| Autor |
Zpráva |
Bassi
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 09:00
- Nahlásit
Eimy
to každopádně stačí,že jo ... páč kontakt je u nás nelegální
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 09:04
- Nahlásit
Bassi
No tak proč to nepodmínit napřed zkouškou z bezkontaktu (aby se vidělo, jestli na to pes má) a potom v případě, že danej člověk hodlá se psem chodit do lesa do reálnejch podmínek, povolit bezkontakt?
Jenže u nás by to dopadlo jako se vším "Muj kamarád má kamaráda a ten má kamaráda..." a na bezkontakt by stejně chodili všichni, to je jedinej průšvih... A dost podstatnej...
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 09:06
- Nahlásit
EngieB
Ano, jenže to je stejný, jako kdyby si zlegalizovala psí zápasy. Ty tady budou vždycky, ale pár lidí se jich neúčastní, protože by mohli být trestáni.
musím s tebou nesouhlasit. Tohle se prostě nedá srovnat. Já chápu ,jak to myslíš ,ale ...
U loveckých psů ... ta nora by měla sloužit k tomu,aby ten pes byl dál použitelnej do praxe,aby POMÁHAL lidem,aby jsi měla radost z toho,že na něm vidíš,jak ho ta práce baví ...
psí zápasy jsou podle mě jen pro pošahaný lidi,co to dělají pro peníze nebo pro nějakou jejich nechutnou zábavu ...
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 09:08
- Nahlásit
Eimy
jenže tomu nezabráníš žádnýma prostředkama ...a jsme zase u toho jádra - je to o lidech.
Tek kdo bude mít psa,kterej se bude nory bát,ale pán bude za každou cenu chtít mít z něj zabijáka,tak ho tam do ní bude kopat,bude ho učit na morčata,na koťata atd. ..a pes bude v hajzlu ..
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 09:09
- Nahlásit
Eimy a co si budeme povídat ..pes není blbec,aby nepoznal,kdy mu jde opravdu o prdel a kdy je liška za mřížkou anic mu neudělá ....
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 09:17 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit
Bassi
a co si budeme povídat ..pes není blbec,aby nepoznal,kdy mu jde opravdu o prdel a kdy je liška za mřížkou anic mu neudělá to je pravda, znám psa, kterej jak zjistí, že jde o bezkontakt, prostě vyleze a dlabe na to... Proč by se namáhal vyhánět lišku? Není blbec
Když jsem byla s Béďou poprvý na noře, ani nechtěla ke vcucu, byla ještě malinká, ale jakmile viděla lišku v kotci přes pletivo, mohla se zbláznit, znova jsme šly k noře a stejně nic. Podruhý už dovnitř vlezla, na délku těla, ani ne k první přepážce. Opět štěkání přes kotec, opět zpět k noře a stejně nic. Uvidíme letos, třeba už dospěla do stádia, že tam vleze. Možná ne. Každopádně, pokud jí to nepůjde a bude se bát, do ničeho ji nutit nebudu. Loveckej pud má dle mého fakt dobrej, ale třeba jí bude chybět to seběvědomí a odvaha. Ale koťata ani nic podobnýho do toho nezapojím...
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 11:06
- Nahlásit
Bassi
Bohužel i norování se účastní lidi, pro který je radost sledovat, jakýho mají rváče. Proto to srovnávám, pro hodně lidí to tak prostě je.
Pes použitelný do praxe je druhá věc. Já mám malinu. Je to plemeno, který dokáže zadržet zločince. Policie ho k tomu cvičí. Ale nevidím důvod, proč bych já měla u svého psa si vlohy k zadržení člověka zkoušet na nějakém chudákovi, když můžu cvičit v klidu na rukáv a na hračičky. Tj. v podstatě na bezkontakt Do živýho si fakt nekousne. Přesto si nemyslím, že by to nedělal mě pro radost nebo nějak utrpěli jeho přirozené pudy.
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 11:20
- Nahlásit
EngieB
jasný ..to jsem psala ..
Jenže pořád je to jen o lidech a já bych i věřila tomu,že se najde pár blbců,kteří ,i když psa nepotřebují do praxe,na bezkontakt půjdou,aby viděli,jak ten jejich Punťa obstojí v "bitce" s liškou .... bohužel ...
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 11:43
- Nahlásit
blanulinka1
A jak ji uchovníš? Jde to i bez norovací?
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 11:47
- Nahlásit
EngieB
nechci mluvit za Bláňu,ale mají povinnou loveckou zkoušku. Jestli to ale musí bejt ta norovací,nevím,ale mám pocit ,že ano ... Tudíž neuchovní
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:22
- Nahlásit
EngieB
Bassi
U králíků a trpaslíků je to libovolná lovecká. Standardi mají povinnou i noru.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:30
- Nahlásit
EngieB
brut
Nedávno jsem dávala odkaz na používání umělých nor v honitbě. Nora je položená přímo v lese, lišky do ní často lezou. Úspěšnost odstřelu mnohem větší než u přirozeného lovu, rizika u psa menší (kotel je uzpůsoben tak, aby se pes dal rychle vytáhnout v případě nouze). Takže kecy o tom, že to nejde jinak, jsou skutečně jen kecy. Jde. Vymysleli to myslivci. I mezi nima se občas najdou lidi s mozkem
nějak jsem nepobrala, jak tohle souvisí s přemnožením bobrů, jelenů či kanců
Ale odpovím... samozřejmě, že se dají použít umělé nory ale ne všude.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:30
- Nahlásit
brut
Kde ne?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:32
- Nahlásit
EngieB
třeba v chovných oborách
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:33
- Nahlásit
brut
vítej Done Quijote
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:34
- Nahlásit
blanulinka1
A má to efekt? Jsou všichni uchovnění standarti schopní vyhnat lišku z nory? V reálu?
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:35
- Nahlásit
brut
Proč ne v chovných oborách?
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:35
- Nahlásit
blanulinka1
počíta se tam i zkouška vloh nebo to musí bejt něco vyššího?
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:39
- Nahlásit
EngieB
Pokud splnili zkoušku, tak pravděpodobně ano Ale nemyslím si, že by majitel takového psa, pustil bez předchozího přímého kontaktu psa do nory.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:44
- Nahlásit
Bassi
Ano.
Cituji: K uchovnění každý český jezevčík potřebuje absolvovat alespoň jednu zkoušku. Standardní jezevčíci musí mít alespoň dvě zkoušky: z norování a jednu na povrchu s hlasitostí.
Seznam zkoušek:
Barvářské zkoušky
Barvářské zkoušky honičů
Honičské zkoušky
Lesní zkoušky
Podzimní zkoušky
Všestranné zkoušky
Zkouška vloh
Zkouška norování a Zkouška z vodní práce
Více (konkrétně u jezevčíků) zde.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:45
- Nahlásit
EngieB
nejsem myslivec ani správce obory, abych ti přesně odpověděla, ale zřejmě to má něco společného s prostorem
blanulinka1
zdravím .... jak tak koukám, tak se nikdo nevyjádřil k přemnožené zvěři a nenavrhl řešení ... to se docela divím, jsem tu předhodila takovou důležitou věc
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:47
- Nahlásit
brut
To nechápu. Takže netušíš, jestli tam může být nebo netušíš proč tam nemůže být?
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:51
- Nahlásit
blanulinka1
Pokud splnili zkoušku, tak pravděpodobně ano Ale nemyslím si, že by majitel takového psa, pustil bez předchozího přímého kontaktu psa do nory.
Takže v podstatě stačí zkouška na bezkontakt a na kontakt by měli jít jen ti, co chtějí psa skutečně pracovně využívat. Nebo to znamená něco jinýho?
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:51
- Nahlásit
brut
no jo... znáš to, kladeš špatné otázky
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:53
- Nahlásit
blanulinka1
znáš to, kladeš špatné otázky
tak já asi taky Nikdo mi neodpověděl na to co jsem se ptala ohledně těch lišek a tak podobně
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:53
- Nahlásit
EngieB
znamená to to co jsem řekla. Vzhledem k tomu že je u nás povolen jen bezkontakt, tak logicky MUSÍ stačit. Kdo chce se psem pracovat jezdí oficiálně "k sousedům". Kdo si chce užít tu "děsnou srandu" najde si cestu vždycky. Sem si mě chtěla natlačit?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:54
- Nahlásit
EngieB
vím, že v jedné konkrétní oboře být nemůže... jak je to u ostatních netuším, i když předpokládám, že moc rozdílů tam nebude. Důvod neznám, protože mně nikdy nenapadlo se o něj zajímat.
Pokud to vezmu do detailu, tak na nás každou chvíli čučí nějaká liška a to jen kousek od města. Nevšimla jsem si při procházkách, že by u nás byly nějaké umělé nory a to bych řekla, že okolí máme docela slušně prochozené. Takže zase až tak velké pravidlo umělých nor nebude
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:56
- Nahlásit
brut
No ono právě není, používá to jen pár myslivců v honitbách, ačkoliv to má efekt. Proč netuším.
Škoda, že neznáš důvod, mě totiž žádný logický nenapadá, takže by mě zajímal. Jestli to není třeba nějaká i chráněná oblast, kde se nesmí stavět a tak.
Lišky se k městům stahují, je tam kupa jídla, takže nic nenormálního.
A kolik tam máte myslivců s norníkama? Kteří prakticky norují?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:56
- Nahlásit
blanulinka1
no jo... znáš to, kladeš špatné otázky
spíš bych řekla nevhodné otázky.... přece jen řešit přemnožení a následné škody není tak populární jako střílející myslivci
davidkova renata
nene, u vás to bude paní taktéž o nevhodnosti
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 12:58
- Nahlásit
blanulinka1
Možná Ale pokud to MUSÍ stačit, tak to znamená, že to STAČÍ. Tak proč to měnit?
Já si nemyslím, že všichni, co norují, jezdí na Slovensko.
|