| Autor |
Zpráva |
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2006 04:56 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Garfield
Jako mamce prokousl durch ruku už několikrát při aportu, ale to je člen rodiny, to se nepočítá. A hlavně se to nešilo, vrazily jsme tam mašličku a byl klid.
Je 5 hodin rano. Som v praci, posledna hodina mojej nocnej. Po licach mi tecu slzy, kolegovia sa nadvihli zo sedaciek, aby na mna videli a pripadne zistili, ci som nedostala nejaky nervovy zachvat. Snad zaspim, ked/kym pridem dom.
P.S.: Kolega prave po mne hodil lopticku, pretoze som ho tym kvikanim zobudila.
|
wikyp
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2006 06:50 - Změnil/a: wikyp
- Nahlásit
Meta
Jen ve zkratce.
Pokud pes není připraven na podobné praktické situace, obstoují jen jedinci, kteří jsou psychicky mimořádně odolní. Proto před podobnými pokusy je lepší psa připravit a pak testovat, co jeho nervová soustava vydrží.
Není pravidlo, pokud se pes lekne, je odepsaný, ale to riziko je poměrně velké. Proto si myslím, že je lepší tomu předejít a podobné experimenty zkoušet, až po přípravě.
Jak si psala, že ti figurant vzal psa přes packy...
Psa dělá figurant a pokud narazíš na figuranta idiota, jsi v háji. Může se také stát, že si takový figurant narazí na psa, který už nějaké zkušenosti má a nenechá si sr... na hlavu a podobné "překlepy" figurantovi netoleruje. Mám osobní zkušenost s bývalým psem.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2006 15:32
- Nahlásit
Filip
zásah do černýho,není k tomu už skoro co dodat....
V demokratické společnosti si může dobrovolně každý věřiti čemu chce a kurviti si na svém zvířeti zcela co chce,jediné co ho omezuje je zákon na ochranu zvířat...zdejší odůvodnění postupů odpovídají míře kynologických a výcvikářských znalostí mezi majiteli psů,a výsledky pak docela odpovídají používaným metodikám.
Tak good luck.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 07:46
- Nahlásit
Ono to není tak jednoduché, když nemáš vytvořenu svojí informační základnu, o kterou se opíráš, když situaci vyhodnocuješ. Třeba u stop to docela jde, je dost literatury, vícero metod, hodně se to i tady probíralo, to člověk už tak trochu tuší, co je pro jeho psa dobré, co ne...nebo ví na co se ptát. Ale ta pitomá obrana je tak trochu něco jako TABU - každý se významně tváří, hází ksichty a drží zobák, maximálně prohodí, jak je ten páneček nemožný - asi aby to know-how zůstalo jen pro zasvěcené...Těžko si můžu korigovat figuranta, když NEVÍM, doprkýnka...se v oblasti kynologie pohybuju teprve rok. Ale tato diskuse se ukázala alespoň cenná v tom, že vím, že nemám dopustit ŽÁDNÉ zastrašování psa. Máte-li ještě nějaké dobré rady, sem s nimi. Příští rok bude pro nás rozhodující, zatím jsme beztak na začátku, začínáme se učit revír a obíháme plentu.
|
wikyp
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:20 - Změnil/a: wikyp
- Nahlásit
b]Meta[/b]
Ono to není tak jednoduché, když nemáš vytvořenu svojí informační základnu, o kterou se opíráš, když situaci vyhodnocuješ. Třeba u stop to docela jde, je dost literatury, vícero metod, hodně se to i tady probíralo, to člověk už tak trochu tuší, co je pro jeho psa dobré, co ne...nebo ví na co se ptát. Ale ta pitomá obrana je tak trochu něco jako TABU - každý se významně tváří, hází ksichty a drží zobák, maximálně prohodí, jak je ten páneček nemožný - asi aby to know-how zůstalo jen pro zasvěcené...Těžko si můžu korigovat figuranta, když NEVÍM, doprkýnka...se v oblasti kynologie pohybuju teprve rok. Ale tato diskuse se ukázala alespoň cenná v tom, že vím, že nemám dopustit ŽÁDNÉ zastrašování psa. Máte-li ještě nějaké dobré rady, sem s nimi. Příští rok bude pro nás rozhodující, zatím jsme beztak na začátku, začínáme se učit revír a obíháme plentu.
Je vidět, že jsi pochopila, oč jde
Na jiném foru se řešil strach ze střelby. Nějaká holčina tam prohlásila, že jí máma poradila, že má střílet z poplašňáku a bouchat petardy, dokud si nezvykne
Pokud by to mělo fungovat i u obran, z vesela své psy můžeme stresovat, zastrašovat a on si na to časem zvykne a třeba i bude hlídat
Stručně jí odpověděl nějaký psovod od policie: když se má bát, tak ať ví proč.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:59
- Nahlásit
když se má bát, tak ať ví proč.
wikyp
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 09:06
- Nahlásit
Ale ta pitomá obrana je tak trochu něco jako TABU - každý se významně tváří, hází ksichty a drží zobák, maximálně prohodí, jak je ten páneček nemožný - asi aby to know-how zůstalo jen pro zasvěcené
Meta
není to pravda....literatury o problému je naprostý dostatek,ale většinou není v češtině,a i to co je tady dostupné,hlavně texty od Honzy Dubového,by Ti tvou tezi vyvrátilo téměř ihned.
Je sice pravda,že know-how je to nejdražší,ale myslím že ve stopařině se získává v psaných textech mnohem obtížněji než v obranařině...akorát u těch stop ta jeho absence pro laika tolik průběžně nekřičí,a srovnat si své výsledky se špičkou které to fakt čuchá se podaří laikovi mnohem méně často,než se podívat na divácky atraktivní obranu a vidět ten rozdíl...
Ty si účelně korigovat atestovanýho figuranta nemůžeš,to je jako by vejce učilo slepici...to by tě rychle poslal někam.Můžeš si jen vybrat dle pečlivého pozorování přístupů ke psům takového figuranta,který ti sám povede přípravu a bude mít vztah k tvému zvířátku,takže se sám od sebe bude snažit udělat věci co nejlíp...a budeš se učit současně se psem,jak se dělá sport....
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 13:20
- Nahlásit
Meta
Ale ta pitomá obrana je tak trochu něco jako TABU
Ono je to slozitejsi. Je spousta lidi kteri chteji delat obrany bez toho aby byli schopni vyhodnotit jestli jejich pes a oni sami na to maji. pokud takovihle lidi zacnou obrany delat podle nejakejch "zarucenejch" rad nekde z internetu tak je z toho velmi casto jenom velkej pruser.
Takze moje rada je jezdit po ruznejch cvicacich, akcich i soukromejch trenincich na cumendu delat si o vsem svuj obrazek a nasledne se pokusit dostat do party lidi kteri ti pristupem ke psum nejvic vyhovujou. Predpoklada to ale opravdovej zajem, ktery musi byt videt jinak te nikdo nikde mezi sebe neveme.
Zkusenosti jsou opravdu to nejcenejsi co se nerozdava na potkani, ale jen lidem kteri si to zaslouzi.
|
wikyp
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2006 14:58
- Nahlásit
Tchor
Nesmíš tolik přehánět. Na papíru (tedy zde na netu) se řeší teoretické rady. Pokud bude chtít někdo skutečnou praxy na place můžou si lidi domluvit sraz (pokud to nebude přes celou republiku).
Další věc je...u nás je třeba dostatek cvičáků ČKS, takže si můžu vybírat a po domluvě i jiné placi navštěvovat. U nás ve městě je např. cvičáků, jen co já vím 5, 6. V okolí města jich bude také alespoň 5 do vzdálenosti 10, 15 km, co si narychlo vybavuji. Tzn., že mám jiné podmínky na výběr cvičáku.
Ale co má dělat třeba začínající pejskař, který má v dosahu 50 km jediný cvičák a má strach, že si nějakým nevhodným dotazem, poznámkou apod. lidi rozhádá a nemá možnost jít na jiný cvičák. Případně je na jeho cvičáku skupinka lidí, kteří si hrají na svém písečku, neboť oni cvičí na "úrovni" pro zkoušky, soutěže, výstavy apod., zatím co ostatní mají zájem hlavně natom, aby je pes poslechl a výkony jako takové, proně nejsou prioritou. Tak se ten člověk raději zeptá tady. A z odpovědí si vybere, co mu vyhovuje, nebo se pak zeptá na cvičáku, který ze zde zmíněných názorů je asi ten lepší.
Sali
není to pravda....literatury o problému je naprostý dostatek,ale většinou není v češtině.
Já si myslím, že z novodobé literatury je dost dobrá kniha ing. J. Růžičky, Pes k obraně osob a ochraně majetku z r. 1996 (DONA). Je to téměř dokonalý výukový materiál nejen pro začínající, ale i pokročilé, kteří se z této knihy dozví mnoho nového. Ze starších mám oblíbenou od MVDr.J. Hrušovského a kol. PES a jeho výcvik z r. 1984 (NAŠE VOJSKO), která je velice detailně rozepsána nejen v oblasti výcviku, ale i v oblasti původu psů, některých služebních plemen, Anatomie a fyziologie, vlastnostech psa, nervové soustavy, podnětů a spoustu dalších oblastech, které se výcviku a chovu psů týkají. Tuto knihu bych rád sehnal v pozdějším vydání s tvrdými deskami, kterou jsem někumu půjčil a světe div se-už se mi nevrátila.
Dobrou knihou je také publikace od ing. K. Hartla, K. Němce a J. Skuhrovského, Výcvik psa z r. 1972 (NAŠE VOJSKO).
Jinak sháním knihu od mjr. Aloise Komolého, Výcvik služebního psa z r. 1963 nebo opakované vydání 1965.
Líbí se mi názor velitele psovodů MP Praha, který říká: Není vždy nutné vymýšlet něco nového. To už za nás udělali na slovo vzatí odborníci. Většinou postačí dodržovat již osvědčené postupy
|
Filip
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 02:10
- Nahlásit
wikyp
Jen teoreticky k těm metodikám výcviku, není zvláštní, že se všechny odvětví lidské činnosti - vědy, sporty a různé profese a povolání, ... rozvíjejí stále vpřed, objevují se v nich nové postupy a řešení problémů a jediná kynologie by se měla zastavit ve vývoji někde v letech 70tých a 80tých?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 08:28
- Nahlásit
wikyp
Proste muj nazor je ze obrany by se psem mel delat jen ten kdo uz vi co se psem dela. Kdyz vidim tu spoustu prekticky neovladatelnych psu co se "stavi" v bezne cvicakovske kruhovce ctemer ciste do zloby tak je mi nejak smutno.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 09:47
- Nahlásit
Filip
Jen teoreticky k těm metodikám výcviku, není zvláštní, že se všechny odvětví lidské činnosti - vědy, sporty a různé profese a povolání, ... rozvíjejí stále vpřed, objevují se v nich nové postupy a řešení problémů a jediná kynologie by se měla zastavit ve vývoji někde v letech 70tých a 80tých?
Podobne je to u koni, tam "nove" metodiky pronikaji stejne tezce... Vubec bych rekla, ze u sportu, ktere se tykaji zvirat, je ta zkostnatelost o dost vetsi. Prece i u vycviku psu existuji nove metody - clicker treba - a kolik z klasickych vycvikaru je ochotno se o teto metodice treba jen dozvedet neco noveho? Takovych je strasne malo, maji prece sve metody a to staci... V podstate muzeme byt radi, ze se preslo aspon na ty balonky...
Podobne u koni, existuji metody prirozene komunikace, Parrelli, Roberts - ale jen par lidi s tim experimentuje, vetsinou se u jezdeni saha a jeste dlouho sahat bude ke klasice...
Ale to jsem OT mimo obran... Jinak taktez jsem hrdym vlastnikem publikace od Hartla ze 70.let a trebaze si veci tam psane umim prizpusobit svemu pristupu ke psum, porad mi ta knizka ma co rict...
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 13:39
- Nahlásit
Tchor
Proste muj nazor je ze obrany by se psem mel delat jen ten kdo uz vi co se psem dela.
No,to zní hezky,ale jak toho chceš docílit v paxi?
Čumendou se člověk sice mnohé pasivně naučí,ale mít psa v ruce, je pak o něčem úplně jiném.Každý jednou začínal a těžko může prvně nastoupit k obranám jako ten,kdo ví co dělá.
Dle mého u začátečníků úplně postačí,když se dostanou do patry,která je bude ochotna a schopna vést tím správným směrem.A to věru není úplně jednoduché.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 14:17
- Nahlásit
Wami
Podobne u koni, existuji metody prirozene komunikace, Parrelli, Roberts - ale jen par lidi s tim experimentuje, vetsinou se u jezdeni saha a jeste dlouho sahat bude ke klasice...
Omlouvám se za vstup mimo téma. Záleží na tom, co považuješ za klasiku u koní. Jestli to, co se předvádělo a předvádí v mnoha oddílech nebo co můžeš občas vidět na závodech, tak más určitě pravdu.
Pokud považuješ za klasiku ježdění například podle Skokového ježdění od mjr. Dobeše a postupy podle mjr. Býčka, Dobeše, Svobody nebo pana Režnára, najdeš tam skoro všechno, co Parelli seřadil a popsal. K takové klasice se já budu vracet vždycky velmi ráda.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 14:34
- Nahlásit
Essi
Asi jako ses ty setkala s vetsinou nevyhovujicich cvicaku a jsi proto presvedcena, ze cvicaky jsou nanic, tak stejne cato jsem se ja setkala s praci s konmi v duchu rekneme pakovych udidel a pod. Nicmene si nemyslim, ze by takto pracovaly vsechny jezdecke oddily. Ale dam uz pednost osobnimu kontaktu s lidmi, jejichz zpusob prace (s konmi nebo se psy) mi sedi...
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 15:45 - Změnil/a: Essi
- Nahlásit
Wami,
páku jsem musela koni dávat, protože do military patří i drezura a tam je to předepsané. Bohužel.
Chtěla jsem říct, že klasické ježdění není vůbec o donucovacích prostředcích, vyvazovačkách a páce a biči, když má jezdec a trenér mozek v hlavě. Měla jsem před mnoha a mnoha lety to štěstí být žákem jmenovaných pánů a jejich heslo znělo: on je kůň, on má právo na to, aby to měl tady (ve svalech). Od toho jsi ty člověka, abys to měl v hlavě. Když to tam nemáš, tak na to nepatříš a nelez na to. To byla jejich odpověď na používání právě takových metod, na které asi narážíš. Myslím, že tato věta má univerzální platnost i u psů.
Někteří "koňáci z leknutí" dávají koni páku a westernové sedlo a myslí si, že tak jezdí western. Mezi jezdci, kteří jezdí evropské ježdění, jsou takoví také, bohužel.
Je to všechno o citu pro zvíře a mozku v hlavě a nebýt líný ho
používat.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 15:48
- Nahlásit
páku jsem musela koni dávat, protože do military patří i drezura a tam je to předepsané.
Ze stejného důvodu se používá řetízkový stahovák u psů.
Je to všechno o citu pro zvíře a mozku v hlavě a nebýt líný ho
používat.
Naprosto přesně.To samé platí i o výcviku psů na cvičáku.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 16:01
- Nahlásit
Smečko,
někdo u psů, stejně jako u koní, používá stahovák proto že je předepsaný, někdo jako donucovací prostředek (např. téma o špatně ovladatelním knírači). Záleží na člověku.
K tomu ostatnímu - psala jsem, že oba, jezdec i trenér, musí mít ten mozek.
Omlouvám se za psaní mimo téma a přeju všem hezké vánoce.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 16:05
- Nahlásit
Smečka
Dle mého u začátečníků úplně postačí,když se dostanou do patry,která je bude ochotna a schopna vést tím správným směrem.A to věru není úplně jednoduché.
Ano neni to jednoduche, ale neni to nemozne a staci kdyz se dotycny bude snazit a driv nebo pozdeji se mu to povede. Ale predpoklada to snahu z jeho strany ne ze prijde na cvicak je tam na radu pripadne kruhovku a pak zmizi. Zaklad toho se do nejaky party dostat je mit a prokazovat dlouhodobej zajem o vycvik.
Co mi vadi na hodne cvicacich je ze pes je tam parkrat psovod jeste ani poradne nevi co chce, jak se pes drzi ale hura do kruhovky na obrany, v podstate ho donutej do ty kruhovky jit a kdyz se nekdo rozhodne obrany nedelat na hodne cvicacich na nej koukaj jako na nekoho kdo se zblaznil.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 16:15
- Nahlásit
Ze stejného důvodu se používá řetízkový stahovák u psů.
není to tak jednoznačné: zkušební řád IPO a NZŘ předepisují hladký jedniořadý řetízkový obojek,který nesmí být zapnutý na aktivním kroužku,čili nefunguje jako stahovací prvek,a dnes podle novely zákona na ochranu zvířat je definice ještě upřesněna o požadavek mechanického omezení úplného zatažení smyčky,toto omezení musí být vestavěno do obojku,i když se na stahovací funkci stejně před rozhodčím zapnout nesmí.
Zkušební řád TART se k předepsané výstroji nevyjadřuje,ponechává jí na vůli psovoda,jen určuje,že pokud pes bude mít oblečen obojek se stahovacím prvkem,musí tam být to mechanické omezení úplného zatažení smyčky.
Co se týče donucovacích pomůcek,sdílím tu představu starých koňáků,totiž:on má právo na to, aby to měl tady (ve svalech). Od toho jsi ty člověka, abys to měl v hlavě. Když to tam nemáš, tak na to nepatříš a nelez na to (spíš bych dodala neser se do toho).
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 16:52
- Nahlásit
není to tak jednoznačné: zkušební řád IPO a NZŘ předepisují hladký jedniořadý řetízkový obojek,který nesmí být zapnutý na aktivním kroužku,čili nefunguje jako stahovací prvekSali
Nepředpokládala jsem, že by snad někdo chápal jinak.
Jinak přeju klidné svátky a jdu dělat něco užitečného....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 18:36
- Nahlásit
Smečka
je to celý zavádějící,ta páka u koně skutečněš v tahu páčí,takže by se dalo očekávat že stahovák stahuje...čtou to tady převážně laici,takže jistý polopatismus je víc než na místě.
TO ALL:
krom toho já skoro pořád vídám cvičit lidi se psem na aktivním kroužku řetízáku,jak praví jakási klasická metodika založená na podmíněných a nepodmíněných podnětech hlas a drbanec....
Dnešní práce skrz drivy,kdy k tomu kontrastu na lákací pomůcku v ruce jedné používáš couračku od jakéhokoli pevně nastaveného obojku v ruce druhé je pro většinu lidí cizí...
Chápu sice že u této metodiky bývá couračka zhusta připnuta na ostnáčku,ale rozhodně se obojek nepoužívá k škrtícím dlouhodobým tahovým korekcím,jak vídám nejčastěji...
Můj ostnáček rezaví v kufru auta skoro nepoužitý od té doby,co jsem ho koupila u HST a hodila do auta s tím,že patří k výbavě....zatím jsem se v případě plného fyzického zdraví nedostala do situace,kdy by mě nestačila jednodílová couračka z 6mm v průměru kulaté šnůrky(s ortézou na urvaném kolenu jsem si ostnáčem zkusila pomoct,ale nebylo to zdaleka ono...)....a většinu toho co dělám udělám na standardním koženém obojku...je to o autoritě u psa,ne o donucovacích pomůckách...
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 21:15
- Nahlásit
Sali
je to celý zavádějící,ta páka u koně skutečněš v tahu páčí,takže by se dalo očekávat že stahovák stahuje...
Páka páčí,ale jen při jistém stupni utažení podbradního řemínku,je-li povolen, páka je prakticky nefunkční.Takže ani tady se nedá jednoznačně tvrdit,že za každé situace páka páčí.
Já sama se nikdy nedostatla s koněm to fáze výcviku,kdy bych použila páku.Tuto formu uždění by měl z mého pohledu použít jen jezdec a kůň na vysokém stupni výcviku.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 21:47
- Nahlásit
Smečka
můj největší obdiv měl jeden Polák, který jezdil olympijskou drezúrní úlohu na úplně holém koni, s rukama založenýma na prsou, jak se předvedl Bialém Boru v roce 1986 na mistrovství v military.
Ježdění na páce a s ostruhami je bohužel předepsané v drezúrních úlohách. Poznala jsem koně, který nepustil do boxu jezdce, který nesl páku a měl na botáh ostruhy.
Obcházeli jsme celkem úspěšně předpisy právě tím povoleným řetízkem (před úlohou probíhala kontrola výstroje, muselo se s tím opatrně) a tím, že páková otěž byla na velmi lehkém přilnutí. Pořád mi připadá paradoxní, že je páka vyžadována. Její použití pro dobře přiježděného koně je totiž naprosto bezúčelné.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2006 22:35 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit
Essi
Jak říkám - já páku sama aktivně nikdy nepoužívala,tudíž její účelnost opravdu nemohu posuzovat.
I když jako obhajobu jejího používání jsem často slýchala různé teorie od těch, co s ní pracovali.
Ráda bych si o m povídala,ale zde není příliš vhodná půda.
|
wikyp
Člen |
# Zasláno: 24 Pro 2006 16:13 - Změnil/a: wikyp
- Nahlásit
Filip
Nemyslím doslova zastavit. Ale v prax uvádět jen ty postupy, které se osvědčili u širší kynologické základny, nikoliv jen u jednotlivce. Asi jsem se nedostatečně/nepřesně vyjádřil.
|
wikyp
Člen |
# Zasláno: 24 Pro 2006 16:34
- Nahlásit
Tchor
Proste muj nazor je ze obrany by se psem mel delat jen ten kdo uz vi co se psem dela. Kdyz vidim tu spoustu prekticky neovladatelnych psu co se "stavi" v bezne cvicakovske kruhovce ctemer ciste do zloby tak je mi nejak smutno.
Pokud jsem tě správně pochopil. Ono to nejde posuzovat zas tak jednostranně.Každého člověka je třeba posuzovat individuálně. Když jsem si bral já prvního NO, bylo mi cca 15 let. O psech jsem nevěděl absolutně nic. Snad jen to, že má 4 nohy a ohon. Byl mu necelý rok. Ze všech stran jsem slyšel, že se o něho nebudu starat, že ho nezvládnu atd. První 2 měsíce, jsem si s ním jen pohrával, protože jsem si ho bral z útulku, byl docela bázlivý. Bývalý správce, se kterým jsme útulek zakládali, byl bývalý psovod policie. V necelých 16 letech, jsem díky jemu viděl prvně úkázky výcviku policejních psů. Díky kamarádum se povedlo, že se pes přestal bát absolutně čehokoliv a já si řekl, když jsem viděl tenkrát policejní psi, jak makají, že ten můj to zvládne taky. A zvládl to. Přestože jsme se v mém věku v naší partě kromě pachovek na všech možných terenech, poslušnosti takřka všude aj., zaměřili i na velmi razantní a tvrdé obrany, nikdy se nám nestalo, že by nám někomu z party pes někoho napadl bezdůvodně, že by někdo svého psa nezvládl apod. Pokud se jedná o mladé. Je to spíše o tom, jak je dítě vedeno doma k zodpovědnosti. Pokud si veme psa už dospělý, který se ve psech mnoho nevyzná-je to- je to vlastně více či méně to samé. Pokud je ten člověk zodpovědný a je schopen si nechat poradit od zkušenějších, není v tom myslím žádný problém.
|
wikyp
Člen |
# Zasláno: 24 Pro 2006 16:44
- Nahlásit
Sali
Můj ostnáček rezaví v kufru auta skoro nepoužitý od té doby,co jsem ho koupila...
Já si koupil ostnáč spíš jako machrovinu ve svých 15 a myslel jsem, že u zkušených zaboduju, že jsem si pořídil prostě něco. Přestože ho můj první pes nosil, nosil ho asi 3 měsíce a hroty ven. Pak jsem tak nějak zjistil, že to u těch zkušených pardálů nemá ten očekávaný efekt... od té doby leží ostnáč ve skříni s nářadím. Od té doby jsem ho neměl v ruce.
|
Filip
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2006 00:48
- Nahlásit
wikyp
Nezbývá než souhlasit.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2006 10:31
- Nahlásit
wikypLíbí se mi názor velitele psovodů MP Praha, který říká: Není vždy nutné vymýšlet něco nového. To už za nás udělali na slovo vzatí odborníci. Většinou postačí dodržovat již osvědčené postupy
na jednu stranu máš pravdu,ale chce to pružně a pravidelně sledovat všechny současné trendy,jejich výsledkové výstupy a pak hodnotit jejich praktickou aplikovatelnost na naše požadavky,
a být neustále odborně in,nezatuhnout fakt někde v těch 80.letech...
Je mi jasné,že základ všech metodik vedoucích k viditelným výsledkům je v kontrastní metodice z těch 60 -80.let...ale je na to nabalená celá moderní nadstavba vedoucí přes stimulaci drajvů k splavnější komunikaci se psem a k akčnějšímu projevu...
Základem kvalitní přípravy psa k sportovně-praktickému výcviku,což je myslím to co máš na mysli díky citaci autorů,je dobrá znalost etologie a psychlogie psa,kerá se od těch dob citovaných autorů o hodně posunula....no a na tuto znalost stačí citlivě nasadit ty osvědčené postupy....
|