| Autor |
Zpráva |
makrel
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2012 23:53
- Nahlásit
Vlčáčková
aha, tak to už je asi dneska nad moje chápání
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2012 23:55
- Nahlásit
makrel
asi pije tu višňovici, nic si z toho nedělej, já to četla víckrát a taky nevím...
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2012 23:57
- Nahlásit
Vlčáčková
http://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/774364/pro -moravaky
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2012 23:57
- Nahlásit
Eninka
dík, já mám jen červené víno
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2012 23:58
- Nahlásit
Eninka
asi pije tu višňovici
Jak to víš?
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2012 23:59
- Nahlásit
http://www.youtube.com/watch?v=4DRi9p6Ldek
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 00:00
- Nahlásit
Vlčáčková
Jak to víš?
dle tvého příspěvku
promiň, že jsem dnes nezavolala, trčela mi tady známá do půl desáté, co řeší rozvod a majetkový vypořádání, ufff
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 00:04
- Nahlásit
Eninka
dle tvého příspěvku
Ty jsi nějaká chytrá, poslyš!
promiň, že jsem dnes nezavolala,
No tak příště, no...
Jdu spát. Dobrou.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 00:07
- Nahlásit
Vlčáčková
jukni na tu faunu ještě, dobrou
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 00:12
- Nahlásit
Eninka
Jukla jsem, ale nejsem registrovaná, takže smůla.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 00:13
- Nahlásit
Vlčáčková
však já tam dala na tebe kontakt
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 00:20
- Nahlásit
Eninka
Koukala jsem.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 12:29
- Nahlásit
Eninka
No, tak už to o Moravácích vědí i na Slovensku.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 16:08
- Nahlásit
Vlčáčková
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 18:43
- Nahlásit
Eninka
No a né???
Prča, že je to slovenský. Kdž ti taky chlastají první ligu...
Byli jsme na zatmění Slunce se Slováky, byli moc fajn. A navíc dokázali provézt alkohol i do letadla. Když jim došel, sehnali ho i v uzavřené hale na letišti. Kouzelníci!
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 23:01
- Nahlásit
Vlčáčková
kuk, kdy pojedeš pro toho malýho vlkodlaka co jsi psala nedávno?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 23:22
- Nahlásit
Eninka
Až sleze sníh. Však víš, že to tady není jak v Praze nebo v Bratislavě:
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 20:50
- Nahlásit
Vlčáčková
kuk, úplně usínám, zavoláme zajtra, neva?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2012 16:26
- Nahlásit
lamalucni
Když tedy vynechám jiné věci, tak jen tohle:
1) Můj kamarád měl mononukleozu a doktorka to nepoznala. Takže mu to zanedbala. Pak mu určili CFS a dost ztuha se z toho dostával mnoho měsíců. Například seděl u stolu, před sebou talíř s polívkou a nenajedl se, protože nezvedl ruku a už vůbec neuzvedl tu lžíci.
2) Asi nejhorší případ, o kterém vím, je paní - manželka farmáře na Novém Zélandu, která krátce po porodu svého asi třetího dítěte zůstala ráno ležet. Od mé kamarádky tam byla její kámoška jako au-pair (asi už třetí v té době). Paní jen ležela, ani se sama neumyla, nenajedla, nic. Cca po 10 letech jednou vstala z postele a během pár dní začala víceméně normálně fungovat - starat se o děti, o farmu... Nikdo nevěděl, čím to tehdy bylo, nepřišlo se na to.
Ty o tom nějak blíž něco víš? Setkala ses s tím někdy osobně?
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2012 16:34
- Nahlásit
Vlčáčková
jedna známá měla vpodstatě to samý. Normálně fungovala. dvě děti, hodnej manžel atd... Najednou začala mít potíže v tom smyslu, že nebyla schopna - neměla sílu, vstát z postele, dojít si jen do koupelny byl šílenej problém. Nevařila, neuklízela, jen ležela a konala základní potřeby, furt se jí chtělo spát, byla malátná a slabá. Podstoupila všechny vyšetření co šly, a nic se nenašlo. Po půl roce jí řekli, že má deprese a cpali jí práškama na deprese. Bylo to ještě horší, po těch utlumujících lécích.
Rodina z toho byla nešťastná, ona dokonce chtěla spáchat
sebevraždu, vzala si léky, na hlavu dala igelitku, ovázala a lehla do postele, akorít syn ji našel zavčas.. Po dlouhých spíš letech,
než měsísích se z toho zničehonic dostala a už je zase vpohodě,
ale říkala, že to bylo zoufalý a že by to nikomu nepřála zažít.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2012 16:36
- Nahlásit
Vlčáčková
jo a ještě jsem jednou viděla pořad, co tam říkali, že tyhle následky bývají po prodělané, neléčené borelióze
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2012 16:44
- Nahlásit
Vlčáčková
Moje máma měla dlouhé roky neurčité potíže - nikdy nezjistili, jestli to byly endogenní deprese nebo nějaká mírnější forma CFS, nakonec měla autoimunitní zánět štítné žlázy, což s tím mohlo souviset, ale taky nemuselo, těžko říct. Táhlo se to nějak od mých 10 let. Takže když jsem byla na výšce, začala jsem si o tom trošku něco zjišťovat...
Ale konkrétně s "pravou" diagnostikovanou CFS osobní zkušenost nemám.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2012 16:50
- Nahlásit
Eninka
No ano. Prý to smrtelný není, není údajně jediný případ, který by zemřel. Ale spouta jich spáchala sebevraždu.
Kamarád zná jednu, která taky měla dvě děti, manžela, práci, vše OK. Najednou lehla, prostě už měla problém dojít i na záchod. A chlap se s ní rozvedl, protože přece nebude s lenochem. Jenže nemoc se dá léčit, povaha ne. Takže se z toho za nějakou dobu dostala i bez toho debila.
Že je to strašný, tak o tom žádná diskuze. Člověk nevstane z postele, protože například neunese tu peřinu, aby jí odhrnul.
Svádění na psychické problémy - to je normálka. Ale žádný psychiatr tohle ještě nevyléčil. Aspoň o tom nevím. Údajně existují nějaké injekce, které na určitou část zaberou. Ale jsou prý tak příšerně drahý, že to doktoři vůbec nezmiňují. O těch injekcích jsem se dozvěděla přes kámošku, která dělala vysokou a cíleně se vyučujícícho na tohle ptala.
Jo, jo. Borelka to taky způsobuje. Mononukleoza, EBV, kvasinky. Je toho víc. Jenže problém je v tom, že to má vždy jen určitá část nemocných, není to úplně u všech.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2012 16:56 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
lamalucni
Ona totiž, co jsem pochopila, "pravá" CFS neexistuje. CFS jsem nakonec pochopila jako "odpadový koš", když se doktor dostane do úzkých a pacient vykazuje krom jiného enormní únavu až bezvládnost. Takže je to v podstatě obraz selhání lékařské vědy. Nejhorší je, že mnoho doktorů o tom nikdy neslyšelo, zbytek to nepovažuje za nemoc (nejspíš zcela správně), ale zároveň to řeší obviněním ze simulování nebo to háže na psychické důvody. Ony se totiž s "CFS" deprese objevují. Ale liší se od těch depresí obvyklých, dá se to poznat z krve. Takže případné CFS deprese jsou následkem nikoliv příčinou nemoci. Je fakt, že když člověk několik měsíců leze na záchod v předklonu, protože se není ani schopen narovnat, do schodů jde po čtyřech, prospí prakticky celý den, motá se mu hlava, má horečky a nesnesitelně ho bolí určité svaly i při lehkém dotyku atd., tak kdo by ty deprese nakonec nechyt, že?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2012 17:00
- Nahlásit
lamalucni
JO a mimochodem. Endogenní deprese přece nepřejdou. Ty jsou vrozené a dřív nebo později se projeví. Ovšem nevyléčí se, ne? Takže nejde o to, jestli je měla. Ty by musela mít dosud.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2012 17:03 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Vlčáčková
Ne, právěže i deprese většinou po několika měsících až letech samy zase odezní, spousta nemocných je má třeba jen v určitém ročním období. Deprese můžou zničehonic vymizet a za pár let se zase objevit - nebo taky ne, hodně nemocných má třeba jen jednu depresivní epizodu za život.
Máma dlouho brala antidepresiva, ale nijak zvlášť jí nepomáhaly.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2012 17:10
- Nahlásit
lamalucni
No ale pak to nejsou deprese endogenní, se domnívám. Jinak co se týče antidepresiv, tak na každého nezabírá každý lék. Měnily je doktoři? Nebo pomůže až dvojnásobná dávka - kupodivu třeba do měsíce, prostě "nakopne" mozek a ten pak začne vyrábět sám. Na deprese pomáhají světla. Proto je taky nikdy nedostane Eninka, bo ta svítí jak v Las Vegas - vevnitř domu, venku, dokonce se světlem i spí! Moje sestra má End. d. a ráno vstane s tím, že hodinu stráví pod světýlky, která jí vyrobil její manžel. Tam si hodinu plete nebo dělá něco takového. No a potom už může líp fungovat.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2012 17:21
- Nahlásit
Valím domů, mám na 18. hodinu vyhlášené pozorování, tak tam musím být, aby případní zájemci o astronomii nečekali.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2012 18:13
- Nahlásit
Já tomu moc nerozumím, ale přijde mi že motáta dohromady několik různých věcí, burnout syndrom, deprese atd., které mají všechny jiný původ a jiné léčení atd.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2012 18:33
- Nahlásit
makrel
Bournout s. je něco jinýho než CFS a než deprese.
Je fakt hezky vidět Měsíc s Venuší plus s Jupiterem. Odsud to opravdu stojí zato.
|