vás.
Pokud budete na městské části registrovat na vás:
nevím, jak se MČ postaví k informaci, že psa máte odvčera. Při vyplňování formuláře neřeknou asi nic. Až si vyjedou sestavu psů z MHMP za svou MČ, uvidí datum zaregistrování psa a datum čipování psa - toť vše, co k tomu mohu říci. Konkrétní praxe referentů na MČ neznám, ale vím, že se liší. A taky vím, že musí dodržovat své předpisy, aby sami nebyli postihováni za špatný postup.
Platí, že ať se změní registrovaná osoba jak chce, datum čipování u čipu v databázi zůstává. Historie majitelů se u jednoho čipu taky dá bez problémů vyhledat (jen oprávněné osoby).
Ještě jednou opakuji, že v čipu samotném není nic víc než řetězec znaků (zpravidla 15 číslic a písmen)!
Pokud zůstane MHMP na Vás a MČ bude na otce, bude časem problém (až někdo udělá kontrolu). Vás by teoreticky měli vyzvat k přihlášení psa na MČ a doplacení poplatku. Jinak v praxi některé MČ si umí spárovat (hlavoručně) lidi se stejným příjmením a adresou (Novák-Nováková), ale musí jim přibližně sedět datumy!
|
cernunnos
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 16:09
- Nahlásit
cernunnos
A taky jim musí sedět plemeno, pohlaví, věk.
Jestli má Nováková na MHMP registrovaného křížence, fenu, narozeného v 2001 a registrovaného 5.1.2006 a Novák dogu, psa, narozeného 2004 a registrovaného na MČ 5.1.2006 - tak pokud to někdo uvede jako stejný čip a jednoho a téhož psa, tak buď vás budou mít za cvoka nebo podvodníka.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 16:19
- Nahlásit
jeste me napadlo...co kdyz na MČ neuvedu cislo cipu?
pak se to nebude dat dohledat s MHMP
|
Minnie
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2008 21:47
- Nahlásit
U nás tento rok zvýšili poplatok za psa z 1000sk na 2000sk. Docela síla. Pes oficiálne zmenil majiteľa... za 150 sk. U nás síce koše na exkrementy sú, ale asi tak každých 500 metrov. Smiešne. No a to nehovorím, že pri nich nie sú sáčky, večne sú plné plechoviek, fliaš a iného bordelu, no a okrem mňa keď venčím po sídlisku (a to tiež len v prípade ak se pes nevyšpiní kamsi do krovia alebo pod kríky) to asi nik nezbiera. Som čítala, že za ten zvýšený poplatok by sa mal vymedziť priestor na venčovisko. To som na to zvedavá. A ja vlastne nechápem tých ľudí. Majú zdravých psov a venčia ich zvyčajne na sídlisku, pričom okolo nás sú samé lesy a lúky. Čo ja by som za to dala.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2008 23:12
- Nahlásit
Minnie
a taky u vas strasne fouka....:-))
|
Minnie
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2008 23:24
- Nahlásit
argosek
... e ešte je aj poriadne horúco, však ano pane argosku? ...
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2008 20:08
- Nahlásit
Minnie
no hej, slecno minnie
|
inu
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2008 14:29
- Nahlásit
Mar
No, to ja jeste nevim. My se budeme stehovat az v lednu, ale kam, to zavisi, co bude za nabidky pronajmu na podzim a kde sezeneme neco, kde muze byt i pes.
Ja tise predpokladala, ze je to stejne jako u nas na malomeste: cili jeden poplatek pro cele mesto.
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2009 13:06
- Nahlásit
Loni na podzim u nás platilo, že pes se nahlašuje až po dosažení 6. měsíců věku. Teď jsem u někoho zaslechla, že je nová nutnost nahlásit psa do 30 dnů od koupě (darování)...Je to všude nebo jen třeba pro Prahu?Pro mě to sice není aktuální, ale přesto mě to zajímá... Víte o tom někdo něco?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2009 13:12
- Nahlásit
Noemi
u nás už loni platilo, že psa musíš přihlásit do 30dnů od pořízení... ovšem v době dovolených tolerovali až dvojnásobek .... nejsem z Prahy, ale z malého města kousek od ní
|
cernunnos
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2009 17:02
- Nahlásit
Jedná se o standardní přihlášení k místnímu poplatku a to by mělo být podle zákona o poplatcích do 30 dnů - Zákon č. 337/1992 Sb. o správě daní a poplatků, v platném znění pozměňujících a doplňujících předpisů. Ono se to obvykle v praxi tiše toleruje, když někdo přihlásí psa o něco později, protože se špatně dokazuje, kdy si přesně psa pořídil a obvykle se úřadům nechce do sporů.
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 09:19
- Nahlásit
dotaz!!!!
Volala jsem na úřad, a prý i když tu nemám bydliště, platím za psy tam kde bydliště mám, psi jsou napůl tady a napůl tam, co se týče času, tak to bude MP kontrolovat a můžu být pokutována ... vysvětlí mi to někdo?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 09:26
- Nahlásit
reneeska
Za psa platí držitel psa v místě trvalého bydliště, alespoň myslím.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 09:42
- Nahlásit
reneeska
v místě trvalého bydliště. Měla jsem kontrolu, že mám moc psů, ze kterých neplatím, takže jsem prokazovala čestným prohlášením, že jeden z těch psů je partnera, který má tvalé bydliště jinde.
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 09:43
- Nahlásit
reneeska
otaz!!!!
Volala jsem na úřad, a prý i když tu nemám bydliště, platím za psy tam kde bydliště mám, psi jsou napůl tady a napůl tam, co se týče času, tak to bude MP kontrolovat a můžu být pokutována ... vysvětlí mi to někdo?
Moje zkušenost: Mám dva psy, jeden je můj, druhý přítele. Každý z nás máme trvalé bydliště hlášené jinde a tam musíme mít nahlášené i psy, přestože bydlíme fyzicky spolu a pes mého přítele se prakticky v jeho trvalém bydlišti nevyskytuje. Policajti mě ještě nekontrolovali, takže nevím, jak by na to reagovali.
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 09:59
- Nahlásit
Takže by mi měla stačit občanka kde zjistí trvalé a doklad o zaplacení tam
|
Horodus
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2014 12:40
- Nahlásit
Dobrý den,
musí být pes nahlášen v místě trvalého bydliště, pokud obec nemá vyhlášku o poplatku za psa? Musí obec vést evidenci psů a jejich majitelů?
|