| Autor |
Zpráva |
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 17:44
- Nahlásit
blanulinka1
chtěla bych, aby jsi mi pokud je to v tvých silách, pochopitelně, upřimně a pravdivě odpověděla...: Kdyby ti Korálka sejmuli hasiči stříkačkou, vylívala by jsi si zlost na nich
Božíčku, ty si myslíš, že mám proti myslivcům, že střelili Korálka? A jinak že jsou čistí? To o nich víš hodně málo anebo jen z jejich vyprávění.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 17:49 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
blanulinka1
jsou přemnožené, způsobují v lesích škody
Tak lišky, jo?
A přečetla sis článeček, co sem dala Bela?
http://www.slobodazvierat.sk/polovnictvo.php
Sorry, článek už tam není, tak nějakej jinej:
http://www.hnutiduha.cz/index.php?cat=zpravy&id=57 7
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 17:50
- Nahlásit
blanulinka1
Zkus odchytit živou lišku... Ano jsou přemnožené, způsobují v lesích škody, ale uprostřed cesty na tebe v zástupu nepočkají, aby jsi si mohla vybrat tu nejhezčí Bystroušku k norování
A jak se tedy ty lišky získávají?Odchytem z přírody či domácím odchovem?A jaká je "životnost" takové lišky ?
máme bezkontakt
No ale ten nebyl vždy,je tedy možné vyjít z informací před "honem na čarodějnice"?
Jak si sama řekla, každej se o svý "nedostatkový zboží" stará...
No já jsem citovala tebe ,celkem to vystihuje současný problém zvířete jakožto věci.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 17:52
- Nahlásit
aren
Božíčku já si o tobě myslím tolik věcí,ale zrovna tady jsi, božíčku, úplně vedle (btw. zase jsme u tvých odpovědí na jasně dané otázky že?...) Definuj mi tedy co je to myslivec, když ne čověk jako každej jinej...
A ještě: tohle mi přijde vtipné: To o nich víš hodně málo anebo jen z jejich vyprávění. Ano z vyprávění, to víš...já jsem taky sběračka historek, který si pak upravuju k obrazu svému... a o myslivcích z jejich vlastního vyprávění? Tak znáš to... posedím s nima na čekaný a oni mi o sobě vyprávějí ty krásný historky... To je ti tak úžasný...To jsi ale asi nikdy nezažila, tobě by z přímého rozhovoru s myslivcem naskákaly přinejmenším pupínky co?
|
Bára a Sam
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 18:05
- Nahlásit
blanulinka1
Takže se vymlátíme všichni navzájem? To už pak nebudou žádný procenta, celky a nikdo nikoho neutýrá...
tak jsem to samozřejmě nemyslela, jen by podle mě nemělo docházet k těm případům o kterých se tady píše. Jasně, určitě to bylo i dřív, jen se o tom tolik nepsalo a nemluvilo. Nemám osobně žádnou špatnou zkušenost s myslivcema, ale kdyby mi bezdůvodně nějakej postřelil psa, tak nevim, jak bych reagovala..
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 18:07
- Nahlásit
davidkova renata
heled a co se děje s tou cvičnou liškou?Slouží až do roztrhání těla nebo jí pak myslifcííí za odměnu pustí na svobodu?
Povidal ten pan myslivec, v nedeli v v tom starsim dokumentu v Pepinach.. ze pry se zkusene lisky i na to bezkontaktni norovani tesej. Neb bude akce. Moc natesena ta zvirata nevypadaly...
A jsem pro mrizku, kontakt mi prijde prilis - ale pravda, nemam josefciky.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 18:14
- Nahlásit
Fifi
pry se zkusene lisky i na to bezkontaktni norovani tesej.
No to je jasný Proč by se taky netěšily,že jo? a jak se teprv budou těšit až se jim do kožichu zahryzne několik chrabrých jezefčíků po sobě .Tohle mi připomíná jednu debatu s mládeží v telce někdy v 90 letech...pan Burda,předseda komise na ochranu zvířat(sám aktivně prováděl a obhajuje pokusy na zvířatech) se tam snažil přesvědčit lidi,že tak výborně jako pokusný zvíře se žádný jiný nemá,že je úplně v pohodě a má takovou péči jako žádný jiný.Sem ti čéče tenkrát úplně upadla do depréze,že nemám to štěstí a nenarodila jsem se jako pokusný zvíře ...
Myslim,že jsem po shlédnutí toho pořadu blila asi dvakrát..
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 18:24
- Nahlásit
davidkova renata
Me fascinuje, jak projde diky lobby myslivcu v parlamentu kousani do zivyho tvora. Zatimco s kupirovanym psem (usi) se musis potacet pomalu stokama, aby te nenarkli z propagovani tyrani.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 18:28 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit
labradorům a dalším "vodňákům" zakážeme vstup do vody, aby nedejbože nezranili kapra, ohařům zakážeme vstup do lesů a polí vůbec, aby nějakou srnečku náhodou nevyplašili, co dál?
Fifi
potěším tě, v tom starým příspěvku se krásně předváděla prabába mojí Bédi... Jo jo, liška si dokáže jezevčíka pěkně podat, pokud na to pes nemá dost seběvědomí, ani se k lišce nedostane, pokdu budeme mluvit o kontaktu. Pokud u kontaktu zůstaneme, ono ani k fyzickému kontaktu při kontatním norování dojít nemusí, neboť pokud pes lišku vyžene, prakticky jí běží za ocasem... Pokud dojde ke střetnutí face to face, obvykle to dopadá tak, že jezevečík (xy-teriér) dostane od lišky pěkně námláceno...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 18:31
- Nahlásit
blanulinka1
Ale vis jak, me tesit nemusis. Ja to na jednu stranu chapu, z pohledu (asi blby srovnani) psa pro sport - taky musi mit trenink a vedet, co se od nej ceka.
Pokud u kontaktu zůstaneme, ono ani k fyzickému kontaktu při kontatním norování dojít nemusí, neboť pokud pes lišku vyžene, prakticky jí běží za ocasem...
Fakt to neznam, proto se ptam - pri zkouskach kontaktnich tedy ma moznost liska utect?
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 18:36
- Nahlásit
Fifi
No víš, tam jde hlavně o to, aby lišku zahlásil a vyhnal ven z nory (kde je okamžitě odchycena), nejde o to, aby si ten pes pěkně na plnou hubu zakousal... Čím rychleji ji vyžene, tím lépe. K tomu jezevčík, jakžto celá rasa, vznikla, zahlásit a vyhnat, na mušku myslivci... Je to prakticky jako naháňka na polích, u rybníků... Jen s rozdílem, že práce pod zemí je pro psa mnohem nebezpečnější...
No nic odcházím z práce, domů, za tou mojí krvelačnou bestií...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 18:50
- Nahlásit
blanulinka1
labradorům a dalším "vodňákům" zakážeme vstup do vody, aby nedejbože nezranili kapra, ohařům zakážeme vstup do lesů a polí vůbec, aby nějakou srnečku náhodou nevyplašili, co dál?
ale no tak ,tohle není přece stejný a ty to víš
No víš, tam jde hlavně o to, aby lišku zahlásil a vyhnal ven z nory (kde je okamžitě odchycena), nejde o to, aby si ten pes pěkně na plnou hubu zakousal
no v tom případku nechápu ale proč se o to myslifcí tak bijou o kontaktní norování
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 18:50
- Nahlásit
pokud máte zájem si přečít jeden z názorů...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 18:54
- Nahlásit
no v tom případku nechápu ale proč se o to myslifcí tak bijou o kontaktní norování
Já bych řekla, že možná proto, že lišky v přírodě nejspíš nebudou natolik galantní, aby psovi řekly, že mu ukážou cestu ven, ale spíš naopak...
Já osobně nechápu kontaktní norování u psů, kteří v životě něpůjdou opravdu makat do lesa, tam si myslím, že psovi stačí bezkontaktní, aby ukázal, co v něm je...
Ale pokud má jít někdy opravdu makat do lesa... Pro tyhle psy bych kontaktní norování povolila... Jenže zas by nastal problém, jak to oddělit...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 18:57
- Nahlásit
Prostě mi to přijde podobný, jako když se člověk chodí koukat na medvídky do ZOO a říká si, že ono to vlastně ani nejní tak nebezpečný zvíře (čistě hypoteticky ) a v té ZOO to nějak víc neřeší...
Ale co ten samej člověk udělá, když se bude procházet po tatrách a podobný zvířátko se mu najednou připlete do cesty a bude s ním v jakýms takýms nechráněným kontaktu?
Není to úplně to stejný, asi je to do jisté míry i demagogie, ale tak nějak to na mě celý působí...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 19:03
- Nahlásit
blanulinka1
pokud máte zájem si přečít
taxem to přečetla...popravdě jsem nepochopila,že ty mluvíš v podstatě o tom,že ke kontaktu ani dojít nemusí,že je to teda vcelku humánní a lišky se maj jak málokdo.Tady ale cituju z tvýho odkazu..:
Žádný sentiment a ohledy na zkoušce z výkonu norování nejsou namístě, protože v přírodě (o norování nemluvě) žádný sentiment ani ohledy neexistují
Eimy
Ale co ten samej člověk udělá, když se bude procházet po tatrách a podobný zvířátko se mu najednou připlete do cesty a
to mi teda nepřijde jako adekvátní příměr
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 19:29
- Nahlásit
Kdysi dávno jsem viděla norování ... a taky jsem viděla, co dokáže liška s jezevčíkem udělat
Chápu jak to blanulinka1 myslí, ono pořádně vycvičit jezevce není nic jednoduchého a dost jich při přímém kontaktu s liškou dojde k úhoně.
Když pominu norování, tak co říkáte o přemnožení jelenů v Krušných horách, co o přemnožených bobrech na Břeclavsku ( a samozřejmě o škodách, které způsobují.... a taky o náhradách od státu majitelům pozemků)? Jak by jste tohle řešily?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 19:36
- Nahlásit
davidkova renata
No mně v podstatě taky neee, on medvěd je xkrat větší než člověk, ale jezevčík je kolikrát o hodně menší, než ta liška...
Prostě chápu myslivce, kteří mají jezevčíky na práci a do té nory je posílají, že chtějí kontaktní norování, protože chtějí psa co nejlíp, co to jde, připravit na to, co může v reálu potom nastat...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 19:39
- Nahlásit
brut
Jak by jste tohle řešily?
No já nevím...co je všechny vybít?? ,nebudou škodit
Nicméně vážně...vnímám argument,že pes se to má naučit na živo.Asi proto taky ti co pořádají psí zápasy,hází cvičně svým gladiátorům na ulici sebrané vořechy aby se potrénovali.Taky logický.Zdroj nevim esi dohledám,je to už dýl a fakt si nevzpomínám..Bohužel ale se mi bytostně příčí ubližování jakémukoli zvířeti za jakýmkoli účelem byť sebelépe slovně,vědecky či jinak obhajovaném.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 19:44
- Nahlásit
Eimy
Prostě chápu myslivce, kteří mají jezevčíky na práci a do té nory je posílají, že chtějí kontaktní norování
ale ti, co mají jezevce na opravdové norování, což je asi jedno procento jezevčíků, si to stejně zařídějí - zákon, nezákon. Zrovna tak jako si ohaři dělají ostrost na škodnou na kočkách - zákon, nezákon.
A těch zbylých 99% procent jezevčíků, co potřebují jen zkoušku do chovu a v životě už noru neuvidí, těm je to úplně buřt.
Nebo si vážně myslíte, že všichni jezevčíci norují?, i většina těch lovecky upotřebitelných noru vidí akorát na zkouškách.
Jenže ono to s tou mřížkou není takové správné chlapské vrůšo, že...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 19:47
- Nahlásit
Ebony
Jenže ono to s tou mřížkou není takové správné chlapské vrůšo, že...
že vy to dycky tak pěkně vystihnete,pani
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 19:52
- Nahlásit
davidkova renata
No já nevím...co je všechny vybít??,nebudou škodit
neblázni, ještě to někdo vezme vážně a bude tu zase x stran blbostí
Mně se taky příčí ubližování zvířatům, ale zase na druhou stranu máme několik druhů zvěře, která se tak přemnožila, že je z ní škodná... a co pak s ní? Když zvěř už u nás nemá přirozené nepřátele, tak bohužel musí nastoupit člověk.
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 20:05
- Nahlásit
Hmmm ja sjem si kracila s tlupou loveckých psů lesem a pan myslivec prohlásil že ten ovčák nemá poletovat po lese ( byla max. 20 metrů ode mě). Ale lovečtí psy můžou.....
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 20:05
- Nahlásit
brut
Ono je to možná ještě trošku jinak, lišky neměly nikdy nějaké "přirozené nepřátele", jejich počet, jako u všech predátorů, je regulován počtem potenciální kořisti, to jest myší a drobné zvěře. No a tu zvěř chtějí mít právě myslivci přemnoženou, aby měli sami co střílet. Kdyby byla zvěř na svém přirozeném počtu, byly by na svém přirozeném počtu i lišky.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 20:16
- Nahlásit
aren
já nemluvím o liškách
No a tu zvěř chtějí mít právě myslivci přemnoženou, aby měli sami co střílet. Kdyby byla zvěř na svém přirozeném počtu, byly by na svém přirozeném počtu i lišky.
pokud vím, tak tu zvěř střílet nemůžou, protože jsou jasně daný kvóty na odstřel a ty nesmí přesáhnout...takže to co píšeš postrádá smysl
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2008 20:23
- Nahlásit
Ebony
Nebo si vážně myslíte, že všichni jezevčíci norují?
Ale to jsem přece nikde nenapsala Jenom říkám, že jezevčíci, co k tomu jsou využívaní v reálu by měli mít možnost si to ozkoušet někde, kde jim nehrozí takový nebezpečí jako v té reálné situaci...
Zbytku podle mě stačí bezkontakt...
Mně se prostě nelíbí to, že někdo něco šmahem odsoudí (a že když je to spojený s myslivcema je to skoro 100% jistota, ať se jedná o cokoliv ) a konec... Nic víc, nic míň...
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 07:04
- Nahlásit
blanulinka1
Chceš mi fakt říct, že někdo je schopný domácího miláčka sem tam vystavit útokům cizích psů? Tak to zírám, to mě fakt dostalo a doufám, že podobných milovníků domácích miláčků není mnoho!
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 07:09
- Nahlásit
Eimy
Bohužel i myslivci se dost často vyjadřují tak, že výcvik na lišku nemá efekt. Pes se buď umí porvat nebo ne. V reálu se pes většinou k lišce nepřiblíží (stručně řečeno vůbec si nekousne, takže v podstatě výcvik na lišku se vůbec nepodobá reálu), jen ji vyžene a před norou je zastřelena. Pokud se liška otočí, zazdí ho nebo se do sebe pustí, je stejně ohrožený mladý jako zkušený pes. Zkušenosti s reálem můžou psovi pomoci, ale ne zkušenosti z umělé dřevěné nory, tam mu nikdo nikdy neřekne, co dělat, když se z lišky vyklube jezevec, když ho liška zažene do kouta apod.
Přirovnám např. k obraně. Pes sporťák je schopný zadržet na rukáv člověka, zastaví ho, na povel pustí. Pokud ale někdo ve skutečnosti napadne vás, může selhat. A nebo jde po krku. Je to pes od psa.
Skutečně norování na konktakt je jen a jen o zábavě, účastní se ho nejen myslivci, kteří norníka fakt používají (ti většinou psa fakt používají, takže může získat dost zkušeností z praktického lovu), ale hlavně chovatelé a majitelé psů, kteří se nikdy v reálu s liškou nesetkají.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 07:12
- Nahlásit
brut
Nedávno jsem dávala odkaz na používání umělých nor v honitbě. Nora je položená přímo v lese, lišky do ní často lezou. Úspěšnost odstřelu mnohem větší než u přirozeného lovu, rizika u psa menší (kotel je uzpůsoben tak, aby se pes dal rychle vytáhnout v případě nouze). Takže kecy o tom, že to nejde jinak, jsou skutečně jen kecy. Jde. Vymysleli to myslivci. I mezi nima se občas najdou lidi s mozkem
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 07:46
- Nahlásit
Eimy
bohužel ne každý tohle pochopí...to, že u nás je prostě ještě dost lidí, kteří s jezevčíkem opravdu pracují v lese a nikdo z nich si nedovolí pustit psa, který zažil jen bezkontakt, do nory. Já vím, že Béďa nikdy opravdově norovat chodit nebude. Riziku spojenýmu se zraněním od lišky při kontaktu bych nevystavila, ke zkoušce a uchovnění mi stačí bezkontakt... Dalším aspektem je, že i přes mřížku je liška vystresovaná, nikdy jsem neřekla, že si to liška užívá, řekla jsem, že leckterá liška chovaná k těmto účelům se má lépe než Ořech na řetězu, jelikož je nařízeno v jakých podmínkách se lišky smějí chovat. Pokud ale zakážeme norovování, jde chov jezevčíků a teriérů do kytek a dopadne to jako s většinou jorků, ze kterých se, ač to jsou teriéři - bojovníci tělem i duší, časem stali slečinky na saténovém polštářku a veškerý jejich loveký pud je v nich naprosto potlačen, opět upozorňuji, že to nevztahuji na všechny jorky... Je to jako zakázat ohařům a dalším loveckým psům všechny jejich lovecké aktivity...
|