Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Šeltie a kolie
<< 1 ... 297 . 298 . 299 . 300 . 301 . 302 . 303 . 304 . 305 . 306 . 307 ... 407 . 408 . >>
Autor Zpráva
Dines
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2010 14:59
- Nahlásit

helps
Naštěstí pes na volno tu je prej povolen.

V ČB jsou ve vyhlášce omezení : pes MUSÍ mít známku.
A jediná dvě "místa" kde pes musí být na vodítku (resp. nesmí být navolno) jsou CHKO Vrbenské rybníky, a historické centrum města
Takže tu máme fakt pohodu

helps
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2010 15:48
- Nahlásit

gabifi

pff tak to je naprd.. tak aspoň že to u vás nekontrolujou.

Dines
Jó tak díky za upřesnění. No v historickým centru by mě ani nenapadlo pouštět ho. V žádným centru Mezi autama atd., to já se bojím. No vidíš a v CHKO Vrbenské rybníky jsme je na volno zrovna měli, když jsme byli na šeltí procházce. A policajti tam měli auto, který teda bylo viditelný už z dálky, a tak jsme psy chytli. Ale nevím, hned jak jsme kolem nich prošli tak odjíždeli nějam směrem k těm rybníkům předchozím Nevím, co tam objížděli v CHKO. Ale tak je to pohoda, sem ráda, že pséky můžem bez rizika nechat proběhnout. Ačkoliv si myslím, že kdyby byl policajt uznalej a viděl třeba že pes poslechne na slovo, tak by mohl i pokutu odpustit.

Musím říct, jen tak na okraj, že dnes byl Ajánek moc moc šikovný. Stromky obíhá a obíhá a dokonce i na pejsky si neska nechal zajít chuť a na písknutí přišel, ačkoliv byl pes na dosah. Moc čany čany Ajánek

elni
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2010 16:46
- Nahlásit

helps
u nás jediný co tolerujou je když je pes na volno a má koš. Kámo dostala pokutu na 350 z původní sazby 700, což neni zrovna milý. Ale je fakt, že když sem cvičila přivolání a aporty tak neřekli ani slovo, jen koukali.. no ale třeba jen nebyli blbci.. No vidíš, s tím sem se ještě nesetkala, že by po mě chtěl někdo známku..

..jo víte jak dokáže šeltie vyhodit pojistky v celým bytě? - nableje do zásuvky!

Tony
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2010 22:16
- Nahlásit

U nás je přesně vypsaný seznam ulic, kde pes musí mít vodítko (téměř všechny) a kde musí mít vodítko i náhubek (centrum města). Nemám s tím problém, protože na ulici ji stejně nepouštím. Chodíme do lesoparku, bohužel mimo špičku - já bych raději ve špičce (to ale pracuju) - ona se nejlépe vyblbne s jinými psy. Jinak v lesoparku teď v poslední době docela policajti často procházejí (objevili se tu různí úchylové) tak při té příležitosti známky zkouknou - mně kontrolovali jednou a úplně v pohodě.

Jo jinak - město je Hradec Králové.

gabifi
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2010 08:37
- Nahlásit

elni
jo víte jak dokáže šeltie vyhodit pojistky v celým bytě? - nableje do zásuvky!

helps
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2010 08:39
- Nahlásit

Tony

Tak hádám, že takový omezení by mi nevadilo, protože kolem silnic ho stejně nepouštím. Kort ve velkým městě bych si to nedovolila... Zrovna nedávno zajli známí šeltii a to byla už zkušená, starší a rozumná fena. A jednoho dne se prostě zastavila uprostřed silnice..
Ale my to tu máme dobrý, páč tu máme hned za sídlištěm lesy a taky tu CHKO rybníky a bejvalej tankodrom. Takže do přírody kousek.

gabifi
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2010 10:04
- Nahlásit

Jasmína Krásná louka

kachna_
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2010 10:22
- Nahlásit

Tony
k čemu jsou známky na psovi? To značí jen, že ho máš přihlýšenýho, ne že platíš atd. ne?
Jinak u nás pes smí být navolno mimo zastavěná území, Bydlím ve vsi o cca 130 stálých obyvatelech.
helps
Zrovna nedávno zajli známí šeltii a to byla už zkušená, starší a rozumná fena. A jednoho dne se prostě zastavila uprostřed silnice..
no, protože to prostě nečekáš. Jsem zvyklá, že mě šelťucha pronásleduje a taky už jsem párkrát byla nepříjemně překvapená, že "nefunguje". Člověk na to prostě začne moc spoléhat a zapomene, že je to živej tvor
Fajka mi krásně vyfotila šelťuchu, tak jí bez dovolení ukradnu fotku. Zjistila jsem, že šoltyje v zatáčce nevypadá tlustě!!!

Tony
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2010 21:40
- Nahlásit

helps
S tím pouštěním na ulici úplně souhlasím, stačí aby někde vyběhl větší pes, kterého se bude bát, bouchne petarda nebo kolem proběhne kočka a může skončit pod autem...

kachna_
Jo nemusí mít známku pes na krku, stačí když člověk ukáže číslo a oni si ověří, jestli se platí poplatky. Možná by to šlo i s občankou, ale tu na venčení nenosím .

helps
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2010 21:46
- Nahlásit

Tony kachna_

Jj, je to tak. U psa prostě člověk nemůže spoléhat na to, že se někam nezakouká nebo ještě hůř naopak nerozběhne za něčím. Ten náš pitomec třeba přechází silnici, vidí větvičku a chce se pro ní vracet a sbírat ji. No to není normální přeci. To by byl za chvíli přejetej

Ale musím říct, že sem například viděla nedávno experty, kteří na rušný třídě s uzoučkýma chodníkama měli štěndo labrouše na volno, štěně tam hopsalo okolo, pak šli přes přechod a štěně letělo za nima a pak ještě sem koukala než sme odjeli jak si to štrádovali fakt po uzounkým chodníčku mezi lidma hned vedle tý hlavní silnice... No mě by trefilo teda. Někteří lidi si asi vůbec neuvědomujou, jak rychle se něco takovýho semele. Ještě navíc by tím zavinili nehodu. No hrůza.

elni
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2010 14:20
- Nahlásit

all
víte co? já tu šeltii asi zabiju! :-D ! už asi měsíc se jí snažim přesvědčit, že aport je dobrá věc.. tím myslím, předsednutí a pustění míčku... a to tele nejdřív pustí a pak až sedne!! jak to učíte, jsem z ní už docela zoufalá , obvykle je vidět nějakej pokrok, ale teď prostě nic...

helps
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2010 19:07
- Nahlásit

elni

chystáš se skládat zkoušky nebo co? no my jsme to ještě neučili... ale zkoušela si to s clickrem?

elni
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2010 20:25
- Nahlásit

helps

hi, no na jaře bych chtěla ZOPky, ale s mou truhlou se ještě uvidí...už sme je odsunuli z podzima...jako chtěla bych i pak dál, ale říkám, mý nervy jaksi nejsou neomezený každopádně si myslim, že aport je dobrej.

Klikr sem ještě nezkoušela,ale dost intenzívně o tom přemejšlim, četla sem různý diskuze a články a docela mě to nadchlo, máš s tím nějaký zkušenosti??

Dines
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2010 20:27
- Nahlásit

elni
Hele když máš žravýho psa, kterej je schopnej přemejšlet hlavou a né vocasem, tak je klikr fajn - já si s ním za 14 dní vycvičila štěndo na běžnou chodníkovou poslušnost

helps
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2010 20:53
- Nahlásit

elni

Mám s ním zkušenosti. Jenom pozitívní My sme se s ním učili od sedni, lehni, k noze, přes úklony až po obíhání stromů

elni
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2010 20:55
- Nahlásit

Dines
fákt? No o žravosti by se v našim případě pochybovat nedalo, ale s tou hlavou si nejsem až tak jistá...ona když se vypsychne tak je s ní konec... taky se trochu bojim jestli se naaahodou nebude toho zvuku bat..

elni
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2010 20:56
- Nahlásit

helps
hi a k čemu je obíhání stromů?? k pasení? nestačej jen vysílačky?

zavrelka
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2010 21:21
- Nahlásit

elni
klikr je super, taky začínáme, koupila jsem na radu ten "tišší" a Ema ho ignoruje. koupila jsem ten obyčejný klidně i naplno a super. Chce to vyzkoušet než koupíš.

helps
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2010 21:39
- Nahlásit

elni
obíhání stromů je dobrý k tomu, aby se pes naučil vedení na agility. a tak.

tak hlasitost mám pořešenou tak, že mám clicker s nastavitelnou hlasitost... ale četla sem knížku o pozitivním tréninku a tam psala paní návod jak naučit i psa kterej se clickeru bojí aby byl v pohodě. že ho máš mít nejdřív obalenej v nějakým hadru, pak postupně schovanej za zády a pak až ukázat. tak nějak to bylo. ale u nás problém nebyl

elni
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2010 08:51
- Nahlásit

zavrelka
díkec za radu! já sem koukala na netu a porávě mě oslovil i ten nastavovací jak o něm píše helps .
A myslíte si, že pozitivní motivace funguje vždy? S tou mou obludkou víc zmůžu "negativní" (zvýšený hlas... )ona je fakt trochu trouba.. když se jde na ní po dobrým je taková zmatená, když vidí piškot, zatmí se jí před vočima a konec cvičení... to je na těch šeltiích supr, že si člověk ani nemusí vyřvat hlasivky.

helps
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2010 12:17 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

elni

Moc bych se ale toho hluku nebála. Znám jen jednu kraťandu, která se toho údajně bojí, ale řekla bych, že výše zmíněným postupem a trochou trpělivosti by si zvykla. Možná akorát to "naklikávání" by trvalo o pár dní déle.
Jinak ti odpovím asi tak, že nevím jestli pozitivní motivace funguje vždy ale negativní zas u nás nefunguje vůbec. Když na něj zvýším hlas, sklopí ouška, posadí se nebo se rovnou svalí a ukazuje bříško, takže jo párkrát sem mu vynadala, ale jako že by to vedlo k nějakým výsledkům u nás určitě ne.
Na clicker je možný naučit v podstatě cokoliv ... například sleduju na youtube jednoho hodně dobrýho týpka s jeho ovčandou, kterej dělá zadarmo clicker tutorialy a ukazoval jak například, klikáš když pes vidí psa - nejdřív z dálky - klikáš mu za to, že třeba sedí v klidu a jen toho psa pozoruje. Postupně zmenšíš vzdálenost a výsledek by měl být, že pes jak vidí jínýho psa se automaticky obrací na tebe s tím, že by mohl dostat pamlsek, prostě se koncentruje na tebe -takže je to dost užitečný pro přivolání.
Jinak samozřejmě na chůzi u nohy taky super nebo ty složitější triky jako je třeba ta úklona taky. U nás to funguje fakt skvěle. Akorát my ani ten základ neměli moc dobrej - dneska bych si dala záležet se začátkem - tudíž co nejchutnější flákotu masa a klikat a dávat to maso aby pes pochopil, že kliknutí=nejlepčejší odměna. Já sem o tom zas tak nepřemejšlela, tak sem ho naklikávala jen na nějakej obyč pamlsek a asi jen jeden den ale nevadí, Ajsí to chápe a cvičí se nám s ním dobře.
Neboj se toho, že když uvidí piškot že by nic nedělala. Začni klidně od toho co umí. My už sme sedni a lehni měli naučený, ale s klikrem sem s tím začla znova a postupně se to stalo přesnější a lepší. Na klikru se mi líbí, že si s tím můžeš vyhrát a když se ti něco nezdá dost dobrý, tak to pomocí klikání můžeš zlepšít. No zkrátka záleží asi na psovi, ale nedovedu si představit cvičení bez klikeru. Fakt s ním chápe vše mnohem rychleji.

elni
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2010 12:59
- Nahlásit

helps

píšeš klikání, co teda všechno odměňuješ...? náznak správnýho cviku nebo jen když to dokončí správně?

gabifi
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2010 13:17
- Nahlásit

Když na malýho houknu, prd si z toho dělá, zato kolie na mne hodí pohled týraného psa, který je trestaný úplně nespravedlivě a za nic a já se cítím jako vrah. Tolik k negativní motivaci u nás

helps
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2010 14:29
- Nahlásit

elni

to záleží na tom.... jak u čeho. ale když třeba učíš novej cvik tzv. shapingem, tak klikáš nejdřív i za náznak... např. když jsem učila aby se uklonil, tak jsem nejdřív klikala za pouhý sklonění hlavy směrem k zemi postupně za to že se trošku prohybal atd atd... nebo třeba shapingem /tvarováním/ se dají učit otočky a podobně. pes u toho víc přemýšlí protože párkrát ti třeba stačí to sklonění hlavy, ale pak on musí přemýšlet co dál, když najednou neklikneš.
Pak je metoda myslím luring - což je pomocí pamlsků - např. sedni, že mu držíš pamlsek na čumákem a toho samo i donutí a to pak klikáš jen to správný dokončení protože vlastně to udělá pes rovnou.
A jak sem zmiňovala můžeš časem zvyšovat nároky. Třeba u té chůze u nohy jsem nejdřív klikala, že šel jakš takš lážo plážo u nohy a postupně to jde skvěle zdokonalit že se drží u nohy těsně. My teda tu chůzi moc netrénovali, takže tam rezervy máme velký, ale taky k tomu ten clicker jde použít.

elni
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 09:33
- Nahlásit

helps
ty vogo vono je to asi docela věda! ještě se porozhlídnu po netu a něco nastuduju a kdybych byla fakt natvrdlá tak se tě ještě zeptám.

asi si objednám tenhle model, co si o něm myslíš?

elni
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 09:35
- Nahlásit

helps

jo má nastavovací hlasitost... no v nich není moc velkej výběr, teda já moc neobjevila...a něco takovýho jako dýzajn je asi pasé

helps
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 10:00
- Nahlásit

elni

opravdu jich na výběr zas tolik není a tenhle se tváří jak ten můj ale je to v podstatě jedno. já používám tu nejvyšší hlasitost stejně ... myslím, že většina psů s kliknutím nemá problém a nebojí se.

Věda to moc není. Když se nad tím zamyslíš, tak shaping je prostě pro cviky, který jsou třebas složitější. Takže se k nim dostáváš postupně. Luring je zas na věci, při kterých můžeš psa nalákat do žádané pozice pomocí pamlsku. Asi taky bch to řekla vlastními slovy
Ale určitě je dobrý si o tom něco přečíst ... třeba
http://katachyon-training.blog.cz/rubrika/clicker
http://www.bestmudi.estranky.cz/clanky/bestmudi-vy cvik/klikr---pozitivni-motivace/
trocha teorie http://www.tachyonbc.cz/vycvik/klikr/
To by ti mohlo stačit abys byla v obraze

helps
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2010 18:44
- Nahlásit

Tak tagle vypadá ta naše mini gólie dneska.... zítra slavíme osm měsíců heč

tohle je sice o něco starší fotka, přesto myslím velmi ilustrativní

jitkaz
Člen
# Zasláno: 26 Lis 2010 13:42
- Nahlásit

all

Mám dotaz: v kolika cca měsících dochází u BOC k "finálnímu dochlupatění" ? Dorce bylo teď 7 měsíců, a zajímalo by mě, jestli můžu čekat ještě nějaké podstatné změny v obrostu srsti?
Z praktických důvodů tedy jsem ráda, že není moc dlouhovlasatá, ale abych ještě nebyla překvapená třeba

Jimmi
Člen
# Zasláno: 26 Lis 2010 14:14
- Nahlásit

jitkaz
já s borderkama zkušenosti nemám

<< 1 ... 297 . 298 . 299 . 300 . 301 . 302 . 303 . 304 . 305 . 306 . 307 ... 407 . 408 . >>
Toto téma je uzavřeno. Nemůžete zaslat odpověď.

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání