Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / kastrace fenky
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Autor Zpráva
Ketrin
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 16:12
- Nahlásit

Asi proto, že pes-samec na rozdíl od feny kastrací skutečně přichází o podstatnou část své osobnosti.

viveka
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 16:13
- Nahlásit

dorfa
To se neboj, co já vím, psi se kastrujou taky šmahem. Prý je to levné a pes se tím "zklidní"

dorfa
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 16:22
- Nahlásit

viveka myslím, ze tak bezne to je jen v USA.Ale od nich sem prislo to bezhlave kastrovani fen.Ja zas mam zkusenost, te kdyz se jen nekdo zmini o kastraci samce tak to kazdy povazuje za tyrani, nesmsl....atd.
ketrit, nejsem zastance niceho apriori.Ale pokud by se mela hodnotit "prospesnost" tak mi kastrace u psa vychazí lépe.
Nebude utikat nebude ho k tomu nutit pud.Nebude agresivni, a nebo se agresivita dost utlumi, nebude zadne nechtene nakryti harajicich fen....nebudou nechtena stenata...., nebude traba kastrovat feny.Zakrok na psovi neni tak nebezpecny nemusi se otvirat dutina brisni.Psi jsou mazlivejsi a vic prilnou k panovi. Kdyz se to dobre podu vyjdou kazdemu jen same pozitiva.
Doufum, ze me nebudete kamenovat je to jen uvaha o tom kdyz kastrovat smahem a vsechno tak psi a ne feny.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 16:32
- Nahlásit

dorfa
Nesouhlasím, vše co uvádíš za důvody je tatáž pohodlnost majitelů kterou sama odsuzuješ v případě neuvážené kastrace fen. Psa bych nikdy nedala kastrovat z jiných než velmi vážných zdravotních důvodů (rakovina varlat...)! Výjimkou jsou samozřejmě vodící, asistenční atd.psi. Jinak jde o skutečné zmrzačení a obrovský zásah do psychiky zvířete. Mělas někdy psa-samce?

dorfa
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 16:35
- Nahlásit

ketrin ano NO.Ja jsem pro respekt ke zvireti a jakykoliv zasah do jeh zdravi musim posuzovat jako by to delo me.Bojim se jen, ze doba kdy se budou samci tady kastrovat tak jako v USA uz neni daleko.Vzdyt tu bezhlavou kastraci fen jsme tak lehce prijali.

dorfa
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 16:39
- Nahlásit

Nesouhlasim se zadnym chirurgickym zasahem do zdravi zvirete bez zrejmých zdravotnich dovodu. U kupirovani jeste nemam tak vyhrany nazor. To o kastraci samcu byla jen uvaha a spekulace nad prospesnosti.

Lea
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 17:20 - Změnil/a: Lea
- Nahlásit

dorfa
Do teď mi vstávají vlasy na hlavě, když si vzpomenu, jak mě veterinář s exkluzivní klinikou přesvědčoval, abych nechala vykastrovat svýho 5 měsíčního psa, protože má podle něj geneticky přenosnou chorobu pohybového aparátu a tak nesmí nikdy nakrýt žádnou fenu. Tak by z něj radši udělal kryplíka, protože co vyroste ze psa vykastrovanýho v tom nejdůležitějším vývojovým období? A taky protože jsme nesvéprávný a toho psa bychom určitě nechali nakrýt všechny feny v dosahu nejméně 50km2 včetně jeho matky a babičky. A přitom vůbec není jistý, že ta nemoc co má, je geneticky přenosná. No nejradši bych to ušmikla tomu veterináři.

dorfa
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 17:25
- Nahlásit

Lea vykastrovat psa (samce) pred pohlavni dospelosti, to je fakt zverstvo.Nechce se mi verit, ze zverolekar uplne zahodi moralni a eticke zabrany ve prospech ekonomickemu zisku.

Lea
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 18:56
- Nahlásit

dorfa
Jo! pes vyrostl v téměř 60kg nádhernýho samce a to co mu chtěl doktor ušmiknout má nejkrásnjěší a nejvyvinutější ve středních Čechách nejmíň

Hvezdicka555
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2006 22:33
- Nahlásit

Eimy
Tak věř tomu, že jsem zjištovala, kde se dalo a veter, jsem brala jako profíka, tedy žádala radu, názor od něho. Zlehčuješ, co jsem napsala. Nikdo nežádá dlouhosáhlou přednášku, ale slovo odborníka.

Hanka20
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 13:50
- Nahlásit

Já chci svoji fenku taky vykastrovat,radila jsem se s veterinářem a doporučil mi to taky až po prvním hárání. Říkal, že kdyby se kastrovala před tak je riziko, že bude mít problémy s klouby a zůstane jí štěněčí povaha.Takže počkáme.

dorfa
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 15:10
- Nahlásit

Hanka20, takže na radu veterináře jí necháš zmrzačit méně, když jí necháš hormonálně dospět.To je hrůza s jakou lehkostí lidí přistupují k legálnímu mrzačení svého živého a zdravého kamaráda. Přeju tvojí fence, ať to dobře dopadne, a hlavně aby neměla žádné negativní následky o kterých veterináři už nemluví vůbec.

Hanka20
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 11:07
- Nahlásit

dorfa
Podívej se, já jsem to s veterinářem probírala detailně a protože mám ještě jednoho psa doma, kterému je 7 let tak nechám vykastrovat radši fenku, než psa!!!

moll
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 11:21
- Nahlásit

já nemám s kastrovanými fenkami potíž - mají pořád stejný temperament i hmotnost. a navíc - fenky jsou hormonálně aktivní 1 - 2x v roce při hárání, jinak je jejich organismus v relativním klidu, kdežto pes využívá své hormony pořád. raději tedy kastruju fenku než psa - u něho bych se bála změny temperamentu víc než u fenky.

jindriska
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:02
- Nahlásit

Hanka
protože mám ještě jednoho psa doma
a to je důvod ke kastraci fenky? Na to jsi nepomyslela, když jsi si jí pořizovala? Já jsem na tom stejně a řešíme to oddělením psa (k mámě) a prostě přejíždím semtam abych oba vyvenčila, jelikož je maminka pohybově omezena. Poprosila bych tě, aby jsi to ještě zvážila. To se mi zdá nezodpovědné a je to pramalá omluva za takový zásah do organismu.

sarax
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:09
- Nahlásit

jindriska
toto omluva není,ale mě několik veterinářů řeklo,že pokud si ke svýmu starýmu vořechovi beru fenku bez PP,je lepší operovat ji,prý i snížení rizika nádorů a pod.A mladší pes to ustojí líp,než starý,takže sama taky váhám...U tý nový psice se štěndama nepočítám,tak asi tak

dorfa
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 13:30
- Nahlásit

b]jindriska[/b] snižování rizika něčeho hypotetického, to je obvyklá obhajoba takového to legálního zločinu a týrání zvířete.Je to jen a jen kastrace z důvodu hárání, a nesnaž se někomu namluvit, že je to jiný důvod než vlastně fenku zachraňuješ před budoucí chorobou mléčné žlázy. Že nedáš oběma psům rovnou vytrhat všechny zuby, jako prevenci zubního kamene a kazu. Protože to je stejný nesmysl. U zubů ten nesmyslu vidíš a u kastrace ne? Že vetové kastrace propagují se nedivím je to jejich chléb a kastrace feny je přece jen dobrý kšeft, než obyčejné očkování. Když pak fenka má komplikace tak jenom řeknou no to se může stát, nestává se to často, no to je vedlejší negativní důsledek kastrace atd. Pro každého, kdo svého psa má opravu rád a respektuje jeho svébytnost, nemůže být prosté fyziologické hárání fenky důvodem k tak velkému zásahu do jejího zdraví.Divím se proč si lidi feny pořizují když jím pak vadí hárá. To je jako pořídit si papouška a pak mu vytrhat peří, protože mi vadí, že doma lítá. Je mi tvé fenky líto.

dorfa
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 13:34
- Nahlásit

moll není pravda, že fena pohlavní hormony potřebuje jen 2x za rok.Nízká hladina těchto hormonů je příčinou inkontinence fen po kastraci.A to už nemluvím o problémech se srstí, kůží atd. Naštěstí to opravdu není tak časté, ale to není důvod proč by se měly tak masově kastrovat zdravé feny.

jindriska
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 13:49
- Nahlásit

sarax
hm, tak asi tak - o těch zmíněných veterinářích, co toto řeklo, aniž by uvedli, že předpokladem pro sterilizace je zdravotní problém, si myslím své. Tohle radí podle mne člověk s trochu jiným žebříčkem hodnot. Já bych toto své fence nikdy neuděla, když vím, že nějaké to řešení, ač náročné a obtěžující, existuje. A ono při troše snažení se toho dá spoustu vymyslet a třeba zapojit své blízké, kamarády . Souhlasím s názory Dofry, které podle mne stojí za zamyšlení. A že váháš, na to jsi nemyslela před pořízením si fenky k psovi? Takže taky jako důvod k sterilizaci je již jeden zabydlený pes?

jindriska
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 13:51
- Nahlásit

dorfa
ani jsme se nepochopily, proč je ti líto mé fenky?

dorfa
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 14:41
- Nahlásit

jindriska omlouvám se.Trochu jsem se v těch jménech ztranital.Je mi líto fenky Hanky20.

jindriska
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 14:55
- Nahlásit

mám dotaz - vykastrovaný pes už pak nemá zájem o fenky v době hárání? Okolo mojí hárající fenky prošell pitbull, aniž by jen zavětřil, totéž včera. Myslela jsem, že na to to vliv nemá.

dorfa
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 14:58
- Nahlásit

jindriska No já si myslím, že to má vliv právě a především na to, že ho háravky už vůbec nikdy nevzruší, tak proč by se měl otáčet.U nás je taky jeden kastrát.Ten si akorát čuchne a jinak nic, zatím co ostatní se můžou pominout. A na co si myslela, že to má vliv?

Hanka20
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 15:00
- Nahlásit

jindriska
no tak já si psa k mámě dát opravdu nemůžu, protože s mámou ještě bydlím a druhýho psa jsem si pořídila, abych s ní mohla sportovat,s druhým psem bohužel nemůžu. Navíc jsem měla už jednu fenku s rakovinou a nemíním si to zopakovat a tudíž vidím jako lepší řešení nechat vykastrovat právě fenku. A pořizovat si psa samce když už jednoho mám je pro mě nereálné, protože ten dospělák je z útulku a má radši fenky.

jindriska
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 15:07
- Nahlásit

Dorfa
ehm, tak takhle to vypadá, když člověk nepřemýšlí a pak píše holé nesmysly. Holt krátkodobý výpadek

jindriska
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 15:15
- Nahlásit

Hanka20
tvoje feňule, tvoje rozhodnutí, tvůj problém. Já si prostě myslím, že nechat sterilizovat jako prevenci nemocí v budoucnu, je nesmysl a mám asi tu kliku, že mám 2 lidi (nebo variantu poslední a to je pobyt na chatě), kteří mého pejska po dobu nutnou, jsou ochotni si ustájit doma. Příjde mi to, jako kdyby tvá fenka musela zaplatit daň za život s tebou.

dorfa
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 15:23
- Nahlásit

Jindřiška S tou daní si to vyjádřila naprosto přesně.
Hanka20Jak psala jindriska, tvoje fena tvoje rozhodnutí.Jen doufej, že to všechno dobře dopadne a že nebudou žádné komplikace. Zajímalo by mě jak by si řešila pak to, že fenka neudrží moč v důsledku nízké hladiny estrogenu. Prostě jí necháš napsat substituční léčbu bez mrknutí oka.No ono pak jiné řešení než ta léčba a nebo utracení vlastně není.Tak pak taky doufám víš, že ta substituční léčka je tak rakovinotvorná jako nic jiného.Tak jak jsem říkala snad bude mít fenka štěstí a tu daň za tvojí spokojenost přežije s co nejmenší ujmou na zdraví.

PetrC
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 15:23 - Změnil/a: PetrC
- Nahlásit

Hanka20
druhýho psa jsem si pořídila, abych s ní mohla sportovat

Hm, a uvažovala jsi o lehké atletice? To je sport, při kterém se nemusí mrzačit žádné zvíře.

viveka
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 15:32
- Nahlásit

Tady nedaleko bydlí paní s dvěma stříbrnými pudly s PP. Pes Arny je chovný, jezdí si k němu fenky, fenečku Anetku nechala paní pro pohodlnější život vykastrovat.
Někdy je potkáváme, moje opravdická (=nekastrovaná) fenečka kolem pudla nadšeně šílí, piští, kroutí se a předvádí, on se staví do imponujících pozic, oběma žilky v těle jen hrají životem, běhají, honí se a skáčou. A to přesto, že moje fenka třeba ani zrovna nehárá. Anetka se jen plouží, netečně kouká, občas uhne aby do ní někdo nestrčil. Je mi jí hrozně líto. I paní sama říká, že už by to podruhé neudělala.

jana33
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2006 15:55
- Nahlásit

viveka
ona je otázka jaká byla fenka předtím než jí nechali vykastrovat. Pokud máš psa flegamtického nebo hodně submisivního nebo prostě línějšího,tak je jasné,že po kastraci může být mouchy snězte si mě. Ale osobně neznám psa ani fenu,kteří by byli před kastrací aktivní živý a kastrace to změnila

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání