| Autor |
Zpráva |
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2010 22:10
- Nahlásit
Psíček
To, co jsou nyní jsme z nich udělali my.
Hele jestli to jako fakt myslíš vážně, tak beze mně v tomhle já fakt nejedu.
Za tu dobu, co tu spolu žijeme v "daném poměru sil" jsme měli x možností postarat se o ně. Neudělali jsme to. Čemu se tedy divíme?
A jako proč bychom se o ně měli starat?
Já je sem nezvala, nehodlám se o ně starat.
Promiň, ale příklady toho, jak toto etnikum původně fungovalo jsou od tématu, o kterém se tu bavíme podle mého dosti vzdáleny.
No právě, že není, oni mají jinou mentalitu, jak se říkalo už za komunistů, ale vono je to fakt. Stát jim nabídl bydlení opakovaně - k ničemu, práci, platí stále - k ničemu naprosto. Sociální dávky a jistoty mají větší než já budu kdy mít. V okamžiku, kdy nebudu mít kolem baráku smečku psů, zmizí mi i hromada železnýho šrotu toho času pod sněhem čekající na odvoz. Proč a čím bych je tedy měla omlouvat? Tím, že je nechápu, protože se nejsou schopni přizpůsobit, tak to mi fakt hlava nebere.
Tohle není alibismus jen, řekněme životní zkušenosti.
Ale tohle bychom tady asi fakt řešit neměli.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2010 21:57
- Nahlásit
Má někdo nápady, co změnit v legislativě, aby nebylo bezprizorních psů tolik? Jak řešit množení, týrání, atd.?
Jasně a stručně, prosím.
Psíčku kecy o h...ě si nech, napiš laskavě jen podstatné věci. Třeba ten nápad s těmi poplatky je dobrý, tak jestli máš ještě nějaký jiný, který by něco řešil. Rejpání a exhibice, prosím, vynech, ať nemusím hledat to podstatné v balastu. Díky.
|
laguna
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2010 23:38
- Nahlásit
Kastrace po třech měsících pobytu v útulku.
"Řidičák na psa"
Všechno už jsem sem psala.
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2010 05:22 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Vlčáčková
Domnívám se, že návrhy zákonů, které by významně zpřísnily podmínky chovu psů a tím ovlivnily množství psů celkem, nemají šanci na schválení.
A to proto, že lidí, které živí byznys kolem psů je moc, a točí se v něm příliš mnoho peněz.
Pro chovatele, velkochovatele, rúzné překupníky, veterináře, ale hlavně pro VÝROBCE a PRODEJCE krmiv, léčiv, kosmetiky, obojků, vodítek a obrovského množství dalších různých potřeb a pomůcek platí, že čím víc psů, tím víc peněz na tom vydělají. A z toho všeho se taky platí DANĚ...
A co s "přebytky" o které nikdo nestojí? To už se vyplatí zasponzorovat krmivo nebo smrtící injekce, ať už soukromníky nebo státem.
Jistě se najdou výjimky třeba mezi chovateli a veterináři, co by zpřísnění podmínek chovu psů uvítali, ale obávám se, že jich moc nebude.
Abych nebyla jen negativistická - za důležité a snad i průchodné považuji prosazení návrhu (už to tady bylo), aby byl pouze jeden registr čipů, kde by byly i údaje o majiteli ohledně počtu jeho zvířat. Registr by měl mít pravomoc vyžadovat ohlášení změny majitele a smrti zvířete - tím by se např. daly vysledovat osoby, které psy zabíjejí pro jídlo.
(Soukromě musím říct, že povinné čipování a další nástroje velkého bratra jsou mi dost proti srsti, ale zlepšit život psů, by to snad mohlo...)
Snad by mohla projít kastrace psů v útulcích (po těch 3 měsících). No a dál už jen vyvíjet tlak na fungování Veterinární správy, na útulky, které špatně fungují, uložit útulkům povinnost kontroly u nových majitelů umístěných zvířat..., nic moc víc se podle mne nezmůže.
Proto jsem vděčná za každého zachráněného psa, za každého psa, kterému se třeba pomocí inzerce a vystavením jeho fotky na webových stránkách útulku, podaří najít dobrý domov...
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2010 10:44
- Nahlásit
Já se domnívám, že zákonů máme dost, a že v zásadě by stačilo je opravdu dodržovat. Tedy apelovat na moc výkonnou, resp.soudní, aby dělala svou práci v souladu se zákonem i ohledně problematiky psů a dalších zvířat a take, a to zejména u zvířat, IHNED. Protože i druhý den může být pro hodně zvířat už pouzdě.
Aby kontroly u majitelů, na které je podáno oznámení na ob. úřad pro týrání zvířat, prováděly osoby s patřičným vzděláním, event. zkušenostmi. Pokud není možné mít na místě přímo veterináře, pak by tam měl být např. vet. technik, event. zkušený chovatel daného druhu zvířete atd.
Aby se skutečně dodžoval zákon na jehož základě je trestné opustit zvíře a aby se toto (včetně hrozích sankcí) dostalo dostatečně do podvědomí všech majitelů zvířat.
Aby kupní smlouvy a smlouvy o osvojení zvířete z útulku nebyly jen cárem paíru, ale skutečnými právními dokumenty,kdy osoba,která poruší ve smlouvě uvedené mohla být a měla by být trestně stíhána.
Pokuty za lehčí přečiny a tresty "na tvrdo" pro "hnusárny", které by se opravdu aplikovaly, ne že se případ založí ad acta pro údajný nedostatek důkazů...
Co se útulků týká - aby je nemohl provozovat kde kdo, ale naopak pouze osoby kompetentní s příslušným vzděláním (elektrikáře taky nemůže dělat kdejakej kopáč kanálů). Kontroly útulků veterinární zprávou s přítomností zástupce obce, která má s útulkem smlouvu, alespoň dvakrát do roka.
S kastrací v útulcích souhlasím, jedinou výjimku bych možná, opravdu jen možná, udělala u PP zvířat, které by even. mohlo být použito v chovu, pak má větší šanci na umístění, tam by možná mohla být lhůta ještě o něco delší. I když takovéto zvíře většinou dlouho v útulku nevydrží.
S povinným čipování také souhlasím, včetně povinných kontrol u veterináře, i když jak už jsem mnohokrát psala naprosto nevěřím v reálnost tohoto nařízení...
|
Fata Morgana
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2010 11:25
- Nahlásit
Vlčáčková
Jak řešit týrání
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/.cmd/ad /.c/313/.ce/10821/.p/8411/_s.155/701?PC_8411_numbe r1=246/1992&PC_8411_p=27&PC_8411_l=246/1992&PC_841 1_ps=10#10821
V zemi kde je týrání a utýrání zvířete považováno za pouhý přestupek, psům nelze v tomhle směru relevantně pomoci.
Ryba smrdí od hlavy. Je potřeba specifikovat pojem týrání (chovky a útulky nevyjímaje). Ona ta koncepce tzv. zvířecí policie, vymožitelnost práva, soud a taky odsouzení, tvrdé kauce, doživotní zákaz držby jakéhokoli zvířete a tak dále se nejeví (viz státy kde tohle všechno mají) irelevantní. Finance (m.j. kauce) se investují do vybudování a provozu řádných psích center, které vedou kompetentní odborníci - tudíž má veškerá činnost hlavu i patu.
A pionýrske aktivity a útulky jak je známe, zmizí ......
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2010 11:32 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit
Fata Morgana
S tím bych v zásadě souhlasila, jen by se to nesmělo přehánět a nesmělo by kvést pokrytectví ohledně tohoto, tak jako v nějterých státech. Kdy např. zabaví týraného psa, poskytnou mu veterinární ošetření a když ho vyléčí, tak ho pěkně zdravého utratí to je dle mého fakt hovadina. Pokud už pes musí být utrace, ať je utracen hned a netrápí se zavřený v cizím prostředí, sice s dobrou veterinární péčí a krmnením, ale přesto odsouzený k útracení. Totéž platí o zabavených pitbulech apod. kteří byli používání k zápasum, jsou prohédnuti veterinářem, ošetřeni, zůstanou chvíli v karanténě a pak se vesele utratí, páč jsou jakože neumístitelný, přetože dle tvrzení všech jsou povahově v poho...
Tak by to asi dopadnout nemělo, myslím ta zvířecí policie.
|
Fata Morgana
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2010 11:33
- Nahlásit
Je potřeba specifikovat pojem týrání
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/.cmd/ad /.c/313/.ce/10821/.p/8411/_s.155/701?PC_8411_numbe r1=246/1992&PC_8411_p=4&PC_8411_l=246/1992&PC_8411 _ps=10#10821
Kdo je bez viny ať hodí kamenem.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2010 11:35
- Nahlásit
To pochopitelně, ale zákony máme jen je dodržovat. Možná někde zpřísnit postihy, to jsem pro, ale v zásadě by dle mého stačilo opravdu dodržovat to co máme.
|
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2010 11:44
- Nahlásit
Eldoguero
Tak by to asi dopadnout nemělo, myslím ta zvířecí policie.
Ta instituce už vznikla, ale poněkud vyšuměla...
http://www.spotrebitel.cz/index.php?option=com_con tent&view=article&id=112313:veterinarni-policie&ca tid=94:cizi-tiskove-zpravy&Itemid=388
|
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2010 11:45 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Eldoguero
To pochopitelně, ale zákony máme jen je dodržovat
a taky musí být vůle vymáhat jejich plnění, jinak jsou k ničemu...
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2010 11:58 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit
Ta instituce už vznikla, ale poněkud vyšuměla...
no vznikla, jde o to, že nebyla podpora stran veterinární správy, která by v tomto ohledu být prostě musela, bez toho by to nebylo možné opravdu zákoně provozovat, takže leda přesvědčit veterinární správu, že opravdu tuto instituci potřebujeme.
taky musí být vůle vymáhat jejich plnění, jinak jsou k ničemu...
no samo, však jsem o tom už psala výše...
|
Fata Morgana
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2010 12:35
- Nahlásit
Eldoguero
zabaví týraného psa, poskytnou mu veterinární ošetření a když ho vyléčí, tak ho pěkně zdravého utratí
Je to hárdkor systém Eldoguero, policista je vyšetřovatel a jako takový dělá svou práci, ve finále shromáždí důkazy a předá je kompetentní složce k soudnímu řízení, skončil. Legislativně člověka řeší soud a odebrané zvíře řeší centrum. Osobou prvního kontaktu je veterinář a jako takový se ujme svého řemesla a tím taky končí. Co ne/bude se psem dále je zase na někom dalším. Jestli ten někdo další shledá psa neumístitelným, vráti ho vetoj na eutanasii a ten ji (byť na zaléčeném zvířeti) vykoná.
Hledat pocity a etiku v systému nelze.
Nezní to hezky, ale ve výsledku jim to funguje.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2010 12:51
- Nahlásit
Fata Morgana
Jenže tady přece jde o celý systém, k čemu by bylo, když bude perfektně fungovat třeba policie, když nebude nikdo, kdo toho grázla odsoudí, potažmo, kdo se postará o to zvíře.
V tomto více než kde jinde všechno souvisí a musí spolupracovat. Jedná se o to, že pokud vím, že pes je neumístitelný, jako např. v USA všichni pitbuli používaní k zápasum, včetně štěňat, která byla zabavena u téhož majitele, pak je hovadina ho nejdřív ošetřovat a pak, třeba za měsíc až bude fyzicky ok utratit.
To mi přijde jako hnus vůči psovi, nefér k veterinářům, kteří to takto mají v popisu práce a v neposlední řadě plýtvání penězy, které mohou být použity jinde a účelněji.
Nehovořím zde o psu, u kterého se až později zjistí, že je neumístitelný, ať z jakéhokoliv důvodu, jde o psy, o kterých již dopředu vím, že je musím utratit a přesto jsem nucena je nejprve zbytečně léčit.
|
Fata Morgana
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2010 13:17
- Nahlásit
Eldoguero
V tomto více než kde jinde všechno souvisí a musí spolupracovat
Je to tak.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2010 13:28
- Nahlásit
Fata Morgana
Jen tak možná trochu mimo, já bych hrozně ráda, kdyby se v tomhle něco změnilo a jakákoliv změna k lepšímu bude fakt super, ale opravdu věříte tomu, že v našem státě, kde chlap co železnou trubkou skoro umlátí psa, takže ho nakonec musej utratit, nebo debil podřízne psa sousedovi, tak blbě, že ten chudák se ještě doplazí domů a tam po 20 minutách! teprve umře, a dostanou jen podmínku na půl roku s tím, že to ještě nikdy neudělali (čili ještě je nikdo nenapráskal) je vůbec možný něčeho dosáhnout?
Fuj, to je ale blbý souvětí
|