Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Odbourání pamlsků při výcviku
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 .
Autor Zpráva
PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2012 13:51
- Nahlásit

ronysek

psa baví aji hledani min na ostro, pobihani s infra kamerou mezi kulkami, noseni nalozi, celozivotni doprovazeni slepce treba nebo psi zapasy, jak ho to naucime, psa to pak proste bavi a zaroven i rozviji, to mi ver.

já se ale přece bavím o něčem naprosto jiném.

Vero
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2012 13:59
- Nahlásit

Hele víte co, jak si představujete ideál pro psa? bez ohledu na realitu, prostě ideál. pro své plemeno.

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2012 14:25 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Vero

prostě ideál. pro své plemeno.

z psího pohledu?pokud půjdu až do hodně daleko podle historie plemene, tak tam je to jasný, kdyby směl honit a lovit tu zvěř a plus k tomu nahánět baby, kde se dá
když půjdu do doby ne až tak daleký a současnosti - tak je to práce v lese, v poli - hledání, vystavení, přinesení tý zvěře. Být od rána do večera venku a volně lítat a to stejnou měrou v přírodě, jako v civilizaci, kde ho pochopitelně baví zjištovat co se děje mezi ostatními psy, potkávat ostatní psy. Hrát si.

Proto se mu to všechno snažím tak nějak umožnit, nejsem myslivec, takže ty lovecké věci děláme jen částeně s tím, že halt zvěř hledá, najde, vystaví, ale nepřinese, nosí tedy ty nezvířecí aporty a hledá ztracené věci a malinkatě, ale opravdu malinkatě děláme stopu, aby i tohle svoje nadání mohl uplatnit. Plus jsme hodně v té přírodě, kde díky tomu, jak se mi ho podařílo vychovat, může lítat opravdu dosytosti a navolno. To stejné v civilizaci, kde pochopitelně určitá omezení jsou, nenechám ho tam poletovat jak si jeho hrdlo ráčí, ale tak abychom ostatní neomezovali, ale mohl být navolno. A hrajeme si- hry bojový, přetahovací, hledací i halt ty myslící . O víkendech je diky své výchově naprosto svým pánem, kdy má k dispozici hodně velké teritorium a protože respektuje hranice pozemku, a nepřekročí je ani když hlídá, může si dělat celý den co chce, když má chuť tak si jdeme hrát, nebo skákat překážky. Večer se couráme v polích, kde je zase za svobodného psa - když opominu to, že nesmí honit zvěř. Ideál rovnající se 100% jeho předstvám to není, ale snažím se tomu přiblížit.

Vero
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2012 15:18 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

PetraK
z psího pohledu

Líbí se mi, co píšeš. ty víkendy se asi ideálu blížíte hodně hodně moc... teda víc než mnozí asi, teda včetně mě nemající chalupu a tak...

Mně přijde blízké ideálu dost to, co vysvítá třeba z Lorenzových knížek, kdy ti psi klíďo mohli i v lese tu zvěř zahonit (páč okolnosti tím směrem tehdy byly všecky jinak), porvat se s nepřítelem a nahádět baby. Smečkový život s jinými psisky a fenami, přirozená komunikace s pánečkama, i vycházky s ním a tak, a zároveň furtovní volný pohyb.
Nechtěla jsem s tím jít moc do historie,... ale taky už mi vyšlo něco, co dneska tak nějak nejde... a zároveň to moc lidí - tedy vše dohromady - nedělalo ani tehdy.

Vero
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2012 15:20 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

A teďka ani nevím, jestli s těma psama taky něco "cvičil". Asi spíš ne-e... Ale popravdě, teď nevím.

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2012 15:32
- Nahlásit

Vero

Mně přijde blízké ideálu dost to, co vysvítá třeba z Lorenzových knížek, kdy ti psi klíďo mohli i v lese tu zvěř zahonit (páč okolnosti tím směrem tehdy byly všecky jinak), porvat se s nepřítelem a nahádět baby. Smečkový život s jinými psisky a fenami, přirozená komunikace s pánečkama, i vycházky s ním a tak, a zároveň furtovní volný pohyb.

no jo, jenže to dneska tak nějak nejde, pokud chci aby pes zvostal živej a nebo nedotrhanej. I když zrovna ty rvačky nejsou u nás žádaný, takže tam ho nijak neomezuju , zato s babama bohužel jo, neb jest to starej proutník.

co píšeš. ty víkendy se asi ideálu blížíte hodně hodně moc

děkuju, chtěla jsem , aby taky někdy byl jen a čistě psem. Což ale pravda v dobách jeho ranné mladosti nešlo bez toho výcviku - což ho tedy omezovalo, to bez pochyby. Zas na druhou stranu proto, že já mám psa, nemusí být ve stresu či ohrožení jiná zvířata. A pokud chci se psem žít pohodový život, tak v těch počátcích to jinak nejde. Však on ve smečce, když dorůstá, taky prochází určitím vzděláváním a učením se pravidel.

Vero
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2012 15:42
- Nahlásit

PetraK

no jo, jenže to dneska tak nějak nejde,

Já vím, no...

U babičky měl soused špice, běhal si tak prostě po vsi, když nehlídal, čas od času na pár dní zmizel za babama, vrátil se tu a tam potrhanej...auto ho kupodivu nikdy nedostalo.
I kdyby to bylo sto ideálů špice, tak třá bych na to neměla nervy...

Však on ve smečce, když dorůstá, taky prochází určitím vzděláváním a učením se pravidel.

To je jasný. Nemyslím, že do toho ideálu patří nějaká absolutní bezbřehost v chování a žádný meze,... to je spíš nepřirozený a víme, kam to vede.

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2012 15:51
- Nahlásit

Vero

tak třá bych na to neměla nervy...

no já taky ne, tohle by mě zabíjelo i u koček, asi bych se snažila jí - zcela prot její přirozenosti - naučit, že cárat za hranice pozemku by neměla.

teď mě tak to přemýšlení nad tím,jak moc jdem psům v jejich životech proti přirozenosti přivedlo na jednu myšlenku Ešus miluje volný prostor a lítání ale........... přes to, že v civilizaci si až tak volně poletovat nemůže, velmi rád to omezení svobody a uznání určitých pravidel vymění za to pocárat se v sídláku a užít si výměny informací. Má fakt naše výpravy do civilizace rád. A to má tuhle možnost počuchat si i při procházkách v polích, protože nejen než tam dojdeme, jdeme místy, kde se pohybují jíní psi, ale i v těch polích pochopitelně na psy narazíme. Nicméně procourka sídlákem a razítkování a podepisování to je o něčem jiném a rozhodně ho to baví stejně jako ta příroda. (někdy si říkám, že i víc-když tam delší dobu nejdeme).

Vero
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2012 16:19
- Nahlásit

PetraK

tohle by mě zabíjelo i u koček, asi bych se snažila jí - zcela prot její přirozenosti - naučit, že cárat za hranice pozemku by neměla

A jak bys to ale naučila kočku? to bys byla docela genijální...
Já jsem svým způsobem "ráda", že v mým městským bytě nemám možnost kocoura pouštět ven, páč by mě tohleto zabíjelo a udělala bych asik kolem pozemků voliéru nebo nevim... (Na druhou stranu každej den vím, jak nepřirozeně žije a že by možná dal přednost krátkýmu, ale autentickýmu životu. Kurnik.)

Nicméně procourka sídlákem a razítkování a podepisování to je o něčem jiném a rozhodně ho to baví stejně jako ta příroda

To mýho psa ne-e, nic není nad přírodu. Jenže to je podle mě tím, že nebydlím u lesa, aby se mohlo stát, že do pidlivizace delší dobu nejdem...

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2012 16:30
- Nahlásit

Vero
A jak bys to ale naučila kočku? to bys byla docela genijální.

to nevím jak, asi by mi to nevyšlo, ale snažila bych se nějako

a že by možná dal přednost krátkýmu, ale autentickýmu životu.

myslím že ano- viděla jsem to na našem anduláčkovi. Byl nejšťastnější, když byl venku a svobodný, pak doma v Prahé byl neščastnej a nas.anej. A to nebyl doma v kleci zavřený, měl k dispozici celý byt. Ale zahrada byla zahrada, a možnost lítat uplně volně, sedět na stromech a pořvávat tam - bylo to to nej.

To mýho psa ne-e

no já to střídám - spíš teda ve prospěch tý přírody, tam jsme nejvíc, takže to pak je v sídláku prej dobrá zábava. A to tam i narozdíl od tý přírody víc cvičíme. Bydlím na konci sídliště, do polí to mám 5 min. takže ideál.

Vero
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2012 17:10
- Nahlásit

ronysek
Takže prostě asi by bylo fajn, aby pes byl prostě v klidu a pohodě

jo, to je určitě základ.

ten ideál stejně ani není možnej, jen jsem se prostě zamyslela nad tím, jak si ho vlastně představujeme.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2012 17:49
- Nahlásit

ronysek
No já si myslím, že to není o tom, aby to byl nutně ideál nebo skoro ideál. Pes je většinou hodně přizpůsobivej a zvykne si, takže ani žádný extra požadavky nemá
njn,něco na tom je..akorát že asi někteří tak úplně nevyžadujou aby se zcela přizpůsobil pes ,ale snažej se aspon trochu přizpůsobit oni jemu..teda v nějaký únosný míře..že jako by nemělo bejt automatický předpokládat a chtít aby se přizpůsobil zcela tvor,jehož jsme si dobrovolně pořídili,ale že by nebylo marný taky obětovat něco ze sebe a svýho života,pohodlí a tak..sem jako myslela

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2012 20:46
- Nahlásit

ronysek

přeci můžu dokud nejsem vypnutej ne?

jistěže co bys nemohl
. ale hlavně, hlavně prosim tě nebuď nikdá vyndanej, to je tady obecná móda tetkon

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání