| Autor |
Zpráva |
Meta
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 10:51
- Nahlásit
evina
Nám radili nikdy na lom ani do okolí nedávat pamlsky. Pes se rozptyluje žraním a nepřemýšlí nad stopou. A je fakt, že s lomem problémy u nás nemá nikdo. Prošlapávat je myslím zpočátku dobré.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 10:56
- Nahlásit
Meta n totiž každý radí něco jiného,to už jsem jaksi zjistila...Já právě dávala palsky jen zpočátku a teď nechci z toho důvodu aby si na to pes nezvykl.Když tam ňamku má,tak samozřejmě udělá čistý lom a jak nemá,tak je to nic moc.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 11:00
- Nahlásit
evina
Nejenom, že každý tvrdí něco jiného. Ale když se konečně jeden způsob naučíš, začnou tvrdit, že vše děláš špatně
Musíš jít hlavně podle svého psa - já si beztak trochu myslím, že páníček by do stopy radši neměl moc kafrat...to je věc psa.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 11:16
- Nahlásit
každý radí něco jiného
Jo, tohle je nejhorší... hlavně pro začátečníka, kterej neví. Jeden říká dávat pod předmět pamlsky, druhý říká nedávat pod předmět pamlsky, ale pak odměnit... Chválit psa na stopě x nerušit psa na stopě apod.
Ale zkusím to, jak píše Gorby s tím krátkým vodítkem, sice budu občas klusat, ale snad líp pochopí, že musí lehnout a za to ho odměním...
Ach jo, proč to psovi nejde normálně slovně vysvětlit? Já mám prostě ignoranta, s aportem bojujem už 2,5 roku a když už konečně začal jakž takž aportovat, zranil si nohu a včera jsem ho málem zabila, když se mi na to opět vykašlal... hlavně když jsem si skoro úplně jistá, že on prostě nechápe, co po něm chci!!!
|
evina
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 11:25
- Nahlásit
Mel:sice budu občas klusatPočkej ty klušeš?Já bych ho brzdila,pak totiž může v té rychlosti přejít lom.Taky jsem mívala takového šílence.Ruce jsem měla úplně spálené,tak jsme stopovali v zimních rukavicích.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 11:35
- Nahlásit
evina
no, většinou je to na začátku stopy, to prostě vyrazí. Dřív mastil hrozně rychle po celé stopě, on je takovej do všeho hrr, ale teď se zklidňuje, takže většinou po vyslání na stopu vystartuje a pak se zpomalí. No, lomy mi přechází dost často, ale to doufám ještě vypiluju...
Jak je to vlastně na zkoušce, když pes přejde lom?
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 12:11
- Nahlásit
Mel
hlavně když jsem si skoro úplně jistá, že on prostě nechápe, co po něm chci!!!
já mám podobný problém.Mám psa který nad vším přemýšlí a hledá v tom smysl.Nebude mi na louce skákat zbytečně přes překážku když se dá obejít,nebude probíhat slalom,když se to dá fiknout rovně. V lese mu můžu ukázat jakokoliv větev a skáče jak blecha,neb skákaní miluje a užívá si to. Se stopováním to samé.Nechápe proč stopovat moji stopu,když mu visím za prdelí,ale stopování druhého člověka,o kterém ví,že někde je ukrytý,to ho nemůžu na vodítku udržet. Už mě ničí vymýšlet všechno aby to mělo smysl a on to byl ochotný dělat. nějakou zblou poslušnost apod u nás fakt nehrozí
|
slony
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 12:20 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
no jo no ... stopa je kralovska disciplina a viac ako inde tu treba rozmyslat. a menej ako inde sa da "odkukat" , o to viac to chce citat , hladat a pytat sa , nie je vela tych co ochotne posunu skusenosti
Najdolezitejsie podla mna - najst pre psa motivaciu na vypracovanie stopy ..
čekáme až ta udusaná tráva trošku povyroste a zazelená se (Kalliope) - ani pre zaciatocnika nemusi byt najlepsim povrchom trava , obecne cim je pes viac vychodeny na roznorodych povrchoch, tym je samostatnejsi a spolahlivejsi, v treningu mu povrchy menim, zhustim povrch co ma caka na skuske/preteku az pred tou skuskou
Našlapávala tak, že kladla nohu před nohu-dělala strašně malinké kroky (Mucholabka) - je rozdiel medzi treningom a skuskovou stopou. V treningu ucim a riesim problemy a vsetko prisposobujem momentalnej urovni psa. Nie je vlecka v podstate maximalne zhusteny krok ? Novacik tazko zvladne 70cm krok, potrebuje mat pach zhusteny
Jeden říká dávat pod předmět pamlsky, druhý říká nedávat pod předmět pamlsky, ale pak odměnit (Mel) - pri nacviku predmetov ste skusili dat pamlsok do predmetu ?
jak doladujete lomy? spolihate na to, ze se pes musi vychodit, nebo jim davate preda za lom pamlsky, proslapujete (Wami) - okrem tych pamlskov priamo v lome .. tak i tak na zaciatku lom preslapnem a psa z lomu vytiahnem pamlskom (par krokov za). U vychodenejsieho psa mi mudry pan Kynolog poradil pracovat s hustotou pachu a funguje to - pre lomom zriedit (natiahnut krok) , za lomom zhustit , lom specialne nepreslapavat. Dolezity je vietor - v nacviku lomov by pes nemal riesit vietor ale lom, z lomu je dobre psa "vyfuknut"
Wami
bude sa ti ta otazka zdat absurdna ale vies ci mas psa pravo- alebo lavo-tociveho ?
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 12:24
- Nahlásit
slony
pre lomom zriedit (natiahnut krok) , za lomom zhustit
Dík, tady člověk skoro denně najde inspiraci - tohle je fakt dobrý!
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 12:28
- Nahlásit
a já se zeptám kdy začít s lomama??fenuli je 8 měsíců..stopu děláme od července a baví jí..děláme teda na vlečku ale zatím rovnou....
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 12:34
- Nahlásit
slony
ja jsem na stopy docela tele...
ale dik za tipy. Nejprv jsem davala pamlsky, ale neproslapavala, ted obcas pamlsek dam nebo nedam, ale stejne mi jde lom malokdy ciste... Potrebovala bych to nejak zpresnit...
bude sa ti ta otazka zdat absurdna ale vies ci mas psa pravo- alebo lavo-tociveho ?
nezda, ale nepremyslela jsem nad tim. Vim, ze mam psa pravaka (v tahu se radi doprava vedle druheho psa a vic mu vyhovuje pravy kraj silnice, nez levy).
Ale jestli pravo- nebo levo-tociveho, to jsem jeste nezjistovala. Obvykle mi lom prejde rovne, ale... covece, kdyz nad tim premyslim, asi pravotociveho, kruhy pri hledani pokracovani dela nejcastejc doprava. (Ale neni to stoprocentni!)
|
slony
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 12:51
- Nahlásit
Meta
v jednoduchosti je sila
wami
presne si pochopila otazku ... pravo/lavotocivy som mal na mysli pravak/lavak. Dost spolahlivo to zistis napriklad podla toho ako zalahava na spanok do pelechu - drviva vacsina psov sa zatoci raz dvakrat ... tvoj asi doprava. Takze ak mas psa pravotociveho, tak budes trenovat lomy najprv doprava presne ako pises, vyuzijes to, ze pri revirovani na lome ide najskor doprava. Ide o to, aby mu cvaklo ze ak sa mu strati pach spred nosa tak musim nos hodit do strany , cuchne vpravo xuchne vlavo a ide len pozor na dynamicky stereotyp, aby kazdy lavy lom neskoncil revirovanim
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 12:55
- Nahlásit
slony
podla toho ako zalahava na spanok do pelechu
Ted jsi me pobavil. Lump obvykle chodi spat tak, ze jde, dojde k nejake stene a tam sebou ze stoje praskne. Obcas taky vyskoci na postel a tam sebou praskne na zada.
Jinac teda my uz lomy nejakou chvilku delame, takze "nejprve doprava" uz pravdepodobne probehlo... A jde prave o to, aby si hlidal lepe pach a lom neprechazel a nereviroval... Jakoze aby to nebylo tak - "lom se mi ztratil, tak to risknu doprava" a pak bud "jooo, je to tady" nebo "juuu, tak tady asi ne"...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:03 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
wami
holt su psi ktorym telo pada je ale vela situacii , kde ma pes na vyber pravo/lavo a podla toho vyberu sa da poznat pravak lavak .. ako obieha plenty napriklad ?
ja osobne nemam rad IPO stopy preto, lebo z mojho pohladu je normalne si lom overit. rovnako nemam rad trend rozhodcov strhavat body za rychly postup na stope.
"jooo, je to tady" nebo ""jooo, je to tady" nebo "juuu, tak tady asi ne""
naopak , o to ide akorat treba dosiahnut aby to "juuu, tak tady asi ne" v tej psej kebuli zaznelo po úpolkroku a nie po dvoch krokoch
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:06
- Nahlásit
slony
skusili dat pamlsok do predmetu
tak to jsme nezkusili, protože naše předměty jsou pešek, klíče, takovej miniaturní plyšáček a míček....
Teda a spojit lomy s tím, jestli je pesan pravo nebo levotočivej - to jsem ještě neslyšela... každopádně super rada, já mám psa levotočivého, takže to hned dneska vyzkouším
Co kdo dáváte za pamlsky na stopu? Já dávám buřtíky a když nejsou, tak piškoty, ale to jen když je fakt nouze...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:12 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
slony
vsak dyk rikam, ze mam pravaka, ja to zas poznam v tahu... (A taky mi na "right" zataci spolehliveji, "left" se mu nechce... ) - plenty taky obiha doprava, ale to muze byt i tim, ze jsem ho to tak ja ucila (behali jsme je jeden cas spolu).
akorat treba dosiahnut aby to "juuu, tak tady asi ne" v tej psej kebuli zaznelo po úpolkroku a nie po dvoch krokoch
No, a jak toho dosahnout? Teda ridky krok/zhusteni si pamatuju, pamlskem ho taky muzu vytahnout... Jeste nejake tipy?
Jinak ja IPO nedelam, staci mi nas narodak...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:14 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Mel
Kuřecí žaludky, sušené plíce (super smrádek), buřtíky večer před stopou vyndané z lednice.
Naše výcvikářka dělá vlečku s olejem ze 2 rybičkových konzerv (nasáklý hadr) a strašně si to pochvaluje. A navíc má rodina k sobotní snídani rybičky!
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:14
- Nahlásit
slony
A jak mám postupovat, když pes přejde lom? Mám ho nechat, aby si ho našel sám? Já ho vždycky zavolám zpátky a ukážu mu někde před lomem, to už to pak přejde jenom kousíček a lehkým obloučkem pokračuje po stopě...
A co mám hlavně dělat pak na té zkoušce, když třeba fakt přejde hodně a nenajde? Můžu ho navést na stopu znovu nebo nás rovnou vyrazí?
|
slony
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:17
- Nahlásit
Mel
pesek + plysacek + micek - ak dobre chapem, hracky psa. tam by som sa ja osobne bal problemu spolahliveho oznacovania predmetu zalahnutim alebo sadnutim, cez hracky by som na to siel ak by som od psa chcel aby mi predmet oznacoval aportovanim
Tocivost psa - to nie je moja genialita ale vysledky mnohorcnej roboty so psami a premyslania o nej pana Kynologa ktoremu nesiaham po paty ... ono, je viac genialnych veci len sa s nimi niekedy znalci nechcu delit. V kazdom pripade to nie je vseliek (ten neexistuje) ale hlavne v zaciatku nacviku lomov to dost pomoze. Ale pozor - nefunguje to ak sa zabudne na vietor.
Pamlsky - relativne male ale nie tak male aby ich zbieral hodinu, zo zaciatku vyrazna vona + pre psa vysoko motivacne (napriklad som pri poslusnosti pamlskoval tocenou salamou, naucil som ho na nu a potom videl tocenu len v stope), piskot skutocne len ako krajna nudza (o.i. je svetly, navadza psa na hladanie ocami a nie nosom)
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:18
- Nahlásit
Mel
Co kdo dáváte za pamlsky na stopu
Úplně na začátku jsem dávala granulky, ale s tím, že jima normálně nekrmím. Většinou našla jenom každou třetí a moc se o ně nezajímala, spíš ji zajímá postup dopředu, takže jsem zkusila masíčko, ale taky nezájem, radši šla, tak jsem si řekla, že je to zbytečné a dávám jenom na konec-někdy hromádku granule, někdy piškot, maso, balónek-zatím má radost z každé kraviny. Ale co se týče lomů, teprve začínáme.
Co mě trošku štve, je že si udělám stopu, přivedu k ní psa, ona mi ji udělá-děláme ne moc dlouhé, většinou spíš pořád takové motivační, je to ještě štěňátko. Stopu udělám, dojdem na konec, ale chtěla by pokračovat dál. Mám jí dát najevo, že je konec a odejít jinudy než jsem šla já? Na konci vždycky něco najde. Nezkazím ji tím, že po ukončení stopy jde zpátky tak, jak jsem odskákala já? A taky mi udělala to, že po konci stopy jsme šly na procházku, když jsme se vracely tou cestou zpátky, měla to místo pořád v paměti a chtěla zas na stejnou stopu. Což jsem zatrhla a šlo se dál.
Je pro psa svým způsobem nácvik i sledování různých pachů na cestách, v lese, na poli a tak, nebo raději tohle ne e?
|
slony
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:38
- Nahlásit
wami
jak toho dosahnout?
trpezlivostou, vychodenostou psa a mravenci pili ... a vlastnou maximalnou sustredenostou pri vypracovavani treningovej stopy + perfektnym pamatanim si ako mam stopu slapnutu. Ked uz ma pes zacvaknute ze na stope mozu byt aj lomy tak na treningovej PRIMERANE sprdnut resp. usmernit ... blbne mi lomy tak naslapnem treningovu stopu na lomy, skratim stopovacku tak abych mohol reagovat rychlo a postupne zmensujem priestor pre revirovanie svojim zasahom do roboty psa. Ale to je uz mimo net, kopec chyb v detailoch mi pomohli odburat jedine tak ze slapali za psom so mnou a hned komentovali
Mel
co mám hlavně dělat pak na té zkoušce, když třeba fakt přejde hodně a nenajde?
na tuto otazku by ti mali odpovedat ti, co ta na skusku nahlasili ... ja by som volil vzdy mensie zlo, ak by nevypracovanie lomu znamenalo nesplnenie celej stopy tak radsej strata bodov za navedenie psa spat na lom. Priklad zo zivota - bol som s kamaratom na slov. kvalifikackach na MS FCI, suka (inak svetly zjav medzi dobikmi) sa mu na lome stratila (tohto leta po hnusnych horucavach totalne vysusene pole tvrde ako mlat). On v zmysle reguli nechal psa nech to riesi az ho rozhodca stiahol. Potom ho ostatni vratane samotneho sudiho sprdli, preco psovi nepomohol
|
slony
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:55
- Nahlásit
Mucholabka
odporucam citat Pana Kynologa Duboveho na www.vycvikpsa.cz odpoved na vsetky tvoje otazky tam je , priamo alebo medzi riadkami. Na zaklade mojich nie velmi bohatych skusenosti myslim, ze :
- stoparska praca psa by mala zacinat a koncit doslova ritualne (dnes ked moj pes vidi zaciatok ritualu, tak mu stupa adrenalin, prejavuje chut, vlhci oblizovanim nozdry) ... stopu koncim special mnamkou (zas, dostavaju ju jedine a vylucne na konci stopy, dnes uz po tej mnamke nehlada pokracovanie stopy ako predtym) + peskom , nie je loptickovy
- ak pamlskujes tak by si mala trvat na tom, ze pamlsky vyzbiera ... idem na kratkej stopovacke a brzdim , uplne na zaciatku som mu prstom pamlsky ukazoval . Pamlskovanim (aj pamlsok do kazdej stupaje najprv) som spomaloval psa. Asi je tvoj pes nauceny ze na konci stopy je zaujimavejsie zradlo ak nema o pamlsky zaujem
- ak sa mu chce, tak nech si cucha kedy chce a kde chce ... len bacha na tvoje povely ci podporu, mala by si mysliet na to, ze ako pouzijes rovnaky sposob ako "v praci" na stope tak by to podla toho malo aj vyzerat a on daco (lom, predmet) najst, inak to ma negativny dopad na ostru stopu
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 14:00
- Nahlásit
slony
Ty stránky jsou pomalu moje bible dík.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 14:20
- Nahlásit
slony
je svetly, navadza psa na hladanie ocami a nie nosom
no, tohle není náš problém... pes odmalička je vášnivý stopař - sice ne lidských stop, ale všech ostatních Když ho vypustím na louce, sklopí čumák k zemi a umí dokonce i stopovat "ve cvalu"..
Takže dneska nařežu doma starej koberec a hračky necháme doma (on teda stejně neaportuje, takze označování předmětem aportováním jsem zavrhla úplně jako první) a stopy budem lomit doleva
Ještě takový dotaz - na zkouškách rozhodčí řekne, jak má vést stopa (ten lom), nebo je to čistě na mě?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 14:24
- Nahlásit
slony
trpezlivostou, vychodenostou psa a mravenci pili
jj, tak to jsem si myslela puvodne...
tak se zase obrnim trpelivosti, jako uz u spousty veci, a treba to casem bude k necemu vypadat.
Jen by me zajimalo:
- pises, ze na konci stopy ritual. Polozis treba peska k poslednimu predmetu? Nebo jak zajistis, aby vedel, ze dotycny predmet je posledni (delas-li stopu s vice predmety)? Nebo stopu ukoncis tim, ze se proste po nekterem predmetu jakoby "rozhodnes", ze konec a zacnes se tahat o pesika?
- sprdnuti psa je u nas trochu problem, kdyz ho sprdnu (i jemne), vyrusi ho to z koncentrace a zbytek stopy stoji za houby, nekdy to jinak nejde, ale proste vim, ze u nej cim min sprdavani, tim lip... podstatnejsi je tohle - zatim jsem ho nechala prejit lom o krok, o dva, pak proste jen zustala stat (= zarazila se mu snura) a nechala ho, at si stopu najde sam. Nechci mu vylozene napovidat, ze "stop se snurou, aaa, bude lom", a i to slovni sprdnuti je vlastne upozorneni,ze je mimo... Tak jak treba sprdavas ty, aby ses tomu vyhnul?
|
slony
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 16:20 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
Mel
nemam nastudovane vase sk. rady ... ale obvykle zvyknu povedat kde ma zacinat a aky ma mat tvar
wami
re. ritual na konci - pejska k poslednemu predmetu nepolozim, pejsek uz lezi a esli ne tak dostane po cuni ... kym sa ucil, tak mu stopa koncila kelimkem od Ramy (je lahky, furt v baraku nejaky je a da sa pouzit aj na vodu pre psa vpoli) so zradlom + peskom, teraz mu stopa pri poslednom predmete konci special mnamkou na ktoru slinta kym ju ritualne vybalim + peskom. Ak sa pytas na situaciu ked sa pes strati a nedojde na koniec stopy - pre taky pripad mam vzdy vo vrecku jeden predmet, ktory nenapadne odhodim kym reviruje , navediem ho nan a ukoncim stopu ... myslim, ze stopa by sa mala vzdy koncit pre psa "uspechom", nic neriesi ked ho po strateni sa jednoducho odvediem zo stopy
re. sprdung na stope - mal som napisat ze to je individualne. Ja si to so svojim psom tvrdsi sprdunk dovolit mozem, naopak v pripade ze zacne filmovat alebo je ocividne mimo toho co by mal robit to priam potrebuje Obecne to vyzaduje poznat si psa a vzdy pristupovat citlivo (ina je situacia ked sa mu nechce do tazkej stopy, ina je ked flinka polhodinovku v lese ktore ma inak rad). Vacsinou na spamatanie sa postacuje ostrejsie "Co je !" (co robis!) + "Stopa" , obcas ale holt treba drsnejsie stiahnut psa k sebe a povel "Poriadne" (to ovlada z poslusnosti , ako pokyn aby sa napravil) + "Stopa" + ukazanie do stopy a cuknutie dole ... cize spradavam v podstate hlasom (hlasom som hodne aj podporoval, kym som sa neprichytil pri tom, ze to robim aj ked to nepotrebuje, takze dnes iba ak vaha , nie je si isty ale smeruje spravne), na stope som psa par krat vycukal do lahu pri predmete ale nikdy netrestal fyzicky
re. lom - robim asi to same co ty (necham psa najprv riesit sameho), s rozdielom v praci so stopovackou, ktorej poznanie bolo drahe .. No a na lome podla vysledku - ked najde lom tak podpora a ide sa dalej ... ked nenajde (a nehlada ako by mal) tak sprdunk vid vyssie ... ked sa uci lomy v novom terene alebo v starsej stope tak bez sprdunku natiahnem na stopu krok dva pred lomom a lomom ho prevediem. Cize sprdunk signalom ze presiel lom nie je
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 16:26
- Nahlásit
slony
male nmedorozumeni na zacatek - Polozis treba peska k poslednimu predmetu? - prepisu s hackama a carkama: Položíš třeba peška k poslednímu předmětu?
(pešek jako ta nadita blbost na kousani a tahani, ne pes...)
no, a ted si to jdu docist do konce...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 16:36 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
wami
aha .. pardon, slecno ci pani kynolozko, nastalo hluboke nedorozumeni
Nie, peska mam u seba (stejne ako ini lopticky) a dostava ho ako odmenu odo mna, tym padom "zabudame" na stopu, je tu (zvlast pre mojho) daleko lepsia sranda , tahanie sa o peska. Este k tomu ritualnemu koncu - este zalahnuteho ho pochvalim , nepovelovym hlasom dostane "Volno" a sucasne taham mnamku - vacsinou si sadne a slinta, ja mu do toho kecam a tak .. ved tie cirkusy poznas
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 16:38
- Nahlásit
slony
jo, tak v podstate to delam stejne, s drobnymi rozdily zpusobenymi jinou individualitou meho psa. Sprdunk ve forme jine hlasove intonace u povelu "hledej" + predtim "co je!". To beru.
Jinak jsem zatim davala pamlsky pod predmety, ted obcas vynecham a dam z ruky, myslim, ze na tohle budu muset prejit postupne, aby se mi na stopy nevyflak, kdyby tam to zradlo nemel hned...
Akorat teda ja balisek vytahuju ritualne z kapsy, zatimco zvejka u posledniho predmetu pamlsek, nepokladam k predmetu, aby nevstaval a nesel si hned hrat - ale to je jen muj intuitivni odhad...
na stope som psa par krat vycukal do lahu pri predmete
tohle si treba nemuzu dovolit absolutne vubec, jedinkrat jsem naznacila (z vlastni blbosti) stopovackou cuknuti u povelu lehni u predmetu a pak docela dlouho zalehaval, i kdyz se stopovacka treba jen trochu zadrhla... Ale zase - beru, ze tohle je individualitou psa...
s rozdielom v praci so stopovackou, ktorej poznanie bolo drahe
a ktere mi chybi...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 16:40 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
slony
slecno ci pani kynolozko
1. su svlecna
2. jen ne "kynolog"! tak ja rikam odbornikum... Ja jsem jen pejskar pouhy...
Nie, peska mam u seba (stejne ako ini lopticky) a dostava ho ako odmenu odo mna, tym padom "zabudame" na stopu, je tu (zvlast pre mojho) daleko lepsia sranda , tahanie sa o peska
No vidis, tak kdyz jsme se dorozumeli po nedorozumeni , tak v podstate i tohle delam stejne...
|