Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Kastrace výhody, nevýhody?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Autor Zpráva
sugar
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2005 16:26
- Nahlásit

Kastrace výhody, nevýhody?

sugar
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2005 16:28
- Nahlásit

jak už jsem se zmiňovala mám 6ti měsíční fanečku kříž. labradora a bernského salašnického psa, po prvním hárání jí nejspíš nechám vykastrovat, zajímá mě jak je to zdravotně náročné pro pejsanu, také kolik to stojí, jakou veterinu by jste mi doporučili v Praze? A co rekonvalescence?

moll
# Zasláno: 24 Lis 2005 17:04
- Nahlásit

3x stejná zkušenost - největší problém byl udržet holky, aby druhý den nešly lítat po zahradě. cena závisí hodně na velikosti fenky -na množství použité narkózy.ceny v praze ale asi budou jiné než u nás v brně. moll

Danuš
# Zasláno: 24 Lis 2005 18:49
- Nahlásit

Absolutní spokojenost s kastrovanou fenkou. Kastrovali jsme jí při císařském řezu, plánovaná kastrace po prvním hárání je absolutně nejvhodnější. Rekonvalescence minimální. Mám pocit, že o tom ani nevěděla.

V Praze je cena kolem 5 tis. Já bydlím na Kladně a u nás je cena do 2 tis.

grendel
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2005 19:14
- Nahlásit

jsem z Prahy...cena závisí na hmotnosti psa, za 10 kg psa mi řekli 3 000 kč, což je hrůza, tak jedu do ČB, kde to bude za 2 000 kč

Petra
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2005 07:55
- Nahlásit

já má čubu 40kg a vet mi řekl že se budu vejít do dvou tisíc i s antibi. a tak podobně, prostě se vším všudy. Ale nevím jestli to absolvujem čubina je zdravá a manžel mi udělal kotec až bude hárat tak bude zavřená.

Evik
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2005 08:02
- Nahlásit

grendel

tak jedu do ČB, kde to bude za 2 000 kč

to máš "prašť jako uhoď"....tu tícku zas projedeš na benzínu....

RoSa
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2005 08:58
- Nahlásit

Já jsem nechávala kastrovat ve Stodůlkách na klinice Paprsek (MVDr. Duchek) http://www.vet-centrum.cz/paprsek/ . Fenka RR, 35kg, cena byla tuším něco kolem 3tis., ale už si to moc nepamatuju (víc než 4tis. to ale určitě nebylo).
Absolutně žádné komplikace, fenka už 3.den chtěla běhat - což je asi největší problém: udržet pejsu v klidu. Rovnou z kliniky jsme jeli na chatu, protože tam je bezbariérový přístup na zahradu. Byla jsem tam s ní 1 týden. Nejdřív jsme dávali kuřecí vývar (musí hodně pít), postupně vývar s rýží a masem, koncem týdne už granulky. Stehy jsme měli samovstřebávací. Kastrovali jsme po 1.hárání.

Anonymní
# Zasláno: 25 Lis 2005 09:02
- Nahlásit

Mně řekli v Praze 2700 komplet, i s předoperačním vyšetřením vč. rozboru krve.
Sousedka platila asi 1500, ale neměla v tom žádná předoperační vyšetření, vet nadávkoval narkozu od pohledu, takže nevím, jestli ušetřený peníze za to stojí.
On je komplet a komplet.
Někde je vet levnej, ale zase nemá dost vybavení a když nastanou problémy, a to je riziko každé operace a narkozy, tak pak se lidi diví, takže penez nelituju.
Jarka

sugar
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2005 10:10
- Nahlásit

to all:
děkuji Vám za rady, takže většinou se to dělá císařským řezem, jo? neexistují alternativní metody jako třeba leiser, možná hloupý dotaz, ale opravu nemám zkušnosti. Jen si pamatuji když jsme kastrovali číču asi před 6 lety. Takže bude mít čubinka jizvičku na bříšku? A co nějaké negativní dopady na kastraci, nemůže mít zánět, něbo jiné komplikace?

Eimy
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2005 10:17
- Nahlásit

sugar
Já jsem nechávala kastrovat čubinu v květnu a negativní dopady moc nepozoruju. Snad ejn trochu přibrala, ale to je spíš moje chyba než chyba kastrace... Ale ona byla kastrovaná ve 2,5 letech. I tak fenky, který po kastraci po prvním hárání znám jsou v pohodě. Jizva (aspoň u nás) není vůbec vidět. Jednak to zarostlo chlupama a je fakt skoro "neviditelná" i když ji chci najít a ukázat.

Komplikace u nás žádný nebyly.

S enou a doporučením ti ale nepomůžu, protože jsem z Brna...

Ještě mě napadlo, že jedinej problémek, co sme měli bylo to, že dokud měla stehy, tak odmítala chodit bez prubanu

jana33
# Zasláno: 25 Lis 2005 10:17
- Nahlásit

sugar
kastrace se dělá pouze operativně,ale s císařským řezem to nemá nic společnýho. Dana psala,že jí čubinku vykastrovali při císaři. Jinak laserem ani jinak se kastrace dělat nedá,prostě říznou a vyndají. Jako u každé operace je riziko nějakých komplikací, zánětu, ale z toho důvodu se nasazují preventivně antibiotika a ke komplikacím dochází jen vyjímečně

RoSa
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2005 10:54
- Nahlásit

My máme řez na bříšku uprostřed (asi 4cm). Myslím, že jsem někde slyšela, že to dělají i bokem, ale na bříšku středem je to podle mě lepší, protože jizva krásně sroste a vůbec pak není vidět. Antibiotika jsme žádný nebrali, i když nevím, jestli je nedostala ve formě injekce ještě před předáním. A nenechávali jsme jí "uměle probudit" - existují totiž injekce, které Ti pejska rychle proberou z narkózy, ale já si myslím, že lepší je správná dávka narkózy tak, aby se pejsek postupně a "bez násilí" probral sám.

sugar
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2005 11:28
- Nahlásit

Danuš ok taže po prvním hárání, a co kdyby mi začla hárat už třeba v 7 měsících, není to moc brzo na kastraci? Aby jí to třeba nezastavilo její růst nebo vývin jiných životně důležitých orgánů? Máme už asi 25 kg a začátkem prosince jí bude 6 měsíců, netuším kdy může začít hárat, ale prý většinou u větších plemen až později? Kdy Ti začala čubinka hárat?

sugar
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2005 11:29
- Nahlásit

Petra
a jsi z Prahy? Všichni tu píší že tak cca 4.000,- i když je fakt, že raději si připlatím, jen aby byla Sugar vpořádku a zdravá!

sugar
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2005 11:32
- Nahlásit

RoSa
takže budu potřevoat autíčko abych si jí odvezla, a minimálně tedy týdenní dohled aby "neblbla" a co třeba vykousávání stehů nebo tak něco? Vím že naše míca si vykousávala dren a i stehy co měla po kastraci? Mám z toho strach...hlavně aby byla v pořádku, kdy Ti hárala feňule poprvé? To také ještě nevím...kdy se z ní stane "žena"

birma
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2005 11:33
- Nahlásit

sugar
To, že kastrace zastaví vývoj psa je pověra, naopak jsou kastrovaní psi tak o centimetr dva větší než nekastrovaní.

RoSa
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2005 11:52
- Nahlásit

Autíčko budeš potřebovat. Pan doktor mi fenku donesl až do auta, jeli jsme asi hodinu a fenka se pomalu probírala. Na chatě jsem jí z auta pomáhala - aby nevyskočila a něco neprasklo. Hned se vyčůrala a pak rychle do pelíšku (nedávat na gauč nebo na postel!!!) a zabalit do deky, pod čumáček strkat občas misku s pitím (vývar).
Celý týden jsem jí dávala pruban (fixovala jsem ho na ocásku a na obojku), ale i tak se to musí hlídat - vykousávání stehů, lízání rány. Pořídila jsem si "pooperační výbavičku": takovou tu zelenou tekutinu, sterilní polštářky, náplasti, mastičky, pruban na výměnu... V lékárně ti poradí, co je potřeba. Nemusíš se vůbec ničeho bát.
Hárala poprvé asi v 9ti měsících.

Anonymní
# Zasláno: 25 Lis 2005 13:16
- Nahlásit

Nenechal bych psa kastrovat ani náhodou. U fenky bych si to také důkladně promyslel. Ale psa ani náhodou, hrozně se mu změní povaha. Já mám rád živější, ostřejší psy.
Martin

Anonymní
# Zasláno: 25 Lis 2005 13:35
- Nahlásit

birma
no já znám fenku retrívra, co byla kastrovaná hned po prvním hárání v sedmi měsících a je trochu jiná, asi není menší a není ani hubená, řekla bych taková "křehká"

Obecně se doporučuje kastrace fenky ještě před prvním háráním kvůli riziku rakoviny, s každým háráním toto riziko roste
nicméně je třeba zvážit i vývoj fenky

Lea
# Zasláno: 25 Lis 2005 15:11
- Nahlásit

Nějak jsem nepochopila, proč ji chceš dát vykastrovat? Jsem tak trochu proti kastracím z jiných než zdravotních důvodů, ale to ber jako čistě můj osobní postoj. Mám taky vykastrovanou 7letou fenu po císaři a před tím měla potíže se záněty dělohy. Necelé 2 měsíce po operaci se jí objevil zánět močových cest, a dále jí doktor zjistil vysokou zásaditost moči, což předznamenává problémy s moč. kameny. A má to souvislost s kastrací. A já se toho děsím, páč jak známo, kamínky bolí...Ale vše je bohužel na tobě.

Lea
# Zasláno: 25 Lis 2005 15:15
- Nahlásit

Jo a taky prý záleží, jak jí to doktor udělá, tzn, jakým způsobem přichytí ten zbývající "pahýlek". Po pár letech všechno stejně povolí a dochází k inkontinenci neboli samovolnému počurávání...

joli
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2005 17:03
- Nahlásit

Už tady bylo podobné téma, takže zkopíruji, co jsem tenkrát napsala .
Já jsem kastraci definitivně zamítla, když jsem si nechala vysvětlit jak těžká je to operace. Určitě mě ovlivnila skutečnost, že fenka prodělala v 9 měs. těžkou operaci - přetrhla si šlachy
Možná to jinak vypadá na malém pejskovi, ale když máte doma fenku, stejně těžkou jako vy a všechno s ní prožíváte..... Je to děs a to jsem ještě měla to štěstí, že jsem nemusela chodit do práce a být pořád s ní.
A kastrace by byla stejně těžká operace, dokonce ještě více stehů............ Takže moje zkušenost = nikdy
A to, že nedostanou rakovinu...atd. se prý nezakládá na pravdě. Vykastrované ji mohou dostat stejně jako nevykastrované. Naše byla zdravá až do konce, umřela stářím na zápal plic

Anonymní
# Zasláno: 26 Lis 2005 20:15
- Nahlásit

Já moc kastraci nedoporučuji a to jak z veterinárního hlediska tak ze zkušenosti. Ve stáří mají fenky dosti velké problémy s inkontinencí.Spíše doporučuji sterilizaci. Fenka bude sice hárat a mít normální cyklus, ale žádný pes ji nenakryje a především jí to nebude narušovat hormonální rovnováhu v těle. Stojí to za přemýšlení.

Eimy
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2005 09:24
- Nahlásit

Lea
Anonymní
Ale s inkontinencí záleží na jedinci, ne každá fena, která je kastrovaná má potom s tímto problémy, takže nezobecňovat

joli
Osobně si mnemyslim, že by se závažnost a "těžkost" operace řídila podle počtu stehů...

Lea
# Zasláno: 27 Lis 2005 18:29
- Nahlásit

Eimy
Však jsem napsala: hodně záleží jak je kastrace provedena a jakým způsobem pahýl přichycen, aby nedocházelo ke zbytečnému protahování a uvolňování močovodu

sugar
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2005 11:19
- Nahlásit

Anonymní
co obnáší sterilizace, jak je náročná zdravotně a finančně, co rekonvalescence? dej vědět, díky

Anonymní
# Zasláno: 29 Lis 2005 19:09
- Nahlásit

Jak je náročná finančně to fakt netuším. Vím, že se u fen moc neprovádí a to proto, že fena tak nestrácí cyklus a dále láká psy, čehož se právě spousta lidí chce zbavit. Zdravotně náročné to není, nedochází k odebrání žádných pohlavních orgánů, pouze se znemožní průchod pro spermie.Psi sice skákají na fenu, ale žádný potomek nehrozí.

Někdo píše o inkontinenci po kastraci- stává se to u větších plemen. Znám lidi co měli fenu ovčáka a museli ji dát pryč,protože bydleli v bytě a při každém zvednutí se fena pomočila.

Šárka
# Zasláno: 29 Lis 2005 19:35
- Nahlásit

Leo, jak souvisý kameny s kastrací?

Lea
# Zasláno: 29 Lis 2005 20:43
- Nahlásit

Šárka
Přesně ti to nepovím, vet mi to vysvětloval, prostě kastrací se ovlivní i močové ústrojí feny, může k tomu docházet. Jak vím, tyto problémy řeší i kastrovaní kocouři jestli se nepletu...moc jsem ti toho neřekla co? No nicméně po poslední prohlídce moje fena měla výsledky dobrý, tak jsem šťastná mazala ven a už jsem se nevyptávala

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání