Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / kastrace fenky
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Autor Zpráva
sarax
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 16:12 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit

ani já a jak jsem řekla několik veterinářů nám řeklo že ta prevence není blud tak nevím...jak tu někdo psal nemůže mít rakovinu něčeho co nemá
a spousta lidí tu zas píše,že toto je lepší než nechtěná štěnda,která naplní útulky.Fakt nevím sama co s tím,někoho na hlídání druhýho psa nemám teda

jana33
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 16:22
- Nahlásit

sarax
já bych jí nechala vykastrovat a žádný výčitky bych neměla. Ale rozhodnutí je na tobě.

sarax
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 16:26
- Nahlásit

jana33
díky za názor,myslím,že horší by bylo množit další potencionální opuštěnce a se psem doma fakt nevím jak by to šlo,protože on odtrpí každou fenku široko daleko,natož domano uvidíme

viveka
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 16:41
- Nahlásit

Množit opuštěnce je zcela určitě nejhorší možné řešení.
Napadla mě ještě otázka, je-li tady někdo odborník: Lze provést u psa místo kastrace tzv.podvázání chámovodů, že zůstane hormonálně plnohodnotný, bude moct i obšťastňovat fenečky, akorát to budou spojení neplodná? Něco jsem o tom zaslechla, ale nevím, co je na tom pravdy.

viveka
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 16:43
- Nahlásit

Nebo u fenky podvázání vejcovodů?

Hanka20
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 17:12
- Nahlásit

Nechápu proč by měla moje fenka zaplatit nějakou daň, to je dost přehnaný. Má takovou péči, že by ji mohl kdejaký pes závidět, takže se laskavě do mě přestaňte trefovat a kritizovat.
Myslím, že pejsků v útulcích je až dost a já opravdu o štěňátka nestojím.

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 17:48
- Nahlásit

viveka
Vidíš a moje psice je po kastraci mohem aktivnější, než byla před ní, tohle je individuální záležitost...

mac1
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 18:02
- Nahlásit

měla jsem fenu IS ,nebyla vykastrovaná ( ono se to tenkrát tak běžně ani nedělalo ) , neměla nikdy štěňata a neměla nikdy žádné zdravotní problémy. Přeci nelze říci, že každá nevykastrovaná fena má štěňata ,ale tady to vypadá témeř jako by to bylo pravidlem. Kastrace jistě jako řešení zdravotních problémů , ale kastrovat zdravou fenu bych já nikdy nenechala .

dorfa
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 07:44
- Nahlásit

Hanka20 Myslím, že pejsků v útulcích je až dost a já opravdu o štěňátka nestojím. Aha tak toto je ten pravý důvod.Takže ta prevence něčeho hypotetického je jen berlička tvého zatím ne špatného svědomí. Takže jen doufej, že ti to svědomí opravdu zůstane čisté i po tom zákroku tzn., že to fenka přežije,že se nebude pomočovat, že nubude mít problémy se srsté a že jí to psychicky taky moc neovlivní). Trochu moc v sázce u zdravého zvířete nemyslíš?
Závěr já už se ani nedivím, je to v lidské přirozenosti řešit problémy tímto způsobem.Člověk je tvor příliš sobecký, než aby každý krok který hodlá udělat srovnal s tím, jaké by to asi bylo kdy on byl ten problém a řešil se na úkor jeho samotného. Lidí tak řeší všechno.Stromy pokácí, zvířata vybije nepohodlné a nepohodlné jedince separuje atd.

dorfa
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 07:50
- Nahlásit

Jana33 já osobně znám takové, které po kastraci mají nejen psychické problémy ale i fyzické. K těm psychickým patří agresivita, která před kastrací nebyla a teď se fena rve s fenama jak o život. Prý se to po kastraci u fen někdy stává.Já bych pak určitě litovala, že jsem raději nezačala dělat tu atletiku jak tyda někdo radil,než nechala zmrzačit zdravého psa.

sarax
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 07:57
- Nahlásit

fakt je že se mi na jednu stranu ty argumenty pro poslouchají dobře,ALE...
když to tady čtu,tak fakt nevím,je pravda,že nám před 2 lety odešla kokřice na nádory celýho vnitřku a nebylo to pěkný ,myslím,že lidi,kteří to prožijí to fakt zvažují jinak.
I když kuchat zdravýho psa se mi příčí taky,ale je těžký se rozhodnout,co kdyby naší kokřině taková operace včas zachránila život??ví někdo s určitostí že by to tak nebylo??no a teď babo raď.......

dorfa
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 08:47
- Nahlásit

sarax a Kolik bylo fence let? Na co umřeli její rodiče?Jak víš, že rakovina dělohy byl primární nádor? Dělali jste pitvu a rozbor primárních nádorů a metastáz? To jsou důležité faktory.Mě taky odešla fenka na rakovinu a to v 6 letech.Dneska mám ještě její dceru a té je 12 let.

Hanka20
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 09:59
- Nahlásit

dorfa
tak podívej, těch důvodů proč ji chci nechat vykastrovat je víc a ne jen, že nechci štěňata, takže přestaň odsuzovat někoho o nikom nic nevíš. Moje známá má fenku kastrovanou a je v naprostý pohodě. Blueheaven chtěla vědět kdy je nejlepší kastrovat, tak jsem jen napsala, že po prvním hárání a že chci taky nechat fenku vykastrovat a ty bys mě nejradši hned linčovala. Nechceš náhodou začít demonstrovat před veterinama?

dorfa
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 10:15
- Nahlásit

Hanka20 komu není rady tomu není pomoci. Moje kastrovaná fena je taky v naprostý pohodě.Ale kastrovat jsem jí nenechala ze svého rozmaru a pohodlnosti.A kdyby náhodou v pohodě nebyla a nebo tu operaci nepřežila měla bych pořád stejně čisté svědomí jako ho mám teď.Její kastrace byla otázka zdraví. Do 10 let to byla nekastrovaná fena a teď je už 2 roky kastrovaná. Před ní jsem měla i jiné fenky (4) a nikdy zdravotní kastraci nepotřebovali.Kolik psů jsi měla ty?Jaké máš vlastní zkušenosti? Tvůj klid při rozhodování a tvé přesvědčení o správnosti bych opravdu někdy taky chtěla mít. Nebo raději ne!

Hanka20
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 10:41
- Nahlásit

dorfa
No tak rozhodně to není z rozmaru a pohodlnosti, jak si myslíš. A psů už jsem několik měla, takže zkušenosti mám.

jindriska
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 10:57
- Nahlásit

Hanka20
reaguji na Tvůj předešlý příspěvek - nemyslíš, že má každý právo na svůj názor? Tak proč ta vztahovačnost? A ohánět se plnými utůlky? Ohlídat hárající fenu před nechtěným nakrytím přece není nic nadlidského, při umístění psa např. na zahradě se to stát v nejhorším může, ale u bytového psa, to spíš vypovídá o páníčkově neschopnosti. A dále - ano, máš spoustu důvodů, ale důvody dost jednostranné a prospěšné jen a jen pro tebe. Kde je ohled na fenu? Co se na to podívat očičkama fenky? Říká Ti něco wellfare zvířat?

dorfa
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 10:58
- Nahlásit

Hanka20, tak fajn. Snad tvé zkušenosti s kastrací budou jen ty nejlepší, to ti ze srdce přeju ale je s ohledem a lítostí k tvé fence.

dorfa
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 11:01
- Nahlásit

jindriška To je přesně ono.Lidí jsou příliš sobečtí, než aby něco dokázali vyhodnosti z pohledu toho druhého.

jindriska
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 11:08
- Nahlásit

promiň Hanko20, ale zde jsou tvé důvody, které nazýváš, že nejsou postavené na rozmaru a pohodlnosti, doufám, že se neurazíš, ale já si myslím, že jsou postaveny na hlouposti:
1.)protože mám ještě jednoho psa doma
2.)měla jsem už jednu fenku s rakovinou a nemíním si to už zopakovat
3.)pejsků v útulcích je až dost a já o štěňátka nestojím
add1.) no comment
add2.) paní/slečna je jasnovidec?
add3.) ano to je pravda a nic než pravda, ale vypovídající hodnotu to má jako omluva č.1, tzn. nulovou

dorfa
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 11:18
- Nahlásit

jindriska a ještě jeden důvod taky hodně rozmařilý jsi tam zapomněla napsat.
4) druhýho psa jsem si pořídila abych s ním mohla sportovat
Hanka20 bradla by byla lepší volba ty v nejhorším případě můžeš vyhodit.

jindriska
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 11:20
- Nahlásit

Hanka20
ráda bych ještě dopsala, že cca před půl rokem jsem taky byla spíš nakloněna k sterilizaci. Po rozmluvě s třemi veterináři mi to bylo tak vřele doporučováno a tak to obhajovali, že by mě skoro přesvědčili. Má rodina, zvlášť přítel, který špatně nese ty tři týdny, kdy se vidíme pomálu, mě taky do toho cpali. Hodně jsem o tom přemýšlela, četla, poslouchala a dopracovala jsem se k názoru, který je patrný z mých příspěvků. Prostě pohoda a spokojenost mých zvířat je pro mě nadevše a rozhodnutí musí být dobré pro ně, až potom pro mě. Protože já mám velkou moc nad nimi a nechci jí zneužívat ve svůj prospěch. A jak jsem napsala o dani za život s tebou, nemyslím si, že je to přehnané. V Tvém případě nikoli.

Zet
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 11:45
- Nahlásit

Koukám, že se tady objevila obrovská vlna odporu proti kastraci. To mě docela překvapuje, neb jsem si myslela, že mezi chovateli je v tomto směru docela značná osvěta
Já osobně jsem naprostý zastánce kastrace. Hádat se o tom, zda je to přirozené nebo není, je PMSN dost scestné, neb s nepřirozenými zásahy do přírody (co se týče psů) člověk začal ve chvíli, kdy je domestikoval Jistě si přejete, aby psi byli zdraví a dožívali se co nejvyššího věku ... a to také není přirozené Psovité šelmy v přírodě se zdaleka nedožijí tak vysokého věku jako naši mazlíčci. S vysokým věkem souvisí výskyt celé řady onemocnění, mezi která patří především rakovina. Tím, že fenku vykastrujete, předejdete rakovině dělohy a vaječníků (včasnou kastrací po prvním hárání dokonce do jisté míry minimalizujete nebezpečí vzniku rakoviny mléčné žlázy). A tohle (kastrace) je SKUTEČNÝ OHLED NA FENU.
Všechny své chovná feny, které dovrší věku osmi let, nechávám kastrovat. Nechci mít jednou výčitky svědomí, až stará fena umře na operačním stole protože její organismus operaci a narkózu nezvládne. Myslím si, že tuto službu si ode mě mé feny zaslouží. Mimochodem, u žádné z nich se neprojevily změny, kterých se tady tak bojíte. V minulosti jsem měla voříšky, vždy byli kastrovaní a kvalitě jejich života to rozhodně neubralo

Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 11:58
- Nahlásit

Mě trochu zaráží ta útočnost Dorfy a Jindřišky...

Poté, co jsem strávila dvě hodiny strachu o devítiletou veteránku, která s pyometrou ležela na klinice na operačním stole, jsem se rozhodla, že další (chovnou) fenu dám po posledním vrhu vykastrovat. Zatím nemám důvod tohle rozhodnutí přehodnocovat. Veteránka kastrací jednoznačně omládla a neměla a nemá žádné komplikace. Strašit inkontinencí se mi zdá trochu nefér, když se to stává v nějakých 4% případů. Znám dost kastrovaných fen a žádná nemá ty potíže, co tady dámy zmiňují. O povaze nemluvě-myslíte, že by se kastrovali vodící psi a feny, kdyby bylo pravidlem následné zhoršení povahy?
Agrumentování "přirozeností" a "přírodou" je podobné jako častá pověra, že fena musí mít jednou za život štěňata, aby byla zdravá.
Nijak kastraci nepropaguji, jen píši svůj názor a zkušenost. Je to hodně zodpovědné rozhodnutí a musí se posuzovat individuálně s dobrou znalostí konkrétního zvířete. Mluvím stále o fenách. kastraci psa-samce z jiných než velmi vážných zdravotních důvodů pokládám skoro za zločin.

Hanka20
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 12:03
- Nahlásit

jindriska
Proč ta vztahovačnost? Protože tady odsuzujete jen mě ale ono je nás tu víc, kteří chtějí nechat fenku vykastrovat a ne jen ze zdravotních důvodů. Jinak urážlivá nejsem,ale nazývat mě neschopnou a hloupou, to je trochu moc!
A co se týče důvodu č.1, který si uvedla, tak já bohužel nemám psa, který by feny ignoroval, právě naopak.
K důvodu č.2 a č.3 se opravdu vyjadřovat nebudu, to je zase tvůj názor

Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 12:03
- Nahlásit

Zet
Co je to PMSN?

jindriska
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 12:09
- Nahlásit

to si podle mě špatně vysvětluješ, že je tu obrovská vlna proti kastraci, mě osobně jen nazdvihávají ze židle názory Hanky20, protože se mi zdají její názory plné vlastní sobeckosti a slepé poslušnosti vůči veterinářům doporučujícím za každou cenu sterilizaci nechovné feny.

mac1
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 12:14
- Nahlásit

Já osobně bych nikdy nenechala kastrovat ani fenu ani psa z jiných důvodů než zdravotních ( nikoli ovšem z tzv. preventivních, ono i žen dost umírá na třeba na rakovinu dělohy a taková prevence se neprovádí , ba dokonce ani u dcer zemřelých žen ). Ženám , které prodělaly celkovou hysterektomii se nasazuje hormonální substituční léčba. Jak se cítí feny , to vám neřeknou a lecčeho si nevšimnete. Kdyby skutečně bylo potřeba hormonální funkci vaječníků nahradit pouze u lidských samic a u samic ostatních živočišných druhů by to nemělo vůbec žádný vliv - proč by se na nich zkoušely hormonální přípravky ? Je to samozřejmě věc každého, ale důvody jako množství štěňat a psů v útulcích apod. prostě jen zní lépe než pohodlnost majitele - podle mě. Kastrace fen třeba velké části majitelů psů nevadí ( ba naopak ) , kastraci psa ovšem třeba ty Katrin pokládáš skoro za zločin - v čem je probůh rozdíl, vážně myslíš že pro organismus feny je to menší zátěž ?

moll
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 12:14
- Nahlásit

nevím přesně, ale já dávala inkontinenci po kastraci do souvislosti s geometrickým uspořádáním zbylých vnitřních orgánů (hlavně močového měchýře) a s jejich uložením v pánevní dutině, nikoliv s působením hoprmonů. pak by se totiž inkontinence vyskytovala častěji i u malých plemen, nejen u velkých. moll

sarax
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 12:16
- Nahlásit

ne za každou cenu,ale riziko se snižuje....

add Dorfa,fenka nebyla až tak stará 7-8 let,nádor byl primární tam a tam zjištěn,metastázy měla všude

a myslím si,že tu zase spousta lidí psala,že s kastrací mají zkušenosti dobrý,a pokud se pesina i pes teda nechá dospět,povaha se teda nemění,nevšimla jsem si toho ani u jednoho psa co znám ...

Eimy
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2006 12:16
- Nahlásit

mac1
Jak se cítí feny , to vám neřeknou a lecčeho si nevšimnete.

Myslim, že pokud seš se psem každej den a trávíš s ním maximum času, tak poznáš, když s ním něco není v pořádku...

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání