| Autor |
Zpráva |
slony
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 16:46 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
wami
cuknuti u povelu lehni u predmetu a pak docela dlouho zalehaval...
jo, to poznam ...
balisek vytahuju ritualne z kapsy
jj, uz som to dopisal o prispevok vyssie ... a ten Rama kelimek mal deklik samozrejme a bol pod poslednym predmetom, takze som prisiel , psa vychvalil , predmet zdvihol na ukazanie "rozhodcovi" ... a pes lezal a slital a dobijal sa do Ramy
a ktere mi chybi...
chytrymu napovez - hladke useky ti pes chodi na prevesenej alebo napnutej stopovacke ?
K tomu vycukaniu - ako som pisal, moj to obcas potrebuje ako prasa drbani ... ale mam pocit ze zrele psi, co uz maju daco odcuchane toho znesu viac , nakoniec - stopa je tiez praca, ked ho cuknes na poslusnosti je to OK ? aj na stope podla mna, specifikom stopy je to, ze psa ucis niecomu v oblasti kde on jasne vyhrava
|
evina
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 16:55
- Nahlásit
Mel okud Ti na zkoušce pes přejde lom o více jak 10metrů,tak tě rozhodčí odpíská Korigovat tam psa až tak moc nemůžeš protože když psa budeš držet,tak Ti rozhodčí dá pokyn abys ho pustila.Ale je to samozřejmě vlastní stopa,takže nenápadně psovi pomoct můžeš...(zpomalení tempa před lomem,před předmětem atd.)
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 17:04
- Nahlásit
slony
a pes lezal a slital a dobijal sa do Ramy
pekny,u nas by byla zivotnost Rama kelimku cca 1 vterinu a pochybuju, ze by pes u toho vydrzel lezet... Ten smradlisek, co si ho musi pozvejkat, nez tam dojdu, nebo onufavani predmetu, jestli tam fakt nic neni, nez tam dojdu, nam zatim taky funguje...
chytrymu napovez
Ja bych potrebovala kopat do zadnice zeleznou botou...
hladke useky ti pes chodi na prevesenej alebo napnutej stopovacke ?
lehce napnuta, resp. natazena stopovacka bez prilisneho napeti. (Vetsinou, obcas teda taky napnuta neuveritelne a obcas jeste porad musim podrzet 10 cm za postrojem... )
ked ho cuknes na poslusnosti je to OK ?
ani na poslusnosti zatim moc necukam, pokud to pujde, davam prednost jeho dobrovolne koncentraci, pri ktere nam jde i presna prace... Do nej nemuzu jit natvrdo, protoze jednak je heeerecka a zacne prehravat, druhak si me pak usmiruje, ale stejne se nesoustredi na to, co ma delat. Takze korekce spise hlasove, nez cukaci. A protoze na stope by v tomhle mel byt clovek jeste opatrnejsi, tak tam k fyzicnu v podstate sahnout nemuzu...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 21:06
- Nahlásit
Slony
Tý jo, tak to tu čtu jedním dechem
My jsme také stopařští problémisti. Ale chodíme rádi. Konečně jsem se dostala k tomu, že pes opravdu čuchá a nedělá ze mně letadlo. I tak mám dvě stopovačky (pravá a levá ruka), stále táhne (ale už ne jak magor). A krapet se soustředí.
Stopy dělám na maso (žaludky, krky, srdce, kousky...), protože je nežravec. Na stopy se těší.
Teď už začínám na konci nechávat Ramu krabičku. Místo lomů dělám oblouky.
A pravák, levák - to je dobrá myšlenka! Zdá se mi, že mu víc jdou ty doprava. Ale lokty má víc otlačené na levo a levý chodník je ten lepší..
ALe to bude asi chůzí u nohy na levé straně, ne? Zvyk...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 21:58
- Nahlásit
krabičku ramy?Není snad bílá?To dáváte tu křiklavě bílou krabičku na stopu?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 22:48
- Nahlásit
slony
Souhlasím s Terri. Tvoje poznámky jsou super.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 02:28
- Nahlásit
walda
dakujem .. daco vlastne zistenia, daco rozum od par skusenych panov co poradili a daco len prelozene do zrozumitelnejsia z toho co napisali Eis, Skuhrovsky, Dubovy, Eichler
evina
dáváte tu křiklavě bílou krabičku na stopu
a preco nie ? jednak by pes musel byt jastrab aby to na 600krokovej stope mercil, jednak aj ked ide stopu na betone tak koncim dakde, kde sa krabka da skryt aby ju na konci nevidel (prihrabnut travou, ulozit do dakej jamky, za kricek a pod) ... a pes cuchaci ma nos dolu
Terri
pravak/lavak ma najlepsi dopad ked zacinas ucit psa lomy, ale na spresnenie pomaha tiez ... Pes mi na zaciatku tahal ako blbec, takze obvykle prebehol predmet aj lom v snahe dohladat zradlo Slusne mi ho spomalili pamlsky - pred stopou hladovka, na stope pamlskovany kazdy krok, stopovacka na kratko (1-2 metre) a usmernovat aby vsetky vydzobal a samotna stopa starsia ako obvykle chodi (ak vie pes uz co i len trochu cuchat, tak starsia stopa ho vacsinou spomali sama o sebe)
wami
pochybuju, ze by pes u toho vydrzel lezet
no .. mal by trening vydrze v lahu, na stope blizsie k psovi (kratsia stopovacka - samostatnu pracu na plnej stopovacke som zacal az ked spolahlivo lezal) , pomocny povel Lez .. da sa kadeco vymysliet nufakom do krabky buchat moze, do papule nee, to nasledoval sprdunk , kym to pochopi ze musi pockat sa da pomoct zavaracou gunickou cez krabku
bych potrebovala kopat do zadnice zeleznou botou
.. no tak skus analyzovat toto - pisala si ze zastanes pred lomom tak, aby sa po prejdeni lomu zarazil o napnutu stopovacku. To je vychodisko c. 1 ... A pes ti chodi na napnutej stopovacke (viac menej). To je vychodisko c. 2 ... A potrebujes dosiahnut aby mu cvaklo v bedni (a to bez cuknutia voditkom, sme v treningu a nechceme ucit na kocirovanie) , ze nieco nie je v poriadku (presiel lom). Takze ... ? A u psa, ktoreho akakolvek tvrdsia korekcia rozhodi, to co mam na mysli moze fungovat este lepsie hadaj hadalko ...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 09:25 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
slony
prelozene do zrozumitelnejsia z toho co napisali Eis, Skuhrovsky, Dubovy, Eichler
A v tom je právě ten hřebík na hlavičku
Hladovka mi bohužel nepomohla, pes šel do nervů a nečuchal vůbec a jen hubnul.
Udělala jsem opak, normálně ho nakrmila, řádně vyběhala (ale ne zas do únavy) a najednou to šlo, pes byl spokojený a dělal to s radostí.
Ztížila jsem stopu - časem, někdy i terénem, udělala tak 150m a oblouky. A tak se začal zpomalovat. Pamlsky - k nim čuchne a ne vždy sežere, takže ty ho nezpomalily. Oblouky ho naučily, že stopa nevede rovně a musí se snažit víc. Ostrý oblouk (skorolom) ale zatím nezvládá. Taky teda zastavím a nenechám jít dál, a pokud neví co, tak ho navádím rukou.
Na konci krabka zakrytá trávou, pes i ví, že je konec.
ALe pořád docela táhne, až se naučí zalehávat sám na konci, tak mu asi teprv dám víc předmětů. (Nebo opačně? Hodně předmětů a tak se naučí je zalehávat hned?)
Začala jsem si taky stopy kreslit (krom toho, že si pak vše zapisuju), abych si to líp pamatovala - kámen úrazu byl totiž kolikrát i ve mně (s pamatovákem).
Pes je dost bojkotář, jakmile jdu na něm jakýmkoliv tlakem, tak se vzepře. Ale zas nevadí, když do něj drbnu (hlasem i škubem, nebo když ho chválím).
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 09:37
- Nahlásit
Terri
Začala jsem si taky stopy kreslit (krom toho, že si pak vše zapisuju)
Taky to dělám (Dubového myšlenka), mimochodem, teď jsme u stopy č.63.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 10:13
- Nahlásit
Walda
Já to četla u Eichlera teď jsme u stopy č.63. Hmm...tak já byla dlouho na pachovém čtverci a to nepočítám. Takže takhle daleko bohužel ještě nejsme...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 10:14
- Nahlásit
slonyjednak by pes musel byt jastrab aby to na 600krokovej stope merciljasně,že na takovou dálku jí ještě nevidí ale uvidí jí až se k ní bude blížit.Podle mně si pes vypracuje reflex a bude se pak vrhat na poli ke všemu co bude výrazné!Já jsem si pro tento účel koupila plastovou krabičku alespoň zelenou.Ne vždy lze totiž krabičku na konci dobře schovat.Jo a taky si kreslím stopy...takový můj deníček
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 11:08
- Nahlásit
Ja se jdu zahrabat. Jsem desnej lempl, trva mi, nez se ke stopam dokopu a neco si psat nebo malovat po stope je pro me zatim nepredstavitelnej problem. (To neni stezovani si, to je prikladna sebekritika! )
Aspon uz si bohudik pamatuju presne prubeh stopy, pote, co jsem naslapla par cizich, jsem se naucila v tom orientovat a neflakat to...
slony
pochybuju, ze by pes u toho vydrzel lezet
no .. mal by
to sou proste jen moje teorie - s krabkou jsem to zatim fakt nezkousela... Nejak jsem zacla s pamlskama pod predmety a slo to (v predmetu - v ponozce - jsem zamitla po prvnim pokusu, kdy bylo sekundu rychlejsi a ja mu tahala ponozku i s kusem parku az hluboko z krku... ). Treba se ke krabicce casem dopracuju... Jinak teda ted u predmetu v podstate zalehne a lezi bez problemu...
hadaj hadalko ...
hmmm... povolit snuru?
(Nejak si neumim predstavit, jak na to pes zareaguje... zkusim... )
---
BTW - tohle je naprosto uzasna stopovaci poradna pro blbisky...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 11:13
- Nahlásit
wami
neco si psat nebo malovat po stope je pro me zatim nepredstavitelnej problem
Hele, není to tak strašný - na stopě si nic nemaluju, namluvím si komentář do diktafonu (mám ho v telefonu) a poznámky napíšu až v noci v klidu doma.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 11:56
- Nahlásit
Walda
Hele, není to tak strašný
to bych nesmela byt na takovehle veci takova lemra...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 12:32
- Nahlásit
namluvím si komentář do diktafonu
taky dobrý!
Já si kreslím samotnou stopu přímo na stopě, a to co boban dělal, to si pamatuju, několikrát zopakuju co chci zapsat a doma si to vybavím. Na to jsem se už vycvičila.
(Akorát komentáře typu "táhne jak magor", "nečuchá, je jak idiot" - ve své kolonce Poznámky, rozluštím mezi řádky asi jen já, ostatní by mně už kamenovali )
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 12:39
- Nahlásit
Terri
Taky si delam maluvky... Sice zatim ne pro mladou tupici, to si pamatuju, ale nedavno jsem slapala jednu praktickou stopu - hory, doly, pole, luka, lesy.. A to bych bez "navodu" nedala.. Jen mi do tech maluvek zacalo prset, takze prakticka rada - neni nad obycejnou tuzku..
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 13:14
- Nahlásit
Fifi
Tak tak, a kapesní nožík, když se Ti tužka 3krát zlomí
No a to můžu s mladým psem čuchat v lese nebo na oranici? Četla jsem různé názory; ale nejlogičtější mi připadlo že až bude umět perfektně trávu, osení a podobnou krajinu, tak pak les atd...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 13:22
- Nahlásit
Terri
To sem neslapala pro svoji cubu, ale pro armadniho pesana!
Jinak - my zatim byly na louce, oseni atd., a i v lese sme to uz zkusily.. Sice jednoduchy stopy, ale slo to tam taky dobre...
A nez kapesni nozik, to radsi orezavatko.. A ja mam takovy kopyto, ze se to snad ani zlomit nemuze...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 13:27
- Nahlásit
Fifi
ale pro armadniho pesana
no ještě že ses prozradila, už jsem chytala nádech méněcennosti
kapesni nozik, to radsi orezavatko..
šišmarjá to mně ani nenapadlo do přírody strouhátko... a já se tahám s nožíkem
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 13:35
- Nahlásit
Terri
šišmarjá to mně ani nenapadlo do přírody strouhátko... a já se tahám s nožíkem
Vidíš, co se tu všechno naučíš!
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 13:39
- Nahlásit
Walda
to jo, leccos Však proto tu chodím ráda
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 13:56
- Nahlásit
Terri
ale pro armadniho pesana
no ještě že ses prozradila, už jsem chytala nádech méněcennosti - ja myslela, ze to vyplynulo jasne z toho, ze pro mladou si na stopach nic zatim nemaluju...
A sem tuhle smejdila po netu a nasla jednu "slapotovou" stopu od rotviku.. TOHODLE tedy nikdy nedocilim...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 18:29 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Fifi
"slapotovou" stopu od rotviku..
no jo no...
Tak jsem navařila srdíčka a zítra půjdem...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 18:57
- Nahlásit
Terri
Zítra je cvičákový den, to my nestopujem. Až v pondělí ráno.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 19:05 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Terri
Ja mam na zitra protekcni bucek, polezel si asi 2 roky v mrazaku, chudak, nejak jsme ho nestihli sezraaat, tak je jiz ovaren, voni tu vsude a zejtra cuba bude taky mit na stope mnamky mnam..
Walda
My stopujem i o cvicakovym dni.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 20:03
- Nahlásit
Fifi
Teda my nestopovali ani dneska. Místo toho jsme měli vyhledávání v lese.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 20:57
- Nahlásit
Fifi
Walda
My obvykle taky máme výcvikový den, ale náš figi je zítra na zkoušce se psem, tak nekoušem...
No tož dnes jsme taky nebyli, byl u nás vichr jak hrom.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 21:56
- Nahlásit
Terri
byl u nás vichr jak hrom
Jo, to jsem zkoušel v polovině tohohle týdne, stopovat při vichru, tak 10m/s to foukalo. A neměl jsem to dělat, chlupáč revíroval kolem stopy, i když nakonec došel. Chtělo by to nižší nos.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 22:14
- Nahlásit
Walda
právě, z toho mám strach, přeci jen je to nezkušený mlaďoch...
Promiň za krátkou paměť, co Ty máš za potvůrku?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 22:46
- Nahlásit
Terri
GR Alda z Garlic Fields, ale říkáme mu Indy.
|