Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / Opět známá firma H.Š., tentokrát v Nemoticích
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . >>
Autor Zpráva
moll
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 13:29
- Nahlásit

Eninka
no dělali jsme výstavu voříšků, každou sobotu 9-13.je psí školka - dojeď - koukneš a může mdát řeč...

kolik té hš vlastně je - já žila v představě, že je to fakt stařenka v teplácích s dvoukolákem a smečkou opelichaných psů ....a ono to vypadá na pěstěnou paničku...tak to je ještě horší, než jsem myslela....aby to s ní nebylo jako s pí co šéfuje pověstnému brněnskému nepolicejnímu útulku - ta je taky neprůstřelná

pajda222
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 13:38
- Nahlásit

Ta ženská je má určitě na kšeft a prodává je vjetnamcům na maso.

Eninka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 13:40
- Nahlásit

pajda222
bingo, myslím si to samý...

moll
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 13:47
- Nahlásit

to by musel být vidět pohyb v okolí jejího baráku - by si snad někdo všiml - přeci nenaloží x psů do auta, neohákne se d okostýmku a nepoveze je rovnou na provozovnu....

Eninka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 13:51
- Nahlásit

moll
ale ti lidé říkali, že tam jezdí různá cizí auta sem tam.. a kam teda vezla těch sedm psů? Proč to neřekla? A nakonec, když naháže pesany někam za mříž dozadu do auta, jen je někam převeze, kde si je už někdo vyloží a odvede, tak kostýmek zůstane netknutým kostýmkem. P.s. přijedu se kouknout do Černé hory, ráda, díky.

moll
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 14:04
- Nahlásit

Eninka
no jo - chtělo by to dostat se dovnitř objektu..
do čh dojeď, ale budeme domlouvat úprázdninový rozvrh, tak se napřed ozvi na maila a domluvíme konkrétně.

pajda222
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 14:19
- Nahlásit

vzdyť jsem někde četl, že když tam přišla nějaká holka, tak viděla několik psů v klecích na autě.

Eninka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 14:32
- Nahlásit

Je jasný, že kdyby se na ni pověsila nějaká profiagentura tak na dva týdny, tak by se lehce dalo zmapovat co se děje tam i venku a kam psíci odjíždějí, kdo tam jezdí, udělat fotky, prostě to zdokumentovat. Pak by nebylo pochyb, jak to celé je. To by se ale asi musela udělat sbírka na tu agenturu (myslím detektivní). Stálo by to peníze, ale podle mě by byly účelně vynaložený a bylo by JASNO

Biluška
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 14:59
- Nahlásit

pajda222
Ta ženská je má určitě na kšeft a prodává je vjetnamcům na maso.
blbost. Jednak ji znám, ona je psychicky vyšinutá, ale ty psy svým způsobem miluje. Za druhé - proč by ťamani kupovali (zdůrazňuju kupovali) psy od ní když si můžou ty darovací inzeráty obrazit sami a vzít si psy zadáča? Případně tam poslat nějakého kamaráda-čecha.

moll
Většinou pro ni někdo pracuje. Většinou to bývá kluk sotva dospělý, nízkého IQ a velké fyzické síly. Čím ho platí nevím. Nejspíš ho neplatí, protože tam pokaždé najdu někoho jiného.

Ad to auto - to dělá už roky. V autě jsou "její" psi, v těch kravínech jsou "útulkoví". Prostě ty co má nějak radši chce odlišit od těch ostatních. Vozí je všude s sebou, naposled byla u paní Synkové žebrat o prachy a těch cca sedm velkých psů měla v autě s sebou.

Eninka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 15:10
- Nahlásit

Biluška
dejme tomu, že na maso to není, i když Ť dávají za velkýho psa cca 400 Kč, to se jim ani nevyplatí někam jezdit po inzerátech, a ještě k tomu platit někomu, kdo je tam vyzvedne, ale tohle nechci rozebírat, protože mě to s tím "masem" štve, že to tady tak v některých případech fakt funguje...
držím se info, že ta baba je vyšinutá, ale to by pak sedělo na tu s dvoukolákem, jak tady někdo zmiňoval, anebo je rafinovaně vyšinutá, to mi přijde pravděpobobnější, je vyšinutá, ale navenek to nikdo nepozná. To ale nemění fakt, že ti psi se tam mají tak, jak se mají, tudíž blběéééé

Biluška
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 15:17
- Nahlásit

Eninka
jak tady někdo zmiňoval, anebo je rafinovaně vyšinutá, to mi přijde pravděpobobnější, je vyšinutá, ale navenek to nikdo nepozná.
Jo, je dost rafinovaně vyšinutá. Snažím se už roky přijít na motiv jejího počínání a prostě ať dělám co dělám tak mě žádný nenapadá .
Ze začátku to bylo jasné. Jak už psala LOZ Olomouc - Šíblová se zviditelňovala u případů týraných psů, vystupovala jako jejich zachránkyně, po lidech chtěla prachy "na pejsky" a lidi solili jak blbí. Bylo nás tenkrát pár, kteří jsme řvali "nedávejte tam prachy, ti psi jsou týraní" (já, LOZ Olomouc, Moll...a ještě pár lidí co už sem nechodí) a většina světa byla proti nám a prachy tam stále rvala. Šíblová se měla jak prase v žitě, protože psi z toho pochopitelně neviděli ani Ň. Nebo hodně malinko. Postupem času se podařilo většině lidí otevřít oči. I díky tomu, že točila několikrát televize a zmedializovalo se to. Nemyslím, že by teď bylo ještě hodně lidí, co jí dá prachy. Pár jedinců snad. Ale to může udělat max. pár tisíc měsíčně....(dle mého odhadu teda)proč ty psy stále sbírá fakt nechápu . Kdybysme na to přišli možná by to dost pomohlo

Eninka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 15:24
- Nahlásit

Biluška
víš, a v tom je právě ten zakopanej pes, možná se chtěla kdysi zviditelnit, ale proč, pro prachy nebo pro svoji divnou náturu.
Obojí připadá v úvahu, ale když lidé procitnou a peníze přestanou chodit v dostatečné míře, a ona v tom pokračuje, tak to buď nebylo pro peníze, anebo je to dál pro peníze, ale od obcí, proto ty smlouvy s obcema...Pokud by byla jen vyšinutá, kašle na prachy a kostýmky a bude jak ti polobezdomovci žít někde v chatrči s mnoha psíkama a starat se o ně líp, než to dělá teď. Věřím, že hraje divadlo na všechny strany a jako divadlo jednoho herce se jí daří všechny obalamutit, jelikož jak sama říkáš, sama dodnes nevíš, co si máš myslet. Kdyby jí šlo jen o psy přece, tak nesbírá po obcích opuštěný psy na smlouvy, ale dělá to jen tak, že se ujme opuštěných psíků od kohokoliv, kdekoliv, beze smluv. A další chyba těch starostů, mám-li v obci něco podobnýho jako je H.Š. okamžitě to z pozice moci řeším, policie, úřady atd. Kdyby byl každej důslednej na místě "činu", ta baba by měla sakra zúžený teritorium a možnosti.

Biluška
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 15:35 - Změnil/a: Biluška
- Nahlásit

Eninka
Kdyby jí šlo jen o psy přece, tak nesbírá po obcích opuštěný psy na smlouvy, ale dělá to jen tak, že se ujme opuštěných psíků od kohokoliv, kdekoliv, beze smluv.
To se ujme. Aspoň dřív to dělala. Dokonce tady padali info o psech ukradených před obchodem (protože jsou týraní tím, že jsou někde uvázaní) a tak podobně. Myslím, že doteď kdyby jí někdo přivedl psa s tím, že ho nechce tak si ho vezme. Jestli se nebojíš tak kup pytel granulí a vyraž k ní na návštěvu. Dokud se budeš maskovat ve stylu "chci vám pomoc" tak s tebou bude kamarádit a pravděpodobně tě i pustí dovnitř. Ale bacha jak nabyde dojmu, že jí chceš ublížit (třeba tím, že jí chceš její miláčky vzít) tak bude asi dost nebezpečná. Už před lety mě tahala po policajtech a soudech, protože jsem ji údajně pomlouvala, vyhrožovala mi, dva dny nás dokonce "hlídali" policajti - poté co psala maily, že ví kam chodí holky do školy a tak podobně Pokud její psychická vyšinutost pokračuje (jakože u většiny nemocí potíže gradují) tak bych se teď už bála i toho, že dostanu sekerkou do zad a následně mě zahrabe někam na hnůj

Edit:
A další chyba těch starostů, mám-li v obci něco podobnýho jako je H.Š. okamžitě to z pozice moci řeším
Jak?

Eninka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 15:45
- Nahlásit

Biluška
což o to, já tam klidně vyrazím, ale nebude jí divný, že se najednou někde někdo ukáže s pytlem žrádla, zničehonic a chce jí ho dávat? Já se jí a ani ničeho a nikoho nebojím, s tím problém nemám, a nakonec ani státní správy ve smyslu nějakejch úřadů, ale čeho tím docílím, že jí někde dám granule a zase odejdu. Já to zkusím promyslel, jak se zkusit vetřít. Mám jen obavu, že tímto způsobem nepomůžu těm psům, o který mi jde ze všeho nejvíc.
A s těma starostama.... starosta je šéf obce, má mnoho nástrojů, pokud je teda vůle, jak řešit situace na území, kterýmu šéfuju. Nechápu, proč se všichni něčeho bojí, radši
jen mluví ale žádný činy..Já bych na jejich místě donekonečna
oslovovala úřady a ostatní instituce atd. vždyť jsou v některých ohledech v přenesený působnosti součást státní správy. Jenže bez vůle nejde nic, to je mi jasný.

Biluška
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 16:00
- Nahlásit

Eninka
Já se jí a ani ničeho a nikoho nebojím, s tím problém nemám, a nakonec ani státní správy ve smyslu nějakejch úřadů, ale čeho tím docílím, že jí někde dám granule a zase odejdu.
Chválím ti, že se ničeho nebojíš, jenom nevím jestli ti to bude něco platný tváří v tvář nebezpečné psychopatce. Ale to je tvoje věc. Dosáhneš tím pouze toho, že se dostaneš dovnitř, uvidíš to na vlastní oči, třá dokážeš pořídit nějaké fotky a s těmi a svým svědectvím můžeš prudit příslušné úřady.

A s těma starostama.... starosta je šéf obce, má mnoho nástrojů, pokud je teda vůle, jak řešit situace na území, kterýmu šéfuju. Nechápu, proč se všichni něčeho bojí, radši
jen mluví ale žádný činy..Já bych na jejich místě donekonečna
oslovovala úřady a ostatní instituce atd. vždyť jsou v některých ohledech v přenesený působnosti součást státní správy. Jenže bez vůle nejde nic, to je mi jasný.

Tak znova. Co podle tebe může starosta (nebo jakýkoliv jiný úřad - vet.správa, ombudsman, kancelář prezidenta,hlavní nádraží, nebo kdokoliv další) udělat? Uvědom si, prosím, že jsou stejně bezbranní jako my tady. Úřední postup by byl totiž následující - vet. správa uzná, že zvířata jsou týrané a nařídí jejich odebrání. Odebrání jde na triko obce, ve které se momentálně nachází. odebrání a následné umístění cca sedmdesáti psů do útulku je pro malou obec likvidační Ceny v útulcích se pohybují kolem 120,- za psa a den. Spočítej si sama kolik to tu obec bude asi stát za předpokladu, že psi v útulku budou dejme tomu rok (průměr, někteří se třebas umístí za dva dny, jiní za dva roky). Chápeš, že tato částka třeba i přesáhne roční rozpočet obce? Z tohoto hlediska je mi jasné, proč vet.správa pokaždé vydá rozhodnutí, že psi týraní nejsou. Já být starostkou obce, ve které řádí Šíblová tak za těma chlapama z VS taky lezu po kolenou a žebrám, aby nenařídili psy zabavit.
Notabene když je to pořád dokola - na Šíblovou dupne veterina, sjedou se blbky záchranářky, rozeberou si psy, za šíleného úsilí je dají psychicky a fyzicky dohromady a dřív než se je podaří umístit je ta píp zase přestěhovaná o okres dál a má v kravíně prvních dvacet psů
Dokud nebudeme mít zákon, kterým může nějaký úřad psy nejen odebrat, ale i zakázat jejich jakékoliv další vlastnictví tak jakákoliv taková akce NEMÁ VŮBEC ŽÁDNÝ SMYSL.

Eninka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 16:11
- Nahlásit

Biluška
já být starostkou jakékoliv obce, domluvím se s dalšími obcemi okolo v regionu a provozujeme vlastní útulek, žádný soukromý aktivity, pouze to, co je v mé moci to kontrolovat. Tím nechci říct, že mám něco proti soukromým útulkům, prostě pro potřeby
obce, obecní útulek. Věřím tomu, že na provoz by několik obcí dohromady peníze dalo. Tím bych ale nezamezila H.Š., jen by prostě neměla žádnou smlouvu. NIKDE! A kdyby někdo jako je H.Š. měl něco podobnýho o dům dál, je to zase jen v lidech, vidím to, vím o tom, otravuju úřady atd atd. Jednou se provaří po celé ČR a třeba změní psům podmínky, nebo s tím sekne, anebo ji zavřou do detence, někde musí být světlo na konci tohoto tunelu do háje zelenýho.

Biluška
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 16:15
- Nahlásit

Eninka
já být starostkou jakékoliv obce, domluvím se s dalšími obcemi okolo v regionu a provozujeme vlastní útulek, žádný soukromý aktivity, pouze to, co je v mé moci to kontrolovat. Tím nechci říct, že mám něco proti soukromým útulkům, prostě pro potřeby
obce, obecní útulek

A co bys tím jako vyřešila? Tak znova - jsi starostkou obce, máš s několika okolními obcemi "svůj" útulek. Ten je stavěný dejme tomu na deset psů. Větší kapacitu nemá. Najednou se ti do obce nabourá Šíblová. Vet. správa zabaví jejich 70 psů a jsi kde? Jsi opět v prdeli. Kam dáš těch zbývajících šedesát?
Nebo mi chceš tvrdit, že coby starostka postavíš útulek o kapacitě sto míst, protože co kdyby náhodou?

Eninka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 16:21
- Nahlásit

Biluška
já být starostkou, jsem připravena i na H.Š., tomu věř!!! Ale kolik takových lidí je? Nic moc, tipuju. Takže začarovanej kruh.
Aspoň bych jako starostka při shánění peněz pro opuštěný psy mohla lidem, kteří přispívají garantovat účel těchto příspěvků určitě líp, než H.Š. a jim podobní. Není vůle v tomto státě, chjo no...

gabifi
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 16:43
- Nahlásit

Eninka
být starostkou, tak řešíš, aby do vesnice dojel autobus aspoň 2x za den a lidi mohli do práce a podobně.....

Hanca
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 16:48 - Změnil/a: Hanca
- Nahlásit

Děje se v tom vůbec něco, nebo spíš někdo? NEbo to skončilo u té reportáže?

Hele, co jsem našla... hned by bylo bydlení pro psíky, ale Nemotice nebo spíš paní Š. by to musel zaplatit...

Volná kapacita, pro 50 pejsků, v útulku pro psy Voříšek

Volnou kapacitu pro 50 pejsků, nabízí útulek Voříšek pro města a obce.

K dnešnímu dní se nachází volná kapacita pro 50 pejsků v útulku Voříšek. Tuto kapacitu nabízíme pro města a obce.Pokud máte zájem kontaktujte nás a my Vám poskytneme podmínky za nichž je možné u nás pejsky ošetřit,odčervit,vakcinovat a následně nabídnout k adopci.

Leopold Dostál vedoucí útulku

Leopold Dostal 21.6. 2011

http://www.vorisek.org/novinka.php?clanek=99

dejavu
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 17:24 - Změnil/a: dejavu
- Nahlásit

gabifi
JJ, to je přesné. Pokud starosta není vášnivý pejskař, tak je to často pro něj povinnost, kterou obchází, jak se dá nebo otevřeně ingoruje, a to dokonce veřejně http://chebsky.denik.cz/zpravy_region/o-nalezeneho -psa-se-obec-nepostara-pry-k-tomu-nema.html
nebo ti to řekne po telefonu, že na to nemá prachy, případně ať jsi ráda, že psa nenechá někde vyložit na dálnici nebo zastřelit.
Dotazovala jsem právničky, kudy na to a tohle mi poradila:

Začala bych dokazováním:

samotný nález zvířete bych doporučovala dokumentovat následovně (v tomto ohledu máte vlastní rozsáhlé zkušenosti, takže následující klidně upravte, doplňte):
 vyfotografovat místo nálezu, pokud má nálezce tu možnost; pokud nehrozí nebezpečí z prodlení vzhledem ke zdravotnímu stavu zvíře, povaze prostředí (rušná silnice atd.), pořídit fotku, jak bylo zvíře nalezeno; místo nálezu po odchycení zvířete vyfotit také
 pokud se ke zvířeti nedá přiblížit, ať už z důvodu jeho chování, nebo s ohledem na povahu místa (vím např. o vyhození koťat na střechu domu), pořídit snímek aspoň z odstupu, pokusit se minimalizovat riziko pádu, střetu se zvířetem – nálezce jedná v krajní nouzi, takže může v nezbytném rozsahu jednat způsobem, ke kterému není oprávněn, např. usměrňovat dopravu, nebo který by za normálních okolností protiprávní, nesmí však způsobit závažnější následek, než jaký hrozil bez jeho zásahu
 pokud má nálezce mobil nebo jiné zařízení s GPS, uložit si souřadnice, pokud ne, místo si nějak označit, popř. si poznamenat – i následně, nejbližší orientační bod a vzdálenost od něj (z důvodu možných dohadů, která obec dle katastru je povinna se o nalezené zvíře postarat)
 pokud nálezce nemá možnost fotografovat, je třeba si aspoň udělat poznámky (v praxi bude tato možnost většinou až po nálezu a vyřízení úředních záležitostí kolem něj, ale vždy co nejdříve, za čerstvé paměti – místo a čas nálezu, druh, vzhled, stav zvířete, pokud to bylo možné zjistit, identifikační znaky – tetování, psí známka, lysetka apod., kdo byl k nálezu přivolán, komu bylo předáno, jaký byl průběh předání, případní svědkové, event. další okolnosti nálezu
 pokud má nálezce svědky, které osobně nezná, požádat je o kontaktní údaje, aspoň jméno a telefon, pokud sdělí i bydliště, bylo by to lepší

důkazy k předání, resp. pokusu o předání zvířete (starostovi, policii, obecní policii, atd.)
 při oznámení SMS, e-mailem si tyto uchovat, včetně doručenky; v praxi u takovýchto e-mailů ale adresáti často odmítnout odeslat potvrzení o přijetí
 nejčastější forma oznámení bude telefonická
 ideální by bylo si hovor nahrát – není třeba souhlas volaného, ani když se jedná o starostu, protože v daném případě není nejsou jeho odpovědi „projevem osobní povahy“, který zákon chrání, ale úřední činností (na druhé straně by volající měl nahrávku použít pouze pro účely dokazování ohledně toho, jak bylo s nalezeným zvířetem naloženo, popř. pro účely šetření přestupku (opuštění zvířete i zaběhnutí zvířete – hospodářského i „v zájmovém chovu“ – zejména psů, je přestupkem)
 pokud to telefon volajícího neumožňuje, je možné zkusit přepnout telefon na hlasitý odposlech a nahrát hovor na jiné zařízení (doporučuji zkusit předem, jestli např. nebude docházet k vazbení), nebo, pokud má volající svědka, jen pustit hovor na hlasitý odposlech
 vést hovor tak, aby bylo zřejmé, kdo s kým mluví, co je předmětem, co požaduje: pokud se např. pokud se volaný nepředstaví vzorovým „XY, starosta (nebo jiná funkce), obec Z“, ale na druhé straně někdo zavrčí nesrozumitelné jméno, nebo jen název obce, zeptat se znovu, popř. na funkci („potřebovala bych mluvit s někým, kdo je oprávněn za obec jednat ve věci ...), popsat nalezené zvíře, místo nálezu, přesně dohodnout další postup
 pokud nelze pustit reproduktor (slabá baterie atd.) a volající má svědka, vést hovor tak, aby odpovědi volaného z něj byly zřejmé („takže mluvím se starostou obce Z, panem XY ...“ „tak vy říkáte, že ...“ „takže jsme dohodnuti na to, že ...“, „já to pro jistotu shrnu, další postup bude takový, že ...“)
 pokud nelze použít nic z uvedeného, tak si aspoň poznamenat obsah rozhovoru, ale to už je velmi slabý důkaz –bylo b to tvrzení proti tvrzení

Obce jsou povinny se nalezených zvířat ujmout podle §135 občanského zákoníku jako nalezené věci, přičemž musí zvířeti zajistit podmínky odpovídající tomto druhu „věci“, tzn. dle zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Pokud by se obce už nyní dovolávaly toho, že „podle nového zákona už zvíře není věc, a proto se o nalezená zvářata nemusí starat“, tak 1/ připravený návrh nového občanského zákoníku jde teprve do projednávání parlamentu, takže ještě to ještě není platný předpis, a i po jeho schválení v parlamentu bude stanoven dlouhý odstup před nabytím účinnosti, 2/ tento předpis (v dosavadním znění, může být ještě upraven pozměňovacími návrhy) sice uvádí, že zvíře není věc, ale že na něj budou (za stanovených podmínek – zejm. k jejich ochraně) aplikovány předpisy vztahující se k věcem (a bude to pravděpodobně tento případ).

Pro nalezené zvíře musí obec zajistit odpovídající podmínky – má povinnosti chovatele podle zákona na ochranu zvířat proti týrání je „chovatelem každá právnická nebo fyzická osoba, která drží nebo chová (dále jen „chová“) zvíře nebo zvířata, trvale nebo dočasně“ (§ 3 písm. k/); odchyt toulavých a opuštěných zvířat osobou odborně způsobilou k výkonu této odborné veterinární činnosti podle veterinárního zákona (§ 13b odst. 1 písm. c/), - péči o nalezené zvíře může svěřit nejen útulku, ale i soukromé osobě, které však musí zajistit odpovídající životní podmínky – dle § 13 odst. 2 zák. č. 246/1992 Sb. „Každý, kdo chová zvíře v zájmovém chovu nebo se ujal toulavého, případně opuštěného zvířete, odpovídá za jeho zdraví a dobrý stav; za splnění této povinnosti se považuje i oznámení místa nálezu obci nebo předání toulavého, případně opuštěného zvířete do útulku.“ Pro obce, kde není výskyt toulavých zvířat častý, může být dohoda s takovouto soukromou osobou, která má podmínky pro umístění a odpovídající zkušenosti, vhodným řešením snad i o něco levnějším než smlouva s městem provozujícím útulek – odchyt a karanténa však musí být zajištěna odborně způsobilou osobou.
Nelze zvíře předat soukromé osobě za účelem usmrcení (důvody pro utracení stanoví zákon).

Pokud je ve věci odchytu/převzetí nalezeného zvířete kontaktován starosta, a ten odmítne zvíře převzít z důvodu nedostatku peněz, je třeba uvést, že obec je povinna nakládat s majetkem obce hospodárně – v oblasti péče ochrany zvířat proti týrání to znamená jednak počítat s tím, že tuto povinnost má, přiměřené prostředky na tento účel vyhradit, snažit se náklady na tuto oblast snížit např. zavedením povinného čipování, což dle § 13b odst. 2 zák. na ochranu zvířat proti týrání může (urychlí tak vyhledání majitele zatoulaného zvířete), spoluprací s dobrovolníky, občanskými sdruženími - zejm. při zajišťování dočasné péče o zvíře, při jeho inzerci atd., důsledným vymáháním nákladů na odchyt a škod touto cestou vzniklých, pokut za tento druh přestupku. Ve domovské obci mlže občan sledovat návrh rozpočtu obce, uplatňovat k němu jako občan připomínky, požadovat, aby obec na tuto oblast vyhradila prostředky atd., seznamovat se s účetní závěrku obce, na jejím základě dávat připomínky k nově připravovanému rozpočtu atd. – to je ale už dlouhodobá strategie, ne okamžitá pomoc. Na základě znalostí lze pak v konkrétním případě argumentovat, že pokud má obec x tisíc Kč na ohňostroj při svěcení znaku obce nebo při „čarodějnicích“ nebo na to, aby vlastní zaměstnance ve veřejné službě posílala s obecní sekačkou upravovat hřiště pronajaté místnímu fotbalovému klubu (= cca 15 mužů čutajících „pralesní ligu“), pak by měla mít prostředky i na péči o toulavá zvířata.
Pokud se zvíře (je jedno, zda zaběhlé, nebo opuštěné) při volném pohybu obcí stane příčinou dopravní nehody, popř. jiným způsobem se stane příčinou škody, může poškozený uplatnit požadavek na náhradu škody, protože každý (i obec) má povinnost tzv. generální prevence dle ust. § 415 obč. zák., tedy chovat se tak, aby ke škodám nedocházelo. Toto je odpověď i na argument „pusťte ho, však on trefí domů sám“.

Problém je ale v tom, že ust. § 13b zák. na ochranu zvířat je formulován jako fakultativní (obec může...), uvedená opatření jsou právem obce, nikoli její povinností. Z tohoto doporučuji poukazovat při stížnosti kromě citovaného zákona také na povinnost generální prevence ohledně různých druhů škody (v dopravě, na veřejném zdraví – nakažlivé choroby) a také na povinnost hospodárného nakládání s majetkem – prevence a podchycení problémů v počátcích je vždycky levnější než řešení problému v akutním stadiu, kdy se vymkne kontrole.

Pokud převzetí zvířete odmítne starosta jako zás

dejavu
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 17:27
- Nahlásit

pokračování....

jako zástupce obce, je možné na jeho postup podat stížnost dle § 129 zákona o obcích – tj. na ministerstvo vnitra, resp. na magistrát ve statutárních městech, pokud se stížnost týká postupu starosty městské části/obvodu - tyto orgány vykonávají kontrolu nad výkonem samostatné působnosti obcí. Kopii doporučuji pro jistotu poslat i na krajský úřad, protože ten kontroluje výkon přenesené působnost obcí, a to buď odboru, který má tuto agendu na starosti, nebo na odbor, který se zabývá ochranou životního prostředí.

Pokud starosta sice zvíře přijme, ale nálezce má pochybnosti o dalším postupu obce, je možné žádat o poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, s tím, že žadatel chce vědět, jak bylo po předání se zvířetem naloženo – kam bylo umístěno do karantény, zda a jak bylo veterinárně ošetřeno, zda bylo vydáno původnímu majiteli, zda bylo umístěno u nového majitele a kde a jaké náklady obci péčí o zvíře vznikly, a vyžadovat i kopii příslušných dokumentů (obec v nich znečitelní osobní údaje, ale i tak jde o doklady, že např. obcí tvrzené předání novému vlastníku, resp. do uplynutí 6měsíční lhůty od nálezu pečovateli, skutečně proběhlo. Dotaz je třeba formulovat maximálně přesně, uvést přesně, o jaké zvíře se jedná, kdy bylo nalezeno a kde. Tato služba je ale zpoplatněna – obec může požadovat úhradu nákladů, které jí s vyhledáním údajů vznikly. Obec musí dopovědět do 15 dni, pokud je věc složitější do 30 dní, ale o tom, že bude potřebovat tuto delší lhůtu, musí žadatele předem vyrozumět.

Při dobrých vztazích s obcí, resp. pracovníkem obecního úřadu je možné se na další osud ptát i méně formální cestou, zejména v případě, kdy nálezce nabídne pomoc s inzercí zvířete (aby byla zajištěna koordinace činností a nálezce neinzeroval již vydané zvíře).

Nálezce také může vyžadovat informaci o tom, zda bylo zvíře vydáno a komu z důvodu právního zájmu – v souvislosti s nálezem zvířete mu vznikla škoda a on ji chce uplatnit po původnímu majiteli. Škodou může být jak hotová škoda na věcech nálezce, ale také ušlý zisk.

Pro úplnost – pokud nálezce zvíře, které obec odmítne převzít, nebo kterému nelze s ohledem na okolnosti nálezu zajistit odchyt a převzetí bezodkladně (zvíře našel v noci poblíž malé obce, kde není zajištěna služba obecní policie přes noc ani smluvně a starosta je v tuto dobu také nedostupný), vezme k sobě, musí deklarovat, že si ho nehodlá přisvojit – v dané situaci jednal v krajní nouzi, ale jakmile tento stav pomine, mohl by být obviněn z protiprávního jednání. Měl by je inzerovat, domáhat se převzetí obcí. Za péčí o zvíře má nálezce nárok na náhradu nákladů vůči původnímu vlastníkovi.

Pokud je k odchytu přivolána policie/obecní policie, měl by nálezce současně upozornit, že se jedná o přestupek – nemusí jej oznamovat, protože přestupky s výjimkou několika „návrhových“ (proti občanskému soužití a proti majetku) musí příslušné orgány projednat z úřední povinnosti, a požádat, aby byl vyrozuměn o učiněných opatřeních (protože toto vyrozumění musí dle § 67 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, učinit ve lhůtě 30 dnů od oznámení správní orgán, nikoli policie, není od věci požadavek písemně uplatnit i zde – u pověřeného obecního úřadu/městského úřadu/úřadu městského obvodu nebo části). Nálezce se tak dozví aspoň to, zda byl zjištěn pravděpodobný pachatel a zda bude zahájeno přestupkové řízení. Pokud zvíře nese známky týrání, nálezce může současně podat trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat (§ 302 zák. č. 40/2009 Sb., trestního zákona), a opět požadovat, aby byl jako oznamovatel vyrozuměn o učiněných opatřeních (dle ust. § 158 odst. 2 zákona č. 141/1961 Sb., trestního řádu, opět ve lhůtě 1 měsíce). Trestní oznámení může nálezce podat i v případě předání zvířete obci. Nevýhodou TO je časová náročnost – sepisuje se na služebně policie, a skutečnost, že v trestním spisu, kam může v případě zahájení trestního stíhání konkrétní osoby tento obviněný nahlížet, joou osobní údaje oznamovatele.

Pokud nalezené zvíře odmítne převzít místně příslušná obecní policie – tj. obcí zřízená nebo pro obec vykonávající své úkoly na základě veřejnoprávní smlouvy, je třeba podat stížnost ke starostovi obce, resp. k zastupitelstvu obce. Pokud by i zde nálezce neuspěl, je možné podat stížnost k ministerstvu vnitra (týká se výkonu samosprávné povinnosti obce). Obecní policie má řešit místní záležitosti veřejného pořádku a mj. dohlížet na dodržování obecně závazných vyhlášek.

Ohledně vypouštění psů v jiných okresech nebo u dálnic bohužel, pokud se očití svědci bojí sami věc oznámit, je těžko co poradit. I zprostředkované oznámení učiněné tím, komu to svědek řekl, by mohlo pomoci, pokud bude svědek znát aspoň RZ nebo označení auta a čas, kdy se tak stalo – strážníci by měli jízdy evidovat, a takto by se mělo dát zjistit, kde se pohybovali a tuto“činnost“ jim aspoň znepříjemnit; pokud ale jednají s požehnáním svého šéfa – starosty, asi to nepomůže – šéf své strážníky podrží a kniha jízd to dle hesla „papír snese všechno“ to potvrdí ...
Vypuštění psa na dálnici může být s ohledem na okolnosti i obecným ohrožením, v důsledku toho může dojít k hromadné nehodě s vážnými následky, to vše s cílem uspořit řádově tisíce korun ... ohlásit toto opravdu není bonzáctví a takové chování by nemělo být jedno ani lidem, kterým na nějakém tom psu nesejde – to je totiž nebezpečné i pro lidi.

Odmítnutí ze strany státní policie doporučuji písemně oznámit nadřízenému – na příslušný útvar nebo krajské ředitelství s kopií na Inspekci policie (a tuto skutečnost uvést v oznámení, např. rozdělovníkem) – inspekce sice řeší podezření z trestných činů, a toto jen „jen“ neplnění služebních povinností, tedy disciplinární věc, ale hlavním účelem je to, aby příslušný útvar oznámení nesmetl ze stolu. Odmítnutí z důvodu nepříslušnosti není na místě – tam, kde je zřízena obecní policie a věc by jí měla jako „místní záležitost“ patřit, je předání oznámení věcí těchto dvou sborů (ze zákona musí spolupracovat) – není úkolem nálezce, aby znovu volal obecní policii. Tam, kde obecní policie zřízena není, je nález psa v kompetenci policie - její povinností je sloužit veřejnosti, chránit bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek.

V případě nálezu psa na dálnici, silnici mimo obec je na místě volat policii vždy.

Telefonáty na č. 158, resp. 112 jsou zaznamenávány, takže ohlášení nalezeného zvířete by se mělo dát dohledat. Pokud policie odmítla převzetí zvířete na místě, doporučuji poznamenat si služební čísla policistů a uvést je ve stížnosti.

dejavu
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 17:28
- Nahlásit

Inu, zaprudila jsem hejmana kraje a ÚKOZ, cože jako s tím a ÚKOZ neodpověděl a hejtmanova sekretářka odpověděla, že tedy dle jejich oddělení stížností to řešit nebude, že starosta obce je svrchovaná samospráva.

dejavu
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 17:39 - Změnil/a: dejavu
- Nahlásit

V podstatě jediná možnost je se soudit - což už vidím, jak se do toho lidi jeho obce hrnou.

Druhá možnost řešení je posílit pravomoci obcí tam takovéhle elementy a la Bártů a Šíblová potlačit zvýšením obecních pravomocí omezení počtu chovaných psů a zákazem chovu lidem, co jim zvířata odebrali pro týrání, což je běh na dlouhou trať, za tímto účelem jsem sepsala petici, jejíž jeden bod se toho dotýká. A zatím je učit jak pokutovat ty, co naplňují útulky, proto pořádáme s útulkem Děčín bezplatná školení pro úředníky a útulkáře. městský úředník zatím z žádného města ani obce na školení nepřijel a řadu z nich, se kt. jsem řešila tyhle případy, jsem tam osobně zvala (Cheb, Šterberk, Kostelec nad Černými Lesy aj.).

Biluška
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 17:45
- Nahlásit

gabifi
být starostkou, tak řešíš, aby do vesnice dojel autobus aspoň 2x za den a lidi mohli do práce a podobně.....
Asi tak nějak.

Eninka
já být starostkou, jsem připravena i na H.Š., tomu věř!!!
Och bože, nejsi ty taky nějak rafinovaně vyšinutá? Trošku tě omlouvá, že jsi policajt, tam se fakt inteligence předpokládat nedá, tak to budu brát jako tvoji nemoc z povolání.

Eninka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 17:46
- Nahlásit

Biluška
smůla, nejsem policajt, inteligenci tudíž můžeš očekávat

Eninka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 17:48
- Nahlásit

dejavu
to dík za výcuc, a že jsi to sem hodila, určitě je to přínosnější, než některé jiné pšíspěvky sem dodané

Eninka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 17:49
- Nahlásit

Hanca
díky za link, odkaz se bude hodit

Biluška
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 17:49
- Nahlásit

Eninka
Nejsi jo? Není to tak dávno, co jsi tvrdila, že u policie pracuješ. Ale to máš fuk, názory máš beztak na úrovni mojí dvanáctileté dcery

Eninka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 17:52
- Nahlásit

Biluška
tak to si mě s někým pleteš, bohužel, a díky za poklonu, taky tě mám ráda

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání