| Autor |
Zpráva |
wami
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 15:56
- Nahlásit
Psíček
al nechávat kastrovat naše PŘÁTELE (jsou přeci ne? )jen proto, že se nedovedeme postarat je imo stále hnus.
ano, ale je to filosofická volba "menšího zla".
Co je lepší - aby jedna fena byla nucena přežít veterinární zákrok a následnou zhruba 14denní rekonvalescenci, nebo aby jejích cca 100 potomků (8 plodných let, štěňata 2x ročně v počtu cca 6 ve vrhu) zažívalo dnes a denně týrání, bylo topeno, umláceno lopatou, skončilo v útulku nebo se následně pořád dál množilo?
je lepší prožít život plný utrpení, nebo se vůbec nenarodit?
tohle jsou otázky filosofické, a z tohoto pohledu mi cesta kastrací všech těch nechtěných, útulkových, bezpapírových... smysl dává. Ano, svým způsobem je obětujeme, abychom zabránili utrpení stovkám jejich případných potomků. Není to nic hezkého... ale nemyslím, že by se v tuhle chvíli nějaké "hezké" řešení najít dalo
Navíc by to "nic" neřešilo..a to z jednoduchého důvodu, že "namrskat" psů by mohl každej stejně dál kolik by chtěl ....
nemyslím, kdyby byly kastrace plošné, v konečném důsledku by prostě nebyl tak snadný přístup k plodným jedincům.
Jinak - není to žádný zpracovaný všezachraňující postup... je to jen myšlenkový směr, jedna z cest, která se mi líbí, protože mi přijde snadno dosažitelná a přitom v ní účinnost vidím.
(Bohužel - celkově si myslím, že lidská zhovadilost a neúcta k životu dosáhla takové úrovně, že nic jiného než systémové změny nepomohou. Ale kde není vůle... a kde není exekutiva výkonná... tam můžeme tak akorát donekonečna vést tyhle teoretické debaty... )
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 16:11
- Nahlásit
utulek LOZ Olomouc
ale pokud já vím, tak množárny neplatí za psy vůbec, ani ty poplatky, co jsou ted dané, tak jaký by to byl bič na ně? Akorát zase na ty slušný, co poctivě platí a na blby mého typu, co si domů berou ty nechtěné....
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 16:15
- Nahlásit
Psíček
já tě špatně pochopila, jen mě nenapadlo, jak jinak "zdražit psa" jsi mohl myslet, když jsi zmínil ten příjem pro stát...
utulek LOZ Olomouc
to máš pravdu s těma poplatkama, obce by sice měly více prostředků na postarání se o bezprizorní psy, ale mám obavu, že to by nebylo žádným omezením pro ty, kteří tak bezostyšně a na základě svých činů tyto útulky plní. Myslím si, že kdyby byly jiný pravidla pro chov psů a jejich počet, tresty za odkládání, týrání a špatnou péči, povinný čipování a při dohledání toho, kdo tyto pravidla nedodržel, třeba vysoké peněžité atd., že to by trochu pomoci mohlo. Ale je to pořád o vůli státu toto řešit. Ta zodpovědnost za tento stav není na stát přenesena žádným způsobem, obce financují nalezené psy, útulky shání peníze jak se dá, "dobří" lidé pomáhají, prostě stát nic "netlačí" to řešit.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 17:02
- Nahlásit
Psíček
Protože to není systémové řešení nebo dejme tomu je, ale jen na odstranění následků.
ano, přesně tak, je to jen alibistické řešení toho, že společenství lidí není schopné nastavit pravidla, dodržovat je, udělovat a přijímat sankce...Prostě "poškodíme" plošně psy, protože sami nejsme schopni udělat víc.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 17:06
- Nahlásit
Psíček
to si děláš srandu, že jo?
však tam právě pak bylo to ALE. Pouze jsem řekla, že by více vybrali, ale....nic by to nepomohlo....
|
wami
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 17:15
- Nahlásit
Psíček
musím mazat starat se o svý, tak to zkusím zkrátit...
Jednak kastrace není jen zákrok, který nemá ždné následky, kastrovaní psi jsou tímo zákrokem mnohdy a nebojím se říct, že většinou poznamenaní na doživotí, ale to zde řešit nechceme.
ano, princip kastrace spočívá v tom, že pro psa přináší určité změny trvalého charakteru. Diskuze o tom, zda jsou to změny pozitivní nebo negativní bude imho spadat do kategorie emocí... z hlediska systémového a rozumového v tom pro psí populaci spatřuji přínos pozitivní.
No ale koho konkrétně tedy kastrovat?
Obrazně řečeno čím víc, tím líp. Psy v útulcích, bezpapíráky, bezprizorní nalezence, vořechy, papíráky, kteří ze zdravotních nebo povahových důvodů nejsou vhodní do chovu, papíráky, na kterých jakože nikdo chovat nechce... nic proti těm zodpovědným, ale pro psí populaci bohužel jich je naprosté minimum. Většina útulkáčů má někde vzadu počin typu "aspoň jednou budeme mít štěňátka".
Tady pak vidím návaznost na to, co píšeš ty... Chceš štěňata? Je jedno, jestli s PP, bezPP nebo vořechy? Slož zálohu, tím zdvihneš cenu štěňat, nebudou dostupná každému, navíc budeš dohledatelný a budeš muset doložit majitele konkrétních štěňat, ti budou také dohledatelní...
Máš štěňata neplánovaná, bez zálohy, bez toho, že nemáš zájemce? Zaplať pokutu, podruhý už si dáš sakra pozor...
je to zjednodušené, ale víc se mi to rozepisovat fakt nechce, ale snad tušíš, kam mířím...
myslím, že celoplošné kastrace by zas jen pomohli pár lidem k pár penězům, toť vše.
ale no tak, to přece každá změna... nebo myslíš, že při zálohách na vrhy nebo pokutách za neplánované vrhy to nikomu prachy nepřinese? takovou naivitu ti nevěřím...
to není systémové řešení nebo dejme tomu je, ale jen na odstranění následků.
Následky jsou teď aktuální ty, že jsou psi prostě a jednoduše přemnožení. V takovém případě mi přijde smysluplné řešit ruku v ruce následky spolu s odstraňováním možných dalších příčin.
Víš co - já přece nestavím jedno PROTI druhému, jak mi přijde, že to stavíš ty. Neříkám, co je ideální, neříkám, že to, co máš na mysli ty, je nesmysl a pravdu mám já
Nevidím důvod, proč by nemohla existovat koordinace obojího, nebo třeba ještě něčeho dalšího... to co jsem tu nastřelila, je prostě jen další součást toho boje s větrnými mlýny...
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 18:03
- Nahlásit
Psíček
jakto že má tedy pravdu, když je tam to ALE a k ničemu by to nevedlo?
potvrdila jsem tou "pravdou" jen konstatování, že se vybere víc peněz...
Mi vadí myšlenka plošných kastrací, považuji to za zbavování se zodpovědnosti a humus vůči zvířatům.
ano, humus a zbavení odpovědnosti, nic víc
A celkově, skládat zálohu na něco, co ještě neexistuje a není jisté, že existovat bude..pes může utéct, přejet ho auto, potratit, porodit mrtvá štěnda atd...prostě není z hlediska předpisů možné, prostě tato úprava nejde udělat, na to zapomeňte, když už nic jinýho, je to omezování vlastnických práv a každé omezení vlastnictví lze jen a jen na základě úplně jiných důvodů, než je tento, prostě nejde to. V tomto smyslu jsme na hranici utopie. A zajímalo by mě taky, kdo a jak podchytí narození voříšků někde na dědině ve dvoře. Nikdo, nijak, není šance, a už vidím ty, kdo by byli přichyceni u toho, že nabízejí štěňata a nebyla nahlášena, jak se lehce vymluví, že je našli někde v příkopu.
Všechno je o lidech, lidé jsou povětšinou ti, kteří tyto situace vytváří a zároveň ti, kteří neberou a brát nebudou na žádné restrikce prostě zřetel.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 19:35
- Nahlásit
Psíček
A zajímalo by mě taky, kdo a jak podchytí narození voříšků někde na dědině ve dvoře.
Stejně jako třeba výroba rumu ve stodole?
na objí potřebuješ povolení k domovní prohlídce. Akorát že u rumu má stát zájem ji konat, protože mu uniká daň z alkoholu, ale v případě voříšků??? Víš kolik se jich dnes a denně narodí? Určitě víc, než se vyrobí doma pokoutně chlastu. To by musela policie lidi přibírat, ne propouštět.
poplatek z každého narozeného jedince
s tím souvisí horní příšpěvek...
Jasně asi stejný jako zkus prodávat doma vyrobenej rum na trhu a vymluvit se, že jsi ho našla....že jo?
pravděpodobnost nálezu rumu a štěňat je jaksi v nepoměru
nehledě k tomu, že prodejce může být zkontrolován, jestli nemá to zařízení, u štěňat o dost hůř...
Rozhodně, takže každej si tu krade, znásilňuje a zabíjí jak je libo a nikdo s tím prostě nic nenadělá, je tak?
to je jiný, za tyto skutky jsou jasně daný tresty a hlavně je zase nejde srovnávat s nepřiznáním štěňat, to uznej.
Já jsem prostě skeptik v určování pravidel v oblasti psů, protože sama vím, že v daleko důležitějších věcech není stát
schopen určit pravidla, a když už ano, trestá jejich nedodržování směšným způsobem a to v daleko
závažnějších sférách než je tato.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 20:23
- Nahlásit
Psíček
To mi nějak nedává logiku. Ale hlavně jsi mi nevysvětlila proč by to nemělo fungovat aspoň stejně jako s tím rumem.
Jistě, že se štěňat rodí kvanta, toho rumu by se taky dělaly v stodole kvanta, kdyby se to smělo, nemyslíš?
Psíčku, vyrábět rum se smí, ale musíš odvést tu daň. Myslíš, že se zdaněním štěňat sníží počet psů v útulcích??? Myslíš, že je reálný vybírat daň z každýho štěněte? Je reálný od finančního úřadu (nikdo jiný daň vybírat nemůže) kontrolovat počet přiznaných štěňat se skutečným počtem? Anebo vysledovat, kdo štěňata měl a nepřiznal je? Je možný uzákonit registraci všech, kdo si štěně pořídí, za kolik a od koho? Není, není to v silách těch úřadů. Buď realista přeci...
pravděpodobnost nálezu rumu a štěňat je jaksi v nepoměru
a proč do toho pleteš pravděpodobnost? když to budeš tvrdit policii, tak oni ti snad nebudou ten rum pardonovat kvůli tomu, že je nepravděpodobné, že jsi ho našla? nebo co jsi tím chtěla říct?
Dívej, u prodeje rumu se předpokládá, že to děláš za účelem zisku. U štěňat tomu tak může a nemusí být. Těžko to někdo bude prokazovat, prostě ten někdo řekne, že je našel, odčervil, naočkoval a tak a chce jen náklady, například....
toje snad fuk jestli prodejce má zařízení nebo ne, jde snad o to, že prodává nezdaněný rum ne?
prodejce musí prokázat, kde ten rum vzal, majitel štěňat může právě říct, že je našel...prodejce rumu je povinen zaplatit tu daň, nemůžeš zdanit "nálezce" štěňat, v případě, že se takto vymluví....Vím, co chceš teď říct, že když to bude platit na všechny psy bez ohledu na jejich původ, že množárny a Šíblový nebudou moct toliko množit, ale tito lidé kašlou na předpisy, postihne to zase jen ty, co útulky neplní, podle mě...
že tě jízda tramvají načerno přijde po pár letech, když na to dlabeš klidn na deset tisíc a nebo mnohem více, když na to dlabeš ještě více a más smůlu třeba u exekuce.
a to je přesně zase ten příklad... pro stát je jednoduchý tě chytit za jízdu na černo a "osolit", ale za množení psů....
Stát nikdy nehledal zdroje, kde peníze ušetřit či je účelně vynaložit, ale vezme si tam, kde je to nejjednodušší a v případě
sankcí a úpravy v rámci psů to není ani jednoduchý, a pro stát ani nijak výhodný. Vždyť jsme se už o tom spolu bavili na tématu, kde mě pak vypli. Prostě nečekej tady, že někdo něco udělá pro lidi a psy, vždycinky jen pro sebe, musíš pár let, neřku-li desetiletí počkat, až se k tomu třeba někdy stát "prokouše", ale vzhledem k tomu, že v mnoha oblastech postupem času je to spíš naopak, iluze si nedělám.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 21:06
- Nahlásit
Co tu řešíte, úhoříci?
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 21:11
- Nahlásit
Psíček
aha, tak já se nezapojuju ani radši
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 21:12
- Nahlásit
Psíček
Hezky pane. No cement, jen
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 21:24
- Nahlásit
Psíček
Si to chapej, jak chces. Ale proste mas svetle obdobi a nektere tve myslenky stoji holt za palce nahoru. Nebudu ty myslenky citovat, neb bys je rozpitval, proc vlastne s tebou souhlasim a blabla. Konec hlaseni.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 21:32
- Nahlásit
Psíček
zdravé možná, ale rozumu moc nepobraly, mají malou hlavičku
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 21:38
- Nahlásit
Psíček
Psíčku, udolal jsi mě, snad tě to potěší...Už nemám sil citovat jednotlivý odstavce, tak jen souhrnem...
Kašli na slovíčkaření, že prodejce neplatí spotřební daň, říkal jsi o prodejci, kterej rum vyrobil, tak jsem to tak i brala já...
Na hvězdy jsem koukat nebyla, ten zářící měsíc mě fakt neovlivnil. Souhlasím globálně s tím, že by se tato věc měla regulovat a řešit, jen jsem skeptik s porovnáváním řešení od státu s důležitejšíma věcma z pohledu státu a s těmito problémy. Že stát jsme my a je to jen o moci těch zvolených, exekutivy atd, to je jasný, ale jde právě o to, že my nejsme ti, co máme tu moc to ovlivnit. Dodnes je pes věc, tak co čekáš proboha od těch diletantů nahoře, že udělají něco víc?
Až založíš nějaký sdružení, co bude bojovat za práva zvířat, jsem tvůj první člen
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 21:40
- Nahlásit
makrel
rozumu moc nepobraly, mají malou hlavičku
makreličko, tebe se to netýká, ty jsi zlatá rybka a ta má kouzelnou moc a rybka bez rozoumku by jí neměla
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 22:00
- Nahlásit
Psíček
ale Biluška říkala, že zná jednu rybištu, co má hlavičku jak přerostlou dýni
a nebylo to po těch houbiškách?
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 22:56
- Nahlásit
Psíček
ty se mnou už nemluvíš?
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 23:05
- Nahlásit
Psíček
nechci tě více vysilovat
aha
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2011 07:16
- Nahlásit
Psíček
mluvím, ale nechci tě více vysilovat
ty jsi tak ohleduplný
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2011 10:34
- Nahlásit
Psíček
Zajisté, ovšem nejen to, jsem [nej]více(méně) dokonalý člověk.
až na to, že jsi psíček
|