Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / bernský salašnický pes
<< 1 ... 81 . 82 . 83 . 84 . 85 . 86 . 87 . 88 . 89 . 90 . 91 ... 734 . 735 . >>
Autor Zpráva
Noemi
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2009 08:35
- Nahlásit

A teď bude epizodka o vypitém burčáku než jste se dopravili domů a ,,ztřískané" celé rodince včetně psa...
No mi už jsme byli načatí na tom Karlštejně, protože kde nedávali zadara ochutnat, tam jsme si dvě deci koupili, abychom si domů nepřivezli něco hnusného....

Drakopes
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2009 08:10
- Nahlásit

Tak i něco málo o našich pokojových hafanech ...

minulý týden bylo Deskohraní, tak jsem byla odehrát svou každoroční dávku turnajů a letos prvně jsem s sebou nebrala Alfréda. Takže večer po desáté mi šel manžel naproti k tramvaji.

Volala jsem mu, že jsme už na Pavláku, takže když jsem u nás vystoupila z tramvaje, právě přicházel. A šli jsme rovnou domů - takže jestli psi byli doma sami deset minut. A to jim to Jirka podrobně vysvětlil, proč něco tak neobvyklého
V předsíni pod aktuální boty dáváme papírové obaly od vajíček - Níloušek je za těch deset minut stačil odnosit doprostřed obyváku a rozcupovat - to máte za to, že jste mě tu nechali!

Strejda
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2009 12:18
- Nahlásit

Příchod Nelinky na naši zahradu má naprosto ničivé důsledky. Salina ji detailně seznámila se vším, co zahradě škodí. Teď pokračují zemní práce při stavbě metra opravdu rychlým tempem. Hra na schovávanou v cypřiších keřům také nesvědčí.

Janiii
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2009 12:55
- Nahlásit

ve středu jsme vzali berni na rtg do Čáslavi, abych měla klid ... rtg kyčlí dopadly dobře - prý kdybysme to posílali na posudek, tak by to byly buď nuly nebo max. 1/1 udělali nám i rtg bederní páteře, jsou tam v jednom místě malé nárustky, ale zatím by neměly nijak překážet, v jednom místě byl patrný otok u obratlů a míchy, takže jsme dostali prášky na 15 dní a ABSOLUTNÍ klid - venčit jen na zahradu na vodítku a zase domů ...
dostalo se nám upozornění, že po těch prášcích bude Berni víc pít, víc čůrat, a že bude ještě víc žravá a bude mít snahu být ještě AKČNĚJŠÍ

takže už mi přibylo pár šedin ze snahy vysvětlit Berni, že není potřeba mě vítat výskoky až nad hlavu a vítat všechny stromy, ptáčky a hrábě na zahradě a podobné blbosti ...

Drakopes
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2009 13:34
- Nahlásit

Janiii
užívej si, upřímnou soustrast.

Vloni po operaci kloubů jsem měla Niese 8 týdnů na krátkém vodítku. Jemu se okamžitě ulevilo, nadupaný energii - na tu zídku přeci nevyskočí. Vyskočil. A já ho sundávala, aby proboha na ty odoperované tlapy neskočil. Měla jsem mozoly na rukách od vodítka ...

Janiii
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2009 19:58
- Nahlásit

tak jestli jsem si ještě odpoledne myslela, že přibude jen pár šedin, měla bych po nynějším zjištění asi jít na přeliv ke kadeřnici
právě mi bylo "prásknuto", že babi (manželova, bydlej s námi na jednom pozemku a jsou s berni přes den) si vyložila ten absolutní klid tak, že vodí berni na vodítku po vsi
nejen že to odporuje slovům pana doktora, ale hlavně až potkají nějakýho cizího psa - resp. fenu - tak si nechci domyslet, jak to mohlo dopadnout
takže jsem se pohádala, seřvala je, že mají hovězí chování a že jsou horší než malý děti .... no snad to pochopili ... ale adrenalin se mi zvednul teda nevídaně

worick
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2009 07:57
- Nahlásit

Janiii
takže jsem se pohádala, seřvala je, že mají hovězí chování a že jsou horší než malý děti - to mi vykládej...Tchýně se absolutně ke zvířatům neumí chovat a v jednom kuse na jejich LR ječí:,,Argo fuj, nechoď tam, jedeš odtud, neskač, bla,bla,bla". Pes jí samozřejmě nejspíš vůbec nerozumí, protože ho zaprvé nikdo nic neučil a za druhé slyší jen jekot. Jenže pak ho vezme k nám za našima psiskama a ti z toho mají,,hlavu v pejru" poněvadž taky neví proč na ně pořád řve - nejsou zvyklí, protože já když zařvu, tak to už ví, že je fakt průser. A odmítají si proto potom s Argem hrát, protože to chápou jako ,,špatně". Už jsem jí taky párkrát řekla, ať na něj pořád jenom neječí, že pes stejně neví, co po něm chce a dá mu povel klidným hlasem. Udělala to a fungovalo to. Za chvilku se zapomene a spustí znova. Jo a ještě mi řekne, že neví proč je tak pořád podivočený (no proč asi?:smirk a že už měl rok, tak snad je dospělý a měl by se zklidnit a začít chovat rozumně. Tady přesně platí rčení ,,jaký pán, taký krám"
Drakopes
Abych psy udržela v klidu, to doufám nikdy nebudu muset.... protože zatím je nemůžu udržet ani po jídle - aby neskákali a neváleli se. Po jídle mají vždycky největší chuť se spolu muchlovat. Nechci jim to zakazovat, protože by mohli špatně pochopit a mohli si myslet že: ,,hrát si spolu je špatně".
Strejda
Příchod Nelinky na naši zahradu má naprosto ničivé důsledky. Salina ji detailně seznámila se vším, co zahradě škodí. Teď pokračují zemní práce při stavbě metra opravdu rychlým tempem. Hra na schovávanou v cypřiších keřům také nesvědčí.
No neboj se, u nás to teďka taky není všechno ťip-ťop. Kluci si našli ve předu u plotu ,,strategickou polohu s velkým rozhledem" a nevadí, že je to na vysazených plazivkách... Textilka sežochlená bokem - oškubaná, kůra vyhrnutá, plazivky zvalchované + několik kolem stojících keřů. A místo metra razíme tunel do svahu - teda 3! Chtěla jsem je usměrnit - fakt si nechají říct a když vidí, že se na to zlobím, tak přestanou, ale Tom, že ať je nechám, ať se tam baví...No, ale se trochu obávám, aby se to nepřeneslo dál do zahrady, neb pro třetí tunel zabrali v té jámě už ten třetí svah (a čtvrtý už tam není)
Potom mě lidi zastavujou na ulici se soustrastným pohledem:,,ti psi ti ale dělají v té zahradě paseku, že? A takovou jsi ji měla krásnou...To víš, to není dobré mít takové dva velké psy v zahradě..." Marně jim pak vysvětluju, že oni to v celé zahradě nedělají...Je to totiž ve předu u cesty, kde všichni ostatní mají zahradu výstavní, aby přece všichni viděli

Strejda
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2009 09:45
- Nahlásit

Janiii
worick

Vaše tchýně a babi jsou nejspíš sestry mého tchána. Není možné, že by to bylo jinak, chová se úplně stejně, jak ty vaše ženský. Možná, že jsme vzdálení příbuzní a do teď jsme to nevěděli.

worick
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2009 11:26
- Nahlásit

Strejda

Vaše tchýně a babi jsou nejspíš sestry mého tchána. Není možné, že by to bylo jinak, chová se úplně stejně, jak ty vaše ženský. Možná, že jsme vzdálení příbuzní a do teď jsme to nevěděli.

Spíš mám obavy, že je to ustálený vzorec chování nejmíň poloviny lidí po 60ce a než se nadějem jsme tam taky

Noemi
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2009 20:42
- Nahlásit

Spíš mám obavy, že je to ustálený vzorec chování nejmíň poloviny lidí po 60ce

U nás to taky dlouho vypadalo beznadějně. Děda v mládí pomáhal dělat stopy místnímu myslivci, tudíž si myslí, že každý pes se má cvičit "po myslivecku" (tedy násilné trestání etc.)
Babi je zase ten typ, co na psa křičí, ale takovým tónem, jak když jí někdo lechtá (hahaha, nekousej mě, hahahaha). Takže pes pak neví, co to má jako znamenat...Ale nějakým záhadným způsobem se to během toho roku a čtvrt, co ho máme nějak vykrystalizovalo a jako sice to ještě není úplně stopro, ale babička umí "zavelet" a děda pochopil, že násilím nic nevyřeší, takže za mě spokojenost....
Navíc Bergi se konečně začíná alespoň minimálně chovat jako berňák (když pominu prvních pět minut po vypuštění z výběhu , kdy se chová jako pošuk, skáče jak gumídek 2 metry do výšky etc...)
Teď pokračují zemní práce při stavbě metra opravdu rychlým tempem
U nás probíhají stavební práce jen ve výběhu, zahrady si všimne jen minimálně... Problém je, že výběh, ze dvou stran obíhá barák kvůli náležitému osobnímu kontaktu, takže všichni vidí jen pustou, holou oblast jíž dominuje obrovský kráter (a pak, že kaliště mají jen divoká prasata ), ve kterém Bergeron spí....

worick
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2009 06:59
- Nahlásit

Noemi
oblast jíž dominuje obrovský kráter (a pak, že kaliště mají jen divoká prasata ), ve kterém Bergeron spí....
No vidíš, na to bych málem zapoměla - minimálně jednou za týden si vykopou hoši jámy na cestě vedle baráku, tam kde už nejsou kostky jen (původně zaválcovaná) kamenná drť. Takže kdokoli k nám jde do zahrady, to potká. Už je to tam děs. A opravit se to dá blbě. Je tam skladba od spodu hrubý makadam, pak jemné kamení(šotolina) a nakonec takový kamenný písek(prach) celkem cca 30-40cm. A ty hovádka vyhážou až nahoru ten makadam, pak je to celé promíchané a hlavně už měkké.

Babi je zase ten typ, co na psa křičí, ale takovým tónem, jak když jí někdo lechtá
No to zase tchýně na naše psy. Oni si pak chudáci myslí, že je to hra, tak třeba skočí a ta hned zařve ,,fuj, to co děláš?" a máš pak vidět ty chudáky s provinilým výrazem, že fakt nechápou co se po nich teda chce

Drakopes
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2009 16:37
- Nahlásit

Tak Alfréd zaběhnul do křoví, zahrabal zadními a rozřízl si packu (levou zadní) - v podstatě uřízlý polštářek, netuším jestli sklo nebo plechovka, ale krve požehnaně ... Já byla na schůzi přes půl Prahy, takže skoro hodina, než jsem se protlačila programem a dojela zpátky. Na veterině jsme nakonec byli skoro dvě hodiny, z toho hodinu Alfréda šili. Pokryt dvojími antibiotiky, chodit co nejméně, aby si nevyrval stehy (našich 108 schodů večer nahoru a zítra ráno dolu?), zítra ráno hned na kontrolu a účet na 3 tisíce k tomu.
Tak tu teď leží, konečně položil hlavu, občas si zakňučí, jak to přichází k sobě a bolí. A Níloušek je zalezlý pod stolem a ani nedutá - vlastně jsem ho od rána ještě ani nestihla pohladit ... napraveno

Dines
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2009 17:00
- Nahlásit

Drakopes
Teda to je radost
No, nezbývá než na vás myslet - packu na ven určitě važte - eventuálně pořiďte botičku.
Můj pesan si loni málem amputoval prst, když skočil na plechové ohraničení záhonku u příbuzných...

worick
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2009 20:12
- Nahlásit

Drakopes
Chudáčci, no to jste teda dopadli Alfrédovi posíláme pac a pusu a ať ho to už nebolí...Vím o čem mluvím, před 4 rokama se mi stalo něco podobné. Ne že bych teda ,,zahrabala" Chtěla jsem vyčistit kus mlýnského náhonu - vytahat naplavený ,,bordel" co tam dělal hráz. Zula jsem si boty, skákala po kamenech a snažila se dosáhnout na větve atd. Uviděla jsem tam pořádný kus nějakého umakartu a hned mě napadlo přeskočit na něj - abych dosáhla dál. Snad ještě za letu mi blesklo, že to asi není nejlepší nápad, protože byl oslizlý a klouzavý. Jak jsem dopadla, tak se mi svezly nohy z kraje doprostřed a celou tou vahou deska praskla a hrana mi prořízla chodidlo. Krev mi taky valila parádně, ale neměla jsem odvahu se na to kouknout. Vrazila jsem nohu do botasky a valila na kole k tetě, protože bydlela jen cca kilometr od tama. Tam už jsem měla plnou botu krve a jen jsem houkla na sestřenku ať to utře a koukne, co se s tím dá dělat. Že asi šití. Říkám:,,já a šití? No na to zapomeň!" Brnkla jsem si na středisko, jestli je tam ještě doktorka. Byĺa tam jen sestra (známá), tak jsem jí řekla, ať na mně počká, že tam jedu s rozřízlou nohou a bude mi to muset nějak zafačovat. Trvala jsem na motýlkách, ale tetanovku jsem neukecala. Noha se za 14 dnů vyhojila. Ať vám to taky dobře dopadne

Noemi
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2009 20:45
- Nahlásit

Drakopes
Vy máte tedy štěstí.... Nestalo se něco podobného už i Nielsovi, ale ne tak drastického - mám dojem, že jste to tuřešili - ponožky a tak...?
Z tohohle mám v Praze taky pořád hrůzu. U nás jsou pořád na chodníku rozbité pivní lahve a ten náš pitomec by mohl vystupovat v nějaké fakír šou, protože se v tom normálně prochází...A křoví - radši nemluvit, oni vůbec Nusle žádná sláva.

worick
V Praze máme od té doby, co jsme se nastěhovali (cca 5 let), dřevotřísková záda (cca 1,6x2m)z takové předsíňové soustavy, která se jistě budou někdy hodit (to určitě...). V létě jsem něco stěhovala, procházela kolem a komplet si rozpárala podpaží... Krve jak z vola, léto, takže se do tho člověk potil...Myslíte, že tu věc přítel vyhodil? Máme to samozřejmě doma pořád...

Strejda
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2009 06:35
- Nahlásit

Alfréde, trpělivost.

Drakopes
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2009 13:24
- Nahlásit

Tak máme za sebou první převaz - uff, pan doktor se vyjádřil sice zdrženlivě, ale že to vypadá dobře.
Oholená packa vypadá jak pařát, je růžová, stehy drží (ťuk, ťuk). Dostal další várku antibiotik, ale už nic proti bolesti, aby omezil pohyb. Po převazu už stál hlavou u dveří a já jen poslouchala další pokyny (hlavně neběhat!!). Tak říkám Alfrédovi: "Dáváš pozor? Posloucháš, co říká pan doktor?" A Alfréd couvnul, otočil hlavu a upřel pohled panu doktorovi přímo do očí.

TeĎ jsme byli v parku, Jirka vlezl do míst, kde se včera Alfréd zranil a přinesl odtamtud uražené hrdlo a střepy z nejedné placatice. Téma bezdomovci nebudu v tuto chvíli vůbec otevírat

worick
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2009 14:13
- Nahlásit

Drakopes
doufám, že pana doktora nejen poslouchal, ale se těma pokynama bude i řídit Chytří jsou na to dost, jenom někdy krapet ,,vyčůraní"...
TeĎ jsme byli v parku, Jirka vlezl do míst, kde se včera Alfréd zranil a přinesl odtamtud uražené hrdlo a střepy z nejedné placatice. Téma bezdomovci nebudu v tuto chvíli vůbec otevírat
No, u vás dělají bordel po ulicích bezdomovci (většina i proto bezdomovci je - že je vyhodili pro bordel z bytu), ale u nás si bordel po ulicích dělají místní a to mně štve totálně. Doma si velice uklízí zahrádky a dvorky, samé přestavby, přístavby a všechno co se nehodí se prostě vyveze taaaaak různě po vesnici. V každém roští je hromada bince. Je problém i v legislativě, že si nemůže obec zřídit svoji skládku, ale musí se odvážet na skládky vzdálené - od nás momentálně 50km! Velkokapacitní kontejnery na sutě atp. se zrušili, neboť je tak daleko odvoz pro obec neúnosný. A nikdo si to doma nenechá, že by to postupně dávkoval do popelnice, kterou stejně platí nebo se domluvil se sousedy, jestli jim to tam může před odvozem přisypat. Ne. Netíží to naložit na káru a zavést k potoku. Když jdu kolem potoka od našich, za každým druhým domem je na břehu potoka něco jako soukromá skládka a čeká se - až to vezme ,,velká voda". Jelikož nebyla od jara, už to tam začíná zapáchat jako někde na Chánově. Plno lidí má na Romy blbé kecy, ale dělá to samé. Kousek dál, kde nejsou domy, je v jednom místě něco jako lužní lesík. Cedule ,,zákaz sypání smetí" je tam na posměch, jelikož to nikdo nesleduje ani nepokutuje. Možná by stačilo pár jich tam načapat a pokutovat a byl by klid. Na jaře ty hromady bordelu milostivě zakryje česnek medvědí, sasanky, kokořík a břečťan, ale teď po létě, přibylo zase plno odpadu a je to děsný pohled. Psy ani z cesty nepouštím - tam by si rozřízli packu 100%.

worick
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2009 14:45
- Nahlásit

Noemi
V Praze máme od té doby, co jsme se nastěhovali (cca 5 let), dřevotřísková záda (cca 1,6x2m)z takové předsíňové soustavy, která se jistě budou někdy hodit (to určitě...). V létě jsem něco stěhovala, procházela kolem a komplet si rozpárala podpaží... Krve jak z vola, léto, takže se do tho člověk potil...Myslíte, že tu věc přítel vyhodil? Máme to samozřejmě doma pořád...

Hele, na druhou stranu ho začínám i chápat, protože mě brácha pořád prudil, že zahradu máme hezkou, ale tam šlahnutý kus nějaké fošny, tam nějaké dráty, plechy - prostě ještě binec ze stavby. Jenže se pořád něco dodělává - co kdyby se to náhodou hodilo? No, ale jsem se teda naštvala, tchán přijel s traktorem a udělal se tedy úklid generální. Něco si odvezli domů (co by se někdy mohlo hodit ), něco zavezli tehdy ještě na skládku. Od té doby jsem se asi 5 krát bila do hlavy, že jsem vyhodila to a to, jelikož teď by se mi to k něčemu hodilo.....

Strejda
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2009 15:03
- Nahlásit

Drakopes
A Alfréd couvnul, otočil hlavu a upřel pohled panu doktorovi přímo do očí.

Básník František Novotný často opakuje, že psi jsou jen převlečení lidé. Má pravdu, že?

Drakopes
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2009 17:16
- Nahlásit

Má pravdu, že?

O tom snad nikdo z nás nepochybuje. Psi to úspěšně tají, jen občas se prolákne, jak dobře rozumí a chápou

Dines
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2009 17:23
- Nahlásit

Drakopes
jen občas se prolákne, jak dobře rozumí a chápou
A občas se proflákne, jak srozumitelně se umí dorozumívat - třeba když jsou nakrknutý - ty nadávky co jsem si jednou vyslechla od svého psa byly opravdu jako kdyby je štěkal česky

Strejda
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2009 08:41
- Nahlásit

Drakopes

Naše čtyřměsíční prťavka se učí stopovat. Prosím o metodické pokyny k nácviku vyhledání otevřené hospody s točeným pivem.

Drakopes
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2009 07:59
- Nahlásit

Strejda

stačí, aby jí ve zvolené hospodě nabídli piškoty a mohla ležet pod stolem s dobrým výhledem na dveře a celý lokál a pak už půjde najisto)

Strejda
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2009 09:02
- Nahlásit

Drakopes
stačí, aby jí ve zvolené hospodě nabídli piškoty a mohla ležet pod stolem s dobrým výhledem na dveře a celý lokál a pak už půjde najisto

Hned s tím začneme.

Drakopes
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2009 06:41
- Nahlásit

Je zajímavé, jak Niels převzal ostrahu smečky - Alfréd je chudinka s nemocnou packou, takže Níloušek dohlíží na pořádek okolo. A to pěkně ostře Hlásí v parku každého, kdo jde byť jen kolem školy po chodníku a bacha, jestli se chová podezřele!! On, který se většině velkých psů vyhýbal obloukem, teď poskakuje a velmi hluboce poštěkává. Venčíme je teď povětšinou odděleně, ale i když to není pro ně zcela nová situace, chová se Níloušek opravdu jinak

Strejda
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2009 06:59
- Nahlásit

Drakopes
e zajímavé, jak Niels převzal ostrahu smečky

Zajímalo by mě, jestli se po ozdravení Alfréda vrátí ke starému uspořádání a rozdělení kompetencí.

worick
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2009 07:40 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

Strejda
Drakopes
Zajímalo by mě, jestli se po ozdravení Alfréda vrátí ke starému uspořádání a rozdělení kompetencí.

Ahoj všichni. Řekla bych, že jo. Až Alfréd nabere sílu, tak si ho zase srovná a odešle do patřičných mezí. Jedině, že už by se na vedení jako starší pán necítil a přenechal to mladšímu..
Opět použiju oblíbené ,,našich Alf" - tak ten taky musel být ,,kápo" mezi všema čoklama do velikosti normálního špice (on je špic ,,jezevčíkovitý") a je i celkem zajímavé, že se nikdy neserval, jen dával prostě hned najevo dominanci a oni mu na to skočili . Teď, jak cítí, že už na to nemá, tak je to prostě on, kdo vyklízí pole.

A kde máme my tady zbytek ,,smečky"?!!!!
Noemi, Janii, Baru ani Ivísek se dlouho neozvaly......!

Noemi
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2009 13:43
- Nahlásit

Noemi, Janii, Baru ani Ivísek se dlouho neozvaly......!
To víš, doma to bylo náročné, protože se v pátek vracel děda s babi po víc jak 14 dnes z Lipna, tak jsme museli uvést dům do původního stavu, aby je neranila mrtvice . Do toho si táta ještě vymyslel upravit schody do sklepa, aby se daly aj vytírat (a když už se dělaly schody, tak se tam rovnou vymalovalo...Dovedete si asi představit, jak se super natírá stěna bez omítky... ).
Médi má všechny doma, takže kudy chodí tudy vrtí ocasem, naprostá spokojenost.... V sobotu děda přivezl z výlovu kapra a amura, takže Bergi dostal hlavy, ale evidentně neví, jak to sežrat, tak si je jen nosí pořád s sebou . Takže zábava na celý víkend "Beri seberu ti rybičku" a Bergi utíká a půl hodiny se honíme kolem stolu

Drakopes
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2009 06:24
- Nahlásit

Vážení,
potřebujeme poradit:
Švagrové hafan srazil k zemi nějakou paní (vyrazil z vrátek, svou paničku vláčel po zemi, až se vyrval, téhle paní se zakousl do předloktí a ta si pádem na zem ještě zlomila ruku ) - naprosto nečekaná reakce, je to 6letý howavart, pohodový pes. Samozřejmě bere majitelka psa vše na sebe a chce se vyrovnat (žádné soudy). Poraďte prosím, pokud jste se s tím setkali, jak takové jednání probíhá, kdo, co a jak nabízí, přijímá, vyzývá .... díky moc

<< 1 ... 81 . 82 . 83 . 84 . 85 . 86 . 87 . 88 . 89 . 90 . 91 ... 734 . 735 . >>
Toto téma je uzavřeno. Nemůžete zaslat odpověď.

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání