| Autor |
Zpráva |
RaduM
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 13:20
- Nahlásit
Tak jsem tu zase s dotazem ohledně výcviku. Jak na odbourání pamlsků. Když pesan ví, že je mám u sebe, tak cvičí pěkně, snaží se, ale když nejsou, tak je to katastrofa, obvykle ho zajímá všechno okolo. Tudíž předpokládám, že zkoušku bysme dali leda náhodou a to fakt nechci.
Nemůžu nějak vychytat ten přechod, asi na to jdu moc rychle. Jsou totiž cviky, které dá v pohodě i s odměnou na konci (přivolání, odložení) a pak jsou cviky, kde pořád dáváme průběžně odměnu, protože jinak to nedá - třeba chůze u nohy, začne se loudat. Máte nějaké fígle?
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 13:25
- Nahlásit
tak to mě taky zajímá, tak honem Petro K a spol, pojďte a raďte! taky se mi to bude hodit
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 13:35
- Nahlásit
Adiddaska
Petro K
sem lajka ale, já nejsu odborník přes výcvik. a navíc nejsem zkouškový člověk, tak abych nenasměrovala nějak špatně
Já sama to dělám tak že někdy dám pamlsek,někdy nedám, dvakrát dám, třikrát nedám. Někdy úplně zapomenu vzít s sebou ven /to se pak jistím tím, že ,když je za co odměnit - hodím stébla trávy, aby přeci jen nějaká ta odměna přišla - to je fígl takový, který jsem odkoukala od jedný šikovný agi holčiny. Párkrát jsem prostě hodila stéblo trávy, jako že to je děsná zábava a pes to jak zábavu vzal a bere to jako odměnu/. Já tohle neumím popsat, protože neumím vysvětlovat - nemohla bych učit ve škole (krom toho, že bych asi současný žactvo zmydlila hned v úvodní hodině ). Prostě ten pes v tom nemá mít system,neměl by si to "vypočítat", kdy odměna přijde a kdy ne. Plus postupně jsem přecházela na to, že když cvičím, tak neodměním po jednotlivém cviku, ale až při druhém, pak při třetím.... stejně jako u cviku který je rozfázovaný. Jestli to dobře vysvětluju???
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 13:36
- Nahlásit
ronysek
a světlo v duši
v buši.
nebo........ v kuši?
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 13:42
- Nahlásit
PetraK
Plus postupně jsem přecházela na to, že když cvičím, tak neodměním po jednotlivém cviku, ale až při druhém, pak při třetím.... stejně jako u cviku který je rozfázovaný. Jestli to dobře vysvětluju???
no, to se snažim dělat taky, jenže jsem hroznej srab a když to pes udělá fakt perfektně, tak to většinou nezvládnu neodměnit, protože se hrozně bojim, že ho ta "neodměna" v tu chvíli hrozně demotivuje. Jsem v tom teď tak trochu zaseknutá právě
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:00
- Nahlásit
RaduM
Adiddaska
Říká se tomu nepravidelný rozvrh odměn . Prostě u už naučených cviků přichází odměna někdy hned a jindy až po sekvenci několika cviků. Pes neví, kdy odměna přijde a proto i cvičí s větším nasazením než když odměna přijde pokaždé. Samo je fajn i používat bonusy. Záleží vpodstatě jen na vašem citu pro psa, cvičení a šikovnosti. Další věc je pamlsky nebo míček nechat i někde jinde než u sebe- krabička na zemi, na nízkém stolku atd. a tím je nemusíte mít u sebe vůbec. Psa naučíte na uvolňovací povel se jít sám odměnit a tím si zvyká, že odměna nemusí být vždy přímo u vás. Pokud cvičí vaši psi s chutí a cviky zvládají, nebývá s odbouráváním problém. Hlavně se prostě nedostat do stereotypu ..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:01
- Nahlásit
Adiddaska
jo já to znám, jsem taky hroznej odměňovač. No a tak prostě tu odměnu mám v tý ruce a nedám a nedám, a pak dám, pak dámzase a pak zas nedám, nedám, nedám, dám..... udělat v tom bordel.
teď malinko odbočím - jen tak pro příklad, že psi umí hodně často víc, než se tak říkává. Pes sice neumí přemýšlet do budoucna a odměna má následovat hned - ale nějak nevím jak, zcela samovolně se mi podařilo Ešusa naučit, že po větě - "hele nemám, no, nemám, doma dáme dobrůtku, doma jo?" mastí ke dveřím od domu, pere to po schodech, skorem vybourá dveře jen abychom už byli doma, tam si dřepne za práh a očekává teda tu svou dobrůtku. . Pochopitelně že teda tohle nefunguje uprostřed procházky v polích, ale když se tak nějak poflakujeme kolem baráku třebas, nebo ráno, když jdeme na jen čůranou těsně před odchodem do práce, kdy jest odměněn za rychle vypuštění se (páč procházku už má za sebou, tohle je jen sichr, aby se ještě na poslední chvíli vypustil) a bleskový návrat zpět na podestu.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:11
- Nahlásit
eva od jondy
hásky napsáno.
Další věc je pamlsky nebo míček nechat i někde jinde než u sebe- krabička na zemi, na nízkém stolku atd. a tím je nemusíte mít u sebe vůbec. Psa naučíte na uvolňovací povel se jít sám odměnit a tím si zvyká, že odměna nemusí být vždy přímo u vás
hááááá. Hm nad tímhle jsem důmala zrovna teď v sobotu,měla jsem pamlsky v misce, tu položenou na zemi a vždycky do ní hrábla pro zásobu. a říkala jsem si........ kdybych já mu jako bonusově řekla, vezmi!!! Páč to on nesmí brát si nic takhle, když někde něco leží . Se ale bojím právě, abych neuvolnila mravy potom???? :cofused: co?
Páč jestli jsem na něco ujetá, tak v rámci bezpečnosti preventivně bazíruju na tom, že ze země NIKDY NIC /proto taky nejedu to házení pamlsku na zem třeba/ a jídlo z nádobí je taky zakázaný - aby nebufetil z talířů. Hm, tak a co fčil?
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:17
- Nahlásit
eva od jondy
Další věc je pamlsky nebo míček nechat i někde jinde než u sebe- krabička na zemi, na nízkém stolku atd. a tím je nemusíte mít u sebe vůbec. Psa naučíte na uvolňovací povel se jít sám odměnit a tím si zvyká, že odměna nemusí být vždy přímo u vás
jo, dobrej tip, dik
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:18
- Nahlásit
Tak já dělám chybu asi někde jinde ještě Nepravidelný rozvrh odměn aplikujem a funguje bych řekla u dlouhodobého odložení, odložení za chůze apod.
Ale jde mi především o tu chůzi u nohy, tam prostě jak nedržím pamlsek v ruce, tak se loudá, čuchá atd. To samé, když trénujem oční kontakt jen proti sobě, dokud mám v ruce, tak čučí, ale jak nemám nic u sebe, tak ho absolutně nedřu. Balónek nosí naprosto 100% jen když ví, že za to dostane pamlsek, jak ho nedostane, tak nepřinese. A to stačí dostane, nedostane a další už nedonese, takže nemám šanci zrovna u tohohle nastavit tu nepravidelnost.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:24
- Nahlásit
S tím samostatným odměním mi to bylo doporučeno na cvičáku, teda v podobě hračky jsem to zatím jen zkoušli. Vybrala jsem dlouhodobé odložení, což asi bylo špatně, ale zase jsem si v tom nejjistější. A on nejdřív nedává pozor a čučí na hračku, pak začne čučet na mě a když se rozhodnu, že už to stačilo a řeknu vem si, tak kouká jako že co? Dala jsem tu hračku teda za něj, aby ho právě nerozptylovala, ale on na ni evidentně pak zapomene, pač neví co si má vzít. Ale možná stačí víckrát ozkoušet a zapíše si to za uši, teď je to asi moc nové.
Každopádně neumim si vůbec představit, že by to dal v chůzi u nohy, že bych neměla pamlsek a ležela tam hračka...je mi jasné, kam by pes směřoval
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:25
- Nahlásit
RaduM
Ale jde mi především o tu chůzi u nohy
A co mít ho v ruce a odměňovat v čím dál větších intervalech (pokud prokrmuješ při chůzi pravidelně)? Tedy dám třeba po 20 krocích, pak po 4, pak po 50.... někdy ho dát až po celé chůzi a postupně se dopracovat k tomu, že někdy dáš párkrát během chůze a někdy ji zvládne celou a jeden, dva cviky k tomu a pak až něco dostane
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:31
- Nahlásit
birma
A co mít ho v ruce a odměňovat v čím dál větších intervalech (pokud prokrmuješ při chůzi pravidelně)? Tedy dám třeba po 20 krocích, pak po 4, pak po 50.... někdy ho dát až po celé chůzi a postupně se dopracovat k tomu, že někdy dáš párkrát během chůze a někdy ji zvládne celou a jeden, dva cviky k tomu a pak až něco dostane
O to se snažím, ale právě že u té chůze to nějak nefunguje, asi nejsem schopná to vychytat a zvyššuju ty nároky moc brzo nebo nevim. Jdem krok, kouká, odměním, jdem dva, kouká odměním, jdem tři, nekouká, neodměním, jdem dva, nekouká, neodměním. Prostě on jak zjistí, že nic nepřišlo u té chůze, tak přestane koukat a začne čmuchat a loudat se.
Ono to asi bude i tím, že ho to prostě nebaví a jak nám to nejde, tak mě to taky nebaví a asi to na něj přenášim Budem muset začít nějak odznovu asi.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:34
- Nahlásit
PetraK
a co ten míček? aby sis nezkazila nesbírání žrádla. ikdyž když je to na povel, zas tolik bych se nebála. a používala bych třeba vždy stejnou krabičku nebo tácek.
RaduM
Ale jde mi především o tu chůzi u nohy, tam prostě jak nedržím pamlsek v ruce, tak se loudá, čuchá atd. To samé, když trénujem oční kontakt jen proti sobě, dokud mám v ruce, tak čučí, ale jak nemám nic u sebe, tak ho absolutně nedřu.
nemáš ten cvik zatím doučenej- v tom to je .
navíc to vypadá, že je vyloženě fixovanej na žrádlo a pokud není v ruce, vlastně neví, co dělat. to je dost často problém v cvičení pomocí navádění, nebo lákadla, co máš vždy u sebe ..
začni odzačátku doma např. s kontaktem, kdy budou pamlsky třeba někde v krabičce na lince a naklikávej.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:34
- Nahlásit
RaduM
tak mě to taky nebaví
tak to vidím jako větší důvod, než ty odměny, to se odráží v držení těla a ve všem... mluvíš na něj u chůze, chválíš ho? upozorňuješ ho na sebe?
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:38
- Nahlásit
RaduM
dem krok, kouká, odměním, jdem dva, kouká odměním, jdem tři, nekouká, neodměním, jdem dva, nekouká, neodměním. Prostě on jak zjistí, že nic nepřišlo u té chůze, tak přestane koukat a začne čmuchat a loudat se.
fakt bych se vrátila jen k učení kontaktu před sebou nebo základní pozici. musí se naučit, že pamlsek nemusí vždy přijít hned a z ruky nebo kapsy. zvyšuj výdrž kontaktu na tebe v tý základní pozici, odměňuj neoravidelný intervaly, používej bonusy, který zvyšují motivaci. a pak převeď na chůzi.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:38
- Nahlásit
RaduM
Jdem krok, kouká, odměním, jdem dva, kouká odměním, jdem tři, nekouká, neodměním, jdem dva, nekouká, neodměním
no s tim mám taky problém, ne teda s chůzí u nohy, ale všeobecně, že pes něco udělá dobře, odměnim, ale mám pocit, že by to šlo ještě líp, uděláme to znova a je to horší. Je to těžký vychytat, kdy je pes ještě natěšenej a kdy už to nadšení slábne. Vždycky by se mělo končit tim, že to pes udělal dobře a pochvala, ne tim, že už se nesoustředí, fláká to aty seš naštvaná.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:41
- Nahlásit
eva od jondy
a co ten míček?
u nás je nambr van to žrádlo, pro to je schopen se zauzlovat. hračky dobrý, ale není to takovej lábuš.
a používala bych třeba vždy stejnou krabičku nebo tácek.
hmm, možná tak. To by mohlo jít. U naší pseudostopy, taky vlastně používám krabičky, které mi po nálezu přinese. A tady by to mohlo být stejně,že by mi tu krabku přinesl a já jí otevřela? Sice už by to asi nebyl takovej efekt, ale i tak .
RaduM
nemáš ten cvik zatím doučenej- v tom to je
že je vyloženě fixovanej na žrádlo a pokud není v ruce, vlastně neví, co dělat. to je dost často problém v cvičení pomocí navádění, nebo lákadla, co máš vždy u sebe
jo myslím, že eva to rozlouskla
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:44
- Nahlásit
eva od jondy
my neklikáme, už jsem to tu někde řešila, na klikání mi odchází pryč, nějak nepobral ten zvuk, takže máme jen pochvalné ANO místo kliknutí a ono doma ta chůze u nohy poměrně ujde, tam není co čuchat a očumovat
jinak třeba změny poloh cvičíme běžně že nemám nic v ruce a odměňuju z krabičky nebo hračkou a funguje to perfektně.
birma
ano, mluvím a chválím, bylo mi naposled na cvičáku řečeno, že na něj mluvim moc, takže bych to kazila tím? já už se v tom nějak přestávám orientovat a na tu chůzi u nohy prostě nejsem schopná nic aplikovat, aby to fungovalo.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:47
- Nahlásit
eva od jondy
do základní pozice mi chodí v pohodě i bez odměny, jen na povel, ale zkusím víc v té základní pozici trénovat ten oční kontakt, je fakt že vždycky párkrát odměním, že na mě kouká a pak už mám tendence zase začít s chůzí
Adiddaska
Vždycky by se mělo končit tim, že to pes udělal dobře a pochvala, ne tim, že už se nesoustředí, fláká to aty seš naštvaná.
Tohle pravidlo se snažím aplikovat pořád, ale je fakt, že jak nad tím teď přemýšlím, tak u té chůze mi to asi moc nevychází, zaměřím se na to, díky ;)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:50
- Nahlásit
RaduM
jinak třeba změny poloh cvičíme běžně že nemám nic v ruce a odměňuju z krabičky nebo hračkou a funguje to perfektně.
tak jsi to asi opravdu uspěchala, jak píše eva.
ad to mluvení - hm, já na svýho psa taky mluvím, když jsme třeba cvičili takový to socializační motání se mezi milionem psů, tichým hlasem takovým ale nadšeným mu dávám najevo, jak moc je šikovnej, že je úplně nejvíc nejšikovnější péf na celý světě, jak pěkně zvládá šlapat mezi cizejma psema /on nemá tohle cvičení po napadení moc rád/, prostě melu nesmysle, ale ten hlas ho uklidní, natáhne ho na mne a ještě ví, že jsem spokojená z toho , jak mu to jde. Je pak hrdobec.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 14:54
- Nahlásit
PetraK
tichým hlasem takovým ale nadšeným mu dávám najevo, jak moc je šikovnej, že je úplně nejvíc nejšikovnější péf na celý světě
to dělám taky, ale ani vlastně nic neřikám, jen tak tim nadšenym tónem potichu skřehotám, aby to nikdo jinej než pes neslyšel a dalo se to upotřebit i na zkoušce
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 15:09 - Změnil/a: eva od jondy
- Nahlásit
PetraK
určitě, ta krabička by šla, když to nebudeš používat pořád a neznudí ho to, bude natěšenej, že si pro ní může doletět a že ty mu z ní pak něco dáš. neviděla bych problém ..
RaduM
do základní pozice mi chodí v pohodě i bez odměny, jen na povel, ale zkusím víc v té základní pozici trénovat ten oční kontakt, je fakt že vždycky párkrát odměním, že na mě kouká a pak už mám tendence zase začít s chůzí
ono to chce trénovat tu výdrž a koncentraci právě. takže klidně doma ztížit podmínky, rozházet na zem mlsky nebo hračku a za výdrž v očním kontaktu poslat pro odměnu.a střídat někdy dvě vteřiny, jindy 10, prodlužovat, střídat..
pak převést ven kde je víc vzruchů a zas postupně.
to že neklikáš neva, princip je stejnej.
pes by měl chtít tim kontaktem z tebe něco fakt vyrazi- být chtivej, takže i zapracovat třeba na motivaci.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 15:11
- Nahlásit
Adiddaska
jo, pokud ten cvik trvá dlouho a je pro psa těžký, měl by mít - podle mě lajky - zpětnou vazbu od páníčka, že to co dělá, dělá dobře, zvlášť je-li to jedinec nejistej.
já mám takový směšný oslovení psa, který používám mimo jiné když mu chci dát najevo, že mu něco dobře jde,( nebo naopak, že se sice zlobím, protože dělá nějakou nepřístojnost, kterážto ovšem není vůbec závažnýho karakteru, tzn. že aby tu rozjívenost nepřeháněl. Takže to nebere jako hromování, že něco po..., ale jako takový upozornění, aby zklidnil hormon) no a tímhle oslovením ho právě v takových chvílích chválím hodně, hodně tichým hlasem, jako že máme tajemství. To ho nahodí do vnímavého módu. Možná k tomu přispělo i to,že mu občas v rámci mazlení špitám do ucha (než mi ukopne hlavu, idiot )
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 15:14
- Nahlásit
eva od jondy
bude natěšenej, že si pro ní může doletět a že ty mu z ní pak něco dáš. neviděla bych problém ..
jo takle by to šlo myslím. On má rád pravě, když ty krabičky najde a vždycky s nima letí, jako že honem, honem mi to dej. Takže to by fungat mohlo, plus když to navíc dám třeba na kýbl nebo něco takovýho. Díky moc. Kdybys to nenapsala, aby by mi ta myšlenka nadobro utekla. Huž se těším jak to vyzkouším paráda.
hůů konečně se tu zase jede něco normálního, kde se člověk dozví nový věci. hurá.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 15:25
- Nahlásit
PetraK
no super, tak o to líp, že princip vlastně zná.
takže to by fungat mohlo, plus když to navíc dám třeba na kýbl nebo něco takovýho.
určitě, ono chce aby to bylo vidět jako jasnej cíl a ne aby se pak zdržoval hledánim.
a vysvětlit nejdřív na něčem jednoduchym.
nejdřív třeba jen poslat pro krabičku,pak třeba jen sedni ke kýbli s krabičkou čelem a poslat,aby chápal princip - něco uděláš a já tě pošlu a pak až chtít třeba víc cviků za sebou, než pošleš.
Kdybys to nenapsala, aby by mi ta myšlenka nadobro utekla.
mně tohle ozvláštnilo cvičení a zas ještě o kousíček zrychlilo už tak rychlý provádění cviků
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 15:30
- Nahlásit
eva od jondy
a vysvětlit nejdřív na něčem jednoduchym.
hele myslím, že tohle půjde rychle, tou sobotou to v podstatě mám už mimoděk naplánovaný, páč on celkem žádostivě stál nad tou miskou, takže po nějakým obr dobrým provedení cviku bude stačit ukázat a říct vezmi a myslim, že to pochopí natošup, vdechne bonus pamlsků s miskou i kýblem
mně tohle ozvláštnilo cvičen
jojojo, nedivím se , moc se mi to lbí. kurnik už aby byla sobotěnka
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 16:56
- Nahlásit
eva od jondy
PetraK
jo, eště takovej detail vlastně, když odbourávám odměny, mám přstat i klikat? Asi jo, ne? To by bylo divný, kliknout a neodměnit, ne?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 18:43
- Nahlásit
Adiddaska
mám přstat i klikat?
no určitě, protože klik = odměna. Aspoň tedy co mám nastudováno já. Možná nejdřív taky než začneš odbourávat můžeš i prodloužit dobu mezi kliknutím a podáním odměny? Aby pes věděl, že někdy prostě musí počkat než to panička z kapsy, či pamlskovníku vyhrabe. Já to teda tak dělám, snad dobře?
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2012 18:59
- Nahlásit
PetraK
já se toho furt ňák bojim prostě, mám pocit, že jak hned nekliknu a neodměnim, že to čokly hned nasere a přestane bavit. Strašně dlouho mi trvalo je namotivovat, hlavně toho jednoho nezávisláka a nežravce, tak se teď děsně bojim, že o to jejich nadšení zas přijdu ( asi budu chodit celej život s pamlskama u pasu
|