| Autor |
Zpráva |
anonym
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 12:31
- Nahlásit
PetraK-právě jsme se hyenou a RaduM shodly, že u sportovky asi moc terčík nevyužiju, jen ta chůze a i bez něj to jde dost dobře.Ale on se právě ani venku moc nepoužívá (de facto vůbec) aspon u IPO. A že psa bez klikru něco nenaučím????? To má být vtip?
Já klikr neodsuzuju, není to špatná věc asi pro ty, kterým dělá problém motivace a pochvaly a načasování obojího, ale podle mého silně nafouknutá a hlavně mi vadí ti šikulkové, kteří dokázali psí národ zblbnout natolik, že na knížkách a seminářích vydělávají slušné peníze a (neberte to osobně prosím). Já nejsem proti, ale zkoušet to nebudu dokud nebudu na 100% vědět, že je mi to k něčemu dobré. A to nevím. A zatím jsem (a že se o to docela dost zajímám) nepřišla na nic čím by mě a psiskám tato motivace byla prospěšná.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 12:37 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit
anonym
A zatím jsem (a že se o to docela dost zajímám) nepřišla na nic čím by mě a psiskám tato motivace byla prospěšná.
No když klikr není motivace... Já sama ho nepoužívám, přestože bych chtěla. Pesan si ten zvuk nějak né a né oblíbit, i když po něm následuje pamlsek. Stejně dobře jako klikr podle mě funguje hození míčku. Jde o to, že klikr je ten nejrychlejší a nejpřesnější označovat požadovaného chování. Pochvala nebo pamlsek samy o sobě prostě nikdy nebudou tak rychlé a zvlášť u některých cviků nevystihnou přesný moment, který chceme označit za požadovaný.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 12:38
- Nahlásit
RaduM - obedience i IPO mají tak trochu rozdílné požadavky na provádění cviků (nehledě na stopu,poslušnost,obranu). U obedience je důležité radost, přesnost u IPO drajv, přesnost a radost a to vše 100%. Asi takhle mistři obedience by vrcholovou IPO 3 poslušnost splnili na slušné body, ale ne výbornou.
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 12:40
- Nahlásit
ronysek
Ale imo to zas může mít stejnej nebo podobnej důvod jakej má třeba relativně časté nasazení elektriky ve "vrcholném psím sportu" nebo při výcviku psů k chcípání za lidi.
to beze sporu...klikr je metoda, " cesta" , stejně tak jako elektrika, míček, palmsek...člověk je ten,kterej se rozhoduje kdy, proč a jakým způsobem ji aplikuje....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 12:44
- Nahlásit
anonym
e psa bez klikru něco nenaučím?????
no ve sportovce ne, ale je to míněno tak, že jsou věci - třeba v dogdancingu, kde by se to psu těžko vysvětlovalo
ale zkoušet to nebudu dokud nebudu na 100% vědět, že je mi to k něčemu dobré. A to nevím.
no a vědět to ale člověk nebude, dokud nezjistí víc a nezkusí to.
ale podle mého silně nafouknutá a hlavně mi vadí ti šikulkové, kteří dokázali psí národ zblbnout natolik,
hele, já jsem se o tohle zajímala v době, kdy tady ještě žádná bublina nebyla a informace skorem žádný. Nejsem žádný závodník, jsem čistě člověk který má psa a něco s ním dělá pro radost - pro jeho radost, myslím, že mám psa na sebe docela hezky navázanýho, namotivovanýho, samozřejmě se můžu plést, vycházím jen z toho, co mi říkala výcvikářka. Ale i tak jsem viděla hned rozdíly ve cvičení v době, kdy jsme dělali klasicky a pak když jsme začali s klikrem .Opravdu si myslím, že člověk, který má za sebou víc zkušeností (tzn. mu prošlo rukama víc psů, výcvik dělá dlouho) s klikrem (ale hlavně i s tím systémem, který je k tomu navázán) v ruce dokáže ještě mnohem víc, než když ho neměl. Ale je to jen čistě můj názor, nikomu ho nevnucuju..
a RaduM shodly
no to si myslím, že spíš neshodly tedy, protože se Radum ptá proč v obe ano a v ipo ne
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 12:46
- Nahlásit
anonym
Asi takhle mistři obedience by vrcholovou IPO 3 poslušnost splnili na slušné body, ale ne výbornou.
To si nemyslim, ale to je asi čistě věc názoru a navíc do IPO nemám tak okoukané jako OB. Každopádně těžko posoudit, neznám nikoho, kdo by to vyzkoušel, pač by nedali obrany a stopu
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 12:49 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit
anonym
Myslíš, že by nedali poslušnost v IPO na výbornou?
http://www.youtube.com/watch?v=Jbg65LMLUfE
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 12:54
- Nahlásit
PetraK - jestli on nebude zakopaný pes v tom jak jsi to dřív dělala "klasicky". A právě ta domněnka, že odborník by s klikrem dokázal víc mi silně vadí. Já se zase domnívám, že i začátečník s dobrým instruktorem by bez klikru dokázal zázraky.
A teď se loučím, je pátek a psiska už se na gauči válej dost dlouho.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 12:56
- Nahlásit
anonym
jestli on nebude zakopaný pes v tom jak jsi to dřív dělala "klasicky"
teď ti uplně nerozumím.
by s klikrem dokázal víc mi silně vadí.
jo proč ne, to je zase tvůj názor
A teď se loučím,
ahoj.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 13:10
- Nahlásit
Ještě mi to nedá RaduM - ani omylem a to mohu srovnávat jen něco, podívej se na stránky Octavius Malidaj, na poslušnost třeba Lucky Kaločové a to dostala "jen" 94b - takže v.d.
Ale obedience - ovladatelnost - tak 6,7 b. - nesoustředěnost,odtahuje se, pomalé usedání
odložení - nesoustředěnost, pomalejší zaujetí poloh
přivolání - pomalý příchod, nepřesné usednutí k noze
aport - pomalé příchody, nepřesné přisednutí
pokud beru jen tohle je to na splnění i IPO3 sice postačující , ale bídné.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 13:25 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit
anonym
Znovu podotýkám, že jsem naprostý lajk. Ale třeba ta chůze mi přijde na pohled hrozná. Možná je perfektně nalepená, ale co to vyskakování předníma tlapama a ještě navíc mi přijde, že má ten pes vyvrácenou hlavu. A ještě mi přijde, že psovodovi při té chůzi občas překáží.
Při odložení v sedu přešlapuje. Přivolání si teda myslim, že bylo rychlostně srovnatelné, zvlášť když uvážíš, že v obedienci je to se zastavením a zalehnutím a Medy setrvačností jede po koberci . Při odložení ve stoje si taky poťapkala.
Ale on ten pohled člověka z OB a člověka z IPO je asi jiný a každej kouká na něco trochu jiného, protože se to v obou sportech asi i trochu jinak posuzuje no. Přesto myslim, že kdyby se ten tým zaměřil na požadavky poslušnosti z IPO, tak by to holky taky daly na výbornou.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 13:35
- Nahlásit
tady je taky jedno videjko,ale asi ne přes klikr teda
http://www.youtube.com/watch?v=MCJ9EUeew9M&feature =player_embedded
uznávám,že je to machrovina,to jo, a nikdy bych to nedokázala psa naučit,jednak jsem na to neschopná a dvanak bych to ani myslim nechtěla bo v tom nevidim smysl.Přesto klobouk dolu teda
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 13:37 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit
ronysek
je to jen člověk, kterej si chce dokázat, jak je dobrej a zneužívá k tomu zvíře
Asi špatně koukáš. Ať už z toho psa z OB nebo z toho psa od Lucky Kaločové, z obou vyzařuje nadšení z té práce. Takže proč stroj? Myslim, že pes, kterej dostává jen nažrat a je třikrát denně vyvenčenej je víc stroj než kterejkoliv cvičící pes.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 13:43
- Nahlásit
tady je taky jedno videjko,ale asi ne přes klikr teda
http://www.youtube.com/watch?v=MCJ9EUeew9M&feature =player_embedded
uznávám,že je to machrovina
tak něco takovýho jsem v životě neviděla, to čučím
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 13:49 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
davidkova renata
,ale asi ne přes klikr teda
proč myslíš, že by to přes klikr nemuselo být?
nicméně ano tady se se dá vystačit s naváděním, takže klikr by být nemusel, leč i mohl.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 13:54
- Nahlásit
PetraK
proč myslíš, že by to přes klikr nemuselo být
jistě to nevim,akorát že ten pán má ted seminář o poslušnosti Cukr a bič“ (Zuckerbrot und Peitsche), který tvoří podstatu výcvikové filozofie dle Tobias Oleynik.
http://www.petrafoto.cz/seminar_oleynik.html
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 13:57
- Nahlásit
davidkova renata
ty jo...těžko říct...ale dovedu si představit, že by to bylo i přes klikr...
Každopádně mooc hezký.....musela jsem se smát tomu bočnímu doprovodu s diskem Myslím, že se u toho vyblbli oba- psovod i pes...a to je asi hlavní
Díky za zlepšení nálady k "úředničině",kterou tady btw musím provozovat
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 14:01
- Nahlásit
ronysek
Myslíš, že psi, co jdu třeba na ten zápas/y nevyzařují nadšení z práce?
Ne, myslím že ne. Nepředpokládám, že by do toho byla většina např. border nějak extra hrrr. Tam by těžko mohl můj mírumilovný pes. A těžko by byl nadšen, když před každým trochu vrčícím psem zdrhne
Protože ten pes bude velice pdoobně nadšenej když zvládne pouze běhání za balonkem a když zvládne "IPO25" , spíše ho zajímá, jak dlouho se baví a jak moc se baví, psovi jaksi to, že umí sednout na centimetr přesně tam, kde má, radost nepřinese, to přinese radiost leda psovodovi, že něco dokázal
Jasně a proč by to nemohlo přinášet radost oboum? Tomu nějak nerozumim
O tom tu šla řeč? Jsem si nevšiml.
Ano, šla tu řeč o strojích
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 14:05
- Nahlásit
Hyena
ale dovedu si představit, že by to bylo i přes klikr...
ale to netvrdim že ne! jen že ten seminář má název jakej má,takže to asi klikrem nedělal a přesto teda dost dobrý
ronysek
Šikovnej člověk, to jo, pro psa v tom žádnej zvláštní přínos nevidím.
ale jo zlato,já souhlasim,ten pán je skutečně hodně šikovnej..přínos pro psa je nulovej ve smyslu jakej ho asi chápem oba,ale..pes je pracovní plemeno,pes tedy pracuje,což má tak nějak v genech,pes jest velmi radostný,o tom žádná a pes je odměnován za výkony tim co chce..takže jako celek proč ne..pes se zabaví prostě a je u toho ještě rád..jemu je jedno co dělá a proč,důležitá je pro něj ta akce myslim..
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 14:09
- Nahlásit
davidkova renata
pes se zabaví prostě a je u toho ještě rád..jemu je jedno co dělá a proč,důležitá je pro něj ta akce myslim..
To je asi nejvýstižnější, co tu v tomhle ohledu padlo
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 14:15
- Nahlásit
ronysek
Proč to píšeš platyno, když jsem to samý napsal už třikrát a ty nejmíň jednou
jo??? dyš já nestíhám dočítat fšecko ..každopádně je fajn jak nám to myslí stejně, nemyslíš?
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 14:20
- Nahlásit
ronysek
Proč borderky? Protože ji mám doma a tak mě zajímá především to, čím dovedu zabavit ji, aby z toho měla radost. Proto se tu taky nikdo nebaví o zápasech, kromě tebe. Ano, tam půjde pes s nadšením, ale moc takových asi nebude. Nebo aspoň ne z těch, jejichž majitelé tu diskutují.
Nevim, jestli tu někdo tvrdí, že pro psa má význam, že vyhrajou soutěž. Ale pro psa má význam to, že se něco děje a je jedno, jestli je to házení míčku nebo IPO3, jde o to, jestli to toho psa baví. Tobě to připadá, jako že je to stroj, já naopak vidim, že ten pes je nadšenej, takže tak.
Čímž jsem upozorňoval, že tu nešla řeč o psech, který jen ležej na gauči a nic nedělaj, což taky nešla.
Safra a já myslela, že je tu řeč o všech psech
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 14:27
- Nahlásit
ronysek
Šikovnej člověk, to jo, pro psa v tom žádnej zvláštní přínos nevidím.
já si zase myslím že ano. Protože pes je tvor inteligentní, při výcviku - spešl vedeném pozitivně prostě ten mozek používat a namáhat musí. A to je myslím pro inteligentního tvora dobře. Podle výzkumů má pes za ty staletí, kdy byl chován převážně na řetězu či na gauči bez nutnosti používat mozek při lovu, obraně teritoria,atd. výrazně menší než vlk. No není divu, nemusel pracovat, tož zakrněl. Myslím, že výcvík - a pro mě ten pozitivně vedený - je cesta, jak psům ten mozek rozvíjet, nenechat je krnět s tím, že jen tak se budou životem plantat, očůrávat patníky, mít pravidelný přísun potravy a nemuset nic. S přípodotkem- že to je opravdu pro zábavu psa a ne pro sebeprezentaci na závodech.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 14:30
- Nahlásit
davidkova renata
jistě to nevim,akorát že ten pán má ted seminář o poslušnosti Cukr a bič“
aha.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 14:51
- Nahlásit
bohužel moc nestíhám a ani myslim nemá cenu moc zasahovat do debaty. tak jen z toho co jsem zběžně četla..
pro anonym
klikr rozhodně nevede k pomalejšímu vykonáná cviků.. klikr není motivace. klikr není odměna. klikr slouží k OZNAČENÍ určité činnosti. při výcviku s klikrem se nemusí používat jen pamlsky... vysílačku mám dělanou s klikrem a balonkem a rozhodně není pomalá. jako ostatně nic kde, klikr používám ..
představ si že místo kliknutí říkáš např. jo. u psa vytvoříš spojitost mezi slovem jo a odměnou. princip je stejný, akorát výhoda klikru je ta, že kliknutí je bez emocí, vždycky stejné, specifický zvuk.
s pomocí klikru psovi vysvětlím cvik, k bezchybnému provedení přiřadím povel a klikr už dál nepotřebuju. stejně jako když označuju slovem.
ale řeči o nějaké pomalosti psa atd. jsou fakt mimo.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2012 14:54
- Nahlásit
jinak video hezký,ale nic co by se nedalo naučit ať už s klikrem nebo bez. spousta lidí se psama umí spoustu věcí. ať už kliká, nekliká, dělá čistě pozitivně, nebo kombinuje korekce a odměny.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2012 13:48
- Nahlásit
Když je někdo celej den v rachotě, tak jeho psi strašně potřebuji každej den večer na dlouhou prochajdu, to je prostě pro ně optimál, když je někdo jinej zaměstnanej třeba na noční, tak jeho pes miluje a nutně potřebuje přesně tolik pobytu venku, kolik chce mít jeho páneček...a tak je to prostě vždy..naprosto fascinující, pes vždy potřebuje to, co páneček chce.
Já mám celoživotně obavu, že optimum, co potřebuje pes, je cosi, co mu 99 % nás majtelů s naším životním stylem dát vůbec nemůže, protože to je nemožné, a závidím všem, kdo si myslí, že to optimum dávají..... naštěstí zas ti psi o tom optimu nic nevědí.
Ale to jsem se teď chytla na psíčkovo filozofování nikam nevedoucí, vím vím a zas padám.
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2012 16:39
- Nahlásit
No no je to těžký ve své pdostatě psi omezujeme jakýmkoliv požadavkem,který na ně máme. Počínaje tím, že štěndo nemá doma trhat koberec, přes pravidla o potkávání se s jinými psi,konče nějakými aktivitami jako cvičení a různé sporty. Na druhou stranu 90% psů má za to zaručený pravidelný a bezpracný příjem kvalitní potravy, bezpečí, teplý pelech, ochranu , zdravotní péči atd. Tedy vše, kvůli čemu by musel ve volné přírodě vyvíjet docela slušné úsilí a často platit různými zraněními či předčasnou smrtí. Prostě je to něco za něco- podle mého je for v tom, aby to něco, co naši psi platí za péči,kterou dostávají nepřekročilo hranici trápení. Ta je do určité míry definovaná zákonem, ale částečně si ji také každý z nás definuje sám. podle svých hodnot a vnímání života. Tak že je dost těžké, aby se někteří shodli...např. když vezmu treky- pro nás, co chodí je 100km normálka a nemáme pocit, ež by pes,který je na to fyzicky připraven byl týrán. Pro člověka,který v životě ušel pěšky max. 200m do krámu je to nepředstavitelné a tedy bude mít pocit, že psi, co s námi chodí musí být týráni...a jsou chudáci....to samé platí pro lidi sportující nebo využívající psi pro záchranařinu nebo jinou službu. Pro mě je ta hranice třeba z velké čáasti daná respektem k vlastnostem plemene ( pekinéze nebo molosa fakt na trek tahat nebudu ), respektem k aktuální kondici a zdravotnímu stavu ( tj. netlačit do čehokoliv psa nemocného nebo mimo kondici) a rspektem k dovednostem a vlastnostem konkrétního zvířete,které mám. Tj. budu-li mít psa, co bojuje se strachem, asi ho nebudu za každou cenu tlačit do TARTU....
Tož to je taková " hyenní" úvaha na rozjetým tématem
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2012 17:27
- Nahlásit
ronysek
Já bych tam akorát moc necpal ten zákon, ten totiž se spravedlností, slušností či správností má většinou pramálo společného
přesně tak
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2012 21:51
- Nahlásit
ronysek
pes je pes a že se naučí sed na centimetry přesně3
nemám na mysli tohle. Přesné usedání doopravdy psa nerozvíjí. To jsem ale myslela, že víš, o čem mluvím. Bavili jsme se spolu o tom kdysi dávno několikrát.
nedej bože, aby se pes narodil jako jezevčík, pak je celej život blbej až to bučí
pane myslela jsem že jste o dost inteligentnější, než abyste to otočíl tímhle směrem. Jistě jde o poměr velikosti psa, velikosti jeho mozkovny a jeho mozku , těžko bude mít jezefčík vzhledem ke své velikosti mozek velký jako vlk.
ale ešivá to byl ftip, tak jako dobrý, to jo.
každý zvíře od přirody prostě touží po vzdělání a seberozvoji, o tom žádná paní dochtorko
no , já myslím, že se na tom psu - či zvířeti, které se něco učí dá poznat, že se baví, že ho to učení baví.
že průměrnej pes je na tom špatně, když jen baští, běhá po zahradě , občas si zaloí balonek a občas třeba zajde na vylet?
ale není, rozhodně není, to jsem přece neřekla. Jen vím, jak to co spolu děláme baví mého psa, jak se na to těší a jak mu to to jeho myšlení rozvíjí. To je pro mě vodítkem k tomu, jestli budem něco dělat nebo ne.
pes vždy potřebuje to, co páneček chce.
no já nevím, ale když vidím, že se mému psu nikam nechce - což bylo v sobotu přesně podruhé v jeho životě, tak ho prostě nenutím. Když se mu venku být chce, tak proč tam nebýt? Člověk který se svým psem doopravdy žije- dohromady a zná ho, tak by to mělo být to základní, co pozná.
|