| Autor |
Zpráva |
langy18
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2012 22:25
- Nahlásit
Zdravím,
chtěla bych poprosit o radu a zkušenosti s bígly. Minulý týden jsme si byli pro štěndo bígla - Ronnyho, je mu teď 8 týdnů a začíná si na nás dost dovolovat. Někdy je hodný a docela umazlený, ale často během dne, většinou odpoledne, začíná chytat rapla a kouše všechno, co mu pod tlamičku přijde, včetně nás. Jsem už z toho docela zoufalá, protože jak se ho snažím odehnat a nadávám mu, je ještě rozzuřenější. Zkoušela jsem už několikrát, odejít, otočit se k němu zády, abych mu naznačila, že to už není hra, kterou chci hrát, ale napadal pak i zezadu.
Tady na diskuzích jsem četla, že v tomhle věku ještě pes nedokáže rozeznat co je hra a co ne, a že si prostě hraje, ale tohle je trochu moc. Zvlášť když mám pětiletého bratra, který kvůli němu snad už neslézá ze sedačky. Protože skoro vždycky když Ronny vidí moji ruku, zahryzne se do ní.
Opravdu nevím co s ním, dnes už jsem se tak naštvala, že jsem vzala noviny a dala mu přes zadek, lekl se, ale nechal toho jen na chvíli. Ale bojím se, že se mě pak bude bát a že ho tím zkazím.
Prosila bych tedy o radu, co se s tím nejlépe dá dělat. Opravdu mu nechci ubližovat a byl hrozný pohled na to, jak ode mně dnes utíkal, když dostal těma novinama.
Ještě další problém je, že si žere svoje výkaly a listí a snad všechen bordel, co venku najde. A to také nevím, jak ho odnaučit...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 10:00
- Nahlásit
langy18
8 týdnů
hele to cos tu četla je prostě tak,.nic jinýho ti nikdo neporadí,je to prostě psí mimimo a ty tvoje "řešení" jsou přímá cesta do pekel.bud ráda ,že nemáš třá pracovní malinu nebo NO..to bys teprve něco viděla .Zkus mu nabídnout místo nohy či ruky něco co hryzat může a přesměrovat tak jeho počínání na věc přijatelnou.Zákazama(kterejm pochopitelně vůbec nerozumí,jak by moh) a mlácením novinama ho to skutečně neodnaučíš,naopak si zaděláš na velkej problém páč ten pes ti vůbec nebude rozumět,z čehož poplyne další "špatný" chování.Někdo doporučuje dát najevo hlasitě bolest a ukončit hru když to štěně přežene ,aby se naučilo trošku kontrolovat..osobně nevim,tenhle postup vyvolával v mý pracovní NO naprostý nadšení a touhu obět dorazit ,takže se jaxi neosvědčil vůbec.
Štěnata prostě koušou,nehledej v tom nic jinýho než hru,jinak si hrát neuměj a doted si tak hrály se sourozencema
že si žere svoje výkaly
a čim je krmenej?
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 10:13
- Nahlásit
langy18
napadal pak i zezadu
a to máš vidět, když se takhle rozvášní bulík )) máme v práci podobně stará štěňata, teď už je jim 10 týdnů, jsou to strašní draci, bulík, ten už je teď starší, ale taky děsně kouše, vždycky rychle hledám něco, co mu zarazim do tlamy a tahám se s ním o to, nebo se tahá ten, kdo je strašlivě napaden. Někdy bývá napaden i ten, kdo si vůbec nehraj, tak má smůlu a hrát si musí ) A pak se to všechno vyhází ven na zahradu, ať se to sežere navzájem. Za sebe doporučím jiný malý štěně, a´t se můžou zmlátit spolu, při hře směrovat na nějaký předmět, nechat štěnce překousnout do něčeho stejně zábavnýho jako je vaše ruka. U nás ječení taky nepomáhá, naopak se všechny štěnce přesměrujou na ječícího a bijou ho společně. Všichni tu máme děsně dodrápaný ruce a někdo i nohy...ten, kdo mezi ně nechce strkat ruce )))
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 10:19
- Nahlásit
langy18
Každý štěně kouše, hryže, chňape, to je normální. Já mám čtyřměsíční BŠO a s manželkou máme ruce, jako bysme se oddávali SM praktikám.
Zajímalo by mě, jestli si nechá bez problémů sahat do misky, případně odebrat misku, vzít něco z tlamky. Jestli se nechá bez problémů převalit na záda, škrabat po bříšku. Jestli prostě nevykazuje dominanci. Pokud ano, nezoufejte. Bude to trvat dýl, bude to chtít pevné nervy a hlavně důslednost, důslednost, a zase důslednost. Všichni v rodině jej musejí vést stejně. Mlácení ti moc nepomůže, pes se může zatvrdit. Případné lotroviny nad rámec řeš tak, jak by to řešila jeho maminka. Popadni ho za čumec, přitlač k zemi, v nejhorším chyť za kůži za hlavou a zatřep s ním. Slyšel jsem, že bíglové jsou dost paličáci, tak snad to zvládneš.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 10:25
- Nahlásit
jindra 22
Jestli prostě nevykazuje dominanci
bože už je to tu zas
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 10:27 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
langy18
začíná si na nás dost dovolovat.
langy - on si nedovoluje, je to štěně, nehledejte za tím, prosím, žádné dovolování, je to jako kdybyste si myslela, že si dovoluje lidské mimino.
Ale bojím se, že se mě pak bude bát a že ho tím zkazím.
no to se bojíš hodně oprávněně. Hraj si s ním hodně s hračkami, věnuj se mu - uč ho nové věci, aby se nenudil. To učení pochopitelně přiměřeně věku - je to psí mimino, takže vše formou hry, bez nátlaku, v klídku, vždy krátce, tak aby ho to bavilo a těšil se vždy na další. zvykej ho na obojek, vodítko, uč ho pomalu přivolání /když ho voláš jménem, vždy měj u sebe dobrůtku, když mu dáváš žrádlo vždy ho zavolej jménem, aby si jméno a (edit opravap) svůj příchod k tobě spojil s příjemným. Zvykej ho na to, aby se před jídlem uklidnil - tzn. nedej misku, když jančí, ale když je aspoň chvililinku v klidu. Uč ho pomaličku že má být na místečku (když bude unavený ze hry a dovádění, dej ho na místo s "povelem" místo, chvilku tam s ním buď, aby tam vydřel a uklidnil se - třeba i usne, hlaď ho, aby se zklidnil) . Prostě se s ním v rámci jeho věku a možností hodně zabývej, aby měl nejen vyvenčení, ale i "školu" formou hry a zábavy.
žere svoje výkaly
z jakých podmínek štěně máte?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 10:33
- Nahlásit
jindra 22
Zajímalo by mě, jestli si nechá bez problémů sahat do misky, případně odebrat misku, vzít něco z tlamky. Jestli se nechá bez problémů převalit na záda, škrabat po bříšku. Jestli prostě nevykazuje dominanci.
proč se všichni upíchli na dominanci? to že štěně u misky vrčí nemusí nic mít s dominancí společného. jak to chceš asi takhle na dálku stanovit prohoba? Navíc u takhle malýho štěněte??? proč pořád všude tohle tlačiš?
v nejhorším chyť za kůži za hlavou a zatřep s ním.
ešče by ho taky - stejně jako tu mrtvou krysu s kterou se takhle třepe, mohla hodit tak dva tři metry do dálky
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:04
- Nahlásit
PetraK
ešče by ho taky - stejně jako tu mrtvou krysu s kterou se takhle třepe, mohla hodit tak dva tři metry do dálky
K čemu ta hysterie?
proč se všichni upíchli na dominanci?
Protože ona existuje. Opravdu, fakt... vážně. A lidi jí podceňujou a pak se diví. Utíkají s "nezvládnutelným" pejskem na eutanazii, nebo v lepším případě do útulku.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:08
- Nahlásit
jindra 22
Protože ona existuje. Opravdu, fakt... vážně
určitě existuje, ale věř, že 99% lidí si dominanci plete s nevychovaným psem. Hodně málo jedinců je opravdu dominantních na počet těch nevycválaných
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:13
- Nahlásit
Eninka
Hodně málo jedinců je opravdu dominantních na počet těch nevycválaných
S tím se dá souhlasit. Sklony k dominanci bych dost přisuzoval plemeni. Například u "seveřanů" je docela běžná. Skoro jako u vlků.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:20
- Nahlásit
jindra 22
K čemu ta hysterie?
hysterie ani ne, ale přijde mi na hlavu, když se tady zadavatelka ptá co s rozdováděným štěnětem , cpát sem hned varování před dominancí. U takhle malýho štěněte. Dominance má dneska každej plná ústa, za vším se hledá dominance a nezkušený lidi potom akorát na základě obav z dominance, psa zničí. Tak proto. A přijde mi to ještě kapek diné, když to sem, s prominutím, napíše někdo, kdo zas moc zkušeností nemá. Je to o tom, že se toho pak zadavatelka může chybně chytit. Tak proto.
.
Protože ona existuje. Opravdu, fakt... vážně. A lidi jí podceňujou a pak se diví.
ježíši kriste. Ano existuje, ale nepotkáte jí na každým rohu. Nezaměňujte, prosím, dominanci se špatně zvládnutou výchovou. To je ten důvod, proč psi tak často končí v útulku či na injekci z pseudodůvodu dominance
Zbytečně lidi budete plašit. Ono totiž štěně nemusí u misky vrčet z dominance, víme? Těch možností je víc. A ta dominance je až hodně dál než třeba obava z toho, aby o tu misku se žrádlem nepřišel. Lidi pak zblbnou začnou psa u jídla trénvoat, sahat mu tam, dělat brikule a celou věc ještě zhorší. Takže prosím , myslím, že by bylo opravdu lepší svými radami kapek šetřit.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:24
- Nahlásit
jindra 22
Sklony k dominanci bych dost přisuzoval plemeni.
no tak to je taky fakt dobrý tohle. ach jo.
Zapomeňte na to, že pes čeká na sebemenší příležitost aby vás v hierarchii mohl přeskočit a kralovat vám. Funguje to kapek jinak.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:42
- Nahlásit
jindra 22
Zajímalo by mě, jestli si nechá bez problémů sahat do misky, případně odebrat misku, vzít něco z tlamky. Jestli se nechá bez problémů převalit na záda, škrabat po bříšku. Jestli prostě nevykazuje dominanci. Pokud ano, nezoufejte.
)) Jasně, nezoufejte, buďte rádi, protože mít sebevědomýho psa je mnohem lepší než připosránka. Dominantní pes se neprojevuje jako pes nevychovaný, dominantní pes je stejně jako dominantní člověk přirozenou autoritou, sebevědomým jedincem, který ke spokojenému soužití potřebuje parťáka stejných kvalit.
Případné lotroviny nad rámec řeš tak, jak by to řešila jeho maminka. Popadni ho za čumec, přitlač k zemi, v nejhorším chyť za kůži za hlavou a zatřep s ním.
neměla by lotroviny řešit jako člověk? Pes tomu rozumí, není nutné na malé štěně aplikovat každou blbinu a vychovávat trestem.
Dominance existuje, to je jasný, že existuje, ale její výklad se aplikuje hned na kdejakého nezvládnutého psa, přisuzují se jí až magické schopnosti... vždy jde spíš v první řadě o člověka, co to nezvládá, co si vybral nevhodné plemeno, se kterým si nerozumí a není schopen ho nic naučit a o ničem přesvědčit.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:43
- Nahlásit
PetraK
no tak to je taky fakt dobrý tohle. ach jo.
Ne, to je pravda.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:46 - Změnil/a: jindra 22
- Nahlásit
Gerda
Parťáka stejných kvalit
Klišé a žvást...
Dominantní pes chce prostě vládnout. Tak, jako dominantní člověk...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:46
- Nahlásit
jindra 22
Ne, to je pravda.
přít se nebudu, jen požádám, abyste prosím svými radami, které paušalizujete opravdu šetřil, protože pokud se jimi bude někdo řídit, nařítí se do dost slušného průšvihu. A to píšu bez hysterie.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:49
- Nahlásit
PetraK
protože pokud se jimi bude někdo řídit, nařítí se do dost slušného průšvihu. A to píšu bez hysterie.
Jenomže to samé můžu říct já o vašich radách. Taky bez hysterie.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:51
- Nahlásit
jindra 22
Jenomže to samé můžu říct já o vašich radách
konkrétně o které radě PetryK?
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:51
- Nahlásit
jindra 22
Dominantní pes chce prostě vládnout. Tak, jako dominantní člověk...
Dominantní jedinec na to má, aby řídil smečku nebo skupinu. Já osobně moc nemám ráda řeči o pokusech psů dostat se nahoru, o boření příček ve smečce...myslim, že každý zavrčení tím rozhodně není, někdy se nesejdou kompatibilní jedinci a z toho pak můžou pramenit neshody. Tím, že budete štěně obracet na záda si fakt nezajistíte, že vás bude respektovat v budoucnosti. Respekt se buduje na základě něčeho jiného. On vás u misky může zhlodat i dost nízko postavenej pes )))
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:59 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
jindra 22
Jenomže to samé můžu říct já o vašich radách. Taky bez hysterie.
no tak asi jste od minula, kdy jste mi za mé rady děkoval, když jsem je psala vám, už změnil názor , v pohodě.
nicméně si troufnu říct, že tím, že jsem zadavatelce doporučila, aby to nehrotila a se štěnětem "pracovala" a vedla ho ke zklidnění, že se moc škody nenadělá, zatímco bude-li k rozdováděnému štěněti přistupovat jako k dominantnímu, škodu to nadělá.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 12:02
- Nahlásit
Gerda
každý zavrčení tím rozhodně není,
Souhlasím jedině s tímhle. Každé zavrčení opravdu sklony k dominanci neznamená. A není vrčení, jako vrčení...
Tím, že budete štěně obracet na záda si fakt nezajistíte, že vás bude respektovat v budoucnosti.
Proboha, to je přece jasný. Jen jsem chtěl říct, že dominantní pes se jen tak ochotně, bez protestů nenechá obracet na záda. Myslel jsem to jako zkoušku, ne jako součást výchovy.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 12:03
- Nahlásit
jindra 22
Případné lotroviny nad rámec řeš tak, jak by to řešila jeho maminka. Popadni ho za čumec, přitlač k zemi, v nejhorším chyť za kůži za hlavou a zatřep s ním. Slyšel jsem, že bíglové jsou dost paličáci, tak snad to zvládneš.
co se tím vyřeší?
Zajímalo by mě, jestli si nechá bez problémů sahat do misky, případně odebrat misku, vzít něco z tlamky.
proč psovi sahat do misky?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 12:03
- Nahlásit
jindra 22
Jen jsem chtěl říct, že dominantní pes se jen tak ochotně, bez protestů nenechá obracet na záda.
a vy si myslíte, že když se štěně neochotně obrací na záda, že to je známka dominance? jo?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 12:05
- Nahlásit
kejtlin
proč psovi sahat do misky?
aby se z něj právě ten pseudodominátor mohl vytvořit ,
aby pes neměl klid na jídlo a musel jako blbec vydržet všechno co si lidi ve svý pošahanosti vymyslí. Od třepání se štěňaty za krkem, sahání do misky, matlání čumáku v loužičkách, a jiné "vychytávky"
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 12:06
- Nahlásit
jindra 22
A není vrčení, jako vrčení...
mě přijde, že se těch psů bojíte, že to furt tak řešíte tu potenciální dominanci...nebo teď - zkoušet sahat psovi do misky...proč jako????
a nutnost sebedůvěry ve výchově a výcviku vám přijde jako žvást a klišé...
dominantní pes se jen tak ochotně, bez protestů nenechá obracet na záda.
pes, který vám nevěří, nebo se vás bojí, taky ne, a nemusí být dominantní.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 12:08
- Nahlásit
PetraK
vím, jen mě zajímalo, co odpoví jindra a zda svému psu taky sahá do misky, jen škoda, že mu nikdo nesahá denně do talíře u jídla a běda, kdyby něco řekl!!!!
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 12:10
- Nahlásit
jindra 22
Dominantní pes chce prostě vládnout.
OPRAVDU dominantní pes si naopak od níže podřízených nechá ledacos líbit, obzvlášť mláďatům a fenám (mluvíme-li o samci). Pes, který vrčí u žrádla, cpe se všude první, vrčí na své majitele, táhne na vodítku, rve se s ostatními psi, napadá štěňata, utíká ze zahrada a co já vím co všechno se ještě traduje o dominantních psech - je pes nevychovaný, špatně vychovaný nebo s vážnými negativními životními zkušenostmi, které na něm zanechali trvalé následky.
Poznala jsem prozatím osobně opravdu velkou spoustu psů a pouze u dvou z nich - samců - můžu říci, že byli skutečně dominantní, zbytek byl jen nevychovaný, bylo mu dlouhodobě tolerováno špatné chování, nebo byli výchovou prakticky nedotčeni. U fen mohu totéž říci také pouze o dvou.
Pouze jediný z těchto 4 skutečně dominantních zvířat se mě jedinkrát pokusil napadnou, přičemž to celé skunčilo jen varováním bez modřiny, či škrábnutí.
Za to nevychovaných, nevycválaných a špatně vedených psů se mě pokusilo sežrat docela dost, stejně tak jako těch v zásadě bázlivých a nervních. Kupříkladu vyloženě submisivní, velmi nervózní fenka by mě úplně v klidu pokousala, pokud bych se jí pokusila sebrat její balonek, byť by ležel na zemi. Jakmile ovšem odejde její páníček - veliká opora a přirozená autorita - fena stáhne ocásek a nedovolí si vůbec nic.
Jako dominanci hodnotíš úplně jiné psí chování.
ALe jsme, řekla bych dost OT
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 12:11
- Nahlásit
PetraK
aby se z něj právě ten pseudodominátor mohl vytvořit ,
aby pes neměl klid na jídlo a musel jako blbec vydržet všechno co si lidi ve svý pošahanosti vymyslí. Od třepání se štěňaty za krkem, sahání do misky, matlání čumáku v loužičkách, a jiné "vychytávky"
O matlání čumáku v loužičkách jsem nemluvil. Manipulace s fakty z vaší strany. Tlačíte mě do podivné pozice. Tak se to dělá s někým, kdo nám nesedne, že ano?
|
AkkyHákky
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 12:22
- Nahlásit
langy18
prosím Vás Jindru vůbec neposlouchejte, jeho názory jsou hodně na ránu.
Co Vám psaly holky po dobrym a místo ruky hračku ANO mají pravdu. Jinak mlácení se úplně vyhněte, doporučuji Vám publikaci od Martiny Klimešové která v knížkách hezky popisuje jak se psem pracovat pozitivně. Pro ukázku jaká je si poslechněte toto -
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2310770
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2012 12:32
- Nahlásit
kejtlin
vím, jen mě zajímalo, co odpoví jindra a zda svému psu taky sahá do misky, jen škoda, že mu nikdo nesahá denně do talíře u jídla a běda, kdyby něco řekl!!!
jo to je mi jasný, že víš, jen mě tahle buzerace psů u žrádla dost vytáčí, vždycky se najde nějaký informovaný, který to zase po sto letech vytáhne a doporučuje, přes to, že už se nějakou dobu ví, že to je dost blbost.
jindra 22
O matlání čumáku v loužičkách jsem nemluvil
já jsem taky ale nikde nepsala, že jste to napsal vy. Já jsem kejtlin psala na její otázku, proč že sahat psovi do misky že - cituji se:
[iaby pes neměl klid na jídlo]musel jako blbec vydržet všechno co si lidi ve svý pošahanosti vymyslí. Od třepání se štěňaty za krkem, sahání do misky, matlání čumáku v loužičkách, a jiné "vychytávky[/i]
nikde ani slovo o jindrovi, nikde. takže
Manipulace s fakty z vaší strany
to asi nebude, spíš o tom, že tam hledáte něco co tam není, psala jsem obecně. To že v tom vidíte něco jiného, tak za to fakt nemůžu.
Tak se to dělá s někým, kdo nám nesedne,
já s nikým nic nedělám, já vás jen slušně prosím, abyste šetřil svýma radama, které jsou dosti kontraproduktivní a mohou nezkušenému majiteli štěněte nadělat slušnou paseku. A když už jsme v té debatě, kachna má pravdu, mohl byste mi říct, která z těch mých rad konkrétně se vám zdá, že by se po nich zadavatelka mohla nařítit do průšvihu? Docela by mě to zajímalo, kde dělám chybu.
|