Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pouštěčky??
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Autor Zpráva
viky
# Zasláno: 30 Led 2006 13:13
- Nahlásit

machoman
kdyz zacnu s povelem pust uz od mala u aportu, peska apod. tak mi sakra nerikej, ze na rukavu v pozdejsim veku nepusti.

Anonymní
# Zasláno: 30 Led 2006 13:49
- Nahlásit

machoman
no nemyslim si, ze je mimo. Hold kazdej proste nepouziva ostnac a vetsina z nas vi, ze to jde i bez nej. Jenom totalni magor muze nasadit ostnac na 6mes. stene. Cus

Anonymní
# Zasláno: 30 Led 2006 13:56
- Nahlásit

viky
machoman má pravdu. A taky pak záleží na tom, jaký máte psy. Pokud takový, kteří padají z rukávu už před povelem pusť, tak jo, to jistě nebude problém s pouštěčkama. Pouštění balonku a rukávu, to je teda rozdíl.

Anonymní
# Zasláno: 30 Led 2006 14:11
- Nahlásit

Jak myslis padaji z rukavu ? Ono je to o pristupu.

Hela

Anonymní
# Zasláno: 30 Led 2006 14:51
- Nahlásit

Taky. Ale myslela jsem to nyní úplně obecně, že jsou psi co ochotně pouští než by tvrdě a razantně bojovali.
Ale "ti druzí" to je trochu o něčem jiným.

Kanpe
Člen
# Zasláno: 30 Led 2006 16:38
- Nahlásit

vikyJsi úplně mimo... Já používám ostnáč skoro na vše , ale pes se na cvičení těší - je to proněj zábava !! Proč si všichni myslíte když psovi nasadím ostnáč bude kolem mě lítat vzduchem. Znám psy co ostnáč v životě neměli a jdou utrápeně na plac a celý trénink se těší do kotce...

Anonymní
# Zasláno: 30 Led 2006 17:51
- Nahlásit

Kanpe
Ja jaký pocit má ten pes při použití ostnáče? Víš to? Jaký tlak mu to na krku vyvolává? Zkus si ho dát na nohu

Kanpe
Člen
# Zasláno: 30 Led 2006 18:24
- Nahlásit

Anonymní
Nikdy jsem neřekl že používám ost. obojek na pouštěčky, to dělám jinak. Obojek používán na stopě a poslušnosti a pes opravdu neřve bolestí !! Cvičeni musí psa především bavit, to že používám ostnáč
neznamená že pes trpí...... Ale tady to asi většina nechápe

Anonymní
# Zasláno: 30 Led 2006 18:28
- Nahlásit

Kanpe
Já se ptala, jaký mě pes pocit při ostnáči. Ne při čem ho používáš. Neber to jako narážku na sebe. Jen mě to zajímá. A jak pes reaguje při prvním použití

Kanpe
Člen
# Zasláno: 30 Led 2006 18:41
- Nahlásit

Anonymní
Já se ptala, jaký mě pes pocit při ostnáči.
No, jaký může mít pocit : nepříjemně to píchá do krku.
Musíš s ním zacházet velice opatrně, pes reaguje stejně jako na hladkém obojku jen nesmíš trhat silou.

Anonymní
# Zasláno: 30 Led 2006 19:04
- Nahlásit

Kanpe
A jak reaguje při prvním použití?

viky
Člen
# Zasláno: 31 Led 2006 07:16
- Nahlásit

Kanpe
hm, mozna ze jsem mimo, ale tim slavnym ostnacem jsem si ja kdysi poustecky pekne pos....
Byla sem mlada, blba a poslouchala jsem rady tohoto typu. Od te doby bych svymu psovi ostnac nenasadila, jde to dobre i bez nej.

