| Autor |
Zpráva |
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 17:06
- Nahlásit
Souhlasím se Sali, kombinace pes + fena a nějácí pěkní středoasiati, kavkazáci nebo tak něco.. myslím, že na takto střežený pozemek bych nevlezl...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 18:34
- Nahlásit
Martin
Jak budeš mít psa versus děti? Jak to vidíš z téhle strany? Protože jestli nemáš moc času na výcvik, a nemůžeš se extra psovi věnovat a manželka taky ne, pak ti asiati apod. jsou sice super k hlídání, protože to mají v krvi ale teda k dětem bych je nepustila!!
A co leonberger? Je to tele, děti má rád a prý je výborný hlídač. Nebo rotvailer? (to "výborný" neplatí pro Sali, Tchore a FiSta )
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 19:00
- Nahlásit
Martine, trošku ti to hledání usnadním, pročti si to
http://www.adzika.cz/index.htm
http://www.volny.cz/jihorus/indexjro.htm
http://www.volny.cz/exoriente/central.htm
http://www.moloss.cz/plemena.htm
http://www.tosacentrum.net/Index_ces.html
http://www.leonbergeri.net/
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 19:08
- Nahlásit
Sali
Nefer-ad vlkodav-volola bych plemeno,co je nejen impozantní,ale hlavně funkční...
Jasně, já bych jen vlkodava tolik nepodceňovala. Ale na mě se nedívej, já bych si ho také nepořizovala, jen jsem párkrát měla tu čest a Martinova manželka ho stejně nechce
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 07:37
- Nahlásit
Sali
díky za nastínění a osvětlení situace, takže teď už vím, že nemám ustrašenýho cvoka, který řve ze strachu néé jasně - je fakt, že v tom hlídání a štěkání za plotem psa podporuju - mlaďoch měl taky velký příklad v tom našem knírovi-dědkovi, ten řval za plotem vždy jak divej - teď už tuto starost přenechal mladšímu a sám si jde občas bafnout..... Taky jsem vypozorovala, že mlaďoch vždycky hlídá mnohem "razantněji", když jsem s ním na zahradě a zrovna jsme se předtím o něco tahali takže v tom asi vidí taky tu podporu...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 08:21
- Nahlásit
nefer
já vlkodavy nepodceńuju,tak před sto lety by to asi splňovali...jen mi není jasné,proč hledat specifický projev u plemene,které na něj už desítky let není šlechtěné....vem to tak,že pes na ostrahu objektu doopravdy,ne jen pro pojiš´tovnu,musí mít sám v sobě potřebu si svůj prostor hlídat a být nepříjemný vůči vlezlým nezvaným...
Jak bys toho chtěla docílit při náhodném výběru štěněte,u plemene,co se léta chová pro výstavy a maximálně coursing,takže samý neagresivní vyžití...tam je totiž takovýhle projev nevýhodný a nepodopruje se chovem...
Často slýchám argumenty typu,že ten a ten představitel netradičního plemene dobře boduje ve sportu(labrador,leonbergr,berňák,vlvkodav,čévéčko,...)a tedy je tím potvrzeno,že to plemeno se při správném vedení k práci hodí....nic není větší omyl.
Konkrétní jedinec náhodně sestavený tak,že vykazuje žádoucí pudy,srdíčko a bojovnost,a schopnost opravdu používat nos,a hýbnout kostrou,se v dobrých rukách ve sportu uplatní víc než nádherně...ale je to NÁHODNÝ PRODUKT,NETYPICKÝ PŘEDSTAVITEL SOUČASNÉ SITUACE V PLEMENI.... jeho výsledky nelze brát jako obecné pro dané plemeno a jeho záchyt je dost náhoda...
Zatímco plemeno desítky let šlechtěné k žádanému projevu pro sport i praxi,jako je třeba NO,malinois,.....když odmyslím čistě výstavní linie,které jsou jakoby exteriérové paralelky k hlavnímu pracovnímu proudu,vykazuje žádaný projev jako normu a ti,co ho nemají,jsou výjimky....u pracovních maliny by se spíš měla vyjmenovávat zvířata,CO VÝSLEDKY NEMAJÍ,KDYŽ BY SE MĚLA UDĚLAT ANALOGIE S TĚMI NETYPICKÝMÍ TŘEBA CHRTÍMI PRACÁKY........
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 09:08
- Nahlásit
A co brazilská fila? To je hlídač jak hrom, to Ti garantuju, že jak tam někdo vleze tak strachy vyleze
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 09:46
- Nahlásit
Terri
jo,jedinci z některých linií tpo splňují....
Terri,jeden velký háček: všewchna tato molosoidní plemena co opravdu dokážou pohlídat a mají to v sobě,potřebují na druhém konci vodítka trochu znalého člověka...jsou to boží tvorové,ke svým milující a plyšoví,k cizím teritoriálně a smečkově agresivní a nekontaktní.
Není možní je provozovat jako pudla nebo malýho kníra,který podržíš jednou rukou ať si myslí co chtějí a když je nepodržíš,tak vzniklá škoda bude spíš k smícvhu(pro mě jako majitele Bobulky )
Znám lidi,co na molosy přešli z NO nebo pinzet,nebo je mají současně,a ten obrovský rozdíl v projevu by jeden nevěřil...kamarádky pinzetářky filák doma v kotci by zabil,na svém pozemku by zabil taky,ale na táboře si prostě nekous....na cizím území byl úplně mimo...pinzety kousaly pořád stejně,dynamicky a s chutí,on byl jen teritoriální.Kámoš co dělá záchranařinu a TART má k NO taky filáka,a toho prostě nepohladíš,neukecáš,ovčouny si všechny časem na sebe natáhnu,nebo se ke mě chovají aspoń neutrálně,ale ten filák se pořád hnusně kouká a pořád se snaží mě vyhodit ze svýho nebo z prostoru,co považuje za svůj...a není s ním řeč.Je to takový jakoby neúplně si jistý,ale definitivně rozhodnutý že tam nebudu....když to nejde zepředu,zkusí se to ze strany,ale pokoj se nedá.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 10:03
- Nahlásit
Sali
Jo, jasně - chápu, já zrovna vlkodavy tak moc nesleduji, abych věděla kam přesně se chov ubírá. Byl to jen návrh a taky jsem řekla ať se k němu vyjádří i ostatní.
Po tom co jsi ale napsala Terri - co poradíš tedy člověku, který očividně potřebuje přirozeného obranáře, ale nemá zkušenosti.
Podle mě všechny podmínky splňují ta plemena, na která jsem dala odkaz. Jen to chce je zvládnout a to už si musí každý zhodnotit sám. Já jsem znala dva takové - jeden jihoruský ovčák, druhý kříženec mastin a fila. Oba majitelé bez zkušeností a psi v pohodě. Dva exempláře jsou ale hrozně málo, aby se to dalo zobecnit.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 10:12
- Nahlásit
nefer
poradím mu PCO.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 10:15
- Nahlásit
ale ty pštrosi by také nebyli k zahození
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 10:16
- Nahlásit
Nedokážu doporučit psa na obranu v jakékoli formě člověku,co v životě se psem nedělal.
nepodporuju jen tak vlastnění psa kýmkoli...nevím kde začít,ale neprodala bych psa člověku kdo ho předtím neměl a nevykázal s ním nějaké rozumné výsledky.Netuším ani nehodlám vymýšlet kde a kdy se to má člověk naučit,ale ke mně musí přijít už věci znalý...nemám zájem na osazování populace psy,mám zájem na výběru vhodného partnera pro zvíře ode mne.
Asi toho moc nenachovám
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 10:18
- Nahlásit
nefer
jééé šptrosi...to jooooooo nebo perliny,bože jak krásně hlídají perličky...a husy,krz řádně dominantního housera neprojdeš,ti ti garantuju.A když ho majitel nezvládne,bude oběd.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 10:34
- Nahlásit
krz řádně dominantního housera neprojdeš,ti ti garantuju.
to je přesné a už vidím zloděje, který je připraven i na takovou ostrahu.
Martine, fakt - měl bys zvážit u tuhle pštrosí možnost
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 10:55
- Nahlásit
nefer
pštrosí párek zase ale ukope v blbý náladě i martina s ženou i dětma...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 11:06
- Nahlásit
Sali
jedna naše známá u tety na vesnici pštrosy chová na maso a jelikož je má přes noc puštěné po zahradě, nepotřebuje sekačku a taky je fakt, že je ještě nikdo nevykradl - ti její pštrosi jsou vážně dost agresívní na lidi a respektují pouze krmiče a velkého černého teriéra té známé, který má za úkol hlídat je
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 11:09
- Nahlásit
když už se tu zvažují možnosti hlídaní jinými zvířaty, zmíním ještě páva. Teta měla 8 let na dvoře při hospodářství páva - teda pávici,která hlásila tím příšerným jekotem "ííóoo" každého příchozího (nejen lidi, jak se na dvoře něco šustlo, ta "slepice" to všechno viděla a řvala stačilo, aby po dvoře přeběhla myš...
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 11:23
- Nahlásit
Evik
no vždyť v některé daleké cizině(nevím sice kde ale někde jsem to četla) mají pštrosy opravdu jako hlídače pozemků.Umějí velice rychle běhat a jsou nekompromisní.Tak proč ne.Ale naši veterináři si dost hlídají jaké mají ustájení a jezdí často na kontroly.V našem okolí jsou 2 farmy tak si chlapy stěžovali na vety.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 11:41
- Nahlásit
stremka
no u té známé u mé tety na vesnici jakživ nebyla žádná vet. kontrola na pštrosy....ona ale chová ještě koně,skot a prasata a všechno má ve vzorném pořádku (i ty čuníky ), ale protože to všichni ví, tak možná proto jí nejezdí ani ty kontroly
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:12
- Nahlásit
Vážené dámy, podle zákona je pštros veden jako nebezpečné zvíře, ve stejné skupině jako třeba lev nebo tygr, takže pokud byste je chtěli chovat, tak se na to vztahují opravdu velice přísná opatření a omezení a nekontrolují to jenom veti, ale i jiní..., takže Martine pštrosy ne, jo?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 13:27
- Nahlásit
Eny
jasně,strašně kopou.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 13:29
- Nahlásit
Tak to už snad Martinovi jen zbývá se přestěhovat
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 13:38
- Nahlásit
Téééda, jak to tu čtu, už zde zdárně blbnete
Sali,
nedávno jsem se chtěla podívat na vaše webovky. Vy jste je zrušili nebo přejmenovali? Můžu kdyžtak poprosit o odkaz. Dík.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 13:40
- Nahlásit
Sendy
perosímtě Tchoř včas nezaplatil doménu a tak je odstavili,a i když to dozaplatil už před měsícem,furt nejedou....
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 13:46
- Nahlásit
Sali
Jen jestli zaplatil ty správné
Nuže dobrá, tak občas zkusím a třeba se zadaří. Předpokládám, že adresa je stejná.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 13:46
- Nahlásit
Sendy
když tak je přestěhujem jinam.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 18:33
- Nahlásit
To je dobrý, pštros je nebezpečný zvíře jako tygr...
Sali
To cos psala o filách = 100%.
My měli filunu/doga a kdybychom byli zkušení a navíc ne blbě poučeni, tak by to byl milionový pes!
Proto jsem se už Martina ptala (neodpověděl), jak chce sladit "obranáře" s dětma apod.!
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2005 07:37
- Nahlásit
Takže pro nevěřící
zák. 77/2004 Sb. Zákon na ochranu zvířat proti týrání
§3, odst.g) nebezpečným druhem zvířete, druh zvířete, který vzhledem ke svým biologickým vlastnostem má zvláštní nároky na zacházení, umístění, krmení, napájení, případně ošetřování, je běžně způsobilý ohrozit zdraví nebo život člověka.
(nebezpečné druhy zvířat stanoví vyhláška)
vyhl. 75/1996 Sb. kterou se stanoví nebezpečné druhy zvířat
§1, 3. z třídy ptáků (Aves), od a) všechny druhy pštrosů a kasuárů (řady Struthioniformes, Rheiformes, Casuraiiformes)
celé znění vyhlášky http://web.mvcr.cz/rs_atlantic/ftp/sbirka/1996/sb24-96.pdf
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2005 08:45
- Nahlásit
Eny
|