| Autor |
Zpráva |
martin
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 14:31
- Nahlásit
Aky pes z tych spolocenskejsich plemien teda neutece na druhy konec zahrady zo strachu? Poradte prosim. O tom spominanom Labradorovi viem s urcitostou povedat , ze sa skutocne boja a su moc duverivy. Poznam dvoch a obidvaja su bohuzial taky.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 14:41
- Nahlásit
Nejsi trochu moc velká idealistka?
myslím, že ne. člověk si musí urovnat v hlavě v jakém prostředí žije, s jakými lidmi se stýká apod. a podle toho volit ostrahu. nevěřím na náhody typu: vlítnou mi do bytu ozbrojení kukláči a budou vyhrožovat, že mi vyvraždí rodinu. pokud se tohle stane, mám kostlivce ve skříni.
ale jak myslíš, jsem tak naivní, že nám nedělalo problém spát s klíči v zámku (z venku samozřejmě) nebo nedávno s otevřenými dveřmi dokořán - tenhle problém se řeší u mého otce už spoustu let a s přibívajícím věkem to je horší a horší. zloděje jsme měli jednou - taková ta klasika, stačilo na něj vytáhnout nůž, trochu "opíchat" a ochotně počkal na policajti.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 14:46
- Nahlásit
jste si fakt jistí,zjm.nefer,že na odrazení běžných zlodějů stačí existence psa v objektu?
Já jen že když si kdokoli z mých známých připravuje psa na ostrahu,tak se s představou typu "existuje a to stačí" jaxi nespokojí...místo toho se dělají kousačky v objektech,revíry a aktivizace přepadením,vše na zvednutí sebevědomí,a pak se dělá v domácím prostředí psa příprava na nedůvěru k cizím a důraznou ochranu vlastního území proto všem,co tam nebydlí...lapidárně řečeno pes musí udělat vše proto,aby cizího odradil od pokusu od vstup....počkat si na přelezení zábran a následný pořádný odlov "narušitele" je dost kontraproduktivní z hlediska zákonů,chce to aby si pes sám hlídal hranice teritoria obdané plotem a odradil svých chováním většinu těch,co by se tam chtělo kouknout...a je dobré,když ten pes a jeho projev jsou v okolí dost známí...dobré je dělat mu image neprůchodnosti,a´t lidi co okukují vidí,že to nemá cenu....
Udělat si pár demonstračních kousaček pro pokochání zvědavých sousedů a jiných není vůbec od věci....
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 14:47
- Nahlásit
Také si myslím, že pokud si někdo vytipuje už konkrétní objekt, pak pes nepomůže. Ale hodně "běžných" bytařů to odradí, protože raději půjdou někam, kde nemají žádnou překážku, protože co kdyby.
Taky vidím rozdíl v tom, zda půjdu po venku s labroušem a nebo knírem či rotvíkem. Polovina "normálních" úchylů to u kníra vzdá předem.
Pořídit si psa "zabijáka" nebo samostatného hlídače když mám malé děti, to bych nebrala ani náhodou. Raději variantu Nefer a počítat s tím, že je to "jen" další článek proti zlodějům, ne celkové zabezpečení.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 14:47
- Nahlásit
martin
vezmi si atlas psů, dohodněte se s manželkou, který by vám vyhovoval, pak sem ty favority napiš a jeden se najde. půjde to lépe než když nemáš ještě v podstatě žádnou představu.
ještě jsi ale neřekl jestli chceš jen psa budícího respekt nebo se budeš věnovat nějakému tomu speciálnímu výcviku.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 14:48
- Nahlásit
martin
Pokud chces poradit tak jejine porid si dva psy vetsiho plemene ( v podstate jakehokoli) to odradi "nahodny" zlodeje, proti zlodejum ktery se rozhodnou ze pujdou konkretne k tobe protoze si mysli ze tam neco zajimavyho mas ti nepomuze zadnej pes, ale v krome PCO ti v tomhle pripade nepomuze asi nic..
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 14:51
- Nahlásit
nefer
Náhody nejsou,nebo jsou strašně vzácný,většinou se samozřejmě krade tam,kde to má význam,kde je co čornout a střelit...
Vzhledem k tomu,že my žiijem v sice černobílé,ale klidné vesničce,leč v dosahu MHD od černého Kladna,není od věci si udělat image potrhlých pejskařů,co mají psy na sice sport,ale praktický, a že ta zvířata nemají problém si svý říct nahlas a pořešit....a že sice je u nás dost nářadí na práci na baráku i jinde,co s dobře prodá,ale příchod k němu je přes zuby osmi velkých psů....
Takže nám se kradou jen věci zapomenutý v odemčeným autě před pozemkem.Kdopak nezamyká?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 14:51
- Nahlásit
Terri
Díky, přesně tak jsem to myslela. Ono je také rozdíl mít honosnou vilu a luxusní auto nebo normální barák, kterému už trochu opadá omítka. Pokud budu známá tím, že mám majetek, budu přemýšlet nad ostrahou trochu jinak - to je jasné. Pokud jsem ale normální člověk, který má jen trošku větší pozemek na odlehlém místě, myslím že bohatě stačí štěkací velký pes.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 14:55
- Nahlásit
nefer
jde o to JAK štěkací pes....
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 14:57
- Nahlásit
Sali
No a o tom to je. I jak píše Tchor - pořídit si v lepším případě dva velké psy budící respekt a dělat jim super pověst. Vést psa k ostraze majetku v Martinové případě mi přijde jaksi zbytečné, ne-li přímo nebezpečné.
A buď ráda, že máš chlapa, který nezamyká "jen" auto. U nás vážně táta nechá klidně otevřený barák, naposledy se takhle vracel v noci z hospody, vchodové dveře za sebou nezavřel, pak ještě otevřel dveře ségře do bytu, uvědomil si že se spletl a odebral se do své ložnice. To vždycky děkuji bohu, že bydlí tam kde bydlí.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 14:58
- Nahlásit
jde o to JAK štěkací pes....
pořádně štěkací, spíše blafací - jak jsem psala, mě by se tam zamlouval vlkodav nebo některý ze psů typu mastif
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 14:58
- Nahlásit
nefer
Honosny vily se sice vykradaj, ale zlodeji tam pocitaj s docela slusnym zabezpecenim a tak ta priprava da praci kdezto u toho baraku s opadavajici omitkou nepocitaj s zadnym, nebo velmi slabym zabezpecenim. Jeden pes ( zvlast kdyz neni pro to pripravovanej) neni pro ne prekazka v podstate zadna je to drobna neprijemnost nic vic. A veci na ukradeni bejva docela dost i v tom nechranenym baraku.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 14:59
- Nahlásit
martin
Aky pes z tych spolocenskejsich plemien teda neutece na druhy konec zahrady zo strachu?
Nevím, zda to správně vyjádřím. Ono také záleží, jakého psa z jaké chov.stanice si vybereš, jaké jsou tam vlohy, jak si ho vychováš atd. Znám např.bázlivého NO i RTW, který Tě bude pozorovat z druhé strany zahrady, a naopak znám labradorku, která hlídá.
Pokud máš zkušenosti se psy a nejsi úplný začátečník, jdi do pracovní, ne výstavní, linie...např.NO. Nebo se mrkni na ty chodské psy. Pokud by nevadil větší, tak co třeba leonberger.
Z vlastní zkušenosti mohu také potvdit, že polodlouhé nebo dlouhé chlupy jsou na úklid lepší než krátké. A ke všemu chceš mít psa převážně venku.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 15:01
- Nahlásit
nefer
když už psa s přirozenou ostrahou teritoria,a te´d neuvažuju o vztahu k širší rodině a návštěvám,protože to je druhá strana mince,tak asijské pastevecké plemeno a ve dvojici pes-fena.
Turkmenský alabaj by u mě vedl.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 15:07
- Nahlásit
Sali a Tchor
jak to tu čtu, vyvstává mi jedna otázka ohledně tvrzení "sebevědomí pes za plotem zbytečně štěkat nebude".....má se tím za to, že většina psů, kteří za plotem hodně štěkají jsou málo sebevědomí nebo jsou to ti strašpytlové, kteří štěkají ze strachu? Beru to zase podle těch svých hafušů....náš starý knír byl vždy k cizím nedůvěřivý, cizí lidi, kteří k nám přišli v našem doprovodu vždycky rezervovaně pustil dovnitř, ale samotné nikdy ven - hlídal si je- vyštěkával, ale nebál se jich....a za plotem dodnes štěká vehementně....nemyslím, že by měl nízké sebevědomí.....Mlaďoch chod za plotem zaky řve jak magor a taky mu sebevědomí rozhodně nechybí.....
Proto by mě zajímalo jak to tvrzení bylo myšleno....Díky za vysvětlení
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 15:14
- Nahlásit
Sali
Jo to by bylo ideální nebo taky kavkazan nebo taky fila - takových plemen je dost, ale jaksi to podle mě není vhodná volba pro člověka, který očividně nemá "psí zkušenosti". Proto bych volila radši třeba toho vlkodava
Tchor
Když nad tím tak přemýšlím, máš pravdu a žít tam kde ty, mluvím uplně stejně. Jenže já jsem prostě poznamenaná čtvrtí, kde otevřené dveře (zatím) nevadí, takže jsem optimističtější
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 15:21
- Nahlásit
Evik
Hele strasne zalezi na tom co se pes nauci a za co je cvalenej taky zalezi na tom jestli pes ma jako sve teritorium jen svuj pozemek, nebo pul vesnice. Ale obecne opravdu plati ze nejvic za plotem rvou psi kteri si nejsou jisti tim jestli situaci zvladnou a snazi se pripadnyho narusitele uzemi zahnat. Pes ktery je prsvedcen ze zvladne jakoukoli situaci rvat zbytecne nebude nebo jen sibolicky. Bud v klidu pocka do naruseni nebo se proste jen postavi di vyzyvavý pozy a s vyrazem tak to zkus.
|
|
# Zasláno: 13 Dub 2005 15:28
- Nahlásit
Martin já teda mám na hlídání domu kavkazana a zatímco okolní chalupy byly několikrát vykradený ke mě si zatím nikdo netroufl. Za plotem vypadá impozantně a ohromně hrůzostrašně. Naše děti miluje a někdy je hlídá víc než je zdrávo např. ani děda jim beztrestně nemůže dát na zadek. Návštěva pokud přijde když jsme doma mu nevadí. Ale tohle asi pro tebe nebude to pravé je to totiž ohromné a huňaté psisko. Ale je pravda že dlouhá srst se uklízí líp než krátká.
|
martin
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 15:37
- Nahlásit
Takze Vasa rada je radsej kupit si Labradora z dobreho chovu a venovat sa jeho vycviku hlidace. Ja ale nemam tolko casu aby som chodil na cvicak a venoval sa vycviku. Chcel som nejakeho spolocenskeho psa, ktory moze byt aj vonku aj vnutri a neboji sa. Neviem stale sa mi zda ze sa tato diskusia nejako zamotava a chyba mi zhrnutie. Mozete niekto s nadhladom zhrnut prispevky v tejto teme aby som pochopil akou cestou sa uberat? Ja teda pozrem s manzelkou do atlasu psov a vyberem zopar plemien a vy mi skusite poradit co je z nich mozno najvhodnejsie.
diki Martin
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 15:37
- Nahlásit
FiSt
Kde to je ti neřeknu - nerada bych návštěvu.
Možná si mylně nabyl dojmu, že žiji ve skleníků, ale mám to naopak. Mám prostě takovou zkušenost, že kdo si zahrával, skončil s podříznutým krkem (doslova a není to zas tak dlouho), kdo ne, spí s otevřenými dveřmi.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 15:39
- Nahlásit
Tchor
díky, ....fakt je, že jsem mlaďocha vždycky chválila způsobem " jóó, dobře hlídáš", ale vždycky to bylo tak spíš ze srandy (dělala jsem to víceméně na truc jedný ženský, co má mrňavého uštěkaného psa a chodí venčit pořád kolem nás a mého psa nesnáší....). Pokud jde o to, co považuje za své teritorium už jsi tak 100%ně jistá nejsem....tedy určitě náš pozemek, v naší ulici se chová jakoby mu všechno patřilo, ale s žádným psem by se na tomto území zase nerval jen kvůli tomu, že by to považoval výhradně "za své území" Jak to mám chápat nevím... Mlaďoch mi za plotem sice řve jak divej, ale na druhou stranu u toho zase většinou vrtí ocasem.... Pokud jde ovšem okolo opilec nebo feťák, chová se úplně jinak - ztuhne - ocas "v pozoru" - stojí a sleduje kolemjdoucího očima a je zticha...Myslíš si, že je to sebevědomé chování, jak jsi popsal?
|
martin
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 15:53
- Nahlásit
FiSt[b][/b]
Ja mam namysli presne takyto typ zlodejov FETACI, tych nezaujima ani houkacka ktora reve na mojom dome, zoberu co sa zmesti do igelitky za 10 minut a zmiznu. Som rad ze naposledy ani manzelka ani deti neboli doma.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 15:56
- Nahlásit
Martine, ono všeobecně---pokud nebudeš mít u psa čas na jeho výchovu a výcvik, tak si ho raději nepořizuj....Pes není hračka pro děti ani stroj na hlídání - je to živá bytost, která stejně jako lidi vyžaduje lásku, trpělivost a porozumění. Aby pes mohl splňovat požadavky, které na něho ty máš, tj. trpělivost s dětmi a současně hlídání, budeš ho muset správně socializovat a cvičit - ať už na cvičáku nebo doma....a systematicky, takže si to dobře rozmysli, zda se budete moci psu věnovat, aby z něho pak nebyl chudák, který zná jen zahradu........
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 15:57
- Nahlásit
FiSt
Jasně chápu, ty dveře nezůstávají otevřené úmyslně, v dobré víře nezveme kolemjdoucí poutníky a otec si tyhle "špásy" také vždycky náležitě odskáče. Krom toho, já už tam nebydlím a ve svém sídlištním bytě se poctivě zamykám.
Jen jsem se snažila říct, že někdo si o malér prostě říká a nevyhne se mu. Zatímco jiný má 90% pravděpodobnost, že prožije život v pohodě. Jasně, že 10% pro feťáka ještě zbývá, ale to už je věc náhody, která se stává málo. Už je mi rozumět?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 16:03
- Nahlásit
Martin
Tak vyhledej info ještě o těch pastevcích, ale tam to chce vážně zjistit si co nejvíce a rozmyslet si zda si na něj troufáš.
Naši sousedi zas měli jihoruského ovčáka a dvě malé děti. Před ním měli jen malého vořecha, který si rád zašel na výlet i sám a taky jeho výchovu (toho ovčáka) zvládli. Pak mě ještě napadá komondor. ale fakt to chce pořádně promyslet.
|
martin
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 16:06
- Nahlásit
dik vsetkym
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 16:11
- Nahlásit
Nefer-ad vlkodav-volola bych plemeno,co je nejen impozantní,ale hlavně funkční...ale na mě se nedívej,já bych šáhla po párku maligních malin-a pohrála bych si s cílenou přípravou...
Evik-od toho je tam ta příprava,abych psa naučila,že má hlasitě vymezovat hranice svýho území a je žádoucí,aby se u nich co nejvíc předváděl,že si tím řevem vyskouží kousačku...máš to to samý jako revír-když pěkně a razantně a nepřetržitě řveš a natlačuješ se,dostaneš za to kousnout...
Chce to prostě podporovat ze všech cílenbých sil žádaný chování a odměňovat ho...a nemysli si,taková vypjatá imponující malina,co pobíhá kolem prlotu,ocas kolmo k nebesům,oči jí svítí a klape hubou dychtivě naprázdno,a občas naskočí do plotu až se tento prohne,ani nemusí začít řvát,aby bylo jasné,co má v úmyslu....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 16:13
- Nahlásit
sakra já se nepřelogovala....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 16:28
- Nahlásit
martin
nemam tolko casu aby som chodil na cvicak a venoval sa vycviku
pak ale má pravdu FiSt,a budeš to mít jen tak jako....každý živý výkonnostně-užitkový tvor se ke svému užitkovému výkonu musí cíleně šlechtit a vychovávat,pak trénovat a upevńovat...jen tak dosáhneš spolehlivého výsledku...
A obávámse,že bez zázemí lidí co to umí se nehneš,potřebuješ cizí figuranty,i kdybys sám byl mistr světa...na sebe teritoriální agresi nenacvičíš.
Základní nepochopení lidí ve vztahu k užitkovým psům je to,že pes k výkomniu jakékoli funkce potřebuje adekvátní průpravu...u dětí by je ani nenapadlo,že by to mohlo být jinak-ale psa pořídí a tím to pro ně končí-jako by si mysleli,že se k tomu narodil....
Ano,některá plemena se k tomu rodí-rodí se s předpoklady být v dospělosti při adekvátní výchově spolehlivými strážci svého území...akorát ta ADEKVÁTNÍ VÝCHOVA TAKY OBSAHUJE STOPKU- díky správnému nácviku ovladatelnosti se pes musí umět zastavit v rozjezdu a předat kontrolu situace svému pánovi...k čemu by byl pes,který by na svém území velel sám,nezávisle na tvé vůli???
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 16:30
- Nahlásit
martin
a labrador obecně je lovečák,aportér,slunný tvor málokdy skutečně teritoriálně agresivní,jsou mezi nimi výjimky,ale tohle není jejich plemenný znak a nešlechtí se k tomu...JAK bys vybral to správný zvíře? Jedině bys musel koupit dospívajícího psa,prodávanýho z důvodu právě tohoto chování,které by jinde bylo nežádoucí....
|