Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Kynologie – podivný sport
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Zpráva
Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 10:15
- Nahlásit

Mucholabka
No dobře, tak ať si v armádě používají sjednocené povely.Ale když s pumicí složím zopku tak ji do armády určitě neprodám. A připadá mi na hlavu postavený ji učit povel "k noze" když z agility zná povel "ruka" a provedení je úplně stejné (nebo hodně podobné). Podle mě by rozhodčímu mělo byt šumák jaký povel použiju, hlavně když pes splní daný cvik, ne?

Walda
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 10:22
- Nahlásit

Biluška

Tím si nejsem moc jistý: u ZOPek se musí dodržovat povely?

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 10:28
- Nahlásit

Walda
No, alespoň ve zkušebních řádech jsou vypsané, tak asi jo. Nevím, neřeším to, mojí jednoznačnou prioritou jsou agility a služební zkoušky vůbec nemám v úmyslu. Jenom jsem na ně tak koukla když tu o nich holky píšou. A připadnou mi vážně postavené na hlavu Stejně jako to, že nějaký pes někdy nechce cvičit a dává majiteli najevo, že ho má na háku(psala tu o tom Garfield, Pigie (omlouvám se pokud to byl ten druhý fundlák, mám v nich zmatek ,nebo Muchoš ) ) To se u agility prostě nestává. Moji psi letí nadšením kdykoliv vidí překážky a největší trest jaký můžou dostat je, že je tam nepustím. A přitom tady právě Muchoš píše jak děsně Ašu baví poslušnost. No nevím....ale podle mě pes, který stávkuje a nechce cvičit z toho výcviku asi moc na větvi není.

tosca
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 10:38
- Nahlásit

Biluška
Tohle je přesně ten důvod, proč se mi líbí agility (případně coursing), u těchhle aktivit mám dojem, že je dělají pánečkové se psy tak, aby je to bavilo - oba.
Jinak s tou neochotou občas cvičit ... napadá mě, jestli nemůže být problém ve zdravotním stavu psa. Pokud vím, Ašopes úplně OK není, takže si dovedu představit, že prostě některý den nemá na cvičení náladu, ale jindy je do něj divá. Já s Psinou nechodím na cvičák, ale jsou dny, kdy pes po mě pokukuje doslova s výrazem - "tak honem, další povel ... dějééééj, ať Ti můžu ukázat, že to umím ..." a jsou dny, kdy poslechne, když teda jinak nedám, ale absolutně ji to nebaví. Psina má 10 let a nemá úplně zdravé klouby. Když vidím, že chodí jak na jehlách, tak se do cviků ani nepouštíme. Na cvičák nechodíme, takže když nemá náladu, tak prostě necvičíme, když ji to baví, tak zkoušíme kde co.

wami
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 10:39 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Biluška
Rozdil je v tom, ze zatimco agi je "jenom" zabava, tak poslusnost potrebujes dnes a denne. No a ze ji akorat dopilujes na zkousky - to je vec jina.

Lump ma poslusnosti docela rad, ale blbnuti ala tanec se psem jeste radsi. Protoze (zjednodusene!) ke mne proste MUSI prijit vzdycky, zatimco kdyz me misto preskoceni nohy udela mezi nohama slalom, tak se akorat zasmeju...

tosca
Coursing je fajn, ale pro psy taky trochu nuuudo. Ses tam s nima celej den a z toho behaj dohromady 10 minut...
Me se coursing libi a jsou plemena, pro ktery neni jiny vyziti. Ale taky to nepovazuju pro sveho psa za to "nej", trebaze se tam tech 10 minut fakt skutecne bavi, ale jinak to neustaly cekani, stres, ze on by chtel, ale jeste nemuze... to zas pada pri sportovnim vycviku, protoze tam se psu bud venuju, nebo oba v klidu odpocivame...

Walda
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 10:42
- Nahlásit

Biluška

Ale ZOP, ZPU 1/2 nejsou služební zkoušky. První dvě jsou dokonce bez obran, takže je může dělat jakékoli plemeno. I ZPU1 se dá udělat dokonce bez stopy nebo hlídání.

A to, že někdy pes nechce cvičit je tady jednak trochu zveličené - děláme si z našich chlupáčů legraci, jednak pes nemá vypínač, takže není čím ho zapnout a on prostě někdy nemá náladu, a pak, nejde ani tak o to cvičení, jako o poslušnost, a tu je fakt třeba udržovat a vylepšovat.

Můj pesan se na překážky taky jen třese ( některé už jsem mu dokonce postavil i na zahradě ), ale podle mě to je jen část výcviku.

Alexa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 10:48
- Nahlásit

Biluška
Povely jsou dané určitými pravidly a chceš-li dělat zkoušky, závodit a zúčastňovat se závodů ve sportovní kynologii musíš se těmi pravidly řídit, jinak máš smůlu. Mě třeba povel "k noze" přijde znělejší jak "ruka", ale to je na každém psovodovi. Když budu chtít jen "společenskou" poslušnost můžu si používat povel jaký chci, vodit si psa na které straně chci, atd. A nevím, které povely ti ve zkušebáku přijdou postavené na hlavu? Když chceš aby si pes sedl, lehl, vstal, co mu říkáš? Nebo aby přinesl aport nebo aby přeskočil překážku? Volno je volný pohyb psa a vzdálenost je určená proto, že dost těžko rozhodčí posoudí přivolání, když se pes motá metr kolem tebe.
A ještě k té nechuti cvičit. já nevím, ale já taky nemám chuť každý den pracovat, kluk taky nechce jít každý den do školy a proto budem doma? Neříkám, že musím cvičit za každou cenu, ale jestli se psovi zrovna teď nechce a já mu povolím a udělám to takhle párkrát, tak mi bude za chvíli "lézt po hlavě"

Denisa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 10:56
- Nahlásit

ad sportovní kynologie - nezlobte se na mě ale někteří tady melete nesmysly a nevíte vůbec wo co gou...
sportovní kynologie a zkoušky a závody - je to sport (ne služební kynologie) a každý sport má svá pravidla, a to je nutný dodržovat... a pokud někdo dělá sport navíc vrcholově, tak tam už snad je to úplně jasný.
Zkuste si představit, že např. hrajete tenis - tak buď si můžete jít občas zapinkat podle pravidel anebo podle vlastních klidně anebo chodíte do oddílu kde se účastníte soutěží a závodů... tak nějak je to ve sportu...
a o agility třeba nevím nic, ale taky jsou tam daný jasný pravidla, třeba ty zóny atd. a dělají se vrcholový závody...

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 11:00
- Nahlásit

wami
Rozdil je v tom, ze zatimco agi je "jenom" zabava, tak poslusnost potrebujes dnes a denne
To si děláš srandu,ne? Myslíš, že ty psy mezi překážkama naháníme? Tady je poslušnost, hlavně přivolání základem všeho. Jenom to učíme trošku jinak než kolegové ze služebáku. Pochopitelně ani na ulici při venčení holky nechytám, ale mají 100% přivolání, zastavení a cokoliv takhle běžně potřebuju.

Alexa
musíš se těmi pravidly řídit, jinak máš smůlu
To je právě to, co se mi na tom nelíbí. Když při agi naučím psa probíhat tunel na povel "borůvky" tak je to všem srdečně jedno. Hlavně pak rozhodčím. U služebáku striktně vyžadují svůj povel a hotovo. Proč?

já taky nemám chuť každý den pracovat, kluk taky nechce jít každý den do školy
i já mám dny, kdy se mi nechce pracovat. Ale neznám den, kdy psice nechtějí běhat. Opravdu takový za těch sedm let ještě nebyl. Byla doba kdy Hessit byla po operaci a nesměla běhat. Při normální chůzi bylo vidět, že ji bolí celý pes. Přišli jsme na cvičák (běhala jsem ještě s jinými psi) a Hes se celá divá hrnula na start... Dřív jsem dělala služebák a agi je prostě o 100% lepší. Hlavně co se týče toho jak to psa baví. Jasně, není to pro každého, pořád budou lidi, co se na to budou dívat jako na zábavu pro děti, ale my co běháme o tom holt víme svý.

Alexa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 11:06
- Nahlásit

Biluška
Já taky neznám den, kdy by si psice nechtěla kousnout do figuranta, ale poslušnost, speciálně ta základní je prostě povinnost, ta se musí, proto to přirovnání k práci.
Neříkám, že agi je jenom zábava, ale přirovnala bych jí ke kousání na obraně. A k pravidlům, je to přesně jak píše Denisa. A ani u Agi nemyslím, že by některý pes probíhal tunel na povel "borůvky".

wami
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 11:07
- Nahlásit

Biluška
To si děláš srandu,ne?
Ne, nesnazis se jit po smyslu toho, co jsem psala. A ze to byl priklad.

Jak se podle tebe lisi uceni privolani ve sportovce a v agi? (Neber to jako rejpani, my se an agi budem vrhat, tak at vim, co delam spatne...)

Pochopitelně ani na ulici při venčení holky nechytám, ale mají 100% přivolání, zastavení a cokoliv takhle běžně potřebuju.
Ja taky. A jeste s tim udelam zkousky ze sportovky.
(Jo, ale i kdyz mi psi poslouchaji spolehlive, tak 100% poslusnosti neverim u zadneho psa. Ano, nahoda je blbec, ale clovek s ni prece jen musi pocitat...)

Dřív jsem dělala služebák a agi je prostě o 100% lepší. Hlavně co se týče toho jak to psa baví. Jasně, není to pro každého, pořád budou lidi, co se na to budou dívat jako na zábavu pro děti, ale my co běháme o tom holt víme svý.
S timhle nesouhlasim, zalezi, jaky je pes a jak se k tomu postavis. Mam psa, ktereho agi opravdu, ale opravdu nebavily, poslusnosti ano.
A naopak, mam psa, kteremu z poslusnosti delam stejnou zabavu, jako z agi, a bavi ho oboji. Neni o tom, ktery druh sportu delas, ale JAK ho psovi podas...

Walda
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 11:11
- Nahlásit

Biluška

Nemáš náhodou na mysli to, že při Agi můžeš psa motivovat celým svým tělem, pokřikováním a různými povely, ale při klasickém výcviku musíš vydat povel a pak už jen držet hubu ( až na vyjímky ) a čekat, jak to pes provede? Pokud to myslíš takhle, tak podle mě máš částečně pravdu, já jsem taky zvyklý s chlupáčem mnohem víc a soustavně komunikovat.

wami
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 11:16
- Nahlásit

Walda
Na jedny strane jo. Na druhy strane kdyz koukam na profi agi, tak tam taky pobihaji a povely davaji minimalisticky.
Podobne je to prece ve sportovce. Trenujes a makas komunikaci celym telem, teprve casem dojde diky souzneni k minimalizaci vsech pomocnych pohybu a povelu az k tomu jedinemu konkretnimu (pozadovanemu v ZR). Teda aspon u mne, ale ja nesaham po ostnaci a eletrice, ja se psy fakt komunikuju.

tosca
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 11:16
- Nahlásit

wami
Prostě každému pesovi by jeho páneček měl vybrat aktivity, které je budou bavit oba.

wami
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 11:23 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

tosca
rostě každému pesovi by jeho páneček měl vybrat aktivity, které je budou bavit oba.
Presne to je to, o cem mluvim...
Neni to o tech sportech jako takovych, ale o pristupu k tem sportum. Dokud dedek chtel, jeho nejoblibenejsim sportem byl dogtrekking. Tak jsem tomu podridila uplne vsechno. Mladej dogtrek muze, ale kousacky jsou akcnejsi. Tak se prizpusobuju jemu. Ale Lump je teda cestna vyjimka, toho bavi naprosto vsechno (coursing, frisbee, dogdancing, dogtrekking, sportovka, agility, mushing,... a agi ted budem zkouset taky) . Asi mu naprosto vsechno serviruju jako uzasnou zabavu...

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 13:29
- Nahlásit

Biluška
Nezlob se ale vubec nevis o cem mluvis.
1) to co se na cvicacich dnes cvici je z 99% sportovni kynologie nikoli sluzebni.
2) ja si mylis ze se uci pes povely? Psa musis cvik presne, ale hrave a radostne naucit az po te teprve odbouravas pomocne pohyby a motivacni hecovani.
3) Agi je opravdu jenom hra stejne jako kazedej jinej sport, ale to plati o sportovni kynologii obecne. Prace psa je neco uplne jineho.

Atd.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 13:37
- Nahlásit

Tchor
k tomu tvému třetímu bodu. To s tebou souhlasím, že práce psa je něco jiného, a proto se té sportovní kynologii divím. Vem si třeba stopy, omlouvám se, ale tomuhle oboru fakt nerozumím, takže když budu plácat kraviny omluv mě. Teď budu mluvit spíš o tom co jsem viděla. Cvičím se psem stopy na nějakou zkoušku a ten člověk prostě chodí pořád stejnou stopu na stejným povrchu, stejně dlouho a stejně starou, přesně jak to vyžaduje ta či ona zkouška, pes to odstopuje s nějakým počtem bodů, ale kdyby šlo ve skutečnosti do tuhýho a v lese se mi ztratilo dítě, tak pes bude čumět a to je asi vše. Protože umí jenom dám příklad "účkový stopy/ 100 kroků, lom dalších pár kroků lom, konec, předmět na konci stopy apod. Takže se psem cvičím na nějaké úrovni tuhle sportovní kynologii, ale ve finále, když bych potřebovala aby něco udělal, tak by stál a čuměl, tak k čemu to potom je? Jen kvůli závodům a zkouškám ...?

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 13:42
- Nahlásit

Meta
To mas tezky. Na jednu stranu pokud chces se se psem dostat nekam trochu vejs (tady nemluvim o jednickovejch zkouskach) tak musis k tomu mit odpovidajici zvire. Takze to zacina zodpovednym vyberem stenete, ale i pri dobrych znalostech se ne vzdy podari odpovidajici zvire vybrat. A pak mas v podstate tri moznosti. Bud zkoncis jako mi s barakem plnym psich duchodcu, nebo proste psa vymenis a nebo se pokusis neco dosahnout stim co mas, ale na vrchol to asi nebude. V pripade co jsi popisovala, ale jde o uplne neco jineho tam jde o neschopnost majitelu se psem rozume cvicit a svadi se to na zvire.

Fifi
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 13:44
- Nahlásit

Kalliope
Jasan. Kvuli bodum na zkouskach ci zavodech.. Sportovni kynologie je o sportu, sluzebni prave treba o vyhledani ztracenych deti.. Ikdyz, znala jsem par psu, kteri zvladali oboji..

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 13:45
- Nahlásit

Kalliope
To by bylo na delsi povidani. Ja osobne cvicim jinak, ale ja mam mnohem bliz k TARTu nez k IPO.

wami
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 13:46
- Nahlásit

Kalliope
tak k čemu to potom je? Jen kvůli závodům a zkouškám ...?
A co treba pro zabavu psa? Ze si vycucha svou odmenu na konci?
Meho psa treba stopy vylozene bavi. Jestli mu to pujde, casem zvladne i stopy cizi. Pak to decko v lese treba najde.

Ale tys cetla rovnou cely vety? Nebo ses to ucila postupne, po slabikach? Podobne se pes musi naucit sledovat stopu presne, nejprve na vlastnich, pak na cizich. To, ze si to nekteri zjednodusuji a neuci vic, nez potrebuji prave na ty zkousky, je podle myho jen jejich lenost. Zkousky jsou od toho, aby se ukazalo, ze ten pes UZ ma na tohle, a pozdeji na tohle a zvladne tohle a muze jit dal... Takhle ten princip chapu ja...

Alexa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 13:47 - Změnil/a: Alexa
- Nahlásit

Kalliope
1) Stopy se netrénují stejně, protože by to psa brzy přestalo bavit. Ani na zkouškách nejsou stále stejné podmínky. Stačí déšť, slunko, vítr, atd. dále jsou na různé stupně zkoušek různé lomy, atd.
2)Takže se psem cvičím na nějaké úrovni tuhle sportovní kynologii, ale ve finále, když bych potřebovala aby něco udělal, tak by stál a čuměl, tak k čemu to potom je? Jen kvůli závodům a zkouškám ...?
No, ale ty mícháš sportovní a služební kynologii dohromady. Ano pes - stopař, čuchací cizí stopy, naučený vyhledat nášlap, případně načichat z pachové konzervy umí najít stopu ztraceného dítěte. Většina sportovních kynologů necvičí psy s úmyslem použít je pro praxi, ale pro zábavu svojí i psa.

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 13:48
- Nahlásit

wami
No ja nevim, ale moje psy prave bavi resit na stopach hadanky. Rozhodne je nijak moc nebavi chodit do nekonecna furt stejnej tvar.

wami
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 13:52
- Nahlásit

Tchor
no, a v cem se to lisi od toho, co jsem psala...?
podle myho je taky postupne treba stopy zeslozitovat (a tech zpusobu je hodne), ale nemuzes delat cizi stopy se psem, ktery poradne nezvlada vlastni... Proste jdes po malych kruckach dopredu, to co jsem Kalliope psala, bylo o tom, ze smesuje vrchol - konec vycviku (prakticke hledani cizi osoby v tezkem terenu) s nacvikem mladeho psa (stopa vlastni sem tam lom, obloucky...).

No ucko by me taky porad nebavilo, taky ho moc nedelam, ale chapu to tak, ze nejprve psa nejak musim naucit stopu sledovat, teprve pak mu to muzu ztezovat.

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 13:54
- Nahlásit

isdpch
Zeptám se tedy, abych tyhle lidi snázeji pochopil co myslíš tím pokud chces se se psem dostat nekam trochu vejs

V podstae uz vrcholovy zkousky (ZVV3 a pod) nejdou slozit s kazdym psem. O nejakem vyssim zavodeni to plati taky. Je celkem jedno v jakem oboru kynologie cvicis, ale pokud ti staci ke stesti mistni zavody da se cvicit skoro s cimkoli, pokud mas jako cil mistraky uz ne.

Ja osobne tohle nehodnotim je to kazdeho vec jak to vyresi, ale znam dost lidi co stridaj psy jak na bezicim psau a zadnej jim neni dost dobrej. Osobne si myslim ze to dobre neni, ale jak rikam je to jejich vec.

Eimy
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 13:57
- Nahlásit

Alexa
A ani u Agi nemyslím, že by některý pes probíhal tunel na povel "borůvky".
Já myslim, že tohle bylo jen přirovnání, ale fakt různí lidi používají různý povely někdo "tunel" někdo "skrz", u houpačky někdo říká celý "houpačka", někdo "houpí", někdo "buch", "křach",.... Stejně tak, jako někdo musí psa na zóně upozornit, aby zbrzdil, tak říká "zona", "stuj",... někdo tyhle povely nepotřebuje vůbec, protože mu pes nemá tendence zony skákat, ale opravdu dobíhá až dokonce... Je to prostě na napadech psovoda, na tom, co mu vyhovuje, u koho se učí... Pravidla prostě nevymezujou přesně povelovou techniku, ale spíš provedení překážek, vymezujou, co je chyba atd.

Dneska jsem o tom hodně přemýšlela a mně přijde úplně jedno, jestli pes dělá polohy na povely "sedni - lehni - vstaň" nebo "sit - down - up". Navíc (aspoň myslím) ve sportovní kynologii znamená chyba psovoda jen ztrátu bodů. V agi, pokud člověk udělá zásadní chybu, je diskvalifikovanej a to se prostě stává i na vrcholových soutěžích. Myslim si, že při sportovním výcviku se moc často nestane, aby některej z účastníků odcházel s nulou...

evina
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 13:58
- Nahlásit

Jen kvůli závodům a zkouškám ...? A na co je agi,tanec,flyball atd.?Přeci proto,že nás a psy to baví,ne?Použití psa v praxi je přece něco úplně jiného... asi tak jako každý sportovec nemůže být profesionál!

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:03
- Nahlásit

Myslim si, že při sportovním výcviku se moc často nestane, aby některej z účastníků odcházel s nulou...
No stava se to docela casto na obranachkde k anulovani obran na IPO staci opravdu velmi malo (treba kdyz se pes po pusteni znova zakousne a drzi dele nez mam pocit 5s)

Meta
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:07
- Nahlásit

Tchor
Když jsem byla na úplném začátku, jeden zkušený kynolog mi řekl, že velmi často bývá ten první pes ten nejlepší...

Když už tu byla řeč o stopě - jak zpřesnit práci psa při bočním větru? Jde to ovlivnit ze strany psovoda (kromě tréninku ve větru)? Mám strach že mi pes u zkoušky při bočním větru může vynechat předmět, když jde vedle stopy...

Denisa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:10
- Nahlásit

Eimy
...anebo se urve z rukávu anebo 3x nepustí... já teda teď viděla nul až až...
Kalliope
k čemu to potom je...... je to SPORT! např. moje psice je razantní obranářka, kdybys ji viděla při obraně, tak se jí bojíš! ale ona je sporťáček! kouše jen na rukáv a po obranách se klidně s figurantem pomazlí... naopak je zbožňuje neb obrany miluje! a v lese kdyby mě někdo napadl? nevím co by dělala, není na to trénovaná, nikdy jsme takovýho nic nedělali ani dělat nebudeme... dělá obranu jen sportovní...
praxe a sport jsou rozdílný věci a furt si to lidi pletou...

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání