| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2009 11:34
- Nahlásit
KaTachyon
ahoj!
Vynechala jsem něco?
určo ne, ale bych to potřebovala kapek rozvést - zóny vím, že můžu trénovat pomocí našeho povelu Tač!
Odložení- trénujem průběžně
Takže jak třeba:
na rychlý starty?
na reakci na slovní povely
a povely tělem?
Díkec, zas budem mít o zábavu postaráno. Jo a ještě jednou dík za klikrovou konzultaci přes emila
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2009 12:39
- Nahlásit
Ahoj Ka Tachyon ,
Ja bych take ocenila podrobnejsi vyklad . Dekuji.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2009 21:07
- Nahlásit
PetraK
Zany
Vynechala jsem posilování, které sice za součást agility nepovažuji, ale přesto je pro agility nezbytné.
Rychlé starty
Doporučuji hru 3-2-1-Běž. Pes se tak učí sbírat energii před akcí. Ještě se docela hodí, když pes není v odložení, ale někdo ho drží, zatímco ty si dáš trochu náskok a hecuješ ho (jako na flyballe), pak vyběhneš a člověk ti ho s lehkým zpožděním vypustí.
Reakce na slovní povely
Tím myslím stranové povely, vysílačky, stahování, popřípadě vytlačování nebo blindcrossy. Stranové povely učím jako dogdancingové otočky. Dál záleží na tom, jestli chceš mít stranu jako povel pro otočení se na místě, nebo jako povel "jdi na překážku, kterou ti ukazuji, a tam se otoč". V prvním případě bys dál nic nedělala, v druhém případě bys ještě učila na stranový povel obíhat nějakou věc (barel, popelnici, strom, keř...), nejprve tak, že bys stála blízko a ukazovala okolo barelu, postupně by ses dostávala dál a dál a psa jen vysílala, ukázáním podpořila svůj slovní povel. Já pří obíhání stromů spíš učím "here" a "out", kdy učím i reakci na vedení tělem. "Zaza" pro blindcrossy, neučím, protože je nepoužívám, ale může se s tím při správném použití udělat na parkuru dost parády. Na to je lepší zeptat se někoho, kdo to dělá.
+ vysílačky a přivolání tady
Vedení tělem
Je pět způsobů, jak psovi na parkuru říct, kam má jít.
1) relativní rychlost psovoda - pro přímý běh a skok psovod běží rychle/zrychluje; pro točení psovod zpomaluje/stojí
2) pozice psovoda vůči psovi - pokud je psovod před psem, pes běží dopředu za ním; pokud je psovod za psem, pes se točí k němu
3) pozice psovoda vůči překážce - pokud je psovod za překážkou ve směru, kterým pes běží, znamená to pro psa dlouhý krok a přímý běh; pokud je psovod před překážkou ve směru, kterým pes běží, pak se pes na překážce točí
4) natočení ramen - dopředu a k následující překážce, pokud má pes běžet rovně; ke psovi/od psa ve směru točení, pokud má pes točit
5) slovní povely - při přímém běhu se používá jméno překážky nebo vpřed; při točení se používá stranový povel nebo jméno psa
Podle toho se dá i cvičit. Říká se tomu práce na zemi (flatwork, circle work), na YouTube určitě pod těmi pojmy najdeš vhodná videa. Pes by předtím měl znát správné slovní povely a měl by být naučený následovat ruce (dá se použít pamlsek nebo hračka v ruce nebo naučit psa na clicker ruku následovat), aby se nesnažil zůstávat za patami nebo předbíhat. Pak se přidá různé točení a křížení, při tom by se měly dodržovat výše uvedená pravidla. Dá se do cvičení i zakomponovat obíhání okolo stromů, to na videu nemám, ale má to na kousku třeba Eva Linková tady: http://www.stream.cz/video/234513-agility-pripravk a-coudik-1-2009.
Dál už nevím, ale kdyby tě něco napadlo, klidně se zkus zeptat.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2009 23:06
- Nahlásit
KaTachyon
díky, zatím jsem jen prolítla, zítra budu studovat, o víkendu cvičit
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Dub 2009 14:03
- Nahlásit
KaTachyon
vytištěno, budu studovat a cvičit zatím dííkec
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 30 Dub 2009 22:30
- Nahlásit
KaTachyon
diky todle se mi ted taky hodi
Jinak zajimal by me vas nazor na tohle, s agi jsem zacla na biglim tabore, kde nas ucili, ze mame behat na ruku, takze jako pes proste bezi za nebo vedle panika a casem postupne spolu zrychli, ze zacatku, je to hodne pomale atd...
Pak jsem nemohla delsi dobu u nas v Brne zadny agi sehnat, az letos na konci zimy na Zetoru. Mno a tam je to tak, ez na draze je cvictel pripadne dalsi pomocnici a ti pomahaji slovne a pak i odmenkama hecovat psa... No v dusledku toho SPoty podstatne zrychlila, jenze me to nevyhovuje, pac ja nesjem mo telesne obratna a pes, ktery proste dobehne druhou polovinu trate be ze mne, jen proto ze na nj nekdo cizi vola... Moc mi to nevyhovuje, tak jsme byla zkusit na veterine. tam se beha stejnym zpusobem jak natom taboe, coz me teda vyhovuje vic, ale zarazilo me, jak Spoty zase desne spomalila! Proste pred tydnem na Zetoru valila jak blesk, ted sla zas pomalu chuzi....
Jakym zpusobem trenujete vy?
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 30 Dub 2009 22:39
- Nahlásit
Kniga
Zetorácký způsob trénování podporuje samostatnost psa, rychlost a tah dopředu. Nicméně nemyslím si, že je to jediný tamější "styl" trénování, určitě a to mluvím z vlastní zkušenosti, se i tam musí sem tam běžet na ruku, resp. být v určitý moment u psa. To se ale vzájemně nevylučuje. Je to výhoda, když jde pes sám dopředu na konkrétní povel, usnadní to strašně moc mít vysílačky. Můj pes se u Radovana naučil během víkendu chodit dopředu, takže už konečně neplivu na rovinkách plíce a nevodím ho za ručičku ke každé překážce.
Já k nim jedu na tábor s mladým právě kvůli tomu "natahování" psa.
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 30 Dub 2009 23:23
- Nahlásit
Dasha jasne ze se i tam beha na ruku,ale to tahani psa mi tam prijde takove jako zasadni, nerikam ze je to spatne, to ybch si nedovolila, jsem absolutni zacatecnik. Jiste, ma to neco do sebe, jako chodila jsme tam vcelku rada, jen mi to moc lezlo do penez a to cele na ruku mi zatim vyhovuje podstatne vic, pac jsem motovidlo. A trebas takovou vysilacku se musim teprve ucit, zatim Spoty behala dycky pak za tema lidma a na me uz docela kaslala...
kdyby to slo tak bych nejradsi chodila na oboji, na veterinu proto, ze je to tam pekne po lopate, hezky postupne i s teorii a tak a na Zetor na nacvik ychlosti... jenze to nejde.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2009 15:19
- Nahlásit
Kniga
Dělám takovou "kombinaci", taky záleží jak kde a jak s kým. Pro mě je totiž rychlost dost důležitá, ale rychlost bez porozumění je neefektivní. Se začátečníky dělám hodně to, aby uměli valit dopředu miskou s pamlsky, kterou ze začátku často držím a psa k sobě i volám, aby pochopil, kam má jít, potom už jim stačí, že vidí misku a běží, já stojím jen opodál, kdyby udělal pes chybu, tak abych mu stihla misku s pamlsky sebrat (BTW, krásně nám na to právě běhá na cvičáku bígl). Rovinky jsou ale jen část tréninku, stejnou měrou děláme i těsné točení okolo bočnice, kde se naopak pes musí maximálně soustředit na psovoda, který ho i odměňuje. V žádném případě to ale není vedení na ruku, psovodi by měli ukazovat ve výšce a pes se musí soustředit na to, co má dělat, a dáváme mu čas, aby pochopil, že čím rychleji to udělá, tím dříve dostane odměnu. Učení překážek, kde je kladen důraz skutečně na pochopení překážky, nejen její překonání, je klíčové pro to, aby pes získal správnou rychlost. Trocha vysvětlení, proč vaše fenka na Zetoru běhá rychleji, než na veterině - díky tomu, že na Zetoru ji v cíli neustále někdo stál a volal ni ní, dobře věděla, kam má běžet a tak si mohla troufnout nabrat rychlost. Ovšem když na veterině nemáte nikoho, kdo by v cíli stál, tak nemůže běžet rychle, když neví kam. Tím, že jí vodíte na ruku jí učíte, že se musí držet stále blízko vás, a protože sama moc rychle běžet nemůžete, ona taky rychle neběží.
Pokud nemůžete běhat tak rychle, jako mladí atleti, ale přesto nechcete, aby se vám Spoty držela na dosah ruky, potřebujete zvolit vhodné vedení. Bohužel si myslím, že se (alespoň) v počáteční fázi bez pomocníka v cíli neobejdete, ale ten slouží jen k tomu, aby pes pochopil, že je v pořádku jít dál od psovoda. Ale jakmile to pochopí, tak by pomocník měl omezit svoji aktivitu při přivolání psa a jen stát u odměny, aby ji mohl kdyžtak sebrat. A v konečné fázi může psovod do cíle odměnu házet (i když je třeba jen na pamlsky, tak se dají pamlsky házet třeba v ponožce). Záleží ale na házecí obratnosti psovoda, jinak bych doporučila, aby je tam spíš někdo hlídal
Se psem na dálku se běhat dá (i když to je možná spíš známější i větších psů), ale člověk potřebuje mít dobře naučené slovní povely, aby pes měl nějaké informace o tom, kam má jít. Minimum je levá, pravá, vpřed, jméno psa a jméno všech překážek. Psovodovi to tak dává možnost vyslat psa třeba i dál od sebe a mezitím se přesunout k nějaké techničtější pasáži, aby ji mohl vyřešit třeba i na ruku. Ale fixace na ruku je chyba, důležité je fixovat na povely a podporovat samostatnost a pochopení práce na překážkách.
Jestli vám nevadí clicker, doporučuji ho právě pro získání toho sebevědomí, sebedůvěry a porozumění. Zároveň podporuje i samostatnost, protože psovod při výcviku psovi vůbec neukazuje, ten se musí snažit makat sám, a dá se cvičit na jakoukoli vzdálenost.
Další už zmíněnou věcí by mělo být trénování jednotlivých překážek tak, aby je pes dokázal překonávt na slovní povel nezávisle na pozici psovoda. Když se pes učí, je hodně pomalý a je to celkem v pořádku, protože nikdo nejsme moc rychlí, když se můsíme soustředit na něco neznámého, co teprve začínáme chápat. Jakmile pes pochopí, co dělá, může začít pracovat rychleji, provedení se pro něj stává automatičtější, dostává se do svalové paměti (například taneční kroky - ze začátku to je pomalé, se cvikem člověk získává jistotu a to mu dovolí přidat i na rychlosti). Když cvičíme nové nebo techničtější prvky, většinou se to snažíme dělat dost v klidu a nechávám psovi čas, ať si novou věc "ošlape", až když vidím, že si je jistější, tak tam přidáváme to hecování a tahání na pamlsky do cíle.
Když by vás zajímat ten clicker, tak napište, zkusím to víc rozvést. Taky jestli vám angličtina nedělá potíže, tak se můžu zkusit mrknout po nějakých článcích na internetu.
Zatím můžu zkusit upozornot na svoje články Jak zpomalit psa, Běhání psovodů pokročilých věkem a jsem našla video na YouTube, kde se dělá práce na zemi a další věci, všechno naučené s clickerem a tedy bez ukazování, jinak další videa z ukázkou práce na překážkách bez ukazování jsou na Agifóru, speciálně v zónách a slalomu.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2009 15:30 - Změnil/a: KaTachyon
- Nahlásit
Kniga
Ještě poznámka - ukazování dost často neúmyslně odvádí psa od soustředění se na pravou podstatu věcí. Například když děláme kavalety nebo jinou práci se skokovou gymnastikou, tak hučím do lidí, aby psovi neukazovali a už vůbec neměli v ruce pamlsek nebo hračku - při učení se nových věcí se pes potřebuje soustředit na ně a na svoje tělo, pokud kouká po ruce, tak ve skutečnosti zvedá hlavu od skokovky a nemůže vědět, kdy se má správně odrazit nebo jak vysoko. A tahle nejistota zpětně přináší chyby a zpomalení, aby pes ty chyby nedělal.
Všechno souvisí se vším.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2009 10:38
- Nahlásit
KaTachyon
ahoj - tak hlásím, že jsme se naučili na povel obíhat ukázaný strom a to proti směru hodinových ručiček. Jsem teď ve fázi, kdy stojím mezi dvěma stromy a Ešusa vysílám s povelem Proti! k požadovanému stromu, aby se naučil, že na tohle slovo se má točit proti směru hodinových ručiček. (Na opačný směr máme povel okolo!). Teď dotaz - abych ho zrychlila, začla jsem klikat v momentě, kdy už je u stromu a točí to na dobrou stranu. Je to paradoxní, že ho to zrychlý už v tomhle momentě - když klikám po doběhnutí, tak taková rychlost není. Vypadá to, že to fachčí,tak snad nedělám nikde chybu.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2009 12:41
- Nahlásit
KaTachyon
jsem hodila dotaz na agifóru, a buď nemá nikdo žádnej nápad, nebo to radši nikdo ani nečet...
teda vono to nebylo nic podstatnýho, ale ňákej nápad jsem čekala... já jenom, že by to chtělo víc reklamy, ať to tam žije...
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2009 21:14
- Nahlásit
PetraK
Ahojky, jestli to chápu dobře, tak když klikneš ve chvíli, kdy obíhá strom, tak pak k tobě běží rychle, kdežto když s klikem čekáš, než doběhne k tobě, tak běží pomalu? Snadné vysvětlení - klik upevňuje to, co pes právě dělá, takže když několikrát klikneš za oběhnutí a pak ne, tak pes znejistí, jestli náhodou něco neudělal špatně. A nejistota = zpomalení.
wami
No jo, máš pravdu, já na to nějak nereagovala, protože jsi sama přišla s celkem rozumným řešením. Ale zkusím něco přihodit
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2009 21:20
- Nahlásit
KaTachyon
A nejistota = zpomalení
no já jsem klikala původně v celém provedení (jako když už věděl wocogo) až v momentě, kdy doběhl. Jako označení toho, jo takhle to má vypadat. Jenže běhal jako že běhal, žádnej Speedy Gonzáles. tak mě napadlo zkusit kliknout když už zatáčí a to ho při celý akci zrychluje. dělám to blbě? Jak teď teda, abych to nepokonila?
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2009 21:57
- Nahlásit
PetraK
Musíš si vždycky uvědomit, že klik je jako fotka - uchováš ten obrázek (cvik), ve kterém okamžiku zmáčkneš spoušť (clicker). Já většinou za takhle "komplikované" chování (tj. chování, které má hodně částí - běh ode mně, oběhnutí stromu z dané strany, běh ke mně) už neklikám, pokud nechci upevnit to poslední z toho chování (například u přivolání chci, aby skončil co nejblíže přede mnou, ale u obíhání jde o obíhání, ne o přiběhnutí). Navíc by jsi neměla klikat za cvik, který se ti nelíbí (pomalé přibíhání), protože tím upevňuješ něco, co vlastně nechceš.
Řešení:
a) Zkrátila bych vzdálenost mezi mnou a stromem a postupně klikala v pozdějších a pozdějších fázích oběhnutí. Z toho, jak je rychlý, poznáš, jak moc tomu rozumí, když zpomalí, musíš klikat dřív a pak vždycky o něco málo posunout tu magickou hranici, při jejímž překročení klikneš. Takhle bych to ale nedělala, protože nechci trénovat přivolání, ale obíhání, takže:
b) Posílala bych psa okolo stromu z čím dál větší vzdálenosti, klikala v okamžiku, kdy je tak za půlkou oblouku (ale dost často bych asi ani neklikala, jakmile pes ví, co se dělá, tak clicker moc nepoužívám, měl by umět chápat i pochvalu), a v tu chvíli bych pak psa povzbuzovala a utíkala směrem od psa, odměnila bych ho, až by mě doběhl. Postupně se dá začít utíkat čím dál později, dokud se ke mně pes nežene, i když stojím. Vždycky bys při tom měla dodržovat vedení tělem, takže se buď k psovi stavět zády, aby tě dobíhal, nebo viditelně nebízet pamlsky/hračku, aby chápal, že má běžet až k tobě. Jinak je zpomalení správná reakce na to, že psovod stojí ke psovi čelem. Když by běžel pomalu, dej mu povel pro oběhnutí a vyšli ho ke stromu znova a začni psa povzbuzovat dřív. Úkolem je vymyslet to tak, abys mohla psa pochválit a on si tím pádem ověřil, že to dělá správně.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2009 22:01
- Nahlásit
KaTachyon
Díky - máš pravdu. Je to ale věda, klikání jedno! Musím si to přečíst třikrát, aby mi to vlezlo do hlavy, takhle napsaný je to jasný, naprosto, brnkačka, ovšem posléze... v praxi... jdu studovat!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2009 22:10
- Nahlásit
KaTachyon
jej teď mi došlo, že jsem to nenapsala úplně - no my nemáme problém s rychlým doběhnutím, on je "pomalej" právě v tý části rozběhu, než začne zatáčet, jakmile zatočí, mastí to ke mně rychle, to už je v pohodě. Tak jsem si právě říkala, že tím, že se bude těšit na to kliknutí /je zvyklý, že odměna může přijít později po kliknutí, to zvládá z normálních cviků, třeba při čekej na dálku, kdy k němu taky musím dojít/, které nepřijde až na konci, ale v tom momentu zatáčení, že ho to zrychlý, což právě i jo, ale nevím, abych si tím někde dál právě třeba nezadělala na problém /viz. ten efekt "fotky" jak píšeš/. Ale podle toho co píšeš, tak asi ne, jestli tomu dobře rozumím
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2009 22:51
- Nahlásit
PetraK
Už chápu, v tom případě klidně ještě nějakou dobu klikej ve chvíli, kdy obíhá. Taky zkrácení vzdálenosti, ze které budeš vysílat, určitě neuškodí. Můžeš přidat i restrained release, pak ti bude stačit jen udělat to, co děláš ještě před odpočítáváním a pes se ti bude cukat nadšením, hned jak pozná, že ho budeš vysílat.
Podle mně stačí vydržet s odměnami a zrychlí sám.
Ale spíš se snaž odměňovat co nejrychleji po kliku, já třeba nedělám to, že musí po kliku zůstávat v pozici, podle mě je pes pak klidnější, uvolněnější, jistější i rychlejší.
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2009 08:21
- Nahlásit
se trochu musím pochlubit,včera v šárce,elis zničehoznic začala skákat přes takové malinké překážky a sama šla na kladinu
,já na ní vejrala a tak jsem za každou překážku a i tu kladinu dala piškot a moooc jsem chválila
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2009 09:38
- Nahlásit
KaTachyon
ááá dík! Tak nésu úplný kopyto!! vymyslela jsem to dobře a vlastní hlavoou
restrained release
máš na mysli 3-2-1-běěěž! ?
To jsme taky trénovali - dle Tvýho návodu . Na házedlo a i v rámci přípravy na coursing na střapec z odložení. Takže to už bychom tam připojit možná i mohli.
Takže až docvičíme tohle, vrhneme se na osvěžení a dopilování obíhačky po směru hodinových ručiček.
díky moc.
brezen2008
se trochu musím pochlubi
taky budeš igelitit, jo?
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2009 12:01 - Změnil/a: Falco
- Nahlásit
Já mám pořád potíže s rukama - levá x pravá
Když učím obíhání - psa mám na levé ruce, chci aby strom oběhl doleva, dávám slovní povel a ruku používám ... kterou? Levou, že s ní jako ukazuju směr nebo pravou, že jako natáčím ramena ve směru, kterým má běžet?
A když ho mám na pravé ruce a potřebuju, aby mi překřížil cestu a obíhal taky doleva?
No jsem z toho magor, potřebovala bych nějaký jednoduchý návod, jak psovi ukazovat, protože se motám jak vítr v bedně.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2009 13:00
- Nahlásit
Falco
Ahoj, zapamatuj si, že vždycky ukazuješ rukou blíže psovi s vyjímkou křížení, kdy ruce přehazuješ, aby jsi zase mohla ukazovat rukou blíže psovi. Je to celkem jednoduché pravidlo a vyjímky jsou minimální, pokud někdo ukazuje na rovince proti rukou, je to chyba a kazí svému psovi vedení.
Ramena můžeš natáčet bez závislosti na ukazování, zase platí, že při běhu rovně směřují vpřed, při zatáčení se točí od psa/ke psovi.
Takže prakticky - máš psa na levé ruce a chceš, aby oběhl strom doleva, takže nejprve ho levou rukou stáhneš k sobě (aby věděl,že má jít stranou blíže k tobě, ramena natočíš doprava), až bude u stromu, tak se otočíš do něj a ukážeš pravou rukou (křížíš rearcrossem a pes ti skončí na pravé ruce).
Když ho máš na pravé ruce a cheš, aby obíhal doleva, tak ti cestu nekříží.
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2009 13:19
- Nahlásit
Tak to dělám přesně blbě. Bože, já snad napřed budu muset běhat s dřevěným kačerem.....
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2009 21:34
- Nahlásit
Falco
Doporučuji plyšového psa - nikdy neuteče z odložení, poměrně snadno ho přiměješ šlápnout na zónu a pokud ho na flexině přivoláváš zkrz slalom, je to i celkem rychlé
Ale nic si z toho nedělej, prvních pár hodin na cvičáku každému říkám: "Dobrý, ale dej si to ještě jednou a ukazuj správnou rukou."
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2009 08:50
- Nahlásit
KaTachyon # Zasláno: 14 Kvě 2009 13:00
Panebože, končím si igelitěním!!!
Todle ešče dobrý, to vim
Ahoj, zapamatuj si, že vždycky ukazuješ rukou blíže psovi
zbytek je nad moje mozkové závityyyyyyyyyyyy
Falco bude běhat s dřevěnym kačerem, co si mám vzít já? Ach jo, co mě to zas napadlo?
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2009 08:55
- Nahlásit
PetraK
no možná s elis .......
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2009 13:22
- Nahlásit
PetraK
Hele, prej existuje varianta igelitění, kdy v podstatě stojíš na parkuru a na psa jen voláš povely a on pracuje samostatně. Ty máš chytrého a samostatného psa a klikrem ho naučíš cokoli. Já jsem na tom podobně, jen je můj pes menší a chlupatější. Myslím, že tento způsob by pro nás byl nejvhodnější.....
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 20:05
- Nahlásit
tak si nejsem jista, jestli se mi tenhle zpusob agility zda stastnym...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 20:15
- Nahlásit
Dasha
Je to nuda, ale na druhou stranu...co bych za to dala, kdyby tohle Puma uměla a nenutila mě sprintovat a předbíhat ji
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 20:29
- Nahlásit
Biluška
mi tam spis chybi ten tym. Samo, je to super, kdyz jde pes dopredu a je samostatnej, ale tohle se mi proste nelibi.
|