| Autor |
Zpráva |
Walda
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 14:56
- Nahlásit
Terri
Tož to učení zvlášť - jako dát v řadě předměty a u každého říct lehni? Moc nerozumím, vždyť on si k nim nečuchne...?
Čuchne. Musíš ho mít na postroji na vodítku, a chvíli ho k předmětu nepustit a ukazovat na předmět (ze začátku) z malý vzdálenosti. Garantuju, že si čuchne a bude zvědavej i na ten pamlsek pod předmětem (taky ze začátku).
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 14:57
- Nahlásit
wami
Jsi rychlejší.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 15:03
- Nahlásit
Tož to učení zvlášť - jako dát v řadě předměty a u každého říct lehni? Moc nerozumím, vždyť on si k nim nečuchne...?
Čuchne.
Fakt, časem se to naučí...
Mě teď už poslední dobou celkem potěšilo, že pesan jde po stopě a když na stopě leží něco, co není "náš" předmět, čuchne k tomu a jde dál.... dřív se mi snažil zalehnout všechno, co našel, jednou mi v poli zalehnul cihlu, která byla dokonce kousek vedle stopy
|
Erynka
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 15:07
- Nahlásit
Já to myslela tak ,že pes když jde před tebou třeba na vzdálenost těch deset metrů tak když ti předmět přechází tak ani nevíš kdy přesně,ale když je pod předmětem pamlsek tak už i na větší vzdálenost poznáš že je u předmětu a můžeš za včasu cuknout vodítkem.Ono by potom nešlo ani cvičit protože při nácviku je pes taky naučenej po každým cviku dostat pamlsek nebo očekávat balonek a zkoušek to máš na ostro.Prostě potom už stačilo dát pod jeden předmět pamlsek,a druhej předmět jen potřít buřtem a tak to střídat.Jinak nevím jestli učit zalehávat psa na povel předměty je to nejlepší.Je to dobrý to rovnou spojovat s tou stopou aby ti potom při (zkouškách)třeba při chuzi u nohy nezalehl špunt od minerálky.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 15:08 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Mel
Walda
wami
Díky Tak když trojtě potuplované, tak vám budu věřit
A vyzkouším... Ale jak píše E. - jak si to může pak spojit se stopou a jiným předmětem?
Já mám totiž problém, který na to asi navazuje - když mu dám kdekoliv pamlsek, tak on jak ho sežere, tak pak jakoby chvíli nečuchá a spíš jde po paměti - prostě dva metry jde jak beran dopředu. Problém když dám pamls před lom...
A u předmětu je to totéž, vyšlu ho dál, a on jak ychtilek vyrazí...
Jinak kupodivu stopu na ZPU1 udělal dobře - u předmětů sám zaleh (jsem drobounce pomohla ) a lom si akorát ověřoval a dočuchal.... Tož nevím, a to přitom byla první stopa bez pamlsků - a byla lepší než ty tréninkové....
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 15:13
- Nahlásit
Erynka
můžeš za včasu cuknout vodítkem
no, a to je taky nahouby, pak se stopovacka zadrhne ve vysoke trave a pes automaticky lehne...
Prostě potom už stačilo dát pod jeden předmět pamlsek,a druhej předmět jen potřít buřtem a tak to střídat.
Prave ze nestaci... A blby je, kdyz ti to pes ukaze az na zkousce...
Je to dobrý to rovnou spojovat s tou stopou aby ti potom při (zkouškách)třeba při chuzi u nohy nezalehl špunt od minerálky.
chuze u nohy je prece uplne jina situace... Pes vi, kdy je na poslusnosti, a kdy na stope... To, ze ucim predmety zvlast, jeste neznamena, ze ho to ucim na place pri poslusnostech - ani si to neumim predstavit, stopa je prece i atmosfera, stopovacka, postroj nebo provliknuti pod nohou, tim vsim psu dopredu umoznujes se pripravit na to, co bude...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 15:19
- Nahlásit
Terri
Problém když dám pamls před lom...
Pamls dávej kus za lom. Lom projde a pamls ho ujistí v tom, že jde dobře.
wami
Souhlas.
|
Erynka
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 15:31
- Nahlásit
wami
Zadrhnutí vodítka ve vysoké trávě je úplně jiný cuknutí než když máš vodítko v ruce a přicukneš s ním.To by za chvilku mohlo vadit že si na vodítko sedla moucha.To druhý (že ti to pes ukáže až na zkoušce)to nevím co tím myslíš.Tím že jednou pamlsek je a jednou není si pes lépe zvykne na to že ten pamlsek tam není samozřejmostí.
Samozřejmě že pes ví kdy je poslušnost a kdy stopa ale tady se psalo to učit psa jako samostatný cvik mimo stopu.Podle mě je to teda lepší dávat na stopu a dávat tam těch předmětů několik.Každý má prostě jiný metody a jinak chápající psy.Při mém štěstí by mi při vysílačce zalehl rozhodčího.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 15:32
- Nahlásit
Erynka
ty vodíš psa na stopě na 10 metrů, když není spolehlivej? Já teda pouštim max. na těch pět (někdy třeba i sedm) metrů, ale víc ne, takže můžu reagovat, navíc místo, kam dáváš předmět by sis měla pamatovat a ne se spoléhat na psa (teda to mluvim v obecný rovině, páč je si taky pamatuju občas houby).
Terri
to mě dělá pes taky... po označení předmětu a vyslání znovu na stopu vystartuje jako magor. Na to mi bylo doporučeno ho nepustit a pomalu "odručkovat" na stopovačce... taky mu sem tam šoupnu kus za předmět pamlsek, to ho zbrzdí.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 15:33
- Nahlásit
Při mém štěstí by mi při vysílačce zalehl rozhodčího.
Walda
Pamls dávej kus za lom. Lom projde a pamls ho ujistí v tom, že jde dobře
je fakt, že před lom (cca 2 m) jsem si ho dávala, abych věděla přesně, že tam je...
Add za lom - a nebude víc revírovat? Když jsem to zkoušela, šupnul mi místo lomu těžce zkratkou...
Ale je fakt, že je to logičtější...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 15:36
- Nahlásit
Mel
Mně to dělá i po pamlsku, čili kdybych mu dala za předmět pamls, tak ho nenajde, nesežere nebo sežere a další 2 metry v pytli...
Add odručkování, taky to tak dělám..ale on je hnusný bojkotář aneb "cítím tah, no tak nebudu čuchat"
Je jakoby nezávislý, chce dělat sám - vlastně tu zkouškovou stopu mi vysekl asi relativně dobře, protože jsem byla 10 m za ním a vlála jeho klusáckým tempem... Až na to, že na lomu začne panikařit a dělat kolečka, pokud ho nezastavím...
|
Erynka
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 15:36
- Nahlásit
Mel
Zastřelte mě!!!!!Já myslela těch deset metrů jako příklad.Jinak samozřejmě nespolehlivého psa povedu na kratší vzdálenost ale ve špatném terénu je na krátkou vzdálenost a ještě v trávě předmět špatně vidět.A vůbec když je tam ten pamlsek tak se uněj zastaví a nestihne mi ho tak rychle přejít.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 15:46
- Nahlásit
Terri
on je hnusný bojkotář aneb "cítím tah, no tak nebudu čuchat"
tak to máš blbý, já mám psa, kterej zase "cítím tah, tak to musím víc zabrat", takže jsem zjistila, že čím míň ho brzdím, tím jde pomalejí a lépe. Ale holt po tom předmětu mi nezbejvá nic jiného, než ho "dusit". Já mám teď krapet starost se stopou na té IPO-V zkoušce, páč už dělám hodinovky a když jsem zkoušela jít hned, pes pomalu cválal... takže už to vidím, jak na zkoušce se pes vepředu dusí, zatímco já orám pole patama
Erynka
já to nemyslela zle, jen píšu svoje vlastní zkušenosti... ono, když to tady člověk čte, tak pak teprve vidí, že každý pes je naprosto jiný a u stop to platí stonásob.
Mě prostě přijde lepší, když odměnu za nalezení předmětu dostane pesan až ode mě, protože si (ten můj) ochotněji lehne a vyčkává... zatímco když to má pod předmětem, tak to nejdřív sežere a lehnout se mu už nechce... on je takovej chudáček - co by se mi válel v bahně na poli, takže tu dobrotu má vlastně za to, že byl ochotnej si ušpinit bříško
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 15:51
- Nahlásit
Erynka
ono to s tim zadrhnutim je vlastni trpka zkusenost...
kazdy pes je jiny, ja jen, ze me ty nejjednodussi obecne doporucovane metody v leccems zivot zkomplikovaly, tak uz jsem na to opatrnejsi...
|
Erynka
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 15:53
- Nahlásit
Mel
Já to ani tak nebrala.Prostě co pes to perla?
|
ira
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 16:21
- Nahlásit
Když mám problém s označováním předmětů , tak si hlavně musím pamatovat , kde jsou na stopě uloženy . Pak chodím psovi za ocasem a kontroluji jeho sledování stopy a reakce na předměty. V tom okamžiku kdy narazí na předmět spolu s povelem lehni ho rukou přitlačím k zemi. nechám chvíli psa ležet s předmětem mezi tlapkami a náležitě chválím. ( pes musí pochopit , že právě ten předmět je na stopě to nejdůležitější) Nakonec se psem vyměním předmět za pamlsek . Pes stále leží a já zvedám předmět nad hlavu. ( na zkoušce tak musíte předmět ukázat rozhodčímu )
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 16:40
- Nahlásit
Terri
šupnul mi místo lomu těžce zkratkou...
Nepoužívej tak aromatický pamlsky. Stopa musí vonět víc než pamlsek, pak to celý má smysl.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 18:13
- Nahlásit
Walda
už jsem salám vyměnila za syrové kuřecí krky... (a salám dávám za předměty).
A podle Tebe - mám ho na lomu spíš přidržet a nepustit dokud nepůjde správným směrem a nebo nechat dohledat? (protože to začne dělat ty kola..., když ho ale přidržím, tak se snaží jít furt dopředu a nečuchá)
PS: jinak vím, že je to teoretická diskuse alá psa chce vidět, ale je fakt, že mi zdejší nápady mnohdy pomohly, nakoply...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 18:24
- Nahlásit
Terri
No podle mě: před lomem mu zkus povolit. Pokud jde opravdu po stopě, tak musí východisko najít. Pokud se vydá z nějakého důvodu jiným směrem, zůstaň stát, on stopovačku napne a bude muset pokračovat v jejím dosahu - východisko zase musí najít. Teprv pak se zase rozejdi.
Já používám na stopu sušený játra.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 18:28
- Nahlásit
Walda
Povolení před lomem zkusím. Jinak většinou se zastavím, napnu a on se napruží a zmatkuje - hledá v kruhu a má i tendenci jít zpět ke mně - jakoby panikařil, chaosil - ale většinou si to dohledal! Akorát že zbytečně prostě "běhal"....a pak se napojil na stopu třeba 3 m za lomem (což byl dosah stopovačky).
Druhá rada pro mně byla nepustit ho za lom, aby mohl jít doprava nebo doleva, ale ne tam nebo zpět. Tak teď zkouším to...
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 18:29
- Nahlásit
walda
omlouvam se za OT
ted jsem prisla se Sandy...nevim jestli to je pocasim, ze je unavena..odmita si lehnout... nasilim ji donutim...ale sama se nehne..
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 18:38
- Nahlásit
nika00
Ber to takhle: i psi mají svý nálady. Zítra si zas lehne. Rozhodně nic nelámej násilím, za to to nestojí, jeďte si po svý koleji.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 21:14
- Nahlásit
Pokud děláte stopy na žrádlo(v průběhu stopy),tak jak připravíte psa těsně před zkouškou?Začnete pamlsky odbourávat nebo stále na pamlsky a zkouška nějak dopadne bez nich?
Terri:ty jsi teda šla na stopu i když stále chodil na žrádlo?Neměl krizi,že nechtěl jít dál?Ptám se proto,že dnes jsme měli moc hezkou stopičku,občas dobrota.Teď ale přemýšlím jak dál abychom to dotáhli na zkoušku.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 21:22
- Nahlásit
evina
No Zorrajz totiž není žrádlista, já naopak dávám pamlsky jen na dvě tři kupky na celé stopě (kromě lomu), protože on je ani nechtěl žrát a přecházel je jen aby moh jít dál...
Takže s tímto aspoň problém nemám , a nebála jsem se, že by mi ji neodešel.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 21:29
- Nahlásit
evina
já dělala normálně na žrádlo a na zkoušce nic neměl, chudinka můj malinkej
I když to byla jen stopa na ZPU2, takže kraťoučká. Ale zkoušela jsem i před tou zkouškou, co udělá, když na stopě nic nebude - došel...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 21:36
- Nahlásit
Mel:takhle to mám v plánu já...že zkusím zhruba měsíc před zkouškou jak moc ho to rozhodí když tam nic nebude a pak zase pojedeme s dobrotama jako vždy.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2007 21:38 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
evina
Mel
Bobek se spíš divil, jaktože nic nesypu za předměty a ani na konci níííc...
Tak jsem ho pak, jak jsme se odhlásili rychle vybalonkovala a vybuřtovala
|