| Autor |
Zpráva |
Dasha
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2008 21:10
- Nahlásit
KaTachyon
mně se tvoje přání plní docela často u mě je to tělo, které často zradí, nedočkavost, nedotažení...na slovní povely (pokud běží naplno)až tolik nedává, dost často se mi stává, že volám opačný stranový povel, ale ramena jdou naštěstí správně...stejně ale je to i naopak
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 12:42
- Nahlásit
Dotaz na "lidský" trénink
nikdy mi to nedošo tolik, protože Lump je obluda velká, a tak ho hodně vodím na dlouhou ruku a jsem smířená s tím, že nestíhám... nicméně u něj jsem fakt nikdy nemusela makat naplno...
jak zjišťuju, běhat s malým smolíkem je úplně jiný, aspoň pro mě, i když postupně pracujem na vysílačkách a dlouhý ruce, tak ji prostě zdržuju tím, jak ji nestíhám, a ona na mě čeká a dělá ty nepotřebný kolečka a tak... zatím ji musím přece jen parkurem víc provádět a zjistila jsem, že prostě nestíhám, plivu plíce a jsem neskutečně pomalá, zdržuju ji tím a zpomaluju... tak mám dotaz...
běhat na vytrvalost nemá význam, to je fakt jinej druh pohybu. Ale jak natrénovat člověka? sprinty, otočky v pohybu? třeba i bez parkuru, ale jak by měl vypadat ideální trénink lidské části agitýmu?
5x rovinka, něco s otočkou, doleva, doprava... prostě vůbec nemám představu, leda bych začla chodit okukovat fotbalisty...
nemáte někdo tip na takhle rozepsaný trénink pro agilidi?
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 15:19
- Nahlásit
wami
máme nasaď sedák, zapni psa a vyraž
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 15:59
- Nahlásit
Ebony
to je recept zejména na silniční egzém, teda aspoň u mě...
ale hlavně tohle nevydržím, při CC mi odchází kolena po půl kiláku, už před časem jsem chtěla, že jakože Melzí i sebe vyběhám... chtěla bych zkusit nějaký krátký rychlý sprinty po trávě s otočkama a tak, takovej ten fotbalistickej trénink (jestli teda to vydržím "trénovat" )
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 16:12
- Nahlásit
wami
Radek Liška doporučuje švihadlo.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 16:26
- Nahlásit
Biluška
Jako skákat? Tak to se asi smířim s tim, že budu běhat pomalu a se mnou i Veverucha Neb jsem střevo a se švihadlem jsem nikdy nebyla kamarádka ani, když jsem hrávala volejbal
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 17:00
- Nahlásit
mám dotaz na trénink psa mimo cvičák / ještě nechodím,ale od jara začnu / co se týče agility:
stůl - stačí jí ted učit odležení na nějakém místě?
áčko,kladina - skáčeme,když nás nikdo nevidí,po lavičkách v parku
houpačka - nikde,bo nemám kde
slalom - mezi stromy
no a mě by zajímalo jak vy ste nebo trénujete mimo cvičák nějaké ty překážky ?
anebo co dá ještě venku dělat a zároven jí tak připravit na nějaké ty překážky? poradte dík
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 17:45
- Nahlásit
Eimy
Jo, jako skákat. Prý se tím získává dynamika, nebo tak něco. Já taky neskáču, nehodlám způsobit zemětřesení
brezen2008
Na překážky se vykašli, ty se naučíš na cvičáku. Můžeš ji naučit obíhat stromy doprava i doleva, to se ti bude moc hodit. Taky je fajn když si pes umí hrát, je ochoten se přetahovat a běhat za balonkem (je jedno, že ti ho nedonese, hlavně když poběží za ním). Určitě ji nauč "šnečky". To znamená, že ti půjde za rukou. Vezmeš do ruky pamlsek a k TÉ SAMÉ ruce si postavíš psa. Pak se začneš točit kolem své osy a psa pamlskem budeš lákat za sebou. Tím ji naučíš sledovat ruku a půl práce na parkuru máš hotové. Bacha, nejčastější chyba co lidé dělají je, že psa mají na opačné straně než ruku s pamlskem. Např. piškot v pravé ruce a psa u levé nohy. Pak překříží ruku přes břicho a piškot ukazují psovi. TO JE ŠPATNĚ. Pes musí být u té ruky se žrádlem. Trénuj na obě ruce, točení doleva i doprava.
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 17:50
- Nahlásit
Biluška
díky mooooooooc
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 17:51 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Biluška
jakože se mám rovnou oběsit, jo?
hele, jako Radek asi nebudu nikdy, já ho dřív potkala jako figuranta, než jako agiliťáka... Lumpovi tam s hadrem předváděl takový frajeřinky, že si mé (do té doby zcela koordinované) roční štěňátko totálně zamotalo nožičky...
mno, a von pak byl tak rychlej i na agi, ale na to nemám, na to jsem pohybový tele... mě si už od základky vybírali do družstva jako poslední
ale zkusím, no...
brezen2008
spíš než na překážky si najdi články o vodění psa po parkuru, aby ti šel na ruku, různý obraty a střídání rukou při vedení psa... atd. atp. to ti pak pomůže mnohem víc...
určitě ti dobře poradí KaTachyon, až se tu objeví, mě totiž napadl právě jeden článek od ní...
a něco najdeš i od Ireny Kochové, vyšlo to v PPČ
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 17:54
- Nahlásit
wami
no, sorry, ale švihadlo je na kolena horší než běh, a ty triky, co dělají fotbalisti, co ses ptala, jsou na kolena úplně nejhorší, co myslíš, že fotbalistům nejvíc odchízí - kolena! Takže se nevymlouvej na běh, ten je pořád k těm kolenům setrnější, než švihadlo, a ty tvoje "otočky"
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 18:04
- Nahlásit
Ebony
s tím švihadlem a kolenama jsem si to myslela, ale aspoň vyzkoušet jsem to mohla...
ty triky, co dělají fotbalisti, co ses ptala, jsou na kolena úplně nejhorší
tak tos mě ale zas nepotěšila...
Takže se nevymlouvej na běh
já se nevymlouvám, já to letos na jaře zkoušela, protože jsem po zimě měla kondičku naprd... Po zhruba půlkiláku to začne bolet, druhej den pajdám, ortézy neortézy... i tak jsem se divila, že u toho agi zatím ještě nic (ťuk ťuk na dřevo), ale ono je taky pravda, že ty otáčecí parádičky a tak potřebuju až teď, s Meluzínkou, tak to ještě nemělo čas pořádně začít...
ale neboj... tě v tom běhání nenechám a aspoň občas půjdu taky...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 18:06
- Nahlásit
wami
jakože se mám rovnou oběsit, jo?
Prosím tě, když můžu běhat já (nejlépe třá v kombinaci s Pumou) tak už může každý. Ty jsi hubená a relativně rychlá, nevím co si stěžuješ. Podívej se třebas na Ivanu Němečkovou a její šiperky. Iva prakticky neběží, ti psi všechno dělají na vysílačku a pořád jsou na bedně. Nebo Iva Momirovová, Pepa Žák, Zuzka Rozová... všechno jsou to pomalí lidi, až extrémně pomalí a vyhrávají. Agility je sport pro čtyři rychlé nohy a jednu chytrou hlavu , to není o tom, že musíš uběhnout psa.
Já s Heskou vyhrála Praděd cup v osmém měsíci těhotenství. Pamatuju tam jeden parkur, na kterém jsem udělala max. 40 kroků (s přestávkama) .
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 18:10
- Nahlásit
Biluška
nj.
jenže - a) fakt zatím nejsem takovej frajer, abych se to nepotřebovala naučit i já. Jsem ráda, že už na parkuru nebourám překážky
b) Melišátko má ještě do vysílaček přece jen kousek, ještě to není ono. A do tý doby ji nějak vést musím, a štve mě, když ji brzdím...
c) Agility je sport pro čtyři rychlé nohy a jednu chytrou hlavu
no, tak koukám, že to by na tomparkuru mohl občas zapnout nejen Lump, ale i já... takovejch seků, co furt předvádím!
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 18:23
- Nahlásit
wami
takovejch seků, co furt předvádím!
Hele, o tomhle bych mohla psát romány . Pamatuju závody od Vosáků, sponzorovala je Purina a za 1. místo v součtech byl takový nádherný plyšový bernardýn. Vyhrála jsem v sobotu, přivezla domů bernardýnka, děti se pohádali čí bude a já velkoryse pravila "nehádejte se, já vám zítra vyhraju ještě jednoho". V neděli jump - Hesí první. Open - Hesí ve špičkové formě, já výjimečně taky, přesvědčení, že si jdeme pro vítězství. Přece potřebujem toho bernardýna, ne? Komentovala to Šárka Vykoupilová. Hesinka běžela nádherně, normálně nad těma překážkama letěla. Malinkaté obloučky, mě nádherně vycházeli všechny otočky,cítila jsem v kostech, že to ostatním natřem nejmíň o dvě vteřiny, řítíme se do cíle a slyším Šárku v rozhlase "nádherný běh, opravdu nádherný, velká škoda, že je to diskvalifikace, pejsek běžel s OBOJKEM" . Oranžovým. Fosforovým, blikacím !!! Fakt mě něco vyprávěj o secích na parkuru
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 18:29
- Nahlásit
wami
děkuji ti
jdu studovat
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 23:07
- Nahlásit
brezen2008
Doporučila bych přesně ten článek, co už uvedla wami, v tom seriálu "Štěňata a agility" jsou pak i další, které nějakým způsobem předcházejí i práci s překážkami. Doporučuji nedělat "kladinu" na lavičkách v parku, můj první pes se takhle krásně naučit skákat zóny na té opravdové, než mi došlo, co vlastně dělám. Odložení je taky důležitá část, nejen na stole, na to doporučuji hru 3-2-1-Běž!. Skákání se dá "učit" přes nohy psovoda sedícího na zemi. Z obíhání stromů pes slalom nepochopí, ale může se na tom naučit strany nebo práci daleko od psovoda, stejně jako ty se na tom můžeš naučit vedení.
wami
Když jsi na tom s koleny špatně a jestli na tom vždycky špatně budeš, proč už od začátku neučit práci na dálku? Stav si zatím jednodušší sekvence a uč Meluzínu pracovat samostatně, klidně i s využitím targetů, misek s palsky nebo double handlera. Já učím na cvičáku samostatnou práci úplně od začátku (pak mám problém lidem vysvětlit, že občas musí za tím psem taky popoběhnout), takže sekvence kouskujeme tak, aby se pes postupně učil, co se od něj čeká. Tady je jeden článek pro inspiraci, jak takové věci řeší psovodi, kteří opravdu běhat nemohou.
A jinak to běhání... taky sama moc neběhám, ale základem je určitě pořádná rozcvička a protáhnutí před tréninkem. Nějaké prudké otočky bych neřešila, na kolena taky nic moc, ale můžeš střídat sprinty s klusem, trénovat rychlý odpich a pomalejší dobíhání. A protože problém většinou není to uběhnout, ale uřvat, tak by sis měla hulákat nějaký bojový pokřik
Američané dělají vtipnou věc, závodí na rovince (bez překážek) se svým psem, v cíli hecuje jeden sparingpartner s míčkem (pamlsky) pro psa a druhý s pizzou pro Američana. Kdo doběhne první, dostane odměnu :-D
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2008 23:24 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
KaTachyon
učím vysílačky, učím... ale nejen, tak teď se prostě potřebuju hýbat s ní
článek si ale určo přečtu, nějaká insiprace se u tebe vždycky najde
protože problém většinou není to uběhnout, ale uřvat, tak by sis měla hulákat nějaký bojový pokřik
u ní celkem ne... ona reaguje na povely fakt báječně, ale jak je mám na ni volat, když plivu plíce z běhu, na to jsem ještě nepřišla...
Američané dělají vtipnou věc, závodí na rovince (bez překážek) se svým psem, v cíli hecuje jeden sparingpartner s míčkem (pamlsky) pro psa a druhý s pizzou pro Američana. Kdo doběhne první, dostane odměnu :-D
jsem zbabělá. Tohle vzdávám rovnou. Jak některý ze psů ucítí žrádlo, můžu se spolehnout, že mi třeba podtrhnou nohy, jen aby tam byli dřív...
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2008 07:28
- Nahlásit
KaTachyon
děkuji ti
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2008 14:04
- Nahlásit
wami
Však nemyslím, e by neposlouchala, a ty bys jí musela uřvávat, ale není problém udýchat běh, ale udýchat běh a povelování. Proto hned to běhání spojit k pokřikem (pro mě za mě klidně můžeš třeba zpívat hymnu ).
|
wami
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2008 21:54
- Nahlásit
KaTachyon
Proto hned to běhání spojit k pokřikem (pro mě za mě klidně můžeš třeba zpívat hymnu ).
tak to mě dostalo... Jsem si představila, jak běhám po place sprintem tam a zpátky a vyřvávám u toho "Borýš umííííí poooooo skaliiinááááách"
|
wami
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 12:16
- Nahlásit
když se nedaří... video
(tentokrát MS v Helsinkách 2008)
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 13:03
- Nahlásit
http://www.youtube.com/watch?v=bxLX63qqNyg
Tak tohle by mě v životě nenapadlo jak vyřešit nedostatek překážek
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2008 11:45
- Nahlásit
KaTachyon
ahojda,prosímtě kam chodíš cvičit a trénovat agility?
bud jsem slepá,nebo nevím, ale na tvejch stránkách sem to nenašla
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2008 14:11
- Nahlásit
brezen2008
Agility trénuji na cvičáku OS Psi pro život. Kdyby tě zajímalo, kde sama cvičím, tak leda soukromě přes mail, ten už na stránkách mám.
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2008 14:14
- Nahlásit
KaTachyon
ok,děkuji ti mooooooooooooooc
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2009 18:38 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
http://www.youtube.com/watch?v=HOJ0EaUw5wU
na konci je hooodne zajimava kladina
|
Kukuč
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2009 21:21
- Nahlásit
Eimy
Jééééjda,co to je? CHudák Renda by byl zmatek,to je jak na křižovatce...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2009 11:10
- Nahlásit
chodí sem ještě někdo???
Okukujeme agilitky, máme za sebou první dvě hodiny a tak jsem se chtěla zeptat, zdaliž je něco, co můžu trénovat sama, jen tak?
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2009 11:22
- Nahlásit
Toho je - zóny, uvědomování si vlastního těla, správné skákání, rekace na slovní povely, reakce na povely tělem, kreativní myšlení, samostatná práce, odložení, rychlé starty, spolupráce s psovodem... Vynechala jsem něco?
|