| Autor |
Zpráva |
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2006 20:38
- Nahlásit
Vím, že stopy se tu probíraly už několikrát, nicméně by mě zajímalo, jak probíhá stopa na zkoušce ZPU1. Zkušební řád KJ Brno jsem prostudovala, ale byla bych vděčná, kdybyste mi někdo napsal, jak to přesně probíhá na místě (prosím pro blbce).
Taky by mě zajímalo, jestli když mi pes předmět neoznačí, co mám dělat. Jestli ho mám položit povelem, nebo ho nechat jít dál u prvního předmětu... ale co u toho "ukončovacího"?
Nevím, jestli jsem neudělala blbost, když jsem se nechala na cvičáku přemluvit (s tím, že tu stopu dopilujem)...
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 05:29
- Nahlásit
Mel
Když ti ho neoznačí, zkus ho tam trochu přidržet, aby to nebylo vidět... aby aspoň chvilku stál. Pak ho seber a ukaz rozhodčímu. Na začátku neříkej jakým způsobem předměty označuje, ale jen to, že je označuje Probíhá to tak, že přijdeš k cedulce, ukážeš směr začátku stopy psu, řekneš stopa hledej a jdete. ... Co budete mít za rozhodčího?
|
Miša
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 07:16
- Nahlásit
My ideme za 2 týždne na ZPU-1 a tiež budeme stopovať
Keď Ti pes prejde predmet, tak s tým už nič nespravíš, ale ak sa zastaví, tak ho nanápadne jemne cukni stopovačkou, snáď si lahne. Na konci to isté. Ale všetko hlavne nenápadne.
Nás zase strašia LOMY.
WhiteWolf - To som už aj ja raz skúšala hlásiť, že pes mi predmety označuje. Akurát že rozhodca mi dal podotázku, že a ako označuje? Tak som musela povedať zalahnutím. Ale našťastie zaľahol
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 07:59
- Nahlásit
No, mě nestraší předměty ani lomy, já mám hrůzu, že pes se na stopu vykašle, jakmile zjistí, že na ní nic není. První pokus bez pamlsků byla katastrofa, pes skončil kus za prvním lomem. Takže teď postupně ubírám, ale jestli pesan půjde do konce bez odměny, to fakt nevím
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 08:51
- Nahlásit
Meta
jooo, to známe. Když jsou na začátku salámky tak jde, čmuchá jako o život, jakmile salámky přestanou, tak se postaví a čumí a dělá kraviny, takže známe, ale my jsme teprve začátečníci (už asi rok ), žádný lomy, žádný předměty .....
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 09:29
- Nahlásit
Kalliope
Se teda pěkně flákáte , my čucháme taky necelý rok a jsme začátečníci, myslím, že jsme mladší, tak šup, šup teď je ideální doba ne že makat a bát se budem jenom my.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 09:44
- Nahlásit
Kalliope
Meta
Tak my taky splňujem podmínky pro začátečníka a asi půl roku na stopách a též házíme bobka na lomy i předměty. Chodíme oblouky a s předmětama začínáme. Nám se totiž chce čuchat ták moc (a to i bez pamlsků), že letíme jak o závod...
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 09:46
- Nahlásit
Meta
když my máme teď všechna pole v okolí vypáslý, takže čekáme až ta udusaná tráva trošku povyroste a zazelená se, teď prší, tak by to snad mohlo být O.K. Ale je to složitý, čas mám jen o víkendech, ve všední den přijíždím domů kolem půl sedmý, než se vykumprdim ven tak je tma už to zase začíná podzim a pak zima, brrrr...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 10:02
- Nahlásit
Kalliope
Se nevymlouvej, my taky stopujem jen o víkendu. A teď v neděli dokonce v dešti - fuuuuj a blee... Kolik myslíš, že má času matka dvou puberťáků, pracující 50 km od domova?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 10:12
- Nahlásit
No my kokinka nedávali nikdy, pouze na konec stopy a tak ňufáme vždycky a za všech okolností, protože víme, že se čuchá, dokud není mňamka.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 10:26
- Nahlásit
Meta
no ty máš kluky a my zas "hospodářství", to neni o vymlouvání, ale o tom, že ten čas je prostě opravdu jen o víkendech a pak většinou čekáš, až ti povyroste tráva, protože na nízký udusaný nic neumí. Pak když ti někdo řekne, že je to snad jedno, že nemusíš čuchat na trávě, že když je to tvoje stopa, tak to čuchá i na betóně, tak si akorát myslíš, jak jsi tupá a tvůj pes taky
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 11:52
- Nahlásit
no my kráásně chodíme po stopě..jen předmět na konci je nám šumák..resp.ho najdeme čuchneme a valíme dál...musím jí posadit povelem jinak nic.....
označení se rozumí to že u předmětu sedne lehne bo tak??? nemusí ho vzít do huby??a co když ho vezme??když stopujeme na vlečku,kterou nechám na konci tak to chce sežrat....
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 14:07
- Nahlásit
WhiteWolf
Co budete mít za rozhodčího?
Já vůbec nevím... jsem byla na cvičáku asi před měsícem, přihlásila se a od té doby jsme tam nebyli... byla dovolená, pak služební cesta a teď máme víkendy pěkně nabitý coursingem. Navíc si blb pro změnu rozříznul nohu, tak čekám na uzdravení.. Ale v neděli se chci na cvičáku zastavit a vyzvědět všechno důležité.. taky se tam chci domluvit, jestli mě někdo vezme na stopu s sebou, aby mi řekl, co a jak.
Jinak se stopama - jsme taky začátečníci, ale jelikož zkouška je až v listopadu, tak jsem si řekla, že aspoň mě to donutí pořádně s pesanem makat. To samé platí o našem "občasaportu". Prostě to musíme dopilovat, jen aby se tomu mýmu volovi zahojila ta packa...
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 14:42
- Nahlásit
Mel
a co zkusit hlídání předmětu?
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 14:44
- Nahlásit
sarax
tak dávej pod předměty třeba nějaký maso, aby si jich všímala...
Jinak předměty se označují sedáním, stáním, leháním nebo aportováním. Ale vždy musíš rozhodčímu číct jak pes označuje a on musí na stopě tak označit. Ne že jednou sedne, potom lehne, pak ho přinese a tak...
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 14:45
- Nahlásit
WhiteWolf
No, nevím, to jsme nikdy nedělali a nevím, jestli bysme to zvládli za tak krátkou dobu.. pes je totiž ohromný milovník lidí. Stopy ho baví a dělá je rád, jen zatím musím vždycky u předmětu dávat povel lehni...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 14:49
- Nahlásit
Mel
To přijde najednou skoro samo...Jen vydržte. Taky jsem si ještě v létě myslela, že pes zalehávat sám nebude. Může se trénovat i víc předmětů na jedné stopě.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 14:52
- Nahlásit
WhiteWolf
mno já tam zatím nechávala tu vlečku...v který byl sejra bo buřt..a ona mi to označila tím že to málem spolkla je jí 8 měsíců teda
a co je snazší jako naučit??myslím označování???
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 15:04 - Změnil/a: WhiteWolf
- Nahlásit
sarax
To je každého věc, podle mě je nejsnazší lehání, protože pak si ke psu dojdeš, sebereš předmět a když pokračuješ dál na stopě, tak se pes nijak nevzdaluje od stopy jako třeba při aportování, kdy se k tobě vrací na celou délku stopovačky aby ti přinesl předmět a pak ho zas na stopu posíláš, při tom aportování se ti taky pes může zamotat do šňůry.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 15:10
- Nahlásit
WhiteWolf
mno zkusíme zalehávání..jen nevím jak jí vysvětlit že tu vlečku nemá sežrat ale když tam dám jen přednět tak jí to zatím moc nebere....tak nevím...budeme ještě mooc cvičit
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 08:47
- Nahlásit
Ještě mě tak napadlo, kde je pes, když mu budu šlapat stopu? Představuju si to tak, že psa někde odložím, půjdu našlápnout stopu, pak se pro něj vrátím a hned vyrážíme... je to takhle? A ještě dotaz, co používáte za předměty na tu stopu? V řádu je, že předmět nesmí být větší než 10 x 10 cm. A taky mě zajímá, když je uvedeno, že psovod je od psa vzdálen min. 10 max. 15 metrů, jak to poznáte? Mám si na stopovačce udělat nějaký uzel? A když už mi pes zalehne u předmětu, doběhnu k němu, zvednu předmět nad hlavu a jak ho pak zase vysílám na stopu? Rovnou z toho lehu mu mám dát povel hledej stopa nebo si ho může nejdřív povelem postavit? Vím, že mám asi debilní dotazy, ale stopy si dělám sama, na cvičáku mi radili, jak začít a teď jsem tam dlouho nebyla...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 08:59
- Nahlásit
Mel
My máme mít na Fpr1 stopu 20 minut starou, takže většinou našlápnu stopu na začátku vycházky, pak jsem chvíli blbnout a vracíme se. Když stopa zestárne víc, psovi to nijak nevadí. Když dělám něco nového a ztíženého - třeba 5 předmětů v oranici, chodím na čerstvou (protože bych zapomněla, kde ty předměty mám, já jsem na to expert)
Předměty jsou nastříhaný koberec, pokud možno dobře napachovaný (u nás už vypadá jak prase ) a 10 cm dlouhé kousky silnější laťky. Dřív jsem dávala jako předmět cokoliv - vodítko, míček, hračku ale teď učím psa na ty malé - zpočátku mi je přecházel. 10 m poznám, protože mám 10m dlouhou stopovačku, takže jí musím držet na konci (no je to horor, obzvlášť na lomech)
Psa ze zalehnutí posílám rovnou, vycházím, až když ji vytáhne zase na celou délku.
No, my asi na ty zkoušky nedotrénujem, když Bertík teď marodí...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 09:03
- Nahlásit
Můžu se taky přidat s dotazem? Jedna slečna na cvičáku šla dělat stopu s tříletým psem. Našlapávala tak, že kladla nohu před nohu-dělala strašně malinké kroky. Podle mě to je blbost, ne? Myslím, že to je super pro začínajícího psa, ale jinak by měl pes zvládnout normální krok, ne? Doslova si pamatuju větu "kroky zbytečně nedrobíme".
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 09:57
- Nahlásit
Meta
Já taky teď dávám hračky, peška a tak. Jde mi právě o tu zkoušku... sice jsem si pořídila předměty na stopy od Gappay (filc, dřevo a ještě něco), ale to zatím mám doma v šuplíku. Přece jenom, zatím se řadím pořád mezi začátečníky. Ale ten nastříhanej koberec je dobrej, hned to dneska zkusím...
Jinak jsem přestala dělat lomy na stopě, dělám ji rovnou, ale prokládám ji víc předmětama, páč mi hafan nechce označovat - teda chvilku se u toho zdrží, protože pod tim má pamlsky, tak než to vyžere, ale pokud ho nepoložím, jde zase vesele dál. Nebo to mám dělat radši rovnou i s těma lomama?
Mucholabka
To je fakt možná dobrý pro začátky, ale normální stopa je o tom, že se zdržíš na nášlapu a pak vykročíš úplně normální chůzí. Hlavně si nedokážu představit, takhle šlapat třeba jenom tu 100 metrovou stopu... já takhle zatím prošlapávám psovi lom
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 10:04
- Nahlásit
Mel
Mi to přišlo divné a chtěla jsem se s ní na tohle téma pobavit, ale odsekla že "se to takhle přece musí, to nevíš?". Lom tak dělám taky, jinak chodím vcelku normálním krokem.
Nevím, jestli ji to takhle učili na začátku, ale ten její pes šel po stopě celkem normálně, nezdálo se mi, že by neměl zájem nebo že by byl nějaký důvod stopu takhle vonět.
|
Gorby
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 10:25
- Nahlásit
Mel
Mne pes neoznačoval predmety a naučila som ho to tak, že som našlápla krátku stopu / asi 30 krokov/. Do každého piateho kroku som dala dobre napachovaný predmet /koberec/.Psa som vyslala na stopu a mala som ho na krátkom obyčajnom vodítku. Keď sa priblížil k predmetu tak som ho položila a veľmi búrlivo pochválila a dala odmenu a tak sa to opakovalo pri každom predmete. Po označení posledného predmetu sme sa ešte vybláznili s loptičkou. Môj pes to takto veľmi rýchlo pochopil a teraz už pekne označuje ale zas máme ale problém s lomom.
|
Gorby
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 10:28
- Nahlásit
Mel
Jaj a ešte som zabudla, ja nikdy nedávam pamlsok pod predmet, ale vždy keď označí tak ho vytiahnem z vačku. Nezdržuje sa tým že hľadá pod predmetom žranicu, ale rýchlo lahne a už čaká že niečo vytiahnem z vrecka
|
evina
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 10:39
- Nahlásit
Melano psa mezi tím někde přivážeš aby tě neviděl(to ti pravděpodobně určí rozhodčí),šlápněš stopu a pak čekáš ne déle než 15.min.Psa vedeš na stopovačce.Je ideální jí mít přesně 10metrů protože se často stává,že Ti rozhodčí řekne ať držíš šňůru na konci a dohaduj se s ním na stopě,že je delší...Předměty používám ponožky,koberce,filc,lino,dřevo(vše v přibližné barvě terénu)Já osobně vysílám opětovně psa na stopu z toho lehu.Pochválím ho za označení a druhou rukou už ukazuju na stopu.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 10:39
- Nahlásit
jeee, vy vsichni tak pilne trenujete... ja zavidim...
taky bych potrebovala doladit stopu, ale jak je to castejc, jak 1x (vyjimecne 2x) tydne, tak Lump dela na stope kraviny...
Jinak ale jako predmet pouzivam taky koberec (uz docela dlouho), obcas kus drevene latky a zezacatku taky slozenej kus latky...
ale, mezi nami devcaty (a kluky ), jak doladujete lomy? spolihate na to, ze se pes musi vychodit, nebo jim davate preda za lom pamlsky, proslapujete,...?
|
evina
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 10:43
- Nahlásit
wami rávě s tímto mám taky problém a tak jsem se ptala.Prý mám tři možnosti
1.)lom prošlapávat a propamlskovat
2.)psa přesně rukou provést přes lom
3.)nechat ho vychodit
Já jsem vyloučila hned to druhé protože tam je nutné si přesně pamatovat.Vzhledem k tomu,že nám lomy dělají problémy většinou jen s proti větrem tak asi nechám psa vychodit.Už aby to ale bylo...
|