| Autor |
Zpráva |
evina
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 22:34
- Nahlásit
aren:P.S. zadek i prsa mám původní Ono spíš záleží zda Ti to příroda nadělila i odpovídajících kvalit
|
aren
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 22:35
- Nahlásit
sarax
u některejch plemen bych to nedělala a u některejch bych to zvážila
No, asi tak souhlasím. Třeba ty ocasy loveckých psů, nebo ty uši pitů, jestli se jim fakt trhají, snad tomu někdo rozumí líp, aby to rozhodl. Ale "estetické" hledisko mi fakt přijde cáklý.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 22:36
- Nahlásit
evina
spíš záleží zda Ti to příroda nadělila i odpovídajících kvalit
No, pravda, nebyl důvod si stěžovat .
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2006 22:47
- Nahlásit
Tchor
Chapu to dobre ze vlastne ze stenete udelali nestandardniho jedince neb standard uz kupiraci ocasu u kniracu neumoznuje? Nebo se to jeste stale toleruje?
Standard knírače hovoří "uši a ocas přirozeně ponechané", kupírovanou variantu nový standard plemene nezná. Tolik teorie. Praxe je taková, že ocasy se kupírují klidně dál (ne teda tak plošně jak u dobrmanů, kníračkáři mají přeci jen v tomhle víc rozumu), a uchovnění ani výstavám (v některých zemích) to nevadí. Jak je to možné nevím, ale je to tak...
sarax
někteří pesové trpěj tím,že mají delší uši,neb ty jsou jako papír...
Ale to je zase v selekci do chovu. Prostě se ucho zařadí do ostatních selekčních kritérií a bude to za pár generací OK.
P.S.: Zadek a prsa mám.
(obojí původní)
|
J_J
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 07:44
- Nahlásit
No u rtw je standard take jasny - ma mit ocas v prirozenem stavu...a jsou neustale snahy kupirovat dokud "zakony" urcitych statu povoluji bez ohledu na standard FCI.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 07:46
- Nahlásit
No to je fakt hrůza, nechat useknout ocásek tak velkému štěněti....naštěstí mám buldočka a ti se rodí už s krátkými ocásky, hodně lidí, co buldočky moc neznají, se mě často ptají, jestli jsme jí ho nechávali jako štěňátku kupírovat...
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 07:48
- Nahlásit
já mám taky buldočka,ale ten můj se rodil s velkým ocáskem má takovej zakroucenej cosi dvakrát delší než ostatní buldočci,ale NIKDY bych mu ho nenechala useknout.....
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 07:53
- Nahlásit
To je fakt děs. Já bych se asi snažila jakkoli zjistit, kterej veterinář to byl a udala ho. Nebo to zkus napsat na klub, nebo někam na internet, třeba to nabízel i někomu jinému.
Jinak u loveckých plemen je to kupírování celkem smysluplný, protože když ti pes imrvére lítá v křoví, tak je to tak akorát, aby si ho zlomil. Aris má dlouhej ocas a už ho měl několikrát naraženej. Ale mě se stejně víc líbí s dlouhým ocáskem a on si taky zvykne, že mu tělíčko nekončí u zadku, ale má tam ještě proutek.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 08:01
- Nahlásit
Že vás to baví furt dokola, za trest bych Vám nechal okpírovat pindíky a křidélka bez anestéze a byl by od Vašich řečiček pokoj.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 08:05
- Nahlásit
Fifi
Treba se jen zkrati par clanku ocasu - jako se to dela u labradoru, terieru...
nespletla ses? Labradorům se nic nekrátí!!
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 08:21
- Nahlásit
...je fajn, že nikdy nikdo nepřišel s nápadem odchytávat veverky a sekat jim ocásky... To by veverky měly asi problém...
...a rybám přišmiknout ploutve a ptákům křídla a broučkům poslední pár nožiček...
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 08:24
- Nahlásit
garfield
přesně tak
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 08:26
- Nahlásit
Garfield
Nemyslím si,že je to tak jak píšeš. Já si myslím,že každé plemeno bylo šlechtěno pro určitý účel. Tím pádem kupírování ocasů a uší je podle mého nejen estetické,ale i účelové.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 08:30
- Nahlásit
A když jsme u toho, jaktože jsou buldočci vyšlechtěni tak, že jim místo ocásku naroste takovej pahýlek?
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 08:31
- Nahlásit
Jinak já mám taky propíchnuté uši na náušnice. Nikdo se mě na to neptal a asi mě to muselo strašně bolet. Ale opravdu si to nepamatuji, protože mi to dělali pár týdnů po narození.
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 08:32
- Nahlásit
Syska
Ty máš buldočka, to bys měla vědět ty,ne?
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 08:37
- Nahlásit
Frog
No vidíš a já to nevím....
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 08:38
- Nahlásit
Nikdy jsem po tom nepátrala, nepřišlo mi to důležitý, byl to jen dotaz, kdyby to náhodou tady někdo věděl....
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 08:41
- Nahlásit
no to mně by to taky zajímalo....ale nikde jsem se to nedozvěděla (už jsem to hledala)..takže kdybyste někdo věděl byla bych ráda
|
aren
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 11:52 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Garfield
...je fajn, že nikdy nikdo nepřišel s nápadem odchytávat veverky a sekat jim ocásky... To by veverky měly asi problém...
...a rybám přišmiknout ploutve a ptákům křídla a broučkům poslední pár nožiček...
Frog
kupírování ocasů a uší je podle mého nejen estetické,ale i účelové
Tak uveď nějaký příklad účelu, třeba pro toho knírače nebo dobrmana.
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 11:56
- Nahlásit
Frog
Nojo, jenže před lety mělo téměř každé plemeno svůj pracovní účel. To zůstalo psům loveckým, ale asi ne v takové míře a pracovním, tam uši a ocas nepřekáží,spíš naopak. Jiná kapitola jsou plemena bojová, tam by nejraději ziskuchtiví majitelé zredukovali psa na hlavu s velkými zuby, uši a ocas v boji fakt překáží.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 11:58
- Nahlásit
Myslím, že boj s vetrinářem je předem prohraný. Ruka ruku myje a obyčejný člobrda s tím asi nic neudělá. Nám vetrinář zabil kočku při kastraci. Dodýchala mi pět minut po tom, co jsem si ji převzala z jeho ordinace.Když jsem za ním šla, tak mi řekl, že prachy mi nevrátí ať ho klidně žaluju, že je pojištěný a dostane do stejně zpátky. A jestli se ptáte jak se mu to "podařilo" tak vězte, že jsem měla údajně kočku neurotika, se kterou se ten chudák vetrinář ještě za dvacet let praxe nepotkal. Sestřička mi pak řekla, že se vyjádřil když se kočka v průběhu operace budila, že kdyby chcípla tak žádná škoda, že koček je dost a tahle je prý stejně hnusná. Nechali jsme kočku pitvat v Olomouci a tam nám řekli, že byla špatně vedena operace a číča byla předávkovaná.I při pohledu a přečtení zprávy se nám vysmál do očí.
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 12:00
- Nahlásit
Nikita
Řekla bych, že chovatelé kníračů s ambicemi v zahraničí se snaží pokud možno kupírovat minimálně. Pokazilo by jim to reputaci v zahraničí, hlavně tam, kde jsou v ochraně zvířat trochu dál než my.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 12:01
- Nahlásit
Vistra
plemena bojová - ale i pastevci by raději měli mít krátké uši a ocasy. ale nejlepší mi připadá, že kromě čr se to kupírování tak krajně nbere - např. v rusku nedopustí kupírování středoasiatů apod myslím, že kupírování v několika dnech života pro štěníka moc velký zážitek není, ale takový dlouhý prutový ocas rozmlácený do délky skoro 10 cm na krvavou kaši - to už je ......(vlastní skutečnost - tedy mého psa - a to rozmlácení bylo z radosti nad příchodem vlastních lidí domů)
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 12:02
- Nahlásit
se kterou se ten chudák vetrinář ještě za dvacet let praxe nepotkal
monika
Tak tuhle větu slýchám já a moje kámošky u veterináře nejčastji ze všech.By mě zajímalo,co voni teda vůbec kdy viděli???!!!Je teda pravda,že je to vždy v souvislosti s nějakou "zvláštní "chorobou.
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 12:03
- Nahlásit
Vistra
Ale přece existuí i jiná plemena než lovečtí a podle tebe " bojoví".
Já vím,že už dnes se většina plemen pro účel pro ,který byli šlechtěni nepoužívají, ale proč měnit po staletí vytvářený standard?
Myslela jsem třeba středoasiaty, kteří měli chránit stádo před vlky třeba.
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 12:04
- Nahlásit
moll
He hééé bylas rychlejší
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 12:08
- Nahlásit
Přesně jak říká moll. Psi s vysokým prahem vzrušivosti si jsou schopni rozsekat ocas šíleně. Pak se některým musí amputovat tak jako tak.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 12:10
- Nahlásit
Frog
Já si s těma veverkama spíš dělala srandu. Já proti kupírování zas až tolik nemám, nevidím v tom ani zubožení ani týrání zvířat, ale spíš mi vadí rozdílnost přístupu člověka.
Dobře vyšlechtil nějaké plemeno s nějakým standardem k nějakému účelu, standardu se člověk držel x-let a vše bylo v pořádku, každý to schvaloval, bylo to vnímáno jako samozřejmost.
Pak přijde jiný "aktivista" a označí to za týrání zvířat a mnohaletá tradice se stane pomali trestným činem.
Osobně to vnímám spíš tak, že příroda není blbá a ta zvířata nějak vybaví a většinou ví proč a špatně je, když člověk svým zásahem způsobí časé záněty uší, sníží schopnost koordinace pohybu psa, případně přešlechtěností srsti psa způsobí problémy v termoregulaci zvířete apod. Což zahrnuje kde co, nejen kupírování ocasů a uší.
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2006 12:17
- Nahlásit
Frog
Nojo, jenže pak se amputuje ze zdravotních opodstatněných důvodů a asi to není nutné u každého jedince konkrétního plemene.
A k těm středoasiatům, jsou překrásní, nevěřila bych jim, ale strašně se mi líbí. Byli jsme na výstavě na Slovensku a tam jich byla kupírovaných spousta. Zděsila jsem se, místo ušních boltců díry do hlavy. Neříkejte mi, že tihle psi musí každý den bojovat při ochraně stáda s vlky a medvědy. Nidky nezapomenu na tu krásnou ušlechtilou hlavu se zvláštním pohledem a otvory do hlavy.
Taky bych lidem uřezala boltce, lépe by slyšeli, v zimě to omrzá...
|