Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Odbourání pamlsků při výcviku
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Autor Zpráva
PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2012 19:06
- Nahlásit

Adiddaska
, tak se teď děsně bojim, že o to jejich nadšení zas přijdu

kdo se bojí se.e f síni. Zkus to prostě ne? sem tam občas, pak častějš

život s pamlskama u pasu

no ale to já teda chodím, mám povětšinou něco, protože když udělá péf radost mně, co bych ju neudělala já jemu, ne?

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2012 19:10
- Nahlásit

PetraK

no ale to já teda chodím, mám povětšinou něco, protože když udělá péf radost mně, co bych ju neudělala já jemu, ne?

jasný, ale chci jít na zkoušky v srpnu a zatím jako bez odměňování průběžnýho nevim nevim, jakože fakt nevim, protože jsem to ještě ani pořádně nezkusila, zatim furt seru v síni no

PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2012 19:25
- Nahlásit

Adiddaska
jasný, ale chci jít na zkoušky v srpnu

no tak si zkus někdy, co bude, když si zacvičíš krátkou sérii v klidovým prostředí bez pamlsků, ne? A pak z tý síně můžeš ven. Myšleno doslova, protože to po krocích přeneseš ven do rušivýho prostředí.

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2012 19:37
- Nahlásit

PetraK

jj, plánuju to tak v nejbližší době udělat

Crysa
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2012 20:01
- Nahlásit

Adiddaska pes musí pořát věřit že pamlsky u sebe máš.Nebo balonek, hračku. I na zkouškách. Docházíš k placu, z kapsy dokrmíš poslední pamlsky, psa si nahecuješ a jdeš tak, jako by v tý kapse pamlsky nebo hračka prostě byly. Když děláš na hračku, pak psa na hračku rozblbneš, pak jí ukládáš tak, aby si pes myslel že je třeba v zadní kapse vesty a místo toho jí za zády někomu podáš. Při východu z placu okolo toho člověka znova procházíš a necháš si tu hračku znova za zády podat tak, aby si pes myslel, že byla vytažená z kapsy.

Trénink protahuješ tak, že od odměny po každém cviku přecházíš po odměňování sekvencí. Občas se ale vrátíš k odměnám dílčích cviků. Pes nesmí nikdy vědět kdy bude odměna. Nikdy nesmí pes upadnout do apatie a nebo do nezájmu o cvičení jako takové. V tréninku vše končit v nejlepším. Nikdy třeba nezkoušet jít ještě o krok dál, že by to třeba mohlo vyjít. Neuspěchá se nic. Místo toho se spíš člověk vrací o dost kroků zpátky. Pamlskovnici nevěš vždy viditelně, dávej si jí třeba do kapsy, pokud se psovi něco extra povede, pak jí vytahni a sedni si se psem na zem a blbni s ním a nech ho jí celou vybrakovat a chval ho jak je nejvíc nejúžasnější. Až pochopí, že může bejt něco víc jak suché bezemoční "to je hodný" a podanej pamlsek, bude po tý větší odměně toužit a bude se víc snažit a pro takovou větší odměnu bude víc soustředěnej. Navíc nebude nikdy vědět kdy to příjde. Ta velká radost a velká odměna. Někdy přijď na plac a udělej tři hezký kroky chůze, strašně ho vychval a odměň plnou pamlskovnicí a ukonči. Jindy si uděláš dlouhou rovnou chůzi a příjde exploze radosti. Pak pár cviků odměněných normálně a pak dej delší pasáž která dělá problém a odměň jí ještě ve velký koncentraci a snaze. Na čisto si to sjedeš jen jednou nějakou dobu před zkouškou a pak zas psa balamutíš aby věděl že VŽDY máš u sebe motivaci.

To dáš ;)

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2012 20:52
- Nahlásit

Crysa

super, dik moc za rady!

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2012 21:35
- Nahlásit

Crysa
no a já naopak mám psa naučenýho, že odměna nemusí bejt jenom u mě, ale můžu je nechat někde u placu,i na place, ale dostane se k ní jedině přes můj povel a pěkný cvičení. i to kombinuju a buď odměňuju rovnou, nebo posílám na místo, kde položim balónek.
právě to balamutění sem dělala dřív a už bych se k tomu nevrátila.
prostě někdy mám a někdy nemám,ale vždy se k odměně dostane jen přes cvičení a můj povel. a nemůžu si to vynachválit.na zkoušce totiž po odchodu z placu pošlu pro balónek a pes nemá vpodstatě rozdíl mezi tréninkem a zkouškou. a nemusim kamuflovat nic.
Adiddaska
neboj se přestat klikat, klikej a odměňuj skvělý pokusy tam, kde ti stačily průměrný. tohle dost nakopne psy naopak k lepším výkonům, než předtím.znám taky ten moment,kdy se člověk tak nějak jakoby zasekne a svojí vinou vlastně nepostupuje dál ze strachu, aby nepokazil naučený. to co píše crysa, je vpodstatě používání bonusu, kterej určo z kliker tréninku znáš a je taky fajn na zvýšení motivace.
tak hodně štěstí do cvičení

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2012 21:50
- Nahlásit

Crysa
eva od jondy
Diky vam obema, krasne se to da zkombinovat, obe metody a nikdy sem nad tim nejak extra nedumala. Krasne jasne psany metody, vivat.

PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2012 22:09
- Nahlásit

eva od jondy
právě to balamutění sem dělala dřív a už bych se k tomu nevrátila.
prostě někdy mám a někdy nemám

no já si taky myslím, že to balamutění není úplně to ono.

na zkoušce totiž po odchodu z placu pošlu pro balónek a pes nemá vpodstatě rozdíl mezi tréninkem a zkouškou. a nemusim kamuflovat nic.

to je supr věc. fakt. Díky. Já jsem teda nezkouškovací, nicméně využiju velmi.

Crysa
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2012 22:38
- Nahlásit

eva od jondy a to je na tý pejskařině hezký, že není jediný know-how, který sedí na všechny psy a na všechny typy výcviků a jsou jen tisíce vyzkoušených věcí, které některým fungují a jiným kolabují. A o tom to celý je, poslechnout a ušít si na psa co mi pro něj sedí
Ad položená věc - tu používám na place výhradně na vysílání do směru a ještě jen u starších, mláďata už mám na vysílání naučený na "značku" kde čekají odměnu. Odměnu ode mě. Vyžaduju koncentraci na mě, tudíš musím pro psa být takový "oslíčku otřes se" aby netušili co teď zrovna vypadne z kapes zajímavýho a oni měli zájem mi věnovat tu 100% pozornost.
Jinak jsem ještě nebyla na tolika akcích, kde bych si lajsla při odchodu z placu nechat letět psa samostatně kamsi k položený hračce. I bych se bála že u hračky bude postávat jinej pes a sestřelej so o blbej balonek. Třeba kdybych to viděla v reálu jak je to postavený, pak by mě to přesvědčilo, ta myšlenka není špatná. Sama bych to ale asi jen podle popsaného do provozu neuváděla. Tím že mám některé cviky i psem vymejšlené, bála bych se, že mi pokusí někde navrhnout to, že se na závodech vydá hledat odměnu na place ležící a proletí divákům kelímkama s pivem a sežere klobásy co potká cestou.

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 00:02
- Nahlásit

RaduM
Tak jsem tu zase s dotazem ohledně výcviku

Najdi si na netu nějakého výcvikáře. Nejlépe takového, který ignoruje debatní fóra, a místo zbytečného kecání pracuje se psy. To bude ten pravý. Zajeď za ním, třeba ti poradí. Fóra jsou plná psychoušů, co si honí vlastní ega a o problému vědí asi tolik, co Hurvínek o neutronové bombě.

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 00:13
- Nahlásit

jindra 22
Fóra jsou plná psychoušů, co si honí vlastní ega a o problému vědí asi tolik, co Hurvínek o neutronové bombě.
Bingo, tomu rikam Jindro, ostra sebekritika.

Fajka
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 00:20
- Nahlásit

Fifi
Bingo, tomu rikam Jindro, ostra sebekritika

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 00:29
- Nahlásit

Fifi

To platí všeobecně. Nejen na mě.

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 00:31
- Nahlásit

jindra 22
Prosim, pokud jste to nepochopil - zde se chvili bavili prave lide, kteri maji k tematu co rici. Se psy pracuji, rozumi jim. Bezte si povidat o neutronove bombe jinam.

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 00:38
- Nahlásit

Fifi
Prosim, pokud jste to nepochopil

Právě že internetová fóra chápu už dlouho a připisuji jim čím dál, tím menší důležitost. Ale pokud je někdo považuje za bernou minci, prosím, nebudu rušit.

RaduM
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 07:46 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit

Tak včera na cvičáku to zas byla katastrofa. Já už nějak nevim, jak ho namotivovat, když je okolo tolik psů a vzruchů. Jediné, co ho v tu chvíli zajímá je hračka, takže když cvičíme na hračku, tak je celej divej, ale to zas není přesnej.
Třeba odložení flákal neuvěřitelným způsobem, přitom už to na cvičáku mezi psama dával hezky, ale teď asi zjistil, že mu to prochází to flákat. Navíc já jsem pak nervózní, že nám nic nejde a ten pes to vycejtí.
O odměnu (sušený maso) prakticky nejevil zájem, takže jsem byla krapet zoufalá. Asi nějak nerozumim tomu přenést to z klidového prostředí (doma, venku na louce) do rušného (cvičák) nějak postupně. Chci mu tam víc pomáhat pamlskama, jenže oni ho tam nezajímaj. Dřív to tak nebylo, až poslední dobou, pes je starej rok a půl, tak že by s ním cloumala puberta? Jinak se totiž chová pořád stejně, respektivě stále líp a líp (na běžných procházkách a doma).

Jo a ještě jeden dotaz. Když odkládáte psa v lehu nebo v sedu, říkáte mu nějaký povel jako zůstaň, seď? Já jsem si ho tak nějak naučila, že jak řeknu lehni, prostě leží i když odcházím a další povel nepoužívám, ale prý bych měla.

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 08:43
- Nahlásit

Crysa
jasně, to je určitě pravda! jen píšu, co se mi osvědčilo .
metod je spousta a nedá se říct, které jsou lepší a horší.
jak pro koho prostě.
já psa nevysílám pro odměnu nějak neorganizovaně, prostě si někam mimo položim balónek, pěknou chůzí si ještě odejdu z placu a když je čistej vzduch, na pár metrů pošlu.
když by čistej nebyl, udělám si z toho klidně ještě krátkou odkkádačku a prostor si vytvořim . právěže tim, že to střídám, nic nezkouší, takže pohoda.
ale obecně třeba mám takový ty malý kopačáky a klidně při chůzi vyloženě chodím přes ně, dělám nad nima polohy a pes o nich samo ví, ale naopak se víc snaží se k nim dostat přes můj povel a ani okem nezavadit .

RaduM
určitě by to chtělo vidět vás v reálu, ale prostě mám pocit, že je to cvičení uspěchaný. bylo by fajn s ním asi zkoušet cviky naučený doma nejdřív někde na procházkách, pak v rušnějších místech, kam se počítá i cvičák.
měla bys být vklidu a dělat nejdřív jen fakt jednoduchý cviky, nic víc.
Ikdyž já bych se soustředila hlavně na motivaci a koncentraci psa na sebe, až pak bych tam po něm nějaký cviky chtěla. záleží na tom, jaký je to cvičák a jak ti vyjdou vstříct.
takhle si člověk už naučené věci může spíš pokazit.

Tady záleží jaké zkoušky budeš chtít popřípadě skládat. v některém zkušebním řádu naopak žádné zůstaň navíc použít nesmíš.

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 08:57
- Nahlásit

Fifi

jindra 22
Fóra jsou plná psychoušů, co si honí vlastní ega a o problému vědí asi tolik, co Hurvínek o neutronové bombě.

tomu řikám, uvázat si vlastnoručně pytel kolem hlavy a sám se udusit
díky tomuhle mám půlku zeleninovýho salátu po stole myslím, že si tu cenu právoplatně zasloužíš Fifi, nikdo jinej jí dostat nemohl :

jindra 22

nebudu rušit

no to teda nerušte, protože zahnojít další téma, kde se konečně řeší praktické věci.

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 09:01
- Nahlásit

RaduM

hele zkoušela jsi udělat pauzu? Co trochu ubrat na plynu, udělat chvíli prázdniny, po psovi nic nechtít a taky tak trochu omezit svou pozornost. Napadlo mě, že z toho může být otrávený.

