Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak naučit spát v boudě
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Zpráva
mmks
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 18:56
- Nahlásit

Máme štěně (necelé 3 měsíce) krátkostrstého křížence (1/2 rotvajler). Z domu bylo zvyklé spávat venku, u nás poslední 2 týdny v boudě, kterou mělo ale u otevřených dveří v průjezdu, takže cca 1 metr od dvora. Včera jsem ji boudu přestěhoval ven, za vchod dal přepážku (bohužel není postavená jak bouda s předsíní). Bouda je ze 2 stran u stěny a z té další jsem ji prozatím odizoloval alespoň parotěsnou folií. (Jinak stěny min 1 cm tlusté palubky) Od země je zvednutá cca o 10 cm. Před vchod jsem dal závěsy z koberce, takže průvan nehrozí.
I když štěněti nedělá problém do boudy vlést a bylo v ní zvyklé spát před tím na jiném místě, teď se raději klepe u dveří a klidně několik hodin kňučí.
Zatím to řešíme tak, že přes den je venku a na noc ji zatím pouštímě do vrátnice, kde je přece jen tepleji, takže tam má pelech na na něm stará hadry. Zatím 2 dny.
Řeším to správně?

kejtlin
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 19:02
- Nahlásit

mmks
chce být s tebou a ne venku sám v boudě, když chceš aby nekňučel u dveří tak základ je nepustit ho do těch dveří. Zkus mu do boudy dávat misku s jídlem aby zjistil, že je tam tepleji a že bouda znamená pozitivum.

mmks
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 19:42
- Nahlásit

Je to takový kompromis. Za těmi dveřmi je jen průjezd. Takže do obytné části se stejnak nedostane. Na samotu byla už zvyklá (samozřejmě myšleno přes noc, v práci atd.) Začala kňučet až po přestěhování boudy.
Ale děkuju, zkusím přemístit ty misky

Fifi
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 20:07
- Nahlásit

mmks
štěně už je člen rodiny

Ptal jste se na foru rtw, vidim, ze zase az takovy domaci mazlicek to neni, oproti tamnim fotkam. Bravate ji dovnitr, tam se ocividne citi fajn (ci to jsou cizi fotky?) , tak proc spani v boude od tak utleho veku? A na vratnici?
Takže do obytné části se stejnak nedostane. - to nechapu. To je opravdu socializace jak stehno a stenatku musi byt sakra smutno a citit se opustene. Mnoho zdaru s vychovou x rtw,ad,nb.

argosek
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 20:23
- Nahlásit

mmks

v tomhle pocasi ji musi byt hrozna zima i v te boude.

worick
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 20:30 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

mmks
Sotva si zvykla na spaní v boudě - což není pro prcka jednoduché, tak jste ji zase minimálně zmátli tím přestěhováním boudy. Možná, že ani to místo se jí nemusí líbit. Bylo by mnohem lepší, kdyby jste to všechno měli rozmyšlené a pořešené před tím, než malá přišla k vám. Kromě hraček bych jí tam klasicky dala svůj propocený nátělník, ponožku apod. My máme boudu velkou (pro berňáka) a já jsem prcek, tak jsem to řešila tak, že jsem si do ní lozila se s prckem pomazlit a poležet. Jen první noc kňučel chvilinku a dál už v pohodě (měl tam i ručník od maminky) To už ale u vás není aktuální.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 20:36
- Nahlásit

argosek
To ale není tvůj zhejčkanej gaučák.

mmks
nevím, jak to tam tedy máte, ale zkuste do boudy seno, slámu nebo hobliny. Řešila jsem tak první zimu mého štěněte, které bylo ze začátku raději za dveřmi na rohožce, než v boudě. Po tom, co dostala slámu do boudy se z ní už nehla.

ati
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 20:41
- Nahlásit

mmks
no nevím jestli v boudě z palubek a bez předsíně se štěně zahřeje,tam bych nevyhnala ani naše dospělé psy,ti mají boudy zateplené a ještě nacpané slámou. Raději bych nechala štěníka doma a udělala pořádnou boudu

worick
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 21:11
- Nahlásit

mmks
Jo na to jsem zapoměla. Jak píše Pavlina Moravcova
štěňata měla taky v boudě kopec slámy a tam se zakutala pěkně do rohu - poněvadž ta bouda je pro štěňátko ještě obrovská. Hadry ne, ty vlhnou! Na jaře byl kolem dokola děsný binec - protože to vytahali na kožichu i schválně vyhrabali, ale slámu na zimu dáváme do boudy i starému špicovi celý život.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 21:22
- Nahlásit

Teď mám další těně, to má výhodu, že spí spolu s dospělou čubou a tak ta ji naučila spát v boudě. Slámu sice zatím v boudě nemaj, ale už ji pilně sháním, ale je to těžké ji u nás sehnat.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 21:30
- Nahlásit

Pavlina Moravcova
Taky je pro mě těžké sehnat slámu...ale objevili jsme jeden kopec, který už dva roky leží na poli-volně ložené, a nacpala jsem jim tím nejen boudy, ale celé kotce...oni si ani do boudy nevlezou a zavrtají se do slámy jen tak v kotci...je to fajn.

Teda kromě Bucky, ta se sama leze schovat a štěně taky nemám venku, na to nemám v téhle kose.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 21:33
- Nahlásit

Mucholabka
Já jsem se před chvílí vrátila z výcvikového víkendu, kde malá spala dva dny se mnou v posteli a poznala jsem, že by z ní byl hrozně rychle a ochotně gaučák. Becky musela být v autě a myslím, že na mě bude chvilku naštvaná.

mmks
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 23:03 - Změnil/a: mmks
- Nahlásit

Pes je většinu dne venku. Samozřejmě, že by byla nejšťastnější, kdyby spala doma, ale pokojový psík to nebude. Doma s náma bývá občas, dejme tomu 1-2 hodinky denně, ale není to pravidlo a ani ten čas není stálý, prostě občas nachvilku, občas doma zaspí, tak ji nebudu vyhazovat ven.
S tou obytnou částí je to myšleno tak, že nejdřív spala v boudě v průjezdu. Ten je součástí přízemí a je od venku oddělen dvěma vratama (před tím asi týden na chodbě). Bouda ale byla u jedněch těch z vrat a dveře byly pootevřené, takže tam nebylo nějak výrazně tepleji než venku i když samozřejmě rozdíl tam byl.
Teď jsem ji tu boudu přestěhovali ven úplně (bohužel asi v době, kdy došlo k většímu výkyvu teploty). Bouda sice nebyla vyrobená s předsíní, ale díky dostatečné velikosti, jsem tam tu předsíň přepážkou udělal + ještě závěsy na vchod z koberce. Ty palubky jsem uváděl z důvodu, aby bylo jasné, že to jsou desky se zámkem, teda nemělo by přes stěny foukat, jinak to opravdu nejsou běžné palubky, bouda je udělaná bytelně.
Zkusíme tu slámu + další rady.
Pokud teda není přespávání v boudě pro tak malé štěně zdravotní problém. V tom případě to vyřešíme jinak a boudu např. vrátíme zpět alespoń do vrátnice. Domnívám se, že ale když už je zvyklé spát samo tam, tak už není problém s nějakou socializací (v posteli se námi rozhodně spát nebude, před spaním za ní vždy ještě zajdeme) ale spíš s chladem.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2009 23:06
- Nahlásit

mmks
Na co toho psa vlastně máte?

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 08:07
- Nahlásit

mmks
Já si myslím, že zásadní problém je v tom, že ho občas vezmete dovnitř, on pak nechápe, že někdy tam může a pak jindy zase ne a tím mu děláte v hlaně obrovský guláš. Buď má být pořád venku nebo vevnitř, něco mezi je špatné. Taky je tam to, že on je chvilku vevnitř, tam se v teple vyhřeje a pak zas musí ven. Z toho by mohl začít mít i respirační problémy, na to bacha.
Vím, že je to malé štěndo a vy se s ním chcete mazlit a pro vás jednodušší je, vzít ho chvilku dovnitř a tam se mazlit, ale jestli chcete, aby to byl pes venkovní, tak se choďte mazlit ven, i když je tam zima.

Uwinnika
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 10:55
- Nahlásit

mmks
Řekla bych, že to rozhodně zdravotní problém je či přinejmenším si o něj pěkně koledujete. Necelé 3 měsíce a už klepe kosu venku a samo ? Mno..to není moc dobrej úvod do života. Dítě asi taky nevykopnete z baráku sotva začne chodit, ne?
Asi všicí už jsme pochopili že jste si ho (ji) jako mazla rozhodně nepořizoval ale i přesto si i jako hlídač zaslouží přinejmenším do půl roku něco jiného. Ale pokud z něj chcete mít asociála a hodláte řešit budoucí průsery který s tím zákonitě souvisí raději než jim teď předejít, tak je to vaše věc.
Kromě toho váš nástin boudy, bez urážky....opravdu je takový problém koupit psovi skutečnou dvoukomorovou izolovanou boudu ? Nezlobte se na mě, ale ani za mák nebude schopen takovým boudám konkurovat..ale na to (a nejen na to)jste měl myslet než jste si dotáhl štěndo domu.
Asi jsem z jiný planety, ale nechápu jak si někdo může pořídit psa a pak na něj v mrazech, v dešti nebo horkách čučet z okna.
Chápu že si desítky kil do postele vezme málokdo, ale proč by nemohl spát v kuchyni či na chodbě to mi prostě hlava nebere.

Uwinnika
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 11:06
- Nahlásit

Pes je zvíře odjakživo patřící do smečky. Člověk nedokáže přesně nastolit správnou a přesnou hierarchii smečky ale přesto ji dokáže nahradit a udělat zvíře šťastným. Pokud psa umyslně izolujete od jeho smečky bude nešťastný, samozřejmě že si zvykne - musí, ale za jakou cenu ! Nevím jak vy všicí ostatní ale já bych nedokázala žít s pocitem zodpovědnosti, že kvůli mě je tvor kterého jsem do rodiny přitáhla nešťastný, smutný, zoufalý a že jen kvůli mě strádá...........

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 11:57 - Změnil/a: Lucie Kratochvílová
- Nahlásit

mmks

No jooo, mazlení vevnitř s malým štěňátkem je fajn co? A pak ho vykopnout ven, kde je samo, možná si s tam s ním i dcera necelou hoďku hraje, to je skvělý Na co toho psa vlastně máte? Místo alarmu? Má odstrašovat vzhledem? Ach jo...

worick
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 12:42
- Nahlásit

Uwinnika
Lucie Kratochvílová
No holky, já bych to zase tak nedramatizovala, neb o majitelích moc nevíme, tak je nebudem zase šmahem odsuzovat, ne? Jelikož se sem přišel pán zeptat na radu, tak mu zase štěndo tak ukradené není... Já mám taky psy pouze venkovní, mají boudu a jinak si leží kde je napadne, většinou ve dveřích. Venku spalo první štěně od prvního dne, co jsme ho přivezli, takže cca dvouměsíční a problém nebyl žádný. Už tak velká zima nebyla (březen). A není z něj ani asociál. Záleží spíš na tom, aby tam s ním většinu dne někdo byl. U nás to ovšem nebyl problém, celý den pracuju na zahradě.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 13:11
- Nahlásit

worick

Ale to já jen tak žertovala, Ivánku

Iluze si rozhodně nedělám a nevěřím, že se psovi věnují minimálně 4 hodiny denně i když by potřeboval (podle toho, čeho je to kříženec) mnohem víc a nejde jenom o výcvik a výchovu

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 13:45
- Nahlásit

mmks
I když pes bude hlídací, jako malé štěně má právo (a je to nutnost) se blízce sžít se svojí smečkou. Tj. trávit s ní co nejvíc času. Nevidím problém, proč by nemohla spát doma a od jara být už jen venku. To štěně si zvykne a naučí se to.
Pokud venku stojí za dveřmi, klepe se a kňučí, je to VAŠE špatná vizitka, ne její. Buď musíte boudu udělat a umístit tak, aby v ní spala (a na to musíte přijít sami, kam ji dát a jak), nebo mít štěně doma.
Taky mám doma hlídací psy (pastevce) a pes byl jako malý taky se mnou doma, co nejvíc to šlo.

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 14:25
- Nahlásit

LucieS

Pokud venku stojí za dveřmi, klepe se a kňučí, je to VAŠE špatná vizitka, ne její

myslím, že k tomuhle není už co dodat. Nedovedu si představit, že někdo takhle mrňouse odstrčí, navrch do takových podmínek

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 15:25
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová

Iluze si rozhodně nedělám a nevěřím, že se psovi věnují minimálně 4 hodiny denně i když by potřeboval (podle toho, čeho je to kříženec) mnohem víc a nejde jenom o výcvik a výchovu

proc by potreboval vice? takhle stare stene se unavi za chvilku a je rado, ze muze spat, co se tyce vychovy - ta je strasne precenovana.

mmks
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 18:39
- Nahlásit

Musím se hodně klidnit abych nenapsal něco sprostého. Asi mi ten pes není ukradený, když hledám informace kde se dá a ptám se na každou maličkost, jestli postupuju dobře atd. Kdyby mě byl volný a byl jen jako hlídač a alarm, tak ho šupnu do boudy a kašlu na něj. Okna mám izolované, kňučení neslyším tak co, ne? Jo, a určitě je daleko snažší vzít si štěně do baráku a hlídat, co počurá, roškube a zničí jen abych si jej dcera mohla pohladit (což vzhledem k tomu, že je to štěně a musí vše okusovat není ani dost možné, zato venku si krásně zablbnou) Pro vaši informaci, došel jsem z práce kolem 15:20 a doteď jsem byl se psem venku. Na dvoře, blbnout, do školky pro malou, domů, do kroušku pro malou , venku atd. atd. Domů si ji bereme právě kvůli tomu, aby s náma mohla být co nejdelší čas! Vy asi nemáte práci co? Typuju to na důchod nebo mateřskou (ale to asi ne). Protože podle vás každému zaměstnanému musí ze psa vyrůst asociál, vždyť je chudám minimálně 9 hodin sám a to si ještě hovado majitel dovolí jít spát do postele bez něj.
K boudě, chtěli jsme izolovanou dvoukomorovou boudu. Bohužel to dopadlo takto (měl to být dárek od tchána, ten to zadal známému, aby mu postavil takovou jako má on doma pro psa - dvoukomorová, jenže ten to špatně pochopil a postavil malou chatu). Co s tím teď mám asi narychlo dělat? Díky velkému rozměru jsem druhou místnost vytvořil přepážkou, dneska koupil 10cm!!! polystyren a obložil stěny. K tomu ještě závěsy před vchod. Musím sehnat slámu - jedna z mála dobrých rad, co jsem si v té špíně našel.
A proč by pes nemohl spát třeba v kuchyni? Proboha proč? Máme RD, velký dvůr se zahradou s cca 200m čtverečníma, celou oplocenou a mě bude spát pes v kuchyni? Měli jsem už několik psů, vždy spali venku, vždy mohli občas dovnitř. Vždy taky věděli, že je to nadstandart a za odměnu.
Je na to ještě malá, ok, bude spát na pelechu ve průjezdu (opakuji jedná se o místnost), je potřeba líp vystlat, dobře, seženu balík slámy. Nikdo ji nenechává kňučet přes noc u dveří, ale zase na druhou stranu nezakňučí a já ji hned nepustím do postele!

mmks
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 18:46
- Nahlásit

a na co jsme si ji pořizovali. Doufal jsem v normálního rodiného psa. Tzn. podle mých představ a zkušenostní. Pes, který spí na dvoře v boudě, občas může do baráku, ale ví, že jeho místo je venku, který s náma jde na vycházku, zablbne si s náma na dvoře, ale když někdo cizí vezme bez pozvání za kliku, tak minimálně hlasem dá najevo, že se mu to nelíbí.
Bohužel mám pocit, že se teď psi dělí na pičlizky a bojová plemena.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 18:49
- Nahlásit

argosek

Dobře, beru ono je rozdíl, jestli si hraju se štěnětem 20 minut a pak si jde vedle mě lehnout a usne v teple u kamen než... no nic

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 19:06
- Nahlásit

Psíček

a psicci taky radi spi?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 19:13
- Nahlásit

Psíček
Tak jsem si to tu dámy přečet a jdu se zase poblít
s blitím počkejte až po obřadu,mazejte na mou foru,mámu tu svarbu!!!

Meta
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 19:36
- Nahlásit

mmks
Doufal jsem v normálního rodiného psa. Tzn. podle mých představ

Tak na to mám svůj názor.
Pokud pane opravdu chcete psa rodiného a ne bouďáka, pak se fakt trochu zamyslete. Přinejmenším nad tím, že štěně nemá dovyvinutou termoregulaci a přestože zimu třeba přežije, později se s tím shledáte třeba v podobě poškozených kloubů.
Vím, co štěně doma umí, ale tak to má být a neumím si představit, že bych ho ponechala venku v zimě samotné. Brrr.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2009 19:56
- Nahlásit

mmks
Nedělejte si nic z toho, co tu všichni píšou. Na takovýchto diskuzích se akorát tak dozvíte, že jste ten největší tyran na světě. Mám štěně ve věku toho vašeho, je to rotvajler a je taktéž venku a celou zimu bude. Dovnitř ji tedy neberu, jelikož si myslím, že přechody z tepla do chladu nedělají dobře ani dospělému psovi, natož štěněti. jinak dejte tu slámu, co jsem vám tu radila již dříve a uvidíte, že se prckovi bude v boudě líbit.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání