Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Hlídač jak hrom
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Zpráva
Garfield
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 17:04
- Nahlásit

Smečka
Já nikde nenapsala, že o ně stojím. Chtěla jsi angažovat pošťačku do figurantského kurzu a mě napadla spásná myšlenka, proč čekat na pošťačku až zfigurantní, když jsi tu Ty a stačí abys přijela, po tmě v noční chatce lehce zafigurovala ve skafandru a pomohla mi tak s dovršením mého účelného díla zkázy, aneb příště né na ruku, ale na krk...

Jestli to zní, jakože hodlám spojit Tebe a krk, tak samozřejmě ne, ale hodlám mít super esprit drivového zabijáka a dokud půjde jen po ruce, tak se můj cíl nesplní. A k té krkavici je třeba zkušených supervizorů.

Smečka
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 17:06
- Nahlásit

Garfield
Už nepij.

Garfield
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 17:23
- Nahlásit

Smečka
Tak se tak hloupě neptej.
Důvody proč se chtít setkat s někým z netu, s kým si píšu a mám o něm nějaký obrázek a ráda bych svou představu srovnala s realitou jsou dva. Pro a proti. Obou je stejně. Co na to mám říct jinýho.

Smečka
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 17:26
- Nahlásit

Garfield
Nemyslím,že bych se stavěla do pozice člověka s patentem na psy.Ve svém životě jsem měla celkem 9 psů,většinou NO,jedna doga(těch co byli skutečně moji),půlka z nich nalezenci .Čévéčka jsou hodně složité osobnosti a to i ti,kteří se na první pohled mohou jevit bezproblémoví.Kdo si myslí,že rozumí psům,nechť si pořídí čévéčko,návrat nohama na pevnou zem je celkem rychlý.S každým svým psem udělám nějakou chybu, ale interval chyba - její rozeznání, se doufám zkracuje.
Kdybych bylo v mých silách Gafovi pomoct,rozhodně ne takovou kravinou.

Smečka
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 17:28
- Nahlásit

Garfield
Tak se tak hloupě neptej.
Tak nevymýšlej takové voloviny.

Smečka
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 21:02
- Nahlásit

Zase jsem něco přehlédla.
Se svou vyřídilkou.Garfield
Jo,jo v reálu asi tak jedna holá věta,co půl hodiny.

Garfield
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 21:03
- Nahlásit

Smečka
Hmmm, tak zkus něco lepšího k sežrání.

Smečka
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 21:08
- Nahlásit

Garfield
Tak půl věty,ať nežeru.

Garfield
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 21:09
- Nahlásit

Smečka
, tak první věc, kterou máme společnou.

Smečka
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 21:12
- Nahlásit

Garfield
Druhá.První je Aljaška.Je to totiž můj nápad

Garfield
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 21:15
- Nahlásit

Smečka
Jo a tam bylo něco o házení nepodstatných věcí za hlavu. Jaxi nemám schopnost rozlišovat ty opravdu nepodstatné od lehce nepodstatných a tak volím útěk směr Aljaška. Je to jistější.

Smečka
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 21:24
- Nahlásit

Garfield
Ono to spíš příjde s věkem...
Zadní vrátka směr Aljaška je dobré nechat si pootevřené v každém věku...dle mého.

wikyp
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2006 21:00 - Změnil/a: wikyp
- Nahlásit

Meta
Ti psi se dostali do situace, na kterou nebyli připraveni, kterou neznali. V takových situacích, na které nejsou připraveni obstojí jen opravdu sebejistí jedinci s maximálně pevnou a odolnou nervovou soustavou.
Vaše instruktory na cvičáku bych chytil za prdel a hodil bych je nejlépe mezi zdivočelé hyeny. Musí si přeci uvědomit, že ti psi , na praktické situace nejsou připravení
Rovněž psovodi by si měli uvědomit, na jaké úrovni jejich pes je )-:

