Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Výběr psa ( myslím že potřetí )
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Zpráva
Lupino
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:10
- Nahlásit

Rodiče mi celý život říkali: psa si pořiď až budeš mít vlastní byt. Konečně ho mám a teď se chystám na psa. Pročítal jsem fóra a zjistil že je tady spousta psích milovníků a hlavně znalců. Je mi 20 a nikdy jsem svého psa neměl, jen jsem venčíval šťastnějším kamarádům. Mám sice přečteno spousty knih o psech, výchově výcviku, péči i krmení, ale to všechno je jen teorie. Mám hlavně problém s výběrem plemene kterej by se hodil pro začátečníka. Miluju všechny psy bez rozdílu a tak pořád nevím který by byl nejvhodnější. Na velikosti celkem nezáleží, ale bude žít v bytě na sídlišti. Nejde mi o výstavy nebo nějaký vrcholový výcvik. Rád bych, aby zvládl základní poslušnost a jinak se budeme věnovat spíš něčemu jako je agility, coursing nebo flyball. Taky by měl být spíš klidnější aby se mi na sídlišti nerval s ostatními psy. I když tohle bude asi záležet i na mě. Tak pomóóc prosííím.

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:17
- Nahlásit

Záleží na tobě, pro co se rozhodneš...Jsou tu lidi od ovčáků,maliňáků, kníračů, dobrmanů,...

Jestli chceš cvičit na cvičáku, jen tak pro sebe.. jestli chceš dělat i obranu...j etoho moc..

Zajeď se podívat na nějakou akci - uvidíš, co se ti bude líbit

stremka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:36
- Nahlásit

Lupino
jak radí baionnette nejlepší je podívat se na akce.Jestli se chceš věnovat Agillitám tak dobré jsou bordetky (ale nejen ty).Na akcích se dozvíš plno věcí z praxe.Je dobré že máš nastudovanou teorii (to by měl být základ) ale praxe je pak úplně jiná.Začal jsi dobře,teď jezdi po akcích a pak se lehčeji rozhodneš.Odkud jsi?

stremka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:46
- Nahlásit

Lupino
www.propage.cz/flyball/

www.helpes.cz

www.klubagillity.cz

Lupino
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:46
- Nahlásit

Stremka
jsem z Ostravska, byl jsem se teď inspirovat na výstavě a párkrát mrknout u nás na agility. Já fakticky nevím všichni ti psi jsou tak nádherní a úžasní.

Lenka + T.
# Zasláno: 23 Bře 2005 19:09
- Nahlásit

To je těžký poradit, když ti na velikosti nezáleží a co třeba chlupy? Chceš spíše dlohosrstého nebo krátkosrstého. Nebo máš určité typy plemen psů, kteří se ti líbí? Můžem pak poradit, jak jsou vhodní. Jinak asi každý bude nabízet to své plemeno.

stopos
# Zasláno: 23 Bře 2005 19:15
- Nahlásit

Ahoj Lupino,
dovedu si představit, jaké zažíváš dilema - pes, to je nový člen domácnosti se vším všudy. Musíš zvážit nejen jaké máš podmínky pro psa nyní, ale i to, že pes je přítel na víc jak deset let. Proto si pořiď psa, který by byl méně problematický i do budoucna. Na sídliště raději střední plemeno, vzhledem k tomu, že jsi kluk, tak raději krátkostrsté, jako prevence proti potížím se štěkáním - sousedi - raději ne teriéra, ti jsou jak na baterie v tomhle ohledu. Pro pohyb spíše něco jako jsou střední plemena ovčáků, lovečtí psi jak nasají zvěř, jsou v trapu a potíže s nimi jsou tady. Rady má každý podle toho, s čím pracuje, já mám střední plemeno ovčácké povahy, ale s dlouhými chlupy, ty se dají zkracovat na sportovní střih, ale neměnila bych. A tak ti budou radit všichni, protože, kdo má toho svého miláčka rád, vždycky to bude to nej. Tak zvaž ty všeobecné rady, a pak se rozhodni z adeptů podle svého srdce a citu. Přeji šťastný výběr a pak ty nejkrásnější chvíle s přítelem psem.

stremka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 19:17
- Nahlásit

Lupino
tak tam to moc neznám já jsem středočech ale:zeptej se Rendy na foru:Psí srazy Ostrava.Ta dělá agillity v Opavě a chválí si tam partu.Tak se jí zeptej.

Lupino
# Zasláno: 23 Bře 2005 19:23
- Nahlásit

No někde jsem slyšel nebo četl že krátká srst se uklízí hůž než delší. Chtěl bych něco ne až zas moc temperamentního a typickýho služebáka asi taky ne. Snad borderku, šeltii, goldeňáka, choďáka, kolii, australskýho honáckýho psa, irskýho setra, výmara, viszlu, kníra, nevím a jsem zoufalej. Bude to můj první pes v životě.

stremka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 19:33
- Nahlásit

Lupino
musíš si opravdu vybrat sám.Já dávám hlas bordetce nebo choďákovi.Pro účel agillit mě připadají nejvhodnější.Ale je to jen a jen na tobě.Sama mám BOM aby si někdo nemyslel že propaguji mě milé plemeno.

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 19:44
- Nahlásit

australského honáckého psa zapomeň, jsou takoví hodně opravdoví

tato plemena osobně neznám, jen z dolsechu.. A nemysli si, každý potřebuje čas.. To není, že když másš pracovní tak se mu věnuješ a když máš bordetku tak ne..

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 19:54
- Nahlásit

Lupino
Píšeš, že nechceš borderu a že ne něco moc temperamentního To si trochu protiřečí, většinu borderek co jsem měla možnost poznat, byli přímo hyperaktivní
Doma mám křížence labradora s irským setrem... je to strašnej lovec. Ohaři jsou strašně milí a krásní psi, ale dost paličatí a lovci. Takže když ho venku pustíš, může se ti stát, že na nějakou tu hodinu zmizí. Australanku znám jednu, taky temperament. Já bych brala toho choda, jsou moc fajn. Držím palce, ať se rozhodneš správně!

kure25
# Zasláno: 23 Bře 2005 20:11
- Nahlásit

A co trebas ridgebacka

Terri
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 20:20
- Nahlásit

No z těch tvých bych vyloučila lovečáky a borderku pro její "absolutní inteligenci" - viz. fórum inteligence psů a hyperaktivitu . A co ta kolie? Krátkosrstá je nádherná, štíhlá, elegantní, sportovní, středně velká, ne tak hyperaktivní, citlivá, poslušná, hodně vázaná na pána a pro agility i poslušnost jak stvořená..
Nebýt učarovaná knírem, tak kolii beru hned.

Martina
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 20:29
- Nahlásit

Škoda, že ne lovečáky. Irský setr nebo výmar, to jsou táááák nááádherní psi.

Lupino
# Zasláno: 23 Bře 2005 20:38
- Nahlásit

Oni všichni psi jsou nááááádherní. Ta krátkosrstá kolie vypadá fakt super. I choďák se mi moc líbí. A německý ovčák to je pan pes, ten má asi poslušnost v krvi. Ale nevím jesli se hodí zrovna na agility nebo flyball. A zrovna dneska jsem potkal lidi s úžasným štěňátkem šeltie. Taky nádhera.

Terri
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 20:43
- Nahlásit

Choďák je také moc milý - tedy co jsem je zatím potkala, tak byli všichni super. Ale má chlupy . Šeltie&krátk. kolie - záleží, zda chceš pidi a nebo středního psa

U německýho ovčáka (mé první lásky) bych měla strach, že si z dnešních chovů nevyberu dobře.

stremka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 20:44
- Nahlásit

Lupino
a až se rozhodneš pro plemeno tak tě čeká další úkol najít vhodného chovatele který má dobrý chov s dobrými povahami.I to je důležité.Nemám nic proti psům bez PP ti jsou vesměs velmi šikovní a učenliví ale jako dlouholetý kynolog propaguji pesany s rodokmenem.

Anonymní
# Zasláno: 24 Bře 2005 02:12
- Nahlásit

Lupino
No někde jsem slyšel nebo četl že krátká srst se uklízí hůž než delší
Z vlastní zkušenosti to mohu potvrdit. Měla jsem boxerku a chlupy odevšad jsme uklízeli ještě hóóódně dlouho. Sice na první pohled nebyly až tak vidět, zato zapíchané byly všude. I tam, kde třeba pes nikdy nebyl.
Ted mám psy chlupatější (2 chodské :biglol, ale úklid chlupů je podstatně jednodušší.

Určitě ber něco, co má v poslouchání v krvi, tedy něco původem "ovčáckého".
S tím souhlasím. Pro začátečníka a dle výše zmíněné aktivity bych si do paneláku vybrala jedno z již jmenovaných plemen ... šeltii,krátkosrstou kolii a navíc českého strakatého psa (agility, flyball, coursing), pokud by ses chtěl zabývat i sportovní kynologií (a vůbec nemusíš vrcholově), dogtreku ap., všechno hravě zvládne choďák.
Borderky a australáci jsou hodně temperamentní a pro úplné začátečníky asi ne moc vhodní, i když jsou také ovčáckého původu.

Pokud budeš mít čas, chuť a možnost, v polovině května máme víkendovou akci v Jeseníku ... Klubovou výstavu (So), svod a bonitaci (Ne) chodských psů, tak se můžeš přijet podívat.

Sendy
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2005 02:15
- Nahlásit

Sorry, před chvílí jsem ještě byla přihlášená

nefer
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2005 08:20
- Nahlásit

Dávám hlas také kolii. Irského setra bych ze seznamu okamžitě vyškrtla - jako začátečník z něj budeš nešťastný, jsou to tvrdé palice, a to hodně. Stejně tak Ridgeback, když chceš spíš něco klidnějšího. Ohaři nejsou špatní. Dobře ovladatelní, nekonfliktní, hl. maďaři, ale lovecký pud to chce zachytit hned na začátku a připravit se na kvanta pohybu.
Takže bych určitě dala na první místo kolii, šeltii, choďáka a nebo klidně knírače, ale spíš středního.

Lupino
# Zasláno: 24 Bře 2005 08:47
- Nahlásit

Tak jsem si tady prohlížel odkazy chovatelských stanic a musím říct že mě docela zaujal mudi, ale toho asi moc lidí nezná. Ale nakonec asi budu stejně volit mezi choďáčkem nebo kolií.

Anonymní
# Zasláno: 24 Bře 2005 12:35
- Nahlásit

byl tu jednou někde zveřejněn odkaz na vyber psa podle testu bylo to sice v angličtině, ale mě vyšel parádně - přesně to, co mám domazkus to najít a test si udělat, třeba to pomůže v rozhodovaníJo, určitě jako začátečník bych vybrala střední nebo menší plemeno a nezavrhovala bych společenská plemena

Rendy
# Zasláno: 24 Bře 2005 12:59
- Nahlásit

Stremka
Borderky jsou sice ovladatelné a rádi plní pánovo přání, ale pro začátečníka naprosto nevhodné. Musíš je zaměstnávat stále fyzicky i psychicky, aby měli pocit využitelnosti, nebo se zaměstají samy a začnou ti demolovat okolí nebo v tom horším případě i sebe.
Záleží kolik času pejskovi můžeš věnovat. Ale dělat s borderkou jenom o víkendech a přes týden venčit nestačí.

Rendy
# Zasláno: 24 Bře 2005 13:11
- Nahlásit

P.S. Myslíš stremko borderku nebo beardetku?
Borderky se dost rychle učí všechno. Ale bohužel také zlozvyky a pak je velký problém je to odnaučit. Jako prvního psa opravdu nedoporučuju.
Šeltičky jsou krásné, ale musíš je dobře socializovat, protože se rádi bojí všeho. A taky na ni musíš být pořád hodný, nesnese hrubší hlas. Ale jinak jsou hrozně šikovné. Jenom u nich pozor na oči. Určitě bych brala jen z chovu, kde ti doloží vyšetření rodičů a taky štěňat v 6 týdnech.
Jestli ti nevadí větší pejsek, brala bych tu krátkostrstou kolii. Ty dlouhosrsté jsou lenivé.
Ostatní prominou, ale choďák mi připadá takový nedodělaný chlupatý NO, mé sympatie tímto směrem nevedou.
Lupino
A kde ses byl v Ostravě na agility podívat? V Permoníku nebo OSA VOSA?

Lupino
# Zasláno: 24 Bře 2005 13:22
- Nahlásit

Rendy
nevím jak se to jmenuje ale je to v Zábřehu. Mě se choďák líbí právě proto, že trochu připomíná ovčouna a kolií (dlouhosrstých)pár znám od lidí co bydlej kolem a nepřipadají mi lenivé i když to je jen můj laický pohled. Krátkosrstou znám jen z obrázku ale taky je krásná. Pořád mám ještě trochu času chci si pejska pořídit až na prázdniny abych s ní byl doma než si trochu zvykne.

stremka
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2005 13:35
- Nahlásit

Rendy
ale já jenom dávala typy Lupinovi.Já sama mám maliny a před tím NO a pejsařila jsem už v minulém století .

Rendy
# Zasláno: 24 Bře 2005 13:41
- Nahlásit

Mě připadají ti choďáci takoví zavalitější (možná jsem jen na štíhlého neměla štěstí) a to se mi moc nelíbí. Na krátkosrstky je známá CHS Nirreterrit a pak Krásná Louka.
Tak to ti zrovna nepovím, kdo kde cvičí. Možná spíš podle toho jaká jsi tam viděl plemena pejsků, to bych asi poznala.....

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2005 13:47
- Nahlásit

Rendy
Taky poznáváš lidi podle psů? Já si někdy připadám už dost trapně, když vím který pes kde jak co a jak se jmenuje, zatímco páníčka/paničku nepoznám..

LUPINO
U KK jsou z obou chov. stanic velmi ochotní. Můžu Ti poslat fotky z Intercanis Brno

nefer
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2005 14:16
- Nahlásit

Já si někdy připadám už dost trapně, když vím který pes kde jak co a jak se jmenuje, zatímco páníčka/paničku nepoznám..

Jo, tak to se mi také stává, ale už jsem pokročila i dál. Já už i povahu člověka poznávám podle toho, jak se chová ke svému psu, což mi bylo nedávno přítelem vyčteno. Ale trvám si na svém

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání