| Autor |
Zpráva |
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 13:55
- Nahlásit
Terri
Nějakým BH...tsss...
pro me je kazda zkouska stresujici, a tudiz cenna...
A myslim, ze prave pro to, ze se tam nesmi pouzivat posunky, je BH i docela narocny!!! Jen proste nejak nestiham casove (a abych se priznala, tak asi i financne - kazdy spas neco stoji)...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 14:00
- Nahlásit
wami
re. vidi - nevidi slapanie stopy : ja ti kadle nevim, hladam v hlave zdovodnenie preco by pes nemal vidiet ako mu slapem stopu z pohladu samotnej stopy. Mozno jedine z pohladu "je viac vzruseny, menej sustredny, viac taha" ... Mam tak trochu cholerika, takze k nemu pristupujem inac, umyselne hladam prilezitosti pre nutene "prepinanie" vzruchov, sustredenia atd nevravim, ze musi vidiet slapanie, nevravim ze nesmie - ako ktoremu psovi vyhovuje.
em nijak metodicky nestihla reagovat, proste zahl a sel...
chjo ... metidicky spravne si s nim manipulovala ked si slapala stopu , vytrhla ho zo stereotypu, zriedila a zhustila pach
jeste chvilku do me rejpej
ako si prajes
Terri
wami ti to uz napisala, pri vypracovani stopy menis krok jedine ak vlajes za psom ... to riedenie pachu pred lomom (dlhy krok) a zhustenie za lomom (kratky krok) robis pri naslapavani stopy. Zmyslom je prinutit psa pracovat, neist mechanicky Funguje to podobne ako ked mas ako "krovi" pustenu daku muziku .. v podstate ju nevnimas, dokial sa jej rytmus nezmeni - to je to zriedenie pachu. Pes zacne (by mal ) intenzivnejsie ventilovat a so stopou pracovat. A kym sa dostane zas do rutiny (tj. po tych cca 8-10 krokoch riedkeho pachu) tak mu do cune udrie obnoveny intenzivny pach a doslova ho "vytiahne" ... a lom je za tebou V zaciatkoch fakt bacha na vietor. A casom sa rozdiel medzi zriedenym pachom pred lomom a zhustenym za lomom zacne zmensovat (pred postupne az do normalu krok, dtto za). Poznamka - nohama bych nesoupal (wami ), soupanim sposobis vyraznejsie rozrusenie terenu a pes by mohol chytat tendenciu chodit iba podla rozrusenia a na tvrdom podklade (suche pole, beton, cesticka) sa strati. Odporucam krok "pata spicka", daco ako ked merias dlzku chodidlami
A jak s tou stopovačkou
to uz chce trochu vychodenejsieho psa, s urcitym rytmom prace a velmi pravdepodobne to nepojde samo, pes sa to (na rozdiel od toho ci stopu citi silnejsie alebo slabsie) musi naucit.
Dajme tomu, ze pes je vcelku vychodeny, pracuje uz takmer samostatne (na dlzku stopovacky) a potrebujes spresnit lomy. Ak si od psa daleko, mas moznost (piseme o treningu) pouzit hlas alebo stopovacku ako predlzenu ruku. A stopovacka dava dve moznosti - zahaltovat ho po prejdeni lomu, alebo mu dat signal ze je mimo inac, povolit
A ja som si dovody preco radsej povolit ako zabrzdit zosumiroval takto - dost psov je blbo kocirovanych (aj moj byval ) a vysledkom je ze pri akomkolvek pribrzdeni zalahne, pretoze psovod pri predmetoch vedome/nevedome psa brzdil ... - akekolvek nechcene zadrhnutie ho zblbne (v lese sa zasmodrcha stopovacka, pristupim ju atd) ... - a treti dovod ma spojitost s tym, ze na cudzej stope potrebujes aby ta pes viedol a viest ma moze jedine tak, ze ked si je isty, tak ma potiahne, zamaka na stopovacke aby sa dostal na dalsi usek cudzej stopy. A to by nerobil, resp. by sme si nerozumeli, ak by som mu signalizoval brzdenim. Ale to je uz o inom, to je este daleko
Za mesiac , ak mal dake zaklady, by sa mozno na ZPU1 dal namakat, staci obden 2-3 stopy
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 14:10
- Nahlásit
slony
Jdem v sobotu na FPr1, pes umí lomy i předměty. Ale doposud je zvyklý na pamlsky (sem tam na stopě - 3-4 na úseku) a u předmětu 1 mlsek. Začala jsem s odbouráváním, ale protože pes onemocněl, nemohli jsme teď trénovat - jaké stopy projít do pátku, abychom měli šanci? Nedat nic na stopu a odměňovat z ruky, nebo ještě dnes něco ponechat, zítra už ne...?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 14:18
- Nahlásit
slony
k tomu videni... ted uz to asi jedno je, ale zezacatku to bylo o tom, ze pes dosel na plac (videl me stopu naslapavat), s vysokym nosem nasal a hodlal si to namirit primo k cili stopy - odhadem podle toho, co videl, a co citil s vysokym nosem. Jasne, tady je kravin vic, co me pak napadly (prilis vyrazna vune zaverecneho pamlsku, pocatecni nepochopeni psa, o co u stopy gou a i to koukani), spravila jsem to vsechno, ale zatim pokazde, kdyz me u stopy vidi, zkousi si to strihnout podle odhadu. Takze lepsi stopa je, kdyz to nevidi, coz ale neznamena, ze bych koukani eliminovala vubec, jen at si pekne pracuje, i kdyz me videl, ale kdyz zkousim neco noveho nebo potrebuju neco pecliveji dotrenovat, je lepsi, kdyz me nevidi. Uf, to bylo ale dlouhy.
chjo ... metidicky spravne si s nim manipulovala ked si slapala stopu , vytrhla ho zo stereotypu, zriedila a zhustila pach
se mnou je to tezky. Bavme se o etologii, tam si budu jista i v terminech. Ale sportovka je pro me pejskareni na laicke urovni, kdy dodneska v hlave premitam, co je to prohoz a hladke... a vubec - metodika je pekna vec (a dulezita!), jen kdybych mela stejnou trpelivost studovat metodiku vycviku stejne peclive, jako teorii a praxi etologie...
jeste chvilku do me rejpej
ako si prajes
budes se divit, ale fakt preju. docela me to nakopava, vidim vlastni mezery a laka me to, nad cim se tu zamyslime, zkusit v praxi. Mam pocit, ze kdyz si tu tak o tom zvatlame, chci mit cim taky prispet do mlyna, a to nejde jinak, nez ze si ty stopy vychodim. No a ze to ma i prakticky vyznam coby soucast A sportovniho vycviku, to uz jen bod navic...
A nejlepsi na tom je, ze jsi fakt schopny mit trpelivost i s nama laikama... (ze pekne dekuju! )
Poznamka - nohama bych nesoupal (wami ), soupanim sposobis vyraznejsie rozrusenie terenu a pes by mohol chytat tendenciu chodit iba podla rozrusenia a na tvrdom podklade (suche pole, beton, cesticka) sa strati. Odporucam krok "pata spicka", daco ako ked merias dlzku chodidlami
jinak ja nohama neryla v zemi, to jsme si nerozumeli. Jen jsem sla trochu podobne, jak pises tady ty, jen hustejc. Coz znamena, ze jsem kladla nohu tesne vedle nohy jak tucnacek...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 14:31 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
Meta
smarja , nie som ani Eichler, ani Dubovy .. ani Desensky
Mozem tak maximalne napisat co bych robil ja, na radenie nemam kvalifikaciu ... to je stoparska skuska z VPG ? (300 krokov, 2x pravy lom, 2x vlastny predmet, 20 minut) ... esli jo, tak pes uz cuchat asi vie. ak mate vyskusane, ze cucha stopu a nie pamlsky, tak skor ako na odburavanie by som sa zameral na teren , chodil bych s nim podobne tereny, rovnake predmety a rozne stari stopy. pamlsok pri predmete by som nahradil pamlskom v predmete. ak nemam odskusane chovanie psa na "skuskovej stope" tak bych dnes slapol (u nas neleje ) vzorovu - rovnaky teren, rovnake predmety, ziadne pamlsky, 20 minut. podla chovania psa by som zvazil odburanie pamlaskov (ja som mal pamlsky v usekoch hlavne na spomalenie psa, dnes chodi / nechodi rovnako s pamlskami alebo bez nich)
drzim palce...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 14:37
- Nahlásit
slony
Nechci radu od Eichlera Stopa bude na trávě vysoké kolem kotníků. Takže prostředí už asi neměnit, pamlsek do předmětu nedám (koberec). Budu tedy chodit vzorovou a jestli to bez pamlsků nevyjde, odbourám je ještě do 3. úseku? A pak risknu, že to pes dojde...Víc asi do soboty nestihnu...Ještě mám strach, že bude mráz - tedy nový faktor.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 14:46
- Nahlásit
wami
zvatlame ???? tak ja utrham zamestnavatelovi ty ze zvatlame .. ts ts
jsem kladla nohu tesne vedle nohy jak tucnacek...
no .. ja bych skor kladol patu lavej nohy pred spicku pravej a vice versa, ale ked sa ti pacia tucnaci , co ja uz s tym
Bavme se o etologii, tam si budu jista i v terminech
rad sa necham o etologii psov poucit .. ina moze tiez byt pre vseobecny rozhlad, ale inak je mi v podstate jedno esli housata plachtia za rogalom alebo starou husou
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 14:52
- Nahlásit
slony
zvatlame ???? tak ja utrham zamestnavatelovi ty ze zvatlame .. ts ts
no .. ja bych skor kladol patu lavej nohy pred spicku pravej a vice versa, ale ked sa ti pacia tucnaci , co ja uz s tym
kazdy mame neco, no. Napoprvy zhustim vic, priste min...
rad sa necham o etologii psov poucit ..
vis, co mi na tom prijde blby? To se neda nekoho poucit, nebo tak neco. Etologie je o vlastnim pozorovani, apk sice muzes jakoze vyvodit nejake obecne zavery, ale porad s tim, ze dokladas, ze jde o prumer, a jedinec se danemu schematu muze vymykat. Ale strasne me to bavi, posuzovat situace prirozeneho psiho jednani a chovani (teda jeste vic vlciho, ale na to nemam prostredky ). Jenze bohuzel, preci jen etologie psa pri sportovnim vycviku je trochu jina, nez jeho bezne chovani (kdy je na nej kladeno minimum pozadavku a muze se tak plne projevit), a nektere ty projevy u sportovky porad jeste neznam, neumim posoudit... Takze ted ocumuju psy u tohodle a ucim se, ukladam do pameti jednotlive projevy, a co asi znamenaji... a tak.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 14:55
- Nahlásit
Meta
preco ie od Eichlera ? ja si myslim ze je to velmi skuseny a premyslajuci "pejskar"
mraz - staci dobre vylosovanie a bude to pomaly plus, v spravny cas zacne stopa vonat
pamlsok v predmete - a do koberca nejde dat ? pes potrebuje motivaciu na predmet ; medzikrok pre odburanie mnamky pod predmetom je mnamka v predmete ; skuskove predmety maju povolenu hrubku do 1cm, standardny jekor, kovral a ine koberce (pokial ovsem nestopujete na luxusni vysoky vlas ) su do 0,5 cm ; ja ako chlap som mal z dvoch kuskov urobenu kapsicku za 5 minut .. a s kozou (pre upresnenie - kůží) ci gumou to je rovnake, trochu problem je s drevom
ostatne asi tak ako pisete ... osobne myslim, ze skusobnu stopu bez pamlskov, ak ma nacuchane daco, tak prejde . Ja som nasu SVV1 (identicka s FPr1) robil po cca 50-60 stopach rovno z pamlskov
|
slony
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 15:06
- Nahlásit
wami
zhruba to som mal na mysli .. takze to bola tak trochu provokacia a preto som dost rezervovany k radam psich psychologov cez net ... a niekedy nielen cez net ale to rozoberat nejdem. jedna poznamka - u sportakov sa uz dost vyuzivaju vrodene matrice chovania. u spickovych pretekarov je to stale (a asi bude) o drile a Pavlovovi ale mam pocit (len moj pocit) ze psi, u ktorych sa dari sklbit vonkajsie a vnutorne impulzy, su viac "svoje" , pracuju samostatnejsie ... ale to uz su debaty OT a hlavne na dlhe zimne vecery ked skonci sezona
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 18:19 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
slony
a preto som dost rezervovany k radam psich psychologov cez net ...
ja jsem dost odmerena uz vuci spojeni slov "psi psycholog"... ale to je taky OT. Nicmene hledani pricin a nasledku podle popisu chovani neuskodi ani pres net, pokud se z toho nevyvozuji obecne zavery. Je dobre, kdyz te nekdo nakopne k tomu, premyslet o konkretni situaci jinak - i kdyz zaver a reseni z toho nakonec musis vyvodit sam...
u spickovych pretekarov je to stale (a asi bude) o drile a Pavlovovi ale mam pocit (len moj pocit) ze psi, u ktorych sa dari sklbit vonkajsie a vnutorne impulzy, su viac "svoje" , pracuju samostatnejsie ... ale to uz su debaty OT a hlavne na dlhe zimne vecery ked skonci sezona
jo, tak presne takhle jsem to zas myslela ja - tyhle debaty na douhe zimni vecery miluju...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 18:47
- Nahlásit
wami
problem dost internetovych diskusii je ten ze clovek si nieco precita (a moze to byt aj rozumne) a aplikuje u seba, v inej situacii .. takze ak clovek premysla a vyvodzuje si zavery je to priam ideal
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 19:17
- Nahlásit
slony
takze ak clovek premysla a vyvodzuje si zavery je to priam ideal
priznavam, ze ja v nej porad doufam...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 21:36 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
slony
Můj pes ještě vychozený moc není, jsem tak 2-3 m za ním. Díky za to vysvětlení - to brzdění (lehání atd.) to je dobré, musím si to zapamatovat...
Dneska jsem zkusila první opravdový lom. Pes šel k němu dobře, pak se na něm zarazil, začuchal a pak chaosně vyrazil dopředu. Když jsem ho vrátila na něj, tak vyrazil doprava dobře a zase začal zmatkovat, revírovat a chodit mimo. (Taky vůbec nechtěl pamlsy, jen na nášlapu a pak ke konci a v krabičce. )Srovnal se tak po 10ti m a došli jsme stopu..
No chodím teď každý den, či obden (1 stopa denně v různých terénech), ale na ZPU1 to fakt nevidím ...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 07:57
- Nahlásit
Na to tahání za šňůru při lehání je třeba dát pozor, když se spletu v přesném umístění předmětu (na dlouhý šňůře snadno) psa tím znejisťuju - radši jsem to přestala dělat a spoléhám na něj. Včera jsem vzala stopu částečně přes vysokou trávu - protože pes ji nemá rád a taky jo - má tendence ji obcházet. Lomy i předměty dobrý, ale pod kobercem buřt byl. A když šel pes poslední úsek, letěly tak třicet metrů před ním přes louku tři srny. Jsem zatrnula, ale naštěstí jak měl nízkej nos, houby viděl a pak přišel předmět a zalehl a situace byla zachráněna...Jinak pochybuji, že by dočuchal. Tak ještě zítra a pozítří a v pátek ho nechám odpočívat a pak děj se vůle boží...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 09:21
- Nahlásit
Meta
Na to tahání za šňůru při lehání je třeba dát pozor, když se spletu v přesném umístění předmětu (na dlouhý šňůře snadno) psa tím znejisťuju
..a prave preto som napisal co som napisal, ak uz dako signalizovat psovi cez stopovacku tak radsej povolenim ako tahanim
|
wami
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 12:17
- Nahlásit
Jeste me napada jedna vec... S jak dlouhou snurou pracujete v treninku? Taky 10m?
Ja mam v treninku 5m a akorat pred zkouskou otestuju tech 10...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 12:22
- Nahlásit
wami
Já zatím 2-3 m..., co jsem viděla u pár lidiček, málokdo měl celých 10m.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 13:07
- Nahlásit
Však je to taky hrůza, těch deset. Když v sobotu nezamotám do stopovačky psa na lomu, bude to z pekla štěstí...A ty předměty, si pamatuji šťovík či krtineček- jenže deset metrů dopředu už nevidím, kde je pes a kde šťovík.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 13:17
- Nahlásit
wami
S jak dlouhou snurou pracujete v treninku
vzdialenost medzi mnou a psom zavisi od pokrocilosti psa. Nove veci co sa uci kludne aj ruka pri karabine (je lepsie chybam predchadzat ako ich napravat), neskor 5-6m, cim je pes pokrocilejsi tym viac praca samostatne a stale castejsie plna vzdialenost 10m
Meta
Však je to taky hrůza, těch deset
stopovacku mam len jednu (cca 12m aby nebol problem ze je kratka), stale rovnaku, pes ju pozna a rozbalovanie stopovacky je sucastou ritualu pred vypracovanim stopy. Inak podla mna je dobre robit vzdy so dlhou stopovackou, prave preto, aby sa psovod naucil so stopovackou robit a nezmatkoval mimo trening
|
wami
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 13:30
- Nahlásit
slony
tak to s nacvikem novych veci je jasne...
stale castejsie plna vzdialenost 10m
s jak natrenovanym psem chodis treninkove 10m? Me rikalo docela dost lidi, ze chodi na pulku (5m), a to meli psy natrenovane i na dvojkove, trojkove stopy... Proto se ptam...
Ja zatim zustanu u 5m, 10 si vyzkousim jen pred zk, pro me to ma vyhodu, ze je to "tak akorat" a zbytecne se nestresuju zbytkem snury...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 13:32
- Nahlásit
slony
Když je psovod nemehlo, pomůže jen dlouholetý trénink
(Jen aby se pes toho dožil...)
|
slony
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 13:34 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
wami
neda sa jednoznacne povedat s jak natrenovanym ... skor som to myslel tak, ze cim je trenovanejsi tym castejsie, ale vzdy je frekvencia stop so skratenou stopovackou castejsia. Tak nejak 1:8-15
Meta
dolezita je chut ... ja len tolko, ze ak nerobi s klasickou stopovackou, tak sa psovod nenatrenuje. Mozno treba taky impulz ako som mal svojho casu ja - skuskova stopa v lese, ver ze tam som sa naucil ako vlacit stopovacku za sebou a nemotat
|
wami
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 13:39
- Nahlásit
slony
Tak nejak 1:8-15
dik za predchozi i toto orientacni info...
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 14:03
- Nahlásit
pes ju pozna a rozbalovanie stopovacky je sucastou ritualu pred vypracovanim stopy
Jéžiš, to ten můj blb, jak vidí, že rozbalim stopovačku, sklopí hlavu dolů a už jezdí čumákem u země...
Tak mě tak napadá - u těch zkoušek - jak psa vedu na nášlap? To už ho mám připnutýho na stopovačce? Jak vlastně to je? Já normálně při tréninku psa dovedu k nášlapu, tam ho posadím a když se zklidní(jak jsem psala, připnu stopovačku, tak už jede...), dávám povel hledej, stopa...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 14:50
- Nahlásit
Mel
kazdy skusobny poriadok ma jemne odlisnosti, vzdy je vsak dobre si nastudovat ten, podla ktoreho skladam skusku / idem pretek
http://www.cz-pes.cz/zkusebni-rady-index.php
S urcitymi nuancami (nemusia ale mozu mat vplyv na hodnotenie) - psa privadzam k naslapu na kratkom voditku (na stopovacke je povolene), podavam hlasenie rozhodcovi, odchadzam k naslapu, pripravujem psa na pracu (prepinam voditko na stopovacku a podla potreby hecujem ) , nasadzujem psa na naslap , po nastartovani psa zdviham ruku a vypustam psa na celu stopovacku .... takto si to pamatam
poznamky :
- psa prepinam na stopovacku az pri naslape abych si nezasmodrchal stopovacku pri bujom psovi a abych vytvoril priestor pre ritual jak ho ma pes nauceny
- na naslape psa podrzim aby dobre pach nasumoval (ono, preto sa v treningu do naslapu dava viac pamlskov)
- po oznaceni predmetu necham psa skludnit a vydychat (mne zalahava ale to same je aj v inej polohe okrem aportu) , az do trojkovych stop je vacsinou velkorysy casovy limit aj na minutove lezanie
- hlavne je neplasit sa a na druhej strane nebyt stronzo
- v treningu z casu na cas podavam hlasenie virtualnemu rozhodcovi, vzdy dviham predmet nad hlavu ... aby si pes na vsetko zvykol
to ten můj blb, jak vidí, že rozbalim stopovačku, sklopí hlavu dolů a už jezdí čumákem u země
to je vpodstate podla mna v poriadku okrem toho vrti chvostom, oblizuje si nos (vlhka sliznica lepsie prijima pachy) atd ... aj preto k naslapu na voditku, aby sa prilis nerozkokosil
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 15:08
- Nahlásit
slony
Jo, vidíš, na hlášení jsem úplně zapomněla... Zkušební řád jsem studovala (alespoň tu část, která se mě týká), ale jak dovést psa na stopu, jsem tam nenašla... Je teda fakt, že jsem to nečetla úplně celý...
Nicméně, to, že si psa připnu až u nášlapu, to udělám. Ještě by mě zajímalo, jak psa zdržíš na tom nášlapu.. já mám totiž fakt takového trošku magora psa. Neděláme zatím nijak staré stopy, tak kolem půl hodiny, ale je děsně zbrklej... jeden čas už to šlo, jenže pak přišla dovolená, rozřízlá packa a teď už zase maže na stopě jak blázen. Zkusila jsem 45 minutovou stopu, ale nijak se mi nezdálo, že by ho to zbrzdilo, takže teď se snažím ho brzdit já (jak jste to tu všichni psali), takže naše stopa vypadá tak, že já zapřená dozadu a pes u toho skoro leží... "vychladnout" stopu déle nechat nemůžu, protože chodíme po práci a to mám co dělat, abych za šera vůbec našla tu třictvrtěhodinovou.
Při označení předmětu taky dávám chvilku klídek, už kvůli té jeho ztřeštěnosti.
No, doufám, že se vychodí (máme čas do 19. 11. a chodíme skoro každý den tak 2 stopy), v nejhorším se z té zkoušky odhlásím, no... když to nezvládnem teď, zkusíme to na jaře
|
slony
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 15:22 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
Mel
jak je stary ? ... u nas sa hovori "mladost pochabost" mne na spomalenie pomohlo intenzivne pamlskovanie (tak 10-15 stop pamlsok v kazdej stupaji) so stopovackou na kratkou a od psa som chcel aby ich vsetky vydzobal
Na naslape ho zdrzim tak ze ho nepustim debila on uz je nauceny ze ho drzim rukou za obojok, strcim ho do naslapu a drzim , ked zacujem ze funi jak jezek (intenzivne nasava) tak pustim
dvojica pes/psovod zbiera skusenosti aj neuspesnymi skuskami, pokial nie je startovne drahe, tak bych sa neodhlasoval, dakto tu uz pisal ze "skuska" je od "skusit"
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 15:53
- Nahlásit
slony
"skuska" je od "skusit"
Jo, taky to tak beru, jenže ono je zkusit a zkusit... jít zkošet něco, o čem vím, že to nezvládnu (a teď to myslím objektivně, né že budu jako tvrdit, že to určitě nemůžem udělat... já když si prostě myslím, že to určitě nezvládnem, tak bych do toho nešla). Nemusím mít plný počet bodů, ale na minulé zkoušce mi bylo za některé lidi až stydno... Jako, že když vím, že dlouhodobé odložení mám padesát na padesát a ostatní cviky v pohodě, půjdu to zkusit, ale když mám všechny cviky padesát na padesát, tak to radší dopiluju a zkusím to jindy. Svět se nezboří, když zkoušku složím později. A tady, když neuděláme stopu, tak už dál máme šlus, takže se ani nedozvím, jak je to s poslušností...
Když dám hodně pamlsků, pes je přechází, on je takový divný týpek... neaportuje, není na žrádlo, prostě motivace je u něj dost blbá... a pak když ho něco baví, ani ty pamlsky nejsou potřeba (kolikrát mi je i plive - jak burty, tak i piškoty).
A to s tím přidržením na nášlapu - to jsem nevěděla, že psa můžu "ručně dovést" až přímo do nášlapu... vidíš, to jsou právě takové ty praktické věci, které já nevím.. já se zastavuju kousek od nášlapu a ukazuju mu, kam má jít čuchat... takže tohle hned dneska taky poupravím
|
slony
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 16:07
- Nahlásit
Mel
pes si hlada sam naslap az na stoparskych specialkach tam je zaciatkom stopy (naslapom) daky predmet (je vo vymedzenom stvorci , tusim 10x10m ale neviem isto, take nerobim) , ten pes vyhlada, zalahne a odtial je nasadeny na stopu. U standardnych Acok davas na naslap psa ty. Hm, na vasom cvicaku sa nerobia stopy resp. vasi vycvikari obcas nejdu stopovat so "skuskovymi" ?
No esli plive pamlsky tak ma nic nenapada .. okrem dosledneho vychodenia, prace na kratko a "brzdenia"
|