Meta
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 08:50
- Nahlásit

Musím přiznat, že jsem z toho jelen...Když to tak shrnu, tak většina zkušených psovodů situaci odsoudila. Zřejmě vědí, o čem mluví, rukama jim prošlo vícero psů. Jenže není to zas tak dávno, co se zrovna na tomto fóru diskutovalo o simulacích přepadení a zkušenost s tím měl skoro každý? Takže jak napsala wami - "klasika". Mám tedy následující dotazy:
1. Snad každý, kdo si pořídí psa k hlídání, má takový ten zvědavý hlásek, který našeptává, co ten můj pes? Ubránil by mě?...Nakonec si to beztak zkusí. Není lepší, když to teda zkusí pod odborným dohledem?
2. Pokud jedno leknutí psa odrovná na celý život, pak ale vážně nevím, o čem obrana je. Leknout se pes může kdykoliv a kdekoliv. Pokud by na něm každé leknutí mělo zanechat psychické následky, pak už v takových pěti letech by z něj byla naprostá troska. Pes se na obranu těší jako na bezvadnou hru. Když se hra jednou pokazí, už ho nikdy bavit nebude? Když mi se mi při hře omylem nechtěně zakousl s prominutím do zadku, jak minul peška, taky jsem hru ukončila. Zkazila jsem psa už tehdy? Jednou mi dokonce hostující debil-figurant vzal psa při kruhovce bičem přes tlapku. Toho jsem spíš měla zabít, ne?
3. Vsadím se, že kdyby se mi nyní stala podobná situace v reálu, pes by místo útěkové tendence začal aspoň štěkat, protože už podobnou situaci zažil a zjistil, že pro něj není nebezpečná. Pak ovšem nácvik splnil účel, ne?
4. Jak připravit psa na praktickou situaci bez nácviku? Nebo konkrétněji - jak rozfázovat přepadení...
Přece jen, v našem poklidném městečku za poslední rok došlo k třema znásilněním, takže to není zas tak nereálná situace.

wami
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 08:54
- Nahlásit

Meta
ehm, ja jenom k te klasice...
ne, ze bych to nekdy zkousela (mozna bych ale do toho sla, nevim, zalezelo by na situaci), nicmene podobnych historek z ruznych cvicaku mam mraky, a vetsinou to fakt dopadlo tak, ze "sportaci" nic a zakousli se akorat jindy flegmaticti nekousaci milacci...
(BTW jeden z nejlepe popsanych pripadu je v knizce Klub Tynk... )

Ke zbytku se nevyjadruju, neb se necitim nijak fundovane, ovsem bude-li ti to utechou, ja bych to taky nijak tragicky nevidela...

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 09:21
- Nahlásit

Garfield
Jestli to zní, jakože hodlám spojit Tebe a krk, tak samozřejmě ne, ale hodlám mít super esprit drivového zabijáka a dokud půjde jen po ruce, tak se můj cíl nesplní.
Lásko, možná bychom se měli spojit...myslím v našem snažení, já mám totiž v plánu vyšlechtit DALINY zabíjející ...budou to vlastně BOM specializující se na dávní důchodců, v čehož důsledku nám mladým perspektivním zde zůstane více kyslíku.
Jdeš do toho?

Garfield
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 09:23
- Nahlásit

Trotelchen
S Tebou do čehokoliv, lásko.

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 09:24
- Nahlásit

Garfield
Děkuji a koupíš chovný materiál?

Fifi
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 09:32
- Nahlásit

Meta
Snad každý, kdo si pořídí psa k hlídání, má takový ten zvědavý hlásek, který našeptává, co ten můj pes? Ubránil by mě?...Nakonec si to beztak zkusí.
Mozna zkusi. Mozna ne. Kdyz o tom tak dumam, tak jsem to vlastne takhle "z fleku" prubnula jen u dospelyho psa, ktery byl sebevedomy, mel to v hlave srovnany, mel svoje odkousano v ryze sportovnim duchu... Nevyskocil na nas teda ale cert a pes nebyl v kosiku.. Domluva s figurantem znela - pri beznem nocnim venceni, se kus pred nami vymotal z krovi "opilec", mel manzetu schovanou pod kabatem, kabat potrisnen vydatne rumem.. Imitoval typicky opilecky chovani, pes byl ve strehu.. Kdyz na me bubak zautocil, pes, sportak telem i dusi, bez vahani sel do nej, ac nevidel rukav.. Tomu bych rikala nacvik prakticke situace..
Ne, ze se nezraly zvire vytahne na "stezku odvahy" , narve se do kosiku (ze kteryho uz samo o sobe melo ocividne depku), a pak na nej vyskoci ze krovi nekdo v masce certa... To mi opravdu neprijde vhodny..
Mozna to neni pro tvyho psa zadna tragedie, treba ho to absolutne neovlivni pri obranach.. Vsadím se, že kdyby se mi nyní stala podobná situace v reálu, pes by místo útěkové tendence začal aspoň štěkat, protože už podobnou situaci zažil a zjistil, že pro něj není nebezpečná. Pak ovšem nácvik splnil účel, ne? Pokud toto byl tvuj cil, pak asi ten "nacvik" ucel splnil...

Garfield
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 09:40
- Nahlásit

Trotelchen

A můj hafííí Ti nestačí?

mac1
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 10:23
- Nahlásit

Fifi
vím přesně jak by reagovali na čerta moji psi , pochopitelně by se v první chíli lekli a uskočili, pak by postřehli, že se chechtám, starší by znechuceně odfrknul a šel si čuchat a mlaďoch by šel zvědavě očichat čerta , jestli nemá něco k snědku ......ad opilci, můj starší pes - mírumilovný kliďas, který vrčící psi přehlíží, lidí si nevšímá ....lovecký, takže žádné obrany , v noci opilec proti nám, pes nevzrušeně čichající, opilec zatoužil mě obejmout , pes okamžitě na zádech opilce - roztrhl mu jen bundu -, opilec rychle ode mě odskočil a ztrnule zůstal stát , pes na něj významně pohlédnul a šel si klidně čuchat

mac1
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 10:24
- Nahlásit

mac1
ááááááá, vrčící psi , hrůůůza ....vrčící psy ( červenám se)

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 10:35 - Změnil/a: Trotelchen
- Nahlásit

Garfield
Trotelchen
A můj hafííí Ti nestačí?

Hele, nenič marketing...vod začátku jsem psal, že to budou BOM, jasně, že tam trochu té famózní krve přilejeme, ale na veřejnost to jít nesmí!!!! Tóóžžž!!!!

Jo a uvědom si, že nyní je to už jinak....

skončilo
TI NESTAČÍ
a začalo
NÁM NESTAČÍ

moll
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 11:01
- Nahlásit

už jsem někde na druhé stránce této diskuse psala svůj názor:

"tak nějak přermýšlím, proč by zážitek se strašidlem měl psa pokazit...pes určitě nemá pojem o "strašidle", jen se dostal do situace, v níž se nenadále někdo před ním objevil... a podle své povahy buď zahlásí nepřítele a případně půjde do aktivní obrany (podle mě málokterý) nebo bude zvědavý o co jde a nebo se bude snažit raději zmizet....spíš mi to přijde jako test povahy psa ..."

te´d ho jen opakuju - snad se dočkám nějaké odpovědi. fakt mi vrtá hlavou, proč by měl být pes po popisovaném setkání odrovnán psychicky do konce života.....

Fifi
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 11:16
- Nahlásit

moll
Ja nikdy netvrdila, ze by to psa melo dozivotne odrovnat.. Ja psala hned na prvni strance, ze bych to s diky odmitnula. Mne jen podobna stezka odvahy nepasuje do aktivit rozpracovanyho mladyho zvirete, sportovne vedenyho.. Tot muj uhel pohledu.

Filip
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 12:03 - Změnil/a: Filip
- Nahlásit

moll a meta
Pes sice nemá pojem o strašidle, ale má takovou vlastnost, že si pamatuje situace, které zažil a má sklon v podobných situacích opakovat svoje chování. Čím více je pro psa situace nová a výrazná (čím více ho zasáhne), nebo čím vícekrát se opakuje, tím déle si jí nese dál svým životem... typické příklady situací, které často stačí udělat jen 1x, jsou hození psa do vody, výstřel v bezprostřední blízkosti psa, napadení štěněte jiným psem atd. Mládí psa a nezkušenost s daným druhem situace podobnou "zkušenost na celý život" ještě prohlubuje.
Najdou se tedy lidé (a není jich zase úplně málo i když mezi vlastníky psů je to asi menšina), kteří se s mladým a nezkušeným psem snaží podobným situacím vyhnout (tj. neházejí ho do vody, nechodí s ním na Silvestra na Václavák, a nechodí s ním v košíku na stezku odvahy) a požadovanou reakci psa pomalu, ale jistě učí v simulovaných situacích, které mohou co nejvíce sami řídit a s dodržením pravidla od jednoduššího, ke složitějšímu.
V případě přípravy spolehlivého obranáře, začnou od základů nácviku obrany - kousání na kůži, peška... klín, přes kousání na rukáv až po seznámení s ringem, kousání na ringo a kousání na manžetu a někde v posledních fázích se učí i bojovat s košíkem. Celá tahle sranda je většinou na dost dlouho dobu a pes během toho dospěje a hlavně si postupně zvyšuje sebevědomí - nejdříve "bojuje s hadrem" a nakonec si "uloví člověka". Důležité je, že pes vždy vítězí a naopak prohru nepozná. Pochopitelně nikdo není dokonalý a tak se občas stane, že pes pustí rukáv, figurant na něj moc zatlačí, nebo mu omylem šlápne na nohu atd., ale to vše je nechtěné, omylem a nikdo z toho nemá radost.

Snad je z toho jasné, proč se tu objevily negativní reakce na danou "metodu s překvapením" a proč je pro tyto lidi: nasadit mladému psu (který zatím kousal jen na ty nejjednodušší pomůcky) košík (tím přijde o svoji jedinou zbraň a i o kus svého sebevědomí) a s nezkušeným psovodem ho poslat do lesa, kde na něj vyskočí figurant s maskou, svůj herecký výkon nepřizpůsobí chování psa a psa vyděsí tak, že chce pes vzít roha, metoda poněkud těžko stravitelná.

Pochopitelně můžete si věřit čemu chcete i tomu, že to celé bylo ve prospěch psa, že to nemá na psychiku psa žádný vliv, že si situaci nebude pamatovat a svoji reakci při opravdovém přepadení nezopakuje, či dokonce, že ho toto vyhnání posunulo vpřed a jeho obranářské vlastnosti pozvedlo.

moll
Ano, byl to test povahy, takový test, na který se většina lidí snaží jít až psem o kterém se domnívají, že daný test ustojí a zvládne ho. (Jak by test dopadl, pokud by na něj šel nezkušený mladý pes si dokážou domyslet, aniž by to museli zkoušet v reálu.) Proto většinou se psem danou věc trénují a rozvíjejí tak žádoucí chování a návyky... třeba právě proto chodí na cvičák. "Testovat" na cvičáku mladé nevyzrálé psy, jestli náhodou neustojí přepad s košíkem na tlamě, je podobné jako dát prvňáčkům 1.září diktát a svázat jim před tím ručičky

Tolik k danému tématu a dál se tu může rozvítet téma slečny, která spěje k tomu, že se díky svému nezvládnutému psu stane další hvězdou televizních novin.

Fifi
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 14:12
- Nahlásit

Filip
Pekne napsano.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 14:22
- Nahlásit

Filip
pěkně napsáno ... třeba někdo pochopí, proč tu ve foru byly ty negativní reakce.

Meta
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 14:44
- Nahlásit

WhiteWolf
Snaha by tu byla.
Panebože, proč jsem jen nezůstala u pudla...měla bych poklidný život...

moll
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2006 15:40
- Nahlásit

Filip
dík za osvětlení problému - nechodím se svými psy trénovat obrany, tak se ráda dozvím info z tohoto oboru. dovedu si představit,jak by reagovali mí psi - jeden by prošel pouze se zbystřenou pozorností, protož co kdyby bylo potřeba zasáhnout, druhý by zdrhl jen co by se rozhrnulo křoví a dalšího bych musela pořádně držet, aby se nedostal k narušiteli moooc blízko. máte pravdu, že každý musí pořádně znát své psy a podle toho jim nastavovat situace.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání