| Autor |
Zpráva |
Rendy
|
# Zasláno: 24 Bře 2005 14:31
- Nahlásit
Stremka
V poho.... Já jen, že se tu pořád mluví o bordetce a já nevím o čem to vlastně mluvíte.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2005 14:57
- Nahlásit
Rendy
píšeš, že se ti choďáci nelíbí, protože jsou zavalití.....Zkus se podívat na choďáka, který právě vylezl z rybníka...štíhlý atlet Váha choďáků se pohybuje většinou mezi 20 - 25 kg! Ten můj má 20,5 cm . Nepatří k těm největším, ale stejně mi přijde, že je dost štíhlý....Tu mohutnost dělá choďákům hlavně jejich vysoce kvalitní srst s hustou podsadou. Nevím, jaké choďáky jsi měla tu čest poznat, ale ty opravdu "zavalité", které znám bych mohla spočítat na prstech jedné ruky.....a že jich znám dost....
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2005 14:59
- Nahlásit
ještě doplním - měla jsem na mysli, že choďáků obecně znám dost, abych mohla říci, že nejsou "zavalití" ale je správné, když mají psi statnou kostru, přitom jim to ale nebrání udržet si eleganci a šíhlou postavu.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2005 16:06
- Nahlásit
Pokud by tě opravdu zajímala šeltie,můžu ti poradit.Mám pejska,děláme agility a chodili jsme i na poslušnost.Je to super plemeno,ale majitelé by měli mít mírnější povahu.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2005 16:40
- Nahlásit
Rendy
Ostatní prominou, ale choďák mi připadá takový nedodělaný chlupatý NO, mé sympatie tímto směrem nevedou.
Jako majitel choďáka se Tě chci zeptat, včem Ti připadá jako nedodělaný chlupatý NO. Vždyť je to něco zcela jiného ..... stavbou těla, osrstěním, povahou....
Nechci vyvolat žádnou hádku, každému se líbí něco jiného (mimochodem, mně chlupatý NO moc), jen mně to zajímá.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2005 18:47
- Nahlásit
tak nevim, asi se budu muset ozvat - nejak zapominate na jednoznacne nejbajecnejsi plemeno psu ..
doporucuji KNIRACE
a jeste si muzes vybrat velikost
|
Lenka + T.
|
# Zasláno: 24 Bře 2005 19:44
- Nahlásit
Odkaz na zmiňovaný test na výběr psa, je to v angličtině.
http://www.glowdog.com/bestdog/
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2005 19:52
- Nahlásit
Locco
Jak se daří malému?
|
Lupino
|
# Zasláno: 24 Bře 2005 21:07
- Nahlásit
Teda, vyzkoušel jsem ten test na výběr psa a s mojí velmi chabou angličtinou mi vyšel anglický setr, irský vlkodav a
|
Lupino
|
# Zasláno: 24 Bře 2005 21:08
- Nahlásit
bloodhound a to jsem zadal velikost medium - to je střední ne ??
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2005 21:58
- Nahlásit
Mně vyšel místo šeltie,GR ,moc to nechápu.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2005 22:40
- Nahlásit
tak mi vysel NO, ale hned na druhem miste muj maly cerny cumacek
TERRI - on vlastne uz tak maly neni, roste primo pred ocima, na chvili se otocim a uz je zase vetsi
a je ohromne inteligentni a sebevedomy a proste KNIRAC
|
Zuzka Šusterová
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 08:38
- Nahlásit
Lupino: když pošilháváš i po kraťandách, doporučuju ti navštívit náš sraz. bude 9. dubna v Žamberku. tam máš jedinečnou šanci posoudit povahu hodně jedinců na vlastní oči. info ke srazu: [url=]www.smoothie.wz.cz/sraz.htm[/url]
Jinak mám i borderku a dost jich znám na to, abych jí s klidem mohla doporučit i začátečníkovi. Jako u všech plemen platí, že záleží na tom, jakýho si vybereš jedince. Moje Kari je měkkej nerváček, ale díky jejich enormně snadné ovladatelnosti a podřízenosti jsem zatim nepoznala lepší plemeno pro dítě. Jistě se jim člověk musí věnovat, ale to každýmu temperamentnímu psovi. Myslim, že se z toho u borderek dělá zbytečně nafouklá bublina. Ale souhlasim, že velmi snadno sklouznou k naučení se při výcviku nějaký zlozvykový chyby.
Co se týče chlupů, kraťandy hodně línaj (což mimochodem borderky taky), ale nemaj až tak krátký chlupy jako např. boxeři, dobrmani atd. takže se nezapíchávaj a jdou tedy dobře odstranit.
K tomu zmiňovanýmu testu výběru psa - jedná se o americkou podobu plemen. Všem znalejším je jasné, že spoustu plemen (né-li všechna) tam mají dost jiný vzhled i vlastnosti. Je pravda, že já bych tam po krátkosrstý kolii, která mi v evropský formě sedí nejvíc (samozřejmě opět pokud si dobře vyberu), rozhodně nešáhla.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 09:36
- Nahlásit
Tak ted jsem si udelala ten test a k mymu prekvapeni mi tam hned na prvnim miste vypadnul retriever... No maji pravdu, jednu takovou potvoru mam doma...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 10:26
- Nahlásit
Locco
nemáš na svých www zase nějaké nové fotky?
Budeš s ním pracovat? Pokud si pamatuju dobře, tak sis vybral nejživější štěně z vrhu - jde to poznat? A jak je na tom s povahou k rodině (děti)?
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 10:50
- Nahlásit
Ja bych vybrala dlouhosrstou kolii nebo seltii-ty ale hodne stekaji, kamaradka ma chovatelskou stanici.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 10:51
- Nahlásit
Dnes neco nafotim, slibuji .. kdyz ona ta potvora je vzdy tesne mimo zaber
jinak jsem z nej opravdu nadsen, je zivy tak presne pro mne .. to znamena, ze jde utahat a pak vydrzi i nejakou dobu v klidu
s 20 mesicnim prckem se toleruji, protoze Matej (syn) se ho naucil vcas chytit za fousy a pevne drzet proste Lex ho nelovi a Matula na nej neslape
starsi 10 lety s nim blbne do oboustranneho vycerpani a jsou schopni i na povel prestat, takze pohoda
jinak doma zatim 100% dodrzuje pokyn, ze nesmi do loznice - v okamziku kdy pri hre bud male psiny nebo syn prekroci prah, Lex se zastavi a ceka az se k nemu vrati
zatim nedokazu rict, cim se lisi od bratricku (ale mam slibenu referencni navstevu) proste mi takhle vyhovuje
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 10:58
- Nahlásit
Locco
Zní to moc hezky, už se na svýho kníra taky moc těším. Dej vědět každou novinku!
A na fotky jsem taky zvědavá - s tím záběrem to chápu, dodnes se náš teriér fotí jen rychlospouští
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 11:01
- Nahlásit
Terri
a uz vis odkud bude a kdy ???
tak pridam dalsi novinku - v parku jsme potkali 11mesicniho psa nem.ohare a on okamzite po Lexovi
ten nejdriv knikl, jako ze je stene, tak at na nej dava pozor a kdyz to nepomohlo a to rozjivene mlade minimalne dvojnasobne vahy a velikosti ho povalilo, tak se nastval, vylitl jak certik, svihal ho packou po cumaku, rafal do ucha a hnal ho pres cely park
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 11:03
- Nahlásit
a nejlepsi na tom je, ze se nechal v nejlepsim odvolat na jedine hlasite "X" a spokojene si prisedl k noze - jsou mu presne tri mesice a ma 14 kilo a je zlaty
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 11:17
- Nahlásit
Locco
a uz vis odkud bude a kdy ???
Bohužel ani jedno, resp. první závisí na druhém. Myslela jsem, že s jistotou na prázdniny, chceme ho až do domečku, čili ho musíme nejprve dostavět. Teď to vypadá, že to nestihnem , takže si raději nebudu dělat iluze.
Mi by vůbec nevadilo si jej pořídit do dosavadního 1+2, ale manželovi asi jo. A spíš bych měla taky strach, aby ho stěhování potom nějak nepoznamenalo - slyšela jsem, že to psi a obzvlášť knírači nenesou dobře. Nemáš s tím zkušenosti?
Mi je po psu moc smutno
nejlepsi na tom je, ze se nechal v nejlepsim odvolat na jedine hlasite "X" a spokojene si prisedl k noze - jsou mu presne tri mesice a ma 14 kilo a je zlaty
No paráda!! Prostě knírač (tj. inteligentní...) - a pak že je v dotazníku až na 28 místě nebo kde
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 11:54
- Nahlásit
Terri
kdo sestavoval poradi, mel v tom hokej :-D
aby ho stěhování potom nějak nepoznamenalo
nas stenik je spokojen kdekoliv jsem ja, opravdu pochybuji, ze by ho zmena prostredi nejak zdeptala, vzdyt to neni kocka
skoro si myslim, ze ten byt pro stene je jen tesnejsi vazba na cloveka :-D
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 12:17
- Nahlásit
by ho zmena prostredi nejak zdeptala
Možná jsou to jen "babské řeči", ale slyšela jsem, že pes je velký konzervativec, a změny (stěhování) snáší blbě a třeba v novém prostředí dlouho teskní nebo vyje,když páníček odejde do práce.
ze ten byt pro stene je jen tesnejsi vazba na
no to je fakt , žít sama, tak neváhám ani chvíli . V baráčku samozřejmě také bude uvnitř. Manželovi by se na bytě asi právě nelíbila ta těsná vazba a taky to, že by mohli rýpat sousedi a konečně to, že by pejsek byl, když půjdem do práce, sám v bytě. Na domečku by šel na tu dobu ven.
No já bych to neviděla tak tragicky kdybychom se do domečku přestěhovali třeba po prázdninách či do konce roku. Ale fakt jsem měla strach hlavně z toho prvního bodu (nepřizpůsobivost).
Ale....asi se mi manžela přesvědčit nepodaří (nicméně zkusím to :cool
Co do výběru chovatele - tak NIKITA mi snad pomůže se správnou rukou (zatím v merku Triumental, snad Radinie, Sluneční paprsek a soukromníci..) Máš Ty nějaký dobrý tip?
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 12:31
- Nahlásit
jTerri
Co do výběru chovatele
to je opravdu tezka volba - vzdy ve vysledku to bude kompromis
treba Stanios ma povahove pracovni psy, ale vzhled ceskeho fouska
Radinie ma vzhledove krasne, ale zase pry flegmatiky
Triumetal taky, u obojiho bude asi spis zalezet na konkretnich rodicich, preci jen se tam tech fen nachazi hodne
mne se napriklad hodne libily fenky "Z bedynky" elegantni osvalene a vsechny cvici
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 13:18
- Nahlásit
No jo vlastně na "Bedýnku" jsem zapomněla a ještě "Strážci klidu".
Na výstavě jsem potkala hodně Radiňáky a taky ten Triumental, resp. jejich potomky, tak si zaznamenávám ne jen výsledky, ale můj dojem. Chtěla bych se jet podívat na nějaké zkoušky kníračů - teď na jaře se to určitě rozběhne a poptat se.. DANUŠ tady o něčem mluvila, že něco bude v Ostravě, tak se jí také zeptám.
Mi by vyhovoval střed - ne "typický" pracant ani ne krásný flegmouš. Spíš pohodový nadaný a vzhledem "knírač" (tj. ne fousek a ani ne ruský chlupatý teriér.)
|
Rendy
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 13:36
- Nahlásit
Sendy
Protože mi připadá, že má na svoje tělíčko nějaké krátké nožičky. Takový nedorost. Holt kaaždému se líbí a nelíbí něco jiného.
Zuzka
Ono záleží, kolik na tu borderku bude mít času. Povaha k lidem a dětem je něco jiného, než nechat borderku celý den doma samotnou a pak ji jen večer vyvenčit. A vůbec do toho roku a půl, než se trošinku zklidní. A u malého štěněte ještě nemůžeš odhadnout, jaký bude. Já mám BC dvě. Jedna je doma hrozný kliďas a druhá je nervák a temperament se v ším všudy. A jako štěňata byli na tom se svou bordeří šíleností stejně. Jinak mám štěně od Žamberka, takže víš asi od koho.....
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 14:04
- Nahlásit
Rendy
Tak to slyším prvně Asi mate dlouhá a hustá srst. To by museli kolie, šeltie a jim podobní být také nedorosti
|
Rendy
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 15:03
- Nahlásit
Asi jo, jak říkám, každému se líbí něco jiného.
|
Zuzka Šusterová
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 17:12
- Nahlásit
Rendy: Souhlasim, ale věnovat se musíš všem psům a všem temperamentnim o to víc stejně jako temperamentní borderce. Jak řikám záleží na jedinci. Moje Kari (borderka) má obrovskou touhu potěšit a na agility má i na borderku neuvěřitelný vlohy (taky jsem si jí pro ten účel pečlivě vybírala ). Přesto odlišuje naprosto perfektně, kdy se "pracuje" a kdy je klid. Doma o ní vůbec nevim. Celý dny prospí. Oproti tomu moje Beeba (krátkosrstá kolie) jakmile jsem jí jen trochu ošidila na činnosti a odešla jsem, aniž by byla unavená, tak mi to dala pekelně sežrat. Ničila z nudy asi do 3 let.
Chci prostě říct, že záleží u všech plemen HODNĚ na výběru. Jsou jedinci klidnější a naprostý šílenci. Lupino píše: Taky by měl být spíš klidnější aby se mi na sídlišti nerval s ostatními psy. Rvavost absolutně nesouvisí s temperamentem. Někteří taky zaměňují temperament s vychovatelností, která je u všech ovčáckých plemen snadná. A pak když slyšíš o svym enormně temperamentnim ale vychovanym "paku" od lidí "ten je ale klidný", tak tě to rozesměje. Tedy je otázka, co tim klidnějšim psem Lupino skutečně myslel. Typické borderky, šeltie, kraťandy, austr. honáci (a možná další, ale ne všechny zde zmiňovaný plemena znám dobře) jsou jedni z nejtemperamentnějších Ale když bude chtít, tak mezi nima najde psy více či méně klidnější. Oproti tomu golden retrívr a dnešní normální kolie bývají povahy nesrovnatelně klidnější.
|
Rendy
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 17:23
- Nahlásit
Dobře, ale to poznáš až vyrostou.... Jak popisuješ tvoji fenu, tak to je přesně můj merlák. Kamarádky ho znají jen ze cvičáku z agility a když byla u mě jednou jedna doma, tak se mě ptala, jestli není nějak nemocný, nebo mu něco není, že je tak klidný. A nikdo mi to nevěří. Jestli jsi byla na závodech v Jablonné, tak jsi ho viděla. Takové uštěkané střelené pako blue-merle. A doma? Dělám s ním canisterapii a všichni ho obdivují, jaký je flegmoš a že je dobře, že je takový ušláplý a ani neštěkne, na polohování super. Ale kdyby ho viděli na cvičáku, rychle by změnili názor. Vydrží proležet celý den, pokud je venku škaredě, ráno ho musím nutit vstávat, aby se šel venčit.
To druhý je totálně opak. Tomu stačí 10 minut spánku a pak celý den pořád něco vymýšlí....
Ničila z nudy asi do 3 let.
A vo tom to je. Znám už lidi od nás ze cvičáku, kteří borderky vraceli chovatelům zpátky, protože nebyli schopni toto zvládnout nebo unést. Nemluvila jsem ani tak o výchově, jako o zaměstnání.
|