Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / kastrace fenky
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Autor Zpráva
Eimy
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 19:01
- Nahlásit

dorfa
no, podle mě , pokud někomu jde o to, aby psi byli co nejblíž přírodě, tak to tak být mělo, ne? Jina kje to argument na stejné úrovni jako "uřezat psovi nohy, aby neměl DKK" "vypíchat oči, aby neměl zánět spojivek" atd...

Mně se prostě jen nelíbí tvrzení, že kastrovanej pes nežije plnohodnotným životem....

Mimochodem, když už se tady jako proti kastraci zminuje inkontinence (která se vyskytuje v pár % případů), tak kolik procent fen má problémy s rakovinou mléčných žlaz, pyometrou a dalšími život ohrožujícími (narozdíl od inkontinence) nemocemi? (myslím tím ty, kterým se kastrací předejde)

Eimy
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 19:03
- Nahlásit

dorfa
já to vim, ale je to proti přírodě a když mi moje svědomí řekne, že je pro fenu lepší ji nechat vykastrovat, tak to udělám...

dorfa
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 19:13
- Nahlásit

Eimy
přírodou se tady oháněli jedině zarytí zastánci preventivní kastrace. Za přírodu schováš ledacos.To je pro mě velmi laciný argument.Že pes už je 10 tisíc let domestikovaný, že s přírodou už toho má velmi málo společného, to je opravdu laciný. Já rozhodně přírodou argumentovat nechci. Chci jen odkázat lidi na svoje svědomí a to podle mě má každý. Někomu to někdy trvá dlouho, než se v něm probudí, ale někde tam skutečně je. Jenže to, že necháš fenku vykastrovat z preventivních dovodo ti neřeklo svědomí, ale sobeckost. V tom to je.

dorfa
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 19:20
- Nahlásit

Eimy
proč ti přijde tak absurdní amputace nohou, a vytrhání zubů z preventivních dovodu. A co psů je postiženo zubním kamenem. Neléčené záněty dásní ze zubního kamene mohou být dokonce příčinou srdečního postižení, selhání ledvin atd. Důvodů pro preventivní vytrhání zubů najdu hodně. Ale z toho nemáš žádný prospěch tak že te to ani nenapadne. To je ten pravý důvod. Sobecký prospěch člověka z každého svého činu.

mac1
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 19:29
- Nahlásit

Eimy
Eimy nechápeš snad rozdíl v léčení nemoci či úrazu a operací zdravého organismu ,který léčit nic nepotřebuje ?

Lea
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 20:47 - Změnil/a: Lea
- Nahlásit

Pro zastánkyně: Tu etickou stránku věci vidím i v tomhle: Žena když se dozví, že by měla podstoupit hysterektomii, je z toho paf, hlavou se jí honí různé nepříjemné myšlenky o ztrátě ženství, problémech, které ji čekají apod. Ale když se jedná o vaši fenku, nepřemýšlíte o tom ani minutu, prostě vás to vůbec nenapadne. Jedině vy víte, co je pro ni nejlepší a tak zdravou fenu strčíte pod kudlu. Už jste někdy slyšely o ženě, která by se např. z důvodu, že už nechce mít děti, nechala komplet "vykastrovat" ale jinak neměla jiný problém? Já tedy ne, ženy se příliš obávají právě těch hormonálních potíží po operaci. Pouze si nechají maximálně např. podvázat vejcovody.
Ten etický problém vidím v tom, že člověk tu uplatňuje svou moc nad zvířetem, které mu neumí odpovědět.

viveka
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 21:17
- Nahlásit

Eimy
Já proti Tobě, Eimy, určitě nic nemám, je mi jasné, že svoji fenku máš ráda, a taky to, že do kastrace jsi šla z důvodu jejích zdravotních problémů.
Jsi tady ale teď jediná za "protistranu".

Mně se prostě jen nelíbí tvrzení, že kastrovanej pes nežije plnohodnotným životem....
No ale skutečně nežije plnohodnotným životem. Plnohodnotný život znamená naplnění všech hodnot, a to zcela určitě kastrovaná fenka nemůže.
Může jistě žít životem hodnotným, může si užít spoustu radosti i lásky, ale "plno"hodnotný život to není.

viveka
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 21:26
- Nahlásit

Ovšem já teď mám problém. Na podzim jsem se ujala opuštěného kotěte-kočičky. Včera mi děti donesly druhé opuštěné kotě-kocourka. A co teď, že. Já ani nevím, jestli kočka má něco jako hárání, jestli se dá uhlídat. Mrzí mě taky, že je vlastně vězním. Vypustit na jaře se je bojím, právě se tady dodělává dálnice, budou zvyklí na byt. Tak nevím, co udělám, není už moc času, než dospějí. A kastrovat? Oba? Tak to nevím.

dorfa
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 21:39
- Nahlásit

viveka
problém je v tom, že kočka je něco jiného než pes.Kočka nikdy zdomestikovaná úplně nebyla. Neznám snad jediného majitel kočky, který by měl doma nekastrovanou kočku (kocoura).Plně chápu, že je to stejný etický problém jako u psa a že rozhodnutí bude vůči kočce (i kocourovi)sobecké, ale asi nebudeš mít jiné řešení.Kočky sice nehárají ale mrouskají se.Kocour zase značkuje a příšerně páchne. Jo je to zvíře, které by si člověk podle mě neměl vůbec pořizovat jako domácího mazlíčka protože mu plnohodnotný život zajistit nemůže. Kočka vždycky zůstane svobodná a nikdy se člověku nepodá jako pes. Ale když ses jich ujala, neměla jsi jinou volbu. Ale tvoje rozhodnutí jak budeš řešit dál jejich soužití v tvé domácnosti ti nezávidím.

wami
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 21:43 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Nemam na kastraci vyhraneny nazor, nechci se pridat ani k zastancum, ani k odpurcum... Jen tu napisu par postrehu...

1) prevence rakoviny, fena umrela na rakovinu... atd. atp. Civilizacni choroby se bohuzel dotykaji i nasich psu. Uprimne receno, neznam osobne ani jednoho psa, ktery by umrel prirozene, starim. Rada bych, ale proste neznam. I moje fenka, kastrovana v osmi letech z duvodu zanetu delohy nakonec umrela na rakovinu - jater. Fakt nelze odstranit vsechny organy, na kterych rakovina muze vzniknout... Na neco psi proste umirat musi a ve svete, ve kterem ziji, je proste nutne se smirit s tim, ze budou trpet civilizacnimi chorobami a umirat na ne.

2) Fena kastrovana ze zdravotnich duvodu opravdu nemusi trpet nejakou zvlastni zmenou psychiky, muze byt porad v pohode apod. Ale porad - kastrace jako prevence je zbytecny zasah do organismu. Kupiraci usi kvuli prevenci zanetu taky neuznavam. Proc rovnou predpokladat, ze zvire bude nemocne? To veskere chovy psu jsou opravdu prolezle takovymi potizemi, ze je nutno predpokladat zdravotni problemy? No ja davam prednost tomu, predpokladat, ze zvire bude zdrave, a resit nemoci, az prijdou. I falesna brezost je zdravotni komplikace...

3) v nekterych pripadech se da kastrace feny pochopit. Da se pochopit tam, kde se od ni ceka trvala prace a je jasne, ze na fene se chovat nebude (treba kvuli DKK nebo jinym zdravotnim obtizim). Nutnost potreby prace zalezi na majiteli, ten se sam musi rozhodnout, jestli pozaduje praci od fenky neustale a proto podstoupi riziko narkozy, nebo jestli radeji zakrok podstupovat nebude a da fene v jejich obdobich klid. Argument, ze si dotycny mel poridit psa, proste neberu. Nekdo si proste nemusi tolik rozumet se samci, nekdo se samicemi, nemluve o tom, ze se muze stat, ze i fenku budu porizovat se snem odchovat stenata a pak se stane, ze je fena nechovna... Dam tedy prednost praci, kterou po ni vyzaduju, kdyz vim, ze stenata nikdy mit nebude. To taky dovedu pochopit.

4) a naposled - mam-li dvojici fena/pes a musim z nejakych duvodu (nechci resit ty duvody, proste berme to tak, ze nekdy to nutne je) jednoho z nich kastrovat, nechala bych kastrovat taky fenku, trebaze to je vetsi zasah. A to z me proste zkusenosti, kdy fena se temperamentem nezmenila, ale pes ano, prestal mit chut k praci a zbackorovatel... Vykastrovana fena je porad stejna, vykastrovany pes ztraci jiskru.

---

Nevim, mela jsem fenku, ted mam psy. Lip se mi pracuje se samci, tedy s psy, takze doufam, ze otazky kolem kastrace fenky nebudu muset jen tak podstupovat. A opravdu nemam jasno, existuji duvody pro i proti, dovedu pochopit obe strany sporu. Ale v necem souhlasim s odpurci kastrace: je treba vratit zviratum (nejen psum) uctu, kterou jim prestavame prokazovat. Je treba se na ne divat jako na komplexni samostane osobnosti, ktere nejsou horsi nebo lepsi, jsou jen proste jine. A my mame to stesti, ze v konkretnim case a prostoru muzeme existovat spolu...

dorfa
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 21:55
- Nahlásit

wami
o tom to přesně je. Jseš ale člověk, který je ale schopný se zamyslet a zvažovat všechny důsledky.Jseš schopná připustit, že kastrace není jen růžová, ale má i své stinné stránky a o potlačení zvířecí důstojnosti ani nemluvím. .

Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 22:45
- Nahlásit

wami to shrnula výstižně, a tím snad tato debata skončí a každý si z ní pro sebe něco odnese... u nohou mi spí mé dvě feny, jedna kastrovaná, druhá momentálně březí, obě spokojené, zdravé a milované, a já vám přeju dobrou noc

Eimy
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 07:15
- Nahlásit

wami
S tímhle souhlasím...
Jinak já mám taky radši psy (samce), fenka se ke mně dostala "omylem"... Příští pes bude pes, takže kastraci taky řešit nebudu (díky bohu...)

viveka
Plnohodnotný život znamená naplnění všech hodnot, a to zcela určitě kastrovaná fenka nemůže.
Kdo ví, jak má pes nastavený hodnoty... Jenže já mám pořád pocit, že když už by mělo dojít k naplnění všech hodnot, tak bych měla feně nechat i ty štěňata, což je taky další riziko a je dalších x důvodů, proč neodchovávat štěňata na všech fenách...

Blueheaven
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 07:35
- Nahlásit

takže, proco se rozhodnout?

viveka
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 09:44
- Nahlásit

Eimy
Kdo ví, jak má pes nastavený hodnoty...
Pokud mohu soudit, tak sex je na jedné z nejvyšších příček .

viveka
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 09:45
- Nahlásit

Blueheaven
takže, proco se rozhodnout?
To Ti nikdo neřekne. Máš tady osm stránek názorů, mnoho z nich je rozumných. Přečti si je, poraď se se svým svědomím a udělej jak myslíš. Fenka si volit nemůže, tak musíš volit za ni.

viveka
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 09:52 - Změnil/a: viveka
- Nahlásit

Eimy
když už by mělo dojít k naplnění všech hodnot, tak bych měla feně nechat i ty štěňata
Jasně. To souhlasím. Ale proti tomu stojí argument přeplněných útulků a utrpení opuštěných psů. Každé narozené štěně zabere místo opuštěnému psovi z útulku. Tak se holt mateřstvíchtivá fenečka bude muset uskromnit, svět je dnes už takový, že skoro nikdo nemůže všechno, co by rád.
je dalších x důvodů, proč neodchovávat štěňata na všech fenách...
Taky souhlasím. Akorát se mi nelíbí výraz "chovat na feně". Navozuje to představu, jakoby fenka byla nějaký nástroj.

Eimy
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 10:04
- Nahlásit

viveka
Pokud mohu soudit, tak sex je na jedné z nejvyšších příček
No právě, myslíš, že fenka, která by třeba i chtěla, ale nemůže, se má líp než ta, která nechce a nemůže? O tom to celý je...

monika
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 10:16
- Nahlásit

Přečti si je, poraď se se svým svědomím a udělej jak myslíš. Fenka si volit nemůže, tak musíš volit za ni.

Ano, přečti a stejně se rozhodni podle svého. Já mám dvě feny. Jedna už kastrovaná je a druhá na kastraci půjde v nejbližší době. Právě hárá a je mi jí líto. Normálně je to fena-pošuk a teď jen leží a soustavně se vylizuje. Doma nosila kalhotky a to se jí nelíbilo. Žije s námi v bytě a promiňte, že si nechci zaneřádit byt. Někdo namítne, tak sis měla pořídit psa. Možná měla, ale já mám raději feny.Je to německá doga, která je od množitelky, která bezhlavě kryje černá-žlutá.Nic nevím o předcích svého psa a nechci proto štěnata.Jsem nezodpovědná?Snad jen tím, že jsem si ji koupila a nenechala ji v šílených podmínkách, ze kterých jsem ji vytáhla.Moje fena háráním trpí.Normálně chodíme na dvě dvou až třihodinové procházky.Teď už dva týdny sedíme doma a jen se venčíme.Ten smutný pohled když jdeme domů bych vám přála vidět.Já si to se svým svědomí vyříkala. Stačí se na ni podívat a mé rozhodnutí je ano. Starší fena je vykastrovaná už 12 let. Neměla s tím problémy. Byla veselá, živá, hravá, žrala normálně, nepřibývala na váze a v noci spí jak dřevo.Někdy nevím kdo zrovna chrápe, jestli ona nebo manžel. Byla agresivní a po kastraci se zklidnila. Pochází ze šesti štěnat a z toho 4 feny.Ona jediná je naživu (měla šťěnata), ostatní fenečky nebyly katrované (neměly štěnata)a dvě umřely na rakovinu, jednu srazil vlak.Může to být náhoda ,ale taky nemusí. Ted má problémy spojené se stářím.Špatně se jí chodí, je slepá a hluchá a navíc začíná být agresivní (prý je to spojeno s tím, že nevidí a neslyší).Mám skvělého veterináře. Nesnaží se z nikoho vyrazit prachy jen tak.Vím o spoustě lidí, kterým pomohl a nic za to nechtěl. Sám má feny a má je vykastrované (asi ví proč). Kolem sebe mám spoustu vykastrovaných fen a žádná, opravdu žádná nemá problémy. Jedna tady vykastrovaná nebyla a ta nedávno zemřela v osmi letech právě na rakovinu mléčné žlázy.Pro mě tohle je dostatečný důvod, abych kastraci jako prevenci považovala.Mám své feny ráda.Manžel mi někdy vyčítá, že až moc.I já sama jsem "vykastrovaná".Nemám žádné problémy.V noci spím, hlava mě nebolí, návaly nemám, nejsem extrémně žravá i když to teda ne mě není vidět a jsem spokojená.dorfa
a mnozí jiní mají na věc jiný názor a mě to nevadí.Já se rozhodla takto a mé svědomí mi říká, že je to dobře.

viveka
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 11:10
- Nahlásit

Eimy
myslíš, že fenka, která by třeba i chtěla, ale nemůže, se má líp než ta, která nechce a nemůže?
No, to je důležitá otázka. Řešila jsem ji. Sama jsem se kdysi velice trápila pro muže, který mně nechtěl, určitě bych to ale nebyla chtěla řešit svou kastrací, i kdyby mi to určitě ulehčilo život.
Taky jsem kdysi řešila otázku, zda bude pro kočku lepší, když bude nakrmená a načesaná podřimovat v teple na čistém polštářku, nebo když se bude prohánět po lese, lovit a utíkat, hladovět a chvět se vzrušením. Kočka sama vždy jednoznačně volila to druhé.
Každý má právo na plnohodnotný život, a k němu patří i různá trápení z nesplněných přání. Patří to k životu. I v přírodě umírají zvířata hladem, ani v přírodě nedostane každý pes fenku, která se mu zalíbí. Myslím, že tudy vede cesta duševní evoluce.
Zbavit živého tvora násilně nesplnitelných přání je zmrzačení duše a ochuzení jeho života.
Není účelem žít život co nejjednodušší. To by to měly asi nejvíc vymakané prasata v chlívku.

viveka
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 11:15
- Nahlásit

Tedy, opravdu jsem kdysi řešila otázku, co je to pro zvíře "štěstí". Konkrétně šlo tehdy o kocoura, ale on se ten výsledek dá potom aplikovat i na člověka.
Vyšlo mi, že kocourovo štěstí nespočívá v tom, mít dostatek krmení a bezpečné útočiště. Kocourovo štěstí spočívá v tom, být co nejvíc kocourem.

mac1
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 11:25
- Nahlásit

svůj názor na kastraci psůa fen jsem jasně ( snad) napsala, takže tím sejiž zabývat nebudu ( jen ještě pro Moniku, proč probůh držíš hárající fenu 2 týdny zavřenou doma a chodíte se jen vyvenčit ??? ) . Ale mám dotaz , je u nás fena RR , která je vykastrovaná již více než rok. Přesto má období , kdy psům voní a ke všemu od sebe psy neodhání jako hárající fena . Víte někdo , čím to může být a co s tím ?

sarax
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 11:32
- Nahlásit

wami
myslím,že tohle je správnej pohled na věc,záleží jakou zkušenost s kastrovanejma fenkama má i okolí člověka ,kterej to zvažuje,jakej názor má jeho vet a pod.Já sama kastraci zvažuju..mám na to moře času,zvažuju klady i zápory a snad se rozhodnu pro feňuli co nejlíp

viveka
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 11:50
- Nahlásit

mac1
Mojí kamarádce vnikl na zahradu pes a osouložil jim fenku kastrovanou již 8 let. Co vím, psům voní i fenka, která má nějaký zánět. Nevím, čím to může být. Ověřila bych si, jestli je zdravá, a dál bych to neřešila. Štěňata mít nebude, tak co.

sarax
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 11:54
- Nahlásit

mac1
a naše minulá feňule,kříženec,byla vyhlášená jako místní....
když hárala poprvé tak pohoda,ale když podruhé,tak děs a od té doby všem psům voněla,byla to nějaká hormonální porucha,my kastrovat nenechali,máti byla proti,takže život s ní byl šílenej a ona ty psy někdy i nechala

dorfa
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 13:50
- Nahlásit

mac
celou dobu se tu řešil problém kastrovat nebo ne.Ale už se tady nikdo nezmínil o tom, že ona se ta slavná kastrace taky někdy nepovede.Ono totiž stačí když břišní děloze zbude mikroskopický zbytek vaječníků.Ten zbytek vždy zůstane hormonálně aktivní a je průser na světě. U koček se to po kastraci stává naprosto běžně, že z mikroskopického zbytku se obnoví celý a mimořádně aktivní vaječník.Nikdy už se ale neobnoví vejcovody.Výsledek, kočka, fena opět může hárat,být atrakční pro psy, ale nikdy nemůže zabřeznout.Co je další průser je, že tyto zbytky vaječníkové tkáně jsou velmi hormonálně aktivní a vlastně pořád tvoří nadbytečné množství estrogenu, které je pro fenu, kočku velmi karcinogenní a končí to naprostou estrogenizací organizmu.

dorfa
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 14:06
- Nahlásit

mac1
V minulém příspěvku mám chybu.Samozřejmě, že ne v břišní děloze ale dutině. To, že vaječníková tkáň je schopná obnovy vám potvrdí každý veterinář.Hodně se to stává hlavně u koček, ale ty jsou kastrované ještě masivněji než feny. Říká se tomu ORS (syndrom zbytku ovariální tkáně).Operovat se to prakticky nedá., protože ten mikroskopický zbytek už v břišní dutině nejde prakticky nalézt.Takže jediné řešení je do feny (kočky) píchat hormony, které by ty hormony co se tvoří přebyly. Hormony však mají obrovský vliv na kostní dřeň,takže nakonec dojde k úplnému vyčerpání kostní dřeně u zvířete. Další možná daň za kastraci.

monika
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 15:41
- Nahlásit

mac1
proč probůh držíš hárající fenu 2 týdny zavřenou doma a chodíte se jen vyvenčit ???

Protože když vylezu z baráku tak už na nás čeká smečka nadržených čoklů. Bydlím na vesnici a málokdo tady má psa zajištěného tak aby byl jen na zahradě. Jsou tady takoví šikulové, že je prostě nic nezastaví.Jednou jsem s ní vyšla na klasickou prochajdu a domů nás dorazilo já + 15 psů.Opravdu ideální procházka.Jednou jsem si dokonce nachystala budíka a šla v noci.To nás domů přišlo jen osm. Dogina byla nervozní a procházku si opravdu "užila".Chovám a věnuju se psům 20 let.Myslím, že za tu dobu to mám co se týká psů celkem v makovici uspořádané.

sarax
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 15:52 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit

monika
to není jen na vsi,u minulý fenky,u tý jak chtěla psi furt a taky jim tak voněla,to bylo to samý i v Praze,5 psů u jednoho vchodu,další 3 u druhýho,nejlépe v noci vyli,takže sousedi nás chtěli zastřelit při každým setkání...takže jak jsem psala,pro fěňuli jedu za 6 týdnů.ale toto zvažuju už tedka,rozhodnutí nepadlo,ale uvidím

monika
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 16:14
- Nahlásit

sarax

vím o čem píšeš, taky jsme bydleli v paneláku a když hárala jakákoliv fena, byl to problém. Dokonce začali sousedi sbírat podpisy na zákaz psů v domě. Naštěstí bylo v baráku víc pejskařů a tak to neprošlo. Já měla fenu vykastrovanou a byl klid. Svezla bych se ale s těma ostatníma.Jestli mám nebo nemám fenu vykatrovanou nikoho nezajímalo. Je to na tobě, opravdu ti v tomhle nikdo neporadí. Hodně štěstí při výběru pejska a těš se ne něj, je to supr.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání