Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Kynologie – podivný sport
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Zpráva
Denisa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 16:02
- Nahlásit

já jsem už v dřívějším příspěvku psala, že tohle srovnávat nejde, ale jak to tak tady čtu, tak mě napadlo jak by dopadlo srovnání - kolik agiliťáků by zvládlo a za jakou dobu naučit se všechny disciplíny sportovního výcviku a kolik sporťáků by zvládlo a za jakou dobu naučit se agiliťáckou dráhu... a na vrcholové úrovni podotýkám!
dělám si srandu samozřejmě, ale prostě napadlo mě to, nekamenujte mě, pro srovnávače - tak tady byste pak měli určitý srovnání ale nevím k čemu by to bylo dobrý

gabifi
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 16:13
- Nahlásit

Tchor
Agility jako psychicky nenáročný sport...hm, co ti mám na to říct? Rekreační agility je psychicky nenáročný sport, vrcholové agility je velmi psychicky náročný sport. Říkat o činnosti někoho jiného, že je to brnkačka = český národní sport, psychicky nenáročný. A radši vycouvám, mluvíš o něčem, co jsi si nikdy nezkusil.

Alexa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 16:22
- Nahlásit

Biluška
Mimochodem, mohl by mi konečně někdo vysvětlit proč nesmím při zkouškách použít např. povel "ruka" ??
Tak jsi mě donutila abych si přečetla Řád agility
Mimo jiné je na stránkách klubu agility i nácvik jednotlivých překážek: .....Vyberte si pouze jeden povel pro každou překážku a ten používejte stále, jen tak si pes spojí příslušnou překážku s povelem. Zvolené povely by si neměly být podobné - např. na povel "stůl" se mnohý pes zastaví, zná-li povel "stůj". (Pro stůl se používají povely Tisch, Nahoru, Na stůl, Místo, Stolek - ale i zmíněné Stůl)...
A jak jsme ti tady mnozí psali tak u sportovního výcviku platí: ...Článek 40 ze zkušebního řádu:
Povelová technika pro činnost psa
1. Povely pro jednotlivé cviky nebo jejich části určuje zkušební řád a psovod je povinen je používat.
2. Povely dává psovod psu na pokyn rozhodčího, pokud ZŘ neurčuje jinak.
3. Opakování povelu, kromě cviků, kde to zkušební řád výslovně povoluje, snižuje, případně anuluje bodové hodnocení.
4. Za opakování povelu se rovněž považuje setrvání psovoda v poloze povelu, různé úkroky, posunky nebo jiné působení na psa.
5. Chválení psa je povoleno pouze po ukončení cviku (1x krátce po cca 3vt. prodlevě), pes i psovod v základním postoji.
6. Povely pro činnost psa rozdělujeme na povely zvukové (zkratka Z) a na povely posunkové (zkratka P).
7. Při cvicích dává rozhodčí psovodovi pokyn k provedení cviku, i dílčích výkonů ve cviku a to tak, aby neovlivňoval činnost psa.
Asi bych to shrnula takhle: u agi nemůžou být určen povely protože je tam hafo různých překážek a nemůžeš používat jeden povel pro všechny překážky, agi je založenma na jiném principu než sportovní výcvik tudíž má i jiná pravidla.
Prostě jestliže mám pravidly stanoveno, že musím dát chodci na přechodu přednost tak to budu respektovat, nebo chodce zabim a půjdu do krimu nebo nebudu řídit auto

Alexa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 16:27
- Nahlásit

gabifi
To že je agi brnkačka jsem psala já a psala jsem to proto, že se tak vyjádřila kamarádka, která agi cvičí a srovnávala ji s nároďákem.

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 16:36
- Nahlásit

gabifi
Pokud muzou behat vrcholovy agility takovy zvirata jako jsou BOM Bohemia alke a pod. Tak to psychycky narocny pro psa opravdu byt nemuze neb tyhle zvirata jsou naprosto pschycky labilni a znam jich nekolik. Nerikam ze je vrcholovy agility brnkacka - neni, ale na nervy psa zadna extremni zatez neni. Ono se totiz nerovna narocnost vycviku a narocnost na nervovou soustavu psa. Treba IPO je mnohem narocnejsi na vycvik, diky pozadavku extremni presnosti, ale pro psa je po nauceni mnohem psychycky jednodusi nez cinnosti ktery jsou vysoce variabilni - treba zachranarina nebo prace sluzebniho psa. Pes se muze oprit o nemenny pravidla. IPO je stale stejne jen se meni figurant a prostredi, ale i to je vetsinou velmi podobne. Na agi mas stale stejne prekazky jen v jinem poradi a uz zalezi na souhre psa a psovoda jak je zvladnou, ale porat pes neresi zadny velky hlavolamy jen dela naucenou cinnost na pokyn psovoda nikde se nemusi rozhodovat sam.

O narocnosti na psychyku psovoda nemluvim to je neco jineho.

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 18:43
- Nahlásit

Tchor
Jinak muzes mi rict pro nikdy vice? Ja osobne povazuju NZR za nejlepsi zkusebni rad co tady je.

To se fakt ještě cvičí? Já se tomu vážně nevěnuju,jenom jsem o téhle zkoušce už hodně dlouho neslyšela. Pořád je to jenom samá ZOP, ZPU, BH, SCHH a pod. Fakt jsem myslela, že už se to nedělá. Jinak, nemám nic proti NZR,ale mám toho hodně proti metodám, které nás výcvikářka tenkrát nutila používat. A pochybuju, že by se změnili. Prostě nechci učit psa donucovacíma metodama. I tu poslušnost, co na agi potřebuju se snažím dělat jenom použitím cukru a žádného biče (i když občas mi rupnou nervy, hlavně s pumou )

Co se týče té psychické lability. Hodně agiliťáků si takové psy záměrně vybírá. Jsou podstatně rychlejší. Nikdy jsem nezkoumala proč, ale nějak to spolu asi souvisí. Jedna z mých fen je šílený nervák, hrozně snadno se vynervuje. Na parkuru na ni časově nikdo nemá (pokud ji teda dokážu uřídit, není to v té rychlosti zrovna jednoduché). Druhá je kliďas, ovládá se docela lehoučko, ale nemá tu správnou potřebnou vrcholovou rychlost. Bohužel, u nás je momentálně trend mít šíleně rychlé, zbrklé psy i za cenu snížené ovladatelnosti. To je zase na jinou diskuzi, ale snad ti to vysvětlí, proč si agili'ťáci schválně pořizují nervově labilní psy zn. Bohemia Alké.

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 18:47
- Nahlásit

Alexa
Asi bych to shrnula takhle: u agi nemůžou být určen povely protože je tam hafo různých překážek a nemůžeš používat jeden povel pro všechny překážky, agi je založenma na jiném principu než sportovní výcvik tudíž má i jiná pravidla.

Myslím,že i u agi může být klidně stanoveno, že na kladinu je povel "kladina" a hotovo. Naštěstí tam nikdo takhle neblbne. Chápu, že se musím řídit pravidly. Pes musí předvést dejme tomu sedni. Předvede sedni. Jenomže já k tomu nedám povel sedni, ale třeba " sit" , nebo "čum" nebo cokoliv. Proč bych za to měla být penalizovaná? To je to, co mi na tom vadí. Jinak je mi jedno, co mi na zkoušce nařídí - naučím se to a splním to. (nebo tam nepůjdu ).

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 19:03
- Nahlásit

Biluška

ale mám toho hodně proti metodám, které nás výcvikářka tenkrát nutila používat. A pochybuju, že by se změnili.

No nevim jak dlouho uz necvicis vsestrany vycvik, ale metodiky se mneni stale a stale je spousta variant Hodne se toho zmenilo hlavne za poslednich cca 10let. Taky je spousta ruznych psu ruzne sebevedomych a ruzne vycvicenych. Na jednoho psa ti staci ke korekci "krivej pohled" a s jinym se musis "poprat" pokazde kdyz chces neco jineho nez on. Zase je to na delsi dizkuzi.

Alexa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 19:05
- Nahlásit

Biluška
právě že v těch nácvikách překážek radí aby na každou překážku byl jiný povel, aby se to psům nepletlo, ale nicméně nevím proč bych psovi dávala anglický povely nebo na sedni něco jiného to zas nebere rozum mě, nejni to jenom pravidlama, ale přijde mi divné psovi, který se mi má přiřadit k noze říkat ruka, když má přijít ke mně abych mu říkala co já vím třeba vokno - bych si připadala jak magor
A k těm metodám, je vidět, že jsi už dlouho ze sportovky/služebky pryč dneska je metoda na pamlsky/míček, pak už se jen korigujou nepřesnosti. Teda nevím kdy jsi cvičila, ale já začínala před cca 20ti lety a nikdo mě do nějakých donucováků netlačil ani v té době. A pochybuju, že přesnou poslušnost uděláš jen s metodou "cukru" bez korekcí

Ebony
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 19:09
- Nahlásit

Biluška
já jen nechápu, proč někomu vadí stanovené povely? Dyť je to přeci jedno, navíc, když to neděláš

Jinak mě třeba opravdu mrzí, že se pořád poukazuje, že agi dělají psy pro zábavu a poslušnost za trest? Někdy ti ukážu moje psy, jak se těší na poslušnost a tancujou radostí. Je přeci jedno, co se psem dělám, důležité je, aby ho to bavilo a mě taky. Mimochodem jsem se svojí útulkovou fenou začala chodit taky na agi. A na některé "přátelské" metody celkem zírám, jako mlácení psů, aby čekali před startem, "barování" překážek apod. A někteří repre v agi se ke psům nechovají tak, jak ty tady popisuješ - s láskou, zrovna tak jako ve sport. kynologii. Viděla jsem úplně stejně manýry k dosažení těch nejvyšších cílů.

Tohle přeci není vůbec o tom, jestli se psem běhám překážky, nebo cvičím poslušnost, chodím na stopy, hledám lidi. To je o tom, že to dělám s láskou a nadšením a nějdu přes psí mrtvoly jen pro nějaký sebeuspokojení. A pak je jedno co dělám, když to dělám pro úsměv můj a psí.

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 19:11
- Nahlásit

Ebony

Presne tak

nemethova5
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 19:43
- Nahlásit

Ebonyto mas naprostou pravdu,nekdo videt meho psa na poslusnosti,tak si asi rekne,ze se pes zblaznil!takove radosti a energie jsem uzdlouho nevidela,jak pise tchor,ono se hodne zmenilo,ja nikdy nepouzivala zadne donucovaci navyky na zadneho psa,co jsem mela,pes by mel delat s radosti a ne chodit jak pred popravou,muj pesto bere jako pamlsek,ze si muze zacvicit a ne jako trest.Biluškaznam plnodobrych a sebevedomych psu,co cvici s radosti treba nasi ZVV2.

Eimy
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 20:08
- Nahlásit

Ebony
A na některé "přátelské" metody celkem zírám, jako mlácení psů, aby čekali před startem, "barování" překážek apod. A někteří repre v agi se ke psům nechovají tak, jak ty tady popisuješ - s láskou, zrovna tak jako ve sport. kynologii.
Prostě je to pořád všechno jen o lidech. Ale já osobně si dělala obrázek na cvičáku podle přístupu instruktorky a podle toho, jak se ke psům chovali ostatní a žádný mlácení atd. Tam vidět nebylo a není.. Ani když vidím naši instruktorku dělat s jejíma hafanama a to si myslím, že ona s něma dělá na dobré úrovni, u agi si troufnu říct i na té vrcholové...
Takže tak, kdybych na cvičáku viděla, jak u agi někdo psa mlátí atd. atd. už by mě tam víckrát neviděli, protože ta moje potvora je občas taky natěšená tak, že na sebemenší pohyb reaguje vyběhnutím, ale přece pokud ji zmlátím, přestane se mi na ten parkur těšít a bude to v háji, protože otrávenej pes nebude běhat tak, jako ten, co ho to baví...

Tchor
Já s tebou nemůžu souhlasit v tom, že co se psychiky týče, není agi náročný... Je to hlavně o poslušnosti a ten pes se musí celou dobu soustředit na to, co mu člověk řekne, taky může být na parkuru docela dost pastí, u kterých se diskneš, třeba když kus rovně za překážkou je jiná překážka, ale pes musí zatočit o 90° úplně jinam... Možná tou psychickou náročností myslíme oba něco jinýho, ale myslim, že i agi je pro psa na psychiku jako takovou docela záhul, co se soustředění týče určitě.

Ebony
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 20:27
- Nahlásit

Eimy
Jsou bohužel psi s takovou chutí do práce, že jim ji ničím, ani surovou metodou, tu chuť nesebereš, na to spousta lidí hřeší...

Navíc jsem to neviděla na cvičáku, ale světe div se, na závodech.

wami
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 20:30
- Nahlásit

Ebony
Ja neodolam a pridam se k tomu, cos tu psala (nekde driv jsem to koneckoncu psala taky):
fakt je jedno, jaky sport clovek dela, pokud je pro nej cesta dulezitejsi, nez cil. Cil by mel byt jen tresnicka na dortu...

(BTW a mas na HL mejla...! )

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 07:16
- Nahlásit

Tchor
Na jednoho psa ti staci ke korekci "krivej pohled" a s jinym se musis "poprat"
Jasně, o tohle mi nejde. Nejsem z těch, co na psa ani nezvýší hlas.
Nevím, možná jsou u nás jiní sporťáci než jinde, ale všechno se řešilo (a co mám možnost tam občas nahlédnout tak řeší pořád) docela krutým bitím, alfarolingem,šlapáním na packy psa, jeho škrcením, uvazováním někde, v nejlepším případě doslova gestapáckou buzerací. Pokud to jinde dělají lépe jsem jenom ráda. Sjezdila jsem docela dost cvičáků (v rámci závodů agility) a docela mě překvapilo, že NIKDE kde mají agi cvičák dohromady se sportovním NESMÍ psi do klubovny. Podřizuji se pravidlům, jsem tam na návštěvě, ale sere mě to. Moji psi se umí chovat, nekradou jídlo ze stolu, nežebrají a určitě tam nenanosí víc bláta než já. Docela mi to zapadá do obrazu těch sporťáků - zbuzerovat a zavřít do kotce abych si mohl jít v klidu vypít pivko. Promiň, znám vyjímky, ale je jich fakt málo.

Anu
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 07:21
- Nahlásit

Biluška
no něco podobného je se musím přiznat u nás. Kotce které jsou zakryté aby pes neviděl a žijou tam.vytáhnou se jen na samotné cvičení a zas zavřou do kotce-tam i žijou -samozřejmě vedle jsou erární kotce na příchozí ale vedle tam tak 10psů fakt žije. Docela jsem čuměla na holku,která hodila aport přes překážku a pes ji způsobně donesl.Donesl ji 4x na popaté mu vypadla dřevěná kost z huby když ji předával a tak holka mu skočila po hubě-skřípla mu pysky a seřvala a pak znova 5x pes musel pro aport.....docela jsem tam stála jak opařená.Jiný chlap zas načutl ovčáka když při obratu vlevo to nebylo po desáté epesrádes...a já tam stále se svoji nevychovanou kočku štastná za sedni a nechápala.Kdybych takhle kopla do mého psa či snad mu vytahla pysky za aport tak jsem u něj nadobro skončila.Sice se také holebají,že cvičí přirozenou cestou ale mě na tom nic přirozéného teda nepřijde.Možná to je normální trestat psa za to co neudělal.Já chybu přehlídnu ale nepochválím a zkusím to znova....asi proto jsem to nikam nedotáhla a ani nedáthnu. a psi u nás do klubovny též nesmí

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 07:22
- Nahlásit

Alexa
Co se týče těch anglických nebo jiných povelů - třeba "ruka" umí moji psi proto, že jeden čas to vážně vypadalo, že skončím na vozíku. To se potom "k noze" říká špatně . Navíc se mi ten povel skvěle hodí na agi a provedení je prakticky totéž jako k noze. Povel "ke mně" taky holky neznají. V rámci radostného výcviku volám " poooooojď, honéééééém" provedení je taky totéž.

Co se týče těch výcvikových metod psala jsem je už o příspěvek výše.
Mám šeltie a na ně opravdu nic jiného než cukr použít nemůžeš. Hlavně na tu starší - zkus jednou bič a dva týdny se tě bude bát a neuděláš vůbec nic. Je to jenom cukr, cukr a cukr. Pak mám maďarskýho hajzlíka (pumi) a ta teda o biči něco ví, to ano jenom to nějak k ničemu nevede, ale to je zase na jinou diskuzi

Anu
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 07:24
- Nahlásit

Biluška
jednou bič a dva týdny se tě bude bát a neuděláš vůbec nic
přesně tak.přesně můj pes

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 07:25
- Nahlásit

Anu
Hm, koukám, že se teda metody zas tak moc nezměnili, byť mě o tom Tchoř a další všemocně přesvědčují ( . Díky bohu za agility a za lidi kolem něj

Ebony
Jasně, vyjímky jsou i u nás. Ale mám pocit, že zatímco u agi jsou vyjímkou lidi, kteří jsou na psa hnusní u sportovky jsou vyjímkou lidi, kteří hnusní nejsou.

Anu
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 07:31
- Nahlásit

Biluška
hodně záleží kdo vede klub.U nás starý svazák-důchodce...tam se toho moc nezmění.Ale agility je dobré,tam žádné trestání není-zase to je ale o výcvikáři a lidech.Je fakt že tam chodí i malé holky tak 12let co se vzali vzor v ovčákách a své oříšky trestají...prý se to tak dělá.....no nevím.

wami
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 07:56
- Nahlásit

Biluška
Hele, deset lidi ti napise, ze se to dela dneska docela jinak, a jeden, ze se ta buzerace jeste pouziva, a hned z toho mas dojem, ze je to tak vsude...?

Jo, ze psi nesmi do klubovny, to taky nechapu a stve me to. Nicmene tohle znam jak u agi cvicaku, tak u klasickych.

Nikdy jsem netvrdila a netvrdim, ze je agi sport pro deti. Ale prijdes mi nespravedliva v tom, jak tvrde odsuzujes komplet vsechny, co tu sportovku delaj. Dotyka se me to, protoze ja mam svou cestu rozhodne jinou, nez jsou buzerace, a muj pes rve pri poslusnostech nadsenim uplne stejne, jako spousta psu rve nadsenim na agi. Je mne u zadnice, kolik zkousek nekdy budeme mit, proste vidim, ze to toho psa bavi, tak proc to nedelat. Kdyz ho budou bavit agi, taky je delat budem.

Vis, diskuze na tema "proc pouzivat stejny povely" mi prijde jako se ptat, proc se kalhotum rikaji kalhoty a ne sukne, kdyz me by se to tak libilo vic... Povely jsou prece jedno, muzes cvicit na jaky chces, kdyz se smiris se ztratou bodu. Tak jako se penalizuji v agi chyby psovoda, tak se ve sportovce penalizuji chyby psovoda taky. Jiny sport - jina pravidla, ber nebo nech bejt, je to jen a jen na tobe. Ja bych se treba mohla ptat, proc jsou tak dulezity zony? pes prece prekazku prekonal, ne? Tak proc trvat aby jeste jednou slapl zrovna tam nebo tam? Jenze se ptat nebudu - takova jsou pravidla agi a jestli je chci delat, budu ta pravidla respektovat.

A bohuzel okolo sebe taky potkavam par lidi, kteri ten sport nedelaji tak ciste, s laskou a ochotne, jak bych si ja predstavovala. Mozna jich je v agi min, protoze je to novy sport a nema tolik starych korenu, ktere novym kouskum nenaucis, a pred 50 lety se pes cvicil buzeraci a tak to tak budou delat dodnes. Ale ti jednou odejdou a mlada generace lidi uz cvici na pohodu a radost ze cviceni (cukr, cukr a cukr - pripadne odepreni cukru )...

gabifi
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 08:11
- Nahlásit

oblíbené téma, pes v klubovně
Taky jsem si myslela, že zákaz vstupu psů, do klubovny je blbost, dokud mne v té klubovně jeden nenakousl. Považoval jí za svou budičku a vyháněl z ní každého, kdo se odvážil vstoupit. Na cvičák chodí mnoho psů a ne každý je vychovaný a ne každý páníček dokáže usměrnit svého psa tak, aby v klubovně (a vlastně i jinde na cvičáku) ostatní neobtěžoval.

sněhule
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 08:15
- Nahlásit

Biluška
Sjezdila jsem docela dost cvičáků (v rámci závodů agility) a docela mě překvapilo, že NIKDE kde mají agi cvičák dohromady se sportovním NESMÍ psi do klubovny

No, náš klub agi cvičí na cvičáku, který užívá současně se sportovními kynology a psi do klubovny můžou bez problémů.
JInak musím souhlasil s tím, co napsala Ebony. Je to hlavně o lidech a jejich přístupu k výcviku, ať už agi nebo jiného.
K tomu co bylo v úvodním příspěvku, jsem přesvědčena, že u agi ti co jsou na špičce, anebo se tam chtějí dostat, také vystřídali pár pejsků, případně by se nerozpakovali méně zdatného zbavit a jít do nadějnějšího jedince. Bylo by naivní si myslet, že to tak není. Taky se my, co milujeme své psy pro ně samé a takové jací jsou, málokdy dostaneme na tu špici, ale to je otázka priorit.

Tchor
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 08:22
- Nahlásit

Ja uznavam ze stenata by do klubovny pristup meli mit (a co vim tak vetsinou maj) kuli socializaci, ale u dospelech psu uz k tomu, krome vyjimecnych pripadu, nevidim duvod.

Eimy
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 08:23
- Nahlásit

Ebony
Já už to psala někde vedl, Veverka je do agi magor a na cvičáku fakt vidí jen překážky a když má pocit, že by ještě měla běhat, tak je problém ji od té překážky dostat. Prostě ji skákání a běhání opravdu baví. Ale kdybych ji jednou před startem zmlátila, aby zůstala na místě nepoběží, ne proto, že by ji to nebavilo, ale protože mi nebude věřit a bude mít ze mě strach... Takže se to prostě musí řešit jinak,

wami
možná teď napíšu blbost, ale mně to přijde proto, aby v podstatě všichni měli stejný podmínky - skočit zonu je rychlejší než doběhnout překážku až nakonec. Možná i trochu kvuli bezpečnosti... Takže pro mě třeba zony odůvodněný jsou Protože to se týká provedení toho cviku jako takovýho..
Pokud bych to srovnala, tak stejně, jako když si pes při přivolání sedne křivě, strhnou ti body za blbě provedenej cvik, i když k tobě přišel a sednul si. Ten cvik provedl, ale špatně. S těma zonama to je to stejný, sice tu překážku překonal, ale ne správně...

slony
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 08:24 - Změnil/a: slony
- Nahlásit

Tchor
Ja osobne povazuju NZR za nejlepsi zkusebni rad co tady je
Lepsi ako TART ? ... inak po zhliadnuti novej verzie NZR si dovolim tvrdit zepoznam - NSP
Keby si mal chvilu, mozes pozriet tuto temu ? Ci ta daco nenapadne ...

wami
poznas 8. pravidlo asertivity ? ... "vis co krokodyle, di mi s tim do ..."

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 08:27
- Nahlásit

Ač jsou moje znalosti všech kynologických disciplín takřka v mínusových hodnotách, obecně si myslím, že pokud člověk nemíří cíleně na MČR, tak je to všechno jen o zábavě a jak psala wami, není důležitý ani tak ten cíl, jako spíš samotný průběh. Moje radost z radosti psa, psí radosti z radosti mojí a hrozně hezkej pocit, že jsem sama svého psa naučila tohle a tohle.

Pokud jde o sportovní obrany. Jo, psa to baví, pes ma kamoša figuranta, kterej je ten hodnej chlap, co s ním vždycky dělá blbiny a má ten poklad "rukáv". Ale dělat sportovní obrany s vizí ochrany vlastní osoby mým psem mi přijde povětšinou utopie. Je hezký, že pejsek je na obranách akčňák, že to prožívá a že fakčí na 150 %, ale až paničku na ulici přepadne otřelý kriminálník ve snaze ji okrást či fyzicky napadnout za jiným účelem, tak pes se možná chytne a půjde intuitivně do akce, ale jakmile ho "pan chlap" kopne vší silou do hlavy, uštědří pořádnou ranu přes hřbet šňupáku nebo přes čumák, šplíchne slznej plyn do očí apod.... Tak je panička i pes úplně v prdeli. Očekávat od sportovní obrany něco jiné než radost psa, případně naučení psa pouštět hrůzu "na povel" pro menší úchyly, je naivní (dle mého subjektivního názoru).

A obdobně i pachové práce, je to o radosti mé a mého psa. Je to o tom jít s kamarádem na houby a bavit se tím, že necháváme pouze na psovi, jestli se v tom lese najdeme. Je to o tom udělat si nějakou stopičku při zkoušce. Snad nikdo neočekává, že mu pes pomůže hledat ztracené klíče na Václaváku, ukradené kolo ze sklepa, či hajzla, který mi rozbil okno u auta a ukradl rádio...

Tchor
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 08:31 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

Lepsi ako TART ?
Jediny co mi u narodaku v soucasne dobe vadi je zpusob hodnoceni, protoze petistovku zabilo to ze byla piskana jako IPO, nejak si nikdo neuvedomuje ze cviky na petistovce jsou nekolika nasobne slozitejsi nez na IPO a chyby se tam nasekaj mnohem snaze takze pri soucasnem zpusobu bodovani je temer nemozne udelat treba poslusnost ZVV3 pres 90b. (cest vyjimkam) Pak se clovek docte ve psovi od nekoho kdo tam vubec nebyl a jenom kouknul na body ze uroven byla spatna neb vetsina psu neudelala limit.

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2006 08:35
- Nahlásit

Anu
Je fakt že tam chodí i malé holky tak 12let co se vzali vzor v ovčákách a své oříšky trestají...prý se to tak dělá.....no nevím.
Jedna taková se mi tam mihla. Bylo jí 18, snědla všechnu moudrost světa a trp.pudla zmlátila (ale fakt surově zmlátila) za svou chybu. Zastavila se až na silnici a to mě ještě ostatní museli krotit abych ji nezmlátila taky.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání