| Autor |
Zpráva |
slony
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 09:12
- Nahlásit
evina
Podle mně si pes vypracuje reflex a bude se pak vrhat na poli ke všemu co bude výrazné
nikoho na rama-krabku nepresviedcam ... mne proste vyhovuje lebo je viacucelova. ziadny reflex vrhania sa sa vsetkym svetlym som nepozoroval ... a este raz zopakujem - pes ma chodit s nosom dolu a nekukat kde co svieti
Terri
až se naučí zalehávat sám na konci, tak mu asi teprv dám víc předmětů. (Nebo opačně? Hodně předmětů a tak se naučí je zalehávat hned?)
vypracovanie stopy je kombinovany cvik / praca ... cize ucim / trenujem vsetky tri casti , oddelene. useky , obluky - predmety - lomy . a z casu na cas to spojim aby som videl progres (snad ). Lomy - naslapem podla toho kolko mam casu 3-6 stop s jednym lomom (o vetre a tocivosti psa sopm uz pisal). Predmety - rovny usek s 5-10 predmetmi , podla vyspelosti psa stazujem vekom stopy a terenom. Koniec stopy - pes nevie kedy stopa konci, to urcuje psovod. Pre psa musi kazdy predmet znamenat oznacenie . Takze samozrejme aj nad schovanu krabku davam predmet .. resp. vytiahnem mnamku a peska, tym pre psa stopa konci
Začala jsem si taky stopy kreslit (krom toho, že si pak vše zapisuju), abych si to líp pamatovala - kámen úrazu byl totiž kolikrát i ve mně (s pamatovákem)
Presne tak ... doverovat v svoj pamatovak je osemetne, nie raz som zblbol psa, ked som ho navadzal inam ako bola stopa Vcera sme boli na stopach aj s jednou sucinou co chce skusit kvalifikacky na MS v stopach ... ist FH stopu bez nakresu je prakticky nemozne, ak ma trening byt aj o presnosti (ta vcerajsia mala viac ako 15 lomov z toho tusim 3 ostre, dva obluky, krizenie, predmety uz ani nepamatam a celkom 1650 krokov)
No a to můžu s mladým psem čuchat v lese nebo na oranici? Četla jsem různé názory; ale nejlogičtější mi připadlo že až bude umět perfektně trávu, osení a podobnou krajinu, tak pak les
no ... tiez som si to myslel ale myslim ze to tak nie je ked som zacal tereny striedat, pes sa mi zlepsil aj na terenoch, ktore mal "nacuchane" ... Nakoniec, mozem sa opriet aj o autority , citujem pana Duboveho :
Chodí-li nám pes po týdnu dobře stometrové a 5-10 minutové stopy, nebudeme zatím přidávat ani délku, ani nebudeme prodlužovat čas, ale zaměříme se na procvičování stop v různém terénu. ... viac na tomto linku
wami
povolit snuru?
chytra slecna ... kocirovat psa stopovackou nesmies a ani to nie je zelane. ale okrem hlasu daky signal pre psa v treningu ze daco nie je v poriadku potrebujes. su psi, za ktorymi sa da ist s prevesenou snurou a je to az nechutne efektne (zvlast ak pracuju presne) Ten moj mi to predviedol len parkrat na tazkej stope ked sa cuchanim dostatocne spomalil. Inak je stale v jemnom tahu. Takze snuru uberam a povolujem aby som ju mal stale napnutu. Ak prejde lom (trening) tak povolim, pes "strati kontakt" so mnou a .. mal by riesit
Hm a jedna poznamka na konci - kusanie moze mat pes vrodene, ale stopu sa musi naucit, ziskat skusenosti ... a to su desiatky a stovky naslapov Psovodovi lemre bude mozno stopovat iba genialny talent
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 09:43
- Nahlásit
slony
Tak ten článek (odkaz a Tvé poznámky) mně docela povzbudily.
Ráda bych ještě zkonfrontovala jednu věc - hodně lidí mi říká, že chodit stopy každý den není dobré, že pes jde do útlumu a nebude ho to bavit. Tady ale čtu opak! ...?
Tak z toho celého mi plyne - víc odvahy, víc věřit psovi, pečlivě zapisovat a vyvarovat se chyb (číst články vícekrát ) a chodit chodit chodit
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:06
- Nahlásit
Tak jsem byla včera po dlouhé době na cvičáku a dohodla si "poradce" na stopu Nicméně se všichni divili, proč jsem si nevybrala spíš hlídačku, že je to jednodušší... Sice jsem to nikdy ještě nedělala, ale asi to začnu zkoušet a rozhodnu se, až jak to bude vypadat těsně před tou zkouškou Máte někdo nějaký návod?
A taky jsem mrkla do nároďáku a stopa na ZM mi přijde mnohem lehčí - je sice delší a starší, ale má jenom jeden předmět a to na konci...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:17
- Nahlásit
Mel
Taky mi ZM přijde lehčí (stopa), ale zas tam máš kousání
|
slony
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:20
- Nahlásit
Terri
hodně lidí mi říká, že chodit stopy každý den není dobré, že pes jde do útlumu a nebude ho to bavit
kedy bavi psa poslusnost, ak ju robis kazdy den ? ak ma motivaciu
kedy bavi psa obrana kazdy den ? ak ma motivaciu
kedy bavi psa cokolvek ? ak ma motivaciu
...staci ako odpoved ? akorat ze pri stopach najst motivaciu psa je (podla mna respektive ja som hladal dlhsie) narocnejsie. Zaver si vyvodila spravny, ja by som len dodal, ze chodit na rozne tereny, nebat sa ich. A postupne psovi nakladat viac
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:22
- Nahlásit
slony
Díky
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:26
- Nahlásit
Terri
jj, to je taky důvod, že jsem o tom vůbec neuvažovala a vlastně to ani pořádně nečetla.... jenže teď jsem to tak pročetla a i to kousání je celkem v poho (teda v současné době pro nás nemyslitelné, protože pes je magor a kousat chodíme jen občas, ale kdybysme na tom zamakali, mohla by to být brnkačka). Nicméně včera jsem se rozhodla, že i s těma obranama budu muset něco udělat, protože poslušnost máme dobrou, na stopách makáme, tak ať můžem složit taky nějakou pořádnou zkoušku
Takže zítra jedu asi za L. Šilhavým a ve čtvrtek se urvu z práce a vyrážím k nám na cvičák na D. Rohlenu. Měli by to být dobrý figuranti, tak snad se mnou něco provedou (záměrně píšu se mnou, páč vidím hlavní nedostatek v neschopné paničce )
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 11:38
- Nahlásit
Mel
hlavní nedostatek v neschopné paničce
to znám
Jo jo, jen do toho!
|
wami
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 13:50
- Nahlásit
slony
kusanie moze mat pes vrodene, ale stopu sa musi naucit, ziskat skusenosti ... a to su desiatky a stovky naslapov
sice dycky rikam, ze ma moje skorovlce nos od panaboha , ale jinak samozrejme souhlasim...
Psovodovi lemre bude mozno stopovat iba genialny talent
Genialny talent to nebude... Ale treba pujde panicka lemra do sebe... (BTW njn, kdyz ja to zas tak nezeru, tak obcas zvitezi lenivost nad akcnosti, nebo proste jdem delat neco jineho, k cemu nepotrebuju dopredu tak dlouhou a peclivou a promyslenou pripravu... A jo - opravdu to neni stezovani si, ale desna sebekritika, kazim mu to ja, ja jsem ta neschopna, co se k tomu nemuze dohrabat a psa na stopach poradne vychodit... Ale pry je podzim pro stopareni nejlepsi, tak teda dneska nebo zitra zas neco naslapnu, slibuju... )
|
slony
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 14:51
- Nahlásit
wami
mudry dedek cinska povedal ze stastie nie je v cieli ale v ceste myslim, ze je absolutne jedno co sa so psiskom robi, pokial sa s psiskom robi. ale ak robis B+C a dakam smerujete so skorovlkom, tak ma zmysel robit aj A ... a ak to robit tak dobre nevravim rychlo, vravim dobre .. radsej par stop a metodicky spravne ako 20 a blbo. a pripravu stopa nepotrebuje velku - pes nema predpisanu stopovacku, moze ist aj na volno , znacku na naslap najdes kedykolvek , predmetov mas plnu kabelku urcite stejne ako pamlskov Hlavne sa vyhnut stereotypu. K tomu jedno odporucanie, ktore asi casto pocut nebudes (mne bolo odporucane nedavno, vyskusal som .. a cumel), a u tvojho skorovlka moze byt pozorovanie este zaujimavejsie - skus psovi slapnut stopu v hodine medzi psom a vlkom (za sera) , bosa a na tvrdom podklade kde je minimalne rozrusenie
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 09:15
- Nahlásit
slony
stastie nie je v cieli ale v ceste myslim, ze je absolutne jedno co sa so psiskom robi, pokial sa s psiskom robi.
chicht, nejsem mudry cinsky dedek, ale tohle ze je pro mne smyslem, cesta, cil je az trsnickou na dortu - tak tohle uz tvrdim strasne dlouho...
ale ak robis B+C a dakam smerujete so skorovlkom, tak ma zmysel robit aj A ... a ak to robit tak dobre
mno jo, vsak jsem taky sla do sebe, dneska naslapla ranni stopicku v rose smisene s jinovatkou... a podle tve rady ho zhustenim pachu vytahla z lomu, musim se priznat, ze jsem docela cumela, jak to zabralo! (druhej lom jsem si podelala sama, omylem mi z kapsy dva kroky za lomem vypadl pamlsek asi pul metra mimo stopu, tak se mi tam pes chvili motal, nez ho nasel, sezral a zase se chytl na stope... )
pripravu stopa nepotrebuje velku - pes nema predpisanu stopovacku, moze ist aj na volno , znacku na naslap najdes kedykolvek , predmetov mas plnu kabelku urcite stejne ako pamlskov
ale jo... to je: najit stopovacku, predmety, postroj, varecku na oznaceni naslapu, pamlsky, balisek... Najit teren (jsem spis bez auta), dojit tam, naslapnout, dojit pro psa (ty dve cesty bez psa mi pripadaji taaaaak zbytecny! ) - no a pak uz je to fajn... (Jo a nemam kabelku, takze predmety neustale nekde nejake hledam... )
skus psovi slapnut stopu v hodine medzi psom a vlkom (za sera) , bosa a na tvrdom podklade kde je minimalne rozrusenie
mezi psem a vlkem uz jsem zkousela... ale na tvrdem podkladu ne... (bosky uz ale v lete taky). Jen doufej, ze az to ted zkusim, neprimrznu nohama k betonu... jinak prijdes o telepatickeho kibice...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 09:26
- Nahlásit
wami
Omlouvám se, ale s tím obědem jsem večer nevěděla, co bude druhý den a druhý den jsem na to v zápalu boje zapomněla, resp. oběd nepřipadal v úvahu, jen jsem Ti zapomnlěla dát vědět, že jako nic.
Ještě jednou omluva.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 09:28
- Nahlásit
Garfield
nemas se za co omlouvat, brala jsem to tak, ze kdybys mohla, das vedet... fpoho. Je mela vcera takovej den bbec, ze beztak kdybychom na ten obed sly, tak na nas spadne letadlo.
BTW - jdes ve ctvrtek na kousacky?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:13
- Nahlásit
wami
Nejdu. Bojuji s nějakou chřipkou a snažím se popoléčovat, docela úspěšně, ale ta včerejší noční "holaj duša" mě vrátila na začátek léčebného procesu. Musím to do pátku poladit. Takže Gaf má momentálně režim práce: "Ležíme s paničkou v posteli, já jí upíjím čaj a olizuju pusu vonící Stopanginem a koukáme na Animal Planet"
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:20
- Nahlásit
Garfield
tak to preju brzke uzdraveni!
(A pac bych tu byla OT, jdu ti napsat mejla...)
Ležíme s paničkou v posteli, já jí upíjím čaj a olizuju pusu vonící Stopanginem a koukáme na Animal Planet
to bych si taky dala libit. Teda ne tu chripku, ale ten zbytek...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:30 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
wami
mezi psem a vlkem uz jsem zkousela...
neviem ako skorovlk ale normalny pes (aj taky co nema zaujem o stpu) dost ozije ..
dve cesty bez psa mi pripadaji taaaaak zbytecny!
robis 2-3 hodinovky ??? ... lebo inac predsa sa da ist rovno zo psom a tu hodku s nim poblbnut, vycesat a co ja viem co este (ked uz je psovod lemra co za ten cas neurobi aspon poslusnost alebo daku lahku treningovu stopicku )
jsem docela cumela, jak to zabralo!
jedna lastovka jaro nedela
to bych si taky dala libit
lezat s Garfieldovou v posteli a oblizovat z nej stopangin ???
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:36 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
slony
neviem ako skorovlk ale normalny pes (aj taky co nema zaujem o stpu) dost ozije ..
no, co ze ozil... on me i podved, ale to je na dlouhe povidani... Ale budu to muset zkusit jeste jednou... - jinak zajem o stopu on ma vzdycky, ale kdyz je to moc casto, flaka se...
robis 2-3 hodinovky ??? ... lebo inac predsa sa da ist rovno zo psom a tu hodku s nim poblbnut, vycesat a co ja viem co este (ked uz je psovod lemra co za ten cas neurobi aspon poslusnost alebo daku lahku treningovu stopicku )
tak jednoduche to neni... Vetsinu casu jsem bez auta, perfektni tereny na stopy mam v blizkem okoli (bydlim na vesnici). Nemuzu ho brat s sebou, protoze nechci, aby videl, jak a kam stopu slapu (a zavazovat mu oci nebudu), navic chvili kvili, nez se na uvaze uklidni... Nevadi mi to, at si zvyka, ale ty zvuky mi lezou na nervy.
Jinak samozrejme pokud jdu na stopu nekam dal, tak nez nam to zestarne, projedem poslusnosti i si zatancujem... (Ale to se mi zas musi chtit planovat, kam a jak pojedem, jestli na kole nebo autem a tak )
jedna lastovka jaro nedela
urcite ne, ale taky na to nemusel zareagovat vubec...
ezat s Garfieldovou v posteli a oblizovat z nej stopangin ???
voe ne, lezet se psy v posteli a cumet na animalplanet...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 12:06
- Nahlásit
wami
nechci, aby videl, jak a kam stopu slapu
? ved nemas chrta pamata co nacucha, zrak je sekundarny .. naviac je to o treningu VNS ... a ovladatelnosti .. a prakticnosti, veduci skusky urci uvazisko a stopa bude pred uvaziskom ako pred tribunov ... ale to su len take uvahy , ja holt za stopami najazdim tych km trochu viac
taky na to nemusel zareagovat vubec...
preco by nezareagoval, metodicky spravne s nim bolo manipulovane
zbytok radsej nekomentujem
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 12:46
- Nahlásit
tve rady ho zhustenim pachu vytahla z lomu, musim se priznat, ze jsem docela cumela, jak to zabralo!
Já to stejně prakticky moc nechápu
Když mi jde pes na napnuté stopovačce, já skoro klušu a před lomem natáhnu krok a pak ho zhuštím a on mi ho stejně bude mít tendenci přejít, tak co?
(Sorry, mám nějaké dlouhé vedení...)
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 12:50
- Nahlásit
slony
pamata co nacucha, zrak je sekundarny ..
ja ti nevim, mam to uz roky v sobe jako poucku, ze je lepsi, kdyz pes stopu nevidi... Me to taky lepsi pripadne, pak ta jeho prace, ale to muze byt jen subjektivni pocit...
jinak si myslim, ze kdyz zvladne stopu, aniz by ji videl, je pak jedno, jestli ji na zkouskach uvidi nebo ne... Spis muze byt problem, aby ho nematl vetsi pocet lidi, ale to bohuzel budu muset nejak ustat, protoze bohuzel tu zadne ochotne sparingpartnery nemam...
preco by nezareagoval, metodicky spravne s nim bolo manipulovane
sem nijak metodicky nestihla reagovat, proste zahl a sel...
ale jeste chvilku do me rejpej, a ja se k tem stopam dokopu poradne... Dokonce jsem dneska pod vlivem tohoto diskuzniho fora zalozila sesitek a tu stopu si do nej zapsala a zakreslila...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 12:53
- Nahlásit
Terri
Když mi jde pes na napnuté stopovačce, já skoro klušu a před lomem natáhnu krok a pak ho zhuštím a on mi ho stejně bude mít tendenci přejít, tak co?
No, ono to mas udelat pri naslapu stopy - pred lomem natahnes krok, zalomis a krok hodne zhustis (ja dneska soupala nohama). Nereknu ti, jak na Zorra (ale myslim, ze ta prace se stopovackou, kterou jsem si tu lamala hlave ja, by se ti taky hodila) - nicmene nateseny Lump dneska taky skoro vyklusaval, a prece sel presne a ten lom vybral bez sebemensiho zavahani...
Proste za lomem ho tvuj pach prasti do nosu a hned vi, kam zahnout...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 13:13 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
A jak s tou stopovačkou? Já počkala, až to chytrá slečna pochopí, neb mi to neklaplo - s tím povolováním/napnutím. A stejně se musím zeptat . Nezdá se mi, že by reagoval na povolení jinak, než že zrychlí. Ale s tím lomem to zkusím¨.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 13:19
- Nahlásit
Terri
A jak s tou stopovačkou? Já počkala, až to chytrá slečna pochopí
ja si nejsem tak uplne jista, jaky to bude mit efekt, dneska jsem to proste nestihla... Ale melo by to fungovat jako nenapadne upozorneni, ze si ma pes dat pred lomem pozor... asi teda...
ale svy teorie proc a jak si tentokrat schovavam do kapsy, ted se ptej radsi jinych, jak u vas konkretne na to...
(BTW jdes u Baileys toho 11.11. na ZPU1?)
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 13:22
- Nahlásit
wami
(BTW jdes u Baileys toho 11.11. na ZPU1?)
Blázní(š)? S tím, jak tu popisuju stopu??? Já to ale Baileys říkám upřímně, a pořád. A ona si furt myslí, že jsme na tom líp
A co Ty, jdeš?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 13:24 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Terri
A co Ty, jdeš?
Zkouska je od slova "zkusit to"... Vis co, zas je podzim, rok prace v haji, je treba si nechat oficialne vynadat, co vsechno a jak moc neumime...
A kdyz bude mit Lump dobry den (aby ho nestresovaly moje nervy), tak ukaze, ze taky neco umi...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 13:25
- Nahlásit
wami
Jenže Lump to fakt umí
Nežto my předměty a lomy ani pořádně nedělali. TeĎ sice stopujem jak o život, ale jestli se tohle dá za měsíc..
Jsem spíš přemýšlela o BH....
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 13:30
- Nahlásit
Terri
Jenže Lump to fakt umí
... když chce...
Nežto my předměty a lomy ani pořádně nedělali. TeĎ sice stopujem jak o život, ale jestli se tohle dá za měsíc..
to holt musis vedet ty, jak na tom jste. Ale ja bych byla pro kazdou spatnost.
Jsem spíš přemýšlela o BH...
no, ja jedny prosvihla, kdyz jsem mohla, ale zas envim, co tam vsechno je... Ony se ted nekde nejaky delaj? Vim, ze jsem to trochu resila snad s Garfieldovou tady, ale si stejne uz zas nepamatuju, co tam vsechno je a jak... Tamjsou jen slovni povely, ale co vsechno se tam dela?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 13:34
- Nahlásit
Ale ja bych byla pro kazdou spatnost
To sice jo, ale zas ne pro špatnou špatnost
Mám trochu soudnost, ne..?
BH - klasická poslušnost s a bez vodítka. Pak speciální cviky v dopravě atd. Akorát že můžeš dát povel jen jeden. Co mě ale děsí, že tam snad jsou právě jen slovní povely, což zatím nedáváme - já se kroutím mnohdy jak čamrda abych neverbálně vyslovila co po něm chci
Jináč je to - v Ostravě, taky koncem října a začátkem listopadu. Půjdeš?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 13:45
- Nahlásit
Terri
Jináč je to - v Ostravě, taky koncem října a začátkem listopadu. Půjdeš?
Nevim, asi nebudu stihat... 28.10. bych chtela zkusit ZM, pak jsou 11.11. ty ZPU1... Netusim, jestli bych mezi to stihla jeste narvat BHcka...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 13:46
- Nahlásit
No tak to si ani nes..r žákovskou knížku! Nějakým BH...tsss...
|