Kanpe
Člen
# Zasláno: 31 Led 2006 16:03
- Nahlásit

viky
OK, netvrdím že to bez ostnáče nejde. Ostnáč je jen pomůcka která se dá buď dobře nebo špatně používat. Jen se mě nelíbilo když se tady píše že ost. obojek je mučení atd..... Vše je jen v lidech.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 4 Úno 2006 00:02
- Nahlásit

A jak reaguje při prvním použití?
V drtivé většině případů pes první použití ostnáče reaguje naprosto překvapeně. Je to pro něj zřejmě naprosto nový pocit. Při cuknutí řetízkáčem pes pociťuje tlak nebo možná i nějakou bolest, ale vcelku velká plocha řetízku a srst cuknutí ztlumí a rozloží rovnomněrně. Oproti tomu malé plošky (nebo dokonce hroty ) ostnů na psa zapůsobí naprosto jinak, při necitlivém zacházení velmi bolestivě, při citlivém minimálně překvapivě. Pes většinou ohromen naprosto novým pocitem téměř vždy ihned pustí. Bohužel samotné puštění rukávu je tím nejmenším problémem, mnohem důležitější je to co následuje bezprostředně potom. Pes do té doby naučený, že rukáv je třeba držet pevně za každých okolností se ihned snaží napravit svoji chybu a snaží se znovu napadnout rukáv. Proto by už před prvním puštěním měl dobře znát fázi hlídání rukávu v klidu a jeho opětovné zadžení při pohybu figuranta. Pak jen po pouštěčce dáš ihned "hodný - hlídej" a rychle donutíš psa sednout a hlídat.
Pes přejde do fáze, kterou dobře zná a nestresuje se tím, co se to vlastně při tom pouštění stalo. Pak už jen kratinké dohlídání, pohyb - zákus, velká pochvala kvalitní boj, rukáv za odměnu (nebo jak je kdo zvyklý) a jedno až dvě další opakování a je na půl vyhráno.
Pokud nemáš ambice na nějaké vrcholové IPO a za sebou hodně zkušeností, klidně na ostnáč i elektriku zapomeň a radši si užívej i se spokojeným psem radostí při výcviku.
Figuroval jsem už na dost psů, o kterých jejich "krotitelé" tvrdili jak jsou tvrdí a strašní kousáči a že bez ostnáče rukáv v žádném případě nepustí. Pak se vždy ukázalo, že pes byl jen vystresovaný ze situace při a po pouštění. Kořist mu utekla a on neuměl reagovat jinak než, že se ji znovu pokusil zadržet. Při tom byl však opakovaně trestán cukáním obojkem nebo el. proudem a jeho nejistota ještě vzrůstala. Výsledek byl pak takový, že při povelu pusť pes ještě zintenzivnil zákus a napínal všechny své síly aby překonal bolest podnětu od obojku - pak samozřejmě následovala ještě větší bolest a celá pouštěčka i nervy psa šly do pr....

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 07:38
- Nahlásit

Necet jsem to tady cely takze to tady mozna zaznelo.
My ucime poustecky na sebe od mala (ale jde to i u dospeleho psa) Proste psa naucim poustet na pozu pri hre a zaroven pracuju na ovladatelnosti pri jinych situacich. nasledne to propojim pri obranach, psi maj okamzity poustecky a v klidu.
Víťa
Presne tak to vidim i ja.

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 07:44
- Nahlásit

Kanpe
Na velkou vetsinu psu je ostnac na pousteckach (ale i jinde) kontraproduktivni. Hlavne strasne malo lidi snim umi zachazet. Ostnac neni na uceni cviku, ale na koncove lehke doladeni rychlosti a presnosti cviku. Pri pouziti jak ostnace tak elekriky pes musi dopredu povel a cvik umet a to docela dobre a podobnymi pomuckami se cvik pouze upresni. Ale opet opakuju Ostnac nepatri beznymu psovodovi do ruky neb o spravnem pouziti rozhodujou zlomky vterin a poznat je je vec docela velke praxe.

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 08:57
- Nahlásit

Kanpe
Viz stopa na ostnaci.
Stopa na ostnaci je ve velke vetsinae naprostej nesmysl uz proto ze na stope veli pes, protoze on je ten z te dvojice ktery vi kde ta cizi stopa je.

Ja IPO docela pochopil a hlavni vec kterou jsem pochopil je ze IPO odnaucuje psa cuchat. Prace psa na stope se nepozna na hodinove nalajnovane stope , ale na nekolikahodinove volne lozene v necistem terenu a to pes ucenej "modernima metodama" nemuze zvladnout. Uz proto ze se neuci jit po pachovem gradientu, ale po pachu poruseneho terenu. IPO je podle mne zhouba precovni vyuzitelnosti psu.

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 09:01
- Nahlásit

machoman
Myslím, že s předešlím pouštěním míčků a aportu to nemá mnoho společného.

Ale ma je to predani koristi stejne jako u toho rukavu ovladatelnost se prenasi mezi jednotlivymi cviky. Neni jen u jednoho daneho cviku.

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 09:05
- Nahlásit

Anonymní
Pokud takový, kteří padají z rukávu už před povelem pusť, tak jo, to jistě nebude problém s pouštěčkama.

Nemas pravdu mam doma psy kteri jsou ohromni koristnici presto jsem u vsech udelal v podstate naprosto podobrem skoroautomaty. jen tim ze jsem je od malicka presvedcil o tom ze akce muze pokracovat jen tehdy kdyz pes pusti.

Kanpe
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 10:21
- Nahlásit

Tchor
IPO je sportovní kynologie - nevím co pořád řešíte. Pes má vypracovat hodinovou stopu s maximální přesností . Naši psi nikdy nebudou stopovat žádného "pachatele"
Stopa na ostnaci je ve velke vetsinae naprostej nesmysl uz proto ze na stope veli pes, protoze on je ten z te dvojice ktery vi kde ta cizi stopa je.
Pes má na stopě ostnáč jen ,aby netahal a klidně vyčuchával šlápoty. Já když jdu na cizí stopu tak mám šlapače který si stopu pamatuje - takže na stopě velím já....

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 11:41
- Nahlásit

Kanpe
Ano IPO je sport, ale i ten sport by mel vychazet z fyziologickych schopnosti psa nikoli z ega psovoda.

Kanpe
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 12:08
- Nahlásit

Tchor
Ty jsi opravdu Matěj.....
Teď jsem uklidit byt(je to pro mě horší než ostnáč) , a jdu ničit psům přirozenost na IPO !!

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 12:31
- Nahlásit

Kanpe
Jsou dve hlavni veci ktery vycitam lidem jako jsi ty.
1) Propaguji na netu primarne pro zacinajici psovody metodiky ktery pri nespravnem pouziti vedou k totalnimu znerveni psa a velkejm problemum. Metodiky ktery si lidi kteri o nich neco vedi trikrat rozmysli nez je pouzijou.
2) Tvrdi ze ucel sveti prostredky.

PS: ostnac i elektrika je v nekterych presne definovanych pripadech v rukou cloveka ktery s nimi umi zachazet pomucka ktera muze pomoct z problemu. Ale mnohem castejc je pouzivana nespravne a nadela mnohem vic skody nez uzitku.

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 17:50
- Nahlásit

Tchor + Sali
lidi prosímvás cvičte si na výsledky jak chcete,když jste si jisí,že to nenaruší pohodu zvířete,můžete s čímkoliv,ale proboha nechte si to pro sebe,takovýhle metodiky při špatném použití zasahující do sféry týrání zvířat nejsou o tom,aby se o nich psalo a vychvalovaly se...jsou pro přesně indikované použití v rukách takových lidí jako je třeba Balej,Jonáš nebo jemu rovní...lidí co fakt dokážou motivovat,při korekční fázi doladit a v distrakční fázi si citlivě vynutit kontrastem ten svižný a přesný radostný výkon....
Věřím tomu že zdejšímu anonymovi pes tančí radostí ostnáč neoostnáč...ale jsem si jistá že když to zdejší méně zkušená klientela zkusí,vznikne všechno jenom ne radostný vysmátý pes....

Fakt vás znalé prosím jen o jedno-nechte si své "vrcholové" metodiky pro sebe,když se zdejší čtenář dostane tak daleko,že se s nimo osobně setká na svém psu v těchto vrcholových IPO intencích,bude už taky tak kynologicky zdatný že by je mohl umět správně vyhodnotit a zvolit nebo zamítnout,a v případě volby udělat dobře...
Ale nenabízejte to frajersky že jako s prstem v nose tady,kde si můžete být jistí jen jedním.-že to zejtra někdo zkusí ve své versi a dobře to nedopadne...

P.S.Pouštěčka udělaná na štěněti hrou,v dospívání vynucená pspvdem na sebe na jakékoli hračce či pomůcce,a v distrakční fázi skutečně prováděná při jakémkoli stupni vytočenosti psa hrou,se krásně přenese i na figuranta,a pes který přesně ví jak to má vypadfat pak akorát musí počítat s tím,že když se zatvrdí že neé psovod řekne jasně že jo a to tak že ihned..ale to ten pes už cvik musí mít sakra dobře osvojený,aby věděl,co ta korekce znamená...že to je trest na nepodřízeníé se vůli šéfa,ne mechanické donucení k provádění nezažitého cviku....

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 18:09
- Nahlásit

Víťa
Tchor
Myslím, že normální člověk pochopí, že vy dva to máte v hlavě srovnané

,Nemas pravdu mam doma psy kteri jsou ohromni koristnici presto jsem u vsech udelal v podstate naprosto podobrem skoroautomaty. jen tim ze jsem je od malicka presvedcil o tom ze akce muze pokracovat jen tehdy kdyz pes pusti.
přesně tak, mám to taky tak, a zrovna mi někteří machři tvrdili, že můj dominantní pes bez ostnáče pouštět nebude.....první pouštěčku zvládl na cvrknutí prstem do ucha

Buďte vy mistři tak laskavý, a dělějte si svý psy, jak chcete, ale nedemagogizujte tady začátečníky, že bez ostnáče apod. se nedá vystoupat na vrchol - dá, jen to chce víc práce, citu a přemýšlení, což holt některým nejde, proč, to už je jejich věc, ne každý má psa jen jako nástroj k sebeuspokojení

Ghianika
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 18:39
- Nahlásit

Tchor + Sali

moc hezky napsaný, taky se přimlouvám aby se totu dál nerozšiřovalo

Ghianika
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 18:41
- Nahlásit

Ebony

poslala jsem to pozdě a tvůj příspěvek se mi ukázal až teď... a vzhledem k tomu, že jsem tě viděla při práci a dala jsi mi slušný základ můžu to 100% potvrdit

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 4 Úno 2006 22:25 - Změnil/a: Víťa
- Nahlásit

takže na stopě velím já...
To je přístup, který se Ti může vymstít, kdykoli na stopě narazíte na nějaký problém. Metoda na maximální přesnost, kdy psovod opravuje psa i při sebemenší nepřesnosti často vede k tomu, že si pes navykne, že psovod to za něj nějak vyřeší. Tohle se hodí opravdu jen do IPO stopy za ideálních podmínek, ale stačí pokud dojde k tomu, že dostaneš stopu na řídkém terénu v červnové poledne, nebo je tam nějaké křížení o kterém ani kladeč neví (cizí osoba, zvěř), nebo prší nebo hodně fouká atd... pes pak nemůže najít svůj ideální čistý pachový koridor a protože neví jak to řešit, očekává jako vždy pomoc od psovoda. A protože např. na zkoušce nemůže žádná pomoc přijít, pes je v háji a psovod vlastně taky
Troufám si tvrdit, že vím o čem píšu. Takových případů už jsem zažil a viděl...
Prostě stopa je hlavně záležitost motivace, pes musí vždy chtít dojít stopu za každou cenu. Opravování ano, ale s citem. Stopa je hodně o dřině a rutině. Dobrý stopař se prostě musí vychodit.
Hooodně hooodně stop! Vlastní, cizí, krátké, dlouhé, čerstvé, pak i staré, různé terény, suché, podmočené, vysoká tráva, holiny, strniště atd...
K těm IPO stopám. Vloni na jaře jsem se byl podívat ve Bzenci na IPO vylučovačkách MSKS. Skoro celá "moravská špička". Bylo zima, těsně nad nulou, mírný vítr, dost mokro a pořád mrholilo. Podle mě skoro ideální stopařské podmínky, ale skoro žádný pes tu stopu pořádně neobešel. A to pak bylo nářků na neregulérní podmínky!
Prostě můj názor je ten, že ke stopě je pořád třeba přistupovat jako ke stopě, vyplatí se to... A tvrdit, že ten a ten pes přece nikdy nebude chodit jiné než IPO stopy... ...jó nevyspytatelné jsou kroky Páně...

BoBo
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2006 22:59
- Nahlásit

Tchor
lidí co fakt dokážou motivovat,při korekční fázi doladit a v distrakční fázi si citlivě vynutit kontrastem ten svižný a přesný radostný výkon....

Hele, bez urážky, ale zdá se mi, že vy dva si tady z toho děláte poměrně výrazný self promo. V tom, že používáte "neuvěřitelné výrazy"- viz výše, to opravdu není. Co to znamená? Nechápu? Tady snad není jediná část fóra, týkající se výcviku, kam vy dva jste nepřispěli..... Dost mě zaráží vaše rady týkající se chovu. Co jste odchovali?? Nevím, jak Vás někdo může brát vážně. Jak si někdo od Vás může nechat radit. A to tu ještě kritizujete příspěvky, které svým obsahem patří mezi dnes běžně používané metody, jen proto, že opravdu nejste schopní je využít ku prospěchu věci. A váš ideál psa- čerpal jsem z vašich WWW, to je opravdu něco. Asi budete věční hledači, protože to co hledáte a chcete, to těžko najdete a ještě těžší pro Vás dva bude to z nějakého psa udělat, no spíš se o to poukoušet. Já proto zase prosím Vás, buďtě tak hodní a vy také těm kynologicky méně zdatným neblbněte hlavu. Vaše rady nejsou vždy uplně na místě a jak už jsem zjistil, tak Vás tu mnozí kynologicky méně zdatní považují za autority hodné obdivu a požívající jejich bezmezné důvěry . Bohužel pro ně! Např. PROSÍM O TIP NA KVALITNÍHO FIGURANTA V PRAZE- jak někdo mohl doporučit TCHOŘE, jen proto, že sem přispívá.
Petře,radila bych ti,dát sem svůj mailík.Jinak je asi dobrý "Tchoř",podle toho co jsem četla.
Tak to je konec! Ještě když se pak dozvíme, že TCHOŘ za celou dobu, co mu byla zadána II tř. neodfiguroval ani jedny zkoušky. Proč?? Ptám se. Pozitivní ale je, že všichni víme na koho se obrátit, když se náš pes stane problémovým...obrátíme se na TCHOŘe, který nikdy pořádně nefiguroval ani zkoušky, o závodu nemluvě, psa nikde nepředvedl- výstavy nepočítám atd.... Nicméně klidně ať požívá vaší důvěry dál. Toto mělo sloužit jen k vašemu zamyšlení. Věříte opravdu těm správným?

Kanpe
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 06:42
- Nahlásit

...nikdy nebude chodit jiné než IPO stopy...

Tady se vytváří dojem že IPO je jenom taková opičárna kterou zvládne bez problémů každý pes a psovod. Máme ipo-stopy kdy vlastně pes téměř nečuchá , ipo-obrany tam zase psy nemusí skoro kousat, ipo- poslušnost tam stačí když pes má zájem o balonek a máte hotovo....
Můžeš mě Víťo vysvětlit jaký je rozdíl mezi ipo-stopou a normální
stopou....?? Ty si opravdu myslíš že na IPO- závodech se čuchá jen na rozkvetlé louce ? A co třeba IPO-FH taky jen taková legrace ?

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání