Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Etika veterinářů
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Autor Zpráva
Frog
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:09
- Nahlásit

Mucholabka
Jo, nesmí se uštípnout konec ocasu, ale pes se může na metrovém třicetikilovém řetěze celý život válet v hovnech. Tomu říkám pokrok.
Ano to je trefné.

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:11
- Nahlásit

Frog
Jo a taky toho, že x let vytvářený standard většiny plemen je v pr...i.
To bohužel není pravda. Pokud to teda nemyslíme vyloženě na uši...jinak ty standardy by měly jít do té pr...e hromadně......jsou tak leda na dvě věci ve spoustě případů.

brut
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:12
- Nahlásit

Trotelchen
přijel nějakej šejk a uskutečnil by zde několik svateb ) neboli vzal by si několik žen)
Tak to by se mně zase nelíbilo, ale máš pravdu....

abby
budete se divit,ale je dobře,že tady máme aktivisty.Sice někdy už dost přehánějí,ale díky nim se právě v ochraně zvířat,dosáhlo značného pokroku.
Všeho moc škodí....v určitých věcech jim za pravdu dávám taky, ale jinde to opravdu přehánějí.

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:13
- Nahlásit

Jo, nesmí se uštípnout konec ocasu, ale pes se může na metrovém třicetikilovém řetěze celý život válet v hovnech. Tomu říkám pokrok.
Mucholabka
To je trochu demagogie, ne? To co popisuješ je evidentní týrání psa...a že zákony nejsou vymahatelné, to je už druhý problém...ale vždyť to ani nechceme, aby byly vymahatelné, tak proč se čertit.?

brut
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:14
- Nahlásit

Mucholabka
Jenže je jednodušší se postarat o kupírování uší a ocásků než o psy na řetězech ( ti totiž nejsou tak moc vidět)...
Bohužel´....

brut
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:16
- Nahlásit

Trotelchen
Myslím, že to není demagogie. Týrání psa to samozřejmě je, ale to kupírování taky. Já bych chtěla na všechny stejný metr.....ale.......

abby
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:21
- Nahlásit

Možná vás to překvapí,ale na světě jsou i jiná zvířata než pejsi (i když je mám nejradši)A třeba ochrana velryb,lachtanů,tuleňů,.... je podle mě opravu důležitá.A v tomhle dost pomohli.
Ale jinak uznávám,že někdy je to přes míru a jejich snaha spíše ztrpčuje lidem život.Vždycky je něco za něco.

Zet
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:31
- Nahlásit

Mucholabka
Jj, to je právě argumentace ÚKOZ. Dokonce mám pocit, že se vyjádřila něco v tom smyslu, že ke kupírování uší nemůže být žádný zdravotní důvod. Pokusím se to jejich vyjádření někde vyhrabat
Frog
Je to tak ale ono je to především tím, že se to dost často týká německých plemen a němci se do zákazu kupírování hrnuli skoro stejně nadšeně jako češi. Já mám třebas španělské plemeno, jehož standard zůstal téměř beze změny, pouze s tím rozdílem, že byla přidána dodatečná poznámka: "U stejně kvalitních psů, preferujeme psy bez jakýchkoliv zásahů jako je kupírovaný ocas, uši a obroušené zuby z důvodu pracovního využití. Odmítáme takové zásahy u psů, kteří nejsou využíváni pro práci se stádem." Aneb vlk se nažral a koza zůstala celá

Zet
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:36
- Nahlásit

Zet
Pokusím se to jejich vyjádření někde vyhrabat
Už jsem ho našla : Stanovisko Ústřední komise pro ochranu zvířat k problematice kupírování uší psů, jejich účasti na veřejných vystoupeních a svodech, a k propagaci týrání zvířat

Nikita
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:41
- Nahlásit

Zet
nekupírovaní knírači psi vypadají jako mamlasové
To je Tvůj názor. Mně se zas naopak líbí.

Markét
Viděli jste někdy byt, ve kterém žije ocasatý boxer?
Viděla jsem byt, ve kterém žije ocasatý knírač. A rozseklou špičku ocasu jsme taky měly. Teď už je to nějaký ten měsíc v pohodě, vymalovali jsme a hotovo. A jestli je někdo hodně cimprlich, neměl by psa v bytě mít vůbec, ono stačí, když se takový pes oklepe...

Nikita
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:44
- Nahlásit

Zet
Ano, to je ono: „Z ......... přehledu nejčastějších i méně častých chorobných stavů na ušním boltci vyplývá, že prakticky neexistují takové chorobné stavy, aby kupírování bylo provedeno ‚ze zdravotních důvodů‘. To také dokládá skutečnost, že objektivní ‚zdravotní důvody‘ pro kupírování nebyly nikdy uvedeny (přesná diagnóza).“

„O skutečnosti, že dosud prováděné kupírování nemělo se zdravotní problematikou nic společného, svědčí i ta skutečnost, že není známo, že by byla kupírována ta plemena psů, u kterých to chovatelský řád nikdy nevyžadoval a přitom dokonce patří mezi plemena nejčastěji ‚zevní otitidou‘ postižená (pudli, španělé), ale naopak plemena, která ‚problematikou uší‘ trpí nejméně, jako dobrman, boxer, knírači a další.“

„Kupírování není opodstatněným zákrokem při léčení zánětu zevního zvukovodu.“

brut
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 14:02
- Nahlásit

Nikita
A jestli je někdo hodně cimprlich, neměl by psa v bytě mít vůbec, ono stačí, když se takový pes oklepe...
Je rozdíl jestli máš po stěnách krev nebo bláto. Taky jsem viděla byt "vymalovaný" krví...a musím říct, že nejsem cimprlich,ale nedivím se, že majitel chtěl s rozbitým ocáskem něco udělat. Nakonec musel být ze zdravotních důvodů opravdu zkrácen ( zhnisal a hrozila sepse).

Pincher
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 15:08
- Nahlásit

Brut
No já nevím, ale mám domá dva nekupírované psy a ještě se mi nestalo že by si ocas poranili.

Já osobně mám ke kupírování vcelku neutrální postoj i když v součastnosti si myslím že je pro pinče lepší když je kupírovanej, protože mu v zimě omrzají uši.Můžu říct že jsem u malého psa nepozorovala žádný rozdíl ve výkonu mezi kupírovanými a ocasatými psy, moji psi běhají agility a i při jiných aktivitách si navzájem nezadají. Rozhodně si nemyslím že by šlo srovnávat kupírování ve 4 měsících, kdy je to opravdu dost sadistické a kupiraci v 5 dnech kdy šťeňata ješťe nic necítí.

Všichni ale musí počítat s tím že se ve světě bude kupírování spíš zakazovat než naopak. Nejnověji Rusko myslím od 31.5. zakázalo kupírování u určitých plemen.

brut
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 15:19
- Nahlásit

Pincher
Asi záleží na velikosti a na rase. Tenhle pesan si omlátil ocas o rohy, nábytek.....tak ho má, ale kratší.

Nikita
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 16:00
- Nahlásit

Pincher
kupiraci v 5 dnech kdy šťeňata ješťe nic necítí
Nic necítí? To snad není myšleno vážně, že ne?

Všichni ale musí počítat s tím že se ve světě bude kupírování spíš zakazovat než naopak. Nejnověji Rusko myslím od 31.5. zakázalo kupírování u určitých plemen
Přesně tak, je to prostě trend. A osobně nejsem vůbec proti. O tom Rusku jsem to nevěděla, fakt? A zakázali kupíraci komplet nebo jen uši?

Pincher
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 16:15
- Nahlásit

Nikita
Pokud je mi známo tak v tomto věku ještě šťeně nemá "hotovou" nervovou soustavu a v okrajových částech těla postrádá cit. Třeba se pletu, ale co jsem měla možnost vidět tak při dobrém zacházení štěňata ani neplakala, spíš jim vadilo že se berou od matky.
Zákaz se týká jak uší tak ocasů, ale jen u některých plemen.

aren
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 17:46
- Nahlásit

Pincher
Jasně, jak nic necítí, tak klidně řežme.
Teď vážně. V názvu tematu je slovo etika. Já v tom vidím zásadní otázku, nakolik je etické uřezávat, usekávat, nebo, kulantně řečeno, "kupírovat" druhé bytosti nějaké části těla, protože se nám to tak víc líbí.
Nechci tady nijak zlehčovat utrpení zvířat ve velkochovech, laboratořích, kožešinových farmách a podobných místech. Ale člověk by si měl být schopen nalít čistého vína aspoň sám sobě, a odpovědět si, jestli ono uřezávání, usekávání či kupírování, je pro nás slučitelné s pojmem "láska", kterou, jak říkáme, ke svým psům cítíme.

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 18:35
- Nahlásit

brut
Myslím, že to není demagogie. Týrání psa to samozřejmě je, ale to kupírování taky. Já bych chtěla na všechny stejný metr.....ale.......
Je to demagogie, protože srovnává na jedné straně důsledky absence legislativní normy s na straně druhé nedodržováním legislativní normy kvůli její nevymahatelnosti.

Nikita
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 19:06
- Nahlásit

Pincher
Pokud je mi známo tak v tomto věku ještě šťeně nemá "hotovou" nervovou soustavu a v okrajových částech těla postrádá cit
Tak to se tedy opravdu pleteš... Nedokáže bolest tak dobře lokalizovat. Co nemá dovyvinuté je osifikace těch okrajových částí jako je třeba právě ten ocásek. Takže se to ušmikne nůžkama.

Zákaz se týká jak uší tak ocasů, ale jen u některých plemen.
V tom Rusku, jo? Pak to teda ale nechápu, jak může být zákrok u někoho zakázaný a u někoho ne.

aren
V názvu tematu je slovo etika. Já v tom vidím zásadní otázku, nakolik je etické uřezávat, usekávat, nebo, kulantně řečeno, "kupírovat" druhé bytosti nějaké části těla, protože se nám to tak víc líbí.

Souhlas.

brut
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 19:29
- Nahlásit

Trotelchen
Krapítko tápu, jak to myslíš.....?
srovnává na jedné straně důsledky absence legislativní normy s na straně druhé nedodržováním legislativní normy kvůli její nevymahatelnosti.
Můžeš to víc specifikovat? dík

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 19:30
- Nahlásit

aren
Jasně, jak nic necítí, tak klidně řežme.
Teď vážně. V názvu tematu je slovo etika. Já v tom vidím zásadní otázku, nakolik je etické uřezávat, usekávat, nebo, kulantně řečeno, "kupírovat" druhé bytosti nějaké části těla, protože se nám to tak víc líbí.
Nechci tady nijak zlehčovat utrpení zvířat ve velkochovech, laboratořích, kožešinových farmách a podobných místech. Ale člověk by si měl být schopen nalít čistého vína aspoň sám sobě, a odpovědět si, jestli ono uřezávání, usekávání či kupírování, je pro nás slučitelné s pojmem "láska", kterou, jak říkáme, ke svým psům cítíme.

a co třeba kastrace z pohodlnosti ?????

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 19:36
- Nahlásit

brut
Takže Mucholabka napsala:

V prní části píše o kupírování ocasu, které je povoleno - tedy tam je ta absence té legislativní normy, která by to zakazovala a dále to srovnává s týráním psa na 30kg řetěze ve vlastních výkalech, což je legislativně podchyceno a klasifikováno jako týrání, leč dle nevymahatelnosti práva a chybějící exekutivou je s adekvátním postihem problém.....tedy srovnává nesrovnatelné a celé srovnání na mne osobně působí demagogicky.....

brut
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 19:44
- Nahlásit

Trotelchen
Ano, srovnává nesrovnatelné, ale nepůsobí to na mně demagogicky, ale tak nějak divně.....

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 20:27
- Nahlásit

brut

Demagogii vidím v tomto případě právě ve využití těch nesrovnatelných věcí k argumentaci.

Demagogie:
využívání zkreslených zjednodušených argumentů, působících zejména na city a předsudky, k ovlivňování jednotlivců a skupin

myslím, že to docela sedí

aren
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 21:06
- Nahlásit

Trotelchen
a co třeba kastrace z pohodlnosti ?????
To je to samé, ne-li horší.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 21:14
- Nahlásit

Nikita
no právě, a já si myslím, že indikace ke kupírování existuje. Co třeba omrzliny nebo popáleniny? Dříve bych taky netušila, že to ještě může existovat, ale viděla jsem psy s dost drsnýma omrzlinama. Nebo jak jsem říkala, střihačka, která popálila psa strojkem (co na tom, že strojek je nekvalitní a střihačka blbá jak troky). Nebo poleptání. Nechci tím ale propagovat kupírování, já sama jsem zastánce dlouhoocasatých a ušatých. I když dogy a dobrmani byli vznešenější. Pokud bych si ale dnes kupovala jakékoli štěně, chtěla bych s ocasem a ušima. Neviděla jsem ještě na žádné výstavě pudla s ocasem-nikdo to neumí pěkně ostříhat

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 21:15
- Nahlásit

což je legislativně podchyceno a klasifikováno jako týrání

Odkdy? Ráda bych ten zákon znala a uvedla v praxi, protože někdy zůstává rozum stát nejen nad majiteli psa, ale i postupem státní správy.

aren
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 21:24
- Nahlásit

Mucholabka
Neviděla jsem ještě na žádné výstavě pudla s ocasem-nikdo to neumí pěkně ostříhat
Jedna známá má stříbrnou toy pudličku Adélku s ocasem, a vypadá překrásně (ta pudlička. Dáma už není poupátko). Stříhají pravidelně co měsíc, denně češou. Adélka je přibližně na lvíčka (dlouhá srst na hrudi, krátká na zadní části, ale na nohách opět delší), uši a vrch hlavy na dlouho se sponečkama, a z ocásku má vznosný hrdě nesený prapor.
Možná budu mít fotku, tak Ti pošlu.

brut
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 21:31
- Nahlásit

[b]Trotelchen[/b
myslím, že to docela sedí
souhlas

Nikita
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2006 21:42
- Nahlásit

Mucholabka
já si myslím, že indikace ke kupírování existuje. Co třeba omrzliny nebo popáleniny?
Myslíš, že to opravňuje k "preventivním" zákrokům plošně u všech štěňat? A proč jen u něktrých plemen? Takový pudl se stříhá častěji než knírač a stoprocentně častěji než dobrman, leč uši se mu preventivně kupírovat nemusí.

Ad pudl s ocasem . občas potkávám paní, co má pudly tři, včetně dlouhoocasatého, a ten pes vypadá nádherně. Ta to tedy upravit opravdu umí

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání