| Autor |
Zpráva |
Locco
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2005 10:53
- Nahlásit
Marta
myslim, ze to hodne zavisi na dceri
13 uz neni malo, ale taky znam lidi po 30, kterym bych psa ani nepujcil
pokud ji pomuzete ziskat tu spravnou rutinu a nevynechavat peci podle nalady - neni co resit
a rasa ? preci kniracek ale pro agility bych dobre vybiral rodice, je velke sance, ze bys mohla dostat gaucaka
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2005 11:17
- Nahlásit
Marta
Ještě bych Locca doplnila. Záleží také, kde bydlíte. Pokud v bytě, vybírala bych i podle "uštěkanosti", což malí knírači povětšinou jsou. Ale je plno malých plemen, které běhají agility (šeltie, pudlíci, bíglové, teriéři.....). Možná by nebylo od věci se s dcerou podívat na nějaký tréning či závod, rozhlídnout se po plemenech a pozeptat se majitelů. Také kříženečci jsou šikovní.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2005 11:28
- Nahlásit
Marto, těžká rada. Když si vzpomenu na sebe, tak jsem po psovi toužila po celý svůj dětský život, nosila jsem domů štěňata od známých a pak je chodila vracet. Měla jsem domluveno venčení jednoho jezevčíka od staré paní a každý den po škole jsem k nim spěchala.Pořád jsem četla nějaké knihy a hladila každého psa, kterého jsem potkala. Sama musíš vědět, jestli je její zájem opravdový a dlouhodobý, jestli to není jen takové poblouznění a momentálně se jí to líbí ,protože to dělá kamarádka. Pokud si na tuto otázku odpovíš ano, tak je dobré jí psa pořídit. Věk má ideální, možná s malým zpožděním. Rozhodně si ještě než psa pořídíte musíte stanovit pravidla a povinnosti si rozdělit mezi sebe a dceru. Naučí ji to smyslu pro povinnost a zodpovědnosti za někoho jiného. Vždycky mějte na mysli, že je to pořád jen dítě a hlavní část povinností bude ležet na vašich bedrech. Takže si musíte odpovědět i na to, jestli vy, jako rodiče jste ochotni se určité změně životního stylu a příchodu nového člena podřídit. Pes totiž potřebuje určitou pravidelnost ve všem a má rád svůj řád. Pokud na všechny tyto mé otázky odpovíte ano, tak si pejska kupte. Je to super kamarád a člověk nikdy není sám. Pokud by chtěla cvičit agility, tak já osobně doporučuji šeltii, potom znám vynikající pudly. Rozhodně ať se poradí přímo na cvičišti agility, určitě je tam nějaký odborník, který to vede. Je to způsob, jak vhodně využít volný čas dcery a vhodně ji zabavit. Navíc má možnost dosáhnout skvělých výsledků a propracovat se někam výš. Takže i na posílení a formování vlastního sebevědomí je tento způsob seberealizace vynikající.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2005 13:08
- Nahlásit
Pokud byste uvažovali spíše o menším pejskovi,myslím ,že na agility je také výborný - papillon -.
