| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 21:48
- Nahlásit
Roxana
no já rozumím tomu co chce říct mac1, vím co se třeba děje a řeší u MOK (jen ta bitva co proběhla kolem DKK!!, kdy "odborníci" byli proti, páč čokl je pro ně míň než flinta a holky s "gaučákama" chtěli krávoviny, který by jim ubíraly prašule za krytí či vrh) .
Jsem v majetku pečlivě vybranýho bezpapíráka, dál na něm produkovat nehodlám, ale kdyby spousta štěňat s PP měla tu péči, co měl Ešus a jeho sourozenci (a třeba zrovinka jeho máma, kotcák od myslivce), bylo by to ideální.
Neříkám, že PP nemá smysl. Ale mnohem větší smysl by PP měl, kdyby se to dělalo opravdu poctivě a ne často pro peníze.
Sakra - a chytila jsem se taky do tý nastražený pasti , ale mazat už to nebudu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 21:56 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Ještě něco musím dodat, páč mi to nedá. Všimla jsem si - teda už delší dobu si všímám, že spousta lidí, je právě tím, co se po různých klubech u plemen děje, hrozně zklamaná, odrazuje to lidi. Jenže..... to je jako se vším, na co člověk sáhne. Zpravidla to pošle do pekel . Jen je škoda, že i u těch psůch, který na to venkoncem doplatí. Abych nezmiňovala jen ty ohaře, tak jeden pan u retrívrů - a záměrně píšu u retrívrů, páč má snad komplet sbírku plemene - se z mého pohledu teda -dost postaral o to, aby tohle plemeno šlo do kopru aji s PP . tak o tomhle myslím, že obecně mluvila mac1.
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 22:09
- Nahlásit
mac1
děkuju za názor rozhodně svojí fenku miluju
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 22:27
- Nahlásit
Roxana
fakt nekdy nechapu z toho si nic nedělej, nikdo není dokonalý Člověk svým čistokrevným chovem hrubě zasáhnul do přirozené adaptační evoluce tohoto druhu , člověk ale není chytřejší než příroda , a tak tento zásah s sebou nese snížení genofondua tím rozvoj dědičných nemocí.....psala jsem to v tom smyslu, kdyby člověk dokázal být tak zodpovědný, že by mu šlo skutečně o psa . Svými slovy budeme mit jednu vseobecnou smesku jsi jen potvrdila, že člověk psa šlechtí sobě ku prospěchu .
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 22:28
- Nahlásit
PetraK
Abych nezmiňovala jen ty ohaře, tak jeden pan u retrívrů - a záměrně píšu u retrívrů, páč má snad komplet sbírku plemene - se z mého pohledu teda -dost postaral o to, aby tohle plemeno šlo do kopru aji s PP o co, že vím, koho máš na mysli . Bohužel plemen, která postupně spějí do perdele je víc
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 22:36
- Nahlásit
mac1
o co, že vím, koho máš na mysli
no, předpokládám že asi toho stejnýho chytrolína. Já jsem se nad jeho chovem podivovala poprvý někdy v roce 1998-9?? Nejpozději v roce 2000. Moje tehdejší kolegyně si pořizovala fenku fleta. A já se už tehdy nestačila podivovat. Inu co, když může bejt fabrika na auta, co by nemohla bejt fabrika na psy.
|
inu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 22:44
- Nahlásit
PetraK
Neříkám, že PP nemá smysl. Ale mnohem větší smysl by PP měl, kdyby se to dělalo opravdu poctivě a ne často pro peníze
Copak se to nedělá? Dyť já v jednom kuse poslouchám skuhrání chovatelů, kteří na tom přece vůůůbec nevydělávaj
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 23:06
- Nahlásit
PetraK
Tak přesně od tohoto pána bych si štěně nikdy nevzala...
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 23:32
- Nahlásit
mac1
a ty jsi jina?? tj. nemas psa ku svemu prospechu??
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 23:39
- Nahlásit
PetraK
Petro, ja mam rada psy obecne, at jsou s PP nebo tzv. cistokrevny bez PP nebo vorisky voriskoidni
ale nevim, jak jinak chovat a slechtit plemena v typu od civavy po mastina bez nejakyho registru, kdo je kdo .. pokud to nekdo jiny vi, sem s tim
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 07:11
- Nahlásit
mac1
o chovu psů s PP jsem dávno ztratila iluze
Nemyslím si, že tohle je o chovu psů s PP, ale o lidech obecně. Jenže u těch chovatelů s PP máš tu možnost ověření, a čím víc toho o chovu víš, tím spíš můžeš minout všechny ty, kteří to dělají pro prachy a vzít si štěně z chovu, kterej se ti líbí a kterej se kouká na zdraví, povahu i exteriér. V každým plemeni najdeš "takylidi", co to dělají jen pro prachy. Jenže o tom by měla být ta informovanost, pokud se my jakožto odběratelé štěňat, budeme zajímat o něco jinýho než o cenu (a radši nevezememe bezPP, jen aby byl levnější ), ale bude nás zajímat zdraví, povaha, nebudeme líní si něco zjistit, poptat se, zůstat v kontaktu, pak bude čím dál víc dobrých chovatelů a čím dál míň těch špatných. Jenže to chce neházet hůl do žita a sdělit světu, že teda ti bezPP jsou úplně betelní a zdraví a mají to barevný patro
|
inu
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 08:20
- Nahlásit
K čemu je dobrý vyšlechtěný pes, rasa?
jako by se dnes ještě drtivá většina plemen používala k tomu, k čemu byla vyšlechtěna. A myslím, že postávání ve výstavních kruzích mezi to rozhodně nepatří
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 08:30
- Nahlásit
Někdo tady zmiňoval, že kdyby nebylo psů bez PP tak nejsou plné útulky.. Já když si takhle občas pročítám inzeráty, tak je mi špatně spíš z lidí, kteří si pořídí štěně a za pár měsíců z bůh ví jakého důvodu ho buďto s trochou štěstí někomu prodají, darují a nebo právě skončí v útulku...kdyby bylo víc zodpovědnějších lidí...hned by na světě bylo líp...
|
inu
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 08:42
- Nahlásit
Ono podle mě jen málo chovatelů plánuje krytí, až když má několik zájemců, většinou prostě nakryjou a čekají, jak to dopadne (v případě poptávaného plemene je to bez problémů). Myslím, že nejdřív musel být papírový pes, aby mohl být následný bezpapírák. Vše je o zodpovědnosti, která většině lidí chybí a spousta z nich se ráda zbaví i PP zvířete s vysokou kupní cenou, protože si spočítají, že v důsledku nakonec ušetří..
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 08:54
- Nahlásit
inu
no ale je to docela smutný, když třeba dneska jsem koukala na inzeráty tak spustu lidí se zbavuje hlavně starších psů.Je to blbý, poříděj si zvíře a pak když je moc staré tak se ho prostě zbavují....
Kdyby lidé byly zodpovědnější nemuselo by ani být to neplánované krytí..Třeba já vim, že od naší čubiny štěnda nechci, protože na to nemáme místo ani čas starat se ještě o další prcky proto jí něchám vykastrovat
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 08:58
- Nahlásit
Mám fenu SBT s PP. Výběru jsem věnovala spousty času, ale jako laik a neznalec prostředí v chovu stafbulíků jsem si nebyla schopná ověřit všechno. Teď vím, že moje chovatelka je spíš množitelka, že v ČR je sice mooc chovatelů, ale brala bych štěně už asi jen od 5ti, kteří to dle mého názoru dělají správně a s ohledem na budoucnost plemene, nikoliv pro výdělek. Moje fenka je po operaci DLK, klub by mi ji i tak do chovu pustil. Zkrátka a dobře spousta negativ ohledně organizace okolo chovu tohoto plemene, ale světe div se, druhá fenka bude zase s PP a nikdy mě ani nenapadlo něco jiného. Pokud bych chtěla psa bez PP, půjdu do útulku a nebudu podporovat chovatele - množitele. PP jako evidence je prostě nezbytná, aby se z daného plemene nestal neurčitý ořech neurčité povahy. Jak už tady někdo psal, v lidských rukou se z toho stal balast a chovatelství je jeden velký business, ale to pro mě neznamená, že se na PP vykašlu. Naopak, můj druhý výběr bude o to pečlivější a podpořím takového chovatele, který neseká štěňata jak Baťa cvičky, ale kryje pokud možno novou krví, snaží se o rozšíření genofondu plemene, každému odchovu věnuje maximum a ačkoliv má štěňata třeba i dražší, vím, za co ty peníze dávám.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:01
- Nahlásit
NikisekX
proto jí něchám vykastrovat
taky nemíním chovat, ale víš ty co? kastrovat ji rozhodně nenechám, pokud nás k tomu nedoženou zdravotní důvody. ohlídat si fenu v době hárání, když žiješ v bytě, není žádný problém. proč ji chceš takhle ohrožovat u fenky vcelku složitou operací?
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:04 - Změnil/a: EngieB
- Nahlásit
PeKrato
No - já to takhle viděla taky, ale poté, co jsem musela kastrovat fenku ze zdravotních důvodů ve dvanácti letech, což jí zapříčinilo zrychlení rakoviny, kterou v té době měla... tak bych dneska nechovnou fenu kastrovala taky co nejdříve, samozřejmě pokud by byla naprosto zdravá a v pořádku.
Jinak s tím prvním - náááááprostej souhlas
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:04
- Nahlásit
Psíček
no, ja preci netvrdim ze to lidi nedelaji ze sobeckych duvodu, fakt ne
a samozrejme i vischni, kdo maji doma nejakou konkretni psi rasu pro nejakej konketni duvod, jsou v ramci tyhle terminologie "sobci" .. proto jsem se ptala mac1, jestli je ona jina?
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:07
- Nahlásit
EngieB
Když mně to přijde jako obrovský zásah do organismu. Půjdu do toho jen v případě, že se nám nezlepší falešky. Pokud bude R po dalším hárání zase 2 měsíce mimo kvůli falešce, taky to zvážím. Ale jen tak bych to neudělala.
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:11
- Nahlásit
PeKrato
já jí nenechám kastrovat hned, ale přeci jen...žijeme na sídlišti..nechodím s ní ven jen já ale i přítel a člověk nikdy neví jestli se jemu nevysmekne z vodítka nebo tak něco, prostě nechci pak mít štěňa bígl X jezevčík,pinč,retrívr,staford a bůh ví co tady ještě běhá....
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:12
- Nahlásit
PeKrato
Právě proto bych to dnes dělala cca ve třech letech zdravýmu zvířeti, než pozdě bycha honila u starší fenečky, která si to fakt nezasloužila. Ale to je prostě osobní zkušenost, podpořená tím, že kolem mě je docela dost kastrovaných fen, který s tím nemají jediný problém.
Víš co - Kikínovi jsem kulku taky nechala vzít ve třech letech, v plné síle, pro jistotu. Ta pravděpodobnost, že z toho vznikne rakovina taky "prý" není tak velká, ale jistota je jistota.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:14
- Nahlásit
NikisekX
ono to páření není zase tak rychlý, ale to je jedno. to už zase přecházíme do jiné debaty, která sem asi nepatří
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:15
- Nahlásit
Roxana
No já su sobec v tomhle jako prase Psa si pořizuju já, pro sebe, a tak si pořizuju plemeno, který mě vyhovuje A že tím pádem se mají kluci dobře, protože mám aktivní plemena, která žijou aktivní život, pracovní plemena, která pracují... to je pak ten správnej výsledek týhle sobeckosti.
Jako když si pořídí někdo "zdravýho" vořecha s potenciálem dokonalýho agiliťáka nebo ipaře a strčí ho na zahradu, protože on chtěl jenom společníka, tak fakt zuřím. Je tolik plemen, který jsou přímo vhodní jen jako společníci a bude jim tam dobře.
Ale samo to platí i když si někdo takovej pořídí papíráka, ale naprosto povahově nevhodnýho pro jeho účely.
Ale fůůůůůrt je to o tom, že se o tom mluví a ty lidi se informujou.
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:16
- Nahlásit
PeKrato
já vím, že to není rychlý ale co když se mu vysmekne z vodítka, zdrhne za stopou a on jí nedohoní..po cestě potká nějakýho psa a problém je na světě navíc znám spoustu kastrovaných fen a nemají jediný problém...asi taky záleží na veterináři...
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:17
- Nahlásit
EngieB
R teď dohárala druhé hárání, uvidím, jak to bude mít s faleškou. po prvním hárání to byl děsný, dva měsíce byla nanicovatá, unavená, bez duše. pokud by se to mělo opakovat po každém hárání, do kastrace půjdu. protože faleška jí ovlivní kvalitu života hrozně moc a na dlouhou dobu a to i mě přijde zbytečný
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:18
- Nahlásit
PeKrato
No to věřím - já zažila úplně lehounkou falešku u borderky a od tý doby mám kluky
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:19
- Nahlásit
NikisekX
jasan, kastrace je opravdu zase o volbě člověka, a je jedno, jestli to je nebo neni pes s PP
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:30
- Nahlásit
PeKrato
však právě třeba si to ale časem rozmyslíme, ještě je brzo je maličká
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2010 09:31
- Nahlásit
EngieB
Jenže u těch chovatelů s PP máš tu možnost ověření, a čím víc toho o chovu víš, tím spíš můžeš minout všechny ty
hm no to ti tak úplně nevim. Vím bohužel o štěňatech odchovaných na fence bez PP, štěňata jsou vedený pod fenou s PP
Roxana
jak jinak chovat a slechtit plemena v typu od civavy po mastina bez nejakyho registru, k
nápad to byl a je vynikající. Bohužel lidi jsou začasto kreténi. Ne vůbec nejsem pro množení psůch bezhlavě a bez evidence, ale tak nějak mi po získaných informacích vadí to, jak se tvrdí, jak je chov s PP vypiglovaný. Což bohužel není pravda a je tam hnoje víc než dost a přijde mi že poslední dobou to narůstá. A doplácí na to čoklidi a poctiví chovatelé.
Psíček
Je to opravdu dobré pro ta zvířata nebo jen a zase pro nás?
no jo, pro nás, jako ostatně všechno. Psovi je fučik jestli má povahu bígla, nebo jozefpšíka. Ale to že, se psi šlechtí do určité povahové podoby je to nejmenší , co na zvířatech pácháme. Mnohem horší mi přijde to, že psi už kupř. nemůžou a nesmějí žít podle psího- tzn. např. vybírat si partnera pro zplození potomků podle svých kritérií, že samec se nepodílí na výchově.... a tak vůbec.
|