Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / kastrace fenky
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Autor Zpráva
aren
Člen
# Zasláno: 21 Led 2006 15:22
- Nahlásit

grendel,Eimy
No, kdyby nebylo zbytí, asi bych do toho taky šla, ale zatím to se Sárečkou zvládáme.

Hvezdicka555
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2006 00:06
- Nahlásit

.....já Vám povím, že u větších plemen hrozí inkontinence.....to je případ moje ovčandy..!!!!!!!Žádný vetet. mi o tomto riziku neřekl, asi je jedná o nízké %, ale to riziko tam je..!!!!!!!Zvážte tak závažný zásah do "přírody". Mluvím z vl. zkušenosti, je to doživotní handic. mojí milované, psí kamošky. Aby mohla existovat dřív v boudě, teď už v bytě, musí 2x denně, zcela pravidelně brát léky-hormóny. (závaž. vedl.účinky).....o penezích nemluvě, ty jsou na posl. místě.
Na veter, k výkonu jsem vezla zdravého psa a vrátili mi chudinku, pro dost lidí možná odsouzenou k "uspání". je to vážně důležité rozhodnutí a je jen na páníčkovi, vet...neřekne...!!!...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2006 07:30
- Nahlásit

Hvezdicka555 a ostatní
Kámoška má už léta kastrovanou fenu LR, která tou inkontinencí trpí (riziko je prý 4%), ale nemá s tím žádný velký problém. Prý to řeší nějaká 1 tableta týdně, cena zanedbatelná. Fena vede normální život a je pracovně využívaná.

Eimy
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2006 11:05
- Nahlásit

Hvezdicka555
Snad než nechám psa kvuli čemukoliv operovat, tak si zjistím možný rizika a nebudu počítat s tím, že mi vet bude dělat sáhodlouhou přednášku, pokud se ho přímo nezeptám... Tak nevm, proč tolik vykříčníků a rozčilení...?

Lea
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2006 16:27
- Nahlásit

Lidi, nezlobte se na mě, ale tenhle trend kastrovat všechno, od čeho nechci mladý, my přijde prostě zvrhlý. Fakt vám tolik vadí 2x do roka hárání vaší fenky? A když jste si ji kupovali, tak jste to nevěděli, nebo vám to nedošlo? Jste tak nezodpovědní, že nedokážete těch pár dní v roce vaši fenku ohlídat před nechtěným nakrytím? Předsudky o feně, která nebude mít štěňata a bude mít rakovinu nebo jiné nemoce jsou snad překonané ne? My máme fen 6, feny jsme měli vždycky, a žádný z uvedených potíží řešitelných podle vás jen kastrací jsme nikdy neměli. Jedna je kastrovaná v 7 letech ze zdrav. důvodů.
Absolutně nechápu a odsuzuju kastrování fen kvůli vlastnímu pohodlí a nejen z etického pohledu chování člověka vůči zvířatům, ale i zbytečnému vystavování rizika a zátěže při operaci.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2006 16:32
- Nahlásit

Lea
povazujes z tveho pohledu za duvod ke kastraci opakovanou falesnou brezost rozhanenou antibiotika a podavanim hormonu?

Lea
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2006 16:36
- Nahlásit

Jirikovo
Nejsem doktor, falešnou březost jsem nikdy u fen ani na vlastní kůži nezažila
Děvčata tady mluví o kastraci kvůli tomu, že fena hárá, obávají se nemocí které fena nemá a také nechtěného nakrytí. TO podle mě nejsou důvody ke kastraci.

Eimy
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2006 16:39
- Nahlásit

Lea
Já svoji feňuli kastrovala ze zdrav důvodů, resp. bylo mi to doporučený jako jedno z možných řešení. Vzhledem k tomu, že se k tomu jako plus pro mě (ale co i pro feňuli) přidalo odbouraný hárání (což pro ni znamená neomezenej pohyb po celej rok, což ona podle mě docela ocení) atd., tak jsem se prostě rozhodla tak, jak jsem se rozhodla.
Nemámpocit, že by to bylo proti etice, ale asi to každej bere z jinýho úhlu pohledu...

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2006 16:39
- Nahlásit

Lea
no v tom mas asi pravdu. ja o ni hodne uvazuju, vim, ze je to zasah do jejiho organismu, ale doktori me k tomu premlouvaji. otazka je jestli je to nutny, nebo jestli si chteji vydelat ....

falesku ma jen po fyzicke strance, psychicky to na ni nijak nepusobi. ale natecou ji mlecne zlazy a bohuzel se ji tam pote vytvori zanet, ktery se musi rozhanet antibiotikama ... nevim, co je pro ni lepsi. dvakrat do roka antibiotika a hormony nebo jedna kastrace a snad bez problemu. ja se nejak nemuzu rozhodnout

Lea
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2006 16:52 - Změnil/a: Lea
- Nahlásit

Eimy
Jirikovo
Kastrace ze zdravotních důvodů je něco, co musí s čistým svědomím udělat veterinář. V případě Jirikovo by to asi bylo jednodušší si myslim, zánět je zánět, to ji musí oslabovat. Jinak jestli chtěj veti vydělávat-to teda chtěj! Já taky A tolik jako veterináři, co tvoří zbytečné operace. To už je problém dnešních veterin, z toho jsem taky auf, ne, sere mě to
No taky je jasný, že etické pohledy na věc se liší člověk od člověka. Tamto je ten můj.
Třebas by mě zajímalo, jaký důvod má Blueheaven.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2006 19:45
- Nahlásit

Lea
Máš pravdu, ovšem zase ta pyometra je ve vyšším věku poměrně častá a nemusí dobře skončit. Nás to postihlo v 9 letech feny a fakt jsem se o ní dost bála.

Lea
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2006 20:14
- Nahlásit

Ketrin
Jojo, nás pyometra postihla taky, ale zadařilo se vyléčit v začátku, kdy fena ještě neměla žádné vnější příznaky, díky tomu, že byla nakrytá a šla jsem s ní na sono a tam zjistili, že má náplň, takže kastrace se nekonala, ale je to dost neobvyklé.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2006 21:28
- Nahlásit

Lea
V pondělí jdu taky s nakrytou fenou na sono-tak doufám že tam budou štěňata a žádné nemilé překvapení

dorfa
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2006 09:41
- Nahlásit

Zamysleli jste se při této diskusi někdo nad etickou, a fyziologickou stránkou problému?.Každý živý tvor se rodí s určitými orgány, které mají v těle svůj význam.Ty pohlavní kromě rozmnožování, ale i produkují hormony, které mají pak další vliv na celkovou harmonii v celém organizmu.Lidi se přece také nepodrobují kastraci jen proto, že se nechtějí dále rozmnožovat.Zbavíme-li tělo pohlavních hormonů, které se tvoří ve vaječnících, odstraníme sice jednou pro vždy problém s háráním, ale už se dál nedozvíme jak se náš miláček z touto ztrátou vyrovnává.To že na něm nic nepozorujeme ještě neznamená, že s tím nemá problémy.Náš pejsek sice po kastraci nemá vaječníky ani dělohu, ale už nikdo nic neudělal s hypofýzou. Tzv. hypofyzární hormony jsou zodpovědné za to, že produkce hormonů ve vaječnících se odstartuje. Tudíž našemu miláčkovi zcela v souladu se správnou fyziologií zdravého těla, se 2x do roka vyplaví do krve hypofyzární hormony, které mají stimulovat tvorbu hormonů ve vajčnících. Ale náš pejsek už je díky našemu rozhodnutí nemá.Těžko říci, jak na to pak takový organizmus reaguje. Ženám, kterým ze zdravotních důvodů vzaly vaječníky říkají, že trpí bolestí hlavy, návaly horka, změnou nálad, problémy s kůží atd.Jak je vidět ztráta určité fyziologické funkce se tedy projevuje. Člověk umí vyjádřit své pocity,ale náš pes ne.Navíc pes je daleko větší tvrďák, takže on nám to nedá najevo, i když ho ta hlava tady třeba bolí. Proto si myslí, že pokud si člověk bere zvíře tak ho musí respektovat i s jeho fyziologickými projevy, a ne je sobecky schovat za tzv. prevenci nádoru mléčné žlázy. Propagace kastrace z důvodu prevence není nic jiného než alibizmus veterinářů a pohodlných chovatelů. Na závěr snad, jen tolik, že sama jsem majitelkou dvou fen a kastrovaných. Ale jejich kastrace byla otázka života nebo smrti. Obě už jsou to důchodkyně a měli pyometru. Zkušení chovatelé jistě vědí o čem mluvím.Takže kastrace ano ale ne jako moje pohodlnost, nebo prevence něčeho co vůbec nemusí nikdy přijít.

Eimy
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2006 09:49
- Nahlásit

dorfa
Osobně si myslim, že člověk, kterej se psem žije a snaží se mu aspoň trošku porozumět na něm pozná, kdy s ním není něco uplně v pořádku... A já sama si myslim, že kdyby po kastraci u mojí fenky nastala jakákoliv změna třeba k horšímu, tak si toho všimnu, prostě to na ní buď poznám nebo to vycítím...

Myslim, že kdyby pro psy fungovalo něco podobnýho jako pro ženský hormonální antikoncepce, tak lidi budou častěji sahat právě po ní, ale bohužel i když už "antikoncepce" pro fenky existuej, tak je to pro organismus udajně hodně velká zátěž a není vhodný ji používat při každým hárání... Myslim, že hlavní problém je v tom, že jde jen těžko srovnávat psy a lidi...

monika
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2006 10:08
- Nahlásit

dorfa
já mám dvě feny.Jednu kastrovanou ze zdravotních důvodů po štěnatech a u jedné nás kastrace teprve čeká.Jsem zastánce kastrace a nemyslím si, že je lepší čekat a jestli moje fena dostane rakovinu nebo ne.Když chovat nechci (a chci fenku)riziko je a já tomu můžu předejít tak to udělám.Každý nějak vydělává , i ten veterinář má právo si určit cenu (buď se podřídím nebo si najdu levnějšího), ale myslím, že je jich dost, kterým jde především o zvíře a mají nějaké zkušenosti.V žádném případě se nedá porovnat pes a člověk. Mimochodem, já sama jsem po zákroku a děti mít už nemůžu a nemám žádné problémy, nic mě nebolí a jsem v pohodě.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2006 10:40
- Nahlásit

Sice nejsem příznicem bezhlavého kastrování bez rozmyslu, ale neviděla bych to tak jednoznačně jako dorfa. Rozhodně je kastrace menší zlo než nechtěná štěňata, která skončí kdovíjak. Tím se nechci zastávat těch líných majitelů, co si feny nehlídají.
Lidi a psy nelze srovnávat, ale i v humánní medicíně už není hysterektomie takové tabu jako dřív a přistupuje se k ní poměrně často. Nemusí jít jen o rakovinu. Jsem taky po operaci, jako monika měla jsem problémy s neustálým krvácením a strašně mě to vyčepávalo. Teď se cítím velice dobře.

dorfa
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2006 10:59
- Nahlásit

monika[b]
Kastrace rozhodně není zaručená prevence, že fenka rakovinu nikdy mít nebude.Porovnávat zvíře se psem je možné.Pes stejně tak jako člověk projevuje emoce, cítí bolest. To že spíš řídí pudy ještě neznamená, že srovnání s člověke je absolutně nemožné.Když někdo nechce respektovat fyziologické potřeby zvířat tak až si pořídí plyšovou hračku, ta žádné potřeby nemá.
[b]ketrin

Souhlasím, že je kastrace menší zlo, než nechtěná štěňata.To ale mnohdy potrat také než nechtěné a týrané dítě.Opět se nabízí srovnání s člověkem.
Nikdo mi nevypluví, že kastrace je velký a násilný zásah do fyziologického zdraví zvířete. Že někdo neche aby mu fena hárala není důvod ke kastraci.To je přímo trestuhodné.Bohužel se ale tento jediný a pravý důvod schovává za zdravotní prospěšnost a prevenci rakoviny.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2006 11:09
- Nahlásit

dorfa
V podstatě souhlasím. Přesto trvám na tom, že je to složitější a velmi individuální. Některá fena se po kastraci může velice změnit k horšímu psychicky. Jiná zase -jako moje veteránka, kastrovaná v 9 letech z důvodu pyometry- omládne. U ní jsem si jistá, že kvalita jejího života se zlepšila.

dorfa
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2006 11:18
- Nahlásit

ketrin
kvalita života i mých dochodkyň se rozhodně zlepšila.Jedné fence už táhne na 12 rok, druhé je 8 a byla kastrována nedávno.Obě se zdají být opravdu spokojené.Ale jak jsem již psala kastrace byla jediná možnost k záchraně života.Jako prevenci něčeho hypotetického jí zásadně odmítám.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2006 11:23
- Nahlásit

OK..nebudu ti to vymlouvat. Jen si představ, že bytvá fena postižená pyometrou operaci nepřežila. Nevyčítala by sis, žes ji nedala kastrovat dříve? Já teda jo. Byla jsem ve stejné situaci a ta doba, než byla operace hotová, byla k nepřečkání.

dorfa
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2006 11:31
- Nahlásit

ketrin
ta starší fenka, u které příznaky pyometry byly tak netypické, že když se dostala na stůl tak, už byla v septickém šoku a měla asi tak 6% šanci na přežití jsem si chvíli vyčítala jak jsem to mohla nechat dojít tak daleko.Po této zkušenosti jsem si sama pokládala otázku, zda tu mladší nedat raději vykastrovat preventivně. Má odpověď po asi měsíčním přemýšlní byla ne.Chovám psy 25 let.Vždycky jsem měla feny.S pyometrou měly problém jenom tyhle poslední.3 předchůdkyně nikdy žádný problém neměli.I nemoci patří k živému tvoru.Přecházet nemocem rádoby prospěšnou operací je nesmysl.To bychom mohli za chvíli vytrhávat pitbulům zuby.Žerou nabobtnalý granule, tak je nepotřebujou, mají špatnou pověst lidé se jich bojí, když nebudou mít zuby tak se bát nebudou.A těch peněž co ušetříme na odstraňování zubního kamene. Každý "rádoby prospěšnýnápad lze dotáhnout až ad absurdum.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2006 11:48
- Nahlásit

..no, tak tohle je opravdu absurdní.

dorfa
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2006 12:37
- Nahlásit

ketrin
myslíš? Na západě až se přece domácím kočkám běžně odstraňují drápky.Neloví, tak je nepotřebují.Doma páníčkům ničí zařízení a tak se z toho hnedle udělá výnosný kšeft pro veterináře.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 12:47
- Nahlásit

rendelin
Renato, já si myslím že v tomhle věku už se po kastraci povaha nezmění. Já jsem kvůli pyometře musela dát kastrovat devítiletou labradorku-viz výše. Neměla žádné příznaky, normálně běhala, jedla a byla v pohodě, a najednou večer z ní začal téct páchnoucí výtok a byl to celkem fofr. Ale že to z ní teklo ven a nehromadilo se vevnitř, tak operace i rekonvalescence proběhla dobře a fena se sebrala rychleji, než kdyby ten zánět byl už víc rozběhlý.
Takže já bych na tvém místě moc neotálela. Vyšetření na sonu by to určitě chtělo, to je samozřejmé.

Lea
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 12:49
- Nahlásit

dorfa
Dostávám se sem až teď a chci reagovat na tvůj první příspěvek v této diskuzi: neboj, zamysleli, stačí jen trochu pozorněji číst, můj příspěvek je kousek nad tvým. Ztotožňuji se s tvým názorem a jsem ráda, že tu ještě někdo další smýšlí podobně bez toho, aby ho k tomu musel někdo poňouknout

dorfa
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 15:07
- Nahlásit

Lea díky.
rendelin Sono je jedno ze základních vysetreni.Do mrzacení svého psa bych bez vsech vysetreni, myslím tim i odber krve a stanoveni hladin. hormonu v krvi (dnes uz bezne), nesla.Vetove radi kastruji i bez zjevnych duvodu.

fromeli
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 15:43
- Nahlásit

rendelin
taky bych trvala na pořádném vyšetření a teprve pak situaci zhodnotila, klidně bych i konzultovala s více vetama.

viveka
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 15:50 - Změnil/a: viveka
- Nahlásit

dorfa,Lea
Díky, holky, souhlasím se vším, co píšete. Když někdo nechce respektovat fyziologické potřeby zvířat tak ať si pořídí plyšovou hračku, ta žádné potřeby nemá.
Také mám fenečku, nekastrovanou.
Nemám námitek proti kastraci, která je nutná ze zdravotních důvodů, ale nesouhlasím s takovým mrzačením živého tvora jen kvůli pohodlí majitele. Analogie s organismem lidských žen není od věci - fyziologické rozdíly nejsou až tak veliké, a takové srovnání by nám mohlo pomoci si uvědomit, že zvíře opravdu není hračka.
Měla jsem před pár lety štěstí na veta. Když jsem mu řekla, že mám v úmyslu nechat fenečku kastrovat, protože štěňata nechci, řekl mi tehdy: rozmyslete si to, víte, každý orgán v těle má svůj význam. Dnes jsem velmi vděčná, že jsem tehdy byla právě u něj.

dorfa
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 16:07
- Nahlásit

viveka díky. Asi chodíme ke stejnému vetovi.Tech, kteri ke kastraci pristupuji s rozmyslem a individuelne pripad od pripadu, je uz dnes hodne malo.Ledem cim dal tim vic chybi respekt k zivýmu tvoru. Zajimalo by me proc se se stejnou vehementnosti nepristupuje ke kastraci pso tak jako ke kastraci fen.Zamyslel se nekdy nekdo nad tim?

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání