| Autor |
Zpráva |
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 07:45 - Změnil/a: cernej caj
- Nahlásit
NikisekX
a veterinář by mi asi taky netvrdil, že to je bígl kdyby to byl pudl
aby ses nedivila, ja prisla k vetovi s nemeckym vlcim spicem, kterej je tmave sedej, mistama aj cernej a prej ze to je samojed
Nas PP seltiak taky umrel v 6 letech po dvou mrtvickach a pak se zjistilo, ze byl prolezlej rakovinou, ale pritom zral, venku si hral, zadnej viditelnej problem... proste to ze je PP ti zdravi nezaruci, ale melo by to zarucit aspon absenci nekterych dedicnych chorob pro plemeno specifickych, jako nohy, oci atd, ktery by se v dospelosti u psa mohli projevit dost skarede a u papiraku je povinnost tato vysetreni delat a popripade neumoznit psa s vadou dale mnozit.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 09:07
- Nahlásit
cernej caj
ale melo by to zarucit aspon absenci nekterych dedicnych chorob
Tak tohle je nesmysl.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 09:16
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
vazne? ja mela za to, ze pokud budu mit u psa vysetreni na nejakou povinnou zdravotni predispozi a ten pes nebude zdravej,ze me ho nikdo neuchovni.
teda segra resila u selti dost, jestli muze/nemuze bejt chovna a delala vysetreni s ocima, tak sem mela za to, ze pokud by tam nejakej nalez byl, takovyho psa ti neuchovnej a tim padem tu ocni vadu nemuze predat stenatum...
a jestli je to nesmysl, tak pak vlastne papirak muze bejt pomale slepej a oba rodice napadat na zadni nohy a stejne das za stene par tisicovek... v tom pripade teda PP neni zadnou zarukou toho, ze predci byli zdravi a psychicky ok...
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 09:17
- Nahlásit
inu
ty jsi fakt cvok
a japonsky znacky si uzij, fakt se z nich ted asi posadim na zadek
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 09:19 - Změnil/a: EngieB
- Nahlásit
NikisekX
Papíry tě nenutí chodit na výstavy, jsou jen a jen od toho, že víš, kdo byli rodiče, prarodiče, praprarodiče tvýho psa, můžeš si je dohledat, zjistit, zda mají/nemají zdravotní testy, kolika let a v jakém stavu se dožili, zda s nimi byly skládány nějaké zkoušky...
Já mám papírové psy dva, ani jeden nikdy nebyl na výstavě, jeden je nechovný, druhej asi není hezkej Ale co je pro mě důležitý, že vím, po čem jsou, mohla jsem si odhadnout povahu, vlohy, poptala jsem se na chovatele, na otce i maminu, znám sourozence... pes je pro mě příliš důležitá věc v životě, abych nechala jeho výběr na náhodě a na tom, aby to moc nestálo.
Nevím, jaký znáš vořechy, co se dožívají vyššího věku než leckterej papírovej hafan To je kus od kusu, ale zatímco já si můžu díky papírům zjistit, kolika let se dožili předci mých psů, ty nevíš ani to, zda byli bíglové nebo zda je někdo nevyřadil z chovu například kvůli agresivitě. To není nic proti PP psům nebo nePP psům, hlavní je, že ji máte rádi, to je jen na vysvětlenou, k čemu ty PP vlastně jsou.
|
inu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 09:35
- Nahlásit
cernej caj
ze pokud budu mit u psa vysetreni na nejakou povinnou zdravotni predispozi a ten pes nebude zdravej,ze me ho nikdo neuchovni.
teoreticky by to tak mělo být, prakticky je to ovšem často úplně o něčem jiným (a teď to nemyslím na šeltie)
Roxana
fakt se z nich ted asi posadim na zadek
stačí, když si z nich ucpeš kušnu a necháš si svý rozumy pro ty, kdo o ně stojí
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 09:44
- Nahlásit
inu
jestl ti to dela dobre, tak si posluz
|
inu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 09:50
- Nahlásit
isdpch
to bude stejný jako ten černej flek na patře
podle mě by se nejdřív musela udělat nějaká studie, třeba v rámci jednoho plemene, ale i tak se dá hodně ovlivnit vnějšími faktory (výživa, životní prostředí, využití)
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 09:54
- Nahlásit
inuze pokud budu mit u psa vysetreni na nejakou povinnou zdravotni predispozi a ten pes nebude zdravej,ze me ho nikdo neuchovni.
teoreticky by to tak mělo být, prakticky je to ovšem často úplně o něčem jiným
ja naivne predpokladala, ze to tak vicemene funguje v podstate u kterykoli rasy...
|
inu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 10:00
- Nahlásit
cernej caj
ja naivne predpokladala, ze to tak vicemene funguje
já taky, ale jak jsem už psala, když jsem do toho začala pronikat a nahlídla pod pokličku situaci v ČR u "mýho" plemene, tak se mi nejdřív zvedl tlak, pak kufr a nakonec jsem se tloukla do hlavy, že jsem si radši měla vzít něco bezprizorního z útulku.
Na druhou stranu mám svýho psa moc ráda a on nemůže za to, jaký poměry tady panujou.
A co jsem zapřádala různě řeč, je to snad u všech plemen stejný nebo hodně podobný. Stačí taky občas zaskočit na ten nechvalně známej server mujpes. Tam jsou ty debaty méně kultivovaný, víc anonymní, ale člověk se tam dozví i to, co by nejradši nevěděl.
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 10:02
- Nahlásit
EngieB
však já jsem ale nenapsala, že si myslim, že když je pes s PP, že musí na výstavy. to byl jen příklad toho, že je mi uplně šuma fuk jestli můj pes má PP nebo nemá. prostě mi PP přijdou jako naprostá zbytečnost. Nepotřebuju vědět kolika let se dožili rodiče,prarodiče, sestřenice, tety, strejdové atd. atd. protože jak jsi sama řekl, je to kus od kusu. a nějaký PP ti vůbec nezaručí, že když se babička psa dožila 15 let, že ten tvůj se toho dožije zrovna tak
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 10:02
- Nahlásit
inu
Ono je to čistě o tom, zasnažit se proniknout PŘED pořízením psa Ale je mi jasný, že je to těžký a většinu zjistíš až po pořízení, o to většího majzla si dáš u dalšího.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 10:05
- Nahlásit
EngieB
Hezky jsi to vystihla díky
|
inu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 10:06
- Nahlásit
EngieB
Ono je to čistě o tom, zasnažit se proniknout PŘED pořízením psa
to je těžký, pani, voni se všichni tak milujou a pomlouvaj, že nevíte, komu věřit. Nakonec se nějak rozhodnout musíte
Ale je mi jasný, že je to těžký a většinu zjistíš až po pořízení,
Tak
o to většího majzla si dáš u dalšího
Tak Jak jedna moudrá osůbka řekla, první pes je většinou ten "testovací", na kterým zjistíš, co a jak (a teď nemyslím výchovu apod.). Otázka, kterou si kladu je ta, jestli, kdyby chtěl člověk psa od jinýho plemene, musí taky počítat s tím, že první zvíře je testovací nebo už mu zkušenosti z jednoho plemene stačí i u těch dalších
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 10:11
- Nahlásit
NikisekX
Však to je v pořádku - to je skutečně o tom, že ty to vědět nepotřebuješ, já jo. Pořizuju si psa na patnáct let, jako společníka i na výcvik, tudíž je pro mě výběr psa opravdu hodně důležitý a snažím se nic nezanedbat, protože chci mít CO NEJVĚTŠÍ JISTOTU (nikoliv záruku - tu ti nikdo nikdy nedá), že zvíře bude zdravé, psychicky vyrovnané, povahově vhodné pro mě, bude kousat, stopovat, spolupracovat, dožije se co nejvyššího věku...
Já nijak neodsuzuju psy bez PP ani vořechy, pokud se na nich dále nechová, naopak - sama jsem s vořechem začínala a byl super. Ale kdybych si dnes měla vzít nePP psa, zajedu si do útulku.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 10:12
- Nahlásit
inu
Otázka, kterou si kladu je ta, jestli, kdyby chtěl člověk psa od jinýho plemene, musí taky počítat s tím, že první zvíře je testovací nebo už mu zkušenosti z jednoho plemene stačí i u těch dalších
No když už nic jinýho, tak s prvním psem získáš známý a pak už se přece jen líp doptáš
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 10:13
- Nahlásit
EngieB
no jo, to je prostě věc názoru pro mě je důležité, že štěndo roste, papá krásně, je velice učenlivá a naprosto mi vyhovuje.
|
inu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 10:15
- Nahlásit
EngieB
tak s prvním psem získáš známý a pak už se přece jen líp doptáš
myslíš, že mě akitář dokáže fundovaně poradit, odkud si vzít, co já vím, například dogu?
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 10:16
- Nahlásit
inu
No to ne, ale třeba zná někoho, kdo zná... já takhle pomáhám kámošce s bostonkem, protože znám člověka s boxerem, kterej zná...
|
inu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 10:20
- Nahlásit
EngieB
No to ne, ale třeba zná někoho, kdo zná..
jo takhle jsi to myslela, tak to potom jo
Konexe jsou prima věc
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 11:44
- Nahlásit
NikisekX
no jo, to je prostě věc názoru pro mě je důležité, že štěndo roste, papá krásně, je velice učenlivá a naprosto mi vyhovuje.
To je samozřejmě super, tak to má být. Akorát jedni moji známí se spokojili také jen s tím, a štěně rostlo, papalo, bylo učenlivé, naprosto jim vyhovovalo... až z něho vyrostl kříženec baseta a bígla. Ale boží!
|
brut
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 12:05
- Nahlásit
Holka má spolužačku, jejíž rodiče mají fenku bígla..... aby neměla nádor mléčné žlázy, tak na ní odchovali vrh naprosto super štěňátek. Na tom by nebylo nic divnýho, kdyby fenka nebyla přerostlá ( asi tak o 12 cm) a krycí pes nebyl vysoce agresivní na všechno cizí, co se v jeho okolí pohne.....
Teď se jim ozývají majitelé těch super štěňátek, že mají problém a nevědí jak s tím dál ( a ta zděděná výška je fakt problém minimální)
To jen pro ilustraci některých chovatelů bíglů
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 12:10
- Nahlásit
brut
Hele já znala v Praze bígla,co byl jen o fous menší než naši labradoři
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 12:11
- Nahlásit
jana33brut
Tady jsou taky takoví sloni a většina jich je protivných, po všech vrčí, štěkají a vyjíždí. Takže to asi nebude úplně v pořádku.
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 13:20
- Nahlásit
makrel
no jo, tak je jasné, že to může být dědičností, ale taky za to kolikrát může nezkušený majitel který si myslí, že se bígl vychová sám kdo by pak nebyl agresivní když ví že si může vše dovolit a nikdo ho neokřikne
|
Eire
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 14:01
- Nahlásit
NikisekX
Rozhodně zde nebudu rozvádět proč má mít pes PP.
Jen k tomuto kdo by pak nebyl agresivní když ví že si může vše dovolit a nikdo ho neokřikne
beagl má ve standardu popsanou povahu jako snášenlivou k lidem i ostatní zvířatům.Ostatně je to smečkový pes.Takže pokud se vyskytuje agresivita v povaze,tento jedinec není uchovněn.Jestli s ním někdo pak naseká bezpapíry...to je to oč tu běží.
Proč lidé šlechtí a rodokmeny dokladují jednotlivá plemena psů,koní,koz,králíků....po x generací?Aby byly upevněny charakterové a exterierové vlastnosti daných plemen.Pokud by se tak nedělo mnoho krásných zvířat by svět nespatřilo.
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 15:10
- Nahlásit
Eire
nechme množit jen psy s papírama, do roka a do dne si nikdo štěně nekoupí né každý totiž na psa s PP má
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 15:14
- Nahlásit
btw: hold je to prostě riziko vzít si psa bez PP ale je to každýho věc a ostatním to může být putna
ještě k tomu standartu bígla...jistě má povahu popsanou jako snášenlivou...ale teď si vemte, že se dostane do ruky někoho komu se jen bígl líbí vzhledově...tudíž o jeho povaze nic neví tak ho podle toho taky nebude vychovávat..nedej bože že je to jeho první pes...samozřejmě neví co s ním a jelikož bígl je pes velice vynálezavý až kolikrát koukám jak je to možný tak si bude dělat co chce...no a když to takhle bude dělat pár měsíců a nikdo ho nebude vychovávat,tak je asi logické, že pak případná snaha o převýchovu bude nejenže naprosto zbytečná(neříkám u všech) ale taky pro psa stresující tím pádem bude agresivní.toť můj názor
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 15:15
- Nahlásit
NikisekX
né každý totiž na psa s PP má
To máš pravdu, ale pokud psa plánuješ dopředu, není problém si na něj našetřit. Když jsem si kupovala svýho psa, tak jsme štěně měla zamluvené půl roku dopředu. Za tu dobu jsem si těch 15 tis. našetřila z brigád, protože v tý době jsem ještě studovala. Baico byl první takhle drahá "věc", co jsem si pořídila za vlastní peníze.
|
Eire
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2010 15:20
- Nahlásit
NikisekX
Opravdu nehodlám zabřednout do debaty PP x bez PP.
né každý totiž na psa s PP má
Hm to je chabý argument pro vlastnictví psa.A co třeba torze žaludku,nehoda...pokud člověk nemá investice na pořízení psa,nemá už vůbec na celoživotní péči o něj.Ona ta kupní cena je zlomek výdajů,které člověk za psa vynaloží a až se ohlédneš za 5 let zpět,možná budeš mít na tu 3tisícovou úsporu při koupi jiný názor.
|