| Autor |
Zpráva |
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 00:12
- Nahlásit
rozpoutavam novou diskusi o NO!je skoda,ze ovcak uz neni to co byval.kdysi se na to dbalo,ze NO je pracovnim psem pro svoji prirozenou krasu,temperament,nebojacnost,je to nejuniverzalnejsi plemeno na svete.skoda jen,ze jeho obliba upada a vetsinou si ho porizuje clovek,ktery nevyuzije jeho pracovni potencial,pes je bud zavren v kotci,nebo v nejhorsim pripade na retezu cely zivot.je take skoda,ze ovcak jde dvema smery,bud exterier,nebo pracovni linie,o ovcounovy krasne pise i p.jan dubovy(pes pritel cloveka,10/90)nebudu dopodrobna rozebirat genetiku,nebo povahu,ale prece jenom.celkovy ubytek pigmentu,svetle oci,a pak velky strasak dysplazie.o povahach ani nemluve,kdyz udela bonitaci pes,ktery nema ani zajem dobehnout figuranta,tak jak si ma pak clovek vybrat?sice pes ma nabouchanych nejmene 10 zkousek,ale RYCHLOKVASKY ja absolutne neuznavam,cekam,ze za par let privedou NENEZRANCI PENEZ(radoby chovatele)toto nadherne plemeno do zahuby.zkousku ZVV3 jsem naposledy videla pred dvema lety na zkouskach v havirove-suche a tu tam delal 1pes.pokud padne uplne 500bodovak,ktery je NO primo sity na miru,tak to bude velka skoda.dana
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 11:28 - Změnil/a: Víťa
- Nahlásit
No německý ovčák jistě není plemeno na vyhynutí, ale pořád jde o nejrozšířenější plemeno na světě. Nemůžete vztahovat poměry v ČR na celý svět.
Jakou zkoušku považujete za rychlokvašku?
Nemám pocit, že chovatelé NO jsou nenažranci peněz, vždyť cena kvalitních štěňat NO s PP ani zdaleka nedosahuje cen jiných módních plemen. A pokud někdo nabízí štěňata z opravdu velmi kvalitního spojení, může samozřejmě žádat i vyšší cenu. Ono také dosažení kvalitních soutěžních a výstavních ocenění něco stojí.
Pokud jde o kvality zvířat zařazovaných do chovu, leží odpovědnost především na chovatelích samotných. Bonitace je podle mě pouze získání možnosti chovat na daném zvířeti. Ale o tom zda na této feně odchovám štěňata či zda budu tímto psem krýt rozhoduje sám chovatel a ne bontační komise. Chovatel by si měl být dobře vědom toho, proč chce aby zrovna ten daný jedinec předával svoje geny dál.
V čem s Vámi bohužel musím souhlasit je ono nešťastné zaměření NĚKTERÝCH chovatelů pouze jedním směrem - buď exteriér nebo práce. Špatné jsou podle mě oba extrémy. Ale zase si myslím, že jde o české "špecifikum". Nemyslím si, že např. v Německu by se v chovu mohl výrazněji prosadit jedinec pouze ze zkouškou SChH1. Nebo, že by tam někdo kryl psem pvahově sice kvalitním, ale pouze dobrým v exteriéru.
500 boďák zahynul hlavně na nedostatek psovodů ochotných zůčastňovat se závodu a na nízkou připravenost zůčastněných psů. Je zda e znát jednoznačná orientace české špičky na sportovní kynologii. Proč tomu tak je, to je otázka na samostatnou diskusi.
A k p. Dubovému bych se, potom co napsal v posledních číslech PPČ, už raději vůbec nevyjadřoval .
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 11:51
- Nahlásit
s tim musim souhlasit,ale dnes kvalitniho psa sehnat je umeni,nevim jestli treti pes bude opet ovcak.ja nemyslim zkousku rychlokvasku,kazda zkouska je dobra a na urcitou vec specificka,ja myslim psa rychlokvasku,honem,honem,nahrabano,co nejvice zkousek za nejkratsi dobu a honem prodat za co nejvetsi prachy,znam plno takovych lidi.a pozor chovatele a chovatele je rozdil a tem druhym rikam mnozitele,tech je taky dost.cenu od dobrych chovatelu samozrejme respektiji,neznehodnocuji jejich praci,ktera je samozrejme vypiplana.tak jak si mam pak vybrat?exterieraka,ktery neni ochotny pracovat,nebo pracaka,ktery dostane na klubovce jako nejlepsi znamku VD?co se tyce,tak s urcitymi nazory bohuzel s nim musim souhlasit,jako napr."za 36let se nasim chovatelum podarilo neuveritelne,z temperamentniho,tvrdeho,odolneho....,cilene vypestovali vyplajchovaneho,flegmatickeho,k praci neochotneho tvora,ktery nese hrde jmeno nemecky ovcak,to prosim napsal p.karel vsolek.budu se tesit na dalsi vsechny nazory.z pozdravem dana
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:00
- Nahlásit
nemethova5
já myslím, že to je trochu hysterické, zatím jsem nikdy neměla problém si vybrat kvalitního ovčáka a myslím, že ten kdo se orientuje, tak problém nikdy mít nebude. Moji psi jsou většinou taky VD, a jsem ráda, mně osobně se VDéčkový zvíře líbí, a VD je Velmi dobrý, to je slušná známka - i na zkoušce.
Tohle, co píšete, je všude, ale já znám spoustu svědomitých chovatelů ovčáků a vždy budu vědět, kam sáhnout pro zvíře na práci, který se bude líbit mně a ne jen rozhodčímu.
Jinak mám doma i výstavačky, který nejsou vyplajchovaný, flegmatický ani neochotný, kdo hledá - najde.
|
ira
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:18
- Nahlásit
Víťa
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:21
- Nahlásit
muzu poprosit o adresy?ja si myslim,ze hystericka nejsem,ale napiste mi,proc by pracak nemohl na vystave dostat V1?je to tim,ze vlkosedak,nebo celocerny pes je skaredejsi?co se tyce zkousek,tak znamka VD je pekna,vsak jich mame plno.ale opravdu je velky rozdil mezi pracakem a exterierakem,hlavne ten hrbet,to se mi vubec nelibi,kdyz se podivam na fotky a obrazky o 20let nazpet,je to fakt rozdil.o svedomite chovatele se neotiram,vsak jsem psala,vsechna cest jejich praci,ale radoby mnozitele opravdu nemusim.nehazim vystavaky do jednoho pytle,znala jsem exterieraka,ktery dotaval V-znamky a na praci byl maniak.myslim si,ze takovyho psa budu hledat,jak povestnou jehlu v kupce sena,chtela bych zase ovcouna,ale nez vybrat spatne,tak to radsi nic.jsem velky priznivce tohoto plemena,ale jsem na rozpacich,kam se toto plemeno ubira,tolik krasnych prirozenych schopnosti,jake plemeno mu muze konkurovat?dana
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:25 - Změnil/a: nemethova5
- Nahlásit
muzu poprosit o adresy?ja si myslim,ze hystericka nejsem,ale napiste mi,proc by pracak nemohl na vystave dostat V1?je to tim,ze vlkosedak,nebo celocerny pes je skaredejsi?co se tyce zkousek,tak znamka VD je pekna,vsak jich mame plno.ale opravdu je velky rozdil mezi pracakem a exterierakem,hlavne ten hrbet,to se mi vubec nelibi,kdyz se podivam na fotky a obrazky o 20let nazpet,je to fakt rozdil.o svedomite chovatele se neotiram,vsak jsem psala,vsechna cest jejich praci,ale radoby mnozitele opravdu nemusim.nehazim vystavaky do jednoho pytle,znala jsem exterieraka,ktery dotaval V-znamky a na praci byl maniak.myslim si,ze takovyho psa budu hledat,jak povestnou jehlu v kupce sena,chtela bych zase ovcouna,ale nez vybrat spatne,tak to radsi nic.jsem velky priznivce tohoto plemena,ale jsem na rozpacich,kam se toto plemeno ubira,tolik krasnych prirozenych schopnosti,jake plemeno mu muze konkurovat?dana
|
viky
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:37
- Nahlásit
nemethova5
ale to prece neni pravda, ze by vlkosedak nebo celocernej pes nemohl dostat znamku Vyborny, jak pise ebony, kdo hleda - najde. Zkus zaserfovat po netu, urcite narazis na spoustu stranek ruznych CHS a vyberes si.
Ebony
ahojky, neznas nahodou pana Stursu ?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:49
- Nahlásit
nemethova5
Já s tebou bohužel víceméně souhlasím,od mala pro mě jiné plemeno než NO neexistovalo,ale když to dnes vidím je mi smutno.Jistěže se najdou i vyjímky jak zde bylo zminováno,ale myslím,že ten upadek přehlédnou při sebevětší snaze nejde.O exteriéru radši ani nemluvě.Ted mám 14měs.vlkošedou fenu z prac.spojení,jsem celkem spokojená.Nevím,zda tu mohu uvést jméno chov.stanice,tak to radši neudělám.Kdyžtak to doplním.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 13:07
- Nahlásit
pani davidkova,kdyz tak mi napiste na muj meil nemethova5@seznam.cz,rada bych se s vama seznamila,pokud to neni problem,v dnesni dobe to je skoro 17let,comam plemeno NO,ale stejne se nemohu zbavit dojmu,ze je to horsi a horsi.dana
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 13:35
- Nahlásit
takze pratele a zajemci nemeckeho ovcaka piste,ocekavam veskere vase nazory a namitky kolem tohoto jedinecneho plemena,z pozdravem dana
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 14:17
- Nahlásit
viky
kruci něco mi to říká...ale teď si nemůžu vzpomenout
nemethova5
já mám fenu, vlkošedku, která nejen, že je úžasná v povaze, ale pravidelně poráží na výstavách i výstavačky
a mám výstavačky, které cviči líp, než kterýkoliv pracák
byly časy, kdy jsem měla podobné pocity, hlavně z výstaváků, ale právě teď mám dojem, že je to čím dál lepší, cca pět let na každé klubovce běhají i výborní celočerní a vlkošedí, což se dřív nikdy nestalo, a znám už spoustu výstaváků, co se umí pořádně opřít do práce, taková matka mojich fen, Quana Hartis, je čuba s takovýma kousačkama a povahou, o který se může leckterým pracákům jen zdát.
|
Evulik
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 14:26
- Nahlásit
Jsem ráda, že se tu otevřela tato diskuze. Pořád nemůžu pochopit kam se směřuje v chovu NO. Proč to rozdělení do dvou linii - pracovní a výstavní.Co se stalo za tak krátkou dobu z něm.ovčáka je pro nás pamětníky zarážející.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 14:35
- Nahlásit
ja jsem zarazena az po zem,stalo se to,ze ovcak uz neni ovcak,pes,ktery by tu byl pred 20lety by zalostne zaplakal,mnozi stari chovatele asi taky.u me je ovcak pracant,a tim to hasne,tak z neho nedelejme spolecenske plemeno,uz jsem psala,takovych suprovych vlastnosti nema jen tak kazde plemeno.dana
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 15:18 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
Já tedy NO nemám (mám choďáka a křížence HWxNOxCP), ale přítelovi rodiče mají psa, u něhož jsme se dlouho snažili zjistit, co je vlastně zač (zda čistý NO) a nakonec dospěli za přispění rad zkušenějších k tomu, že je to přece jen NO, ale tzv. východoevropského typu. (přítel psa získal darem jako štěně od člověka, který ho chtěl nechat utratit.Pes měl PP, které ale přítel do ruky nedostal, neb ten člověk co mu psa daroval si nějakou dobu po předání štěnda vzpomněl, že by předal i PP ale chtěl za něj zaplatit....tak mu přítel řekl, ať si nechá PP a on že si nechá psa.) Rex, kterému je dnes asi 11 let, je vitální, velký vlkošedý pes - krasavec. Strašně se mi na těch ovčácích východoevropského typu líbí to, že nemají tu spaditou záď a taky jsem četla, že jsou celkově zdravější než ti středoevropští NO....Četla jsem, že na východě si na nich hodně zakládají a že se fakt na to zdraví dbá.....
Víte o těchto ovčácích někdo něco víc? Kolik jich u nás v ČR asi je?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 15:33
- Nahlásit
Tak já se taky ozvu. asi před rokem a půl jsem začala hledat psa, který by splnil mé požadavky. Celou dobu jsem byla přesvědčená, že to může být jen a jen NO. Obešla jsem několik výstav, koukala se na různé pracovní zkoušky, obvolala poměrně hodně chovatelů a výsledek? NO nemám, protože to, co jsem viděla, mně dokonale otrávilo a znechutilo ( podvody, množitelé, exteriéráci, ......). Netoužím po psovi, který by mně vyhrával jednu výstavu za druhou a přitom se NO podobal jen vzdáleně, zároveň ale nechci psa, který je povahově labilní a měla bych u něj strach nechat děti... A to nemluvím o zdravotních potížích. Já vím, že to co tady píšu může mnoha lidem připadat jako extrém, ale bohužel je to pravda.
Myslím, že je velká škoda pro lidi, kteří toto plemeno milují. Samozřejmě netvrdím, že to co jsem popsala výše provozují všichni chovatelé. Jsou mezi nimi vyjímky a těm vzdávám hold a držím palce do budoucna.
|
Evulik
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 15:52
- Nahlásit
Evik
Ano myslím, že ti vychodpevropští se podobají hodně starým NO, kteří byli v Německu vyšlechtěni a tedˇse to tak zvrtlo. Nejsem proti šlechtění, ale ty extrémy mě ubijí a ostatně i samotné plemeno.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 16:01
- Nahlásit
Ovcouna nevlastnim. Znam jich ale celkem dost. A makaji. A jsou zdravi. A jsou jak vlkosedy, tak znakaty, jak VD tak i treba s CACema ci CACIBama.. Je to opravdu jen o sledovani plemene a spravnem vyberu. Rozhodne si nemyslim, ze je NO na tom nejak extra blede! At co se tyka povah, zdravi ci vzhledu.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 19:52
- Nahlásit
tak mozna ja pak chodim po spatnych vystavach,ale co tam vidim me moc nenadchlo.at vybiram,jak vybiram,tak ovcak uz to nebude.znamy si privezl stene ovcouna z ruska,ale je to teda rozdil,jak v exterieru,tak v povaze.nevim,jestli je to,ze tam maji prisnejsi vyber,nebo cim?to uz mi opravdu zbyva se zajimat,bud o flanderaka,nebo cernehoruskeho teriera.
|
Argousek
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 20:08
- Nahlásit
nemethova5
brut
Souhlasím s váma milovníci a chovatelé by se měli nad tím zamyslet,psů kteří uspějí jak výstavně tak pracovně a maj povahu jakou maj mit začína být čím dal tím mín.
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 20:08
- Nahlásit
tak mozna ja pak chodim po spatnych vystavach,ale co tam vidim me moc nenadchlo.
Chcete mi snad říct, že na výstavých vidíte psy špatné v exteriéru? A co jiného, kromě exteriéru, tam chcete vidět? Chcete-li vidět povahu musíte na závody nebo na nějaký svod plemeníků, případně na bonitaci.
Ve svém zaměstnání se s NO setkávám pořád a nezdá se mi, že by se jejich úroveň nějak snižovala. Pořád vím o spoustě výborných psů a to naprosto nerozlišuji, zda se jedná o exteriéráky nebo o tzv. pracáky. Já osobně v povahách nevidím žádný rozdíl. Rozlišuji pouze dobré a štatné psy! A těch dobrých je pořád dost.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 20:12
- Nahlásit
nemethova5
Ja ovcaky na vystavach nesleduju, spis pri vycviku..
A zrovna u toho rusaka pozor na kycle, pokud vim, tak do chovu jdou i ctyrkovy psi...
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 21:03
- Nahlásit
Fifi
jezis,tak zase jedna zkusenost,tak to diky za upozorneni.Víťa
vy se mozna setkavate s dobrymi psi,ale ja se jeste porad povazuji za amatera,i kdyz ovcaky sleduji jiz 15let,prave ten exterier mi moc nesedi,kde mam tedy sehnat kvalitniho psa,jak v krase,tak v praci?hm,dobrych psu znam dost malo,abych si udelala usudek.dana
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 22:26 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
Víťa
S vetsinou toho co pises souhlasim, ale na tohle mam svuj nazor
500 boďák zahynul hlavně na nedostatek psovodů ochotných zůčastňovat se závodu a na nízkou připravenost zůčastněných psů.
Petistovka zkoncila na posuzovani ktere se zacalo blizit posuzovani IPO. Coz zcela zakonite u mnohem tezsich cviku narodniho radu vedlo k nizkym bodovym hodnocenim. Sledoval jsem petistovku poslednich deset let jeji existence a pripravenost psu na spicce (cca 10 psu) byla velmi dobra jen se za tech deset let vyrazne zvysily naroky a bodovy straty pri cvikach. Kdyz se strhavaj 2-3 body za to ze pes na posledni pricku zebriku stoupne jen prednima nohama a zanima ne, kdyz se znuluje vysilacka ktera byla odklonena o cca5m proti presnemu smeru, kdyz se na ctyrhodinovy stope boduje kazde drobne stranove vyboceni atd. tak opravdu neni neco v poradku. Muj osobni nazor (ale ma ho v mem okoli vic lidi) je ze se nekdo zcela programove snazi narodak zlikvidovat.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2006 23:22
- Nahlásit
Tchor
tak koukam,ze jste zavital na mne rozpoutanou diskusy,co se tyce plemene NO.jsem z toho docela zdrcena,ze 500bodovak byl posuzovan skoro jako IPO!jde o dost odlisny zkousky,ja myslela,ze se na 500bodovaku hodnoti opravdovost zakroku,chut pracovat,ne aby to bylo o presnosti.asi se fakt snazi nekdo narodak zlikvidovat,jen cekam,kdy bude zakazana obrana,porad se o tom mluvi,tak mam dost obavu,obrana je pro me tresnickou na dortu.dana
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 3 Kvě 2006 01:19
- Nahlásit
Tchor
Ve svém prvním příspěvku zde jsem napsal, že 500 boďák je téma na samostatnou diskusi...
S tím nepřiměřeným bodováním asi můžeš mít pravdu. Často diskutuji s jedním z rozhodčích pro výkon a i podle něj řada rozhodčích prostě nedokáže tzv. přehodit výhybku - NZŘ (i SchH) posuzují podle stejné šablony jako IPO a je zákonité, že psi posouzení takovým rozhodčím nemohou dosáhnout na body.
Ale předpokládám (možná mylně), že ČKS na vrcholový závod podle NZŘ nadeleguje rozhodčího, který zvládá posuzovat v duchu NZŘ.
|
viky
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2006 07:00
- Nahlásit
Ebony
Alois Stursa - patril k zakladajicim clenum jihomoravske zachranne brigady. Ja se ptam, protoze se o tobe zminoval. Potkali jsme se u nas na bonitaci a tak vzpominal. Uz necvici je v duchode.
nemethova5
co takhle zajet na klubovku ? Myslim, ze tam je k videni spousta dobrych psu... Nebo se obcas zajed podivat na zavody, mistrak nebo zkousky.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2006 09:22
- Nahlásit
viky
na zavody i zkousky jezdim,mistrak bude v bohumine,taky se zajedu podivat.na klubovkach jsem byla,budou i v havirove-bludovicich,tak se tesim,protoze tam potkam zname.tak uvidime.
|
ira
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2006 10:51
- Nahlásit
nemethova5
Zmínila ses o flanderákovi nebo o ruském teriéru, myslím, že vycvičit tato plemena dá víc práce , než vycvičit NO. Schválně se podívej, kolik lidí s těmito plemeny má trojkový zkoušky. Abys pak nebyla zklamaná. Na flanderáka prostě nemůžeš mít takový nároky , jako třeba na NO. Jestli máš zkušenosti s NO, poznáš sama ten rozdíl.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2006 12:47
- Nahlásit
ira
ja vim,ze se toto plemeno nemuze cvicit jako ovcoun,ale libi se mi jak jejich povaha,tak celkovy vzhled,prosim vas,ktery ovcak ma v soucasne dobe ZVV3?naposledy pred 2 roky jsem videla delat ovcaka ZVV3,v havirove-suche,delala jsem tam ZPO1,piskal rozhodci p.stebel,bylo to zajimave,dnesni trend je delat IPO,to nikomu nezazlivam,kazda zkouska ma neco do sebe.
|