| Autor |
Zpráva |
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 20:02
- Nahlásit
Meta
Hezký článek
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 20:11
- Nahlásit
mmks
No, ono štěně doma má spoustu výhod. Jednak je to prcek, který potřebuje být se svou smečkou (žádné štěně divokých psů či vlků není v tomhle věku samo) a čím blíže k sobě budete mít teď, tím těsnější vztah budete mít později. Další výhoda je, že pes si zvykne už jako malý na pobyt uvnitř a pokud později bude nedejbože marodit, bude po operaci apod., tak vám doma nebude stresovat a skákat po hlavě, protože tam bude zvyklý. A další výhoda - pes si zvykne na váš biorytmus (páníček spí - spím taky), což se pak zase hodí třeba na dovolené v penzionu, pokud byste ho bral sebou.
Nebojte, že až štěně bude dospívat, že bude problém ho vystrčit ven (třeba na jaře). Pes k tomu psychicky doroste a sám bude raději venku hlídat.
Jak už jsem psala, mám takhle velké, hlídací plemeno a to, že byl pes jako štěně zvyklý na doma, je ohromné plus doteď.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 20:16
- Nahlásit
mmks
taky mám psy celý rok v boudách,ale důležité je mít prostě dobrou ,zateplenou boudu,a slámu celou zimu přidávám,nebo jí i vyměnim když se zdá vlhka. Pokaždé když pesani dostanou novou slámu, tak si rozkošnicky hupnou do středu boudy a ráno není venku ani psí chlup.
|
hally001
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 01:27
- Nahlásit
já nejsem proti pobytu psa v boudě, ale myslím si, že i pes, který venku žije, by při určitých teplotních "extrémech" měl být vpuštěn alespoň do předsíně...není nutné ho pouštět do postele, ale takhle malého psa bych v zimě venku nenechávala--kromě toho, že mi konstrukce zde popisovaná nepřijde jako dostačující. Já, co se výchovy a socializace týče, bych pořídila psdy dva-ta samota mu svědčit nebude
|
worick
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 07:17 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
mmks
Já psy mám dva, venku, občas i v boudě (dneska poprvé od loňské zimy - u nás je ,,psí počasí" děsný vichr a metelice!) a první štěndo (berňák) tam bylo samo skoro dva měsíce - do příchodu druhého. A v pohodě. Já si nedovedu představit, že bych měla jen jednoho a chudák celou dobu jen čekal, až někdo vystrčíme hlavu z baráku. Holt já mám ty ,,píčolízy". Ale jinak je to normální praxe - jeden pes v boudě v zahradě. Navíc mně tady bylo pro změnu vytýkáno, že jsem si právě pořídila dva proto, aby si vystačili a já na ně mohla kašlat.....
K tomu obkladu polystyrenem - psi ho nemají rádi (přímý kontakt s ním). Ty jsi obložil zevnitř nebo z venku? Z venku je to v poho, akorát ho okousá. Bude to potřeba ještě překrýt alespoň překližkou, OSB atp. a to by samozřejmě být muselo, kdyby jsi to měl zevnitř.
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 07:21
- Nahlásit
worick
Já psy mám dva, venku, občas i v boudě
Jseš psí macecha.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 07:43
- Nahlásit
Strejda
Jseš psí macecha.
- kde ty se tu bereš?
Né, já už jsem normálně totální magor.....já už si někdy fakt připadám jako jejich matka
Domů občas chodí, neřekla bych přímo za odměnu - prostě je někdy, když mám chuť pak uklízet půl baráku - domů vemu. Máš dřevěnou podlahu? Ty jo, nechtěj vidět ty rýhy od drápů A to ještě Tom ani neviděl všechny, pak mně nejspíš zabijeeee Kluci neběhají, chodí pomalu, opatrně, ale asi jak vstávají nebo mají na tlapce kamínek...nevím, ale budou asi moct jenom do haly na dlažbu a moje pracovna s kuchyní.
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 07:49
- Nahlásit
Tak ja taky pridam svou cerstvou zkusenost... mam taky stene, 3,5 mes, bily svycar. Prvni tydenbyl doma, pak uz jsem ho dal ven, aby si zvykal dokud bylo jaks taks teplo. Ma zateplneou boudu s predsinkou a taky tam nechtel spat, ale vecpal se do kazde mezery ci doury na pozemku,pokazde si nasel jinou, ale nakonec jsme je vsechny odstranili,ukazali ze v boude je to ok, je tam teplo, a ted tam spi v noci i pres den, kdyz jsme doma, tak je obvykle u dveri a taky spi. Dovnitr muze, ale taky to ma jen na >>pozvani<< ale nikdy tam uz nespi, jen treba kdyz prijdu domu, davame krmeni, tak me doprovazi atp..Rozhodne nemam pocit ze by pes stradal, muj nazor je takovy, ze pes je pes a neni to clovek, myslim ze se to tady taky nekde resilo, ale ted se mi to nechce hledat, preju hodne zdaru
|
Uwinnika
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 07:51
- Nahlásit
mmks
óóó, tak to pozóóór.....tím jste měl začít....že máte potřebu někomu dělat PÁNA BOHA......
Tak to soráč, já jsem totiž úplná blbka co má psa jako kámoše....
Až přijedu domu Z PRÁCE tak hned půjde moje čudla na šikan kde jí budu muset vysvětlit jak má pitomou paničku že může chrápat v kuchyni pod stolem a že by mi za to měla být vděčná až do konce jejího životaaaa........kristepane.......na mě jdou mdloby.......
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 08:06
- Nahlásit
Uwinnika
Tak tohle bylo tak trochu mimo mísu.
Je každého věc, kde bude mít svého psa, jestli venku, či vevnitř. Jsou plemena, která se do bytu hodí víc a která míň. Než mít psa zavřeného v malé chodbě, aby nic nezničil, tak to ho radši nechám běhal po zahradě, kde si najde činnost, kterou se zabaví.
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 08:18
- Nahlásit
worick
Máš dřevěnou podlahu? Ty jo, nechtěj vidět ty rýhy od drápů
Máme parkety. První brázdy vyryla ovčanda a berňuchy pokračují. Hlavně v zatáčkách to je vidět. Dveře jsou poškrábané, protože si při otvíraní neberou rukavičky. No, ale je to lepší než kdybychom měli hady na volno, ne?
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 08:23
- Nahlásit
Pavlina Moravcova
Nebo se taky dá psa naučit, aby se uvnitř uměl chovat a nemusel být nikde zavřený.
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 08:28
- Nahlásit
makrel
Ano, to dá, ale až časem, tady se bavíme o štěněti.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 09:14
- Nahlásit
mmks
já osobně bych tedy svýho psa do boudy nevystrčila, jedině, kdyby znamenal pobyt psa doma nějaké nepřekonatelné problémy. Ale neodsuzuji, když někdo v boudě svého psa má, když je bouda dobře zateplená a pohodlná proč ne.
Jinak psa na boudu zvykejte postupně, hrajte si tam s ním, dávejte mu tam žrát, všechna pozitiva (jídlo, mazlení atp.) by se měla odehrávat v kotci (nebo u boudy, nevím jak to máte). Jestli psa chcete pouštět i domů, pusťte ho tam v okamžiku, kdy je v naprostém klidu a nekňučí.
Jinak osobně se přimlouvám, aby štěně do jara zůstávalo co nejvíc doma a co nejméně v boudě, kvůli navázání na všechny členy rodiny, aby se naučil čistotnosti i v bytě (nikdy nevíte, kdy to budete potřebovat). Máte křížence asi 3 velkých plemen (rotvajler, argentina a boxer tuším), tam se asi vyplatí všechno si dopředu rozmyslet, nejednat s horkou hlavou a hlavně trávit se štěnětem co nejvíce času.
Jinak si dávejte pozor na ty teplotní změny jak už někdo zmiňoval. V chladnějším počasí není asi zrovna moc košér mít štěně hodinu venku pak ho na 3 hodiny vystrčit ven, pak si ho zase vzít domů atd. ...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 09:37
- Nahlásit
Psíček
Tak jsem si to tu dámy přečet a jdu se zase poblít. papá.
no já nevím, mně nepřijde úplně košer takovýhle přístup k čerstvýmu štěněti.
mmks
nikdo myslím nepíše, že takto ze psa nutně musí vyrůst asociál, ale ideální přístup k takhle malýmu štěněti to většině lidí nepřijde. Nikdo vás nenutí tahat ho do postele. Jen ... štěně prostře potřebuje lidskou společnost. Bez přehánění. Uvědomte si, že pes je smečkové zvíře, tím, že ho izolujete, postavíte ho tím pádem mimo smečku a ono nechápe dost dobře proč.
a krom jiného, to že štěně bude co nejvíce ve vaší společnosti, pomůže vám to vybudovat si s ním užší vazby a vztah. Pokud o to stojíte.
vzít si štěně do baráku a hlídat, co počurá, roškube
to tak už štěňata prostě mají, s tím nutno počítati.
|
Uwinnika
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 10:04
- Nahlásit
Pavlina Moravcova
To vůbec nebylo mimo mísu...nebyl to komentář kvůli boudě, ale kvůli postavení a názorům daného PÁNA a psa ! Nastartoval mě názor, že pes vůbec může být rád , že si ho pán z milosrdenství největšího na chvilku pustí domů - do smečky -
Já nemám nic proti tomu aby byl pes venku, většina je jich tam radši ale mám problém tím nechávat už takhle malé štěndo samo, v takovýmhle počasí a všeobecně za takovýchhle podmínek....
Neřekla jsem nic o tom že má být maxi pes zavřenej v mini prostoru .... mluvila jsem o přespávání. Když můžu já mít dost pohodlí z tepla a bezpečí domova proč bych to nedopřála i svýmu věrnýmu stínu....
A když už řešíme to rozkousávání....je celkem naivní si myslet že venku si pes takovouhle zábavu nenajde......
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 10:09
- Nahlásit
Uwinnika
Muj pes ma pohodli, teplo a bezpeci v boude, je to spatne? Vylozene chce byt venku, znam psa, ktery od malicka byl nervozni z toho, ze nevidi co se deje na jeho pozemku a chtel byt venku
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 10:10
- Nahlásit
Uwinnika
Mimoto kdyz pes neco rozkouse venku, tak me to nenasere tak, jako kdyz znici neco vevnitr
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 10:28
- Nahlásit
TomášW
kdyz pes neco rozkouse venku, tak me to nenasere
Noooo...než by mi měl zničit nějaký stromek za 1500...tak radši nemám žádné stromky, akorát vrbu a ta se množí sama
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 10:31
- Nahlásit
Mucholabka
Mě štěndo také dělá spousty nových koníků z naší vrby, občas je i zasadí.
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 10:34
- Nahlásit
Mucholabka
nastesti na zahrade je vse plne vzrostle, se sazenim pockam tak 2-3 roky
|
Uwinnika
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 10:37
- Nahlásit
TomášW
Psala jsem opak....tak proč ta otázka.
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 10:43
- Nahlásit
Uwinnika
Z tveho prispevku jsem pochopil ze mas na mysli sdilene teplo domova se psem, pokud jsem to spatne pochopil tak se omlouvam
|
Uwinnika
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 10:51
- Nahlásit
Já nemám problém s tím, že je pes venku,na dvorku či zahradě, jestli spí v boudě nebo kdekoliv jinde.
Mě vadí, když se venku nechává psí mimčo kterýmu ještě nejsou ani 3 měsíce.
A taky že prostě nechápu proč by pes neměl smět do baráku, nebo že by to měl mít nedej bože za odměnu.
Tak jsem to myslela.
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 10:56
- Nahlásit
Uwinnika
Já myslím, ze je kazdeho vec, kam svemu psovi povoli pristup. Muj deda mel cely zivot NO, jen venku, nikdy nedostali piskot, ani granule, jen zbytky, kosti, polivka, chleba atp... ti psi ho poslouchali na slovo, milovali ho a respektovali...takhle to kdysi bylo vsude a ti psi taky zili a poslouchali a meli radi sve pany
|
Uwinnika
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 10:56
- Nahlásit
TomášW
v pohodě...
|
Uwinnika
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 11:01
- Nahlásit
Já vím, a je to pořád. U víceméně dospělýho psa či odrostlýho štěnda to beru ale na takhle malé štěně mi to přijde dost tvrdý.
Jistěže je měli rádi....ikdyž psovi ublížíš tak tě bude stále bezmezně milovat.....já to vidím na útulkářích.
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 11:04
- Nahlásit
Uwinnika
No jo, jenze cim starsi pes, tim hure se uci byt venku, tim dele bude skrabat na dvere, tim vetsi skodu muze pripadne zpusobit..ono je to tezke, neda se to generalizovat
|
Uwinnika
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 11:16
- Nahlásit
Je to možný ale pořád tu mluvíme o miminko, (kromě toho tohle všechno se nechá ovlivnit výchovou a výcvikem) - podle jiných odkazů jsem pobrala že jí není víc jak 10-11 týdnů. Já nemyslela, držet psa doma zuby nehty několik let. Měla jsem na mysli přenocovávání a to minimálně do jara něž krapet vyroste, a bude vhodnější počasí, zatím si získá důvěru v nové prostředí, najde si své místo ve smečce, naučí se fungovat podle potřeb rodiny a především se s rodinou plně socializuje, nehledě na to že jako větší už bude i zdravotně odolnější.
Já tě chápu a tvůj názor beru ale koukni na to z pohledu toho štěnda....vezmeš ho od smečky a než si na to stihne zvyknout tak ho odsouváš i od sebe...??...
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 11:23
- Nahlásit
Uwinnika
No ja bych to nebral jako odsouvani od sebe, ale jako navyknuti na rezim domacnosti...Taky jsem to tak udelal a nejsem sam...spis si myslim ze jde o ten cas straveny se psem venku, pes se prizpusobi. Samozrejme pokud ma nekdo treba RR, ktery v zime pri -20 asi tezko bude venku, tak to je jina..
|