RaduM
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 09:51 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit

eva od jondy
ale prostě mám pocit, že je to cvičení uspěchaný

Já vim, že je uspěchaný, neb jsem člověk netrpělivý Ale snažím se zpomalovat kdykoli si to uvědomim.
Ale třeba to odložení. Doma zvládá i když jsem v úkrytu. Venku zvládá třeba na 20m klidně minutu, dvě - víc jsem zatím nezkoušela. Na cvičáku už zvládal taky, ale teď najedou nezvládá. Jak kdyby nabyl dojmu, že cvičit nemusí.

Ikdyž já bych se soustředila hlavně na motivaci a koncentraci psa na sebe
O to se snažím tak nějak pořád, ale na cvičáku je s námi i chovatelka a ta promluví a můj pes by jí radostí sežral i když nemluví na něj. Naopak já se můžu stavět na hlavu a bez zájmu (na cvičáku). Jinak vstříct mi vyjdou určitě, tam je to celkem pohoda. Spíš asi nevim, jak tu motivaci a koncentraci psa na mě posílit. Když zjistí, že dostane pamlsek za každé mrknutí na mě, tak chvíli kouká a já odměňuju, ale za chvíli ho to zas nezajímá, pač se objeví něco lepčejšího.

Tady záleží jaké zkoušky budeš chtít popřípadě skládat.
Prozatím nemám větší ambice než ZZO nebo ZOP. Na cvičáku se jede obedience, takže trénujem částečně i podle OBZ. Takže vlastně je asi lepší ten povel vůbec nedávat, když jsou zkoušky, kde se to nesmí, ať to pak nemusíme odbourávat případně.

RaduM
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 09:55
- Nahlásit

PetraK
hele zkoušela jsi udělat pauzu?

Byla jsem v květnu na operaci a měl pauzu skoro celý červen, až koncem června jsme se vrátili na cvičák. Myslim, že prázdnin měl možná až moc Ale na prvním cvičáku po pauze to bylo celkem v pohodě, pokud si dobře vzpomínám.
A doma nebo venku ho nemusim ke cvičení vůbec nutit. Když vezmu pamlsky, hned naklusne a čeká co bude, aniž bych ho volala nebo tak něco.

Asi je to přehnaný pejskomil nebo já nevim

jindra 22
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 10:33
- Nahlásit

PetraK

Z té žluté záplavy smajlíků by, Petro, neměl tvůj psychiatr velkou radost. Nejspíš by tě opět nechal hospitalizovat (nepochybuju o tom, že zmíněné prostředí je ti důvěrně známé) a nasadil silnější medikaci. Buď ráda, že se ruší klecová lůžka.

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 10:34
- Nahlásit

RaduM

a. Na cvičáku už zvládal taky, ale teď najedou nezvládá. Jak kdyby nabyl dojmu, že cvičit nemusí.

znám hele a zkoušela jsi poodejít? Aby byla nějaká vzdálenost mezi vámi a ostatními cvičícím? Aby s emohl lépe soustředit? Nám to v době, kdy Ešus kravil pomohlo.

a měl pauzu skoro celý červen, až koncem června jsme se vrátili na cvičák. Myslim, že prázdnin měl možná až moc

ahm, tak to nic.

Když vezmu pamlsky, hned naklusne a čeká co bude, aniž bych ho volala nebo tak něco.

no jo, páč nemá prostě tu rušivý élementy. Zkus fakt cvičit opodál od ostatních
a možná v kratších intervalech- to mě tak teď napadlo. Dělat pauzy.

RaduM
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 10:50 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit

PetraK
zkoušela jsi poodejít?
Pravda, že čím dál cvičíme, tím je to lepší. Tak možná to by pomohlo, cvičit na cvičáku, ale úplně na druhé straně a postupně se přibližovat. Včera při odložení byly rozestupy cca 3 metry, ale ono mu spíš asi dělalo problém to, že před sebou měl skupinku cvičících štěňat (i když ve vzdálenosti cca 50 metrů) a ještě k tomu tu chovatelku, která tam s nima blbla. A já se čílím, že to nezvládá, aniž bych si uvědomila, jak moc těžké prostředí to pro něj je
S těmi intervaly na tom taky něco bude, doma cvičíme třeba 15 minut a pak si zase hrajem. Venku naopak během procházky cvičíme třeba několikrát po pěti minutách. Kdežto na cvičáku je to hoďka a půl jen třeba s třema pauzama. To mi nějak nedocvaklo, díky

Tady je to takovej dobrej brainstorming, že mi vždycky z té diskuze vyjde něco na ozkoušení, což je super, protože samotné mi jaksi docházejí nápady nebo mi naopak nedocházejí věci, které vidí ostatní

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 10:52
- Nahlásit

eva od jondy
Crysa

Tak jsem dnes cvičila a zkoušela jsem použít ty pamlsky mimo "plac" a fungovalo to super, vždycky po jednom celym cviku jsem tam psa poslala s povelem "vem si", hnedka to pochopili a šlo jim to super. Jenže pak tam Rambík po jednom cviku běžel a v tý misce byla na tom mase vosa a píchla ho do čumáku to ho samozřejmě rozhodilo, ale nechtěla jsem ukončit cvičení timhle, ale zaroveň normálně pokračovat taky nešlo s rozhozenym psem, tak jsem udělala jeden cvik, co mu jde nejlíp a nejvíc ho baví a misku jsem dala na jiný místo, aby mu nebylo nepříjemný si pro to jít. Tak nevim, doufám, že jsem to moc nepohnojila teda

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 10:55
- Nahlásit

RaduM

Pravda, že čím dál cvičíme, tím je to lepší. Tak možná to by pomohlo, cvičit na cvičáku, ale úplně na druhé straně a postupně se přibližovat

no a máš to.

A já se čílím, že to nezvládá, aniž bych si uvědomila, jak moc těžké prostředí to pro něj je

no jo stane se, člověk už si myslí, jak to ten pes umí.... a nedojde nám spousta věcí.

mi naopak nedocházejí věci, které vidí ostatní

no on ty chyby svoje vlastní člověk nevidí prostě, vidí je ti ostatní, proto je fajn, když se na člověka může kouknout jinej.

Tady je to takovej dobrej brainstorming, že mi vždycky z té diskuze vyjde něco na ozkoušení

jo taky mám ráda, když se věci provařej z víc pohledů. Teď jsem si od evy od jondy "ukradla" to odměnování z misky, to se mí líbí moc. Včera jsem to prubla, když jsme si dali pětiminutovku uprostřed sídláku. Dala jsem pamlskovník doprostřed chodníku opodál od nás a na konci cvičení pro něj Esšálka poslala. Byl radostnej jak sviň. Takže jsem ráda za super nápad.

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 11:00
- Nahlásit

Adiddaska

l a v tý misce byla na tom mase vosa a píchla ho do čumáku to ho samozřejmě rozhodilo,

aj. hm, tak to my bychom už nikdy poté necvičili. co to dávat v zavřené krabičce, jako to budu dělat já? Zatím jsem prubla ten zavřenej pamlskovník, Pravda, byl dost osliznutej, ale zas nehrozilo tolik, že ho píchne vosa.

tak jsem udělala jeden cvik, co mu jde nejlíp a nejvíc ho baví a misku jsem dala na jiný místo, aby mu nebylo nepříjemný si pro to jít.

a jak to vzal? Dobrý?

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 11:07
- Nahlásit

PetraK

Jako snad dobrý no, sežral si to z tý misky normálně, nebál se pro to jít, ale bylo vidět, že je prostě rozhozenej, čumí kolem jakože co to bylo kurva? já jsem si toho vubec nevšímala, udělali jsme ten cvik a šli dom ze zahrady až pak doma jsem se mu na to koukla, má to malinko oteklý, ale myslim, že cajk. Nechtěla sem se v tom hňahňat při tom cvičení. Jinak jsem tu misku záměrně měla otevřenou, přišlo mi to jako moc velkej skok do vyššího levelu od pamlsku ihned po sekvenci cviku ke krabičce po celym ukončenym cviku, u který se eště musí čekat než se otevře.

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2012 11:10
- Nahlásit

Adiddaska

Jako snad dobrý no, sežral si to z tý misky normálně, nebál se pro to jít

tak to je asi dobrý. Já si představila svýho hysterika broukologa totiž , myslím že by opět předvedl dřevěného pejska a zcepeněle upadnul na bok a zemřel

velkej skok do vyššího levelu od pamlsku ihned po sekvenci cviku ke krabičce po celym ukončenym cviku, u který se eště musí čekat než se otevře.

možná jo, nevím. my to máme v podstatě takhle od začátku na tý stopě - že najde krabičku a čeká až k němu dojdu, otevřu jí a dám mu to maso.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání