| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2006 16:19
- Nahlásit
Ahoj všem, potřebovala bych konzultaci. Jak na pouštěčky? Můj figurant mi doporučil udělat první na ostnáči. Mě se do toho moc nechce, nemám moc zkušeností a bojím se, že si to u psa pak pokazím a budou s nimi pak problémy. Ještě mi navrhoval, že když se bojím, tak to udělá sám. Dám mu do ruky vodítko a on si to na ostnáči pohlídá. Tvrdí, že mám vyrovnaného psa (NO), co mě dobře vnímá, nemá se tam prý co pokazit. Jak Vy jste dělali první pouštěčku? Veronika Zemanová
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2006 16:30
- Nahlásit
Od takového figuranta ruce pryč. Než něco poserete. Ostnáč se dává až na psa, kterého jinak nelze servat. A pokud je ten tvůj vyrovnaný, tak to není nutné. Nejdřív ho uč pouštět něco jiného, ať ten povel zná. Třeba míček. Moji psy míčky a hadry pouštějí na povel 6-ti měsících. Nic násilného. A pak pomalu na rukávu. Stačí trošinku vyvěsit na obojku s povelem PUSŤ.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2006 16:37
- Nahlásit
100% souhlasím s tím na koho koušeš, nemusíš se ničeho bát, pokud má ten kluk cit a máš možnost sledovat psi, kde to dělala i před tím, tak je to ok a nemusíš se vůbec bát. Není to nic drastickýho, je jedno jesli ho budeš vyvěšovat na stahováku nebo na ostnáči, ale pro mě je ostnáč jednoznačná volba. Je to lepší impuls a pohodlnější.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2006 16:41
- Nahlásit
Mě teda přijde ostnáš jako drastičtější. Dřív jsem měl malinuše, teď mám NO a dobrmana. A nikdy za 30let ,co se věnuju obranám jsem ostnáš nepotřeboval a šlo to dobře a snadno
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2006 16:45
- Nahlásit
Mě teda přijde ostnáš jako drastičtější. Dřív jsem měl malinuše, teď mám NO a dobrmana. A nikdy za 30let ,co se věnuju obranám jsem ostnáš nepotřeboval a šlo to dobře a snadno
Co je na tom tak drastického? Nechápu? Ostnáčem přece psovi nijak neubližuješ. Je to dobrá pomůcka jak na obranu, tak na poslušnost. Radím taky ostnáč.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2006 16:57
- Nahlásit
nejdriv zkus stahovak,ostnac muzes zkusit vzdycky!uvidis,jak se bude chovat.pres ostnac si muzes psa pekne zku.....a napravit to je pekne tezke.
zacinej od toho lehciho.diteti das nejdriv taky jen lepaka a az potom co neposloucha vytahnes varecku...
petr
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2006 17:04
- Nahlásit
Na stahovaku maš větší pravděpodobnost, že se to posere, je to pomalejší způsob a hrozí, že ti pes bude pouštět pomalu a bude dokusovat a nečistě pouštět. Dobře udělaná pouštěčka na ostnáči i od figuranta je rozhodně lepší.
|
LUCKA
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2006 17:24
- Nahlásit
Co to je za kravinu první pouštěčku na ostrnáči? Na toho figuranta bych už nikdy kousat a trénovat nejela. Můžeš prozradit jméno? Je to nějaký svazový figurant? (mám tip...setkala jsem se s tím taky,naštěstí jsem na něj nekousala...)
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2006 17:36
- Nahlásit
LUCKA
Ono spousta figurantů používá ostnáč. Proč taky ne, že? Je s tím méně práce, jde to rychleji. Ale snadno se něco posere. I když dnes už je nový trend - elektrika. Za chcíli začnou cpát ostnáč i dětem
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2006 18:38
- Nahlásit
LUCKA
Proč pořád trváte na tom uvádět jména figurantů a navážíte se do svazových? Vím o několika co to dělají na ostnáči a je to absolutně OK a vím i o těch co to tak nedělají a je to taky OK. Ale všichni jsou na tom tak, že se dokáží přizbůsobit psovi a neudělají ti to bez předešlé domluvy. Nevím, proč se tady zase z jednoho "výkřiku" jak na pouštěčky?? dělá věda a soudí se figuranti. bez toho zjistit si od Veroniky co má vlastně za psa a jakým způsobem cvičí. Myslím, že obě metody jsou přípustné, ale hodně záleží na metodice práce a mentalitě plemene (resp. psa).
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2006 18:48
- Nahlásit
obě metody jsou přípustné,
Jo, ale ostnáč je podle zákona považován za týrání.
A navážíme do svazových. Viděl jsem výkon pánů Ščučky a KOnečného na MR dobrmanů a chtělo se mi blejt. A to jsou svazoví... Ale to sem teď nepatří
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2006 20:47
- Nahlásit
No já hlavně nechápu, proč by se měl pes "servávat" z rukávu, ještě nedej bože ostnáčem?! To jste zase někdo měl vysokou kynologickou,ne? Pokud si psa naučím správně povel PUSť, začnu na sebe, pak si vemu od figuranta klidně rukáv a až bude pes spolehlivě pouštět mně, tak mi pustí i figuranta, obvzláště vyrovnaný pes, který lehce pochopí, že za pouštěčku dostane zase kousnout. Ale to je moc práce pro machry s ostnáčem, co,panebože můžete taky u toho myslet a ne rvát všechno silou
|
LUCKA
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2006 21:39
- Nahlásit
Já vím, že moderní trend-elektrika, ostnáč...to je prostě "něco" ale věřte mi, jde to i bez toho. Zvlášť první pouštěčka na ostnáči je kravina!! Neodsuzuji ty,co to používají, ale odsuzuji ty, kteří to používají a NEUMÍ s tím zacházet. Když s tím člověk neumí, jednoduše něco pokazí a třeba roční práce je najednou fuč...
Ale všichni jsou na tom tak, že se dokáží přizbůsobit psovi a neudělají ti to bez předešlé domluvy
Hm,nechápu,jak můžeš tohle tvrdit. Jak si přeješ, jmenovat nebudu,ale znám minimálně jednoho super svazového figuranta, který výborně odfiguruje závod,ale psa ti nepřeipraví. Nejmenuji,ale dělá i tohle, o čem píšeš...bohužel, bez domluvy...
A souhlasím s anonymem (MR DOB). Neviděla jsem naživo, viděla jsem na videu...
A Ebony, ta mě jako vždycky bere slova z úst
A proč se vy Anonymní nepodepíšete???
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 27 Led 2006 09:28 - Změnil/a: Víťa
- Nahlásit
Tvrdí, že mám vyrovnaného psa
Pokud máš vyrovnaného psa, tak nevím na co ostnáč?
A hlavně je to tak jak píše Ebony, pouštěčky nejdřív na sebe s aportem, pak s peškem i rukávem. Za pouštění vždycky znovu psovi zákus, velkou pochvalu a hodně ponosit rukáv. Pes rychle pochopí, že pouští proto aby mohl znovu kousat a je to.
My jsme nácviku pouštění říkali pouštěčky naopak. Nejdřive jsme mladé psy učili hlídání vsedě pod rukávem, nejdříve z větší dálky a pak jsme to zkracovali až z toho byla klasická hlídačka jako po pouštění, končila vždycky zákusem. Až to pes nervově dobře zvládal, začali jsme pouštět. Dostal povel pusť, který už znal z aportů, klidně i s cuknutím do obojku a pak hned povel sedni - hlídej. Pes okamžitě přechází do činnosti, kterou už dobře zná a nenervuje se tím co se děje, proč by měl najednou pouštět, když do té doby vždycky musel pevně držet.
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 11:19
- Nahlásit
ostnáč? týrání...jedině v opravdu NUTNÉM případě by se mohl použít, ale ne při jakémkoliv nácviku nového povelu, to je přeci debilita....pes si musí spojit s něčím příjemným a ne s bolestí! sice obranám nerozumím, ale snad rozumím psům jako takovým a jejich vnímání a cítění a ostnáč je pro mě týrání....se stahovákem se dá zvládnout všechno! nepochopim, když vidim někoho třeba s výmarem na ulici, kterej má ostáč....to je fuj!
|
Lucie a Gar
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 11:32 - Změnil/a: Lucie a Gar
- Nahlásit
Teda první pouštěčku a na ostnáči???? Když s ním někdo cvičí tak prosím, ale já bych ho psu na krk nedala...
Pokud ti pes pouští balónek, tak nebude mít problémy s pouštěním rukávů. Když byl můj pes mladý, tak mu dávali kousnout u zástěny a figurant se tam zase stáhl nehýbal se a řekl mu pusť revír. Pes brzo pochopil, že když když se stáhl tak musí vyštěkávat a pak mu došlo, že když se figurant přestane hýbat má ho pustit.
Vůbec bych se nepouštěla do experimentů první pouštěčku s ostnáčem. Ono je to pro toho figuranta nejednodušší, ale já se přikláním k tomu, radši si máknout a najít cestu, kdy to psa bude bavit....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Led 2006 12:27
- Nahlásit
grendel Lucie a Gar
sice obranám nerozumím
Proboha co jsi zač?? Ostnáč je normální výcviková pomůcka, zcela běžná při dnešním trendu výcviku. Sám ho mám na psech od cca 6měsíců, ale používám ho až mnohem později. Výrazně mi při nácviku pomáhá. To, že pes ti bude pouštět rukáv, když ho to předtím naučíš na balónek je sice pravda, ale ne vždy je tento způsob žádoucí. Preferuju u svých psů zlobu, proto vyštěkání a pouštěčky dělám zásadně na ostnáči.
se stahovákem se dá zvládnout všechno!
Blbost, pes který nechce pouštět, tak toho se stahovákem nezvládneš. Přichází na řadu ostnáč nebo elektrika, tak to prostě je!
OSTNÁČEM PSA V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NETÝRÁŠ. NĚKDY SI TO ZKUS, JE TO PRO PSA SILNĚJŠÍ IMPULS, ALE NIC VÍC. OSTNÁČ JE OK!
radši si máknout a najít cestu, kdy to psa bude bavit....
Tak poraď, já nic jiného než ostnáč neznám a když nefunguje pouštění na stahováku, tak co? Psa bavit...- jak to tedy děláš ty.
Nemotejte lidem hlavu, že ostnáčem týrají psi. Třeba výše, ne zrovna dobře zmiňovaný Renda by to udělal taky tak a není jediný. Jako figurant je super a rozhodně ví co dělá. Ostnáš forever!!
Tak čao!
|
birma
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 12:31
- Nahlásit
Anonymní
ne zrovna dobře zmiňovaný Renda by to udělal taky tak a není jediný
tam je dost důležitý to ne zrovna dobře zmiňovaný
Ostnáč je normální výcviková pomůcka, zcela běžná při dnešním trendu výcviku. Sám ho mám na psech od cca 6měsíců,
chudáci psi - nechceš nám napsat, komu se vyhnout?
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 12:36 - Změnil/a: grendel
- Nahlásit
na ostnáči vůbec není nic normálního! obojek, který se psovi "zabodává" do krku, to fakt musí bejt dobrý....víš, ty mi připomínáš jednu holku, co si myslí, že je nejlepší, že vycvičí každýho mollosse a že na ní nikdo nemá...a taky s velkou oblibou používá ostnáč...
ostnáč používají lidé, kteří nedokážou zvládnout svého psa normálním způsobem!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Led 2006 12:37
- Nahlásit
To, že pes ti bude pouštět rukáv, když ho to předtím naučíš na balónek je sice pravda, ale ne vždy je tento způsob žádoucí. Preferuju u svých psů zlobu, proto vyštěkání a pouštěčky dělám zásadně na ostnáči.
Není nad to míř řádně nasraného agresivního psa, že?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Led 2006 12:42
- Nahlásit
uz jsem to tady parkrat psal,ze to jde v pohode i na stahovaku.jen musi byt zejistenej za usima psa.musi to,ale delat nekdo kdo tomu rozumi.ostnac je u me pomucka,az na poslednim miste o elektrice se ani nebudu zminovat,to je u me dobytcarna.
psa mit na ostnaci od 6mesicu???!!!!!"zvladnout"stene na ostnaci umi kdejakej debil,ale naucit ho neco klasickou cestou,je uz trochu umeni....
petr
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 12:49
- Nahlásit
petr
vyjímečně s tebou plně souhlsím
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Led 2006 12:49
- Nahlásit
Není nad to míř řádně nasraného agresivního psa, že?
Ano je tomu skutečně tak, ale s rozdílem, že já to dělám pouze na efekt pro učel sportu. Nic víc. Jinak mám psi vyrovnané a bez problémů. Ale ty asi nevíš o čem to je, takže je zbytečné ti to rozmlouvat, že?
tam je dost důležitý to ne zrovna dobře zmiňovaný
Schovat se za nick a kritizovat tady práci ostatních není zrovna ok, soudit někoho podle jednoho závodu je trochu zavádějící, byť to nebylo opravdu dobré, tak je tu ještě trenink a tam o ničem špatném nevím. To se prostě občas stane, že to nevyjde a ať jsou důvody jakékoli, tak musím říct, že v tréninku se chová 100%. Nemám proti němu námitky.
|
LUCKA
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 12:51
- Nahlásit
Áááá,tady pan anonymní je asi nejchytřejší...Ostnáč na 6ti měsíčím psu? No tak to teda jsem zvědavá, co z toho psa bude za pár let....
Renda řeší všechno s elektrikou a s ostnáčem. Byla jsem s ním na táboře a můj pes přestal 2 dny před zkouškou,na posledním tréninku, pouštět. Připravovala jsem se na ZVV3 kde je nustná samostatná pouštěčka. Tedy jsem se s Renkem pohádala,když přišel, že dá na mýho psa na posledním tréninku elektriku. Navíc na labradora, kterýmu to jde prostě vysvětlit po dobrém! Birma ví, že je to pravda!! A jak to dopadlo? Renka jsem neposlechla, na to jsem dost paličatá,protože svýho psa znám víc, než kdokoli jiný. A pes na zkoušce pustil...Na něm jsem nikdy neměla ostnáč ani elektriku!! A jak je vidět, jde to i bez toho!!!
|
ita
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 12:51
- Nahlásit
Jestli tohle (ostnáče) je moderní výcviková metoda, tak se namouduši začnu ovčounům vyhýbat, i když se mi líbí. A připadáte si teď líp, jistější, když jdete ven se psem, který neumí povel pusť jinak, než když má na sobě ostnáč či elektriku? Nějak nechápu...učila jsem psa povel pusť s piškotama. No ale to bylo v minulém století ....
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 12:53
- Nahlásit
LUCKA
|
birma
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 12:53
- Nahlásit
Anonymní
já se za nick neschovávám - vystupuji pod tímto nickem na celém internetu a pod odkazem na mě najdeš mail, číslo ICQ, stránky....
závod jsem neviděla - kousali jsme na něj v tréninku a spokojená jsem rozhodně nebyla (jako dost dalších lidí)
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Led 2006 12:54
- Nahlásit
Petr
Pravda. Bych chtěl vidět projev štěněte dělaného na ostnáči...
Anonymní
Přečti si tohle inteligente..
http://www.mze.cz/attachments/Obojky.htm
|
birma
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 12:55
- Nahlásit
LUCKA
jojo vim a letos tam prostě nejedem - jedem jinam, kde bude pohoda a klid, i když figuranti nebudou svazoví....
Ale to zas patří trochu jinam...
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 12:56
- Nahlásit
ita
opovaž se bát mojí budoucí ovčandy
jinak-taky to nechápu, ale jsou lidé, kterým vyhovuje všechno dělat tak, aby to bylo pro člověka pohodlené, ale pro psa nikoliv...proč to dělat pohodlné pro psa, když je to zdlouhavější a náročnější, že???
|