Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Kynologie – podivný sport
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Zpráva
Eimy
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:12
- Nahlásit

Tchor
Ale anulovani obran neznamena anulovani celýho zbytku, ne? (Promiň, ale v tomhle se fakt nevyznám, tak se ptám.) Jde o to, že v agi máš penalizovaný chyby - shození laťky, pokud haf špatně naběhne do slalomu a pak to opravíš, což tě do jisté míry vyřadí z boje o to dobrý umístění. Ale potom jsou chyby, který tě vyřadí prostě rovnou pokud psa navedeš na špatnou překážku a před tím byl ten pes bezchybnej, tak je ti celej dobrej běh k ničemu, protože tě to diskne...
A přece jen u sportovky v podstatě každej ví, co ho čeká, co musí pes umět a tak, u agility je každej parkur jinej, takže se vlastně nejde univerzálně připravit... Protože každej parkur bývá postavenej jinak a pes ho buď na ten první pokus proběhne nebo smůla...

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:18
- Nahlásit

Meta
Jsou dva pristupy ke stopam
Jeden je naucit psa pracovat s pachem, kde jde pes po nejsilnejsim pachu, ktery ale neni v miste kudy slapac sel. Uci se to na cilovou motivaci ky jediny pozadavek na presnost psa je aby stale cuchal a nenechal se odtahnout od stopy jinym pachem. O predmety se nemusis moc bat pokud je ma pes dobre nauceny, je to tak velke zesileni pachu ze by mel psa stahnout. Tenhle zpusob ma jednu podstatnou vyhodu, je mnohelm spolehlivejsi na dojiti stopy, ale i podstatnou nevyhodu je mnohem mene presny a dnes vyzadovana presnost se takhle docilit skoro neda. Druhy zpusob je ze psa ucis chodit po pachu chuzi poruseneho terenu odmeny se kladou do slapot a pes se nuti si je najit a zbirat. pes se nauci chodit mnohem presnejc, ale dost casto mivaji takhle uceni psi problemy pokud se strati pripadne na strsich stopach kde musi improvizovat.

Alexa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:20 - Změnil/a: Alexa
- Nahlásit

Eimy
anulovani obran neznamena anulovani celýho zbytku
né, ale zkoušky neuděláš a na závodech, pokud tam není někdo další takový jsi na konci. Pak se dá taky anulovat když ti pes nevyjde na stopu, máš možnost 3x navést a pak máš smlíku, když se ti vzdálí ze stopy na 10m, když ti na poslušnosti ani na 3 povel nepřijde na přivolání, když ti zdrhne z placu tak jsi diskvalifikovaná.
Jo a k těm povelům taky neříkám při stání stůj, ale "tůj", aby si to nepletly se sedni

evina
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:22
- Nahlásit

Eimy:srovnáváš co srovnávat moc nejde.Když jedeš na závod,také třeba nevíš jaký bude terén na stopy.Když jdeš na zkoušku musíš splnit alespoň 70% v jedné části.Takže když Ti pes třeba neudělá stopu už nemůžeš jít na obranu i kdyby to byl kdoví jaký obranář.Univerzálně nelze připravit snad na nic!Také netvrdím,že na agi jsou stále stejné překážky a pes dělá(univerzálně) jen hop,hop...

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:23
- Nahlásit

Eimy
Hele ja pravidla agilit neznam, ale anulovani obran zamena bud neudelani zkousek (ke splneni zkousek musis mit minimalne 70b v kazde kategorii), nebo na zavodech odsun na posledni pricky.

Meta
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:25
- Nahlásit

Tchor
U nás učíme na odměny, možná je potíž v tom, že pes mi dost dlouho na veškeré odměny dlabal a chodil jen po pachu. Teď už se docela vychodil a odměny bere rád, ale občas myslím, jestli to nebyla chyba ho na ně naučit. Zase má teď pěkně nízký nos, tak nevím...

Denisa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:27
- Nahlásit

Eimy
taky nevím co srovnáváš-jabka s hruškama-to porovnat nejde
např.stopy, nevíš terén, počasí, tvar stopy,...
obrana - různí figuranti, každej jinej styl,...
pes ti musí čuchat, poslouchat, kousat
oproti tomuhle mi přijde agi jako jen jedna z disciplín... jako třeba poslušnost na překážkách...

Eimy
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:27
- Nahlásit

Alexa
Ale to se ti s více chybama v agi stane taky... Ale je tam proste spousta možností, na kterých se diskneš, myslim, že nepoměrně víc, než třeba ve sportovce.
I u toho běhání prostě kolikrát není čas psovi opakovat povel 3 krát, pak ztrácíš jednak rychlost a pak taky můžeš psa zamotat tak, že pujde jinou překážku atd. atd. ...

Prostě uznávám to, že sportovní kynologie a i ta služební je určitě náročná a není t žádná sranda, ale na druhou stranu nikdo, kdo zkoušel běhat agility nemůže říct, že je to "sport pro děti". Takovej člověk neví, o čem mluví a nezkusil proběhnout víc, než pár překážek rovně za sebou.
Tam to prostě není jen o tom naučit psa správně povely, ale předevšim tam člověk musí pracovat sám na sobě, aby to vůbec udýchal a zvládl psovi správně ukazovat.

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:28
- Nahlásit

Meta
Ona je asi idealni kombinace obou zpusobu. Zalezi na kazdem psovi , ale i psovodovi co jim sedne. Obecne plati odmenama na stope se pes zpomaluje a cilovou odmenou pripadne vleckou se pes zrychule.

evina
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:29
- Nahlásit

Tchor:co je lepší teda psa učit?Po pachu kladeče nebo po pachu rozrušené půdy?Nebo je nejlepší když pes kombinuje obojí?Mě psi vždy chodili po pachu kladeče ale měla jsem velký problém při tom bočním větru kdy jsem nedovedla odhadnout vzdálenost pachu a na cizích stopách jsme se často ztratili.Teď se snažím pejsu zpřesňovat a ten skutečně chodí přesně ve stopě i když je silný boční vítr.Pro mě je to mnohem lepší.Navíc při tomto způsobu asi tak nehrozí,že se dostane do bezpachového pole...nebo se mýlím?

Eimy
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:30
- Nahlásit

Tchor
evina
Denisa
Mě prostě štve, že spousta lidí, i když agility znají třeba jen z fotek a videí i přes to je schopná říct, že to je "sport pro děti" a jediná správná kynologie je sportovní výcvik, všechno ostatní je podřadný... Tak to prostě není...

Ale pro 90% lidí je to nejjednoduší něco takhle zakopat, než jít a fakt zkusit, jak hrozně jednoduchý to běhání je...

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:31
- Nahlásit

Eimy
jednom je agility vyrazne jednodusi a to v narocich na psychyku psa. kdyz obcas vidim jak nervove labilni psi taky behaj agility tak zasnu.

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:33
- Nahlásit

Tchor
kdyz obcas vidim jak nervove labilni psi taky behaj agility tak zasnu.
možná bys nevěřil jak náročné je pro psovoda udržet takového psa na trati. To je právě ten rozdíl mezi agiliťákama a sporťákama víš? Že my ty psy neodepisujeme (i když vyjímky pochopitelně existují na obou stranách)

Meta
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:33
- Nahlásit

Tchor
Tak se mi zdá, že máme tu kombinaci ale moje zásluha to asi nebude
Stejně teď musíme pamlsky během tří týdnů odbourat, takže se uvidí, co na to pes...Musím zkusit předmětovku v tom bočním větru, to jsem zvědavá, jestli ho to přitáhne...

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:34
- Nahlásit

Tchor
Jinak, jak už jsem tady jednou psala - vyzkoušela jsem obojí a agility je dle mého názoru podstatně těžší. I na tu zmíněnou psychiku psa.

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:35
- Nahlásit

evina
To zalezi na tom co chces delat kdyz nepocitam IPO-FH tak mas na IPO maximalne hodinovou stopu a ohromny bazirovani na presnosti. Kdy budes delat narodak tak tam uz je 3h stara stopa kterou ti maloktery pes ktery nebude umet vyhledavat zbytky pachu ve stope projde a ta extremni presnost uz tam neni tak dulezita.

evina
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:36
- Nahlásit

Eimy:já si naopak myslím,že vše co se dělá na "úrovni" je těžké!I když někdo prohlásí,že dělá sportovní kynologii a má se psem např.ZZO,tak se dá také říct "to je výcvik pro děti".Tím chci říci,že jakékoli odvětví kynologie,kde chce člověk dosáhnout nějakého úspěchu dá fušku

Alexa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:37
- Nahlásit

Já taky netvrdím, že je agi pro děti, ale kámoška jí dělá, dělá jí se psem, který neustál figuranta na kontroláku, pesa je naprosto v pohodě a kámoška tvrdí, že proti národnímu zkušebáku je agi brnkačka. Takže tak.

Denisa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:37
- Nahlásit

Eimy
ale z nás ti to tady nikdo neříkal ne?!
já se ti jen snažím naznačit, že to právě srovnat moc nejde... sportovní kynologie coby stopy, poslušnost, obrany je daleko víc obsáhlejší, náročnějí na čas, na psovoda, na psa, na prachy...
sama píšeš, že o tom moc nevíš... ti psi musí být daleko univerzálnější, drbeš se s tím, že pes musí jak dobře čuchat, tak dobře kousat...
mně třeba psice výborně kouše, hodně dobře stopuje, ale nemáme až tak v cajku placovou poslušnost-překážky zrovna! a kam můžu jít...?! leda tak víš kam dokud prostě není téměř 100% všechny 3 disciplíny, tak máš po parádě...

Denisa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:39
- Nahlásit

Biluška
ale tak to je zajímavý názor a můžu se zeptat jakou nejvyšší zkoušku ve sportovce máš se psem?

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:41
- Nahlásit

Biluška
Vis Rozdil je v tom ze kdyz nervove labilniho psa naucis pouzivat zuby dostanes se brzo do TV NOVA. Pes ktery nema pevne nervy nema co delat na obranach.

A co se tyce narocnosti na psychyku. zkuste se nekdy podivat na TARTovy treninky nebo zavody kdy to jak to bude vypadat je dano radem jen v hrubych rysech a pes se muze setkat temer s cimkoli. Jakakoli cinnost ktera je zalozena na dynamickem stereotipu (naprosto tipycku skokovy prekazky) je pro psa na psychyku temer nezatezujici. (pokud to ma pes nauceny a taky nemluvim o psovodovi)

gabifi
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:46
- Nahlásit

Alexa
to, že pes neustál figuranta a jde mu líp agi přece ještě neznamená, že je agility jednodušší. Když budu mít trojku z matiky a jedničku z angliny, taky to neznamená, že je anglina jednodušší.

Porovnávat mezi sebou jednotlivé kynologické sporty a říkat, který je lepší, jednodušší, blbější...já nevím, ale připomíná mi to diskuse na dětském pískovišti, kdo má lepší lopatičku a kyblíček

Alexa
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:54
- Nahlásit

gabifi
to byla reakce na Bilušku: Jinak, jak už jsem tady jednou psala - vyzkoušela jsem obojí a agility je dle mého názoru podstatně těžší. I na tu zmíněnou psychiku psa.

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 14:56
- Nahlásit

gabifi
Prosimte cele agility je o dinamickem streotipu. Vsechny prekazky se daji predem naucit ja se maji prekonavat. Samozrejme je tezke to psa naucit bezchybne, ale kdyz uz ho to naucis muze se oprit prave o ten stereotip. Pri vsestranem vycviku muzes vyuzit stereotyp u nekterych poslusnosti a casti nekterych obran, ale uz vubec ne na stopach.

gabifi
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 15:07
- Nahlásit

Tchor
dynamický stereotyp...to je i sjezdové lyžování, ne? Když zanecháš olympijského vítěze v slalomu v pralese, bude mu ten slalom nejspíš úplně k ničemu (teda kromě fyzické kondice).

Zbytečně srovnáváte nesrovnatelné. Já jsem lepší než ty, protože dělám to a to.

tosca
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 15:16
- Nahlásit

No nevím, neznám do detailů ani agility, ani sportovní kynologii, ale připadá mi, že je tu vážně snaha srovnávat nesrovnatelné - aspoň, co se týká srovnávání složitosti. V každém sportu jsou přece různé úrovně, na kterých mohu daný sport provozovat. Ať je to hokej, jezdectví nebo cokoliv jiného. Ne každý chce v daném odvětví dosahovat mistrovských výsledků, mnoho lidí dělá daný sport pro radost - svoji, případně svého zvířecího kamaráda. Agility je možnost, jak může vpodstatě kdokoliv s téměř jakýmkoliv psem, trávit se svým psem aktivně čas. I tu sportovní kynologii může dělat na nižší úrovni kdokoliv vpodstatě s jakýmkoliv psem. Stejně tak je to u jezdectví. Někdo si postaví 4 překážky a skáče je se svým koněm pro radost, jiný koně natrénuje na parkury stupně T. To první může téměř kdokoliv s téměř jakýmkoliv zvířetem, to druhé pouze dobrý jezdec s dobrým koněm.
A když už tu bylo zmíněno, že od určitého stupně nelze dělat sportovní kynologii s jakýmkoliv psem, možná by bylo dobré zdůraznit, že ji taky nemůže dělat jakýkoliv člověk. Ne každý na to má - fyzicky i psychicky. Oceňuji, že zrovna Tchor, který se svými psy hledí hodně vysoko, agility nezatracuje, ani neshazuje . On na ty vysoké cíle má, baví ho to, dělá "obtížnější" výcvik. Ale myslím, že mohu říct, že až já jednou, s dalším psem začnu dělat agility, bude to pro mě možná náročnější, než pro něj zkoušky vyšších stupňů. Protože já prostě na vyšší cíle nemám. Asi chuť, ani fyzičku. A není důležitá výška cíle, ale cesta k němu. Pokud baví mě i psa, nezáleží na tom, jestli lítáme agility nebo děláme obrany.

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 15:27
- Nahlásit

gabifi
dynamický stereotyp...to je i sjezdové lyžování, ne? Když zanecháš olympijského vítěze v slalomu v pralese, bude mu ten slalom nejspíš úplně k ničemu (teda kromě fyzické kondice).

Nezlob se, ale mam pocit ze mluvime kazdy o necem jinem. Ja celou dobu mluvim o te psychycke narocnosti na psa. nikoli o obtiznosti psa naucit vrcholove agility. Abych rek pravdu me se na agility libi prave to ze je to pro psa pomerne psychycky nenarocna zabava pry ktere ale vyda spoustu energie a psovod i pes se uci spolu spolupracovat.
Ta psychycka narocnost se ale se sportovnim vsestranym vycvikem srovnavat opravdu neda a uz vubec ne se sluzebnim vycvikem.
tosca
On na ty vysoké cíle má, baví ho to, dělá "obtížnější" výcvik
Uz nemam, ani cas ani chut, stale vic se dostavam jen do rekreacni casti toho co se psama delam. Uz jsem si ten vrchol trochu ochutnal a cim dal vic nevim jestli se tam chci vratit.

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 15:31
- Nahlásit

Jéžiš, člověk jde na chvilku pro dítě do školky a málem nestíhá odpovídat

Tchor
Jasně, nervově labilní pes se nemá co učit kousat, v tom s tebou souhlasím. Proto svoji nervově labilní pumi učím agility

Naučit psa jednotlivé překážky je práce,kterou by zvládla cvičená opice. To fakt těžké není. Naučit ho pohybovat se na parkuru, správně reagovat, přemýšlet, stáhnout ho ze směru někam úplně jinam a to vše během zlomku vteřiny (víc času mezi překážkama při běhu fakt nemáš) to už je dřina na několik let. Ono to vypadá krásně a jednoduše když vidíš šeltičku nebo borderku ladně proplouvat mezi překážkama, ale fakt to tak není. V žádném případě nezatracuju sportovku (nebo po našem "služebák" ale myslíme oba totéž), fakt mám pocit že srovnáváme jabka s hruškama. Jenom nemám ráda když někdo agi shazuje a považuje za sport pro děti.

Mimochodem, mohl by mi konečně někdo vysvětlit proč nesmím při zkouškách použít např. povel "ruka" ??

Někdo se mě tu na to ptal - tak tedy moji psi opravdu používají povel "ruka", látkový tunel probíhají na povel "nora" a máme na cvičáku psa, který tunel běhá na povel "borůvky" a látkový tunel na povel "puding". Vadí to někomu?

Denisa
Skončili jsme na ZVV2, teď už se to necvičí a nevím jestli to považuješ za vyšší zkoušku. Mě to jako zkušenosti bohatě stačilo. Děkuji, už nikdy víc.

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 15:40
- Nahlásit

Biluška

Mimochodem, mohl by mi konečně někdo vysvětlit proč nesmím při zkouškách použít např. povel "ruka" ??
No protoze mas povely dany zkusebnim radem. U NZR by jsi teoreticky mohla byt penalizovana i za zkomoleni povelu (jeste jsenm se s tim nesetkal) ale povely jsou proste dany a to jak hlasovy tak posunkovy. Proste to patri k presnosti vypracovani cviku kdy se nehodnoti jen presnost psa, ale i presnost psovoda.

O tom druhem se uz hadat nebudem nema to cenu. Pro mne v posouzeni narocnosti na psa je hlavni ukazatel to jaci psi co delaji a jak a ackoli agi sam nedelam uz jsem tech psu co je delaj videl dost.

Tchor
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 15:42
- Nahlásit

Biluška
Skončili jsme na ZVV2, teď už se to necvičí
Proc by se narodak necvicil? Porad se samozrejme cvici akorat uz podle nej neni MR. Jinak muzes mi rict pro nikdy vice? Ja osobne povazuju NZR za nejlepsi zkusebni rad co tady je.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání