| Autor |
Zpráva |
stopos
|
# Zasláno: 15 Úno 2005 21:02
- Nahlásit
Vážné téma k diskusi
Poslyšte, co se mi dnes stalo... Na obvyklé procházce asi 500 m od naší vesnice jsem zažila úkázku vrcholné arogance myslivce, a to mého skorosouseda.
Mí dva psi - westík a tibetský teriér /oba do 15 kg/ si pobíhali po cestě nejdále 5 m ode mě. Vtom se na nás z blízkého lesíka vyřítili tryskem dva lovečtí psi, se kterými naši psi ani já nikdy nepřisli do kontaktu. Pán nikde. Okamžitě před doběhnutím prvního psa jsem za obojek chytila tibeťáka a loudajícího westíka jsem už neměla šanci chránit. To už oba cizí psi doráželi na mnou drženého a vzpírajícího se psa. Já jsem jen stačila křičet na naskakující a kroužící psy: "Nesmíš!"! Až potud hodnotím nastálou situaci jako nepříjemnou, leč možnou, k pokousání nikoho nedošlo, ke rvačce také ne /můj pes je aktivně vystavován a jde mi o jeho kondici/ - co však následovalo...Konečně se ukázal PAN MYSLIVEC! To jsem uvítala a volám na něj: "Odvolejte si ty psy!", jeho reakcí však bylo, že zůstal stát a užíval si
s úsměvem tu situaci, aniž by usiloval o přivolání psů. Když viděl i slyšel, že to myslím vážně a já to myslela smrtelně vážně, šel k nám a ne že by se nějak snažil, jen chtěl přirozeně kolem přejít a sdělil mi, že jeho psi si budou běhat tam, kde on bude chtít, že neznám myslivecký zákon. To tedy opravdu neměl říkat, když se odvolával na tuto normu, neboť /protože ji znám/ žádný zákon nesmí být v rozporu s Ústavou ČR a Listinou základních práv a svobod. Používání loveckého psa má také přísná pravidla a žádný myslivec svým psem nesmí omezovat natož ohrožovat jiné psy či lidi. Podotýkám, že to je člověk, který má dlouholeté zkušenosti s loveckými psy, ale v tomto případě selhal, a to jak lidsky, tak profesionálně. Přiznávám se, že jsem si servítky nebrala a pěkně jsem mu cestu zpět do dědiny okořenila diagnózou jeho osoby, že si to bude pamatovat. Musela jsem se totiž neprodleně vrátit domů zjistit, jestli se můj westík Arthur při zběsilém úprku dostal v pořádku domů.
Doufám, že si to tento člověk přebere a bude se příště chovat profesionálně, ale jaké máte vy zkušenosti s myslivci a s chováním jejich psů vůči vám ? Známe mnoho případů z médií i od známých, že pes napadl psa nebo člověka, ale tento případ je výjimečný tím arogantním oháněním se mysliveckým zákonem . Čekám na příspěvky. [/b][b]
|
birma
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2005 21:58
- Nahlásit
stopos
My nedávno psem procházeli lesem, přijela dvě auta a vystoupili myslivci. V jednom z nich byl štěkající ZR. Vzala jsem si psa na vodítko a odcházeli jsme. Pan myslivec se mě ještě zeptal, kam že to pudem, protože jeho pes se pere, tak aby se nic nestalo. Sice nakonec šel stejným směrem, ale počkal asi 10 minut než se dostatečně vzdálíme. Byla jsem mu vděčná, protože jsem měla psa navolno, mohl něco říct, ale byl celou dobu velmi milý.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Úno 2005 22:08
- Nahlásit
Já jsem dodnes neměla nejmenší špatnou zkušenost s myslivci v našem regionu a jsem s některými i velký kamarád. Proto bych byla ráda, kdyby můj dnešní zážitek byl opravdu ojedinělý. Spíše apeluji na všechny, aby se obrnili znalostmi zákonů, aby v těchto případech měli argumenty a nenechali se zastrašit. To je obrana proti zneužívání postavení jedné skupiny vůči druhé všeobecně. Co vy na to?
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 11:46
- Nahlásit
Jak se myslivců většinou zastávám a hledám na nich jen ty dobré stránky,tak tohle byl absolutní ignorant, který si zákony a výkon práva myslivosti vysvětluje zcela po svém a zcela mylně. Je to prostě vůl, kterýcjh jsou mezi námi mraky a bohužel si myslel, že když má zelenou uniformu, tak má navrch. Omyl. Dobře, že jste mu vynadali. I on musí respektovat práva jiných.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 13:43
- Nahlásit
Evičko, ten myslivec měl asi kromě uniformy i zelenej mozek.....to je fakt vrchol arogance. Já, pokud jsem se setkala s myslivci, měla jsem taky bohužel smůlu - byli většinou dost nepříjemní, jako že jim se psem nemám co lézt do "revíru" atp..... Ve vsi, kde máme chatu byl dokonce jeden myslivec, který volně pobíhajíci psy rovnou střílel(bylo mu jedno, že pes jde na volno ale s páníčkem!!!) Někde už jsem to na fóru psala....Jednomu klukovi z vesnice takhle přímo před jeho očima zastřelil psa a kluk měl štěstí, že on sám to nekoupil.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 14:50
- Nahlásit
Evik
To je fakt priserny Tady bych brala pravidlo oko za oko a zastrelila bych ho taky. Jak muze byt nekdo takovy magor?!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Úno 2005 16:09
- Nahlásit
Já chodím na procházky se psy zásadně ozbrojená,kouzelný pohled na blba v zeleným,když zjistí,že není jediný kdo drží zbraň v ruce.Pro pořádek,jeho pes napadl mého a on chtěl zastřelit samozřejmě mého.Dokonce měl co dělat ,aby šel rovně,pan myslivec
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2005 10:29
- Nahlásit
No je to sice už docela dlouhá doba, ale já mám naprosto otřesné zkušenosti s myslivci, byla jsem ještě s kamarádem na stapách na poli, oba psi byli na vodítkách,no a pan "my(i)slivec" nás tentkrát eskortoval s flintou v našich zádech až na cvičák, že tam nemáme co dělat s psama, že jestli nás tam ještě někdy uvidí, tak nám je zastřelí..., no a prošlo mu to, když jsme ještě ani nebyli plnoletí, kdo by věřil dvěma dětem, že? To se potom moc dobře netrénují stopy v klidu, možná jsem paranoidní, ale doteď, když čuchám s hafinama na poli nejsem v naprostym klidu, pořád čekám odkud se zase nějaký blázen vynoří. To jen tak pro pořádek, nedivte se že myslivce nemám od té doby ráda, i když samozřejmě znám i rozumné, ale bohužel mám více zkušeností s těmi druhými.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2005 10:35
- Nahlásit
Chtěla bych se myslivců nějak zastat, ale v téhle chvíli mě nic nenapadá. Jinak se jich snažím zastávat, jak se dá. Prostě jste narazili na blbouny. K těmhle příspěvkům nemám co dodat.
|
Zuzanka
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2005 11:16
- Nahlásit
Já se myslivců zastávat nebudu, i když mezi ně patřím. Nicméně já mám negativní zkušenosti naopak s lidma, kteří si chodí do lesa psy vypouštět. Bohužel jsem zatím natrefila jen na samé arogantní a bezohledné pitomce. Ale bohužel tohle se asi nezmění, každý se bude hájit to své a v každé komunitě se najdou jedinci, kteří dělají zlo.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2005 13:17
- Nahlásit
No jo, to je pravda, že slušní lidé, stejně jako ti druzí se najdou všude. Jenže problém vidím v tom, že myslivci mají na rozdíl od většiny pejskařů zbraň a ve většině případů alespoň z mé zkušenosti jí neváhají použít, nebo alespoň zastrašovat. To že pejsani běhají po lese je špatné, ale to že mě někdo ohrožuje svojí zbraní je trestný čin.
|
Zuzanka
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2005 14:03
- Nahlásit
V tom máš pravdu, ale potom nezbývá než si stěžovat na příslušném mysliveckém sdružení, OMSy bohužel už pravomoce "kárných řízení" nemají. A pokud by ti to přišlo jako zbytečné, věř že zbytečnější je si stěžovat na netu. Ono většinou se alespoň jeden slušný myslivec ve sdružení najde a asi se mu nebude líbit, že se špína háže i na něj. Je mnoho takových případů, jenže nic se nebude dít dokud si to necháte líbit. Já flintu také nosím jako odstrašující případ, ne že bych ji někdy poižila proti člověku , ale ono není zrovna příjemné když jdeš do lesa krmit, běhají kolem tebe tvý psiska a z pod krmelce ti vyběhnou ovčáci jako stodola a ohrožují tě.
Když jdu po revíru s flintou automaticky většinou všichni uvazují psy, tohle mi vě většině případech příjde jako slušné gesto a já těm dotyčným sama doporučím kdy a kam mají chodit venčit. A takhle si vyjdeme vstříc. Sama mám kamarádky, které mají nelovecké psy, ty mi zavolají zda nevím jestli tam nebo onam někdo nesedí na posedu či jestli neprobíhá nějaký odstřel. A oni zase ví, že v době odstřelu srnčího, kdy je v lese pochopitelně rušněji, do lesa raději nechodí.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2005 14:42
- Nahlásit
Tak to tedy absolutně nesouhlasím. Fiste, právo za určitých okolností zastřelit psa či jiné zvíře podobného charakteru má pouze myslivecká stráž, v některých zvláštních případech také myslivecký hospodář. Žádný řadový myslivec toto právo nemá a pokud by ho snad využil, tak by v případném řízení musel prokázat naprostou oprávněnost svého počinu. A hospodář nebo myslivecká stráž jsou osoby odborně způsobilé, hospodář musí absolvovat vyšší odbornou mysliveckou zkoušku a myslivecká stráž se musí podrobně seznámit s právními předpisy myslivosti se týkajícími a musí složit slib, který má jistou morální hodnotu. Tedy si to alespoň myslím, dokonce jsem o tom přesvědčena. Není to funkce jen čestná, ale i zodpovědná a někdy i náročná vzhledem k pravomocem, které má. Ale o tom nevíš nic, zřejmě. Z.č. 449/2001 Sb. o myslivosti. Tak jak píše Zuzanka, všechno je o vzájemné toleranci a respektování určitých pravidel vzájemného soužití. Myslím si, že není problém si zjistit, kdo ve vašem okolí dělá hosporáře nebo předsedu a informovat se vzájemně o svých záměrech. Každý soudný člověk bude rád, pokud se najde společná řeč mezi myslivci i nemyslivci. Zkuste se na některé věci, kteří myslivci dělají podívat jejich očima. Ta bouchačka už není tak důležitá. Ajestli si Fiste myslíš, že ti v něčem pomůže, tak si ji klidně pořiď. Není to nic složitého, dokonce ti mohu pomoci s výběrem. Většina těchto sporů se dá jednoduše řešit občanskoprávní cestou, ať už jako přestupek v přestupkovém řízení nebo trestný čin. Pak už to není o myslivcích a myslivosti, ale o blbých a omezených lidech, se kterými je nutno si to vyřídit.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2005 15:27
- Nahlásit
Víš já bych chtěla, aby mě nechali na pokoji a ne řešit zastřelení mého psa občanskoprávní cestou. Já ani mí psi v honitbě nerušíme a nevím jak a v jakém zákoně se píše že pes jdoucí v klidu po stopě svého majitele uvázaný na desetimetrové šnůře je škodná a je nutno ho odstřelit. Já souhlasím s tím co píše FiSt. Víte desekrát můžu potkat slušného myslivce, který mi ani nic neřekne, protože vím jak se mám v honitbě chovat. Jen slušně pozdraví, já odpovím a jde se dál. No a po jedenáctý potkám magora s puškou který mi psa odstřelí a co si na něm vezmu, pustý les bez svědků, jak dokážu že můj pes nikoho neštval, jak dokážu že šel poslušně na krok ode mně??? Neříkejte mi že se OMS za svého člověka nepostaví, nehledě na to, že život mého psa mi to nevrátí. A to je to proč byly, jsou a budou nepřátelské vztahy mezi myslivci a "obyčejnými" pejskaři. Viz jak píše Zuzanka
"není zrovna příjemné když jdeš do lesa krmit, běhají kolem tebe tvý psiska a z pod krmelce ti vyběhnou ovčáci jako stodola a ohrožují tě." To ty její psi jsou nadpsi a jejich páni nadpáni, že oni tam běhat můžou a ostatní to zaplatí životem, ne teď přeháním.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2005 15:53
- Nahlásit
No když extrém, tak extrém. Pokud k zastřelení dojde, tak není snad lepší důkaz než je kulka v těle oběti, to snad znáte z černé knihovny. A tak ,jak je specifický otisk prstu, tak jsou také specifické rýhy a drážky, které má na sobě střela z dané zbraně. Ale to je jedno. Asi nikdy nepochopíte, o čem vlastně myslivost je. Vidíte jen to, co chcete vidět a hážete stejně ve výsledném efektu všechny do jednoho pytle.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2005 16:52
- Nahlásit
Já rozhodně nehážu všechny do jednoho pytle, jen říkám, že blbec bez flinty je méně nebezpečný než blbec s flintou. Ale to by chtělo abyste si pořádně přečetla co píšu.
|
stopos
|
# Zasláno: 21 Úno 2005 19:02
- Nahlásit
Ahoj všichni zúčastnění,
velice děkuji za příspěvky k prvnímu příspěvku. Diskuse se sice opět zvrtla v problematiku zastřelení "civilního" psa myslivcem, ale i mně jde o mé psy v terénu, takže mi to nevadí. Prosím však Evičku, aby se nenechala odradit některými poznámkami /které i chápu/ a i nadále trpělivě vysvětlovala a vysvětlovala. Doma pak může zase "šířit" názory nemyslivců svému muži - myslivci a ten by zase mohl šířit apel na morální hodnoty svých kolegů myslivců. Vždyť jde opravdu ne o skupiny, ale o konkrétní lidi a jejich lidské úlety. Jak praví klasik - nejhorší je srážka s blbcem.
|
Ebony
|
# Zasláno: 21 Úno 2005 19:15
- Nahlásit
FiSt
Přesně tak, známým zastřelili psa 50m před nimi na polní cestě, ovčáka, nikde nikdo nestál, ona lovecká kulovnice je jedna z nejvýkonějších a z povolených zbraní u nás jedna z nejnebezpečnějších. Policie jim řekla, že nikdy žádnýho myslivce neusvědčí, ať žádný oznámení nepodávají, podali, bylo odloženo pro nedostatek důkazů.
Ve Varech v lázeňském lese šla rodina po normální asfaltce, vpředu čtyřleté děcko a před ním pes, padl výstřel, padl pes a děcko se zhroutilo, mělo šok, rodiče samozřejmě rychle s děckem k lékaři, a když se otec vrátil pro psa, ležel v křoví s uřezaným ocasem, psalo se to v novinách, byl z toho humbuk, nikdo nikoho neusvědčil a nenašel.
Jeden z kluků ze cvičáku šel se svou manželkou, kočárkem a psem po turistické cestě do lesa, potkali skupinku myslivců, kteří šli opojeni z hospody z honu a měli nějaké narážky, že ať si chytnou čokla, nebo že ho odprásknou, když se kluk ohradil, ať je nechají být, nechtěli je pustit, stavěli se do cesty, strkali do kočáru, ale on ten klučina byl dost slušný, znala jsem ho osobně, mouše by neublížil, tak přešli na druhý konec cesty a šli pryč. Dva roky se soudil, protože na něj přišlo udání, že jednoho z nich zbil a zlomil mu ruku, stálo ho to manželství a šedivý vlasy, než to jeden z těch myslivců nevydržel a přiznal se, že ten dotyčný opilec upadl a oni se chtěli pomstít, tak to svedli na něj.
A takových historek mám spoustu, všechny osobně znám a nic jsem si nevymyslela, a to tu schválně neuvádím, co jsem si zažila osobně.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 09:16
- Nahlásit
Heleďte, jste proti myslivcům zaujatí, takže já už se nebudu do téhle diskuse zapojovat. Nemám ráda věčné osočování, každý si myslí, že má svoji pravdu a jen ta je správná. Pokud budete chtít k myslivosti cokoliv jiného než téma zastřelených psů, tak ano, ale tady končím. Sdělujte si klidně dál své špatné zkušenosti, já si zase nechám svoje. Každý má právo na svůj názor, takže prosím. Na závěr vám jen popřeji, aby jste se už nikdy nepotkali s blbcem v zeleném.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 09:40
- Nahlásit
Evicka
Děkuji, nic ve zlém Budu se snažit jim vyhnout.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 09:42
- Nahlásit
Evicka
koncovka = zásah do černýho....svině jsou všude,jen tyhle jsou dost vidět...ale nejsou specifický pro myslivost jako takovou,ale pro JEJÍ FUCKED LIDOVOU VERSI!!!!!!!!!!
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 10:03
- Nahlásit
Jo a jedna poznámka na závěr. I když už jsem se nechtěla účastnit. Podle toho, jak to v české všelidové myslivosti vypadá, tak jí nedávám příliš velkou šanci na přežití. Je jen otázkou času, kdy v takovém rozsahu,v jakém je konána dnes skončí. Pak už snad bude vše jen o profesionálech a poučených lidech. Proto vydržte, podle mě všelidová myslivost do deseti let skončí. Důvodů mám pro tohle tvrzení docela dost.
|
Ebony
|
# Zasláno: 22 Úno 2005 18:43
- Nahlásit
Evicka
je mi líto, ale vážně zaujatá jsem, nic hezkýho jsem od nich nezažila, bohužel zkušenosti z hlavy nevymažu a nemyslím, že jsem psychopat, který si napoprvé hodí kamenem, já jsem veskrze mírumilovný člověk, a opravdu jen silné zážitky mě donutily k mé zaujatosti
Sláva profesionálům v zeleném, doufám, že to bude co nejdříve...
|
Maruš
|
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:26
- Nahlásit
Taky nemám s myslivci nejlepší zkušenost a taky jsem proti nim zaujatá a nemám je ráda,i když vím,že všichni stejní nejsou.
Jen bych chtěla reagovat na příspěvek (už nevim,kdo to psal)o tom,že v honitbě neruší tím,že stopuje na poli.I když neděláš humbuk,jdeš v klidu a psa na vodítku,stejně v tý honitbě rušíš.Navíc,myslím, v MZ je uvedeno,že pohybovat se se psem v honitbě můžeš jen tehdy,půjdeš-li po polní cestě,což pole není.Já na jednu stranu myslivce chápu,ale je pravda,že tím,že mají flintu přes rameno se cítí víc důležitý.
Ale je to fakt jen o domluvě.Mně například myslivci neradi vidí a vůbec u nás ve vsi už jsem ve spoustě očí divná už jen tím,že psa cvičím.Jenže já se dohodla s majitelem pole,že tam stopovat můžu a nějakej myslivec je mi ukradenej.Cokoliv,co mám od majitele polí dovoleno,řeším přes něj a zatím vždy s úspěchem
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2005 11:11
- Nahlásit
To jsem psala já jenže já napsala, že v honitbě neruším, ne že tam neruší, stopováním. no to je jedno to by asi bylo slovíčkaření.
pokud máš psa na vodítku, můžeš chodit kde chceš, ne jen po cestě, pokud ovšem nejsi v CHKO. Nehledě na to, že ne všechny pole patří do honitby. Ale jak píšeš, tak hlavní slovo by měl mít majitel pole, nikoliv tedy myslivec, kterému nepatří i pro myslivce přeci jen platí ještě nějaké zákony
|
Maruš
|
# Zasláno: 24 Úno 2005 12:16
- Nahlásit
Eny
No hlvně u nás už myslivci skončili,takže je mi hej
|
Ebony
|
# Zasláno: 24 Úno 2005 12:54
- Nahlásit
Maruš
V MZ určitě není, že se můžeš pohybovat jen po cestě, to vím jistě, dokonce tam ani není, že pes musí být na vodítku, je tam jen že musí být pod vlivem psovoda. A rušení, já když jdu se psy po cestě, tak projdou oni v klidu, a v momentě, kdy projdu já, zvěř prchá. Ona ta zvěř není blbá, její největší nepřítel není pes, ale člověk, u nás se pasou srny 50m od plotu, psi na ně čumí přes plot, a nic, když vylezu já, tak panicky prchají.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2005 14:10
- Nahlásit
pro Evičku
Já proti myslivcům vůbec zaujatá nejsem - můj strejda, který bohužel již nežije, byl zapálený nimrod a hodně mě naučil o poznávání zvěře a tak.......Musím ale jinak zcela souhlasit s FiStem.
Je taky ovšem pravda, že ti blbci, co chodí v zeleném a střílí po všem co vidí, nebo zastrašují pejskaře....to jsou myslivecké ostudy a těm opravdovým myslivcům jen kazí dobré jméno.
Proto dokážu pochopit, že myslivce obhajuješ - nejpíš jich hodně znáš - myslím těch správných - rozumných. Ale my obyčejní lidé, pokud narazíme v přírodě na podobné cvoky jak výše popsali ostatní, uznej, co si pak máme o myslivcích myslet?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 22:10
- Nahlásit
Nechci zakládat nové téma, protože keců o myslivcích už tady bylo docela nechutně dost, ale dnes schválená novela zákona mě naprosto dostala.
Ode dneška prý bude při výcviku loveckých psů při tzv. norování odstraněna mřížka, která bývala instalována v noře mezi útočícím psem a liškou.
Takže stateční myslivci budou své psy posílat na sice vyděšené, ale přesto k zápasu dobře vybavené zvíře.
Takže liška bude roztrhána, pes pokousán, poteče krev, hurá.
Poslouchala jsem k novele diskuzi, kde přítomný zástupce myslivectva argumentoval, že je to přirozené a tudíž v pořádku, a že takovéto utýrání lišky je namístě, páč lišky jsou přemnožené
Mi bylo zase jednou na blití z toho, že jsem taky člověk.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 22:22
- Nahlásit
aren
hele to, co občas leze z vlády je fakt děs, já už se u nás nedivím ničemu...
|