|
Marta
|
# Zasláno: 4 Dub 2005 21:44
- Nahlásit
Díky za rady. Je mi celkem jasné, že pes bude vlastně celé rodiny. Myslím že dcera je dost zodpovědná o morčata a králíčky se starala přímo vzorně takže i proto jsme se rozhodli pejska jí (nám) pořídit. Jen pořád ještě váháme jestli štěňátko nebo trošku staršího pejska třeba z útulku.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2005 23:09
- Nahlásit
Marta
pokud hledate nahradu za morcatka, staci rozhodne pejsek z utulku
pokud planujete sportovni vyziti, uz jen ciste pro jistotu bych volil pejska s PP - nikdy nevite, kam se pohnou pravidla pro ucast
taky nepodcenujte pouto, ktere si stene vytvari MNOHEM silnejsi (samozrejme vetsinou) a z hlediska vychovy muze starsi pejsek znamenat trochu usnadneni nebo taky HODNE problemu - to uz je otazka vasich predstav a stesti
ale protoze chcete mensi - takze dlouhoveke plemeno a k diteti, volil bych asi stene
hlavne nepodcenit volbu stenete - v praxi to znamena nevzit prvni uzlicek chlupu ktery potkate .... a ze to je sakra tezke :-D
|
Marta
|
# Zasláno: 4 Dub 2005 23:23
- Nahlásit
Locco, nehledáme náhradu za morčátka ty byly spíš ještě nedávno náhrada za pejska. Ale jak to čtu bude štěně asi lepší protože si ho vychováme podle svého pěkně od začátku.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2005 00:38
- Nahlásit
Marto, oni také v útulcích jsou štěníci. Někdy i čistokrevní..... www.volny.cz/pejsci
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2005 07:23
- Nahlásit
Marto
jestli netoužíte přímo po pejskovi s PP, prohlédněte si jak říká Sendy stránky útulků, jděte se do nějakých podívat a vezměte si štěňátko za útulku. Uděláte dobrý skutek a získáte na hodně dlouho skvělého kamaráda. Sendy má taky pravdu v tom, že mnohdy se v útulcích objeví i pejsci čistokrevní včetně štěňátek. Moje kamarádka má svého sibiřského huskyho od štěněte a vzala si ho z útulku....
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2005 08:34
- Nahlásit
Marto, pokud chce dcera cvičit agility, tak jí jako začátečníkovi rozhodně nedoporučuji teriéra a bígla už vůbec. Teriery chovám a pro agility se sice dá velmi dobře využít a několik našich odchovanců ag. cvičí a docela dobře, ale mají obrovský temperament,který by mohl být a je pro začátečníka problémem. Navíc do všeho jdou hodně hr a naplno, takže potřebují právě v tomto sportu trochu zkušeného vůdce. Já osobně si myslím, že ideální je šeltie. Máme v Polsku kamarády a jejich dcera se propracovala na loňský šampionát v agility v Itálii právě ve své kategorii a tam reprezentovala Polsko. Má šeltii a je s ní naprosto spokojená a jiné plemeno by nechtěla.Jinak pokud si pejska nevezmete z útulku, tak kupujte zásadně s PP. Zde máte záruku, že to, co kupujete bude v dospělosti opravdu ono, máte přehled o rodičích a předcích, je možné se dozvědět o zdravotních potížích a jiné věci.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2005 09:59
- Nahlásit
Marta
já do malých pejsků nedělám, ale byla jsem na návštěvě u chovatelky mimo jiné papilonů a musím říct, že mě přímo uchvátili, jsou to malinkatí, ale velmi pohyblivý pejsci, bez žádné nákladné péče o srst, ale hlavně prý velmi dobře běhají agility.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2005 12:45
- Nahlásit
Marta
a co si třeba vybrat nějakou menší borderku (míním border kolii)? Ty jsou na agility vysloveně jak dělané. Ale taky mají spoustu temperamentu ale na druhou stranu obrovskou chuť dělat se svým pánem všechno možné.
|
Marta
|
# Zasláno: 5 Dub 2005 12:48
- Nahlásit
Evik nejsem si jistá jestli zrovna borderku by dokázala dcera zvládnout, bude to její první pes spíš bychom uvažovali o tom papilonovi nebo malém kníráčkovi.
|
haha
|
# Zasláno: 5 Dub 2005 18:36
- Nahlásit
no já bych možná doporučila fenečku bígla , jsou to hezcí nenároční pejskové přiměřené velikosti, velice vytrvalí a neúnavný kamarádi přitom hodně učenliví a velice dobře si pamatují, je pravda že pes je trochu ostřejší a tvrdohlavý ale s fenama tyhle problémy většinou nebývají, z vlastní zkušenosti vím že je to pes který se hodí i do malého městského bytu pokud je dobře vychovaný jeho přítomnost v bytě ani není poznat a přitom je to čilý a vytvvalý kamarád pro všechny sportoví aktivity ,takže podle mě super kamarádka pro 13 letý děvče.
|
Lenka + T.
|
# Zasláno: 5 Dub 2005 19:19
- Nahlásit
Pokud ale chcete chodit se psem navolno i do lesa a přírody, tak bígla rozhodně nedoporučuju, pořád šmejdí po zemi a hledá stopy zvěře a je to určením honič, takže utíká a honí ji. Jinak se dá vycvičit docela dobře, hlavně na žrádlo, ale v lese je to horší.
Já doporučuju ještě kavalíra - hlavně barvy blenheim a tricolor běhají dobře agility a hlavně se tento psík nesnaží prosazovat dominancí, poslouchá i děti a dá se velmi dobře vychovat.
|
Marta
|
# Zasláno: 5 Dub 2005 21:40
- Nahlásit
haha - nevím jestli bígl je nejvhodnější kandidát, pár jich tu nás běhá a jsou hodně neposlušní a vesměs lidi co je mají říkají že příště bígla radši ne.
Lenka - na kavalírka jsme se koukli do knížky a taky je to pěkný pejsek, možná že budeme uvažovat i o něm.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 07:48
- Nahlásit
Marta
jestli bydlíte v paneláku, raději si zvolte toho kavalírka či papilona, pokud se rozhodujete jaké plemeno....Ti malí knírači jsou sice krásní, malí, ale taky mají sklony k hysterii a jsou opravdu dost uštěkaní....(teď doufám, že jsem se nedotkla majitelů malých kníračů, nemyslela jsem to nikterak zle).
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 09:11
- Nahlásit
Locco
Včera jsme prohloubili diskusi - ukázala jsem manželovi fotky Tvého Lexíka - moc se líbíl a nakonec to skončilo:
"ale kdyby něco, tak se dá to objednané štěně ještě zrušit, že? Ne abys mi pak řekla, že nedá..."
Tak já se pouštím do hledání
|
Jířa
|
# Zasláno: 6 Dub 2005 09:17
- Nahlásit
Evik
teď se nechci dotknout já tebe,jen by mě zajímalo,kolik malých kníračů osobně znáš.Víš,on je dnes chov malých kníračů někde jinde,než např.před 10-15 lety.Ti malí knírači,co znám já,a není jich málo,rozhodně sklony k histerii nebo extrémní uštěkanosti neprojevují.Mimochodem,jednoho jsem měla 16 let doma,byl to ještě ten starý německý typ,kteří opravdu byli někdy povahově poněkud nevyrovnaní,přesto s ním nebyly žádné problémy.Bydlím v paneláku a můj pes neštěkal víc,než kterýkoliv jiný pes v baráku.Doma štěkal v podstatě jen v případě,že někdo zazvonil.Jakmile jsem však řekla ticho,přestal a byl klid.Teď mám objednané opět štěně malého černého knírače a všechny tři čuby(jedná se už o moderní typ) paní chovatelky,kterou jsem zvolila,jsou úplně zlaté.Klidné,v povaze pevné.Věnují se výcviku,kde dosahují pěkných výsledků.To jen tak pro doplnění,aby tu byl prezentován také pohled z druhé strany.Rozhodně knírače nikomu nevnucuji a netvrdím,že můj názor je jediný správný,jen píšu,jak to vidím já.Jinak s tebou souhlasím,malý knírač je opravdu krásný pes.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 09:19
- Nahlásit
Jířa
v předchozím příspěvku jsem psala o velkém knírovi - prostě si umí získat člověka
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 11:46
- Nahlásit
Terri, já teď osobně znám snad jen samá lovecká plemena, max. nějakého labradora, oříšky a gaučáčky. Ale jednoho velkého knírače jsem znala tak před deseti lety a to byl nerudný morous, který neměl rád žádné cizí lidi a s nikým nechtěl kámošit. Já proto nemám k velkým kníračům jaksi žádný vztah. Navíc nemám moc ráda drsnou srst. Ale sto lidí a sto názorů.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 12:54
- Nahlásit
Marto, já s malým kníračem (fenkou) začínala. Vřele doporučuji štěně s PP. V patnácti jsem si pejska vybrečela, muselo to být něco malého (obludu živit nebudeme) a já chtěla hlavně cvičit, takže to vyhrál malý knírač. Samosebou ale bez PP, protože takových peněz za psa s PP nedáme..... A pak mě to chytlo, začala jsem skládat zkoušky a jezdit na závody. Koukala jsem na výstavy, na které jsem s bezpapíračkou nemohla a pak se otevřelo mistrovství kníračů i pro malé - a to jsem také měla smůlu...
Jestli to dceru začne opravdu bavit, dejte jí alespoň vstupní podmínky a to je zvíře s PP. S bezpapírákem má v některých směrech omezený přístup a kdyby na to časem měla, bude jí to mrzet.
Jinak já se také přimlouvám za knírače
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 13:32
- Nahlásit
Sice to tu uz zaznelo nekolikrat, ale stejne jeste muj pohled
Moderni maly knirac neni hystericka silenost, ale sebevedomy spolecnik pro kazdou situaci (vcetne sportu). Samozrejme to chce dobre zvolit - nasi maji stary nemecky typ bezPP - cubu plnou exterierovych a hlavne povahovych chyb, tak bazlivou az agresivni a hubu nezavre. Znat jen tu, tak nikdy nechci knirace - takhle mam doma tri a jedna vubec neumela stekat
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 14:12
- Nahlásit
Tak Marto, máš to jasné ne?
|
Marta
|
# Zasláno: 6 Dub 2005 14:40
- Nahlásit
Evička - dcera pořád ještě neví přesně, máme tři horké favority papilona, kavalírka a toho kníráče. Teď musíme okouknout stránky nějakých chovatelských stanic a pak se asi definitivně rozhodneme. Jestli někdo máte odkaz na některé z těchto plemen budu ráda když mi ho sem dáte.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 14:59
- Nahlásit
mám jen kavalíry- www.kavaliri-kvarteto.com,
www.cbox.cz/papillon, www.volny.cz/zlaty.krystal
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 15:17
- Nahlásit
Locco
Nemáš nějaký horký tip na prázdninový odbjur štěněcích kníků?
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 15:23
- Nahlásit
Locco
nasi maji stary nemecky typ bezPP - cubu plnou exterierovych a hlavne povahovych chyb
No vidíš, já mám doma taky bezpapíračku starého typu, plnou zejména exteriérových chyb (až na tu srst, tu má bez trimování jak dráty, žádná fénovací vata dnešních "moderních" typů), ale na práci v povaze zlatá. Má 11 zkoušek, stopařskou speciálku skládala v jedenácti letech, půjčila jsem ji jedenáctileté sestře a jak to hezky odešly
Marta
Z těch tří plemen je knírač bezesporu nejsportovnější plemeno, však také máme ve zkušebním řádu ČKS zkoušky specielně pro malá plemena a malí knírači bezkonkurenčně vedou v počtu jejich skládání.
|
Jířa
|
# Zasláno: 6 Dub 2005 15:36
- Nahlásit
Marta
knírač malý černý - http://knight-of-danian.wz.cz
Právě mají nakrytou fenečku.
Jinak na internetu najdeš spoustu dalších.Stačí se podívat třeba na stránky Klubu chovatelů kníračů,najdeš tam adresy spousty ch.s. všech velikostních i barevných rázů. http://kchk.the.cz
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 15:37
- Nahlásit
Marto, mě nejvíc zaujal ten nádherný papillon (motýlek) se svýma nádhernýma ušima, srstí, pohledem. Já bych se rozhodla pro něj.
|