| Autor |
Zpráva |
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:59
- Nahlásit
brut
No, ono přemnožení vysoké skutečně souvisí s tím, že myslivci je nestřílejí v potřebném množství a také přikrmují. Ale nenapadlo mě, že to ještě někdo řeší. Tohle proběhlo tuším i ve zprávách cca před rokem dvěma. Nějací myslivci se rozčilovali, že to není správný, jiní tvrdili, že je a tak.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:59
- Nahlásit
brut
nene, u vás to bude paní taktéž o nevhodnosti
no nefim...já se ptala blanulinky1 ,kterážto naopak kontaktní norování schvaluje,taxem zmatená... Že by teda vodpovídat jen na to co se mi hodí bylo výsadou obou stran??
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:01
- Nahlásit
EngieB
Pokud vím, tak v oboře není žádný .... naštěstí lišky pochopily, že tahle část lesa je pro ně začarovaná a odstěhovaly se jinam..... za celou dobu, co tam jezdím, jsem viděla asi tři a to jsem byla ještě malá holka
Tam kde bydlím nějaké myslivce vídám, občas s nima prohodím nějaké slůvko,ale jestli mají norníky a prakticky s nima norují, netuším. Jak říkám, nikdy jsem se o to nezajímala.
Spíš mně zajímá přemnožení divočáků, které mám skoro u baráku a co se s nima dá dělat. Že bych nějakého chtěla při venčení potkat, to nemůžu říct
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:04
- Nahlásit
brut
NO to se ti nedivím Nerada bych zjišťovala, jak rychle umím běhat
Já myslela, že jich potkáváš jako hodně? Možná jsme to blbě pochopila nebo to byl někdo jinej.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:04
- Nahlásit
EngieB
Možná Ale pokud to MUSÍ stačit, tak to znamená, že to STAČÍ. Tak proč to měnit? Hele já tu nebudu stokrát kolovrátkovat pořád to stejný...mě to fakt neba...
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:05
- Nahlásit
davidkova renata
Tak o co konkrétně ti šlo? Já včera odcházela z práce a ráno už se nevracela pět stránek z5
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:07
- Nahlásit
brut
Že bych nějakého chtěla při venčení potkat, to nemůžu říct
Pardon za OT,ale já předešlej tejden potkala při venčení prase !!!! Byla to ta Karkulka co byla ondá u Krause(70kg,vona teda ,né Kraus) a měla jsem z toho druhý vánoce !Je úžasná,měla vobleček,furt něco ryla a všechno měla na háku.Kolem lidí a psů jak na Václaváku a vona nic.Asi neví,že někdo by jí voznačil za škodnou nebo jí případně ugriloval
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:07
- Nahlásit
blanulinka1
Ale ty v podstatě říkáš, že chceš aby psi měli vlohy. Fajn, to se dá zjistit i bezkontaktem. Buď pes běží nebo neběží.
Pak že potřebují zkušenosti. To se dá zajistit např. povolením konktaktu jen pro lovecky vedené psi, ne pro každýho blbečka, co si de hojit ego, ne? Není třeba, aby támhle CACIBák měl osm kontaktů s liškou, když v reálu nikdy pracovat nebude.
Takže možná proto nechápu tvý argumenty a musíš kolovrátkovat...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:09
- Nahlásit
davidkova renata
zřejmě ano... však to není poprve a ani naposled
EngieB
No, ono přemnožení vysoké skutečně souvisí s tím, že myslivci je nestřílejí v potřebném množství a také přikrmují.
omyl, myslivci je střílejí v povolujícím množství ( mají na to nějaké kvoty a ty se nesmí překročit). Krmení třeba v Krušných horách nehrozí, tam jim spasou vše na co přijdou a opět dochází k devastaci lesů.
Ale nenapadlo mě, že to ještě někdo řeší.
proč by to neměl někdo řešit? Vždyť jde o lesy, přírodu a v neposlední řadě o náhrady škod, které se pak musí zaplatit. Příklad: Nesledovala jsi v televizi zprávu o bobrech, jak zničili sadaři jabloně? Jestli se nepletu, tak dostal náhradu kolem 2700,-Kč. Byl zoufalý, v těch místech se bobři přemnožili a devastují vše na co přijdou. Nepomáhají ploty, obalení stromů sítí... prostě nic. Jenže bobr je chráněný, nedá se tak snadno odchytit a přemístit jinam, takže místní mají prostě smůlu .... a to je jen info z poslední doby
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:11
- Nahlásit
brut
A kdo dělá ty kvoty? A proč je teda dělá tak blbě?
Nemyslela jsem řešit jako v reálu řešit, ale diskutovat Jinak řešit samozřejmě jo. Já osobně jsem pro rozumný přístup. Odsud pocud. Pokud je vysoký moc, tak prostě odstřel (nedávno ho navrhovali nějaký ochránci přírody). Pokud je bobrů moc, odstřel nebo náhrada škody.
Ale nevidím jediný důvod, proč by měl pes, co se nikdy do lesa do práce nedostane, norovat na konktakt. Fakt nevidím.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:12
- Nahlásit
EngieB
já nikdy neřekla, že jich hodně potkávám.... nějaké znám osobně a jiné jen tak "letmo", ale že by jich bylo hodně to říct nemůžu
davidkova renata
Pardon za OT,ale já předešlej tejden potkala při venčení prase !!!! Byla to ta Karkulka co byla ondá u Krause(70kg,vona teda ,né Kraus) a měla jsem z toho druhý vánoce !
ta by mně nevadila, za to ten kanec, co jsem ho předevčírem viděla na louce mně docela děsí
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:13
- Nahlásit
brut
Já bohužel většinou rozmašírovaný na silnici Brrr.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:13 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit
blanulinka1
Tak o co konkrétně ti šlo
Zasláno: 26 Úno 2008 17:50
Citát Změnit
blanulinka1
Zkus odchytit živou lišku... Ano jsou přemnožené, způsobují v lesích škody, ale uprostřed cesty na tebe v zástupu nepočkají, aby jsi si mohla vybrat tu nejhezčí Bystroušku k norování
A jak se tedy ty lišky získávají?Odchytem z přírody či domácím odchovem?A jaká je "životnost" takové lišky ?
máme bezkontakt
No ale ten nebyl vždy,je tedy možné vyjít z informací před "honem na čarodějnice"?
Jak si sama řekla, každej se o svý "nedostatkový zboží" stará...
No já jsem citovala tebe,celkem to vystihuje současný problém zvířete jakožto věci.
Zasláno: 26 Úno 2008 19:03
Citát Změnit
blanulinka1
pokud máte zájem si přečít
taxem to přečetla...popravdě jsem nepochopila,že ty mluvíš v podstatě o tom,že ke kontaktu ani dojít nemusí,že je to teda vcelku humánní a lišky se maj jak málokdo.Tady ale cituju z tvýho odkazu..:
Žádný sentiment a ohledy na zkoušce z výkonu norování nejsou namístě, protože v přírodě (o norování nemluvě) žádný sentiment ani ohledy neexistují
----------------------------------
Snad se v tom v tom vyznáš,ale ted zas jdu pryč já na chvíli..
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:16
- Nahlásit
EngieB
kvoty asi dělá ministerstvo.... nikdo jiný mně nenapadá. Já taky myslím diskutovat
Náhrada škody je, ale většinou tak nízká, že je až k smíchu ... a odstřel ( si představ, jak by se zase čílila třeba aren, kdyby zjistila, že se střílí ještě víc)....
Však ti blanulinka1 říkala, že pro psy na složení zkoušky bezkontakt stačí, ale pro aktivní by byl lepší kontakt. Teda alespoň já to tak pochopila
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:17
- Nahlásit
Škoda, že tu někdo nemá nějaký fotky. Fakt bych chtěla vidět tu lišku na norování, která se má jako málokdo. Hrdě tu prohlašuji, že moji psi se teda mají o hodně líp než norovací liška a to se fakticky mají jen průměrně.
|
Skypy
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:25
- Nahlásit
vidím že se tady svedla řeč i na divočáky. veto pana prezidenta souvisí i s divočáky. nový zákon měl povolit výcvik psa nebo loveckého dravce na živém zvířeti. to znamená povolit kontaktní výcvik na lišku a u zkoušek honičů na divočáky v obůrce. na konání zkoušek by se museli změnit zkušební řády, což chvíli trvá, ale určitě by časem byly. a pro prokázání vloh psa do chovu je kontakt se zvěří velmi důležitý - aj já umím dělat bububu na tygra nebo medvěda přes klec v zoologické a to neznamená, že ho někam vyženu.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:28 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit
davidkova renata
1)většinou jde o liščata, která přišla o matku - např. po srážce s autem, nebo jsou odchovány uměle.
2) Ano, bohužel je liška, ovšem stejně jako pes, brána jako věc.
3)Žádný sentiment a ohledy na zkoušce z výkonu norování nejsou namístě, protože v přírodě (o norování nemluvě) žádný sentiment ani ohledy neexistují bohužel tohle je citace jednoho člověka, neříkám, že se zrovna s tímhle výrokem ztotožňuji. Ale pořád platí, že pokud pes vyhání, ke kontaktu skutečně dojít nemusí. To že se liška má jako málokdo, to jsem nikdy neřekla, řekla jsem, že liška se může mít i lépe něž Ořech přivázanej na metrvým řetzu uprostřed hejna slepic. Iluze o luxusu si nedělám, ale jsou jasně daný pravidla, jak v jakých je liška chována, což bohužel u psů třeba vůbec není...
snad nejsem Otík a pochopila jsem tvý dotazy
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:40 - Změnil/a: EngieB
- Nahlásit
Skypy
Uvědomuješ si, že tu mluvíš o výcviku psa na živém zvířeti? Ne o lovu, jako nutnosti obživy, dokonce ani ne o lovu se psem jako o jediné možnosti lovu (v době, kdy bylo kontaktní norování povoleno, se pouze třetina lišek zastřelila s pomocí psa norníka, celé dvě třetiny jinak!)! Prostě se chceme bavit a omluvíme tuto zábavu vlohama? V jednadvacátým století???
Hele, kámoška má černýho teriéra. Původně vycvičený na lov lidí, nehlásíš se? Sice by to dělala jen pro tu srandu, ale bez toho, aby se dostal do pořádný rvačky s nějakým člověkem, to přece nebude ono a ty vlohy tam už prostě nebudou...
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:43
- Nahlásit
blanulinka1
Ale pořád platí, že pokud pes vyhání, ke kontaktu skutečně dojít nemusí.
Správně je nemělo by. Takže kontakt v umělé noře (a teď kolovrátkuju já) není o tom, co by mělo být v praxi. Spíše naopak, v praxi by ke kontaktu vůbec dojít nemělo. Pokud dojde, bohužel, a to ti potvrdí i myslivci, kteří norují a norovali, liška může zazdít stejně tak mladýho začátečníka jako starýho zkušenýho psa. Protože situace je prostě a jednoduše vždy neopakovatelná. Nehledě na to, že prý lze poslat do nory i zkušeného psa s nezkušeným, takže nezkušený tak získá zkušenosti, které mu narozdíl od umělé zkouškové nory k něčemu budou.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:54
- Nahlásit
EngieB
tak ti tak přemýšlím, jak by se pes choval ve chvíli, kdy by nás napadl divočák. Naprosto nezkušený pes by zřejmě byl divočákem zabit a to dost drsně, zkušený by přežil. Jenže kde získat tu zkušenost?
Upozorňuju nemluvím o sobě a svých psech, ale o myslivcích.... jen aby nevzniklo nějaké nedorozumnění
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:58
- Nahlásit
brut
Na rovinu - pokud by to byl pes odpovídajícího plemene, síly a temperamentu a měl vlohy, pravděpodobně by byl stejně zabit, protože na divočáka se používá vždy smečka.
Viděl jsi někdy borderky poprvé u ovcí? Ta, co vlohy má, v pohodě stádo sežene, ví, kdy kousnout a kdy ne, ví kdy koukat, odhadne, na kterou ovci musí tvrdě a na kterou ne. Opakuji, že tyto bordery vidí ovce poprvé.
Ty co vlohy nemají, je prostě nemají, i kdyby jezdili na ovce rok, možná se naučí jakž takž pást, ale vlohy to nebudou.
Samozřejmě i vlohovou borderu musíš učit, ale neučíš ji na jedné ovci někde v ohradě, ale např. se skušenou borderou na opravdových ovcích na opravdové pastvině. Přirozeně nejdřív na malém stádu, pak zvyšuješ zátěž, to lze i v myslivecké praxi.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 14:00
- Nahlásit
brut
Takže podle mě, pokud pes má vlohy, instinktivně ví, co dělat, jen je v tom pořád lepší. Na pastvině, v lese. Proto se tomu říká vlohy. Ten pes se je učí jen vylepšovat, ale už je má.
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 14:03
- Nahlásit
brut
pokud se nepletu,máš australáka,že?
Myslím,že pes by ani nemrkl a byl by rozpárán od ucha až po ocas ... a ne proto,že by byl jen nezkušený. Proto se využívají na divočáky malá plemena,protože při kontaktu s divočákem,je malej pes odhozen "bez úhony",kdežto velkej,díky tomu,že je těžkej,tam zařve ...
a řekla bych,že tady nejsou zkušenosti podstatné. Pokud se ten pes nebojí,tak do toho jde na plno a neodvoláš ho a pokud na to nemá,tak ti před divočákem zdrhne ...S velkým plemenem je to prostě vždy risk... X krát to vyjde,myslíš si,jak je pes dobrej a zkušenej a nakonec tam stejně zařve
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 14:08
- Nahlásit
EngieB
jsou určité typy psů, kteří se používají jednotlivě ( opět vlastní zkušenost... pozorování když jsem byla malá).
O borderách mi nemluv.... mám australáka, takže tam je s pasením něco podobného ale na krávy,na ovce jsou moc hrrr, i když snad složíme i tu zkoušku u ovcí
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 14:09
- Nahlásit
Bassi
australáci jsou malí .... max. výška je 51 cm a jsou ke kravám a býkům. Takže si myslím, že ten můj by šel i do divočáka
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 14:11
- Nahlásit
brut
jasný,ale na divočáka je to moc ....
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 14:12
- Nahlásit
Bassi
No ale třeba bulíci moc malý nejsou, ne?
brut
Kteří? Já zatím slyšela i četla jen o smečkách.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 14:14 - Změnil/a: EngieB
- Nahlásit
brut
No vidíš. Šikovný pejsek! A viděla jsi na něm vlohy hned nebo jsi musela trénovat? Protože podle mě fakt zkouška vloh není o trénování, ale o tom, jestli se s tím pes rodí nebo ne.
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 14:19 - Změnil/a: Bassi
- Nahlásit
EngieB
Má pravdu Brut,není to jen ve smečkách ...
Ano,musí mít vlohy,se kterejma se buď rodí,nebo to do něj nenatlučeš,pokud nemá,ALE musíš ty vlohy v něm rozvíjet a podporovat
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 14:19
- Nahlásit
brut
no nahnat dva jezevčíky do nory tak se servou mezi sebou A liška si bude vykuřovat za bukem celá vysmátá
|