Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Etika veterinářů
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Autor Zpráva
Terri
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 21:52
- Nahlásit

Jakékoliv pseudodůvody jsou fakt směšné. Pokřivená estetika, omlácení o nábytek, pohodlnost...
Jak vůbec někdo může říct, že pes, který má vše co má mít vypadá hůř než ten, co to nemá??
Ovšem takto se dostaneme přes kastrace k "šlechtění" a to už tu bylo mockrát.

aren
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 21:57
- Nahlásit

Terri
Přesně, souhlas.

Markét
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 08:07
- Nahlásit

Nikita
Viděli jste někdy byt, ve kterém žije ocasatý boxer? Viděla jsem byt, ve kterém žije ocasatý knírač. A rozseklou špičku ocasu jsme taky měly. Teď už je to nějaký ten měsíc v pohodě, vymalovali jsme a hotovo. A jestli je někdo hodně cimprlich, neměl by psa v bytě mít vůbec, ono stačí, když se takový pes oklepe...
Jenže knírač je trošku něco jiného než boxer - za prvé rozdílná mechanika pohybu a za druhé není krátkosrstý, to je taky podstatné. Krátkosrsté plemeno je k poraněním ocasu logicky náchylnější.
Psa jinde než v bytě mít nechci (zvlášť hladkosrstého), jsou to kamarádi, tak proč je vyčleňovat ze smečky. A vymalování stěn bahnem a slintama mi nevadí. Krví ano.

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 08:11
- Nahlásit

Mucholabka
což je legislativně podchyceno a klasifikováno jako týrání

Odkdy? Ráda bych ten zákon znala a uvedla v praxi, protože někdy zůstává rozum stát nejen nad majiteli psa, ale i postupem státní správy.

Myslím, že již dlouho, ale jak jsem psal, chybí exekutiva a tuším tedy, že Ty to do praxe moc neuvedeš.

Nikita
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 08:25
- Nahlásit

Markét
knírač je trošku něco jiného než boxer - za prvé rozdílná mechanika pohybu a za druhé není krátkosrstý, to je taky podstatné
Nerada Tě zklamu, ale víš jak se u kníra upravuje ocas? Oholí se na krátko
Mechanika pohybu - to jako že boxer víc vrtí ocasem? To snad ne. Knír bude možná o něco větší, těžší, se silnějším ocasem, tedy silnější silou, kterou do těch rohů praští.

Markét
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 08:30
- Nahlásit

Nikita
Knírům se ocas holí? Já jsem myslela, že trimuje? To jsou věci, tak to jsem zase moudřejší.

Hafina
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 09:04
- Nahlásit

Nikita
Oni na to asi budou určitý plemena náchylnější. Hlavně ty krátkosrstý. Viděla jsem s rozmláceným ocasem RR, dalmatina boxera. Všichni bydleli v bytě. Ale třeba knírače s rozmláceným ocasem jsem nikdy neviděla.
Neobhajuju kupírování ocásků, ale jen jsem ti chtěla říct, že tyhle přirozeně krátkosrstý plemena jsou na to opravdu náchlný (i na to omrzání a praskání ušních boltců). Mnohdy to fakt skončí tak, že se jim ocásek kvůli zánětům a různým vleklým komplikacím musí zkrátit.

Nikita
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 09:52
- Nahlásit

Markét
Knírům se ocas holí? Já jsem myslela, že trimuje?
Měl by se trimovat stejně jako celý pes (přesněji určité části), nicméně po trimování se to velmi často dojede mašinou. A kdo je líný trimovat, ten bere rovnou mašinu

Hafina
To je všechno hezký, ale pořád to nevidím jako důvod k plošné "preventivní" kupíraci. Mimoto ta "preventivní" kupírace se "kupodivu" provádí jen u těch plemen, kde to standard dříve požadoval.

aren
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 09:59 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

No, já tady vystupuju rázně proti veškerému uřezávání, ale teď si uvědomuju, že ono vlastně i ta psí krátkosrstost, sám vrozený tvar ocasu i uší, je už vlastně lidský zásah - výsledek "šlechtění". Původnímu vlkovi ani šakalovi se ocas neomlátí, uši neomrznou. Člověk chtěl vypěstovat (někdo říká "vyšlechtit", ale já ve slově "vyšlechtit" cítím něco jako "zlepšit", "učinit ušlechtilejším", tak se mi to slovo v této souvislosti nechce používat) zvíře určitého vzhledu, to se mu povedlo, akorát ty uši (ocas)... no, nevadí, tak je přiřízneme a je to.
Terri píše, že úvahy o neetičnosti "šlechtění" tady už x-krát byly, omlouvám se, nejsem tu tak dlouho, tak je to pro mne ještě neotřepané.
Takže kupírujeme-li například ocas boxerovi a předcházíme tím jeho zraňování, napravujeme tím vlastně, co jsme napáchali samotným vyšlechtěním plemene s ocasem ke zraňování náchylným. Dtto např. omrzání uší.

Hafina
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 10:12
- Nahlásit

Nikita
Ale já nepsala nic o kupírování. Já jen měla pocit, že snad Markét nevěříš, že se to stává.

abby
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 10:26
- Nahlásit

Je snad rozdíl mezi šlechtěním a uřezáváním částí narozeného tvora!!!

Co se týče té kastrace, já jsem se rozhodla ji nepodstupovat,ale konzultovala jsem to s více veterináři a lidma a co člověk,to jiný názor.
Nemyslím si,že to každý dělá z pohodlnosti,ale nikdo neví,jestli to té fence opravdu nemůže pomoct.
Každopádně,když si představím sebe,tak jasně volím přirozenost pokud je to možné.

Nikita
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 10:28
- Nahlásit

aren
Ano, pak se musíme v další chovatelské práci zaměřit na to, aby k těmto problémům nedocházelo. Omrzání uší - čím to je? Špatné prokrvení? Tipovala bych na to u některých dlouhých tenkých plachet. Takže velikost a tvar ucha se stane dalším selekčním kritériem a budeme se snažit o ucho menší a silnější.
Ano, kus ho uříznout je pro někoho jednodušší, to je pravda.

Hafina
Já jen měla pocit, že snad Markét nevěříš, že se to stává.
Ale to já vím, že se to stává. Sama jsem psala, že my měly taky seklou špičku ocasu. Ale neberu to jako důvod pro plošnou kupíraci.

aren
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 10:31
- Nahlásit

Nikita
Jo, taky to tak vidím.

aren
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 10:33
- Nahlásit

abby
Je snad rozdíl mezi šlechtěním a uřezáváním částí narozeného tvora!!!
Určitě je v tom rozdíl. Ale obojí je svévolné zasahování do přirozeného vzhledu zvířete.

Hafina
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 10:35
- Nahlásit

Nikita
vždyť já taky néé, mě se nelíbí ani kupírovaný ušiska

abby
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 10:49
- Nahlásit

aren

Upřímě,já jsem ráda,že se pejsci šlechtí.Ale nejde mi teď o vizuální stránku jako spíše o stránku zdravotní,povahovou,..

aren
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 11:28
- Nahlásit

abby
Úpřimně, mně se mnoho vyšlechtěných plemen velmi líbí. Nicméně jejich vzhled i povaha byly uměle vypěstovány podle lidských přání, psů se nikdo neptal.
Co se týče zdraví, tak myslím, že vlci, šakali a oříšci si většinou nestěžují, naopak mnohá čistokrevná plemena docela ano.

Jimmi
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 11:38
- Nahlásit

aren
Aren vem to tak, že nebýt jisté manipulace s přírodními plemeny a šlechtění, tak vlastně žádného psa nechováš..je to něco za něco...,ale to jsem trochu OTvzhledem k tématu, tak se omlouvám

aren
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 11:47
- Nahlásit

Jimmi
Jasně, však i já jsem už trochu OT. Je dobře, že psi jsou, když už jsou, to je bez debaty. Ale ráda bych, abychom se ve vztahu k nim trochu posunuli směrem k přátelsví, ohledům k jejich potřebám a k úctě k jejich přirozenosti. Myslím, že se to i docela děje.
nebýt jisté manipulace s přírodními plemeny a šlechtění, tak vlastně žádného psa nechováš
No, vzhledem k tomu, že se pes přidal k člověku dobrovolně, a vztah byl k oboustranné spokojenosti, tak si myslím, že i bez šlechtění a manipulace by tady dodnes nějací oříškovití potomci toho původního psa byli. Já zrovna oříšky mám.

abby
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 12:18
- Nahlásit

aren

Je sice fakt,že šlechtění je velký zásah,ale nemá to se samotným tvorem nic společného.Šlechtění,genetika nesouvisí se samostanou bytostí.Děje se to vlastně mimo jeho.
Nevím,jestli si rozumíme.
Člověk si všechno přizpůsobuje sobě.Ale nesmí to být za cenu toho,že to živého tvora bude bolet.

Pincher
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 12:37
- Nahlásit

Aren
Šlechťení je selekce s určitým záměrem. V přírodě selekci provádí prostředí. Pokud by lidé nezačali záměrně spojovat jedince jak u zvířat tak u rostlin a následně neprováděli selekci tak bychom asi nebyli tak kde jsme. Oříšci by samozřejmě nevznikli, protože bez selekčního tlaku by žádný pes nevznikl. Mezi psem a vlkem je pořádný rozdíl, který vytvářeli celé generace našich předků. Vybírali jedince s vhodnou povahou a ty potom pářili mezi sebou. Co by lidstvo bez šlechtění jedlo? To myslíš že by se několik miliard lidí uživilo sběrem nebo z obilí které má naprosto minimální výnos? Možnost šlechtit umožnila lidstvu být tam kde je a věř mi že moji "šlechtění" psi jsou minimálně stejně zdravý jako nějaký kříženec.

Pincher
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 12:39
- Nahlásit

Omlouvám se za chyb: vytvářely atd.

abby
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 12:40
- Nahlásit

Pincher

Moje řeč.Jen jsem nevěděla,jak to napsat.

Dneska se šlechtí všechno.Je to přirozený vývoj.I blbý rohlík je ze šlechtěného obilí. A není to jen kvůli výnosům,ale i kvůli odolnosti vůči chorobám a škůdcům. A tak je to vlastně i u tvorů. Lidé jsou vlastně taky šlechtění. Proto se už u nás neumírá na mor,... ale to už je trochu o něčem jiném

aren
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 12:42
- Nahlásit

abby
šlechtění je velký zásah,ale nemá to se samotným tvorem nic společného.Šlechtění,genetika nesouvisí se samostanou bytostí.Děje se to vlastně mimo jeho.
Nevím,jestli si rozumíme.

Bojím se, že ač normálně si rozumíme, tohle nechápu. Jak to, že šlechtění nesouvisí s bytostí, Vždyť je to právě ta bytost, která se narodí s vlastnostmi, které jsme pro ni my zvolili. Nebo nerozumím?

abby
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 12:48
- Nahlásit

Máš pravdu,jedná se o modifikaci (povahy,vzhledu.....),ale ten pejsek o tom neví a nijak ho to netrápí.Už se tak narodil,je to sice zásah,ale do ještě nenarozeného tvora.

vím,že v podstatě máš pravdu,přeměnili jsme si psa k obrazu svému,ale mě se prostě nelíží,že co nemůže změnit různým křížením ...... tak děláme násilnou formou. K

Když se pejsek narodí,tak by se měl respektovat,takový jaký je.A bavíme se pořád o vzhledu.Protože jinak bys i cvičení psa,mohla takto nazvat.A já se i přesto snažím respektovat osobnost svého psa.V rámci možností

Jimmi
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 13:04
- Nahlásit

aren
Pes je domestikované zvíře, stejně jako kůň, nebo kráva, určitě se k člověku nepřipojil dobrovolně, člověk musel použít i násilí...třeba provaz, aby mu jeho vybraný chlupáč neutekl.
Jinak "příroda" nás šlechtí taky, moc volnosti nám nedává, už jenom tím, že nás vybavila feromony, proto ti někdo voní někdo ne, vlastně s námi experimentuje dost dlouho....připadá mi, že se někde zasekla....
A k tématu: měla jsem boxera, a protože mně úprava uší přišla hrozná, tak už bych si nikdy psa tímto způsobem "upraveného" nevybrala, ani kdyby to bylo povolené.
Psa jsme si dostali už s krátkým ocáskem, ale uši se dělali později, myslím asi v 10 týdnech??? moc si to nepamatuju

Markét
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 14:10
- Nahlásit

Jimmi
Jsem z boxerů taky zoufalá... uši jsem bohužel musela skousnout. Ale jakmile dojde na ocasy... asi si pořídím jednoho na gauč a nechám si ho "fiknout" vpředu i vzadu... Nechci psa s ocasem. A nebo si pořídím bostona, ti se naštěstí rodí "kupírovaní".

evina
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 16:15
- Nahlásit

Abby:Co se týče zdraví, tak myslím, že vlci, šakali a oříšci si většinou nestěžují, naopak mnohá čistokrevná plemena docela ano.

Oni Ti to říkali?No dobře,jseš proti šlechtění jako takovému a jak by sis to představovala vlastně v praxi?Každý kdo by měl fenku by jí mohl připustit s čím by chtěl?Bez ohledu na povahu,zdraví?Víš jaký by v tom byl bordel?Já osobně bych si nepořídila štěně(záměrně)bez ověření původu.Jak budu zhruba vědět jak bude velké,jakou bude mít srst,jaké bude mít povahové vlastnosti?
Mimochodem když jsme u toho,že je to o tom co si lidé sami vymyslí,tak to,že nekupírované uši u kníra musí být do tvaru "V" si také jen lidi vymysleli.Možná,že za pár let někdo přijde s tím,že i lepení je trápení...(tímto ošem nejsem pro kupírování uší.)
Jinak mi před pár dny přišel mail s názvem "pláč tuleních mláďat".Bylo to o tom,že "turisti" z kanady jezdí zabíjet tulení mláďata.U třetí fotky jsem nevydrželaPřipadá mi divné se hádat mezi sebou o kupírování a vědět,že jinde se i za podpory vlád(lov velryb)dějí takovéto věci.Pro mě je směrodatné když pes má šťastný a plnohodnotný život a neodsuzuji jeho pána za to,že ho dal kupírovat!

evina
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 16:20
- Nahlásit

abby promiň mělo to být určené aren

Vistra
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 17:13
- Nahlásit

Nad otázkou šlechtění jsem se zamýšlela mnohokrát. Velice obdivuji čistokrevná plemena, ovšem je v nich vždy něco umělého. Asi by bylo v pořádku, kdyby se po staletí psi množili podle přirozeného výběru. Jenže se tak neděje. Myslím, že náhodné zkřížení různých ras může vyprodukovat velice nebezpečnou kreaturu. Nebo jedince, kde místo potlačení vývojových vad dojde naopak k jejich zdůraznení. Takoví jsou bohužel dnešní voříšci. Znám křížence RW a dobrmana, ten je jak odjištěná zbraň. Páneček je super, psa si vybral v útulku, ovšem tam bezvadné povahy těchto čistokrevných ras vyústily v něco naprosto nevhodného. V kontrolovaném chovu se to dá alespoň trošku ohlídat.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání